Last news in Fakti

3 Март, 2023 17:44 7 644 188

Ако се бяхме освободили сами...

  • трети март-
  • освобождение-
  • христо ботев-
  • васил левски-
  • русия

Май е по-добре, че не знаем къде са гробовете на Ботев и Левски

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Напълно според очакванията в деня на Освобождението отново подхванахме любимото ни хоби - да се взираме в детайлите, които ни разделят. Така сме свикнали и така ни харесва. А и явно си го можем. Създаването на конфликти от нищото за нас е вътрешна потребност, кръв и кислород за изтерзаните ни души. Смазваме клавиатурите, пускаме кафето и заставаме на пусия за инакомислещи.

Ако националисти направят някоя пакост на тържествата, за едни е провокация, за други – родолюбив порив. Внимателно се вслушваме в речите на водещите ни политици, не за друго, а за да чуем, ще споменат или не за ролята на Русия.

Ех, колко разправии щяхме да си спестим, ако Априлското въстание бе прогонило турците отвъд Чаталджа. А то какво стана. Който изрази признателност към падналите руски войни край Плевен, Шипка и Стара Загора е заклеймяван като комунист и рубладжия, а тези от противниковият лагер веднага биват закичени с определенията грантаджии, соросоиди и други непознати доскоро думички, неусетно настанили се в ежедневното ни политическо говорене.

По вече утвърдена традиция на този ден за сетен път се чу роптаене, че Русия ни е освободила, гонейки личния си интерес. Това извън съмнение е така, но е изумително, че се поднася като упрек. Та с какво ни е била длъжна, за да воюва просто ей така за свободата ни? Какво по-естествено има от това, една държава да преследва целите си. Спасителите на плажа не вадят удавници от безпределна обич към хората, а защото са на работа...

Цял ден изтръскваме пак и пак тефтерчето на Левски, току виж изпаднала още някоя неразмахана до днес мисъл, която да експонираме из социалните мрежи като иманярска находка. Едни твърдят, че Левски е престъпник и детеубиец, други се кахърят, как никой не му е помогнал по пътя му към София след залавянето. Не потъна в в забвение и фразата на Дякона: „Тоз който ни освободи, той ще да ни и пороби“. И още как. Стенограмите от процеса срещу Левски буквално крещят, колко потресаващо сам е бил той в края си.

За "лудата глава" Ботев също няма прошка. Бдителни люде ни напомнят, че действията му на „Радецки“ са си били чиста проба тероризъм. Други отбелязват, че поетичната му душа се е хранила с много вино и целият поход на четата от Козлодуй към Врачанския балкан е било едно, меко казано зле обмислено ритуално самоубийство. Други ровят за нови и нови факти и фактчета около смъртта му. Полудял ли е накрая Войводата и оцелелите четници ли го убиват. Какво е казал Никола Обретенов на смъртния си одър и пр. Защото на някои им идва твърде патетична версията за случаен турски куршум, баш в челото на поета. Трети се тюхкат, как никой не е помогнал на четата, защо врачани не са излезли с оръжие в ръка, а само са гледали сеир. Активира се и друга истерична разделителна линия – как да наричаме тези 500 години – робство, иго, владичество, присъствие, съжителство.

Дали ще проумеем епохалната важност на Трети март, ако си дадем сметка, че половината история на народа ни около гордата Стара планина е минала при неучастието ни в държавните дела. В тотална изолация от важни решения за собствените ни съдбини. Синините от бича не са толкова страшни, колкото вече генетично насаденото и предавано разбиране, че има кой да мисли и решава вместо нас. Имали сме предостатъчно време да отгледаме нови и нови поколения с житейското верую, че нищо не зависи от нас и най-добре да си кютаме ден да мине друг да дойде. Не се занимавайте, гледайте си работата - Белчо и Сивушка, кирката, струга и пр. Дий, воле, дий…

Да маркираме обезателно и един от основните въпроси, терзаещи обществото - да остане ли Трети март национален празник, щом така разделя "геополитически" брат с брата, както стана по време на свръхполитизирането на народа около първите демократични избори през 1990-та...

Преди време бяха питали един депутат за неговата оценка на кабинета. И онзи буквално каза, че е много малък да дава оценки. Аз съм много малък. Това каза народният представител, излъчен от отдавна свободния суверен. Синджирите с роби не са дрънчали 500 години към Анадола. Нито кланетата и изнасилванията са били постоянни и ежедневни. 1405-а е била различна от 1532-ра, тя пък от 1648-ма и т.н. Но, както казват в спомените си някои от оцелелите представители на освободителното ни движение, турците вече не ни колеха, не ни биеха, но унижението да бъдеш под властта на чужди хора, които с нищо не са по-горе от нас, в което и да е отношение, беше непоносимо.

Май е по-добре, че не знаем къде са гробовете на Ботев и Левски. Представяте ли си, какви политически циркове щяха да се разиграват там на всяка годишнина от смъртта им.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 113 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Последния Софиянец

    145 13 Отговор
    Кюрдите са 20 млн въоръжени до зъби и още са под турско.Когато Ботев слязъл в България към него се присъединили само двама.Как 2 млн наплашени роби без оръжие ще се освободят сами?

    Коментиран от #145

  • 4 Чутовно племе

    43 132 Отговор
    Русофили, ама не искат да ходят в Расия

    Коментиран от #13, #19, #71, #72

  • 5 Русороб

    43 148 Отговор
    Да си върнем руските анклави в България - Росенец и Камчия!
    Да премахнем 3900 тотема на руският окупатор в България, начело с МОЧА!
    Да изгоним генерал митрофанова!
    Да изгоним руските нашественици от Варна!

    Коментиран от #116, #143

  • 6 Русофил

    19 90 Отговор
    Самоотвержено блиzzкам миндzzата ма Митрофановна
  • 7 Путинофил

    39 102 Отговор
    Главният руски поп Кирил-милиционера от КГБ, дойде в България на 3 март миналата година за да нахока и унижи Президента Радев в Президентството насред София пред камерите на цял свят!

    А вицето Илянчето падна на колене пред руският поп да му целува ръце, а след това издаде хиляди БГ паспорти на руските шпиони!
  • 8 Ватник

    28 106 Отговор
    Цялата история на ватниците е една касапница. Като се започне от Айвън the Терибъл и се свърши в Украйна!

    Коментиран от #85, #154

  • 9 Малоумници

    46 104 Отговор
    Как така, след цели 14 руско-турски войни за Проливите на Босфора, изведнъж руснаците решават да ни „ освобождават“ ? Айде бе! Опорки за наивници!
    И дебилите вярват, че ватенките много са ни обичали и ей така се вдигат и идват да ни освобождават! Айде, моля ви се! Руснака без интерес не прави нищо просто така!

    Коментиран от #37

  • 10 Скот Ритър

    103 18 Отговор
    Ако си бяхме построили сами АЕЦ и ТЕЦ сами ако бяхме си построили военни заводи сами ако бяхме търгували с Швеция и Германия 1 тон домати срещу един тон стомана. Врели некипели
  • 11 Обработват мозъчетата на децата ни!

    26 104 Отговор
    Спонсорирани от руското посолство фестивали се провеждат по цяла България! Малките ни деца пеят руски военни песни!
    Незабавна оставка на Министъра на МОН!

    Коментиран от #26

  • 12 Пръц

    45 13 Отговор
    Ганев,Ганев,ако баба беше мъжка и Левски с ботуши нещата щяха да са различни.
  • 13 Даа ДЕМОКРАЦИЯ

    43 10 Отговор

    До коментар #4 от "Чутовно племе":

    ЧЕ ЗАЩО АЗ ДА ХОДЯ ---ТЯ ЩЕ ДОЙДЕ А ТИ СИ ТРЪГВАШ ИТС ОЛ-РАЙТ
  • 14 Руските еничари, мекерета ,

    33 77 Отговор
    историята на България е низ от предателства! Като започнеш от предателите на Левски и Ботев и свършиш до днешните национални предатели - русофилите!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Кака Сийка от прокуратурата

    24 56 Отговор
    Гешев, колко руснака арестува, които развяваха руски знамена в центъра на София и на Шипка?
  • 17 Ако баба ми

    39 4 Отговор
    Имаше топки, щеше да ми е дядо. Ама не би...
  • 18 Путинофил

    24 70 Отговор
    Роба обича на колене да целува ръка на господаря си.
    Затова има толкова много русофили в България!
  • 19 Град Симитли

    26 1 Отговор

    До коментар #4 от "Чутовно племе":

    Вярващ ли си?
    Айде у Рая!..още сега!
  • 20 Тома

    66 3 Отговор
    Как да се освободим сами когато великия Алеко е написал бай ганьо и до сега виждаме българското племе на какво дереже е
  • 21 ха ха

    15 64 Отговор
    Няма проблем да се отбелязва като дата, но е срамно да е национален празник. Това е само един елемент от процеса на възстановяване на българската държава след падането през 1396-та.
  • 22 Аз мразя Америка!

    23 41 Отговор
    Обичам само американските долари! С тях едно време си купих дънки от Кореком, защото с рубли не даваха!

    Коментиран от #70

  • 23 Характерна черта ни е, късата памет!

    44 41 Отговор
    1989 г. руснаците ни „ биха шута“ за 24 часа и ни казаха: " Айде, чао, оправяйте се!
    И трагедията започна! Цялата ни промишленост работеше за тях и изведнъж се оказа в небрано лозе! Хиляди заводи затвориха врати!
    Другото си го знаете! 3 милиона по малко българи, без война!

    Коментиран от #27

  • 24 Боклук

    16 48 Отговор
    Хвърлих едно око на тази словесна логорея писана от собственика в сянка на Факти.Губене на време.Лъжа от начало до край.
  • 25 ха ха

    20 45 Отговор
    Само няколко години по-късно има друг елемент от възстановяването на българската държава, където Русия играе друга роля, а британците ни спасяват от нахлуването на султана докато тичаме да се пазим от сърбите. Пропагандата е едно, ама истината е друго...
  • 26 Да не искаш да

    63 8 Отговор

    До коментар #11 от "Обработват мозъчетата на децата ни!":

    Пеят песни за Том и Джери. И Мики-Маус изпълнения.На най свещеният ден в българската история!
  • 27 Е те от 89

    72 10 Отговор

    До коментар #23 от "Характерна черта ни е, късата памет!":

    Ни поеха новите ни бтатя- американците. Те ни обичат, помагат, цъфнахме и вързахме.

    Коментиран от #63

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Много българи работеха в СССР!

    20 60 Отговор
    Рускините мечтаеха да дойдат на топло в България. Хванаха си българи. Предимно бг цигани! Изпожениха се. Народиха деца. Затова сега има толкова много русофили!

    Коментиран от #32

  • 30 Увреден и сбъркан

    15 45 Отговор
    Руснаците бомбардираха Грузия 2008г. Взеха им Абхазия и Осетия. Сега милиони руснаци бягат в Грузия.
  • 31 А'бре племе

    5 25 Отговор
    Е оти са паднали 1396г.,лъвиците, Османската Империя ги е помела като боклук, всички са били васали на Султана само Уйгурите ("б" е сложено за благозвучие) са били Роби.
  • 32 АХМАТ СИЛА

    49 12 Отговор

    До коментар #29 от "Много българи работеха в СССР!":

    Само дето от яхтите не падат пияни и разголени рускини а украинки пръдльо , и си татуирай на челото че когато си прост в понеделник ще си прост и в петък
  • 33 Ами да ама

    18 44 Отговор
    Абе така е, ама путин си е диктатор и агресор убиец! А руснаците тъпи щом го търпят!

    Коментиран от #51

  • 34 Професора

    53 17 Отговор
    България веднага след освобождението е презета от слуги на масоните като Стамболов Сатрапа и почват да се занимават с русофобия чак до 1944г. България е била държава само 45 години 1944 - 1945. От 1989г до сега окупация от колонялни масонски пак слуги които са соросодите.
  • 35 Ганьо Кремльовски

    34 6 Отговор
    Голям Келепир е СВОБОДАТА, брато ! Кеф ти ; продаваш я на швабите, кеф ти, на рашките, а днес на янките. Ама капейките и центовете, дето ни подхвърлят, стигат само за Одринския пазар.
  • 36 КОНТРАТА

    49 10 Отговор
    Когато получават пари от Разтворено общество и Америка за България как да ги наричаш освен соросоиди защото спонсора е Д. Сорос който се разплаща с парите на ЦРУ.
  • 37 След Кримската

    38 5 Отговор

    До коментар #9 от "Малоумници":

    война руснаците разбират, че не могат да превземат Проливите по море въпреки разгрома на турския флот от Нахимов в Синопското сражение и затова тръгват по суша да ни "освободят" и да превземат Цариград. Спира ги английския флот разположен в Босфора. Иначе щяха да демилитаризират и деосманизират Истанбул.
  • 38 Панайот Хитов

    11 23 Отговор
    Е то можеше ако русите не ни саботираха да се въоражим и да не вземем да се освободим
  • 39 глупост до глупост мила моя майнольо

    21 3 Отговор
    Ако баба ми беше мъжка сега у целата мала щях да съм на почит , а то всичко се обърка , оказахме се от към е..ната страна .
  • 40 А бе Дончо

    32 2 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Вместо да плюеш България, защо не измислиш нещо с твоята компетенция да спреш сигналите за бомби в училищата по вардарската ти родина! 6 месеца децата не могат да отидат на училище, 4-5 хакерчетата са ви побъркали цялата ВЕЛИКА система за сигурност! А дали си мъкъдонец или кюрд разликата е само в количеството букви!
  • 41 Бамбука

    22 2 Отговор
    В живота на всеки един народ, на всяка страна е имало врагове и приятели. Това ни казва историята, но ние живеем с болките си, терзанията си, неволите си, радостите в сегашно време. Историята ни учи, с днешното време ни дава възможност да оцелеем, да се развиваме, да съжителстваме, да търсим какво би направило живота ни по-добър, по-хубав, по-стойностен в името на бъдещето на децата ни. Воювали сме с всичките си съседи, както и те с нас. Убивали сме, както и те нас. На война, като на война. Но има едно голямо но. Тъжно но. С никой от не използваме определено разделението на народа ни на фили и фоби. Абсолютно с никой, Няма турко, гърго, сърбо, англо, френско, немско, американо филии фоби. Има мнения, но не и разделение на обществото до истерика. Замислете се. Празник е и наздраве българи !
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Адам Хилтън

    19 8 Отговор
    Предателите щяха да ни поробят наново, по-бързо отколкото се предадохме на НАТО.
  • 44 Гошо мексиканеца

    6 26 Отговор
    Първо е нужна ясна дефиниция за думата освобождение. После да направиме кратка историческа ретроспекция на трите български освободения за последните приблизително 140 години: първия път се освобождават лъжепатриотите ( Ботев) да крадът и издевателстват над българския народ. Вторият път лъжекомунистите правят същото. Третият път лъжедемократите затвърждават традицията. Честита ви свобода българи!

    Коментиран от #89

  • 45 Росен

    15 26 Отговор
    Българина е роб по рождение. Не обича освободителите си. Харесва поробителите си. Така де, пет века им е плащал данък "изтъркани зъби" и е държал първо жена си, после и дъщеря си да не мърдат, докато им се радват отзад. После да се раждали полубългарчета, след това четвърт българчета 1/8 българчета ... и те така ...
  • 46 тука е така...

    18 21 Отговор
    Създаването на конфликти от нищото при нас нас се дължи на школата на нашите "освободители", която беше внедрена от тях у нас, като подарък за благодарността ни. Основната цел е да няма единство в народите "освободени от тях". Същите конфликти наблюдаваме и на други места, където е била наложена тяхната школа. Най яркия пример е конфликта създаден между българи и македонци, един народ разделен по изкуствен начин, който продължава да бъде подклаждан с всички средства. Така се получиха два народа с общ произход, но с две различни фалшиви истории, написани и двете в Кремъл. Нека не забравяме и думите на Екзарх Антим Първи отправени към княз Дондуков, който ядосал стареца изтъквайки му колко руска кръв е пролята за нашето освобождение: "Вий ни избавихте от турците, ама нас от вазе кой ще избави". Днешната наглост на политическия им елит не е намаляла. Само преди година ни обявиха за "неприятелска страна", а днес посланника им ни упреква за липсата на признателност и "братски отношения". С руснаците може да сме от браски народи, но с управниците им винаги сме имали противоположни интереси, а те силово са налагали техите.
  • 47 кочо

    15 1 Отговор
    много хора не си пият хапчетата и просто халюцинират.
  • 48 Златка

    11 7 Отговор
    Априлското възстание показа, че не можем- все чакаме помощ от вън - Русия, Европ. Съюз, НАТО…
  • 49 Росен

    8 25 Отговор
    Българина е роб по рождение. Не обича освободителите си. Харесва поробителите си. Така де, пет века им е плащал данък "изтъркани зъби" и е държал първо жена си, после и дъщеря си да не мърдат, докато им се радват отзад. После да се раждали полубългарчета, след това четвърт българчета 1/8 българчета ... и те така ...

    Коментиран от #50, #52, #183

  • 50 Бамбука

    21 2 Отговор

    До коментар #49 от "Росен":

    Ти определено не си българин. Ти си поредния никаквец, малък хлъзгав охлюв. Вземи си хонорара и се радвай на жалкия си животец..
  • 51 Надежда

    23 7 Отговор

    До коментар #33 от "Ами да ама":

    Милиони руснаци с Путин, значи Путин е водач, това не 1000 или 100000,а милиони, направи извод. Ако имаш акъл ще прозреш, ако не пак ще пишеш глупости.
  • 52 Надежда

    14 1 Отговор

    До коментар #49 от "Росен":

    О, ти си извъртен тип. Точка. Има и такива.
  • 53 Ку-ку

    2 6 Отговор
    Ае да си легате, ненормалници.
  • 54 Иван Томов

    52 12 Отговор
    Да напомня на много от неграмотниците, които сравняват това, че преди сме били подлоги на Русия сега сме на Щатите. Да подлоги сме били преди това и на германците, защото такава е натурата ни. САМО ЧЕ, докато бяхме подлоги на СССР-то, България направи такъв икономически, културен и всякакъв скок, какъвто не познава в историята си. Списъкът е безкрайно дълъг. Руснаците ни построиха ядрени централи, на 14 място в СВЕТА, построиха се стотици фабрики, електрифицира се ЖП транспорта. Създаде се здравно осигуряване, каквото не сме имали никога, образованието ни стигна висоти, каквито не сме имали, армията ни беше по силна от турската и гръцката( щото било в интерес на Русия) Направиха се повече от 3000язовира и земеделие, което изнасяще навсякъде, пращахме специалисти в много страни и стигнахме до ДЕВЕТ МИЛИОНА. Хайде бе неграмотници, вижте къде сме след като станахме подлоги на САЩ, след като приехме европейхскте ценности -ГНИДИ, изсмукаха 3 милиона от най-активното население, земеделието ни е типично колониално, ВНАСЯМЕ бе дебили 70-80 % от храната си от вънка, селата са обезлюдени, всичко е скапано, да живеят 80 -те процента дебили
  • 55 ами

    22 11 Отговор
    реалността е такава, че още преди д дойдат османлиите на Балканския полуостров, българската държава се е споминала..минала е през младостта си, зрелостта си с царуването на Иван-Асен Втори и тихо и кротко си заминала от света...както се случва с всичко живо. За 500 години населението е забравило родния си книжовен български език, взело от дошлите османлии потурите, елечето и пояса, манджите и голяма част от думичките в езика и така си кютало тихо и кротко...вярно, че имало изблици на родолюбие, но те били като екземата по тялото, бързо минавали. И ето чедошло едно време, когато рахатя на българите се равалил. Дошли лошите мужици и като видяли китните български села с големите дворове и пращящите от имане къщя и обори, взели , че ги разтурили и помогнали да се построи Трета българска държава....и голяма част от народонаселението взело, че повярвало в мита, че умрялото може да се съживи, юрнали се да правят държава, ама всичко се оказало до време...и почнали властниците да "колят народа си така, както и турчин не го е клал"...но както знаем , за всичко това е виновна Русия, щото ни освободила. :)

    Коментиран от #82

  • 56 Стоимен

    36 6 Отговор
    11 ноември 1946 г, на Парижката мирна конференция, външният министър на СССР Вячеслав Молотов официално гарантира териториалната цялост на България и драстично намалява исканите парични репарации. В този ден Молотов заявява: „Българи, бъдете спокойни, вашите граници ще останат непокътнати!“;
  • 57 Иван Томов

    37 8 Отговор
    18 март 1948 г. в Москва се подписва договор за дружба и сътрудничество между СССР и България. Всъщност става дума за огромна икономическа едностранна помощ на СССР за България. Така само за няколко години България се превръща от изостанала в развита промишлено-аграрна страна. С водещи световни икономически достижения, безплатно и качествено образование и здравеопазване, културен разцвет, спортни рекорди и т.н.

    Коментиран от #184

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 г-н. Милен Ганев

    8 24 Отговор
    Ние сами сме се освободили на 22 септември 1908г. Не мога да приема за национален празник подписването на предварителен мирен договор между две империи. Защо не честват княжества Румъния, Сърбия и Черна гора ? Те наистина са били освободени а ние ставаме васални на Османската империя.

    Коментиран от #86

  • 60 Наблюдател

    31 6 Отговор
    1944 г. по настояване на Йосиф Сталин – лидер на СССР, бомбардировките на англо-американската бойна авиация над София са прекратени.
  • 61 г-н. Милен Ганев

    5 27 Отговор
    Ние сами сме се освободили на 22 септември 1908г. Не мога да приема за национален празник подписването на предварителен мирен договор между две империи. Защо не честват княжества Румъния, Сърбия и Черна гора ? Те наистина са били освободени а ние ставаме васални на Османската империя.

    Коментиран от #76, #83

  • 62 Алфа херинга

    43 6 Отговор
    Добре де, Руснаците ни освободили щото имали лични интереси. Ако защо тогава не ни освободиха англичаните и те да имат лични интереси. Или германците, холандците и т.н. Защото изобщо не им е дремело и явно им е било по изгодно да се разбират с турците. Това им е бил личният интерес. Пък разни хора тука им целуват Дир.ни.ци.те.

    Коментиран от #64, #77

  • 63 Румен Решетников

    20 3 Отговор

    До коментар #27 от "Е те от 89":

    Викаш, че и Жан Виденов е обичал американците и е бил управляван от тях, а? 😂

    Коментиран от #78

  • 64 за това

    24 1 Отговор

    До коментар #62 от "Алфа херинга":

    Англичаните упражняваха интересите си на страната на турците .
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 бай Даньо

    12 5 Отговор
    Ганев и факти са лaйнaри! Защо го имате тоя форум , пробвайте да карате без коментарите, който триете безразборно, да видите колко ще ви четат тъпотиите ...
  • 70 Льотчик на недоставено USA-фърчило

    20 7 Отговор

    До коментар #22 от "Аз мразя Америка!":

    Даа, едно време казваш, че си купил дънки от КОРЕКОМ с долари И ЯВНО СИ БИЛ МНООГО ЩАСТЛИВ! ЩОМ СЕГА СИ ГО СПОМНЯШ! А И ЯВНО РАЗВИТИЕТО ТИ Е СПРЯЛО ОЩЕ ТОГАВА-СЪЩИЯТ ДЕЧКО ПО МАНТАЛИТЕТ СИ.. 😜 Защо ли си пораснал изобщо?? 😩 Дали майка ти се е напъвала напразно.?!

    Коментиран от #80

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Гошо

    25 4 Отговор

    До коментар #4 от "Чутовно племе":

    Ако не беше обсадата на Плевен дъге, сега щеше да играеш у Фенербахче. Панимаиш?
  • 73 123456

    5 0 Отговор
    Ако баба ти беше мъжка ....
  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Хохо Бохо

    3 2 Отговор
    Много точно!
    Последния час времето ми мина в една подобна нет-дискусия..
    Аз бях от едните
  • 76 Господин ганев

    19 3 Отговор

    До коментар #61 от "г-н. Милен Ганев":

    Сърбия румъния и черна гора са съществували когато е подписан санстефанския договор
    Това го пише във всички учебници по история
    Затова те не празнуват тази дата
    Вие не я приемате ваша воля но то не е защото тя не е подходяща а защото не обичате русия

    Коментиран от #108

  • 77 Наблюдател

    21 0 Отговор

    До коментар #62 от "Алфа херинга":

    Англичаните и австро-унгарците също са имали лични интереси и са се облагодетелствали първите са окупирали кипър а вторите босна и херцеговина
  • 78 Това не го викам

    4 3 Отговор

    До коментар #63 от "Румен Решетников":

    Точно затова му спретнаха активно мероприятие и го премахнаха от властта
  • 79 Хахахах

    9 26 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Прочети малко история комплексиран психопат.
    Ако се бяхме освободили сами ,сега да сме на нивото на Унгария и Полша.
    А тези който уж ни ос водиха те реално ни затриха и ни ограбиха държавата.

    Айде легай да спиш човече

    Коментиран от #81

  • 80 Русофил

    8 16 Отговор

    До коментар #70 от "Льотчик на недоставено USA-фърчило":

    100% майка ти е рускиня, а баща ти бг циганин!

    Коментиран от #104

  • 81 Госあ

    0 8 Отговор

    До коментар #79 от "Хахахах":

    😂😂😂 тоо па
  • 82 какво да кажа освен

    6 3 Отговор

    До коментар #55 от "ами":

    че си олигофрен?
  • 83 да попитам

    5 5 Отговор

    До коментар #61 от "г-н. Милен Ганев":

    колко пъти ще го постваш?Докато сам разбереш каква глупост си написал ли?

    Коментиран от #110

  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Карло Ангелов

    17 3 Отговор

    До коментар #59 от "г-н. Милен Ганев":

    "Дребна" подробност.

    Независимостта ни стана възможна, след като Русия пое финансовите претенции на Турция към България
  • 87 Наблюдател

    27 3 Отговор
    Тъжно е да си свидетел на многобройните слагачества пред "приятелите " ни отвъд океана , за които е недопустима ерес да се споменава с добро Русия.Снощи по БТВ млад репортер предаваше от паметника на Шипка . Той отбеляза , че там са се били и положили кости български опълченци , украинци , финландци и румънци . Не спомена руснаци . Едва ли някой му е наредил да
    не го прави . но сам е преценил , че в тази мракобесническа атмосфера споменаването на Русия не би било здравословно .Впрочем , преди години Плевнелиев произнесе цяла тържествена реч за 3-ти март , без нито веднъж да спомене Русия . Жалка работа , жалки хора !

    Коментиран от #103

  • 88 Карло Ангелов

    22 6 Отговор
    Хм...
    Русия ни освободила,
    Не, не ни е освободила,
    И никой не сппоменава Берлин 1878.

    Никой не се изправи и изока на висок глас:

    ВИЕ, ФРАНЦИЯ, АНГЛИЯ, ГЕРМАНИЯ, АВСТРО УНГАРИЯ, ОСАКАТИХТЕ БЪЛГАРИЯ В БЕРЛИН 1878.
    ОСАКАТИХТЕ БЪЛГАРИТЕ, КОИТО ДОГОВОРЪТ ОТ САН СТЕФАНО ПОВЕЛЯВАШЕ ДА ЖИВЕЯТ В ЕДНА ЕДИННА ТЕРИТОРИЯ.
    ТЕРИТОРИЯ, КОЯТО ОЩЕ ОСМАНСКАТА ИМПЕРИЯ ПРИПОЗНА, КАТО НАСЕЛЯВАНА ОТ БЪЛГАРИ.

    НИЕ ВИ ОБВИНЯВАМЕ ЗА ТОВА ПОЗОРНО ДЕЛО.
    ВИЕ СТЕ ВИНОВНИ ЗА ПРЕВРЪЩАНЕТО НА БАЛКАНИТЕ В БАРУТЕН ПОГРЕБ.
    ВИЕ ЗАЛОЖИХТЕ СЕМЕНАТА НА КОНФЛИКТИТЕ В ТОЗИ РАЙОН.
    ВИЕ И НИКОЙ ДРУГ.
    ВИЕ, КОИТО ВЛАДЕЕТЕ И ПРИЛАГАТЕ ПОЛИТИКАТА „РАЗДЕЛЯЙ И ВЛАДЕЙ“.

    Не че една такава изява би променила нещо.
    Историята се е случила.
    Толкоз.

    Но едно такова заявление, щеше да е демонстрация на гордост, независимост.

    Но като гледам – нито гордост, нито независимост.
  • 89 Ван

    13 3 Отговор

    До коментар #44 от "Гошо мексиканеца":

    Да наречеш лъжепатриот някого, който е отдал живота си за свободата на род и родина - това е признак за духовна и морална низост! Бих употребил и по - остри думи, но се опасявам, че " моралните стожери" в този пробит тъмночервен сайт ще ме изтрият. Радвай се, че е имало такива " лъжепатриоти", защото иначе нямаше да можеш сега да пишеш глупостите си в нета!

    Коментиран от #117, #127

  • 90 Никой

    7 1 Отговор
    " Дявола е в детайлите " в скритите малки неща.На пръв поглед ситуацията може да изглежда едно,но съвсем различна картина може да се появи,когато се обмислят детайлите. Има една измама в статията " Не е честно,не е справедливо,не ми харесва " предназначена за неуки и манипулируеми хора насочени към възприятието или поведението. Подобни действия винаги прокарват интересите на манипулатора насочени към други хора за да предизвикат интензивни и болезнени емоции. Един от най финните трикове за манипулацията е да се представи илюзията за избор. По правило нито една от опциите не е печеливша за нас ,но все пак избираме една от тях. Е, редакторче шарани ли търсиш .Виж в коментарите към статията.
  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 Гост

    26 3 Отговор
    Как си е представял някой, че можем сами да се освободим с общо 5 черешови топчета и пушки кремаклийки срещу модерно оборудвана за времето си, многократно по-многобройна турска армия!? Дори не се е налагало същата да потушава Априлското въстание, защото това е направил башибозука - нередован аскер, доброволно организиран! Само по себе си това въстание също е било своево рода "ритално самоубийство", до голяма степен зле организирано, най-големите населени места въобще не са взели участие в него! Главната му цел е била да прдизвика широк международен отзвук и намеса на руската армия, което реално се случва, но с цената на самоубийството на повечето участници в него и на много жени и деца! Реално руската армия е освободила всички балкански народи, като освен нас заради руско-турски войни по различно време независимост получават днешни Гърция, Румъния, Сърбия и Черна гора!

    Коментиран от #100, #101

  • 93 Един тирчин

    18 3 Отговор
    И как щяхте сами да се освободите?
    Със свинските цървули и мотиките ли?
    😃😃😃
  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 96 АМАН БЕЕ..

    3 0 Отговор
    А няма ли да се скараме кой да носи байрякя
  • 97 метроном

    2 4 Отговор
    А нямаше ли да е по-добре 1, 2 март,... после продължаваме 4,5 и т,н, до 31 март
    Спестяваме си енергия от коментарите, нали
  • 98 Трътлю

    20 4 Отговор
    Нямаше да се освободим сами. Щяха да ни изколят като арменците. И никакви украинци и поляци не са ни освобождавали. Те са войска на Русия. Решението се взима от Цар Освободител. Ах той проливите искал. Свободни ли сме? Факт!

    Коментиран от #107, #120

  • 99 Безпристарстен

    13 4 Отговор
    Русия нашия троен Освободител. На 3 март.

    През 1908 година, когато факто застави Турция да признае за Бг за независима - Съединението.

    И през 1944 Русия накара да откаже заемането на Бг до Пловдив от Гърция и Турция и връща Южна Добруджа имам предвид Сталин - Чърчил договореностите.
    И четвъртия път на 9 септември, което някои го оспорват.

    Коментиран от #133

  • 100 Пророк

    14 3 Отговор

    До коментар #92 от "Гост":

    Също Амения и Грузия сега дължат на Русия съществуването си днес
  • 101 ИМПЕРИАЛИСТ

    7 14 Отговор

    До коментар #92 от "Гост":

    Самарското знаме е ушито за Априлското въстание, остава в Русия до началото на РУСКО-ТУРСКАТА война. Хилядите пушки, закупени с дарения от българските емигранти за въстанието, така си ИЗГНИВАТ в чуждите складове. Само търговецът Николай Миронов закупува 8 000 пушки „УИНЧЕСТЪР“, които ръждясват в одеските складове, защото Русия ги блокира. Затова въоръжението на въстанниците, срещу войските на Османската турска империя, бе с ДЪРВЕНИ черешови топчета и кремаклийки с хартиени фишеци, които се навлажниха от кроткия майски дъжд.
    ДА, РУСНАЦИТЕ МНОГО ОБИЧАТ БЪЛГАРИЯ, НО НЕ И БЪЛГАРИТЕ!
    Руcкият бoтуш дo 1877г. зa 3 вeкa 11 пъти прeoрaвa Бългaрия c нaдeждaтa дa ни зaтриe физичecки.

    Коментиран от #122

  • 102 Чакаме

    11 3 Отговор
    да ни освободят и от евро-атлантическо робство. Явно и този път – сами няма да стане.
  • 103 Моряка

    11 7 Отговор

    До коментар #87 от "Наблюдател":

    Чудесен анализ на безвремието, в което ни вкараха американците и техните български подлоги.Не е ли време да си признаем,че
    сме много по склонни към предателство
    от другите народи?За да се пречистим?Разликата между смелия летец Радев и недоразумението Плевлю от небето до земята.Но и двамата пропуснаха да споменат Русия ,камо ли да и благодарят.
    Плевлю-поради лакейството му,а Радев,поради защо?Бъдеща кариера?НАТО ,ООНето или що?
  • 104 Льотчик на недоставено USA -фърчило

    4 3 Отговор

    До коментар #80 от "Русофил":

    По себе си ли съдиш? Освен обида, НО БЕЗ АРГУМЕНТИ,.... САМО ТАКИВА КАТО ТЕБ ПОКАЗВАТ, ЧЕ МОЖЕ ДА СА РОЖБИ НА ДВАМА ПО-МУРГАВИ НАШИ "СЪБРАТЯ".. 😄/не на един... /.. Че те са толкова неграмотни, че не могат да извадят никакви аргументи и мисъл.. Само "мамата" ... А, вероятно и родата ти до 7-мо коляно е такава.. Просто приемственост на поколенията.. Ха, ха! 😄
  • 105 Чичак

    6 1 Отговор
    Ако се бяхме освободили сами... А ако можеше и гащите през главата да си убуем ......
  • 106 Чичак

    4 1 Отговор
    да чуем, ще споменат или не за ролята на Русия ========и чухте ли от някоя подлога да питам и аз?
  • 107 Абе Трътлю,то

    7 1 Отговор

    До коментар #98 от "Трътлю":

    Знаеш заща на Александър II му казват цар Освободител ?
  • 108 Льотчик на недоставено USA -фърчило

    6 2 Отговор

    До коментар #76 от "Господин ганев":

    И ти не си наясно с историята, та по-добре си пий ракията, ако не си я свършил.. Там си по-силен. ЗАЩОТО, НАИСТИНА СЪРБИЯ, РУМЪНИЯ И ЧЕРНА ГОРА СА СЪЩЕСТВУВАЛИ ПРЕЗ РУСКО-ТУРСКАТА ВОЙНА-1878 Г. НО НЕ СА БИЛИ НЕЗАВИСИМИ И САМОСТОЯТЕЛНИ, НАШИЯ! БИЛИ СА ПОД ТУРСКА ВЛАСТ, С ТУРСКИ ГАРНИЗОНИ, И ЕЛЕМЕНТИ ОТ ТЯХНО НАЦИОНАЛНО УПРАВЛЕНИЕ.. БИЛИ СА ВИЛАЕТИ, ВАСАЛИ, ПОКОРЕНИ ДЪРЖАВИ И НАРОДИ.. Това защо не го добавяш, или пак не го знаеш??
  • 109 Диди

    4 12 Отговор
    Още една слаба статия на връх 3 Март. Всъщност народа е бил много по-буден от колкото му се иска на този бездарен автор. Просто Русия изпреварва събитията. Ако прочетем Константинополската конвенция от 1869 г и съпоставим картата от 1869 и 1919 г ще забележим че на мястото на Отоманската империя са се появили доста сувереннни страни които не са били освобождавани от Русия.

    Коментиран от #113, #115

  • 110 Да ти отговоря

    0 0 Отговор

    До коментар #83 от "да попитам":

    Докато направя поне едно вдлъбнато на полираното междуушие. Имаше проблем със сайта, поумна ли ?
  • 111 F 16-блок 2025 Г. - СКРАП!

    11 5 Отговор

    До коментар #94 от "Господинчо":

    А какво е това в Берлин? КОНГРЕС? ИЛИ ДОГОВОР? ЗАЩОТО НЕ ЗНАМ НА "КОНГРЕС" ДА ОПРЕДЕЛЯТ ГРАНИЦИ, РЕПАРАЦИИ И Т. Н.. На конгрес/с делегати, а не - с министри и посланици, човече! /, СЕ ИЗБИРА РЪКОВОДСТВО, ПРАВИ СЕ ОТЧЕТ, ОПРЕДЕЛЯТ СЕ ЦЕЛИ И ПОЛИТИКИ... ТА, "БЕРЛИНСКИ КОНГРЕС" Е НАРЕЧЕН ОТ ЗАПАДА, А ВСЪЩНОСТ Е ДОГОВОР, ПРЕКРОЯВАЩ И НАМАЛЯВАЩ ГРАНИЦИТЕ НА БЪЛГАРИЯ!!

    Коментиран от #114

  • 112 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 113 Коя е тази империя дето освобождава ?

    3 12 Отговор

    До коментар #109 от "Диди":

    Не пиши нон сенси, всяка империя завоюва, ако почне да освобожда ще се самоунищожи. Само в България го има този термин "Освободителна война"
  • 114 Какво освобождение

    4 5 Отговор

    До коментар #111 от "F 16-блок 2025 Г. - СКРАП!":

    Турчина се отървал, една беля по малко на главата му.
  • 115 Льотчик на недоставено USA -фърчило

    7 2 Отговор

    До коментар #109 от "Диди":

    И пак само даваш факти, А НЕ ОБЯСНЯВАШ, ЗАЩО ПРЕЗ 1919 Г. СА СЕ ПОЯВИЛИ ДЪРЖАВИ, "КОИТО НЕ БИЛИ ОСВОБОЖДАВАНЕ ОТ РУСИЯ.." ТОЕСТ, КРАЯТ НА ПЪРВАТА СВЕТОВНА ВОЙНА И ПОРАЖЕНИЕТО НА ТУРЦИЯ, ДЕМОКРАТИЗИРАНЕТО И И ПРЕВРЪЩАНЕ В РЕПУБЛИКА, А НЕ ИМПЕРИЯ-СУЛТАНАТ. ОСВОБОДИТЕЛНИТЕ ДВИЖЕНИЯ В ЕГИПЕТ, СИРИЯ... И Т. Н,.. и т. н Май не можеш да изяснява, а историята като наука иска причинно-следствен, обективен АНАЛИЗ. Не го можеш...
  • 116 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 117 Гошо мексиканеца

    1 2 Отговор

    До коментар #89 от "Ван":

    Не си разбрал написаното!
  • 118 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 119 На времето унищожиха интелигенцията

    5 7 Отговор
    И останалата част много лесно го обладава Стокхолмския синдром, която смело можем да наречем Български синдром на окупатора.
  • 120 Невежеството води до излагации

    9 3 Отговор

    До коментар #98 от "Трътлю":

    Премахването на крепостничеството или Отмяната на крепостничеството в Руската империя е най-съществената от великите реформи на император Александър II, за което той се сдобива с името „Освободител“.
  • 121 ИМПЕРИАЛИСТ

    7 16 Отговор

    До коментар #116 от "Моряка":

    Причината, да не се пуска БЪЛГАРИЯ в "Шенген", се нарича - руското пристанище Росенец...и руската база на спецназ "Алфа" - СОК „Камчия“!
    Копи-пейст: “..........В мoмeнтa Рoceнeц e дe фaктo бългaрcкa тeритoрия, oкупирaнa oт руcнaци, oхрaнявaнa oт руcки гaрдoвe oт “Лукoмa” и бългaрcки oт “Ипoн”, кoятo нe ce кoнтрoлирa нитo oт Грaничнa пoлиция, нитo oт кoятo и дa билo влacт. Дaли eврoпeйcкитe държaви щe тoлeрирaт дългo тaзи прoбoйнa в Шeнгeн прeдcтoи дa нaучим. Cъдeйки пo рeaкциитe нa Хoлaндив и Финлaндия нa бългaрcкaтa кaндидaтурa зa Шeнгeн, “eрaтa нa cъмнeниeтo” нe e oтминaлa в иcтoриятa." ......................................................................................

    Коментиран от #128, #132

  • 122 Гост

    13 2 Отговор

    До коментар #101 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Дори и да са ти верни глупостите, кой и по какъв начин ще ползва тези модерни пушкала? Кой ще обучи неграмотни земеделци и овчари да се сражават с редовен турски аскер, на които това е основната работа, командвани от офицери! На какви казарми и полигони ще обучаваш хиляди неграмотни хора, които би следвало да воюват с аскера, същите не са виждали такива оръжия, камо ли да са боравили с тях, отделно на тактика на водене на бой! Отново Русия ли е "виновна", че се вдигат на борба през 1876 г. сравнително малки селища в планините, а София, Велико Търново, Пловдив, Русе, по черноморието и Македония дори не разбират, че е имало въстание!? Точно това е била самоубийсствената цел на въстаниците - да предизвикат международен отзвук и Русия /на друг не са се надявали/ да се намеси, като плахо са се надявали московците да навлязат по време на въстанието, което е било практически и политически невъзможно! Отделно самото въставие избухва поради липса на елементарна координация между революционните окръзи и е било обречено на бърз провал!

    Коментиран от #178

  • 123 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 124 Елементарно

    6 9 Отговор
    Направи една лека справка коя поредна война е била между Османската империя и Руската империя, при която доста българи си мислят че са освободени. Винаги войните между двете импери са били за завоюване на територии, всичко останало са за полировки на низините.

    Коментиран от #129

  • 125 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 126 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 127 Гошо мексиканеца

    6 1 Отговор

    До коментар #89 от "Ван":

    Не наричам Ботев лежепатриот, а той охаректизира някои с този епитет. Споко!
  • 128 Град Симитли

    4 5 Отговор

    До коментар #121 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Глупости.
  • 129 добре де

    12 0 Отговор

    До коментар #124 от "Елементарно":

    Ако това не е освобождение. Тогава, това е само една велика победа на руската армия, заедно с българското опълчение.

    Коментиран от #131, #162

  • 130 Име

    7 0 Отговор
    Ето - хубаво е написано, така е било, а сега - не можем да отречем ролята на Русия.

    Като нация - не сме били интересни на никого. Но вече е модерно време и няма какво да се мразим с турците.
  • 131 Почети

    4 7 Отговор

    До коментар #129 от "добре де":

    Българското опълчение е спасило руснака от поражение. За това го има този предварителен санстефански договор.
  • 132 Моряка

    11 6 Отговор

    До коментар #121 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Устието на Камчия ми е любимо от младини.Миналата неделя пак се разхождах там.Ултра модерния руски оздравителен комплекс пустее.Може би си видял нашите момчета от Тихна,те тренират и в него район.И стой по далеч от тях,щото не бият,а трошат.А спецназ,но американски ,колониален,търси в американската база Безмер.Но там българи не пускат.

    Коментиран от #134

  • 133 Опълченец

    3 2 Отговор

    До коментар #99 от "Безпристарстен":

    Ти си точно толкова безпристрастен, колкото и българин
  • 134 Морако,

    3 2 Отговор

    До коментар #132 от "Моряка":

    Не се разхождай много, някои момчета от близките села да не те научат на пясачно мореплаване.

    Коментиран от #137

  • 135 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 136 Иванова

    5 1 Отговор
    Точно, ама съвсем точно са всички засегнати и цитирани факти и съмнения за българската история. Поздравления за автора!
  • 137 Моряка

    1 3 Отговор

    До коментар #134 от "Морако,":

    Ми то селски момчета отдавна няма.Околните села ги населиха предимно
    пенсионирани моряци и морски офицери.Все дружки,от нашата кръвна група.Пей сърце,с една дума.
  • 138 Сами да сринем ИМПЕРИЯ ?

    8 2 Отговор
    С 200 души смелчаци ? НЕМИСЛИМО логически и практически ! ! ! Но нека ПРИЗНАЕМ , че нашите Знатни и Почитани Граждани Ч О Р Б АД И И Т Е. 100 ПЪТИ не им е по сърце да бъдем ОСВОБОЖДАВАНИ ! РУСИЯ просто им е прекъснала Розовият СЪН на БЛАГОДЕНСТВИЕТО , който Голямата Порта им е предоставила ! А от тук СЛЕДВА ПОЯВАТА на ОМРАЗАТА и Зъчно ПРЕЗРЕНИЕ от страна на знатните ни , видни българи към Освобождението, Съединението, Присъединяването на заграбените наши територии и ОТРИЧАЙКИ ВСИЧКО СТОРЕНО към нас от Русия! Русия ги застави те да търсят ОТНОВО НОВОА ИМПЕРИЯ в лицето на Австрия ! Защо ли ? Защото освен ЛАКЕИ и БЕРБЕРИ , те други немогат да бъдат ! И преди и сега , заможнитени господа са били просто една продажна КЛАСА и ШЛАКА !

    Коментиран от #152

  • 139 Сами да сринем ИМПЕРИЯ ?

    6 3 Отговор
    С 200 души смелчаци ? НЕМИСЛИМО логически и практически ! ! ! Но нека ПРИЗНАЕМ , че нашите Знатни и Почитани Граждани Ч О Р Б А Ж Д И И Т Е 100 ПЪТИ не им е по сърце да бъдем ОСВОБОЖДАВАНИ ! РУСИЯ просто им е прекъснала Розовият СЪН на БЛАГОДЕНСТВИЕТО , който Високата Порта им е предоставила ! Да властват над раята поробена ! А от тук СЛЕДВА ПОЯВАТА на ОМРАЗАТА и Злъчно ПРЕЗРЕНИЕ от страна на знатните ни , видни българи към Освобождението, Съединението, Присъединяването на заграбените наши територии и ОТРИЧАЙКИ ВСИЧКО СТОРЕНО към нас от Русия! Русия ги застави те да търсят ОТНОВО НОВОА ИМПЕРИЯ в лицето на Австрия ! Защо ли ? Защото освен ЛАКЕИ и ЦЕРБЕРИ , те други немогат да бъдат ! И преди и сега , заможните ни господа са били просто антинародна продажна КЛАСА и ШЛАКА !
  • 140 Богатата ни класа и преди и сега доказва

    14 4 Отговор
    Че е НЕКАДЪРНА и НЕСПОСОБНА да води съзидателна Държава и Национална Политика ! Но вместо това насочват вниманието към очерняване ролята на Русия за нашето Освобождение и Съединение !
  • 141 Ако, Ако

    16 3 Отговор
    Ама Русия ни освободи .....няма Ако
  • 142 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 143 Zвяра 🇷🇺

    11 6 Отговор

    До коментар #5 от "Русороб":

    единствено трябва да изгоним САЩ и ЕС окупатори и терористи от България

    и за поканим Русия да защитава България от агресора САЩ
  • 144 Артилерист

    16 6 Отговор
    Много истина има в материала на г--н Ганев. България е пълна с платени предатели. Когато Русия ни освобождава от турско робство България я нямало на картата, своеволията на агите са били закон за несретната рая. Ако не беше Русия българите щяха да бъдат под робство до пълното си помохамеданчване, потурчване, размиване, асимилиране. Хвала на българите-патриоти, които са дали живота си за освободителната кауза, но осбождението със собствени сили е било невъзможно. След като ни освобождава от фашизма Съветският съюз помага на БЪЛГАРИЯ да се издигне до нивото на развита европейска страна. Какво човъркат и се ровят в мотивите на Русия предателите-атлантици, когато самият наш дякон Левски, иконата на мечтата на българите за свобода, казва в писмото си до Филип Тотю : "Какво ми трябва повече от това, да видя Отечеството да ми е свободно."
  • 145 епъ

    11 3 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    Срещу германски оръдия Крупс и английски пушки с черешови топчета и кремъклийки не става: Благодарим, Русия!
  • 146 Туркофиле,

    17 5 Отговор
    1..
    "..и фразата на Дякона: „Тоз който ни освободи, той ще да ни и пороби“."

    "Тоз, който ни освободи, той ще да ни и пороби" не са думи на В.Левски. Това е фалшификат.
    Има и официална позиция на Министерството на културата.
    За нет търсачката:

    ПРЕДСМЪРТНОТО ПИСМО НА ЛЕВСКИ” И МАНИПУЛАЦИИ НА ИСТОРИЧЕСКАТА ПАМЕТ С МЕТОДИТЕ НА СЪВРЕМЕННИЯ ВИРТУАЛЕН НЕПУКИЗЪМ
  • 147 Туркофиле,

    16 3 Отговор
    и туркофили
    2..
    Твърдението за самостоятелно освобождаване е близко до сюжетите от фантастичните филми. През цялото си съществуване Османската империя е поддържала от 200 до 400-хилядна армия, от която 70-80 хиляден елитен еничарски корпус. Най-големите български въстания, избухнали през годините на робството, са от 10-12 до 20 хиляди души. Затова и всички те завършват с тежки поражения. Възможността за самостоятелно освобождаване е нула.

    Русия започва войната с 270 000 армия, от които 170 хиляди действат на Балканите, т.е. на българска територия, а 100 хиляди в Кавказ. Военните действия и упоритата съпротива на турците принуждава руското командване да включи още 100-хилядна армия. Заедно с 35 хилядите румънци срещу Османската империя е изправена над 400-хилядна редовна обучена и с добро военно командване армия.
  • 148 Туркофиле,

    18 2 Отговор
    3..
    "да остане ли Трети март национален празник, щом така разделя "геополитически" брат с брата"?

    Трети март е отбелязване на датата, на която е прекратена Руско-турската война, останала в историята като Освободителна, и на която фактически е възстановена българската държава.
    Трети март се празнува от 1880 г с указ на княз Александър Батенберг без прекъсване дори по време на световните войни, в които България е традиционно в съглашение с Германия срещу Антантата и Антихитлеристката коалиция, в които участва Русия/СССР.
    И се празнува редовно, независимо кой е от другата страна на окопа, защото Трети март не е политически празник, а е народен празник, на който почитаме освободителите.

    За политически го обявят комунистите през 1946 г и го забраняват.
    А доводите за неговото ново политизиране в подборката от "десни интелектуалци" : Захари, Джасим, Келбечева, Манол, и подобни.., видимо са се припокривали с тогавашните доводи на Георги Димитров, Васил Коларов, Трайчо Костов, Антон Югов и пр. комунистически функционери.
    Тема за дълбок размисъл е с какво Трети март еднакво бърка в очите както на тогавашните комунисти, така и съвременните атлантисти!?

    Коментиран от #150

  • 149 Уса

    6 6 Отговор
    Една кола сами не сме произвели за какво освобождение бълнувате?

    Коментиран от #187

  • 150 Ето...

    12 1 Отговор

    До коментар #148 от "Туркофиле,":

    Това е фундаменталният въпрос: С какво Трети март бърка в очите както на комунистите преди 77 години, така и на днешните десни, либерали, евроатлантици и всякакви други "демократи"?
  • 151 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 152 мдаааа бившите турски чорбаджии

    8 2 Отговор

    До коментар #138 от "Сами да сринем ИМПЕРИЯ ?":

    Е те тия са днешните и миналите жълтопаветни соросунгелски военолюбци и русофоби... наследниците на чорбаджиите по турско... те тия мразят Русия и я мразят защото ни е освоцодила и им развалила рахата!!!!
  • 153 Точно

    3 0 Отговор
    Браво на автора!
  • 154 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 155 Зомбайо

    8 1 Отговор
    Я само ми припомнете, кой въоръжава и облича османската армия, с чии оръжия са убивани българите? Кой всъщност им помага да бъде заробена България? Нщо много удобно евроатлантиците премълчават тази неудобна истина!!!
  • 156 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    6 1 Отговор
    Ако всички бхте умни ,като Синът ни и познатити му....Или поне,като мен....Как може да се отървеш от Хала,която над 500години те е държала??ТИ вече си станал част от нея!Лесно ли се освободихте от дс,след 89г???Айде по сериозно!
  • 157 Ламбо

    0 1 Отговор
    Жалкото е че си прав.
  • 158 Олга

    6 5 Отговор
    Образователната немощ, на не знаещи собствената си история, но същите от години се напъват да разпространявят абсурдни измъшлетини за Левски.
    Той бил казал от … гроба : ”Който ни освободи, той ще ни пороби”
    Защо от гроба? Это защо: Левски починал: на 18 февруари 1873 г. (35 г.) София, Руско-турска война (1877 – 1878)
    Той да не би гадаел на боб преди да почине?

    Коментиран от #185, #186

  • 159 КовидманЯк

    0 1 Отговор
    Ако баба ми беше мъжка, щях да и викам дядо.
  • 160 Кой каквото да ми говори и пише

    2 4 Отговор
    На 3 март 1878г България става васална на Османската империя а се самоосвобождаваме на 22 септемри 1908г. Който харесва да е васалин, да чества на 3 март.

    Коментиран от #161

  • 161 Осата

    7 3 Отговор

    До коментар #160 от "Кой каквото да ми говори и пише":

    На 3 март България се появява на картата на света , въпреки напъните на ,,евроатлантическата пасмина

    Коментиран от #163, #164

  • 162 Велика победа?

    5 0 Отговор

    До коментар #129 от "добре де":

    Освен Източна Румелия, васална на Османската империя и княза на Княжество България се одобрява от Високата Порта /диванът на Османската империя/
  • 163 Стокхолмски синдром

    0 2 Отговор

    До коментар #161 от "Осата":

    Наречен български синдром на завоявателя.
  • 164 Стършела

    4 2 Отговор

    До коментар #161 от "Осата":

    Русофилята още на 22 септември 1908г ги е било яд че сме отхвърлили двойната си зависимост.
  • 165 Един въпрос към русофилята

    4 2 Отговор
    Защо на руснака не харесва 22 септември 1908г а турчина не се бърка ?
  • 166 И в Османско е имало карти на държавите

    3 2 Отговор
    България е съществувала и при Османската империя с карта на земното кълбо. А на 3 март се появява карта на бъдещата оръфана България.

    Коментиран от #167

  • 167 Русофили

    4 4 Отговор

    До коментар #166 от "И в Османско е имало карти на държавите":

    Руснака не е искал на балканите да има голяма славянска държава. И клъцнали от тук от там територии от българско.
  • 168 Ако ама не сме

    9 3 Отговор
    Щот сме много оакани кат днес половината искат свобода и независимост другата половина агенти на Козяк тичат в конака да ги предадат нищо ново долно племе

    Коментиран от #169, #170, #171, #172, #173, #174

  • 169 Абе рисофиле

    5 1 Отговор

    До коментар #168 от "Ако ама не сме":

    Истината ти се привижда като агенти на Козяк. 
  • 170 агенти на Козяк 

    2 2 Отговор

    До коментар #168 от "Ако ама не сме":

    ли те направиха русофил ?
  • 171 Унищожихте интелигенцията

    2 0 Отговор

    До коментар #168 от "Ако ама не сме":

    Останахте податливите на българския синдром на завоевателят.
  • 172 Кощунство е

    1 0 Отговор

    До коментар #168 от "Ако ама не сме":

    История да бъде коментирана от незнаещ история, тролчик.
  • 173 Абе русофилчо

    5 5 Отговор

    До коментар #168 от "Ако ама не сме":

    Турчина въобще не се трогва за събитията на 22 септември 1908г, макар че, все още е бил пълен властелин на двете българия. А руснака всячески е пречел за Обявяване на независимостта на България.

    Коментиран от #181

  • 174 Какво освобождение

    2 2 Отговор

    До коментар #168 от "Ако ама не сме":

    На 3 март 1878г Източна Румелия /Османски вилает/ и Княжество България с княз одобряван от султана.
  • 175 Единственото освобождение на 3 март

    4 3 Отговор
    Е прамахването на руското крепостничество, с манифест на цар Александър II, и придобива от руските крепостни името "Освободител".
  • 176 Анонимен

    0 1 Отговор
    То какво да се разделя, то българите са на изчезване, като измрат старите, те го казват другите от Смолян, ще ви купим къщите, радо
  • 177 Къде

    1 0 Отговор
    Се покри главният редактор през последната година?
  • 178 ИМПЕРИАЛИСТ

    3 4 Отговор

    До коментар #122 от "Гост":

    ТРАКИЙСКОТО ВЪСТАНИЕ 1828 г. е много по-мащабно от Априлското-1876 г. През 1828 г. руският флот стоварва хиляди пушки в заливчетата на Юг от Бургас...Въоръжени с руското оръжие българите от Тракия въстават и освобождават Созопол и редица градове чак до Средец (София), а по-късно превземат дори и гр. ОДРИН, но.... „руският” ген. Дибич сключва с турците съюз и им връща градовете, като същевременно разоръжава и изоставя Българите...За да се спасят от турските зверства Българите бягат отвъд Дунава, чак в БЕСАРАБИЯ...
    Организаторите и предводителят на въстанието кап. Г. Мамарчев са арестувани от....внимание! изпратения за целта руски казашки полк??? „Руският” генерал Дибич, по рождение Ханс Карл Фридрих Антон фон Дибич, е искал да избие Българите с руските топове..., А БЛИЗО 500 ВОЙВОДИ СА ПРАТЕНИ НА ЗАТОИЧЕНИЕ В СИБИР.

    Коментиран от #180

  • 179 Гост

    0 2 Отговор
    Защо Европя не ни освободи? Защото това не беше в неин интерес. Европа търгуваша със султана и беше срещу нас.
  • 180 Гост

    1 3 Отговор

    До коментар #178 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Това, че не пишеш цялата история доказва, че си извадил пасаж от контекста, за да извъртиш истината, че руснаците са били притиснати от Австро-Унгария, да не отиват по-нататък, иначе Австро-Унгария ще застане на страната на Турция. Руснакът не е имал избор, защото е нямало как да се бие с толкова врагове и е трябвало да отстъпи. Българите не са разбирали проблемът, не са се примирили с това, искали са да продължат освобождаването, въпреки заплахата на Австро-Унгария. Руснакът е бил принуден да ги вразуми, за да не предизвикат по-голям проблем. А това, че ми се налага за десети път да ти го обяснявам, а ти за десети път да се правиш, че не го разбираш, доказва, че си манипулатор, пропагандиращ нарочно, като криеш факти или ги извърташ. Дори да не си признаеш кой ти е господарят, ние сами се сещаме.
  • 181 Гост

    2 1 Отговор

    До коментар #173 от "Абе русофилчо":

    Затова ли руснака начерта България на три морета, със Санстефанския договор? Европееца я раздели на три с Берлинския и от тогава Македония е отделена.
  • 182 Русенец

    1 0 Отговор
    Според Уикипедия, русенското село Екзарх Йосиф се е освободило само, без да влезе в него руски войник.
  • 183 И аз да кажа

    2 4 Отговор

    До коментар #49 от "Росен":

    Що приказвате глупости? За пет века почти не бе станало омекване, даже след помохамеданчването в Родопите и днес има чисто турски и отделно помашки села, където си говорят български и не се женят често помежду си. Друг пример: Карлово- градът на Апостола е създаден от турчина Карлъ бей. От самото си начало до ден днешен в горната част са турските махали, а в долната- българските. Никого не са покръствали, живяхме си мирно векове, купувахме от туркините кадаиф и къна, златни бижута на черно по соца, обаче аз поне дори един смесен брак не знам, нито деца родени от изнасилване да е имало в миналото. Нямам доказателства кой подклажда вражди и раздори, но съвсем е ясно кой има интерес от тях- ония които се намърдват в политиката и "освободителите", които дебелашки изискват вечни благодарности. Живял съм във Франция и не съм чул американци да им претендират, че са ги освободили от Хитлер, да имат хиляди и хиляди паметници, да дрънкат, че в гените на французите е фиксирано това и само смъртта можела да го премахне. Тук вече съвсем истерично се преекспонират тези теми
  • 184 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 185 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 186 И аз да кажа

    1 1 Отговор

    До коментар #158 от "Олга":

    Ти имаш претенцията да си образована?!?!?!
  • 187 Бях на почивка

    1 1 Отговор

    До коментар #149 от "Уса":

    Ми те и турците не са произвели кола, бе! Да не би да е нямало Османско владичество?
  • 188 Този коментар е премахнат от модератор.