Last news in Fakti
  Тема: Украйна

8 Февруари, 2023 19:00 1 867 19

Швейцарският неутралитет е под въпрос

  • украйна-
  • неутралитет-
  • война-
  • русия-
  • армия-
  • оръжия-
  • владимир путин-
  • нато-
  • европа-
  • сигурност

Депутатите са разделени по въпроса

Швейцарският неутралитет е под въпрос - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Швейцария е близо до това да скъса с вековната си политика на неутралитет заради промяна на обществено-политическите нагласи в полза на Украйна и произтичащия от това натиск върху правителството да отмени рестрикциите за износ на швейцарско оръжие за зони на военни конфликти, пише БТА.

Купувачите на швейцарско оръжие имат юридическа забрана да изнасят подобна продукция за трети страни - ограничение, което според някои представители на внушителния военнопромишлен сектор на страната се е превърнало в пречка пред търговията.

Още новини от Украйна

С ожесточаването на руските нападения в Украйна призивите на европейските партньори към Швейцария да позволи подобни трансфери на оръжие към Киев се засилиха, а двете ресорни парламентарни комисии по сигурността също излязоха със становища в тази посока и препоръчаха правилата да бъдат смекчени.

Депутатите са разделени по въпроса.

"Искаме да сме неутрални, но сме част от западния свят", каза Тиери Буркарт, лидерът на десноцентристката Свободна демократическа партия, който внесе предложение правителството да позволи оръжейния реекспорт към страни, споделящи демократичните ценности на Швейцария.

Съгласно швейцарския неутралитет, който води началото си още от 1815 г. и е закрепен с договор от 1907 г., Швейцария няма да изпраща оръжие директно или индиректно на враждуващи лагери във войни. Отделно от това тя е въвела и свое оръжейно ембарго за Русия и Украйна.

На теория трети страни, които притежават в запасите си швейцарско оръжие, може да се обръщат към Берн с искане за позволение за реекспорт, но досега почти няма случай на предоставено разрешение.

"Не бива да налагаме вето, за да спираме тези, които искат да помогнат на Украйна. Ако го направим, значи помагаме на Русия, което не е неутрална позиция", каза Буркарт пред Ройтерс. "Другите страни искат да помогнат на Украйна и да направят нещо за сигурността и стабилността в Европа. За тях нежеланието на Швейцария е неразбираемо."

Все повече швейцарски избиратели споделят това мнение. Според огласените в неделя резултати от проучване на социологическата агенция "Сотомо" 55 процента от запитаните са за това да бъде позволен реекспортът на оръжие за Украйна.

"Ако бяхме задали същия въпрос преди войната, делът на отговорилите по този начин вероятно щеше да бъде не по-голям от 25 процента. По-рано, да се говори за нарушаване на неутралитета беше табу", каза пред Ройтерс Лукас Голдер, един от ръководителите на социологическата агенция Ге Еф Ес - Берн.

ЗА ПАРИ ЛИ СТАВА ДУМА?

Правителството - което е поставено под външен натиск, след като отхвърли искания на Германия и Дания да позволи реекспортa на швейцарски бронетранспортьори и боеприпаси за самоходни зенитни установки - каза, че няма да предрешава изхода от парламентарната дискусия по въпроса.

Берн "се придържа към съществуващата правна рамка и своевременно ще разгледа направените предложения", заяви говорител на икономическото министерство, което отговаря за оръжейната търговия.

Буркарт каза, че другите партии във фрагментирания парламент са дали положителни сигнали за внасяне на съответните законодателни изменения. Лявата Швейцарска социалдемократическа партия е за промените, същото се отнася и за Зелените либерали, но другата екологична формация - Зелените - остава против.

Мариона Шлатер, депутат от Зелените, каза, че позволяването на изпращането на оръжие за Украйна крие опасност "от тръгване по наклонената плоскост" към премахването на всички ограничения и е несъвместимо с швейцарския неутралитет.

Същевременно дясната Швейцарска народна партия (ШНП), най-голямата политическа сила в долната камара на парламента и традиционен защитник на неутралитета, изглежда разделена по въпроса.

"Да се позволява изпращането на оръжие на страна, участваща във въоръжен конфликт, означава да разрушим основата на мира и благоденствието в нашата страна", каза депутатът от ШНП Давид Цубербюлер.

Друг представител на партията, Вернер Залцман, който е депутат в горната камара на швейцарския парламент, не е съгласен с това мнение. Пред всекидневника "Аргойер цайтунг" той изрази опасения, че от тази политика косвени щети ще понесе и швейцарската военна промишленост, която също подкрепя кампанията за законодателни изменения.

Секторът, който включва швейцарските подразделения на мултинационални корпорации като "Локхийд Мартин" и "Райнметал", са продали през 2021 г. оръжие за 800 милиона швейцарски франка (876 млн. долара) по данни на правителството, което нарежда страната сред 15-те водещи оръжейни износителки в света.

Наличието на силна военна промишленост в Швейцария е тясно свързано с традицията на неутралитет, но тази двойственост вече крие риска от превръщането на въпросната политика в небалансиран подход, заяви отрасловото сдружение "Суисмем".

"Заради действащите ограничения някои от нашите членове загубиха поръчки, а други просто престанаха да инвестират в Швейцария", каза директорът на "Суисмем" Щефан Брупбахер.

"Сегашното положение вреди на нашата политика в областта на сигурността, подкопава доверието във външната ни политика и вреди на компаниите ни", заяви той. "Време е за промяна."

Автор: Владимир Сахатчиев


Поставете оценка:
Оценка 4 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Майна

    26 24 Отговор
    Малоумните и управленци ще унищожат тази независимост, която изградиха предците им....
    Жалко...

    Коментиран от #14

  • 2 "Втора армия в Света"

    25 29 Отговор
    Щом и швейцарците се надигнаха против фашизма, значи Путлер е по-зле и от кумирът му Хитлер!
  • 3 Объркано Атлантиче

    10 17 Отговор
    Това са големи манипулации.Швейцарският неутралитет е под въпрос не заради и в полза на Украйна, а заради собствена изгода, най-вече пари.

    Швейцарската национална банка (SNB) регистрира загуба от 132 милиарда швейцарски франка (143 милиарда долара) през 2022 г. и спря трансферите за споделяне на печалба към Конфедерацията и кантоните. Какво точно означава това?
    Миналата година SNB загуби повече пари от всякога. И не е само: централните банки по света също записаха тежки загуби. В резултат на това парите от централните банки в много страни спряха да постъпват към правителствата.

    Други централни банки преустановили ли са споделянето на печалба?
    Освен SNB, централните банки на Германия и Холандия няма да изплащат печалби тази година, както и повечето регионални клонове на Федералния резерв на Съединените щати. Великобритания дори очаква 230 милиарда британски лири (260 милиарда швейцарски франка) да потекат в обратната посока, от Министерството на финансите към Банката на Англия, през следващите десет години. Последното споразумение между шведското правителство и централната банка предвижда същата мярка, ако собственият капитал на Riksbank падне под 20 милиарда крони (1,8 милиарда швейцарски франка).

    Какво е съотношението на собствения капитал на SNB?
    Това се получава чрез изчисляване на стойността на собствения капитал на SNB спрямо инвестициите, които централната банка прави. Съотношението на собствения капитал в момента е около 7%.
    Това

    Коментиран от #4

  • 4 Объркано Атлантиче

    6 14 Отговор

    До коментар #3 от "Объркано Атлантиче":

    Съотношението на собствения капитал в момента е около 7%.
    Това означава, че ако SNB направи допълнителна загуба от 7% върху своите инвестиции, нейният собствен капитал ще стане отрицателен. С други думи, стойността на дълговете на SNB ще бъде по-висока от нейните активи.

    -- The most critical questions about the Swiss central bank’s huge losses --
  • 5 Ха ха ха

    5 7 Отговор
    Това го четох преди три дена излагате се
  • 6 реру

    26 4 Отговор
    "... Наличието на силна военна промишленост в Швейцария е тясно свързано с традицията на неутралитет..."

    Швейцария както и РФ произвеждат всякакви военни аксесоари...

  • 7 Ами

    14 15 Отговор
    Всеки средно интелигентен веднага ще се досети че става дума за пари.
  • 8 Гост

    19 14 Отговор
    Азиатските отпадъци, които дръзнаха да палят война в Европа в 21 век възмутиха дори прагматичните швейцарци. Да бъдат унищожени, че да се успокои светът

    Коментиран от #9, #15

  • 9 Солей

    9 12 Отговор

    До коментар #8 от "Гост":

    Без принудата на САЩ Европа ще зареже Украйна

    Коментиран от #11

  • 10 да не са луди

    1 11 Отговор
    Няма да скъсат с независимостта.

    Коментиран от #12

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Нали

    11 1 Отговор

    До коментар #10 от "да не са луди":

    Вече е решено, тъй че е време да преминеш към следващата фаза - да обясняваш, как Швейцария щяла да стане "на стъкло". Нали такава е последната опорка на безсилието?
  • 13 ??????

    1 6 Отговор
    И там провал, а ни бяха за пример.
  • 14 Путин е този

    9 5 Отговор

    До коментар #1 от "Майна":

    Който ще докара света до отказване от Неутралитет! Да бъдеш днес неутрален, е да загърбиш страданията на една Нация!
  • 15 Ганчо

    3 4 Отговор

    До коментар #8 от "Гост":

    Ами върви ги унищожи, бе... такива герои като тебе ги знаем, на думи са най страшните, ама ако се обяви мобилизация, ще се изпокрият като мишки !!!
  • 16 Нормален

    0 0 Отговор
    Никой не може да ми забрани да продавам нещо за което съм платил.
  • 17 БТА. ФЕЙКОВЕ Фейкове!! Швейцарците няма

    1 0 Отговор
    да си развалят Рахатлъка с Ангажименти към Украйна!! Откровени лъжи тиражирате!!
  • 18 пенко

    0 0 Отговор
    КОЛКО УКРО БЕЖАНЦИ ИМА В ШВЕЙЦАРИЯ - А ????????????????
  • 19 Шаран БГ

    0 0 Отговор
    Аз мисля, че неутралитетът на Швейцария не е въпрос на самите швейцарци. Там са парите и златото на всички ЗАКОННИ ЕВРОПЕЙСКИ / а може би и световни/ ХАЙДУТИ !! Известна част вече се е "преселила" на Уол стрийт, но основната е под Алпите !
    После това е "новина",за да се заглушат мераците на някой наши " неутралитетофили" ,като мен например. Пропагандата е важна за една доктрина !!