Last news in Fakti

15 Февруари, 2023 13:00 2 967 53

Вени Марковски: Цар Борис III е знаел какво ще се случи с депортираните евреи

  • цар борис iii-
  • холокост-
  • евреи-
  • депортация

Депортацията на мирно население по време на война е военно престъпление и престъпление срещу човечеството

Вени Марковски: Цар Борис III е знаел какво ще се случи с депортираните евреи - 1
Снимка: Фейсбук
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В редица статии, опитващи се да прочетат по “нов начин” историята на България, се твърди, че царското правителство се е отнасяло изключително внимателно към отнетото имущество на депортираните евреи.

Това коментира в блога си Вени Марковски.

Защитниците на царския режим твърдят, че то било описвано подробно, като срещу всеки отнет предмет било написано името на собственика му.* Изводът, до който трябва да стигнат читателите, се подразбира: че едва ли не царят и кабинетът на Филов не са знаели, че депортираните ще бъдат убити и правителството е полагало грижата на добър стопанин към отнетото имущество. В желанието си да прочетат историята по “нов” начин, тези автори стигат и до оправдаване действията на Комисарството по еврейските въпроси.**

Няма да обиждам интелекта на читателя, за да показвам очевидната абсурдност на този “нов прочит”, но ще цитирам какво пише в т. 8 на споразумението за депортацията на евреите, известно и като споразумението “Белев-Денекер”:

8. В никой случай Българското правителство няма да иска връщането на изселените евреи.

Прочетете го отново: “8. В никой случай Българското правителство няма да иска връщането на изселените евреи.”

При разпита на Адолф Айхман в съда, на 14-и юли 1961 г. той е попитан защо е поставено това условие, че българското правителство е съгласно да не настоява за връщането им. Айхман отговаря, че тази клауза е включена по обща заповед “от горе” и че тази “загриженост” е причинена от предишен случай с друга страна, в която били “възникнали трудности”. Прокурорът отново настоява да получи обяснение за наличието на т. 8 в този документ. Айхман се опитва да се измъкне от отговора, но под натиска на допълнителни въпроси признава:

“…тази точка не може да има друго обяснение, освен, че отговорните фактори в Райха са полагали усилия, щото за нито един евреин, депортиран от някоя страна, в случая България, да не се допусне завръщането му, така че той да не може да разкаже това, което е преживял и видял. Това е отговорът, който мога да дам (на Вашия въпрос)…” (превод от немски: Милен Радев, по молба на автора – б.м., В.М.)

Т.е. не само, че българското правителство е било наясно, че тези евреи няма да се върнат, но то изрично се е съгласило с това:

“8. В никой случай Българското правителство няма да иска връщането на изселените евреи.”

Това е само едно от доказателствата, доказващи ясно и категорично, че и дума не може да става за някакво незнание от страна на българските власти за съдбата на депортираното мирно население.
Царят, Филов и всички останали участници в организацията и реализацията на депортацията (а това са десетки хора на управленско ниво!) са били напълно наясно какво ще се случи с тези 11 343 души. И са продали имуществото им, защото са знаели, че те няма да се върнат. Българските управляващи са продали и предали мирното население.

Депортацията на мирно население по време на война е военно престъпление и престъпление срещу човечеството.
Айхман е признат за виновен и осъден на смърт чрез обесване за извършването на военни престъпления и престъпления срещу човечеството.

В днешна България има хора, които искат военнопрестъпникът*** цар Борис III да получи орден “Стара планина”, а имената на Богдан Филов, Петър Габровски и др. членове на правителството са изписани на паметника на жертвите на комунистическия режим пред НДК.

За да няма съмнения какво е изпитвал цар Борис III към евреите, е добре да се знае какво казва той на 15.04.1943 г. по време на негова и на Филов среща със Св. Синод на Българската православна църква:

„Царят очевидно добре познава еврейството и неговия спекулативен дух. Подчерта се в речта му големите пакости, които тоя спекулативен дух на еврейството от векове прави на човечеството изобщо. Тоя дух навсякъде е създавал омраза сред хората, безверие, морално разложение и родоизмяна сред народите. Тоя дух на спекула и отрицание е създавал и създава сред обществата и народите недоволство, спорове, конфликти, войни и злополуки. На тоя спекулативен дух до голяма степен се дължи и сегашният световен катаклизъм.“

Разбира се, тези му думи са края на процес, започнал преди повече от три години, когато се прокарва антисемитското законодателство, под което царят слага подписа си.

Царят е знаел какво ще се случи с евреите и няма никакво съмнение, че както той, така и държавата са го искали – именно заради това отнемат имуществото им; защото знаят, че те няма да се върнат, т.е. били са изпратени на сигурна смърт.

***

П.П. Ако някой седне да ви обяснява/оправдава случилото се, кажете му, че няма нужда да се влиза в спорове по отдавна решени от историческата наука факти: депортацията на мирно население е военно престъпление и престъпление срещу човечеството без значение дали депортираните са били български поданици или не, както и без значение дали окупираните от царството територии са били български или са били само “администратирани” (по думите на защитниците на царя), окупирани от нацистка Германия или някакви други. Обяснения от този род се правят с цел оправдаване на извършеното от царя, Филов и правителството престъпление.

______
* – “Българските власти обаче намират още по-добро решение – на всяка [отнета от депортираните собственици – б.м., В.М.] мебел те закачват етикет с името на собственика и при продажбата сумата се вписва надлежно срещу съответното име. След това парите от продажбата са внесени по сметките на собствениците. Естествено е, че никой нямаше да си дава целия този труд, ако не предполагаше, че тези хора ще се върнат един ден.” (Д. Горчева, “Цар Борис III и уникалното спасяване на евреите в България”, Литернет)
** – “Дори по време на т.нар. Народен съд е безспорно доказано, че служителите в Комисариата по еврейските въпроси не са се облагодетелствали за сметка на изселените [тази дума използва Д.Г., вместо правилната “депортираните” – б.м., В.М.] евреи и всичко до последната стотинка е внесено в съответните сметки.” (пак там)
*** – Всеки, който е извършил военно престъпление, е военнопрестъпник; това се отнася и за хората, които са умрели преди да се стигне до дело. Защитниците на царя, че никога не е бил осъден, забравят, че и Хитлер не е осъден, защото се самоубива, но няма никакви спорове, че е военнопрестъпник.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Адам Хилтън

    28 4 Отговор
    200 райхсмарки е давала Германия за всеки евреин. Ама нека ревем за "невинните жертви" на Народния съд - не е сякаш и 200 хиляди българи (истинският цвят на народа) са пратили на месомелачката в 4 войни.

    Коментиран от #52

  • 2 Софиянец

    27 28 Отговор
    Странно защо евреите не смятат така, само родните шумкари подлоги са на това мнение. Няма такъв народ който със завидна жестокост да избива собственото си население като комунистите. А истината е че България не е депортирала никой, напротив - дори е организирала спасяването им.

    Коментиран от #6, #10, #24, #26, #38

  • 3 Шпек Леки

    17 28 Отговор
    Борис ТРИ е най-голямото зло което се е случило на българия през последните 100 годин.Дори Италия я признават за съвоюваща страна,а ние сме позора на света.Та даже накрая предаваме и германците.
  • 4 Хасковски каунь

    26 11 Отговор
    ПРОКЛЕТИ да са КОБУРГИТЕ ! ПРОКЛЕТИ!
    ДВЕ национални катастрофи. СМЕНЕТЕ името на нашия клуб в Македония на Христо Ботев.

    Коментиран от #25

  • 5 БГ Шебек

    14 18 Отговор
    Като храниш,въоръжаваш и пазиш убийците ти какъв си ? СЪУЧАСТНИК му се казва.Е такъв е Борис,съучастник на убийците на 60 милиона човека.

    Коментиран от #22, #49

  • 6 Хасковски каунь

    11 8 Отговор

    До коментар #2 от "Софиянец":

    Не си добре.
    Позор за МАДРИДСКИЯ ШМЕКЕР СИМО
  • 7 Абе

    16 13 Отговор
    Най смешното е,че му викаме обединител,не само,че след всв война връщаме всичко,ами и без защитата на Ссср щяха да ни вземат земи до Стара планина:)
  • 8 гост

    4 5 Отговор
    Богдан Филов "Дневник" издателство на ОФ, София 1990 г. стр.561:
    " 15.03. /1943г./ Понеделник. Аудиенция от 4 1/2 - 6 1/2 ч. Говорихме главно по еврейския въпрос, по който Ц8арят/ държи едно твърдо поведение. Стана дума и за разискванията в Мин8истерскиа/ съвет, дато често трябваше да налагам на министрите, известни становища, които Ц/арят/ напълно одобрява, даже ако това би довело до оставки"
  • 9 без имена

    17 9 Отговор
    само червените евреи са на мнението на автора. но не всички евреи са комунисти.

    Коментиран от #13

  • 10 SDEЧЕВ

    24 14 Отговор

    До коментар #2 от "Софиянец":

    11 343 ТОВА Е БРОЙКАТА НА ХОРАТА ОТ ЕВРЕЙСКИ ПРОИЗХОД ,НО БЕЗ БЪЛГАРСКО ГРАЖДАНСТВО. БОРИС 3 Е СПАСИЛ ВСИЧКИ ЕВРЕИ С БЪЛГАРСКИ ПАСПОРТИ,НО НЕ Е МОГЪЛ ДА СЕ ПРОТИВОПОСТАВИ НА ИСКАНЕТО НА ХИТЛЕР ЗА ОСТАНАЛИТЕ. БОРИС 3 Е НАПРАВИЛ МАКСИМУМА. БОЖЕ ПАЗИ ЦАРЯ. МИСИРА МАРКОВСКИ ДА ВЛИЗА В ДЕТАЙЛИ ЩЕ ГО ЗАМОЛЯ,МАРКОВСКИ ШУМКАРИНО
  • 11 Анонимен

    17 7 Отговор
    Този да вземе да коментира системните побои над българи в Македония СЕГА, а не да развива теории за евреите НЯКОГА.
  • 12 Виктор Черноземски

    24 10 Отговор
    Разбира се че е знаел и затова е допуснал да не бъдят изпратени българските евреи след като се е създала политическа и гражданска съпротива. Да водиш една нация в онези времена не е била лесна задача когато от една страна имаш комунисти от друга нацисти от трета империалистични капиталисти колонизатори. Да водиш означава да правиш избор и да взимаш решения. Не всяко решение е морално добро но когато трябва да избираш между 2 злини избираш по малката. Отнето имущество, обидна пропаганда кой се притеснява дали е обръснат когато ще му секат главата. Сложната игра на цар Борис хем да угоди достатъчно на Хитлер и да опази българите от фронта заради която и накрая плати с живота си не може да се разбере през призмата на модерния поглед в две статии. Срамно е че единствения добър и достоен цар от тази най-нова българска династия бива оплюван по такъв начин. За разлика от Фердинанд причинителят на първата нацинална катастрофа и червения кгб сътрудник Симеон, той реалистично гонеше истинския български национален интерес със всички сили които имаше в онези смутни времена. Чест и почитания на покойния Цар Борис 3 - Обединител. Вечна слава

    Коментиран от #14

  • 13 Абе

    7 7 Отговор

    До коментар #9 от "без имена":

    То ако не беше червената армия или само да се беше забравила щяха да спасят трънка,ама карай ,истината не е политкоректна:)
  • 14 Айде,бе

    6 4 Отговор

    До коментар #12 от "Виктор Черноземски":

    Само по тази логика не можем да разберем,неговата политика до нац катастрофа ли е довела или наистина е обединил нещо и какво:)))

    Коментиран от #17

  • 15 Аз съм веган

    16 8 Отговор
    А бе вени,и 100 пъти да напишеш точка 8 се тая. Това не са били български граждани и не е могло да ги спаят.
  • 16 Галина Колева,

    16 11 Отговор
    Цар Борис Трети! Последния истински ръководител на България.
  • 17 Виктор Черноземски

    9 6 Отговор

    До коментар #14 от "Айде,бе":

    Вярвам че политиката на Цар Борис по онова време е била да се съюзи с победителите от войната когато се види необратимо наделяване на едната или другата страна. Демек докато Хитлер е силен и наделява - България трабва да оцелее когато Хитлер губи България да премине от другия отбор и да се спазари за възможно най много от старите българско населени територии. За жалост бива отровен а Филов и приемниците му са некомпетентни да продължат политиката му.

    Коментиран от #21

  • 18 Генерал 🇧🇬

    18 5 Отговор
    Цитат:
    8. В никой случай Българското правителство няма да иска връщането на изселените евреи.
    Знаете ли къде е манипулацията-тук -- "изселените евреи" НЕ са БЪЛГАРСКИ граждани!

    За да усвои грантове или шекели аФтора на този пасквил е спестил исторически и правни показатели.
    Казусът е кристално ясен от правна гледна точка, новозаетите територии не са анексирани от България, а окупирани от Германия, ерго цялата отговорност за окупираното население на тези две области пада изцяло върху окупатора:
    SECTION III. -- ON MILITARY AUTHORITY OVER HOSTILE TERRITORY

    Това е част от Хагската конвенция от 1907(която автора представя като я изопачава по негово усмотрение), по която Германия е страна, където много точно е определено какво е окупация и какви са правата и задълженията на окупатора.
    България в конкретния случай не е окупатор, защото не воюва нито с гръцката, нито с югославската армия, за да окупира бивша гръцка и бивша югославска територия. Германските и италианските въоръжени сили, завладели териториите им, придобиват правата и задълженията на завоевател, определени в Хагската конвенция за водене на война от 1907 г. България не участва по никакъв начин в бойните действия и няма статут на завоевател.
    Така наречената “спогодба” с Берлин никога не е последвана от междудържавен договор, определящ окончателния статут на двете области.

    България не анексира тези територии, защото, за да има анексия, България трябва да е сключила договор с определена д

    Коментиран от #19, #33

  • 19 Генерал 🇧🇬

    13 5 Отговор

    До коментар #18 от "Генерал 🇧🇬":

    България не анексира тези територии, защото, за да има анексия, България трябва да е сключила договор с определена държава, чиято територия анексира, в случая България няма такъв договор нито с бивша Югославия, нито с бивша Гърция, нито с окупатора Германия.

    Затова поданството, което България дава на българите и другите националности в тези земи всъщност е било валидно единствено за старите територии на България. България и да е искала не може да предложи поданство на еврейските граждани на бивша Югославия и бивша Гърция, без разрешение на окупиращата сила, защото там окупационната власт, която се разпорежда с територията по силата на цитирания раздел по-горе е Германия, а не България.

    Следователно цялата отговорност за изселването/депортиране на тези бивши югославски и гръцки граждани от еврейски етнос пада върху нацистка Германия, която в момента се е разпореждала с окупираната територия.

    Българската полиция и войска, които провеждат депортирането, реално са били маша и параван на германските окупационни власти, техен подизпълнител за арестуването и транспортирането на тези хора до друга окупирана от Германия територия, Полша.

    Контрастен и напълно противоположен е случаят с Добруджа, която е анексирана и там евреите получават автоматично българско поданство.През септември 1940 г. България придоби(си върна) Южна Добруджа - област, която преди войната принадлежеше на Румъния. Анексът беше направен според международните закони. Всички евреи в Юж

    Коментиран от #20, #28, #35

  • 20 Генерал 🇧🇬

    14 4 Отговор

    До коментар #19 от "Генерал 🇧🇬":

    Всички евреи в Южна Добруджа получиха българско поданство и не бяха депортирани през 1943 г. Действията на България относно евреите в Южна Добруджа доказаха, че когато тя можеше, тя спасяваше евреи.

    Евреите в Македония и Беломорието са "вдигнати" от домовете им от българската полиция в качеството им на югославски и гръцки граждани и така са откарани до окупирана Полша, където са изтребени до крак, и това става единствено по волята и в правомощията на германските окупационни власти, които носят цялата отговорност за този Холокост, но сега се прави опит България отново да бъде параван за морално аутодафе, като й се пришива Холокост, което е не по-малко грозно от лисугерската тактика на гестапо някога при ареста на тези жертви да се крие зад гърба на българската полиция и войска.
  • 21 Айде,бе

    7 3 Отговор

    До коментар #17 от "Виктор Черноземски":

    Ами такова е било и положението на 9 44,нямало е друго спасение за България освен съдружие с Ссср, иначе можеха да ни отнемат земи до Стара планина,затова това обединител е прекалено:)Тогава превратности правителство на 9 е направо спасител:)И можеше не баш това име за клуба в Македония, или поне без уточнения 3 ,камо ли обединител:)
  • 22 много ти е лесно

    9 6 Отговор

    До коментар #5 от "БГ Шебек":

    Много ти е лесно да съдиш иззад клавиатурата, в удобно жилище, на топло, облечен и сит, със задник седнал удобно на мек стол.
    Нека специално за тебе преведем положението на България в това време:
    На север е имало 600000 германска армия. Ако не сме им били дали доброволно ресурсите, които са поискали, просто са щели да си измислят повод да нахлуят. Нямало е как да им се противопоставим без да изгорим и ние в огъня на войната.
    На фона на това Борис Трети къса указа за депортиране на евреите в лагерите и ВСИЧКИ български евреи са спасени. Той е знаел, че за това германците ще го убият и наситина за това нашия цар плаща с живота си след последното си посещение при хитлер. Тази статия е позор за който я е написал. Поругаването на България с тази статия е престъпление, тя внушава, че ние сме били депортирали евреите, което е отричане на спасяването на българските евреи. Колкото и да лъжете, факта си е факт - България е една от трите страни, дето НЕ дадоха своите евреи.
    Относно депортирането на евреи от Беломорието и Македония - германците са завоювали тези земи и са ни ги били дали за ВРЕМЕННО администриране, но за евреите категорично не са се съгласили да ги оставят. Вината за това положение е на тези, дето откъснаха тези изконни земи от България и ги дадоха на враговете и. Кръвта е върху техните ръце.

    Коментиран от #36

  • 23 Генерал 🇧🇬

    17 5 Отговор
    Списвача търсещ под вола теле е зaбрaвил дa oбясни нaй-вaжнoтo- ЗAЩO Бългaрия cпacила близo 50 хиляди eврeи, учacтвa в дeпoртирaнeтo нa други 11 хил.?? И то в рамките на месец!!

    ,,

    Голяма част от ереите не могат да преглътнат това - да имат благодарност или задължение към някого...

    Стига вече! Евреите и Израел да оставят българите и България намира!
    На никой не сме длъжни и от никой не искаме НИЩО!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Да да

    9 5 Отговор

    До коментар #4 от "Хасковски каунь":

    това си е чисто заяждане с македонците, да кръстят клуба на лице, което в представите им е фашист. Пък после защо били против нас. Ами заради подобни индивиди, дето изопачават собствената си история
  • 26 Само

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "Софиянец":

    мър шата са избили, ама са допускали и грешки, щом си се появил на тоя свят.
  • 27 цар Петър I Путлер

    4 10 Отговор
    Руските лъжи са най-истинските лъжи.
    Руските лъжи са най-големите лъжи.
    Руските лъжк са най-лъжлквите лъжи.
  • 28 Хасковски каунь

    5 6 Отговор

    До коментар #19 от "Генерал 🇧🇬":

    ГеНЕРАЛЕ,
    строй хората си за ЛУКОВ МАРШ. И с факли. Много факли.
  • 29 А бе,тоя Марковски бил мноо прос

    9 7 Отговор
    Че и Вени го прекръстили.Името му тряа да е Вениамин,ама нъл да се дистанцираме малко от руското звучене на това име,та слуш ся Вени!Кой е цар Борис да нарежда на германците в Скопие и Тесалоники кво да правят с евреите там?Точно господин никой,пратил наготово окупационен корпус във вече покорените от германския войник държави.Специално Тесалоники,или т.нар.Егейска Македония по разкази на оцелял местен жител Шломо Венеция местната гръцка полиция,или представители на такава в северната част на окупираната държава ги прибира(тях,евреите) и ги кара в столицата Атина на " сортиране",а по-късно с влакове на север.Та писателят Шломо Венеция натъртва на района около Кавала,Сяр.В Скопие на знам как се е случвало,но там командва германският шмайзер.Българинът-окупатор е приел функцията на "освободител"-заместител на германските войници от тариторията(50000 на брой),за да бъдат пратени на Източния фронт.Та,германците си провеждат техните си Нюрнбергски закони в териториите,заети с бълг.войски.И...Вени,земи да прочетеш Даниела Горчева по-задълбочено!Или,ако те мързи,то е ютуба ще я чуеш.Та това по повод да не ръсиш тъпотии с попска кандилница.Това,което е успял на направи бълг народ с управниците си там Дим.Пешев,царя,духовенството го е направил на територия на законна бълг.държава.Ония зами,за които говориш са окупирани и чужди.
  • 30 Истината

    12 7 Отговор
    Кой е Вени Марковски - внук на Венко Марковски, който поради увлеченията си по марксизма, попада под влияние на идеите на македонизма. Както споделя самия Марковски, той сам изпитва върху себе си „... експеримента как от българин се прави македонец. От Скопие дойдох българин, в София станах македонец...“ От 1941 година нататък той сам убеждава стотици, а чрез творчеството си и хиляди македонски българи, че не са българи... Заедно с много тогавашни български комунисти критикува „великобългарския империализъм“ и „българската буржоазия“... (Уикипедия)

    България и българският народ спасяват с масови протести депортирането на 60 000 евреи. Вместо да се гордеем с това, седнали болшевишки и комунистически мракобеси да ни вменяват вина за поведението на цар Борис III. После се чудим, защо в Скопие ни смятат за фашисти, окупатори и насилници. Ами заради такива внушения от нашите комунисти, които директно провеждат политиката на КПСС и КГБ за разделяне и принизяване на българската нация.
  • 31 Един не трол

    5 7 Отговор
    За да е пълна статията и позора ти трябваше да я завършиш възхвалявайки смелите комунисти избили лошите български генерали в църквата св. Неделя, за невинните да е виновен пак Борис III, защото не е отишъл навреме и да възхвалиш и освободителната червена армия дошла да ни освободи от всички антисемити след 1944г.
  • 32 Лъжата

    6 6 Отговор
    Лъжата на комунистите за ген.Луков ,че е антисемит и е виновен за депортирането на евреите, лъсва от този текст, името му не присъстваникъде, той не е член на правителствата след 1939 г. и е убит на 13.02.1943 г. Какво обаче значат някакви си факти за професионалните лъжци? Важно е пропагандата и лъжата да управляват България, край няма.

    Коментиран от #34

  • 33 И на какво основание

    5 2 Отговор

    До коментар #18 от "Генерал 🇧🇬":

    Ами тогава на какво основание се бие тъпана,че Борис Трети бил обединител на българските земи? Първо най-важната част от Македония,т.е. столицата и Солун остава в немска окупация,владеене и администрация. Западна Македония отива в италианска окупационна зона. Кво обединение,кви 5 лева като България не се разпорежда с населенеито и териториите в нейната част от Македония? По лигиката на днешните фашистчета колкото македонските евреи не са били български поданици,толкова и българите в Македония не са били български поданици,защото тази територия по никакъв договор не е присъединена към България,а само временно до евентуалната победа във войната на Германия ни е дадена за администриране.
  • 34 Патето Яки

    4 0 Отговор

    До коментар #32 от "Лъжата":

    фашист
  • 35 Същите подлоги

    8 3 Отговор

    До коментар #19 от "Генерал 🇧🇬":

    Анджък де! Формално българите в Македония не са били български поданици и колкото и да се дуят сегашните патрЕотареци българската власт в Македония е била плюнка,пудел на нацистите. То и затова македонците ни мразят защото те най-добре знаят що за независима власт е била българската администрация в Македония - същите подлоги като днешните дуполизци на краварите.
  • 36 Па така, па онака

    8 2 Отговор

    До коментар #22 от "много ти е лесно":

    Ами то същата нацистка армия е била на границите на Югославия,а по-късто пак същата армия се спусна на юг до Гърция. Югославия и Гърция имАха смелостта да се опълчат на нацистите,правителствата им емигрираха в чужбина,народите им се бориха с нацистите и затова после бяха в редицата на победителите. Днес разни фашагенистчета ми скумличат... па така...,па онанка...
  • 37 Демократ

    7 4 Отговор
    Вени Марковски да коментира темата Македония, създадена от Коминтерна за да има вечни дрязги,омраза и разделение между България и тази изкуствено създадена държава и участието на дядо му Венко Марковски, създател по нареждане на Москва на изкуствения несъществуващ македонски език по потайни доба в манастир. Българинът Венко Марковски не се посвещава да се обяви за македонец, да обезобрази българския език и го нарече македонски, за да се хареса на Сталин. Резултатите от това национално предателство се виждат и днес след 80 години. Докато Москва командва Белград, , Скопие и София така ще е, няма да има спокойствие на Балканите.
  • 38 Демократ

    5 3 Отговор

    До коментар #2 от "Софиянец":

    След като осъждат на смърт депутата Димитър Пешев и всички, благодарение на които 50 000 евреи са спасени, ясно е за какви брутални убийци говорим. Даже комунистите се опитваха да изкарат диктатора Живков спасител на евреите. Цинизмът им е безкраен.

    Коментиран от #40

  • 39 Питащия

    5 1 Отговор
    А нещо да каже Вени Марковски за дядо си и
    "македонската" азбука???
  • 40 МАРКСИСТ

    5 1 Отговор

    До коментар #38 от "Демократ":

    Пешев умира през 1973г. в живкова България. Народният съд го осъжда, той прокарва мракобесният закон ЗЗД, от евреи буржоазни юристи е Народният съд одобрен от Европа и САЩ. Комунистите идват на власт по-късно, и освобождават Пешев.
  • 41 МАРКСИСТ

    1 2 Отговор
    Дори графиня Мафалда Савойска, сестра на съпругата на Борис ІІІ царица Йоана, е хваната от немците в Италия, измъчвана в Гестапо и убита в Бухенвалд с обвинение, че е пращала български евреи да се спасяват в Италия.

    От кого е спасявала Мафалда български евреи?

    Очевидно, че и в трите ни стълба — Бог, Цар, Отечество — в ония тревожни дни на Втората световна, нещо доста е скърцало. Относно еврейския въпрос в България царят каза, че досега той е дал съгласие само за прехвърлянето на евреите от Македония и Тракия в Източна Европа. От евреите в България иска да се освободи само от незначителен брой болшевишко-комунистически елементи, а останалите 25 000 евреи иска да задържи в концентрационни лагери, защото ще ги използва за строителството на пътища.
  • 42 МАРКСИСТ

    3 1 Отговор
    4-милиона умират за 33 години, раждат се 3-милиона. .. ................................... До 40 годишна възраст българите са 80% антикомунисти, до 30 г. са 90% а тъпото БСП си мисли за бъдеще, от 2008 г. до 2018 г. растеше симпатията към левите, после почна да расте за фашизмът и антикомунизмът. Не без намеса на Америка за България и БНТ, БНР, Сорос, и образователната система. Когато се очерня комунизмът, чернилката е взета от таз която е върху фашизмът-нацизмът. И фашизмът побелява и свети. Ако Бог почернее в умовете, то в тез умове, сатанинското е бяло. Щом си за ЦСКА, си против Левски-пфк. Врагът на лошият винаги пример за добро. И който е припознат за добър, ще се съживи и евреите пак ще изгорят. Но национализмът не е едностранен, и ще пламне война - всеки срещу всеки. Сърбите ни нарочват, гърците, ще стане и с турците, румънците.. Въпрос на времее и Франция срещу Германия. Където е текло пак ще тече.. Искат като преди, вече го имат. Капитализмът е егоизъм, фашизмът-национализмът е военното му лице, истинско лице.
  • 43 МАРКСИСТ

    4 1 Отговор
    Да, индустрията пада двойно спрямо преди 1989г., киното няколко пъти, агро секторът пада точно три пъти, и животновъдството пада три пъти, и производството на храни. Социалното строителство пада 60 000 пъти, толкова апартамента годишно получаваха работническата класа, сега нула. От 1975г. от 500 000 автомобила до 1980г. автопаркът става на 1-милион, по 100 000 коли годишно, нови, сега нови за работниците нула. Сега работниците имат 2-милиарда лева, в банки, преди 35 г. имаха 9-милиарда лева - струващи покупателно колкото сега поне 50 милиарда. Социализмът дали е национализъм? Сега пазарна икономика и капитализъм, ни медали от спорт, ни войска, ни българи по футболният терен, ни патриотични филми по кината.
  • 44 МАРКСИСТ

    5 1 Отговор
    Десните и левите се опират на Дарвин. Десните фашистки си мислят и пропагандират, че финансовият елит е най-добре еволюирал, а другите си заслужават маргиналното място. Лявото казва, и си мисли, че ако средата се смени, всички ще еволюират правилно. Тоест тръните, плевелите, не изискват култивирана среда.. .. Сега за да има екология ще трябва да се планира и култивира, което е доказателство, че свободният пазар и инициатива са вредни, а колективът е велико нещо. Или който понесе най-много радиация и отрови, оцелее - е висш елит? За да се спре бъдещият социализъм, който идва чрез технологията и индустриализацията, първо приложиха деиндустриализация, вече е време да върнат развитието назад чрез ядрен апокалипсис. Науката само за атлантическият елит, другите ще играят ИГРИТЕ НА ГЛАДЪТ. ...... Либералите са просветени десни, консерваторите са непросветени десни. Сега чрез Украйна, либералите се опитват да спасят отново капитализмът. Унищожаване на оръжията, и закупуване на нови оръжия за за 30% от БВП, заеми. Че банките са задръстени, а парите трябва да се въртят. 11 септември беше старт на кредитният бум, затихнал 2009г. Въжето което капитализмът ще продаде за да го обесят е изкуственият интелект и технологиите. НО ТЕ ГО ЗНАЯТ! Въжето което капитализмът ще продаде за да го обесят е изкуственият интелект и технологиите. Те не говорят за изкуствен интелект в икономическите анализи и планиране, но изкуственият интелект ще измести освен работници и администрац
  • 45 Касапин

    1 0 Отговор
    ЗНАЕШ ЛИ ЗАРАДИ ТАКИВА НЕБЛАГОДАРНИ ИЗ...КЯРИ ПОЧВАМ ДА СЪЖЕЛЯВАМ ЧЕ СМЕ ПРОЯВИЛИ МИЛОСТ ТЕ ТАКИВА РАЗБИРАТ САМО ОТ МНОГО КЮТЕК ДО НАСИ....НЕ
  • 46 Орка

    2 2 Отговор
    В НАЧАЛОТО СЕ ЯДОСАХ ПОСЛЕ РАЗБРАХ ЧЕ ВЕНИ Е РЯДКО МАКЕДОНСКО Л...ЙНО И ВСИЧКО МИ СЕ ИЗЯСНИ А НЯМА НУЖДА МАКЕДОНСКИТЕ НЕБЛАГОДАРНИЦИ ДА НИ ОБИЧАТ ИМА НУЖДА ДА СЕ СТАХУВАТ ОТ НАС
  • 47 Христо

    3 1 Отговор
    Доста объркани съждения, изпльоскани някакви цитати с цел подкрепа на объркана по начало теза. Под средното ниво на български език, явно се губи време в писане на богове вместо четене на клиги, които помагат после да можеш да се изразява добре пък и другите да може да те разбират Така и не става ясно в какво се опитва да ни убеди автора. Дано публикацията не платена.
  • 48 ПРИПОМНЯНЕ

    1 1 Отговор
    10. Кога приближиш до някой град, за да го превземеш, предложи му мир.

    11. Ако се съгласи на мир с тебе и ти отвори порти, целият народ, който се намира в него, ще ти плаща данък и ще ти работи.

    12. Ако пък се не съгласи на мир с тебе и воюва с тебе, обсади го

    13. и, когато Господ, Бог твой, го предаде в ръцете ти, погуби с острието на меча всичко мъжко в него;

    14. само жените, децата, добитъка и всичко, що има в града, всичката му плячка вземи за себе си и се ползувай от плячката на враговете си, които Господ, Бог твой, ти е предал.

    15. Тъй прави с всички градове, които са от тебе твърде далеч, които не са градове на тия народи.

    16. Но в градовете на тия народи, които Господ, Бог твой, ти дава да владееш, не оставяй жива нито една душа,
  • 49 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 2 Отговор

    До коментар #5 от "БГ Шебек":

    Май сте в грешка! Въпреки, че Народното Събрание на България определи комунизма като ПРЕСТЪПЕН РЕЖИМ, то ЕВРЕЙСКИЯТ културен дом в София продължава и до ден днешен да носи името на КОМУНИСТА-ТЕРОРИСТ ЕМИЛ ШЕКЕРДЖИЙСКИ и дори организират паметни годишнини на "ГЕРОЯ".
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Светослав

    4 0 Отговор
    Този сайт много омраза насажда!!!Неразбиране защо се изкривява всичко българско
  • 52 БОРИС III

    2 5 Отговор

    До коментар #1 от "Адам Хилтън":

    Е ФАШИСТ И ВСЕКИ ВЕЛИЧАЕШ ГО Е ФАШИСТ.ИЗБИВАЛ ЖЕНИ ДЕЦА И СТАРЦИ....ВЕЧЕ 34Г.БЪЛГАРСКИТЕ ФАШИСТИ СЕ МЪЧАТ ДА РЕАБЕЛИТИРАТ ФАШИЗМА.
  • 53 Шутът

    0 0 Отговор
    Днес е повторение на вчерашното- ,,На тоя спекулативен дух до голяма степен се дължи и сегашният световен катаклизъм.“