Last news in Fakti

2 Юни, 2024 19:05 1 607 58

Eвгений Кънев: Ботев и Левски са другото име на България

  • евгений кънев-
  • христо ботев-
  • васил левски-
  • българия

И ако не само ги празнуваме, а наистина следваме заветите им, ще се замислим какво значи за тях да си патриот

Eвгений Кънев: Ботев и Левски са другото име на България - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

2ри юни отдавна е станал личен празник за всеки българин - кой не прожектира живота си на лента чак до детството като чуе сирените на обяд и имената на Ботев и героите вечерта на фона на внушителна заря?
Да, Ботев и Левски са другото име на България. И ако не само ги празнуваме, а наистина следваме заветите им, ще се замислим какво значи за тях да си патриот.

Надали има по-подходящ момент - точно преди поредни избори - да видим как българите тълкуват Ботев.
В почти цялото си творчество - но може би най-видно в стихотворения като “В механата”, “Моята молитва” и “Патриот” - гневният апел на Ботев не е към тиранина, а към българите, които му служат. Дали заради личен користен интерес, християнската вяра на смиреност или просто защото не могат да обвържат думи с дела - но тези българи не могат и не искат да посветят себе си на свободата на България.
Днес нещата изглеждат драматично различни за повечето българи - за тях България е свободна, а денят на Ботев се празнува не по повод свободата като висша ценност, а като конкретната свобода от османците, чиято обратна монета е благодарност към руснаците.
Точно така - докато българите възприемат България за свободна като нещо различно от това да бъде управлявана по тяхната воля - ще продължим да бъдем управлявани от една шепа хора - биографично, идеологически и финансово свързани с Кремъл. А тези българи няма да виждат причина да излязат да гласуват, за да променят нещо, щом имат хляб, покрив и свобода да пътуват. Без да разбират колко е крехко това тяхно постижение, колко условна е демокрацията и колко лесно неявната власт на Кремъл може да стане явна.
За тях би писал Ботев - ако беше днес жив.

Коментарът е публикуван на Фейсбук страницата на автора


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сталин

    22 2 Отговор
    Под статия за Христо Ботев и героите паднали за България има само 10 коментара ,за разлика от статии за чалги,тикви, прасета където има стотици коментари,това показва че не си струва да се мре за такива дебилни цървули,най добре да идва Ердоган и да си вземе територията и да се приключва с това нещастно племе

    Коментиран от #11

  • 2 Карадайъ

    4 22 Отговор
    Те са терористи срещу законно избраната турска власт.
  • 3 Първият в света терористичен акт

    6 17 Отговор
    е отвличането на австрийският кораб " Радецки"!

    Коментиран от #24

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 А бе

    9 21 Отговор
    Копейките разбраха ли поне днес, че Ботев, Левски и всички останали, дали живота си за родината, са главните виновници за освобождението на България, а не техните господари от Русия?
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Васил Иванов Кунчев-Левски до Каравелов:

    4 18 Отговор
    “Баьо Либене, дочувам, че ти и оная лудетина Ботьова сте решили да докарате миризливият казашки бутуш в Булгурско? Ако туй е тъй то аз с моите кунки ще ви отрежа чепките.“ - В. Лъвский
    Вероятно с тези 200 четници Ботев е мислил, че маскалите ще дойдат на помощ, но уви, на този момент те не са имали интерест да си вземат Проливите на Босфора.

    Коментиран от #10, #14, #41, #54

  • 9 А ЦСКА

    4 1 Отговор
    не е ли?

    Коментиран от #47, #49

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 То всъщност

    5 5 Отговор

    До коментар #1 от "Сталин":

    Ако не дойде Ердоган ще се приключи с племето. Също както през 14век
  • 12 въпрос към Кънев

    22 2 Отговор
    Разбрахме какво би казал Ботев за тези, които слушат Кремъл /не ги знам кои са, защото закриха руските консулства и изпразниха руското посолство, а руските медии са забранени/. Какво обаче би казал Ботев на тези, които превиват гръб пред американското и английското посолство? Дали Ботев би одобрил послушниците на посолствата, които с всички сили се стремят да ни вкарат във война след като повече от 30 години ни крадоха и мачкаха? Кънев, Кънев, като кажеш за Кремъл, трябва да кажеш и за Вашингтон и Брюксел, в противен случай не мърси името на младия и дръзновен Ботев, който винаги е казвал, че българите трябва да мислят само за своя род и своята родина. За чуждите родини има кой да мисли, но за България ние трябва да мислим. И не, Ботев не е лъжица за всяка уста в смешни опити за западна пропаганда. Ботев е връх, който Кънев никога няма да изкачи.

    Коментиран от #20

  • 13 Българин

    18 5 Отговор
    Тоя безгръбначен тръгнал да пише за Ботев. Христо Ботев не е преиздаван от комунистическо време насам. Демокрацията не смее да го преиздаде и върне в читанките.
    Че инак децата ни веднага ще разпознаят срещу кое посолство трябва да въстанат, ако попият отново огнените му слова.
    Ние помним за какво е жертвал живота си.
  • 14 россиян..

    17 2 Отговор

    До коментар #8 от "Васил Иванов Кунчев-Левски до Каравелов:":

    Знам го хаджи генчо чел съм го в оригиналь на руский..дека спорат с дедо либен че от кримското вино по убаво нема..а тогава полуострова е бил на екатерина велика,барбар с цела източна бандеря,те с великия петър са основателите на земите и кръстници на селищата,а сега некакъв зелен еврейн изопачава историята..ама че оди скоро у трапо..

    Коментиран от #53

  • 15 Санчо

    20 1 Отговор
    Евгений след като е толкова голям почитател на Ботев, да си отговори на следните въпроси: Дали Ботев би одобрил "демократично" да се закрие нашата армия и да ни пази "братската натовска" турска армия? Дали би одобрил огромно количество годно българско оръжие да се подари за нуждите на чужда държава? Дали би одобрил ръководителите на българските служби за сигурност да се съгласуват с чуждо посолство? Дали би одобрил "демократичната" цензура към инакомислещи в средствата за масова информация? Как Ботев и Левски биха погледнали на ЛГБТ ценностите? И най-вече: какво биха сторили на политиците заграбили България чрез масовата приватизация, практически подарили златото ни на западните" партньори" и ни превърнали в просяците на Европа?
  • 16 Българин 🇧🇬

    11 4 Отговор
    Христо Ботев отев и Васил Кунчев - Левски са русофили ходили са до Русия да търсят помощ
  • 17 Професора

    21 1 Отговор
    Този Кънев е сороски парцал и почна да, скверни и паметта на патриотите.
  • 18 Ромчо

    6 3 Отговор
    А Циганите са най новото име на България бухахахах
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Факт4екър

    17 1 Отговор
    Такива като Кънев искат да прогонят българите от България това им е замисъла скрит зад пошли лозунги за светла демокрация.
  • 22 Тя мизерията беше

    2 14 Отговор

    До коментар #19 от "Бесен-_ Язовец":

    Когато българите не можеха да пътуват

    Коментиран от #25

  • 23 россиян..

    10 1 Отговор
    Що търкаш бре..ботев кога е минал през боровань и е чакъл от селото четници,то всички мъже са се изпокрили при жените си-и ботьо е казал за селото..боровань ти спиш и вечно ще спиш..
  • 24 A пък вторият

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "Първият в света терористичен акт":

    е дефлоре на мамето ти
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 россиян..

    8 2 Отговор
    Що търкаш бре..българия е на 1300 години,от който 200 години-византийско иго,500-години-османско иго и после се чудите що историята ни е пълна с предатели..Васил Иванов Кунчев- ЛЕВСКИ е бил предаден,и до днес не знаем къде е погребан апостола.
  • 27 Хисторик

    18 3 Отговор
    Руснаците в Санстефано подписаха договор с турците с който договор турците се съгласиха обаче западните приятели от Италия, Великобритания, Франция и Германия анулираха на Берлинския конгрес и България беше умалена тройно. Кънев служи на тези които орезаха България тройно.

    Коментиран от #37

  • 28 Йеронимус БОШ

    6 0 Отговор
    Заменяме сега имената на Ботев и Левски с тези на Борисов и Пеевски ли !!! Точно тази зараза е плъзнала навсякъде в РОДИНАТА ни. Тотална трагедия и позор !
  • 29 Така беше

    2 11 Отговор

    До коментар #25 от "Бесен-_ Язовец":

    Освен това за лада се чакаше 15години 🤣🤣🤣🤣

    Коментиран от #31

  • 30 Кажи кажи им

    1 5 Отговор

    До коментар #25 от "Бесен-_ Язовец":

    И за корекомите хахаха
  • 31 КОНТРАТА

    15 1 Отговор

    До коментар #29 от "Така беше":

    Въздуха в градовете беше по чист и хората не бяха дебели, а се движеха 🤫 не си подготвен соросе!!!

    Коментиран от #33

  • 32 А всъщност мизерията

    1 10 Отговор

    До коментар #19 от "Бесен-_ Язовец":

    Я докарват асвабадителите
  • 33 Те и в освиенцим

    1 6 Отговор

    До коментар #31 от "КОНТРАТА":

    Нямаше дебели

    Коментиран от #34

  • 34 Комуниста

    9 1 Отговор

    До коментар #33 от "Те и в освиенцим":

    В Освиенцим обаче не се множаха, а социализма се умножаваше народа 🤫

    Коментиран от #35

  • 35 старешки комсопол

    4 11 Отговор

    До коментар #34 от "Комуниста":

    Комунягите все се хвалите, че при вас за 45 години населението се увеличило с два милиона. Но пропускате факта, че същия прираст по-рано фашистите постигнаха само за 10 години.

    Коментиран от #46

  • 36 Четете Ботев

    12 1 Отговор
    "Плачете за Париж, столицата на разврата, на цивилизацията, школата на шпионството и робството; плачете, филантропи, за палатите на страшните вампири, на великите тирани - за паметниците на глупостта, на варварството, изградени с отсечените глави на толкова Предтечи, на толкова велики мислители и поети, с оглозганите кости на толкова мъченици за насущния хляб, - плачете!
  • 37 ТТТ

    5 1 Отговор

    До коментар #27 от "Хисторик":

    Точно за това е хисторик, а не историк. Щото не познава историята.
  • 38 Христо Ботев

    9 2 Отговор
    Вярвам в единната обща сила на человеческий род на земното кълбо, за да твори добро.

    И в единний комунистически ред на обществото, спасител на сички народи от вековни тегла и мъки чрез братски труд, свобода и равенство.

    И в светия животворящ дух на разума, укрепляющ сърцата и душите на сички хора за сполуката и тържеството на комунизма чрез революция.

    И в единното и неделимо отечество на сички хора и обща собственост върху сички имоти.

    Изповядвам единний светъл комунизъм, поправител недъзите на обществото.

    Чакам събужданието на народите и бъдащий комунистически строй на целия свят.





    Галац, 20 април 1871 г.
  • 39 Как смее

    11 0 Отговор
    Как смее тоя соросоид да произнася имената на борци за социална справедливост? Анатема изчадие!
  • 40 Както и очаквах

    12 0 Отговор
    Не може соросоид да пропусне да използва саможертвата на нашите революционери в полза на грантовата му политика.
    Много долна и жалка работа.
  • 41 Абе цент

    8 0 Отговор

    До коментар #8 от "Васил Иванов Кунчев-Левски до Каравелов:":

    това не са думи на Левски, с центове не може да се образоваш. Не разбра ли?
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 см.ъ.рт на комонизма

    1 6 Отговор

    До коментар #25 от "Бесен-_ Язовец":

    И сухо мляко на парцали насила в столовете се пиеше
  • 44 Симо

    8 0 Отговор
    Ботев и Левски са другото име на България???? Аз бих казал, Ботев и Левски са другото лице на България!!!
    А другото лице на България, са всички НЕ излезли на въстание!! Тези, които са "съзаклятничели", до момента в който са чули, че четниците са на българска земя и са залостили вратите и прозорците си!!! И днес гледам хора без никакви чувство за принадлежност. Хора които не биха си мръднали пръста за тази страна, да спират колите си насред булевардите и да театралничат, какви патриоти са и "колко" уважават предците си. Хайде нека да не бъдем лицемерни. Огледайте се! Вижте колко украински коли с млади мъже има по улиците, площадите, плажовете, ..... Все "патриоти" като нас. Най-вероятно и те са спирали по техните си булеварди, отдавали са чест и са били мислено готови на саможертва. Да, ама НЕ!! Сега бягат като плъхове, крият се като мишки и се надяват някой друг да поеме борбата за "свобода". Това са модерните патриоти. Театрално, за пред камерите, за литературно есе, всичко виртуално. А Ботев и Левски, те са направили това, което са смятали за правилно. Вярвам, че все пак, там някъде все още има хора като тях.
  • 45 А50

    12 1 Отговор
    Ботев и Левски са предадени от българи точно, както съвременните еничари предават България
  • 46 СенЗор

    12 2 Отговор

    До коментар #35 от "старешки комсопол":

    Отиди на море 14дена, за 14 лв.
    Купи си гарсониера за 3 бона.
    Яж ,в работнически стол-1во,2ро,3то
    за 70ст.Наем 25лв.Безпл.лечение,
    безплатно обр., работа за всеки.

    Коментиран от #50

  • 47 Хапчетата!

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "А ЦСКА":

    Преди лягане, задължително!!
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Канарчета

    1 1 Отговор

    До коментар #9 от "А ЦСКА":

    Не е. Бг армията никога не е воювала, звания и генералски звезди са се давали не за героизъм, а за кибичене.
  • 50 9988

    1 6 Отговор

    До коментар #46 от "СенЗор":

    Удобно премълчаваш факта за заплатите обаче.Реално погледно по това време е било по-скъпо.Да не говорим,че за 45 години България има 3 фалита.Въобще това което направи комунизма с България,надали ще може да се оправи в следващите 100 години.
  • 51 фактите

    1 5 Отговор
    Васил Левски е бил предаден от Русия и обесен по искане от същия този български враг Русия на която националните предатели се кланят.

    Коментиран от #52, #57

  • 52 Защото

    0 0 Отговор

    До коментар #51 от "фактите":

    Левски е предаден от масоните защото не ги е слушал и изпълнявал.
  • 53 Търновец

    1 3 Отговор

    До коментар #14 от "россиян..":

    Защо си в България, Екатерина Велика беше Немкиня и тя покани над 90000 Немци техничари и по нейно време империята стана колониална пак до Сахалин, а Петър Първи се ожени за Немкиня и покани около 100 Немски учени за първата Руска академия. Сега Москвич се прави в Китай и РФ е просто суровинен придатък на Китай

    Коментиран от #56

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 не може да бъде

    0 0 Отговор
    Е да ама не е точна така ,България това са Ботев ,Левски и ЦСКА ама не точно те а публиката им в която една голяма част са хулигани и лумпени....!?Много тъжно!
  • 56 Пък

    1 0 Отговор

    До коментар #53 от "Търновец":

    Пък Западна Европа лежи на културните,научните и технологични достижения на гърци и византийци.
  • 57 ЗА ЛЕВСКИ

    2 0 Отговор

    До коментар #51 от "фактите":

    КРАТКО КАТО ЗА АСПИРИН
    ПРИСЪДАТА Е ЗА УБИИСТВО НА РАТАЙ
    ЩОТО ЗА ЗАГОВОР В ИМПЕРИЯТА НЯМА СМЪРТНА ПРИСЪДА
    ДОКАЗАТЕЛСТВАТА СА ФАЛШИФИЦИРАНО ПИСМО ПРЕДОСТАВЕНО ОТ БЪЛГАРИН
    ВЕРОЯТНО Е БИЛ ЧЛЕН НА ТОГАВАШНОТО ППДБ И ТОВА Е БИЛ ПОРЕДНИЯТ ДОНОС
  • 58 5х6фффж

    0 0 Отговор
    Глупости говориш.