Last news in Fakti

10 Февруари, 2023 13:00 4 393 29

НАТО си партнира с Израел, а Министерството на отбраната на България "бяга като дявол от тамян"

  • nato-
  • нато-
  • израел-
  • димитър стоянов-
  • превъоръжаване-
  • ф-16 блок70

Знае ли Димитър Стоянов, че българските изтребители Ф-16 Блок70 летят на израелски крила?

НАТО си партнира с Израел, а Министерството на отбраната на България "бяга като дявол от тамян" - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В разгара на руската агресия срещу Украйна министерството на отбраната на България даде тревожен сигнал, че не желае да работи с водещи световни компании от сектора на отбранителната индустрия при модернизацията на въоръжените ни сили.

В началото на седмицата служебният министър на отбраната Димитър Стоянов се оплака, че министерството на отбраната (МО) било ограничено от парламента да купува въоръжение и техника от страни от ЕС и НАТО, като отпаднали страни като Израел и Швейцария.

Справка обаче показа, че в решението на Народно събрание няма строга забрана. Точка 2.5. от документа предвижда "възможности за развитие на стратегическото сътрудничество с държави - членки на НАТО и ЕС, както и възможности за трансфер на технологии и индустриално сътрудничество". Текстът е препоръчителен и ясен маркер, че България няма да купува или да продължи да поддържа руско въоръжение.

Това не пречи на служебния министър на отбраната Димитър Стоянов да спомене Израел и Швейцария като забранени доставчици на оръжия, а същевременно тези две страни са основни доставчици на отбранителни системи за редица страни от НАТО.

НАТО си партнира с Израел, а Министерството на отбраната на България
Снимка: БГНЕС

Само ще припомним, че

НАТО и Израел от 30 години работят заедно.

На 26 януари тази година президентът на Израел Ицхак Херцог пристигна на посещение в централата на пакта в Брюксел, където бе посрещнат от генералния секретар на Алианса Йенс Столтенберг.

НАТО гледа на Израел като на страна, споделяща ценностите му, както и на важен партньор в сферата на сигурността. Алиансът е заинтересован в частност от задълбочаване на сътрудничеството в области като технологиите, киберсигурността и борбата с тероризма, в които Израел е един от световните лидери.

За тази цел в момента двете страни преговарят по споразумение за актуализиране на двустранното партньорство в сферите от взаимен интерес, което се очаква да стане факт в следващите месеци и да затвърди задълбочаването на двустранните връзки, обобщават резултатите от визитата израелски дипломати, цитирани от БТА.

Защо Димитър Стоянов твърди, че България не може да купува от Израел, след като израелската Elbit Systems е водеща в доставките на артилерия, Elta Systems е лидер в производството на радари, а
швейцарската General Dynamics European Land Systems (GDELS) прави 8х8 военни машини?

През 2025 г. България ще получи първите изтребители Ф-16 Блок70.
Интересен факт е, че

крилата от сериите Ф-16 и Ф-35 се произвеждат в Израел,

а след това се доставят в САЩ, където финално се сглобяват американските изтребители.

По логиката на военния министър България трябва да се откаже от тези модерни изтребители само защото са произведени в Светите земи?!

Няма значение, че Алиансът и Израел от 30 години активно си сътрудничат, а седмица по-рано беше договорено засилване на сътрудничеството на най-високо ниво в лицето на генералния секретар Йенс Столтенберг.

Само ще припомня, че на ХЕМУС 2020, General Dynamics European Land Systems (GDELS) представи специално произведена бойна бронирана машина PIRANHA 5, която беше изцяло съобразена с нуждите и изискванията на българските въоръжени сили. Машината отговаряше на стандартите на НАТО и беше оборудвана с хибридна дистанционна система за управление на 30 мм оръдие RWS на RAFAEL Samson, противотанкова насочваща се ракетна система, както и напълно интегрирана комуникационно-информационна система, (CIS) от General Dynamics Mission Systems (GDMS).

PIRANHA 5 е най-новият висок клас модел от семейството бронирани машини

и е смятана за най-успешната западна платформа за бронирани бойни машини, която предлага изключителна издръжливост и мобилност, както и несравнима товароносимост. През същата 2020 г. правителствата на Дания, Испания и Румъния избраха бойната бронирана машина за своите армии.

Тогавашният военен министър и вицепремиер Красимир Каракачанов обаче реши да се откаже от готовия проект на General Dynamics за армията ни.

Каракачанов дори разпореди на "ТЕРЕМ" - държавното предприятие с принципал Министерството на отбраната, да направи аргументирано становище дали е възможно проектът за бронираната машина да бъде реализиран от българската отбранителна индустрия като български проект.

Оттогава минаха три години. Все още нямаме проект от "ТЕРЕМ", а българската армия все още използва наследените от Варшавския договор бойни машини на пехотата.

Преди 3 години освен готов за производство модел от GDELS дори имаха подписани споразумения за индустриално сътрудничество с български компании. От швейцарската компания виждаха голям потенциал в българската металообработваща и машиностроителна индустрия.

Израелските радарни системи са напълно оперативно съвместими със системите на НАТО.

Те са изпитани в реални условия и гарантират въздушно наблюдение и способности за противовъздушна отбрана на редица държави в Европа и по света като САЩ, Канада, Германия, Нидерландия, Финландия, Чехия, Словакия, Унгария и др.

До момента са доставени над 150 MMR радарни системи в целия свят, което потвърждава способността на технологията на MMR ефективно да комбинира противовъздушна отбрана и мисии за въздушно наблюдение.

Офертата на IAI включва трансфер на технологии и ноу-хау към България, както и индустриално сътрудничество. Очаква се 1/3 от производството на радарите да бъде прехвърлено у нас.

Така ще се открият нови работни места, в българската индустрия ще влязат модерни технологии и чуждестранни инвестиции. Това ще гарантира високотехнологични работни места за български инженери, софтуерни и ИТ специалисти, уточняват от ELTA Systems.

И не на последно място радарът на IAI/ELTA e ключова част от световноизвестната система за ПВО на Израел – "Железен купол".

През последните месеци израелската ПВО отбрана ясно показа, че може да гарантира сигурността на страната.

Предлагаме на България най-добрите 3D радари. Те спокойно могат да служат на страната ви през следващите 40 години. Радарите на IAI ELTA Systems са съвместими напълно с най-добрите изтребители Ф-16 Блок70, които България закупи. Това каза пред ФАКТИ о.з. полк. Моше Манор. Той е старши експерт на IAI ELTA Systems с 36 години опит в израелските ВВС.

България залага на най-добрия боен изтребител в света, редно е да избере и най-добрият радар в света, заключи Моше Манор. Той уточни, че Израел е готов да достави новите 3D радари в най-кратки срокове след подписването на договора.

НАТО засилва партньорството си с Израел, а Министерството на отбраната на България "бяга като дявол от тамян".


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 36 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Индийски БИВОЛАР

    18 7 Отговор
    ТО СЕ УПРАВЛЯВА ОТ -----------------ИЗЛАЕЛ
  • 2 Теле

    27 9 Отговор
    В МО явно са много по умни от некакви си драскачи.
  • 3 Евроглупак от ЕССР

    29 16 Отговор
    За какво ви е това натовско/израелско оръжие след в Украйна се видя, че не струва и руското го превъзхожда...
  • 4 Перо

    15 8 Отговор
    Защо трябва да купуваме оръжия от страни, които не са членки на НАТО и ЕС, освен това тези страни произвеждат голямата си част от оръжейните системи по лиценз на Германия и САЩ или са техни подизпълнители!

    Коментиран от #29

  • 5 честен ционист

    20 7 Отговор
    Западняците май не са се усетили, че Ганчо се обезоръжи доброволно и вече тече подготовка по псрещането на солдатите с леб и сол на Орлов мост и Кардам.
  • 6 Докато не разкараме от властта,

    12 23 Отговор
    службите и армията проруските елементи, ще стоим в същата кал в която се търкалят и те. Никога няма да дръпнем напред.

    Коментиран от #8

  • 7 КИВИ

    11 19 Отговор
    Нека Русофилите да започнат да пишат глупости сега! Например че от Руските машини по-добри няма :D
  • 8 Фактопроверител

    11 23 Отговор

    До коментар #6 от "Докато не разкараме от властта,":

    Да бяха само в службите...
    Погледнете коментарите, трол до трол, копейка до копейка. Руската пропаганда работи яко. Какво ще ги правим тия платени русофили и безплатни неграмотници? Очевидно, че трябва населението да се ограмотява, ама няма кой да го прави. Но наистина трябва да се започне от службите и от техния началник радев, който отново си разиграва коня и позори България пред съюзниците. Импийчмънт за този родоотстъпник. Съд за гълъба и министрите му.

    Коментиран от #28

  • 9 Адам Хилтън

    23 8 Отговор
    Ще бяга като Дявол от тамян ми - Израел води геноцид срещу палестинците. С Израел може, с Русия не може? Защо? Интересна ми е псевдо-логичната гимнастика с която евро-неандерталците ще оправдаят това лицемерие?
  • 10 Потрес

    19 8 Отговор
    Колко шекела за тази "статия"???
  • 11 Българин

    12 1 Отговор
    Ама да го бяхте напомнили това на тиквените депутати кога гласуваха закона антигрипни ве мисирки.
  • 12 1221

    13 5 Отговор
    Отказали сме, защото не са ни по джоба.
  • 13 Никакво оръжие не трябва да купуваме!

    18 8 Отговор
    Имаме 10 000 на американска армия на територията на България -да ни пазят!А ако мисят че ни трябва оръжие-да ни го подарят! Така правеха руснаците!

    Коментиран от #23

  • 14 Мухаха

    8 6 Отговор
    България е зелка, винаги е била

    Коментиран от #24

  • 15 Гост

    7 2 Отговор
    Закачете Нинова на един стълб.и ...4Д радара е готов...
  • 16 Айсамани

    11 4 Отговор
    Венци,Венци...С м...ди като менци.Я кажи,къде са самолетите от УСА?Давам ти жокер.Имат чертежи.
  • 17 ДДРОнег

    6 15 Отговор
    България беше окупирана от комунистическата мафия дълги години, за около чест месеца се освободихме, но от почти година сме пак под мизерен русУфилски ботуш със зелен чорап !!!
  • 18 Сесесере

    4 13 Отговор
    Българското МО е фрашкано с продажни русофили!
  • 19 Нашите русофили-рублофили са

    9 10 Отговор
    по-големи руснаци от руснаците ! Тяхното натягане пред москва предизвиква сред руснаците само омерзение и погнуса ! Никой не обича предателите, дори и руснаците !
  • 20 ДебиленВюрстен

    6 1 Отговор
    Началника на натю нещо ви нахоква...
  • 21 Прозорлив

    8 1 Отговор
    Ама нали обвинихте президента Радев, че искал да купува самолети Грипен от ненатовска държава, какво стана сега, тясно ли ви стана в НАТО?
  • 22 Павел пенев

    6 1 Отговор
    Какво да си партнират като Израел отдавна формално е в НАТО.
  • 23 Кой ни подаряваше оръжие, бе !

    4 7 Отговор

    До коментар #13 от "Никакво оръжие не трябва да купуваме!":

    Идна тактическа ракета струваше 120 000 лева, една локаторна станция на ракетно поделение - 140 000 лева. Всичко се знаеше колко струва. Един подполковник в миг на алкохолно опиянение каза:
    Ако не сме ние военните, в България ще потекат реки от мед и масло. На безбожно ниски цени изнасяхме на руснаците, еликтро и мотокари, тютюн, консерви , плодове и др.
    Големият зор беше да се изнася по второ направление във валута, а не в преводни рубли. Официално един долар струваше 87 копейки, на черно 1 долар беше 3 лева !
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 оня

    6 3 Отговор
    Браво, НАТО вън !!!!!
  • 26 Никой

    2 3 Отговор
    За кого не е ясно ,че нашето МО не служи на България.Там всички са с едни червени лампази. Какъвто ни е главнокомандващия такива са ни и генералите,полковниците и другите пикльовци.Тези дори ще заявят ,че зелените човечета са тук за да ни спасят от НАТО и САЩ .
  • 27 Историк

    2 4 Отговор
    Откакто РуЗЗия ни е "асвабадила" МО е на България само де юре. ВСИЧКИ решения там се съгласуват или санкционират от Кремъл. Единствените промени идват по линията на задължителните ни ангажименти към НАТО, където МО не може ефективно да се противопостави на формалната ни интеграция в алианса. Ние буквално сме член на НАТО само на хартия. С "генерали" като руския чорап - толкова.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.