Last news in Fakti

3 Февруари, 2023 16:00 2 099 40

„Добрите сили” = „здравите сили” на Отечествения фронт

  • политика-
  • пп-
  • дп-
  • оф

На здравите сили – парапет, на народа – чиста вода

„Добрите сили” = „здравите сили” на Отечествения фронт - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

При бившия министър-председател и настоящ съпредседател на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков реториката никога не е била някаква особена сила. Политическото му съществуване, извън единствения в съвременната ни история успешен вот на недоверие срещу редовно правителство, се превърна в една дълга и много болезнена за слушане и осмисляне серия от езикови лапсуси. Като най-емблематични примери до този момент (Кирил Петков явно бяга маратон в тази дисциплина) могат да се посочат „куролацията“, „алангро“, „истЕнско правосъдие“, „да сложиме едни хора в прокуратурата“, „ситуацията е в много лоша ситуация“. Това коментира Tribune.bg.

Последното попадение в тази поредица се случи на националното съвещание на „Демократи за силна България“, където бившият премиер каза, че „това, което ще видите сега, ще е първа стъпка в един процес, който се казва „обединение на добрите сили“. До съвсем неотдавна самият Петков говореше за „здравите сили“, но след последните комуникационни проблеми от страна на „Продължаваме промяната“, някой явно го е посъветвал, че този израз има определено историческо звучене и трябва да бъде заменен с напудреното „добрите сили“, което по същество не се отличава по съдържание от вложения смисъл. Както беше посочено, самият израз „здравите сили“ има конкретно историческо значение – в миналото той се е използвал за политически дейци и движения, целящи да подчертаят, че определен строй (най-често демократичен) е упадъчен и че техните политически формации представляват онези „здрави сили“, които трябва да изведат държавата към „светлото бъдеще“. И има цяла нишка от събития с такива „здрави сили“:

Най-ранните „здрави сили“ са може би френските якобинци, които създават „революционен трибунал“ през март 1793 г. и започват да се борят срещу „враговете на революцията“. С терор. Срещу „упадъчната контрареволюция“.

На 7 ноември 1917 г. „здравите сили“ на болшевиките вземат властта в Русия. И отварят вратите на тоталитарната държава и класовия терор.

През 1933 г. нацистите в Германия, други „здрави сили“, вземат властта. И обявяват край на „упадъчната“ и демократична Ваймарска република. Започва нацистката тоталитарна власт, която ще запали Втората световна война.

На 9 септември 1944 г. „здравите сили“ на Отечествения фронт, воден от българските комунисти, извършват преврат и вземат властта под дулата на танковете на Червената армия. А оттам – 45 години тоталитарно управление.

През 1979 г. в Иран малко по-различни „здрави сили“ вземат властта и установяват религиозна диктатура. Която продължава и до днес.

През август 1991 г. група представители на силовите ведомство на СССР, видни „здрави сили“ в съветското общество се опитват да свалят Михаил Горбачов от власт, да отменят „перестройката“ и да завъртят колелото на историята назад към времето на Сталин.

Всички гореизброени носят със себе си словосъчетанието „здравите сили“.

Чудно обаче, дали от липсата на исторически познание или недостатъчно добро боравене с българския език, отново стигаме до този пореден случай, в който Кирил Петков ще трябва да се обяснява за собственото си боравене с думите. Разбира се, между рекордната инфлация, цени на горивата и електроенергията, проблемен държавен бюджет, скандала с „Джемкорп“, опитите за политическо овладяване на независими органи е трудно да се определи кои точно са „добрите сили“ и с кого точно ще се обединяват (може би с вечния Атанас Атанасов, който упорито продължава да мълчи какво точно е правил като прокурор в смесен район по време на Възродителния процес). Но, да, определено са „здрави сили“ и изпълват със съдържание един типично болшевишки стремеж към властта. Както е казал поетът с „кръв са вземали властта, с кръв ще я пуснат“.

В бъдещата „здрава коалиция“ има доста потомци на хора, които ще могат в исторически контекст да обясняват какво точно означава „здравите сили“. Но, както е тръгнало в посока лозунги, то и последното управление в почти същия формат на тези коалиция завърши с „за народа – чиста вода“. С много студената вода, която всички изпиха след многобройните провали на бившата „промяна“, настоящите „здраво-добри сили“. Лозунгът обаче претърпява убедена метаморфоза в този контекст – той вече не звучи като „на партията – вярност, на народа – чиста вода“. Той вече е „на здравите сили – парапет, на народа – чиста вода“. Защото и парапетът се оказа най-символният властови инструмент в това съвсем скорошно управление. А за народа ще остане чашата с вода, която да изпие. С много студената вода.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 40 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 много им отива

    49 10 Отговор
    много хубава снимка браво !!!

    Коментиран от #27

  • 2 Ха ха ха

    49 9 Отговор
    Кирчо пак изрьси някаква глупост кои са здравите сили - оттечественният фронт ли - оф
  • 3 Козметик

    55 12 Отговор
    Никога повече Позора на власт !!! НИКОГА !!! Българският народ е разумен и на предсрочните избори ще ги накаже !!!
  • 4 Ха ха ха

    36 8 Отговор
    Вярно не блести с ум но поне ще истърси нещо да се посмеем като здравите сили на - оф или куролацията

    Коментиран от #13

  • 5 Адам Хилтън

    41 11 Отговор
    Забравихте да споменете "здравите сили" през 1989-та, които доведоха до гибелта и прогонването на 3 милиона българи? Извинявайте ама 30% от населението на България го няма - това демографски спад, подобаващ на разпад на цивилизация - до това ни доведоха "здравите сили" на целият сегашен режим.
  • 6 Хах

    31 16 Отговор
    ПП, ДБ, ГЕРБ,ДПС,СДС = Злите сили, който ако са на власт като нищо ще ни пратят като пушечно месо.
    Този път е ясно за кой ще се гласува.
  • 7 Румен

    14 55 Отговор
    Само ПП, ДБ и Спаси София ще помогнат мафиотите да влезнат в затвора. Българино, гласувай за тях защото децата ви да не бягат и търсят спасение на запад

    Коментиран от #15, #16

  • 8 милиционер

    36 6 Отговор
    шутовете на военната коалиция ! къде ще избягат , когато западат ракетите !?
  • 9 Софиянец

    15 32 Отговор
    Както Ботев е казал - свестните ги смятат за луди! За шест месеца този човек остана в историята, а вие гласувайте за Прасчо и доганчо, Радев и ОПГ ГЕРБ.

    Коментиран от #29

  • 10 Кърти мивки

    36 8 Отговор
    Колажът кърти! Т.н. здрави сили от Подмяната и Демонична България всъщност да наследници на преформатираните троцкисти и настоящи третополовци и жендъри.
  • 11 ЕДГАР КЕЙСИ

    23 10 Отговор
    ШАРЛАТАНИТЕ , РЪКОВОДЕНИ ОТ ......... КРЪСТНИКА НА МАФИЯТА ......... РУМЕН РАДЕВ СА ......... ГЛАВНИТЕ ВИНОВНИЦИ ЗА ......... ПРОПАДАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ ......... ФАКТ !
  • 12 нннн

    29 5 Отговор
    Да помогнем на ,,Здравите сили" да настъпят здраво мотиката!
  • 13 Той

    26 9 Отговор

    До коментар #4 от "Ха ха ха":

    Кирчо май се куролира с Лена, за Асенчо не искам да коментирам... кръстосан парапет
  • 14 Фактъ

    20 7 Отговор
    Факти , посочете автора кой е ? Защо се криете , като оня в зайчарника ? Грозно е от ваша страна , така анонимно .
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Овратен

    20 4 Отговор
    Добрите сили = ДС !?
  • 18 Макс

    14 5 Отговор
    Е, нищо де , Толупа говори много правилно, понеже всички сте прости и му вярвате .
  • 19 Реалист

    7 10 Отговор
    Е "трибун" какво да пише ? За шкафчета, кюлчета, турски поток ? Или как свалихме бензина с един лев на 3-ти 11 "ако станем първа политическа сила" ? Или пък защо ГЕРБ се сгушиха с пРезидента и явно говорят за коалиция с ДПС и БСП ?
    Все едно Канал 1.ру да се излъчва на фон от семейното ложе на путлер, медведев и оня музикант .
  • 20 Реалност

    9 20 Отговор
    Цифрите, цифритеее ...
    - 70 изгони шпиони.
    - ограничаване на руското енергийно робство
    - невиждан ръст на БВП
    - невиждан износ
    - под 3% дефицит
    .....
    .....

    Коментиран от #26, #30

  • 21 Матей преображенски

    17 9 Отговор
    Да бе,тия дб и пп са най-здравите сили на американския империализъм,те сами си го признават.Още отсега взеха да им създават легенда ,че са най-достойни,ще обединят вра-го-ве-те на народа и ще се присъединят към антируската коалиция.Те че нямат капацитет да спечелят избори,и няма да имат никаква легитимност ,при катастрофално ниската изб.активност,то се подразбира.И все пак се стараят да създават някаква привидност на почтеност и добри намерения,лъжливи и измамни,разбира се.Та кой здравомислещ човек от народа би им гласувал доверие,тия политически ка-ри-ка-тури са добре известни,а бяха извадили някои неизвестни ,но тоя номер наскоро го играха.Пробват и със добре забравеното старо--Симеончо,белким проработи отново.

    Коментиран от #28

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 бай Даньо

    9 6 Отговор
    Киро е ясен да мине у лево!
  • 24 евроазиатец

    5 2 Отговор
    ние сме от лошите сили
  • 25 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    13 3 Отговор
    Много тенденциозна статия, големи глупости! Забравихте да добавите "здравите сили", които превзеха България 2009 г. и така здраво я стискат, че не са я пуснали и до днес! Играят си на избори, очаквано отложиха съдебната реформа. Държат скрития коз, благодарение на всякакви услужливи организации и люде, вкл. и медии!

    Коментиран от #33

  • 26 Госあ

    5 4 Отговор

    До коментар #20 от "Реалност":

    Да, този износ и нарастване на БВП, Путин го знае. Много добре при това.
  • 27 Румен Решетников

    7 2 Отговор

    До коментар #1 от "много им отива":

    Това не е снимка, нарича се колаж, товарищ!
  • 28 Копейкин Костя

    4 5 Отговор

    До коментар #21 от "Матей преображенски":

    Сега остава да посочиш прогресивните сили
    -комунистически , интернационалистически и социалистически и техните имена, другарю!
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Ъъъъъ

    4 3 Отговор

    До коментар #20 от "Реалност":

    Кои са тези шпиони? Че видяхме проекта на САЩ и олигарха прокопиев, с голи лъжи и най големият дипломатически гаф!
  • 31 Марков

    9 2 Отговор
    Браво,ФАКТИ! Ето така ви искам. Започвате да достигане Томова и то значително по-културно. Анализът е добър и е верен. Стана ясно, че освен сложения от Меркел еднокнижник си имаме и сложен от Козяк полуграмотен самовлюбен любител на парапети,пари и други с П. Колкото до Атанасов, прокурор се ставаше с решения на градски или окръжен комитет на БКП и това беше тяхна номенклатура. Да знаете.
  • 32 Кочан

    6 4 Отговор
    Кирчо повтаря което му е говорил Татко Петко. От дете е слушал за Здравите Сили и затова сега говори за Здравите Сили. Той отдавна издаде Татко че е бил сътрудник изпратен да работи с Българите забягнали в чужбина. Просто сега отново потвръждава известни факти. Колкото до ДС или Добрите Сили както той си мисли, това вероятно е била паролата на ДБ Доносническа България която засипва международните организации с доноси както печално известната Калинка която навремето Станишев беше имплантирал във Фонд Земеделие преди да сдаде на Първото правителство на Бойко Борисов.
  • 33 Кочан

    4 3 Отговор

    До коментар #25 от "4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣":

    Тендензиозна статия, но вярна. Вече са ме изпреварили, но моите поздравления.

    Коментиран от #39

  • 34 Простото Киро

    5 3 Отговор
    За 7 месеца харвардските шмекери и съучастниците им нанесоха повече вреди от ГЕРБ за 12 години. Така, че стига. Да идват следващите!
  • 35 Неуравновесеният

    5 2 Отговор
    Петков вместо да вкара Борисов в затвора (за това бе избран), се опита да ни вкара в американската война срещу Русия, подобно на другия наркоман Зеленски. Вече 33 г. агенти на ЦРУ-Козяк превръщат една просперираща във всички сфери преди това държава в такава от дъното на Третия свят!

    Коментиран от #38

  • 36 Украински посланик

    1 2 Отговор
    ПРЕДЛАГАМ ЗАД ВСЯКО ДО БРО СЪЩЕСТВО ДА ЗАСТАНАТ НЯКОЛКО ЛОШИ И НО ДЕМОКРАТИЧНО ДА СИ ИЗЧАКВАТ РЕДА

    Коментиран от #37

  • 37 Орка

    2 2 Отговор

    До коментар #36 от "Украински посланик":

    Да уважим добрите сили кой с каквото може и където ги фани
  • 38 Пианка

    1 3 Отговор

    До коментар #35 от "Неуравновесеният":

    Ам чи то таа работа не е като на парапета а пък да чакаш работа от пианки не е работа
  • 39 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    4 0 Отговор

    До коментар #33 от "Кочан":

    Поразмърдай си малко чакрите и ще осъзнаеш, че статията е пълен тюрлю гювеч с подправка "здрави сили"! Омешиха якобинци, болшевики и нацисти с мирните протестиращи, които не проляха и капка кръв на властта. И затова бившите властници останаха вкоренени в държавата на всички нива!
  • 40 ИНЖ

    0 0 Отговор
    Сравненията са определено неадекватни. Страхът от сгромолясване на ГЕРБ е огромен. Но този "цирей" все пак трябва да се "спука"....Бг ще я има и без Боко Т!!!