Last news in Fakti
  Тема: Украйна

16 Февруари, 2023 19:00 3 241 74

От крадец и продавач на хотдог до създател на най-могъщата частна армия в Русия

  • вагнер-
  • хотдог-
  • евгений пригожин-
  • пригожин-
  • владимир путин-
  • русия-
  • частна армия-
  • частна военна компания-
  • украйна-
  • война-
  • кремъл-
  • готвачът на путин-
  • крадец-
  • ссср-
  • санкт петербург

Миналата седмица Пригожин потвърди, че му е било отнето правото да вербува затворници

От крадец и продавач на хотдог до създател на най-могъщата частна армия в Русия - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Собственикът на руската частна военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин призна вчера, че е създал и финансирал Агенцията за интернет изследвания - компания, която Вашингтон категоризира като "ферма за тролове", служеща за пропаганда в интернет и извършила намеса в президентските избори в САЩ през 2016 г., пише БТА.

"Никога не съм бил просто финансист на Агенцията за интернет изследвания. Аз я измислих, създадох я и я управлявах дълго време", написа Пригожин в пост в канала си в Телеграм, разпространен от пресслужбата на кетъринговата му компания "Конкорд". "Тя беше създадена, за да защити руското информационно пространство от грубата и агресивна антируска пропаганда на Запада", допълни Пригожин. Пригожин, който е съюзник на руския президент Владимир Путин, призна от началото на руската инвазия в Украйна миналата година редица неща, които от години се твърдяха за него, отбелязва Франс прес.

Още новини от Украйна

Така той призна, че е основател на частната военна компания "Вагнер", която сега се бие в челните редици на фронта в Украйна или че е се е опитвал да се намеси в американските избори. Олигархът се превърна в един от най-влиятелните хора в Русия и в един от най-близките сътрудници на президента Владимир Путин. Името му беше свързвано с кампании за дезинформация в редица държави, но напоследък той се появява в заглавията на вестниците заради все по-централната роля, която неговата наемническа група играе във войната в Украйна.

Смята се, че групата "Вагнер", която защитава интересите на Русия в страни като Либия, Сирия и Централноафриканската република, разполага с повече от 20 000 наемници само във войната в Украйна, което представлява 10 процента от всички руски войници на фронтовата линия, пише Би Би Си.

Години наред Пригожин отричаше връзките си с "Вагнер" и дори нейното съществуване, но когато ролята на тази частна армия стана по-значима в украинския конфликт, влиятелният бизнесмен престана да се крие. През септември миналата година Прогожин се появи във видеоклип, в който се обръща към група затворници в руски затвор и ги призовава да се присъединят към борбата на "Вагнер" в замяна на намаляване на присъдите им. Неотдавна, облечен във военна униформа, той беше видян в една от солните мини в град Соледар, твърдейки, че именно хората на "Вагнер", а не руската армия, успешно са прогонили украинските войски от града.

Това не е първият случай, в който Пригожин поставя под въпрос ролята на руските военни командири във войната в Украйна - дързост, демонстрираща властта, с която разполага. През последните месеци критиките му са постоянни и все по-открити до степен, в която напрежението между "Вагнер" и руското министерство на отбраната се превърна в публична тайна, посочва британското издание.

ОТ ЩАНДА ЗА ХОТДОГ ДО ОСНОВАВАНЕТО НА НАЙ-МОЩНАТА ЧАСТНА АРМИЯ В РУСИЯ

Шейсет и една годишният Евгений Пригожин става част от елитния кръг на Путин през 2001 г., когато президентът започва да вечеря в луксозния му плаващ ресторант в Санкт Петербург, наречен "Ню Айлънд". Макар че не е част от първоначалната група съюзници на Путин, които създават частния вилен комплекс "Озеро", Пригожин става известен в родния град на президента - Санкт Петербург. В младостта си, преди да стане продавач на хотдог, а след това успешен ресторантьор, той е лежал девет години в затвора за кражба и измама.

Руският капитализъм през 90-те години на миналия век създава много бизнес възможности за бивши затворници и след излизането си от затвора той натрупва състояние. Пригожин отваря щанд за хотдог, а след това и магазин за хранителни стоки. След това започва да се занимава с ресторантьорство, като през 1996 г. създава верига от заведения и компанията за кетъринг "Конкорд", която ръководи и до днес. Един от тях е "Ню Айлънд", превърнал се в най-луксозния ресторант в Санкт Петербург и любим на Путин, където той води световни лидери и където Пригожин винаги гледа да не е далеч от масата на влиятелния руски президент, отбелязва Би Би Си.

През следващото десетилетие компанията подписва изгодни договори с руските власти за снабдяване на училищата в Санкт Петербург и Москва, а по-късно и за изхранване на голяма част от руската армия. През тези години, въпреки че е много близък с Путин, Пригожин остава в сянка, а състоянието му, както и на повечето руски олигарси, е обект на спорове и тайни. Олигархът е и ръководител на прокремълска медийна група, наречена "Патриот", която е създадена, за да "противодейства" на "антируските" медии, които "не забелязват добрите неща, случващи се в страната". След началото на войната в Украйна обаче в Русия почти не останаха критични медии.

В международен план обаче името му стана известно, след като американските власти го обвиниха в опит да повлияе на изборите през 2016 г. чрез базираната в Санкт Петербург Агенция за интернет изследвания. Вашингтон, Европейският съюз и Обединеното кралство обвиняват Пригожин в провеждането на кампании за дезинформация с цел манипулиране на общественото мнение в различни страни с помощта на Агенцията за интернет изследвания. В резултат на това Пригожин и семейството му са подложени на международни санкции, а бизнесменът е в списъка на ФБР с най-издирваните лица.

ВАЖЕН СЪЮЗНИК, КОЙТО ОБАЧЕ СЪЗДАВА ГЛАВОБОЛИЯ НА КРЕМЪЛ

Неговата частна армия усилено се стреми да осигури на Русия победа на бойното поле в Украйна, но все повече доказателства сочат, че Кремъл е предприел действия за ограничаване на това, което смята за прекомерно политическо влияние на Евгений Пригожин, основател на руската наемническа група "Вагнер", пише Ройтерс.

Пригожин, 61-годишен бивш затворник, през последните месеци привлече вниманието на медиите заради кървавата си роля в Украйна и понякога е представян на Запад като злодей от Джеймс Бонд в реалния живот. С бръсната глава и груб език, той нашумя и в рускоезичните медии, където се радваше, че е санкциониран от Запада, публично обиждаше висшето военно ръководство на Русия, опитваше се да превърне успеха на бойното поле в благоволение на Кремъл и подробно описваше набирането на десетки хиляди осъдени за частната си армия.

Неговата популярност стана толкова голяма, че съюзници и анализатори започнаха да предполагат, че той се стреми към официална длъжност или политическа кариера. Все повече доказателства обаче сочат, че Кремъл е предприел мерки за прекратяване на подобни спекулации още в зародиш, като е наредил на Пригожин да спре публичните си критики към министерството на отбраната и е посъветвал държавните медии да спрат да споменават името му или това на "Вагнер".

Миналата седмица Пригожин потвърди, че му е било отнето и правото да вербува затворници - ключов стълб на неговото зараждащо се политическо влияние, който помогна на силите му да постигнат малки, но стабилни успехи в Източна Украйна, където изглежда се доближават до превземането на град Бахмут. Олга Романова, директор на организация за защита на правата на затворниците, заяви, че министерството на отбраната е поело набирането на затворници по-рано тази година. Министерството не е потвърдило това. "Позицията на политическия блок (в Кремъл) е да не го допуска в политиката. Те малко се страхуват от него и го смятат за неудобен човек", казва за Ройтерс Сергей Марков, бивш съветник на Кремъл, който остава близък до властите.

Татяна Становая, опитна изследователка на Кремъл, пише в статия за Фондацията за международен мир "Карнеги", че макар падението на Пригожин да не изглежда неизбежно, връзките му с президентската администрация започват да се пропукват. "Ръководителите на вътрешната политика не харесват неговата политическа демагогия, атаките му срещу официалните институции или опитите му да троли персонала на Путин, като заплашва да създаде политическа партия, което би било главоболие за всички в Кремъл", пише тя. "Той не просто се превърна в публична фигура, а видимо се трансформира в пълноправен политик със собствени възгледи." Според Марков Кремъл е получил обещание от Пригожин, че той няма да създава свое политическо движение или да се присъединява към парламентарна партия, освен ако не бъде помолен за това от Кремъл. Посланието е, че "ще ти дадем военни ресурси, но засега не се занимавай с политика", казва Марков. В петък Пригожин заяви пред руска медия, че има "нулеви" политически амбиции.

Автор: ЛЮБОМИР МАРТИНОВ


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пирожкин

    4 11 Отговор
    просьiпаюсь с первьiми петухи
  • 2 Последния Софиянец

    17 17 Отговор
    Е как 20 000 ?Нали Зеленият каза че са убили 40 000 вагнеровци?

    Коментиран от #11

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 АХХАХАХАХАХАХ

    19 30 Отговор
    На най-могъщата вика, едно село не могат да вземат от 4 месеца. десетки хиляди хвърлиха на вятъра, ама най-могъщата вика... Мале тотален смях.

    Тоя ще е следващия президент на Русия иначе, не се съмнявам. А русия ще си остане същата кочина.

    Коментиран от #12, #51

  • 5 Последния Софиянец

    17 29 Отговор
    Келнери и готвачи тръгнали на война без оръжие и обувки, това е прогнилия клозет!

    Коментиран от #9

  • 6 да де

    44 1 Отговор
    Хехе, че баце какъв е от треторазрядна мутра стана премиер.

    Коментиран от #13

  • 7 Ами евала!

    25 4 Отговор
    Не всеки го може!
  • 8 ТаУмВзе

    14 28 Отговор
    втарая в мире не може да превземе още град за една година война с 180 000 жертви и 350 000 ранени, пълен смях!

    Коментиран от #10, #43, #52

  • 9 Последния Софиянец

    29 11 Отговор

    До коментар #5 от "Последния Софиянец":

    И разбиха цялото НАТО! Евала!

    Коментиран от #19

  • 10 Последния Софиянец

    23 13 Отговор

    До коментар #8 от "ТаУмВзе":

    Според най доброто разузнаване в света Мосад руските загуби са 18 000.
  • 11 Ти кажи за

    10 24 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Трите дни до Киев.

    Коментиран от #28, #44

  • 12 Хихихи..

    26 7 Отговор

    До коментар #4 от "АХХАХАХАХАХАХ":

    Турция я взеха за 8-9 месеца,юни 1877 до края на февруари 1878.Обаче не си играха на шикалки както с "братята славяни"..

    Коментиран от #15, #18

  • 13 Последния Софиянец

    15 17 Отговор

    До коментар #6 от "да де":

    То и путански с токчетата от прост милиционер стана президент на най гладната и бедна държава в мире с най проскубаната "армия"
  • 14 Aлфа Bълкът

    4 8 Отговор
    И бос на троловете. Ама нашите тролове са на наши.
    Те са "Вако и Тако" като Тиквата и Юмручето.
    Дращят от единия браузър: "Слава Россиии".
    От другия:"Русия е кочина".
  • 15 Цончо

    9 12 Отговор

    До коментар #12 от "Хихихи..":

    Бе като я гледам Турция си седи на мястото и нищо не е взето.

    Коментиран от #23

  • 16 Тома

    25 3 Отговор
    От крадец на коли и рекетьор стана министър председател генерал и доктор бате бойко месито
  • 17 Бг реалити

    6 2 Отговор
    Мутри и милиционери какви да са
    Нормални хора ли
  • 18 бай Даньо

    6 11 Отговор

    До коментар #12 от "Хихихи..":

    А за Бахмут няма ли да кажеш? Все го зидаме тоя бахмут от 6 месеца... Тука до три дена и айде.

    Коментиран от #24

  • 19 Последния Софиянец

    12 13 Отговор

    До коментар #9 от "Последния Софиянец":

    Така го разбиха Нато, че още не могат да транспортират чувалите с орки, могилизацията не спира, а още нямат превзет град, хихихии, разбили Нато
  • 20 защо ми

    4 9 Отговор
    триете коментара - да не би тоя на снимката да не е изрод?
  • 21 Разведка боя са само доброволци

    8 1 Отговор
    И няма чинове и подразделения
    И один в поле войн
  • 22 Някой

    14 9 Отговор
    Това е третият пасквил в този сайт за има няма един час. Сигурен признак, че нещата не се развиват в полза на Украйна и така нареченият колективен запад

    Коментиран от #29

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 бай Даньо

    4 12 Отговор

    До коментар #24 от "Не бързай":

    Ееех, аз тука две къщи построих, внуци отгледах и все чакам разпада на прогнилия запад и края на капитализъма. Дали ще дочакам - бог знае.

    Коментиран от #60

  • 27 иван

    10 4 Отговор
    Най-могъщата частна армия в света

    Коментиран от #32

  • 28 БЪДИ СИГУРЕН

    8 10 Отговор

    До коментар #11 от "Ти кажи за":

    НЕ СА РЕШИЛИ НЕ СА ГО ВЗЕЛИ.............ИМА ВРЕМЕ ...!

    Коментиран от #33, #37

  • 29 Стойчев

    0 4 Отговор

    До коментар #22 от "Някой":

    Така наречения трол, седнал така наречено, да ми се прави на така наречено умен.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 ВОВА

    12 13 Отговор
    И ТОЗИ ЧОВЕК ПРАВИ ЗА СМЯХ ЦЯЛАТА УКРОАМЕРИКАНСКАФАШИСКА АРМИЯ
  • 32 Адам Хилтън

    11 9 Отговор

    До коментар #27 от "иван":

    Най смешните страхливи пълчища от наркомани и алкохолици които не могат да превземат малък град за половин година с 30 000 жертви, хахааа могуууучаяяяяя
  • 33 цончо

    3 3 Отговор

    До коментар #28 от "БЪДИ СИГУРЕН":

    Явно са решили да хврълят 40к жертви на смърт. Супер решения взимат, какво...
  • 34 реру

    15 5 Отговор
    "... Евгений Пригожин призна вчера, че е създал и финансирал Агенцията за интернет изследвания - компания, която Вашингтон категоризира като "ферма за тролове"..."

    Вече са известни част от задачите за приемане във "фермата"... а също и
    решението на задачата SinX/n от входния тест на един от приетите кандидати...

  • 35 Урюрвкос

    6 0 Отговор
    ако беше тръгнал по пътя на пожарникар, бодигард, сикаджия и т.н. нямаше нищо да направи
  • 36 Тити

    10 2 Отговор
    Българите не се учудват защото имаме аналогичен случай пожарникар мафиот става премиер.
  • 37 Госあ

    5 9 Отговор

    До коментар #28 от "БЪДИ СИГУРЕН":

    А те за кякво ходиха миналата година до Киев и половината от колоната още гние по канавките и полята, а товарищ подлогович!

    Коментиран от #39

  • 38 отшелника

    7 16 Отговор
    ЧВК ВАГНЕР Е най-могъщата частна армия В СВЕТА , СЛАВА НА ВАГНЕР !
  • 39 Цола Драгойчева

    9 4 Отговор

    До коментар #37 от "Госあ":

    Годиха на туризъм малко да видят, че било хубаво много. Ма се оказа, че нямали виза и ги върнаха бързо бързо...
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Павел

    9 13 Отговор
    Щом пишете вече с такава ярост срещу Пригожин значи той добре си върши работата. Всеки един човек може да бъде патриот и да обича и защитава своята родина. За евроатлантиците това е непонятно, защото те родина нямат
  • 42 Кресна

    12 4 Отговор
    Може ли да пишете откровени лъжи и глупости ??? Някой от този сайт въобще правил ли си е труда да разбере кой е въобще човека за когото пишат ??? Лежал е в затвора не за кражба ,а в обвинение за убийство заедно са обвинени с Дмитрий Риболовлев ( президента на ФК.Монако и собственик на централната банка на една европейска малка държава изкупувайки държавния и дълг) Риболовлев е оправдан и не лежи в затвора ,а вината поема господина за когото пишете тук като Риболовлев (завършил медицина) заема доста по голямо място в схемата и е трябвало да бъде спасен от затвора .Лежи в затвора малко след което създава пропагандната група за борба срещу Сащ и запада .Никога не е бил готвач и това са западните глупости ,ресторантите са прикритие за парите които се плащат(всъщност идват от военните структури които сега плащат щедро на членовете на групата Вагнер ,но официално се води ,че той плаши но всъщност плаща руското разузнаване )Същия господин е с чин полковник и скоро ще бъде повишен в чин генерал ,но кой да чете и се интересува ,по лесно е да се преписват глупости и да се пишат ,все някой че клъвне .

    Коментиран от #53

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Смотльо,

    7 6 Отговор

    До коментар #11 от "Ти кажи за":

    Питай Борел за трите дни ,от него тръгнаха тези 3 дни.
  • 45 ХА ХА ХА

    7 6 Отговор
    АБЕ ФАКТИ ГОЛЯМ СТРАХ ВИ ГОНИ БЕ ?
    ЗАЩО НЕ ПИШЕТЕ ИМЕТО НА АфТуРА
    КОИТО ПИШЕ ? ЧУДНО МИ Е КАК ТЪЙ. ВСЕ НА ВАС НЯКОЙ ОТ ПРИБЛИЖЕНИТЕ БА ПУТИН ВИ КАЗВА ....???????
  • 46 САТЪРА НА ХАНА

    11 10 Отговор
    ЗА ДА РАБОТИШ С ЗАТВОРНИЦИ И БЕДНИ ХОРА И ДА ГИ МОТИВИРАШ ДА БЪДАТ НАЙ-ЯКАТА
    ЧАСТНА ОХРАНИТЕЛНА ФИРМА В СВЕТА СЕ ИСКА
    ТАЛАНТ
  • 47 инж Химик

    7 9 Отговор
    Големия късмет на тоя бастун е , че Путлер го е харесал и съответно му е дал възможност да стане много богат. Във великата съветска страна, всичко става с разрешението на Путлер и само хора , които той харесва , могат да забогатеят. Путлер е най-богатия човек на земята- не знам как тва се връзва с комунистическите брътвежи на нашите жалки русофилчета.
  • 48 САТЪРА НА ХАНА

    9 10 Отговор
    ЗАБРАВЯТЕ ЧЕ В ТАЗИ КОМПАНИЯ - ВАГНЕР
    РАБОТЯТ 7-8 ГЕРОИ НА СССР И РУСИЯ И
    ХОРА С ПО 4-5 ОРДЕНА . ..
    .... КОИТО СА ПОЛУЧЕНИ ПРЕДИ ВОЙНАТА В УКРАЙНА .. И КОМАНДИРИТЕ СА ЗАВЪРШИЛИ
    ВИСШИ ВОЕННИ УЧИЛИЩА . .. НЕ СА ХВАНАТИ ОТ УЛИЦАТА
  • 49 ДДРОнег

    4 2 Отговор
    Това се нарича възход,и аз навремето полирах пушки,но сега само моята карабина я полират. Еволюция,братлета.
  • 50 Солей

    2 0 Отговор

    До коментар #43 от "Смотльо,":

    Че тактически отстъпи, не от овчари,а козари със сандали.
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 ФИНЦИ

    7 8 Отговор
    ТОВА Е ТОЧНИЯ ЧОВЕК КОИТО ЩЕ НОКАУТИРА ЗАЛЕНЧО И УКРАИНА И БАИДАНЧО И ХАМЕРИКАНСКИТЕ ТАЛИБАНИ ОСВЕН АКО ТЕ НЕ СЕ САМОИЗБИЯТ ХА ХА ХА НАЦИЯ ИЛИ ПАСМИНА
  • 57 САТЪРА НА ХАНА

    5 5 Отговор
    ВЪВ ВАГНЕР ВОЮВАТ И МНОГО " АФГАНЦИ"
    ......
    И ТЕ СА НАЙ- ИДЕЙНИТЕ И БЕЗСТРАШНИТЕ
    ....
  • 58 Селянин с колело

    4 1 Отговор
    Всеки започва от нулата!!!
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Време е

    3 12 Отговор
    Вагнер да дойдат да посвирят и в България
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 ТрампЛин

    2 1 Отговор
    Русия върви със 100 години след САЩ! Днешна Русия е огледален образ на САЩ по време на Сухия режим и Голямата депресия, когато империята на Ал Капоне е управлявала САЩ. Руския Ал Капоне ще създаде доста проблеми на Създателите си!
  • 65 Пирожкин

    1 1 Отговор
    Всички в Кремъл са престъпници и некадърници и изобщо не им пука за хората!
  • 66 За Любомир Мартинов и Някоя си от

    1 0 Отговор
    От Фондация на Карнеги Пригожин е продавач на сандвичи!!?? Такива автори, това пишат, за това им плащат!! Нее крал Коли в Западна Европа, нее лежал в Чехски затвор!! НЕЕ БИЛ Мутра 90 год, нее бил съдружник с Мутри!!! Плюене, Плюене!! А Карнеги е синоним на Световното Задкулисие от Милиардери, нищо Добро нее видяло човечеството от Карнеги и тея около него!!!
  • 67 Пепко

    0 1 Отговор
    Пълни, но надлежно предплатени глупости!
    Нещо за създаването и финансирането първата в света терористична групировка “Моцарт”, няма ли да напишете?
    Май такъв материал не се фитансира от краварското посолство и съответно автоматично става неполиткоректно, недемократично и неевроатлантическо!!!
  • 68 Сащ са терористична държава

    0 1 Отговор
    Всяка дума на американските пропагандисти е лъжа! Всяка война на краварите е съпроводена с тонове лъжи и уродлива пропаганда! След унищожаването на Кравария ще има мир!
  • 69 Сойка Присмехулка

    0 1 Отговор
    Създателят на Вагнер сигурно се е вдъхновил от Апокалипсис. Там американците пускаха Вагнер от уредби на хеликоптерите, щурмувайки виетнамски села.
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 ПалавНИК

    0 1 Отговор
    Не знам защо обръщат толкова много внимание на обикновен престъпник повкшен от късия цар до първи терорист?! Като останалата руSSка измeт.

    Нищо ново.
  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 гого

    0 0 Отговор
    Не в Русия, а в целия свят!!!!
  • 74 Вашингтон

    0 0 Отговор
    20 000 наемници само във войната в Украйна, което представлява 10 процента от всички руски войници на фронтовата линия тоест другите 90% ако са по 20 000 стават общо 200 000 а къде са хилядите мобилизирани за които се говори