Last news in Fakti

17 Февруари, 2023 08:53 10 157 32

Йован Николов пред ФАКТИ: Нека да видим колко граждани на Северна Македония имат български паспорт – кои политици

  • йован-
  • николов-
  • северна македония-
  • българи-
  • омраза-
  • сърбия-
  • русия

Появи се някаква нова агресия, след като България вдигна ветото за започване на разговори на Северна Македония за присъединяване към ЕС, казва юристът

Йован Николов пред ФАКТИ: Нека да видим колко граждани на Северна Македония имат български паспорт – кои политици - 1
Колаж: Факти бг
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Преди дни македонски българи поискаха да има възможност за отнемане българско гражданство на техни сънародници заради използване на език на омразата към България. Те са организирали петиция по този повод. Пред ФАКТИ по темата говори Димче Ямандиев. А след това с ФАКТИ се свърза и юристът Йован Николов, който разказа какво е да си македонец с българско самосъзнание днес.

- Г-н Николов, имате ли информация какво се случва с петицията, която е организирана в Северна Македония, за отнемане на българско гражданство на ваши сънародници, които говорят и използват езика на омразата?
- В момента нямам много информация как върви подписката и не мога да бъда много точен. Иначе аз, като македонец с българско самосъзнание, подкрепям тази инициатива да се отнема българското гражданство на всички граждани в Република Северна Македония, които обиждат българския народ и държава, използвайки езика на омразата.

- Колко често се сблъсквате във вашата работа и във вашето ежедневие с езика на омразата…
- Езикът на омразата се използва най-вече от т.н. публични говорители - от политиците, след това идват публични хора от сферата на изкуството като артисти и режисьори, да не забравим и водещите по медиите. Говорим все за хора, а и виждаме какво се случва в социалните мрежи, където се превърна в ежедневна практика да се псува и да се плюе срещу България с възможно най-обидни думи от хора, които имат обществено влияние.

- Откъде се получи това настървяване в последно време. Имаше доскоро период, в който отношенията между двете страни бяха много добри. Много спокойно беше всичко…
- Сега сме свидетели на някакъв парадокс. Появи се някаква нова агресия, след като България вдигна ветото за започване на разговори на Северна Македония за присъединяване към ЕС. Това някак засили езика на омразата. Нямам представа откъде и как се случи, но е факт. След като България вдигна своето вето и позволи да се отвори пътят за разговори, нещата ескалираха. Тук искам да отбележа и работата на Историческата комисия, която бе направена между двете държави. Работата на тази обща комисия е пряко свързана с образованието в Северна Македония. Но, откакто е подписан Договорът за добросъседство от 2017 година насам, не виждаме никакви реални резултати. Няма нито едно голямо решение на Комисията, а тя провежда заседания. Това също влияе на атаката срещу България - в смисъл използването на езика на омразата. Иначе езикът на омразата датира още от признаването на независимостта на Република Македония. Факт бе, че България бе първата държава, която призна първото ни име - Република Македония, и знамето, и химна, и всички белези, които ги има една държава. Всичко това първо бе признато от България, а сега виждаме точно обратното.

- И какво се промени според вас за тези години…
- Генерално не мога да си го обясня този феномен. В 21-ви век да спорим какъв е Гоце Делчев, сигурно ще се върнем и до цар Самуил, а след това ще замесим и Даме Груев. Вместо такива личности и неща от историята да ни обединяват, виждаме как сега ни разделят. И това го виждаме в езика на имиджмейкърите, на политиците, когато става въпрос да се мразят българите. Когато говорим за история, е хубаво да се използват не само български източници, нека да използваме и сръбски източници. Да се използват всички източници. Защото и в сръбските пише, че възрожденците в Македония сами са се писали, че са българи. Не знам защо изобщо спорим. Вместо да се градят мостове на приятелство, да говорим за бизнес, за култура, за образование, ние имаме някакви отношенията, които са застинали на ниво 19-ти век.

- За да започне Северна Македония преговори за членство в Европейския съюз, българите трябва да бъдат вписани в Конституцията на страната. Това ще се случи ли, защото това изискване стана и европейско…
- Не вярвам. Ако се върнем назад във времето, още бившите премиери Любчо Георгиевски и Иван Костов подписаха декларация за добри отношения, която обаче нямаше никакви правни действия. След това – през 2017 година, вече има правен документ във формата на Договор за приятелство и добросъседство, който е ратифициран в парламентите на двете страни. Този Договор на добросъседство има законова сила и в Северна Македония, и в България. Стана така, че хората почувстваха, че има сближаване между двете държави. След това бившият премиер Зоран Заев и колегата му в България Бойко Борисов заедно се поклониха пред паметника на Самуил, пред този на Свети Климент Охридски в Скопие. След като Зоран Заев без свален, всичко се провали между двете държави. Този език на омразата, който ескалира в момента, не мога да си го обясня. В момента не смятам, че има мнозинство в парламента на Северна Македония, което да отвори темата за вписването на българите в Конституция. За такава промяна трябват 80 депутати, а в момента - с това положение и с тези депутати, няма как да се случи. В същото време виждаме, че правителството на Ковачевски се опитва да направи нещо в тази посока, преговаря… Така че ще видим кога, какво и как ще се случи.

- В Северна Македония в момента, според вас, има ли настроение и усещане в обществото и желание да се разбере кога ще започнат преговорите за присъединяване на страната към Европейския съюз?
- Скоро имаше една анкета, която показа, че хората в Северна Македония са евроскептици. Но имаше и нещо интересно. В същото това време албанците, които са доста прозападно и про НАТО настроени, показаха и казаха друго. Но излиза така, че македонците и сърбите в Северна Македония са по-скоро евроскептици. Създава се едно усещане, че по-голямата част от хората в Северна Македония мразят Европейския съюз. Също така имаше и анкета с въпрос: „Коя държава смятате за най-близка до Северна Македония?“ Ако извадим пред скоба мнението на албанците в Северна Македония, които резонно държат на това, че най-близката страна до Северна Македония е Албания, то 90% процента от македонците смятат, че най-близката страна до тях е Сърбия. Хората говорят за добросъседските отношения със Сърбия. Трябва да се знае, че в Северна Македония сръбското и руското влияние са много силни. Много се работи за сръбския интерес в Северна Македония. И затова България е крайно време да започне да разследва всички граждани на Република Северна Македония, които имат българско гражданство, но използват езика на омразата. В българското законодателство има членове, които предвиждат санкции за граждански престъпления срещу държавата. И друго е добре да се направи от България. Да се каже колко граждани на Северна Македония имат българско гражданство. Дали са 100 000 - повече или по-малко. Но е важно колко граждани имат български паспорт и да се види сред тях кои политици, кои известни хора са, а в същото време говорят срещу България с обидни думи. Има много македонски граждани, които именно и благодарение на българския паспорт работят в страни от ЕС. Много такива има в Германия, примерно. А в същото време псуват и обиждат България, говорят за татари, монголи и какво ли не.

- А какво мислите за случая с Християн Пендиков. Говорим вече за физическа агресия…
- Този случай показва колко ние – хората с българско самосъзнание, не сме защитени по никакъв начин в Северна Македония. Миналата година, някъде през май месец, ако говорим за езика на омразата с примери, в социалните мрежи един македонец, който има българско самосъзнание, получи заплаха от едни сърбомани. В заплахата се казваше следното: „Ще отрежа главата на детето ти и ти ще гледаш, след което и теб ще убия?“ Има подаден сигнал в прокуратурата в Скопие. Вече близо година по-късно прокуратурата не е предприела нито едно действие срещу въпросното лице, отправило заплахата. Когато хората не са наказани, когато нямаме превенция от страна на държавата, езикът на омразата набира сила и ставаме свидетели на наказателни акции. Същото бе и при запалването на клуб „Иван Михайлов“ в Битоля, а извършителят - певецът Ламбе, беше наказан изключително смешно с условна присъда. След това имахме счупване на плочата в Охрид на клуб „Цар Борис III“, после имахме и стрелба по същия клуб в Охрид. И последното бе побоят над Християн Пендиков, където, за негов късмет, нещата се развиват добре и момчето сега се възстановява. Какво още трябва да стане, за да се вземат мерки.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 42 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дмитро

    37 27 Отговор
    Украина е Руската Македония !

    Коментиран от #5, #10, #28

  • 2 Петър

    60 3 Отговор
    Ако в Северна Македония, държавният апарат, започне да тормози местни българи, а държавата България отиде да защити тези българи във Северна Македония, това агресия ли ще бъде?
  • 3 Перо

    56 0 Отговор
    Само жесток бой по чугунените глави /македонистите/ могат да оправят нещата! Те са като кучето на Павлов, ръководено от сръбски шовинист! Лекарство е гръцкия вариянт за лечение на чугунени глави за срок от 27 г.!
  • 4 Руснаков

    40 3 Отговор
    ...какво трябва да стане ли....трябва да ви обявим за област Скопие в пределите на България...те това трябва да стане и всичко ще си дойде на мястото...
  • 5 Перо

    33 3 Отговор

    До коментар #1 от "Дмитро":

    Господ ги наказа виновниците за положението на РСМ с БГ: Русия с Украйна и Сърбия с Косово!
  • 6 Перо

    44 3 Отговор
    Работа на посолството и ген.консулства е да документират установените анти-българисти, македонисти /чугунени глави/ и да се взимат в предвид лицата за санкции, наказателна отговорност и проверка за даване на гражданство! Защо БГ институциите не работят по тези въпроси? Също и защо няма данъчни последствия за неплащащите никакъв данък в БГ? Ползват само привилегиите на гражданството, без задълженията!
  • 7 Дъртия

    39 1 Отговор
    Тва ако го направим, ще се окаже че половината "македонци" по паспорт са Българи, а другата половина албанци. Политиците им до един пък съм сигурен,че имат сръбски паспорти хахах
  • 8 Вписването

    15 1 Отговор
    На българите македонската конституция е прах в очите на българит.Дори нещо повече би било унизително и ако ще се вписват в тази конституция трябва да фигурират само българите, а другите народи да бъдат премахнати
    От тази конституция
  • 9 Българин

    34 0 Отговор
    Един ей такъв македонец с български паспорт дойде да работи в Германия. Те не били българи казва. Питам го, как е взел български паспорт. Дядо му бил българин. Значи и ти си българин. Не, не бил. Но след два-три разговора и спря да спори. Явно успя все пак да проумее, че щом дядо му е българин, значи и той е такъв.
  • 10 Украинец

    16 16 Отговор

    До коментар #1 от "Дмитро":

    Няма нищо общо. Украинците открай време са отделна нация. Това, руснаците им се иска да са един народ, не означава, че е така.

    Коментиран от #11

  • 11 Петър

    15 6 Отговор

    До коментар #10 от "Украинец":

    И колко е това открай време? Защото и северно македонците имат подобни твърдения, като украинците.
  • 12 Почти

    18 2 Отговор
    във всяко семейство има членове с български паспорти , при различни цени - първите дори за по 200 - 300 € ! По времето на Клъстия и опикан агент
    - флориращ пазар на гражданство , за да си ползват македонците всички привилегии на държавите членки на ЕС !
  • 13 Цариброджанин

    16 0 Отговор
    Едно србоМАКЕ като разбра че съм българин хилейки се ми заяви подигравателно, "и Я сум бугарски граджанин али прави етнички македонац"!
  • 14 марко тоти

    26 0 Отговор
    Когато България стане сравнително богата и сравнително просперираща държава,тогава може да ги привличаме.Някога през цялото време на така наречения социализъм,Югославия беше държавата с по висок битов и материален стандарт,с правото на малка частна собствсвеност и да пътуват зад граница и най важното заредени с позитивна енергия страна победителка в Втората Св. война.Ние бяхме на другия полюс сгънати и смачкани текезесари.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Отново

    12 4 Отговор
    Последствия от управлението на Герб! Корупция, крадене, раздаване на български паспорти! Дори златни!
    Знаем кой подкласа омразата на македонските! Кремъл!!!
    А те щом толкова ни мразят да върнат българките паспорти и да почакат Путин да ги пусне в Европа и тогава да пътуват безпроблемно по света!
  • 17 Бай Иван

    19 0 Отговор
    Анулирайте им паспортите бе !!! Тогава едни 100 000 много бързо ще се окажат пак българи .
  • 18 Тулуп войвода

    11 0 Отговор
    Да им вземат паспортите бе нали сите са шиптари...
  • 19 Иве

    1 5 Отговор
    Ќе ни го бричите петелот :)

    Коментиран от #29

  • 20 Мнение

    18 0 Отговор
    Всички трябва да спреме да се интересуваме и да се занимаваме с тези примати. Те живеят не в 19-ти, а в 15-ти век. Изключително нагли и прости интересчии, ноняма да им се получи. Ако искат да заминават и на Луната, нали и тя е тяхна. За нас те са приключени. Те ни мразят, ни и ние тях и то от сърце.
  • 21 Спектрум

    4 12 Отговор
    Този Йован Николов, и останалите македонски българи, коиото станаха такива, след като се събудиха една сутрин с българско съзнание, са путинови загарчета, които са платени да изсипват отрова във взаимоотношенията на двете страни и да държат македония далеч от ЕС. Те, с техните клубове, са появиха на политическата сцена в последните четири години, когато започнаха процесите на македонското присъединяване към ЕС. В Маакедония живеят много хора с българско съзнание, живеят си добре с останалите хора, независимо от етническия произход, уважавани се... Аз съм един от тях. И, здавас си въпроса, защо, българските медии канят на интервюта постоянно едни и същи хора, като този жалък юрист Йован, бившя макнационалист Пендиков, неуспелия политик Петър Колев, проваления журналист Канзуров и неговия колега, агент на УДБА Владо Пеев. Та само те ли са българите в Македония? Аз познавам десет пъти повече българи в Македония, уважавани, успешни за които обществото в България изобщо не се интересува изобщо. Стига сте ревали за пари ревльовци жалки.

    Коментиран от #31

  • 22 Българин

    13 0 Отговор
    Държавниците в Българшя са абдо.ютно виновни. Повече никакви преговори увъртания поклоничество и т н ВЕТО И НИКАКВИ ПРАГОВОРИ. КАТО ДЖЙДАТ НОВЕДЕНИ СЪС ЗАДНИЦИТЕ НАПРЕД И ПРИЕМАТ УСЛЖВИЯТА РЕАЛНО ИМ ОБРЪЩАМЕ ВНИМАНШЕ. ДОТОГАВА БАСНА НА ТЕЗИ НЕАГОДАРНИЦИ МРЪСНИ. НЯМА ДРУГ НАЧИН
    СТИГА ДА ДИ УНИЖАВАТ ТЕЗИ ДОЛНИ НАЦИОНАЛИСНИ

    Коментиран от #25, #32

  • 23 Българин

    18 0 Отговор
    Българското правителство да анулира всички паспорти издадени на македонски граждани които не са декларирали официално , че са българи при преброяването в Македония , и за напред да дава гражданство не само на тях , а и на българите от други държави ( особенно Турция ) след доказване на етническа принадлежност към България и полагане на изпит по български език и българска история ( така е в доста европейски страни и UK ) . Гражданството не е стока и паспорта не е тоалетна хартия .
  • 24 Мисиркин

    7 0 Отговор
    Ердоган през 2018 гд е подписал закон за строителна амнистия за узаконяване на негодни сгради....кой е виновен за смъртта на над 30 000 човека?
  • 25 Тулуп войвода

    6 1 Отговор

    До коментар #22 от "Българин":

    Не мой така бе момче. Они си платиа по 2000 еврака за тескерето та да одат у Европата.
  • 26 УДБА ДС Тутунар Перев фин хитлерист

    4 2 Отговор
    Явно продължават схемите на ДС-"чекист-разведчика-агентурист" Кирето Киров за крадене от бюджета на милиони "агентурни хонорари" за измислени "агенти"! В съучастие с ДС-"Виктор" шантонин шамаро Селянски (Мисия Лондон), ДС-"ГУце" абв-триперо, БКП-кюфтака Санде радикал-криминало (видна отвсякъде полувисша детска учителка), животновъдния помашки ДС-читак "Иван" Спас Ташев, Андрюша Ковач контеса Месечкова, ДС-Ванче караПрас (4,2 промила), шурето Слабак (4,5 промила), бомбаджийката джамбаз (3,2 промила), .....!
    Да се провери дали посланика Ангелов не е финансирал разпивката-гюуляй с парите за традиционните разпивки в "Българските Културни Клубове с финни имена" ( h t t p s : / / i s . g d / i 1 v M 3 E ) в Македония?! За да се натегне за евродепутатско место на ЕвроКомисията, която почерпи северо-шиптарските юго-стражари със €100млн. за напляскването с по 3 шамара на 3-ма гуляй-патриотари от Катуница, Ст.Загора и Татарли! А също и на БКП-въздухара гугутка-фатмака Румчо на Деса (Мисия Камино) Решетникова!?
    ПОЗОР: пак да ни оставят македонските българи без разпивка-гуляй по случай праздника!
  • 27 д-р по право Карлос Контрера

    7 1 Отговор
    Към Списъка да добавят и за колко и от кого всеки си е купил корупционно БГ-паспорта! Че и дипломите "по право" от БГ-лафките за дипломи! И Гешев да ги почва първо рушвет-продавачите на паспорти и дипломи! После и купувачите!
  • 28 Точно така

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "Дмитро":

    И аз стигнах до същия извод. Просто ние не можем да се защитим за разлика от руснаците и си правят с нас каквото си искат… И все пак трябва да вдигаме шум и да направим всичко възможно да защитим сънародниците ни и културно-историческото ни наследство там.
  • 29 Заминавай

    1 1 Отговор

    До коментар #19 от "Иве":

    за черна гора или херцеговина дете на йован бабунски
  • 30 бай Даньо

    7 0 Отговор
    България не е истинска държава както си знаем. Отдавана трябваше да се изкара списък на македонските граждани с български паспорт така щяха да лъснат политиците включително от ДПМНЕ който правят кариера от плюенето по България и в същото време имат български паспорт. Единствено компрометирането им дава шанс сърбоманската върхушка да слезе от сцената в Скопско ... какво чакаме да се развалят отношенията между държавите да го направим !? Колко още!?
  • 31 Историк

    2 0 Отговор

    До коментар #21 от "Спектрум":

    Търси в нета темата: За Кръсте Мисирков и мисирщината.
    Та, така ще ти се изясни каква им е болестта на македонците.
    За разлика от тях тракийците, добруджанците и мизийците нямат такива проблеми свързани с разколебаване на националната идентичност
  • 32 Спрете им тока в зимата

    2 0 Отговор

    До коментар #22 от "Българин":

    Идва преди време министър от рсм и иска българският ток за сърбомарсианците да е по - евтин. Оставете ги на тъмно и студено тези биячи и простаци. За всяка изява с антибългарски псувни , обиди и заплахи по медии, интернет или другаде ,(до)ъдебно дело искане за екстрадиция в България с червена бюлетина , вкарване в информ.система SYRRNE за издирване,арест и екстрадиция в България , а тук , в ареста МВР си знаят работата. Тези македонисти с български паспорти да не смеят да гъкнат .Само терор с бой и кавали ще ги принуди да ни уважават.Те от друго не разбират.