Last news in Fakti

19 Февруари, 2023 08:37 4 192 56

Проф. Пламен Митев: Турските власти са знаели, че Апостола е ръководител на бъдещото въстание

  • пламен митев-
  • турски власти-
  • васил левски-
  • въстание

Идеите и заветите на Васил Левски звучат много актуално днес заради състоянието, в което се намира днешна България. Оказва се, че 150 години след гибелта на Дякона ние продължаваме да се лутаме в търсенето на правилния път за свободното развитие на България, коментира историкът

Проф. Пламен Митев: Турските власти са знаели, че Апостола е ръководител на бъдещото въстание - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Проф. Пламен Митев, историк и университетски преподавател. Анализът е направен специално за БГНЕС

Турските власти са знаели кой е Васил Левски много преди обира в Арабаконак. През последните 5 години бяха открити нови 100 документални свидетелства от Османския архив в Истанбул, които ни дават възможност да позапълним онези бели полета в биографията на Апостола, които са естествени с оглед на начина, по който той е живял в условията на пълна конспирация. Много неща от делата на Левски остават обвити в тайнства и от там тръгват многото спорове между историците по различни въпроси, засягащи неговото революционно дело.

Новите документи няма да ни накарат да пренапишем биографията на Апостола. По-скоро те хвърлят допълнително светлина, запълват някои елементи от общата мозайка и поставят нови предизвикателства пред изследователите. В тях се съдържат информации, които понякога ни шокират, понякога ни изненадват, понякога ни карат да преосмислим някои оценки и коментари, които са правени досега, особено, когато става дума за драматичните събития от есента на 1872 г.

Новите документи ни дават основание да се замислим доколко основателна е годината на неговото раждане – дали е 1837 или 1840 г. Това е въпрос, който тепърва ще се доуточнява. Колегите специалисти първо трябва да изразят официално мнение за тези нови документални податки и едва тогава да тръгнем да променяме това, което пише в учебниците.

Що се отнася до събитията от есента на 1872 г. там очевидно има нови неща, които трябва тепърва да бъдат включени в разказа за това какво се е случило тогава. Например, в учебниците се налага представата, че разкритията, които прави турската власт по отношение на Апостола са свързани с информацията, подадена в хода на следствието срещу арестуваните комитетски дейци от Тетевенско, Орханийско, Софийско и най-вече сведенията, които дава Димитър Общи за ролята на Васил Левски и мащабите на неговото комитетско дело.

Новите документи показват, че много преди обира в Арабаконак, турските власти са били наясно кой е Левски, каква е неговата роля, какви задачи изпълнява, затова, че Левски се захваща с непосредствената подготовка на въстанието, че си поставя задача да организира прехвърлянето на големи партиди оръжия от Влашко в българско. Всичко това се оказва, че турските власти знаят преди обира и то благодарение на ефективно действащата мрежа от турски агенти, част от които, за съжаление, са били българи.

Историческите анали показват как централната власт предоставя солидни средства за издръжката на тази агентура като възнаграждение и възможности за кариерно израстване. Това очевидно е давало възможност на полицията да следи отблизо и системно какво прави Левски. Още от пролетта на 1872 г. властите са наясно, че той е централната фигура и ръководител на бъдещото българско въстание. Поради това те се опитват да организират нужните средства и сили, за да проследят неговата дейност, неговите маршрути, по които се движи и продължава да организира комитетското дело. Това са важни неща, които ще ни накарат да преосмислим някои оценки, давани досега за действията на турските власти. Прави също така впечатление, че мащабите на комитетското дело наистина са били значителни. Имаме представа за съществуването на стотина комитета от времето на Апостола, но се оказва, че само в района на Тетевенско, Етрополско, Орханийско и Софийско са били ангажирани между 400-500 души. Това означава много солидна комитетска мрежа. Повечето от тези дейци са млади, образовани и заможни българи. След като той е преследван ежедневно от месеци наред и въпреки това успява да създаде тази мощна революционна организация, това означава, че той е постигнал за кратко време сериозни успехи. Това издига в очите ни неговото дело.

Идеите и заветите на Васил Левски звучат много актуално днес заради състоянието, в което се намира днешна България. Оказва се, че 150 години след гибелта на Дякона ние продължаваме да се лутаме в търсенето на правилния път за свободното развитие на България. Мечтата на Левски беше за една България, която да бъде равна на другите европейски народи, за една България, която ще бъде пример със своята демократска републиканска форма на управление, в която всички права и свободи ще бъдат гарантирани, независимо от вероизповеданието и етническата принадлежност, равенството пред закона. Нима това не звучи днес толкова актуално? Къде е равенството, за което мечтаеше Левски и къде са тези свободи, за които говореше Левски? Къде е тази демократска Република? Доколко сме равни с другите европейски народи? Това е важният разговор, когато става дума за Левски, а не дали е бил тук, или там, дали е свършил нещо, или не, кой го е предал, или не го е предал. По-важно е да говорим за това и с аршина на Левски да мерим своите дела, за да видим какво правим с днешна България и каква България ще оставим на нашите деца. Това всъщност беше мечтата на Апостола. Това е по-важно, отколкото два пъти в годината да поставяме венци пред паметника му, кълнейки се в неговите завети, а всъщност всеки божи ден да предаваме тези завети, защото нищо не правим от това, което той е искал да се направи за бъдещето на свободна България.

Актуалността на неговите завети можем да търсим и в международен план, защото години наред Левски отстояваше идеята за независимост на нашето национално-освободително движение от всякакви външни сили. Той винаги е поставял въпроса българите да бъдем равнопоставени като партньори в бъдещи съюзи. Къде е това като идея за равнопоставеност днес? Отново се лутаме кой е правилният път вместо да защитаваме собствените си национални интереси по възможно най-достойния начин като мислим за бъдещето на България. Това са актуалните акценти, които забравяме в злободневието и в това политическо тресавище, което вече 30 години ни измъчва.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Урюрвкос

    26 1 Отговор
    мотото на нашите депутати е ---ако печеля печеля само за себе си, ако губя губи целия народ
  • 2 Руските еничари, мекерета

    22 21 Отговор
    Историята на България е низ от предателства! Като започнеш от предателите на Левски и Ботев и свършиш до днешните национални предатели - русофилите!

    Коментиран от #5, #34, #39

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Дааа

    19 12 Отговор
    Ами знаели са благодарение на тогавашните майцепродавци, от тогавашното ДБ/ПП, които са си пиели кафето в конака с каймакамина!
  • 5 Ботев

    14 2 Отговор

    До коментар #2 от "Руските еничари, мекерета":

    не е предаден, просто е убит от свои, заради характера си.
  • 6 Летописец

    19 16 Отговор
    Нищо ново няма и сега в Българската действителност ! Мекеретата на турско англосаксонския алианс продават свободата на България и работят срещу Освободителката ни Русия !
  • 7 Племето си измисли

    14 18 Отговор
    национален герой, иначе няма кой!

    Коментиран от #18

  • 8 Ганьо

    13 5 Отговор
    Ами тя войната е Руско-Турска и няма как да не са знаели. Ние сме свидетели, а рашката ни пише историята удобна за нея. Това, че някои мълчат не прави другите по велики...Днес сме на същата позиция само артистите други. Както са казали, кръвта вода не става...
  • 9 БГ малоумник

    20 6 Отговор
    Ако в България имаше поне 1000 мислещи глави, ситуацията с русофилството щеше да е съвсем друга! Опитайте се да мислите за момент като криминален следовател и си задайте въпроса: Как така, след цели 14 руско-турски войни за Проливите, изведнъж руснаците решават да ни „ освобождават“ ?

    Коментиран от #11, #19

  • 10 РЕАЛИСТ

    21 1 Отговор
    Мечтата на Левски била , да бъдем равни на другите европейски народи. Ами то и нашата мечта 1989 г беше такава. Лъжеха ни , че за 10 години ще сме равни с тях. Сега след 30 и косур години сме най-бедната страна в ЕС, не ни пускат в Шенген и все още нямаме безвизов режим със САЩ , като другите.

    Коментиран от #13

  • 11 БГ дебил

    22 11 Отговор

    До коментар #9 от "БГ малоумник":

    И дебилите вярват, че ватенките много са ни обичали и ей така се вдигат и идват да ни освобождават! Айде, моля ви се! Руснака без интерес не прави нищо просто така!
  • 12 Толкова

    22 4 Отговор
    Естествено , че са знаели . Димитър Общи се разпява за цялата мрежа от комитети , съзаклятници , и ролята на Левски. От там произлиза фразата -Разприказва се , като Димитър Общи . И колкото повече хора , накиснати в едно дело , толкова по добре . Което не спасява Димитър Общи. Но това не пречи на турците да го обесят за съвсем други неща , като обикновен разбойник. Левски минава с волска каруца през половин България , пазен от две заптиета . Защо никой от изградената мрежа съзаклятници , не опита барем да го освободи .
  • 13 Русофоб

    12 7 Отговор

    До коментар #10 от "РЕАЛИСТ":

    В САЩ и Шенген не пускат лесно путинофилски територии!

    Коментиран от #14, #17

  • 14 РЕАЛИСТ

    10 7 Отговор

    До коментар #13 от "Русофоб":

    Ами да се преорентираме тогава. Един референдум за излизане от ЕС и НАТО и ще видиш резултата. Или си пълноправен член с всички права или напускаш.

    Коментиран от #15, #20

  • 15 Русофоб

    15 9 Отговор

    До коментар #14 от "РЕАЛИСТ":

    И като напуснеш какво? С какви пари ще живееш? С руски ли? Цяла Европа ще се радва, че се е отървала от нас!

    Коментиран от #21

  • 16 Запознат

    11 4 Отговор
    Левски не предаден от Димитър Общи, а от поп Кръстьо не се пробвайте да хвърляте винатата Димитър и да чистите името на църквата.

    Коментиран от #30

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 РЕАЛИСТ

    16 12 Отговор

    До коментар #7 от "Племето си измисли":

    Прав си. След освобождението Иванчо Хаджипенчович, дето му е подписал смъртната присъда е бил депутат и подписал Търновската конституция. Та той рекъл "Тоя разбойник Васил ли ще правите герой? Левски е бил компрометиран след убийството на сирачето, когато е извършвал рекет. Трябвало е да бяга в чужбина, а не да продължава. Ботев е герой по принуда. Бил е бохем в Румъния и профукал комитетските пари на комар. Когато отиват при него , той пита" Ще ме трепете ли? Те му викат" Няма, но тръгваш към България
  • 19 българин

    15 5 Отговор

    До коментар #9 от "БГ малоумник":

    И то победата идва, не защото руската армия е била много силна, а защото българското опълчение им е помогнало. Но това естествено се спестява.

    Коментиран от #26

  • 20 КАРОЧЕ

    6 4 Отговор

    До коментар #14 от "РЕАЛИСТ":

    "Чиста и Свята"..............ГУБЕРНИЯ.
  • 21 РЕАЛИСТ

    14 6 Отговор

    До коментар #15 от "Русофоб":

    Ами допитването сред народа показа тези дни, че най-добре сме живяли 1989 г. Така , че и без ЕС ще се оправим . Сърбия е по-добре от нас.

    Коментиран от #24, #38, #42

  • 22 Прочетете статията на Янко Гочев

    13 8 Отговор
    "Левски е обесен, защото отказва да бъде руски шпионин и всякакъв роб"
  • 23 Госあ

    5 2 Отговор
    И Левски и Ботев са визирали френската социалдемокрация. Аз също дълго време бях запленен от трудовете на Волтер и Русо, но стигнах до извода, че йерархичния социализъм е много по устойчив и логичен. Русо прави важно уточнение, че социалдемокрацията може да съществува без частна собственост или с минимална такава според Прудон. Със сигурност апостолите на свободата не са искали този Чорбаджийски капитализъм.

    Коментиран от #27, #44

  • 24 Рашистине, виж фактите към 2019 г.

    8 5 Отговор

    До коментар #21 от "РЕАЛИСТ":

    Ето и фактите:

    При еднакво население България има брутен вътрешен продукт от 58 милиарда долара за 2017 г., а Сърбия под 43 милиарда долара;
    Безработицата в Сърбия, по официални данни, е над 12%, а в България е под 5%;
    Брутният вътрешен продкукт, приравнен към покупателната способност, в България е над 23 000 долара на година, а в Сърбия под 16 000 долара.

    Коментиран от #28

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 РЕАЛИСТ

    5 4 Отговор

    До коментар #19 от "българин":

    Абе, я стига. На Шипка Русия ни оставя да измием срама от тия 500 години. Радецки с една рота стои наблизо и чака. Като виждат , че ни разбиват идва Радецки и със 100 човека и обръща боя. В село Шипка всички знаят, какви герои сме били.

    Коментиран от #54

  • 27 Фактите7

    15 3 Отговор

    До коментар #23 от "Госあ":

    „А ти какъв ще да станеш, бай Василе, когато се освободим?” – попитал го един път Божил Георгиев в присъствието на други трима апостоли: Ангел Кънчев, Димитър Общия и Сава Младенов
    – „Когато се освободи България, за мен не остава вече работа помежду ви” – отговорил той
    – „Тогава аз ще да ти отида в Русия да съставлявам комитети, защото там, макар и да няма чалми, но народът е притиснат от нас повече.”.....
    „Никому не се надявайте – говореше той
    – Ако не сме способни да се освободим сами, то значи, че не сме достойни да имаме свобода; а който ни освободи, той ще да направи това, за да ни подчини отново в робство...”

    Коментиран от #29, #37

  • 28 РЕАЛИСТ

    7 3 Отговор

    До коментар #24 от "Рашистине, виж фактите към 2019 г.":

    На статистика не вярвам, вярвам на очите си. Няколко пъти бях там и всичко е по -хубаво от мизерна България. И пътища и цени в магазините. Има една сентенция " Лъжа, по-голяма лъжа, статистика"

    Коментиран от #32

  • 29 Госあ

    4 3 Отговор

    До коментар #27 от "Фактите7":

    😂 викаш фактите, А ? 😂 “ когато истината е с лъжа примесена и истината е лъжовна. Там където, нищото броят за нещо, и нещото ще стане нищо” толкова за ционистките ви факти.

    Коментиран от #33

  • 30 Йнфнф

    3 0 Отговор

    До коментар #16 от "Запознат":

    Има не малки съмнения ,че е предаден от жена с името Величка .
  • 31 Гост 0

    6 0 Отговор
    Пълна"мистерия", няма що, такъв, онакъв, а на края не се знае дори рождената му дата...то в българската история всичко е мистерия, разчовъркайте се и ще видите, какви чудесии има.
  • 32 Ако сравняваш нещата в Сърбия

    8 0 Отговор

    До коментар #28 от "РЕАЛИСТ":

    с твоето село! Иди и сравни Пирот с българския Цариброд !
    Макар че и Пирот е бил български град до 1885 г. Тогава сърбите избиват и прогонват голяма част от българите там! Ако четеш сръбската история през очите на русофил, си много далече от истината !
  • 33 Когато Левски казва неща против

    8 4 Отговор

    До коментар #29 от "Госあ":

    руската деспотия, ще оплюете и Левски ! Писмо на Левски до Филип Тотю:
    "...Това, брате Филипе, ако си забравил, да им кажеш на горните господиновци. Аз имам и закона в пазвата си от 67-мо. А и всичките войводи изпълниха ли, като им налагаше законът? То не ни е засега работата да говори, а искам да докажа на горните ни родолюбци, че българите, ако бяха се повлекли след четите, щяха да принесат полза на руския цар, пък за тях си щяха да изгубят най-добрите си юнаци, в ръцете на които стои българската свобода. Пък тогава нека отсвирюва нека тегли България чак до един век още. Това така доказвам на нашите родолюбци, щото да престанат ония бърборения. С факти имам да докажа, че руски агенти съм имал да работя, без да знам, в 69-то, единият препоръчан от одеските българи за добър помощник на българите, пък не излезе така. Уловихме няколко шарлатанлъци и хайде – отдето е дошел. Кога стане нужда ще го кажем с всичките му работи. Цели сме изгорели от парене и пак не знаем да духаме".

    Коментиран от #46

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Търновец

    7 1 Отговор
    В България е имало само едно истински Българско Народно Събрание - това на Оборище което реши за Априлското Въстание, и на знамето пишеше свобода или смърт, за мен демокрация значи когато имаме равен достъп до властта, а това съвсем не е така, тия дето убиха Левски сега ни управляват
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Госあ

    2 2 Отговор

    До коментар #27 от "Фактите7":

    Тия факти ги намирате само у юзу’ту, нбу’то и вту’то 😂
  • 38 Русофоб

    7 5 Отговор

    До коментар #21 от "РЕАЛИСТ":

    1989г БВП на България е 10 милиарда долара! Колко години чакаше за Москвич? Купи ли си дънки от Кореком с купени на черно долари от африканските студенти?

    Коментиран от #51

  • 39 На паметника

    7 7 Отговор

    До коментар #2 от "Руските еничари, мекерета":

    на Шипка не съм виждал имена на загинали американци. Те тогава са били заети, защото са избивали индианците и негрите роби.
  • 40 В лъжи и неволи младост минува!

    9 2 Отговор
    Апостолът не е криел разочарованието си когато са го питали; Бай Василе, като се освободи България, кой ще бъде цар. Тъй де, Големият Човек им е говорил за Демократска Република, а дертът на малките чилячета е кой ще бъде цар. Навярно след такива дебати, Дяконът е записал в тефтерчето си отчайващите "НАРОДЕ" с хиляди .Някой видял ли е Ст. Стамболов, З. Стоянов или Ст. Заимов да хвърлят " камъни и дърве" срещу душманите на Шипка. Но след като Русия завладя България, същите наскачаха от бърлогите си и се хванаха гуша за гуша за короната на властта. През 1944 година ги последваха "мандраджиите".Преди век и половина Ботев в стихотворението си "В механата " добре е охарактеризирал патриотарите .

    Коментиран от #48

  • 41 Честно казано

    2 3 Отговор
    Дреме ми 😆😆😆😆😆
  • 42 След 3 държавни фалита и

    7 4 Отговор

    До коментар #21 от "РЕАЛИСТ":

    живот на вересия се живее добре само известно време. Чети доклада на Петър Младенов шеф на БКП пред Декемврийският пленум на ЦК на БКП през 1989 г. и ще видиш истината !

    Коментиран от #56

  • 43 А за Вълчан войвода,

    3 0 Отговор
    кога ще напишете? Да чуе мало и голямо какъв Българин е имало! Титлата му е била "Баш на башовете", войвода на войводите. В сравнение с него другите са били от детската градина.
  • 44 От къде ги измисляте тези

    2 1 Отговор

    До коментар #23 от "Госあ":

    дивотии за френската социалдемокрация!? Няма тогава такова нещо още !
  • 45 Ха - ха

    0 1 Отговор
    Кефи ме на фейсбукаджиите колко са им ясни историята и политиката 😂
  • 46 За грант продавам майка си

    5 2 Отговор

    До коментар #33 от "Когато Левски казва неща против":

    Защо не цитираш цялото Писмо от Васил Левски до Филип Тотю ????

    "За първото, което Вие ни предлагате и го искате по-скоро, та чрез Н.М.Тошкова да помолите негово високо императорско величество за помощ, за което сте уверени, че без друго ще помогне. Дай Боже да помогне и да подпише барем за нашата република, ако техните републиканци гони и наказва до смърт. Брате, тука за тоя ми предмет да не падате в съмнение, че аз противостоя на мнението Ви..."
  • 47 Я го знам ...

    5 2 Отговор
    Вуйчо му попа го е изпел на турците.От там му идват и всички ядове в последствие.
  • 48 Такъв какъвто

    8 2 Отговор

    До коментар #40 от "В лъжи и неволи младост минува!":

    Същността на Левски след Освобождението е манипулативно подменена от Захарий Стоянов - същият е отстранил неудобни листове,страници и половинки от листове.. От тефтерчето на Левски липсват страниците за/на цели 3 месеца,както и много листове с откъсната половинка,а листовете от м.декември са редуцирани на половината,. И Стамболов,и Стоян Заимов,и Захарий Стоянов са масони. Поднесен ни е такъв Левски ,какъвто е удобен ва масоните. С цялото им нахалство масоните направиха на Левски паметник пълен със сатанински символи.
  • 49 Коко Н

    3 2 Отговор
    Истината,като че ли има различни лица.От забрава за героя след обесването и скриването на гроба,до съвременния етап с търсене на патриотично възпитание чрез азиатски култ към личността на бащицата,героя,патрона,ръководителя(води ни за ръка),като отбелязването е със запалени факли,духова музика,зрителни и слухови илюминации,полагане на венци пред паметници и мавзолеи,почетни стражи ,гвардейски марширувания и така......До кога?
    П.С.Всичко това с неимоверна медийна активност
  • 50 Най-малко

    8 0 Отговор
    Левски е имал досег с масони,работил е с масонски пари,но същевременно е имал големи противоречия с масоните,както и с Раковски,така и с Русенския комитет. В никакъв случай не е искал да подмити Вътрешната революционна организация на масоните и затова е предаден и с масонска намеса осъден на смърт. Ако беше случайно дочакал Освобождението ,тооо... Стамболов щеше да го затвори в Черната джамия... най-малко.
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Аршлох

    5 0 Отговор
    Кое е чудното тука,на всеки трима българи,един е предател.То и сега е така ,вижте колко платени "демократи" има,голяма част от тях чеда на бивши видни" другари".Тук правилото интереса клати ф@са е явно все още доста актуално.
  • 53 ДС Завадски

    4 3 Отговор
    Това, че с Левски и митовете около него, се занимават ДС-офицери (като тоя Митев) и ДС-агенти (като Мраз Василев), намалява достоерността на митовете и увеличава съмненията в патриотарските раздувки!
  • 54 Опълченец

    3 1 Отговор

    До коментар #26 от "РЕАЛИСТ":

    Ти питай Старозагорци какъв юнак и велик пълководец е бил Гурко, и вследствие на неговите велики тактически маневри става така, че Столетов бяга като трактор Беларус с 200 и оставя на ятагана старозагорци...айде, аман от тия велики братошки...
  • 55 Не само турците

    0 0 Отговор
    Руснаците са знаели кой е Васил Левски и са пратили руския агент, сърбина да го следи и същият сърбин подробно разкрива цялата организация. За щастие освен Васил Левски по това време живеят и действат Любен Каравелов,Георги Бенковски, Панайот Волов, Захари Стоянов и още много ама много решили Туркия в българско да пада. И тя пада
  • 56 Някой

    1 0 Отговор

    До коментар #42 от "След 3 държавни фалита и":

    Петър Младенов , Луканов , Дойнов , и компания . Вече се бяха вживяли в ролята да бъдат новите капиталисти , и първи дружки с Америка. Защо не ги говориха тези работи , година две преди това. Трябваше да се смени системата безспорно . Но не комунизъм с колониализъм.Китайците така ли направиха .Къде са сега, и колко напред отхвърчаха.