Last news in Fakti

6 Март, 2023 16:00 1 658 16

Калоян Методиев: Корупцията е запазена марка на служебния кабинет

  • калоян методиев-
  • корупция-
  • служебен кабинет-
  • запазена марка

Натрупването на публични факти показва, че той е конструиран от Радев с ясни цели: да краде, да преследва несъгласните (чрез бухалката НАП), да уволнява (вече хиляди хора) и да си създава собствена олигархия, коментира политологът

Калоян Методиев: Корупцията е запазена марка на служебния кабинет - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Корупцията вече е запазена марка на служебния кабинет. Натрупването на публични факти показва, че той е конструиран от Радев с ясни цели: да краде, да преследва несъгласните (чрез бухалката НАП), да уволнява (вече хиляди хора) и да си създава собствена олигархия. Всичко е било старателно подготвено – сваляне на правителството – масови уволнения – масови назначения на свои хора – масови схеми. Почеркът на източването на държавата е един и същ: създават/намират фирма и купуват/наемат от нея на завишени цени.

Няколко емблематични примера:

ДФЗ – Пловдив. Журналистическо разследване показва документи как мълниеносно, в един и същи ден (13.09.2022), Министерството на земеделието разваля изгоден договор за наем на сградата на (ДФЗ) в Пловдив, който е до 2025 г. (за 5.30 евро наем на кв.м. с такса за обслужване) и сключва нов до 2030 г. (за 8.30 евро кв.м. без такса за обслужване). С фирма създадена два месеца по-рано. В района е пълно с пустеещи държавни сгради. Само един от Управителния съвет на фонда гласува против. ДФЗ е най-големият разпоредител с европейски фондове. Това е за европрокуратурата на Кьовеши.

„Ел Би Булгарикум“ – свидетелства с документи. Взаимни обвинения на две групи назначени от служебния кабинет за корупция, източване на дружеството, доставка на мляко на завишени с 30-40% цени, но за сметка на това с лошо качество, създаване на фирми два дни преди да станат доставчици (декември 2022) на предприятие с 60 годишна история и т.н.

Областна управа Габрово – служебният кабинет купува имот за 560 хил. лв. (288 хил. евро), който дълго време се е продавал от собственика чрез агенция за недвижими имоти за 327 хил. лева (168 хил. евро) за създаване на Център за обучение към социалното министерство с пари по Плана за възстановяване и устойчивост. А само един ден преди решението на правителството за закупуването му, цената в сайта на агенцията е променена с новата (обяви бившият социален министър Гьоков). В Габрово е пълно с пустеещи държавни имоти и няма никаква необходимост от покупката. Намесени са европейски средства. Отново е за европрокуратурата на Кьовеши.

Голямо журналистическо разследване на " Сега" от днес: „Служебното правителство се активизира да продава държавни имоти“. Прегледът на обявените търгове от идването на служебното правителство на Гълъб Донев показва явно активизиране при продажбите на големи имоти, частна държавна собственост с данъчна оценка над 10 000 лв., предоставени за управление на областните управители. Освен многото продажби, впечатление при някои имоти прави и скорошното им актуване. Някои от тях са актувани непосредствено преди продажбите. Интересни са и резултатите при някои приключили вече търгове – припокриване на купувачи. Продават в пъти повече от едно редовно правителство. Текстът е пълен с конкретни примери от цялата страна.

Медиите, които все още не са подчинени, изобилстват от примери за злоупотреби с власт и корупция от неизбрания от никого служебен кабинет във ВиК, горските, енергетиката...

Обобщение:
Поредицата от частни случаи в науката води до откриването на закономерност на базата на която да се правят изводи. Ясно ли е сега защо Радев свали редовния кабинет миналото лято? Ясно ли е защо постоянно прави партии и ги разбива? Ясно ли е защо иска да управлява безкрайно със служебни правителства? Ясно ли е защо се намесва в изборите (доказано с два доклада на ОССЕ срещу служебния кабинет)? Ясно ли е защо цените са извън контрол, границата рухна, пропадна Еврозоната и Шенген, театралите са на улицата …? Това, което вече избива на повърхността е малка част от злоупотребите на служебния кабинет.

Първата задача на всяко следващо управление, ако не иска да бъде свалено след броени месеци от кохортата, е да направи тотална ревизия и да търси отговорност на президента и служебните му назначения за престъпните им действия. Условията вече са налице!


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тома

    19 3 Отговор
    Кой ги назначава тези.Да не е клюмналото юмруче с мутри вътре а
  • 2 Право

    11 5 Отговор
    куме в очи !
  • 3 наско

    6 3 Отговор
    хахахахаха
  • 4 Абе..

    6 1 Отговор
    На кое ли не е приоритет.
  • 5 Българка

    9 7 Отговор
    Българи, четете и трезво мислете. В статията се изнасят факти с цифри. Факт е, че служебните правителства не подлежат на парламентарен контрол. Манипулация е твърдението на говорители и слуги на РАдев, че видите ли неговите министри са били многократно излушвани в НС. Забележете ИЗСЛУШВАНИ, но НС не може да поиска/ гласува оставката на нито един министър, да не говорим за правителството. И е очеизвадно, че Радев е комбина с мафията ГЕРБ- ДПС. Нрговите кабинети върнаха във властта дори малкото, освободени от редовния кабинет на Кирил Петков.
    Хора , извършва се пълзящ преврат вече втора година. Мислете и глаасувайте

    Коментиран от #12

  • 6 Пипи

    11 5 Отговор
    Те предишните изобщо не крадяха!
  • 7 ФЕЙК

    10 10 Отговор
    Калоян Методиев е еманация на българския " експерт - политик". Нахално упорит,ужасно некадърен, но разбиращ от всичко ПЕНКИЛЕР вживял се в част от ролята на Левски - от всякъде гонен, НО ЗА СЕГА НИКЪДЕ НЕ ПРИЕТ!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Голям зор

    8 1 Отговор
    Не хокайте само едни,30години все комисионни искат.
  • 10 ИмаТаковаДвижениеZaВъзражданеНаГЕРБ

    6 6 Отговор
    Да припомним какво беше казал руския служител пРеzиЛдент Хвърчилков : Ако аз управлявах няма да се краде.
    Спряха ли кражбите? Докато ни управляват руски марионетки няма да има пари за народа.
    Народе ???
  • 11 666

    12 6 Отговор
    Отдавна вече няма съмнения че Радев е решил да се налапа за кратки срокове и ударно краде с така наречените служебни кабинети. За две години държавата е разгромена. Въпроса е кога лицето Радев ще бъде разследван и съден за извършените престъпления.
  • 12 Иво

    11 7 Отговор

    До коментар #5 от "Българка":

    Мафията е само в президенството. Не пришивайте други партии които не са в управлението. Радев е този който носи отговорност за преврата и съсипването на държавата.
  • 13 бла бла

    10 3 Отговор
    Това важи за всяко едно правителство досега, най-вече за ГЕРБ.
  • 14 мдда

    9 4 Отговор
    Служебните гълъби на радев са отврат!
  • 15 НЯКОЙ

    2 4 Отговор
    На финала като министри с положителен имидж излизат господата Шишков, Демерджиев, Зарков и Пеканов ! За останалите, предвождани от Радев/Донев, трябва да се произнесат компетентни специалисти по конституционно и наказателно право !
  • 16 Калоян Методиев!! Дежурния Идиот

    2 0 Отговор
    Крадците на Прехода с ГЕРБ и ДПС, Жълтите Юпита на Комарджията, и Червените Вождове на БСП! Заслуги за Кражбите имат и Министрите при Беров иОрешарски! ШАНПИОНИ ПО КРАДЕНЕ И ЛУЖЕНЕ СА Борисов и ГЕРБ, Бивните Сини Приватизатори от СДС и ДПС!! СЕГА ДА СЕ обвиняват Сужебните Правителства е Смешно, крадът се Трохи вече!! Не остана какво да се Краде! СТОЛИЧНАТА Община, е била винаги благодатно Място за Кражби!! СОФИЯНСКИ, Борисов, Фандъкова, със Председателите на СОС!! Там Яко се Краде!! ГОЛЯМ бюджет, много имоти, Голямо Крадене, Хиляди Заменки Кон за Кокошка!! ПРОКУРАТУРАТА ПОЗВОЛЯВА ВСИЧКО ТОВА ДА СЕ СЛУЧВА!! ОРТАЦИ!!!