Last news in Fakti
  Тема: Украйна

23 Януари, 2023 10:30 5 013 53

Звездата на Пригожин залязва

  • вагнер-
  • евгений пригожин-
  • владимир путин-
  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • наемници-
  • чвк

Гласът на Пригожин ще има по-малка тежест, ако Путин продължи да го маргинализира

Звездата на Пригожин залязва - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

След неуспешните опити да превземе Бахмут Евгений Пригожин, собственик на частната военна компания "Вагнер", губи власт и доверие в очите на руския президент Владимир Путин. Сега силният човек в Кремък иска да върне фокуса върху редовната руска армия. Това се посочва в дневния анализ за Украйна на Института за изследване на войната (ISW), предаде News.bg.

Според анализаторите "звездата на Пригожин е започнала да залязва". Вероятно Путин се е обърнал към него и към армейския генерал Сергей Суровкин, за да накара първия да завладее възможно най-голяма територия, а втория - да сломи морално украинците с масирани ракетни атаки. "И двата опита се провалиха, тъй като опитите на Пригожин да превземе Бахмут приключиха, а въздушната кампания на Суровикин не доведе до нищо повече от това да причини страдания на украинското цивилно население, изразходвайки по-голямата част от запасите от високопрецизни ракети на Русия", пише ISW.

Още новини от Украйна

През този период Пригожин изглежда е решил, че има достатъчно доверие, за да се противопостави на руския министър на отбраната Сергей Шойгу за надмощие във военната област. Анализаторите отбелязват, че тези надежди сега изглеждат напразни. Сега Путин отново се фокусира върху редовната армия. През изминалите месеци Пригожин не успя да убеди Путин и да легализира дейността на ЧВК "Вагнер".

Руското законодателство забранява дейността на подобни военни формирования, но това не пречи да развива усилена паралелна дейност. Обръщането на Путин към Пригожин има положителни и отрицателни последици за военната кампания на Русия в Украйна. Сега Путин маргинализира и се дистанцира от една трудно контролируема наемническа група, съставена предимно от недисциплинирани осъдени, командвани по най-брутален начин. Пригожин вероятно ще продължи да критикува руското МО и Кремъл и дори може да се опита да настрои провоенната националистическа фракция срещу Путин. Но Пригожин вече подхранваше най-крайната провоенна фракция, която вече атакуваше руското МО с чук и клещи и дори започна да преследва самия Путин.

Гласът на Пригожин вероятно ще има по-малка тежест, ако Путин продължи да го маргинализира, особено ако Путин успее да убеди провоенната фракция, че остава верен на първоначалната си представа за победа и възнамерява да я постигне с по-конвенционални средства. ISW отбелязва, че тези промени имат както положителни, така и отрицателни последици, и то не само за Украйна. Сред плюсовете е, че хора като Пригожин не бива да са на власт.

"Завръщането на видимостта и влиянието на по-професионални военни офицери като Герасимов вероятно ще доведе до намаляване на вероятността Путин да бъде подложен на неистовите искания на крайнодясна провоенна фракция, което вероятно допълнително ще намали и без това ниската вероятност от ирационална ескалация", пишат анализаторите. Сред негативите: фокусът върху редовната армия предполага, че Путин ще продължи да я развива, за да я направи по-мощна. Анализаторите виждат в това заплаха не само в контекста на войната в Украйна, но и за бъдещата сигурност на НАТО.

Основни изводи:

- Председателят на Държавната дума на Русия Вячеслав Володин отправи неправдоподобни заплахи за ядрена ескалация като част от провежданата информационна операция, целяща да възпре по-нататъшното оказване на военна помощ на Запада в Украйна. ISW продължава да смята, че е малко вероятно Русия да използва ядрени оръжия в Украйна и е много малко вероятно да ги използва срещу Запада.

- На 22 януари руските военни блогъри продължиха да обсъждат възможността за бъдеща голяма руска или украинска офанзива и предполагаха кои райони са приоритетни цели.

- На 22 януари руските сили продължават с ограничени контраатаки, за да си върнат загубените позиции по линията Сватово-Кремина. Руски източници твърдят, че украинските сили са обстрелвали с ракети HIMARS промишлен обект в Кадийвка, Луганска област.

- Руските войски продължиха настъпателните си действия край Бахмут и Донецк-Авдийевка.

- На 22 януари руски източници съобщиха, че руските войски продължават настъплението си в две направления в Запорожка област, като основните усилия са съсредоточени върху Хляйпил и Орехов. Ръководителят на украинския Обединен пресцентър на Таврийските отбранителни сили Евгений Ерин заяви на 22 януари, че руските войски не провеждат мащабни операции в Запорожкото направление.

- На 22 януари руските окупационни власти продължиха да завземат гражданска инфраструктура в окупираните територии за сметка на здравето и безопасността на цивилното население.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бих го направил

    16 7 Отговор
    поне зам министър на отбраната !
  • 2 Русофил

    17 24 Отговор
    След като си загубиш войниците и кинтите, звездата ти залязва.

    Коментиран от #13, #15

  • 3 Пич

    33 20 Отговор
    А в това време.....
    - ЕС ще се разпадне.....
    - САЩ ще фалира.....

    Коментиран от #7

  • 4 Хихихи..

    39 15 Отговор
    Нищожниците от Запад една тема - Россия и две подтеми - Путин и Пригожин.Другото по света просто не заслужава внимание..
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 ДДРОнег

    22 35 Отговор
    Няма как една армия, в която има такива политически боричкания да победи !!!
    рузия е обречена, всяка диктатура е обречена !!!
    Затова и всички искат в свободния свят, а милиони бягат от рузия !!!
    Дори и децата на рузките олигарси искат в САЩ и ЕС !!!
    Дори и Б Г-русУфилите не искат рузкий мир

    Коментиран от #11, #14

  • 7 ДДРОнег

    25 28 Отговор

    До коментар #3 от "Пич":

    Едно време чакахме "гнилия запад" да загине, а пък то загина сесесерот :):):)
    Ниот САЩ ще фалира, нито ЕС ще се разпадне поне в следващите 100-200 години !!!
    Но бъдещето на рузия никак не е сигурно !!!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Гориил

    27 12 Отговор
    Не бих се съгласил. В района на Запорожие през последните три дни руската армия освободи територия с размерите на Черна гора.
  • 10 хъ хъ

    5 18 Отговор
    Пригожин иска да заеме мястото на Путин, ама Путин се дърпа и не му го отстъпва. Абе една такава евроатлантическа идилия....
  • 11 Хасковски каунь

    17 7 Отговор

    До коментар #6 от "ДДРОнег":

    Абе ти да не си правил социологическо изследване? Или си врачката от кв." Република" Хаскова

    Коментиран от #16

  • 12 Гориил

    14 4 Отговор
    В Русия всеки си прави работата.Пригожин ти се смее.
  • 13 А по правилата на доминото

    7 3 Отговор

    До коментар #2 от "Русофил":

    Стига се далеч по-натам.Предстои да видим.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 статистика

    17 12 Отговор

    До коментар #2 от "Русофил":

    Според американците , украйна е загубила 150 хил човека и 300хил тежко ранени които няма да се завърнат на фронта . Общо 450 хил човека .От милионната армия - половината я няма . На кого звездата ще залезе ?

    Коментиран от #17

  • 16 ДДРОнег

    7 14 Отговор

    До коментар #11 от "Хасковски каунь":

    За изводите, които съм изнесъл, няма нужда от социологическо проучване, а само поглед върху историята и реалността !!!

    Коментиран от #31, #32

  • 17 ДДРОнег

    12 18 Отговор

    До коментар #15 от "статистика":

    Мда, не е прокопсал човек, който вярва на тасс !!!
    Както и не успя България, когато беше водена от сесесерето !!!
    Затова и фалирахме 3-4 пъти, а след края на ПРЕСТЪПНИЯ строй се оказа, че сме изостанали много от свободните държави ...

    Коментиран от #24, #26, #33, #35

  • 18 хахаха

    17 2 Отговор
    "След неуспешните опити да залови Бахмут..."
    ми той много бърже бега тоз бахмут, как да го заловиш...:)))))
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Руснаци

    9 5 Отговор
    Откъде идва тази изкривена информация?
  • 23 ФАКТИ фактииии

    11 2 Отговор
    ЩО се не скриете бе! - Виждал съм неграмотност, ама пълн неграмотници като вас???????
  • 24 Отговор

    8 4 Отговор

    До коментар #17 от "ДДРОнег":

    Ей Oligifren след като твоят "светъл" ум не може да се побера в тази "лоша и продънена" България ,събирай си бохчата и заминавай в "демократичната " sataninska" imperiq на краварите!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 чиста статистика

    8 3 Отговор

    До коментар #17 от "ДДРОнег":

    Няма тассссс..... няма массссс......
    "Украйна загуби 450 000 души - 150 000 убити бойци и около 300 000 тежко ранени бойци, които няма да могат да се върнат на служба ", обявиха наскоро от нидерландската информационна агенция ANP.
  • 27 НА АРЕСТОВИЧ ЗВЕЗДАТА ИЗГРЯВА

    7 5 Отговор
    Призна че укрите обстрелват собствените градове и цивилните жертви са от техните ПВО и други ракети
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 бела чао

    8 5 Отговор

    До коментар #25 от "Освен да...":

    Бахмут така или иначе ще бъде превзет . Укрите излизат от мините , стрелят и пак се изпокриват там . Но по един или друг начин ще ги извадят от дупката.
  • 30 ХА ХА ХА ХА

    8 4 Отговор

    До коментар #25 от "Освен да...":

    Соросоиди надрусани зомбирани
  • 31 00014

    8 1 Отговор

    До коментар #16 от "ДДРОнег":

    "историята и реалността" показват едно -- никой не обича платените си слуги и след употребата им ги захвърля. Какво ще правиш тогава многоименнико?
  • 32 бай мисир

    7 3 Отговор

    До коментар #16 от "ДДРОнег":

    Ма ти и изводили си изнесъл ? И къде са тия изводи че не се виждат никъде ? Едни и същи сороски мантри всеки божи ден .
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Рубладжийче

    7 5 Отговор
    Жалко! Само във Вагнер можеше, затворник убил майка си да стане посмъртно Герой на руската федерация. Жалко и да серийният убиец Попков, известен повече като Ангарският маниак, излежаващ доживотна присъда да доказани 83 убийства да "изкупи вината си с кръв" и да стане отново свободен човек.
  • 35 и ние четем новините

    8 3 Отговор

    До коментар #17 от "ДДРОнег":

    „На бойното поле има 150 хиляди загинали“ - Според Ричард Блек било възможно украинците да крият дори повече жертви .
    - полковник от армията на САЩ и бивш сенатор от Вирджиния Ричард Блек говори за големи загуби в редиците на въоръжените сили на Украйна, пишат чуждите агенции.

    Коментиран от #37

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Само питам

    6 7 Отговор

    До коментар #35 от "и ние четем новините":

    Този Брек от бюрото си в Америка ли наблюдава или директно от Кремъл му казват какво да пише?

    Коментиран от #39

  • 38 стоян георгиев

    4 4 Отговор
    Пригожин е пионка в ръцете на руските служби.няма никаква частна компания Вагнер и никакви частни и самоволни действия на пригожин.всичко е дирижирано .възможно е той да си е повярвал и критиките му срещу Путин да са си негова инициатива,но ако е така верно ще залезе.достатъчно е Путин да не му преведе парите за заплати и наемниците сами ще решат проблема с пригожин ако има реално такъв
  • 39 свичо

    8 3 Отговор

    До коментар #37 от "Само питам":

    че нали краварите си имат канали за информация . Нали техните инструктори и генерали командват в окрайна . Мислиш ли че не зная колко са загубите там ?

    Коментиран от #42

  • 40 нормален

    3 1 Отговор
    Тотална дезинформация
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 фърфаляк

    3 2 Отговор

    До коментар #43 от "Мишо Шамара":

    Много добре направи Киро , щото ако имаше закони до сега да е с раирана пижама . А за тебе ще мислим после .

    Коментиран от #47, #48

  • 46 Само питам

    3 4 Отговор

    До коментар #44 от "не бе":

    Вярно ли е, че руснаците ви използвали като жени и на теб най-много се харесвало?

    Коментиран от #50

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Мишо Шамара

    3 1 Отговор

    До коментар #45 от "фърфаляк":

    Ти за семейството си не мислиш, за мен си щял да помислиш!
  • 49 Пригожин

    1 1 Отговор
    "Това, че са останали без крака, без ръце, без зрение, не означава, че трябва да нарушат закона и да се приберат у дома. Тези, които могат да се върнат при нас, ще се върнат при нас и ще им намерим различни позиции, за които крак не им трябва. Ще ги направим сапьори и ако настъпят още една мина, то желязната протеза ще ги отърве. После ще им заварим нова", каза готвача на Путин, заобиколен от осакатени бойци.


    Според него осъдените "доброволци" са толкова чисти пред закона, сякаш са "току-що изписани от родилния дом". В отговор се чува някой от присъстващите да казва: "Само че без крака".
  • 50 само тебе

    0 0 Отговор

    До коментар #46 от "Само питам":

    използват като жена и да това толкова виете на умрело .
  • 51 не може да бъде

    5 0 Отговор
    Странно е че тук не виждаме общо становище на ISW и Британското разузнаване,подкрепено разбира се от "разследващи" журналисти от типа на г-н Грозев,бих казал че този индивидуализъм ми се вижда подозрителен!?Въпросът е първо дали изобщо Пригожин е имал звезда -за да залязва!Аз разбира се трудно мога да опонирам на ценната информация която извличат "момичетата"/според израза на полк.Дъглас Макгрегор /от ISW от официалната украинска пропаганда!?/Оказва се че в ISW в аналитичния отдел работят преди всичко млади жени ,бивши военни,които обаче вече не са съвсем жени ,а имат най-различна сексуална ориентация и тя май се отразява и на анализите им!?Каквито и успехи или неуспехи да е постигнал Пригожин в тактическо отношение с Вагнер,те не могат да се разделят от тези на редовната армия!А в стратегическо отношение той няма думата ,а за това не могат да имат предимство даже най-висшите военни ,защото войната вече не е Русия -Украйна ,а Русия-Нато,и тази война се води не само с военни средства ,все пак ще ги изброя,-политически,икономически, дипломатически , информациионни ,технологически,и такива свързани с културата ,спорта ,историята,социологията ...това си е тотална война ,в която за Пригожин просто има една ниша!

    Коментиран от #52

  • 52 Тук четем

    0 0 Отговор

    До коментар #51 от "не може да бъде":

    до третия ред.
  • 53 Васил

    0 0 Отговор
    Май са свършили затворници сигурно ще мобилизират пингвините и белите мечки.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания