Last news in Fakti

9 Февруари, 2023 08:52 4 978 87

Подписваме се за референдум! Какви права имаме и какво да поискаме от доброволеца? Захари Янков пред ФАКТИ

  • референдум-
  • подписи-
  • захари-
  • янков-
  • доброволец-
  • иницативния комитет

Като се пренебрегват правилата за защита на лични данни, хората са уязвими, казва той

Подписваме се за референдум! Какви права имаме и какво да поискаме от доброволеца? Захари Янков пред ФАКТИ - 1
Снимка: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Допустими ли са референдумите, които готвят "Възраждане" и "Има такъв народ"? Въпросите за всенародните допитвания са допустими, но не са правилно зададени. Това е становището на преподаватели по конституционно право. Каквото и да отговарят хората на въпроса дали да сме президентска република, резултатите от това допитване не може да задължат депутатите да свикат Велико народно събрание. Юристи спорят може ли да има допитване за запазване на лева, след като по международен договор, който вече е ратифициран от парламента, трябва да се присъединим в еврозоната. Въпросът за отлагане на еврото с 20 години може само да забави приемането на европейската валута. Подписваме се за референдум! Какви права имаме и какво да поискаме от доброволеца, за да е законно всичко? Пред ФАКТИ говори Захари Янков от Българския център за нестопанско право.

- Г-н Янков, при провеждане на подписка за местен или национален референдум възникват редица въпроси, свързани със защита на личните данни на гражданите, които са поставили своя подпис в подкрепа. Какви са?
- Основният проблем е, че Законът за пряко участие на гражданите за провеждането на национални референдуми поставя изисквания за предоставянето на доста детайлни лични данни. Събират се трите имена на гражданите, постоянен адрес, ЕГН, подпис и в графа „забележки“ се отбелязва, ако лицето е с увреждания и има причина да не може да положи подпис. Всичко това са специална категория лични данни, които са много чувствителни. Сега започнаха едни такава инициативи, с цел събиране на голям обем от данни. Примерно, питането за свикване на референдум във връзка с влизането в еврозоната и приемането на еврото си е поставило за цел набирането на 500 000 подписа. Самият Закон изисква да се състави Инициативен комитет, който да се регистрира в специален регистър в Народното събрание. Този Инициативен комитет носи цялата в отговорност за защитата на личните данни, които се събират в рамките на времевия период. Инициативният комитет се явява администратор на лични данни. Проблемът възниква, когато в инициативата се въвлекат голям брой хора, които са извън Инициативния комитет. По-конкретно става въпрос за доброволците.

- Инициаторите разчитат на такива хора, за да могат на повече места да разположат списъците си…
- Това е нормално, за да привлекат възможно най-голям брой хора. Но комитетът, като администратор на лични данни, носи отговорност за тяхната защита. Трябва да е ясно кои са хората, които работят от негово име – на Инициативния комитет. Добре е Инициативният комитет да си поставя някакви минимални изисквания и поне да се запознае с тези доброволци, за да може да гарантира защитата на личните данни. И самите хора, които се подписват, трябва да имат увереност, че предоставят тези данни пред доброволци, които имат отношение с Инициативния комитет. Но често това не се случва. Няма упълномощаване между Инициативния комитет и доброволеца. Липсата на този документ е проблем. Добре е Инициативният комитет и доброволецът да имат написано споразумение или упълномощаване. А този документ, след като е факт, да се постави на видно място около мястото, където се събират подписи. Така хората, които решават да сложат своя подпис, ще бъдат запознати с това кой е човекът, пред когото ще положат своя подпис.

- Широка практика е хората, които са доброволци, просто да подканват…
- Така е. Никой не обръща особено внимание на официализирането на лицето. Скоро Комисията за защита на лични данни публикува становище, в което ясно описаха законовите правила при събирането на подписи, с цел провеждането на референдума. Това становище основно казва две неща:
- при основанието за събирането на тези лични данни да се спазва Законът за пряко участие на гражданите, защото там е дефинирано какви точно лични данни се събират, кой ги събира, какъв е Инициативният комитет и т.н.
- че гражданите по собствено желание и съгласие участват в подписката


И тук идва пак проблем, защото хората нямат никакъв контрол какви данни се събират. За да е валиден техният подпис, трябва да предоставят определени данни, а нещата са разписани в Закона. Дори и ако доброволците предоставят форма на съгласие – примерно, някакъв вид бланка, че хората дава съгласие за обработка на лични им данни, това пак няма да има юридическо значение, ако няма доказана връзка между доброволеца и Инициативния комитет. И точно това казва самото становище на Комисията със защита налични данни. Ако липсва такова упълномощаване, доброволецът събира на своя глава данните и подлежи на санкция. Но също подлежи на санкция и човекът, който си е дал личните данни. Хората трябва да знаят, че с предоставянето на тези данни могат да се случат най-различни злоупотреби.

- Инициативният комитет колко време трябва да съхранява тези данни. И кога и как се унищожават?
- Събирането на подписи се извършва 3 месеца. После има време на проверка и обработка. След като подписката приключи, име две хипотези:
- първата е, че подписите са събрани и искането за референдум е валидно. Тогава списъците трябва да бъдат унижени.
- втората е, че подписите не са събрани и всичко приключва. Тогава списъците пак трябва да бъдат унищожени.


Няма как да пазим едни списъци в багажника на колата пред блока. Инициативният комитет носи отговорност за унищожаването на списъците физически.

- Кой следи дали списъците са унищожени?
- Комисията за защита наличните данни. Това е компетентният държавен орган.

- Колко често се случва да се проверява това дали е станало и как са унищожени списъците?
- Тази година наблюдаваме за първи път по мащабни питания за референдум, а това предполага и да има повече действителни проверки. И затова от Комисията излязоха със становище и то е много навременно. И през изминалите две-три години имаше други организирани инициативи, но те са били толкова мащабни и затова никой не е чувал за повечето от тях. В момента имаме активна кампания и в този момент становището на Комисията е навременно. А не да тръгнат веднага да санкционират, тези които събират подписи. Със сигурност голяма част от доброволците нямат такова упълномощаване от Инициативните комитети. И това е така, защото или самите доброволци в някаква степен са подведен, или организацията, която събира подписи, не е подходила правилно и по Закон.

- Очаквате ли след становището нещата да „влязат в час“, както се казва…
- Вярвам, че ще се предприемат стъпки и ще започнат проверки. Това би било нещо нормално. Ако отворите информационни материали на сайта им, примерно на „Възраждане“, ще видите, че можете и да свалите форма, за да станете доброволец и да събирате подписи.

- Така те насърчават хора, български граждани, които живеят в чужбина, да участват…
- Така е, но тези хора – визирам готовите да бъдат доброволци, трябва да знаят, че правят нарушение, ако не са черно на бяло упълномощени. В този случай друг надзорен орган може да ги санкционира. Ако човек от Германия иска да стане доброволец и да събира подписи, той попада под юрисдикцията на германския надзорен орган за лични данни, ако не е упълномощен.

- Това е направено с цял да се включат повече хора…
- Повече хора, добре. Но като се пренебрегват правилата за защита на лични данни, хората са уязвими. А и по този начин виждаме, че структурата на „Възраждане“, която полага големи усилия за популяризирането, трябва просто да подходи отговорна към личните данни, към труда на своите доброволци. Помним как преди години всички се възмущавахме за изтеглите лични данни от НАП. Проблемът бе голям. Но сега по същия начин трябва да се замислим какво означава да имаме данните на над 500 000 човека – ЕГН, адрес, име и подпис. Пак ще кажа, че тези списъци, ако попадат в неподходящи ръце, могат да доведат до големи проблеми за хората, които са си дали данните.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Йоцо

    99 17 Отговор
    Сплашват българите, сакън да не подписват!
    -
    Отвратителни Дойчо велевци от Истанбул....

    Коментиран от #66

  • 2 Макс

    24 76 Отговор
    Има ли заблудени хора , които слагат подписа си подкрепяйки престъпните намерения на престъпни групировки ?

    Коментиран от #3, #15, #58

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 мдаааа

    28 12 Отговор
    България не е Швейцария ... Справка - референдума на Слявчо ..
  • 5 Десо

    46 20 Отговор
    Лошо няма да участваш в референдум.Лошото може да дойде,когато получиш уведомление от съдия изпълнител,че закъсняваш със вноската по кредита, който си изтеглил,но ти да не знаеш за това...

    Коментиран от #7, #19

  • 6 Исторически парк

    59 15 Отговор
    ВРЕМЕ НИ Е ЗА ВЪЗРАЖДАНЕ!
  • 7 О МАЙН ГООД

    10 6 Отговор

    До коментар #5 от "Десо":

    ИЛИ СПРАВКА
    ЧЕ БРАЧНОТО СВИДЕТЕЛСТВО
    Е НЕВАЛИДНО.....👍
  • 8 Политик-разбойник

    69 1 Отговор
    Когато е изгодно-референдум, когато не е... няма референдум....
  • 9 Знайко

    12 45 Отговор
    Не знам кой стои зад подписките за референдуми. Не подписвам.

    Коментиран от #78

  • 10 Българин🇧🇬

    66 11 Отговор
    Чичо Сорос плаща за пропаганда срещу референдума. Разни евтини подлоги да не дават много акъл щом съм се подписал значи знам6за какво.
  • 11 Чарли

    46 7 Отговор
    Плешив плаз.модей който работи за Ротшилдите
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Почна се

    57 4 Отговор
    Кампанията за компрометиране на референдумите
    България не била швейцария няма и да стане щом като винаги си пречи на който и да е референдум
  • 14 Ако съм юрист

    30 3 Отговор
    Мога 100% да докажа някакъв казус с юридически аргументи. По същия начин мога същият казус с юридически аргументи да го отхвърля
  • 15 MaLoумник

    60 14 Отговор

    До коментар #2 от "Макс":

    Нямаш си на идея каква щета, ще нанесе еврото на Бг икономиката. Да не мислиш, че ще ти донесе по-евтино кредитиране. В Германия потребителския в момента варира 10%-14%.
    Ипотечния е около 6-6.5% и то ако имаш солиден процент участие. Така, че тая мантра за евтиния кредит отпада, но за вечния роб се засилва.
    Бг насила ще вземе участие във връщането на вече изхарчените парици от западните големи.
    Плюс- скъпата валута намалява конкурентноспособността на бизнеса. Това означава увеличение на безработицата и цените едновременно ШАХ-МАТ.

    Коментиран от #18, #84

  • 16 Народ

    56 6 Отговор
    "Допустими ли са референдумите, които готвят "Възраждане" и "Има такъв народ"?"

    Не, за нашите соросоиди и новите ни господари самата дума "референдум" е мръсна дума и според тях трябва да се забрани.

    "след като по международен договор, който вече е ратифициран от парламента, трябва да се присъединим в еврозоната"

    Договор винаги може да се развали - мнението на народа ли е по важно или мнението на някакви депутати - нали ужким тези депутати са избрани да защитават мнението на народа.

    "Каквото и да отговарят хората на въпроса дали да сме президентска република, резултатите от това допитване не може да задължат депутатите да свикат Велико народно събрание."

    Гледайте на къде ни водят - резултатите не можели да задължат депутатите. В конституцията ни е записано че цялата власт в България произлиза от народа - как така народа иска нещо но видиш ли не можел да задържи депутатите. Депутатите са там да изпълняват волята на народа - това трябва да е ясно на всички депутати защото след това може да не са депутати вече. Тия самозабравили се чиновници да вземат да прочетат конституцията.
  • 17 провинциалист

    47 5 Отговор
    Хората били уязвими? Тоя изтърсак сигурно е ходил прав под масата като гръмна търговския регистър. По стара българска традиция и досега няма виновен и наказан.
  • 18 Другарю,

    8 33 Отговор

    До коментар #15 от "MaLoумник":

    Тогава да въведем, рублата...

    Коментиран от #23, #25, #28, #75

  • 19 Аззаззз

    40 2 Отговор

    До коментар #5 от "Десо":

    Да теглиш кредит не е достатъчно имена и егн. Да не забравяме,че преди няколко години изтекоха данните на всички нас в нета, за което разбира се виновни няма...

    Коментиран от #21

  • 20 🇧🇬🇪🇺💯

    6 18 Отговор
    ❗️🇧🇬🐑Проблемни са подписите под който и да е било Референдум които са повече от един с един същ почерк🐑тоест някой е подписал в повечето близки, роднини без тяхно знание и съгласие.🐑🇧🇬❗️

    Коментиран от #48, #87

  • 21 Да бе , да. ! 😜

    39 4 Отговор

    До коментар #19 от "Аззаззз":

    Лични данни ? Мда , доста упорита амнезия имат евроатлантиците ни ! Забравиха ли че скоро хакер от щатска фирма източи данните на всички българи от НАП ?
  • 22 Захари Янков, Маниполираш, плашиш!

    30 3 Отговор
    Б О К Л У К!?
  • 23 Българин

    34 6 Отговор

    До коментар #18 от "Другарю,":

    Защо трябва да сме подлоги на някого според вас - имаме си национална валута и не ни трябва никаква чужда. То за соросоидите най-добре е директно към долар да преминем.

    Робът си е роб - той трябва задължително да има господар - просто не може да живее с мисълта че може да живее свободен и независим. Дотолкова му е увредено съзнанието че си мисли че ако господаря му е богат ще му дава повече огризки от трапезата си - уви господаря му е богат защото повече експлоатира робите си.

    Коментиран от #55

  • 24 Мммда

    23 3 Отговор

    До коментар #3 от "И ми искат":

    Какви лични данни баце, тия данни отдавна са описани къде ли не и човек стига да му трябват точно в тоя списък, ще ги търси. Плюс това условие за ЕГН да се вписва е условие по закон, ако не се изискваше нямаше да се вписва. Да не ти казвам, че Старите партий участници редовно в изборите държат огромен процент данни на личните ти документи и си дописват гласове по селата на който не е отишъл. То за това има и села изцяло гласували само за една партия.
  • 25 да питам

    6 18 Отговор

    До коментар #18 от "Другарю,":

    За вечният руски роб ли ...🤔
  • 26 Минго

    25 2 Отговор
    Пак започнахте с плашене на хората! Личните данни на всеки ги има навсякъде!
  • 27 Шаран БГ

    18 2 Отговор
    "Свободната демократично-американска система" дава широка възможност на всякакъв вид престъпници да извършват всякакъв вид престъпления. И няма значение дали са "професори" от село или обикновени скромни
    партийни избраници от Голямата бяла къща. Наказания , ако ги има , са за "безпаричните – останалите са ангели небесни и непорочни .И така като си ги мисли подобни мисли , г-н К.Каменов правилно се опитва да"вкара каруцата у правия път". Аз обаче съм скептик по отношение великата"тайна" за личните данни. Преди години почнах да правя сметка, на колко места и къде МИ ГИ ИМА тези мои " лични данни "!? Когато стигнах до бройката 30 /тридесет/ се отказах да броя по-нананататък . И тези МОИ ЛИЧНИ ДАННИ ги имат най-вече държавните органи с държавните служители !! ? Разбирате, понимаете, ферщеен , ъндерстенд нали , тулупи ниедни !???
    И по тая причина , великите мислители от АГОРАТА / или от гората - кой знае/ , са измислили в Конституцията алинея 5 ПЕТА от член 84 : НС :.......5. приема решение за провеждане на национален референдум.
    Сори, Ганьо..... ДО ТУК със всякакво допитване за твоите мисли и желания, ДО ТУК със "властта на народа" ......санким с демокрацията !!! Ама бягай да гласуваш ! НИЕ мислим само за ТЕБ ! За това сме САМО с по 5-6 мандата в Голямата бяла къща пред Коня !!!
  • 28 MaLoумник

    26 5 Отговор

    До коментар #18 от "Другарю,":

    Извинявай много, но не съм от това време на другарите и не съм ти никакъв другар.
    За какво трябва да се приема каквато и да е Чужда валута, след като си имаме своя.
    И Румъния и Полша се оттеглиха след като видяха какво става с Хърватия. Написал съм ти какво следва след приемането на еврото по-горе, ако ти харесва да си от групата на хипнотизираните с празни обещания роби не подкрепяй лева. Знаеш ли какво, за да се ориентираш по-добре върви на запад и поработи 5-6 месеца за да разбереш какви са разходите и защо масово протестират всяка седмица за пари, при положение, че минималната е над 1500евро.

    Коментиран от #30

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 да питам

    5 8 Отговор

    До коментар #28 от "MaLoумник":

    И какво "става" с Хърватия?!
  • 31 Анонимен

    19 2 Отговор
    Сега ще започнат да вадят по медиите всякакви разбирачи , да обясняват как референдумите са незаконни ,как са заплаха за демокрацията , да плашат хората че ще им вземат личните данни и да не участват в това допитване.Явно много хора ги е шубе от това какво мисли обикновения гражданин по определени въпроси и всячески ще се противопоставят,като изкарват народа неграмотен и некомпетентен.Толкова ли е трудно да се вземе пример от Швейцария ,където това нещо доказано работи и благодарение на това тя е една просперираща демократична държава.
  • 32 Бенц

    20 4 Отговор
    Недейте много да философствате много ами вървете да се подпишете. Всеки пораснал човек трябва носи отговорност за съдбините си а не да повтаря мантрата "ами то нищо не зависи от мен". А България ако не е Швейцария е за това, че има много овчедушие в нашия народ. А това е поправимо. Ставаш сутрин, поглеждаш се в огледалото и си казваш, стига, аз няма повече да бъда Овца/Овен и мрънкало и безхаберен, незаинтересован тип. Може и една ракия да вкараш за самочувствие и да удариш един прав и един ъперкът във въздуха по невидимия враг :) Като цяло стегнете се и не си търсете оправдание да НЕ Направите нещо, а напротив, дори малък повод да го направите! Лесно е... ТИ МОЖЕШ!
  • 33 Ком

    20 3 Отговор
    Джендърите които налазиха България най-много се страхуват от допитване до хората.
  • 34 Павел пенев

    22 3 Отговор
    Според този тъпан, защитата на личните данни е по важна от правото да се провеждат референдуми които касаят защитата на целия народ и държава от външни посегателства. Освен това защитата на нашите лични отдавна е компроментирана. Личните ни данни са във ВиК, енергийните оператори, мобилните телефонни оператори, банките, полицията, съда, прокуратурата,застрахователите, изборните книжа, и те многократно бяха оповестявани , хаквани и публикувани. Не търсете поводи за забрана на референдумите а начини за тяхното системно провеждане, но това не е в интерес на управниците и идиотите депутати.

    Коментиран от #72

  • 35 Мухаа,хаа! -

    20 4 Отговор
    Масово са включени всички,с една задача: В никакъв случай,да не се допусне Референдум за еврозоната." Експерти" от всички сфери,по всички медии ще ни зомбират,че без еврото ще загинем.Усещат,че подписката набира скорост,която просто ги ужасява.Включват и " юридически " спънки.Единствено и супер важното е,да се търсят пунктове за подпис.Не си жалете времето,хора! Веднъж поне, помислете трезво- през собствения си джоб! Задължително трябват над 500 х регистрирани подписа.Защото със сигурност през Грао,и други схеми,ще изкарат 100-150 х " недействителни.Опре ли до НС да решава( под 400 х гласа) бъдете сигурни,че всички евроатлантици- ще го отхърлят под строй.Трябва да нямат тази възможност.Над 550-600 х гласа- иначе е безмислено.

    Коментиран от #36, #37, #38

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Историк

    11 3 Отговор
    Вчера някъде в тубата на тема свързана със Швеция,шведи масово коментираха,че само негативи са получили след влизането им ЕС през1995г.Нещо от рода на това в което имаме в България,но в по мек вариант:затваряне на Аец,ограничаване на определени тяхни селскостопански продукти,бум на цени на електроенергия,на имоти ,неограничена имиграция и т.н.
  • 40 1234

    10 1 Отговор
    Вярвам че почти всеки е ходил в европейска страна, където е прието еврото и едва ли някой е впечатлен колко е евтино и не си е задавал въпроса, че с тези пари които е похарчил за да преживее там 1 ден ,тук в БГ щеше да живее една седмица.Целта им е да уеднаквят цените в целия ЕС, а скоро ще ни изкарат и на свободни пазари за ток и газ,но доходите никога няма да станат като техните.Една сметка за ток примерно в Белгия при икономия е от 350-500 евро,така ще стане и тук.
  • 41 Тракиец🇺🇦🇯🇵🇮🇷🇦🇹🇩🇪🇮🇹🇧🇬

    10 2 Отговор
    Страх лозе пази са казали хората! Много ви е страх от народа от демокрацията от това народа сам да си управлява живота битието бъдещето си. Шепа из-роди от БКП крадци българоу-бийци от 1944 до ден днешен ни тормозят и унищожават. Няма такова нещо като парламентарна демокрация без РЕФЕРЕНДУМИ. Няма как 36% от народа да ти иде на избори и тези проценти да бъдат раздробени към 7-8 партии организации на БКП и да ми пледираш да управляваш както на теб ти се иска , няма как такива избори да бъдат легитимни прозрачни честни. Няма как първата от тези 7-8 партии да вземе 10% от всички имащи право на глас и с МАЛЦИНСТВО от 10% да ми определя съдбата и то като имаш на предвид че тези 10% ги е събрала чрез купен контролиран и корпоративен вот . Имаш нямаш 2-3% по съвест и с тези 2-3% ти да казваш на останалите 97-98% как да живеят. Има една единствена държава на планетата земя в която няма референдуми и не се признават такива -КНДР — Северна Корея .. втората държава на планетата е България !!! Аз в диктатура не искам да живея аз искам да живея в правова демократична държава с пряко участие на народа а именно като в Швейцария с РЕФЕРЕНДУМИ . Всеки който не мисли така или е диктатор или го е страх от народа и е крадец а народа му бърка сметките да краде и там квото е обещал на еврейския съюз еврейския парламент и еврейската комисия .
  • 42 Истината

    16 3 Отговор
    А като изтекоха личните данни на милиони българи заедно с ЕГН, номер на ЛК, адрес и тн. от сървърите на НАП не ревахте така. А на Слави за референдума оплаквахте ли се така за лични данни ? Колкото повече крещят евроатлантическите лгбт хора в правителството и в обществото, толкова повече се убеждавам, че Възраждане са правилната посока. Да живее България.
  • 43 Амадор

    12 1 Отговор
    Айде стига с тая защита на лични данни. Кой не е поискал- той не се е добрал до "личните" данни на някой! Всичко е толкова лесно. Всеки има "човек" някъде и може да му даде инфо. Смешни сте.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Соросов Лакей

    17 2 Отговор
    Страх тресе соросовите козяци - да не би да има пряка демокрация.
  • 46 1122

    8 1 Отговор
    Допустими са само на ГЕРБ референдумите....неразбрахте ли?За другите се чака разрешение.
  • 47 Перо

    16 3 Отговор
    Референдумите са смърт за джендърията за това измислят всевъзможни пречки, защото действията на държавните управници и депутати са действия на чужди агенти за влияние и референдумите, които са народната воля са главна пречка за вредната за БГ политика от тези предатели!
  • 48 Само питам

    9 1 Отговор

    До коментар #20 от "🇧🇬🇪🇺💯":

    А като гласуват от моргите и реанимациите всичко е наред,нали?
  • 49 Българин

    14 2 Отговор
    Оригинално подписката за референдума за отлагане на еврото и запазване на лева е създадена от Григор Сарийски. Възраждане поемат инициативата и правят събирането на подписите масово. ЕГН и адрес се събират, защото такъв закон са гласували, за да затруднят максималко референдумите.
    За тези дето се притесняват само ще напомня, че по времето на ГЕРБ в нета изтекоха личните данни на 5 милиона българи от хакнатия НАП. Всяка банка, всеки мобилен оператор ви имат личните данни. Кредит, дори и бърз не се тегли толкова лесно, колкото ви разправят троловете. Има си подписи, има си документи, които няма как да подпишат без вас.
    Така че упражнете правото си на глас, кажете какво искате. Това е смисълът на референдума - не да налага мнението на тоя и оня "експерт". Ако повечето от нас гласуват да си запазим лева ще го запазим. Ако се окаже, че искаме евро, ще си въведем евро. Но ще го решим ние по най-демократичен и прозрачен начин.
    Тези дето бягат от прозрачноста и пряката демокрация - на тях ли да вярвам? На тия оядените дето по телевизията се държат арогантно и надуто, поучавайки ни от амвона на собственото си псевдовеличие. Или на брюкселците, дето не нашите проблеми са им важни, а тия на Украйна.
  • 50 Един наивник на средна възраст

    5 1 Отговор

    До коментар #3 от "И ми искат":

    Те хич ти ги нямат.Само на това и разчитат,горките .
  • 51 Русия си прокарва интересите с тях

    4 16 Отговор
    Руските партии правят референдуми - много ясно, че се наливат огромни пари, за да се махнем от ЕС, да дадем управлението на един човек - човекът поставен от Кремъл, за да не приемем еврото, нищо че 25 години нямаме лев и благодарение на това не се повториха кризите от края на 90-те.

    Коментиран от #52

  • 52 Евроатлантик

    12 4 Отговор

    До коментар #51 от "Русия си прокарва интересите с тях":

    Аха, референдумите - враг №1 на Брюкселската селищна система. Викаш трябва да търпим безропотно всички простотии на Урсулите и да им плащаме дълговете, да си затрием валутния резерв и валутата. Пък простите датчани, шведи, чехи, поляци, румънци, унгарци дето не са в еврозоната ги чакаме да фалират и да се затрият. Швейцарци и англичани също са много по-зле от нас без евро.
    Мантрата, че щом сме вързани към еврото, значи сме го приели не е вярна. Можем със същия успех да се вържем, ако поискаме към долара, биткоина, юана, рублата, монголския тугрик, заирското зайре или кошница от валути, ако решим, че имаме изгода от това. А ако станем силна икономика, тогава можем и без борд с плаващ курс. Това са възможни варианти. А без лев варианти няма - влизаш в клуба на богатите, ама за да им плащаш дълговете. И си на каишка към ЕЦБ. Като дават пари познай колко ще отпускат за Павликени и колко за Брюж или Ница.

    Коментиран от #54

  • 53 Анонимен

    5 1 Отговор
    След такава канонада от статии ще трябва да мислим повече!
  • 54 Геостратег

    3 7 Отговор

    До коментар #52 от "Евроатлантик":

    "Като дават пари познай колко ще отпускат за Павликени и колко за Брюж или Ница." Соцфосилите само за "отпускане на пари" мислите, щото това е една такава безотчетна формула, на принципа, "я на мен ми паднаха пари ОТНЯКЪДЕ". РЕАЛНОСТТА е, че за да ти "отпуснат пари" от ЕС фондовете (не от ЕЦБ) трябва ДА СВЪРШИШ ЕДНА РАБОТА - да изготвиш проекти с които да докажеш, че ти трябват КОНКРЕТНО за НЕЩО. Павликени, колкото и хубав български град да е, нито има нуждите, нито капацитета на Ница да иска същото. Референдумите не са "враг" на никого, но и ролята им е преувеличена. В България те имат консултативен а не задължителен характер и си има причини за това. Швейцария е ЕДИНСТВЕНАТА страна, която се управлява систематично с референдуми, но Швейцария е в сърцето на Европа, неутрална е от 200 години, заобиколена е от демокрации, които не й клатят лодката, и ДОРИ там има решения, които не се решават с общи референдуми.
  • 55 Любопитен

    1 2 Отговор

    До коментар #23 от "Българин":

    Путин фашистки диктатор ли е? И преди да ми кажеш, че това няма общо с темата - понеже гледам, че твърдиш, че си свободен, искам да проверя дали си обективен, или все пак ....
  • 56 Матей преображенски

    7 3 Отговор
    Подписката няма да свърши работа ,ще видите защо и как,няма да я признаят и дори да има референдум,и него ще го набутат под миндера.Управляващите из-ро-ди каквото са си намислили или са принудени от брюксел да извършат,те ще го направят съвпадащо с техните лични интереси.Междувременно надуват инфлацията,цените излетяват спекулативно,лихвени проценти и всичко като по учебник,първата цел е да размърдат спестените пари у редовия българин,да ги похарчи и да остане без пукнат грош,за да не ги изяде инфлацията.Така по-лесно ще го навият ,да си премълчи за еврото,няма какво да губи,последен пролетарий ,може само оковите си да загуби.И все пак еврото ще се отрази плачевно върху жизненото равнище,досега имаше чат-пат и малко ерзац.масълце върху филията.После и филията ще е под въпрос,с малко солчица отгоре.А радев ,дето обсебва цялата власт,прави голяма грешка ,защото народа лично от него ще дири сметка и ще го намрази до дън душа,не стига че е узурпатор и потъпква конституцията,колкото и да е дефектна,но и некадърен лакей на американците и гро-бар на българския народ.
  • 57 мани мани

    2 4 Отговор
    ааа, ня нужда ... вече е решено, приемаме еврото и богатеем! сбогом левче!
  • 58 нннн

    6 2 Отговор

    До коментар #2 от "Макс":

    От кога искането за референдум е престъпно намерение? Значи, в Швейцария всички са престъпници...
  • 59 мани мани

    5 3 Отговор
    гастербайтерите реват та се късат, ореваха орталъка :) всички хотелиери берящи евра, паундове, еврейски долари, реват та се късат и са изпратили лобистите си из всевъзможните медии ... ще им се секне превалутирането и умножението х2 хахахахахахахаха също така на мафиотите сивосекторни сухата заграбена пара в лв. ще артиса :) ще се наложи да си бършат дупенцата с краднатите лв. хахахха няма как да ги изперат хахаххах всички, които изнасят продукцията, услугите си из европа и берат евра, а дават на нас скъсани мизерни и малко лв. - реват та се късат! ревете ли ва? а? ревете!
  • 60 Демократ

    3 2 Отговор
    Единственото право,което имаме е да използваме мисловния си процес, да виждаме и чуваме истинското положение в България, което и критично и да не позволим на ретроградните сили да ни върнат в мрачното минало.Върховенството на закона да бъде водещо.

    Коментиран от #64

  • 61 хихи®

    5 1 Отговор
    А защо не с отпечатъци, на големия пръст на левия крак, без име!
    Отпечатъка е уникален, който иска да го проверява...
  • 62 Дааааааам

    6 2 Отговор
    И тоя експертин залага на старото правило - страха. За негово разочарование ще спомена в последно време колко пъти изтичаха е така личните данни на хората? Специалист по измама и нищоправене. Какви са мама и татко на този самодоволен бузио, и как се е озовал на такваз, блага службица? Случайно? Дитьету ногу умну, държалу изпит, конкурс и гу спечелилу? Едва ли.
  • 63 Ош Кош

    7 0 Отговор
    Демокрацията е хубаво нещо само ако служи на господаря. Вън всички останали случаи, демокрацията е путинидъв
  • 64 Добре бе

    2 0 Отговор

    До коментар #60 от "Демократ":

    Ама това, което искаш остана в ... миналото (да не ползвам забранени думи, като соц...). Как така, хем го искаш, хем да не го връщаме? Объркваш ме.
  • 65 Крокодил

    5 1 Отговор
    Грантополучателите се стресираха.
  • 66 Дааа

    3 4 Отговор

    До коментар #1 от "Йоцо":

    Американските подлоги газ уринират! Масирана атака срещу референдума -демокрацията!
  • 67 злоупотреба

    3 5 Отговор
    Тези доброволци, които незаконно събират личните данни на наивните хора, сега да ги издирят и да ги съдят за събиране на лични данни без да са Администратори на лични данни!!!

    Коментиран от #70

  • 68 Токсик

    5 1 Отговор
    Няма никакво значение дали е изгодно или не! Губим и последния си суверенитет, губим и БНБ. След Лева следва кирилицата и православната църква и евроатлантиците ще са изпълнили мисията си до край по заличаването на България.
  • 69 макдоналдс тръмп

    3 2 Отговор
    з0мбаците наскачаха защото - референдума ще успее - мнозинството не иска нито евро нито факъния съюз
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Само пълни

    3 6 Отговор
    Идиоти биха участвали в референдум и бха си дали личните данни на Копейкин и на Дългия.И двамата не са за вярване .На всички е ясно че дори да съберат подписи и входират резултата в народното събрание народните представители няма да ги потвърдят което прави цялото действие капан за глупаци .Бъдете здрави аз акъл не давам.
  • 72 Шаран BG

    2 5 Отговор

    До коментар #34 от "Павел пенев":

    Става дума за това че колкото и подписа да съберат референдомите отиват в полето на НС а там няма депутати които да подпомагат идеите на Копейкин и Чалгаря.Мога да се хвана на бас с всеки че няма да минаг тези референдоми ако ще и 3 мил.подписа да съберат.
  • 73 мани мани

    2 5 Отговор
    всички ние искаме еврото! да кажем задружно и мощно: сбогом на лв.
  • 74 Не е тъп

    0 1 Отговор

    До коментар #70 от "ГУЖУ":

    Друг е тъп но не се усеща
  • 75 Не си в час

    6 3 Отговор

    До коментар #18 от "Другарю,":

    Защо трябва да въвеждаме нещо пропадащо? Имаме си валута. Не ни трябва чужда. Нито евро, нито долар, нито рубла, нито вон. Защо реши, че искаш рубла? Или да си караме по старому -като нещем 16-та република, искаме 51-ви щат? Е да, ама не. Явно ти си тоя, дето не е пораснал.
  • 76 мани мани

    1 6 Отговор
    знаете ли защо икономистчето сарийски е толкова слаботелесен? - защото е гладен лобист, захранващ се с продънения лев, който му подхвърлят тези, които заграбиха държавните производства! хахахахахахаххаа ако лобираше за евраци, то щеше да е угоен! :) гледате сарийски и виждате бг народа - беден и мършав! неискащ евра, за да не бъде богат и сит, а да си е слаботелесен бедняк многознайковец!
  • 77 мани мани

    2 5 Отговор
    не искате евра, ама се убивате да ходите в чужбината, за да ги берете и да ми умножавате по 2 тукачкана, нали ва? а? алоу, пишман патреотете?! на вас говоря ва :)
  • 78 Що бе

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Знайко":

    Не подписваш собственото си мнение ли? Или то не е валидно пред всеки?
  • 79 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    5 1 Отговор
    НЕ на ЕВРОТО имаме си БГ ЛЕВ
  • 80 Най-добре

    5 0 Отговор
    забранете референдумите. Така никой няма да е в опасност, особено власт имащите.
  • 81 Оценка от 5 точки -10

    2 1 Отговор
    Не слушайте самодоволния бузио. Лъже като копанарин.
  • 82 въпрос за реферндумдум

    1 0 Отговор
    Въпрос. Вие за нато ли сте или за еврпския съюз?
    Отг. Оди се пери
  • 83 Объркани хора

    1 4 Отговор
    Кой разрешава Незаконно , противоконституционно действие?
    Безсмислена работа
  • 84 Макс

    1 4 Отговор

    До коментар #15 от "MaLoумник":

    Живея в Европа и имам ипотечен кредит . Не се оплаквам , всичко е добре , работим , пътуваме , забавляваме се . Стига сте плашили хората, че след еврото едва ли не животът свършва . Напротив , това е добър избор.
  • 85 И за данайските дългове

    4 0 Отговор
    Искат евро та българинът да го изгърбят да плаща част от дълговете на Гърция и Италия. Хампарцумян няма да плаща но на редовия гражданин ще му дерат кожата и за данайските дългове.
  • 86 Емо

    1 0 Отговор
    България е едно голямо село,всичко се знае! Ако някой иска да намири личните данни на някой ще ги намери с лекота! Един ,,певец" ,,депутат" пее имам човек....... Така че подписвам се с двете ръце!
  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.