11 Март, 2023 19:00 9 512 193

Паметникът на Съветската армия и една история от Германия

  • паметник на съветската армия-
  • съветски съюз-
  • русия

Паметник идва от памет, а паметниците на срама, провалите и най-вече на смирението са много полезен компас в живота

Паметникът на Съветската армия и една история от Германия - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В България кипят спорове за Паметника на Съветската армия. И в Германия има оспорвани паметници, свързани с едно кърваво и деспотично минало, отношението към които не е еднозначно. Александър Андреев прави паралел.

Обичам паметници на тъга, разкаяние и историческо преосмисляне. Паметниците на войни, героизъм, "освобождения", победи, триумф и национални възторзи ме отегчават. Нещо повече: те ми пречат да мисля критично.

Паметник идва от памет. А паметниците на срама, провалите и най-вече на смирението са много полезен компас в живота. За разлика от кръвожадните монументи на хора с оръжие в ръка, които или току-що са убивали или пък са тръгнали да убиват.

В Германия също има спорни паметници

Да, ще стане дума и за Паметника на Съветската армия. Но нека най-напред да Ви разкажа историята на един друг паметник.

Eдин от най-посещаваните туристически обект в Германия се нарича Дойчес Ек (Deutsches Eck): един изкуствен насип в Кобленц, точно където река Мозел се влива в река Рейн. Там в далечната 1897 г. е издигат монументален паметник на кайзер Вилхелм Първи на кон. В края на Втората световна война американските ВВС го разрушават – твърди се, че по личното нареждане на генерал Айзенхауер, който малко по-късно ще стане президент на САЩ. След войната френските окупационни власти решават да превърнат грандиозната каменна руина в „Паметник на мира и разбирателството между народите“, но за проекта не се намират пари.

През 1953 г. тогавашният президент на ФРГ „преосмисля“ руината като „Мемориал на германското единение“, тоест - като политическо послание за едно желано бъдещо обединяване между ФРГ и ГДР. През 1987 един богат издател предлага на град Кобленц лично да финансира възстановяването на оригиналния яздещ император. Общината учтиво отхвърля предложението, но година по-късно едно допитване показва, че 80% от гражданите на Кобленц си искат кайзера на кон.

После обединението на Германия неочаквано се случва, патриотичните настроения взимат връх и въпреки нежеланието на социалдемократите, които управляват в тази провинция, медийният магнат осъществява мечтата си. Така над сливането между двете реки отново надвисва каменната сянка на Вилхелм Първи, известен, освен с всичко останало, и с кървавото потушаване на два бунта за свобода и демокрация.

Защо тази история е поучителна

Паметникът е ужасно грозен. Но неговата история е поучителна и за България. И нееднозначна. Да, ще стигнем и до Паметника на Съветската армия в София, но нека преди това да си зададем няколко въпроса за грозотията край Кобленц. Кому е бил нужен паметникът на един деспотичен и ретрограден монарх, освен на внука му Вилхелм Втори, съпричинителя на една от най-големите касапници в човешката история – Първата световна война?

„Добри“ ли са били американските бомби които го разрушават на 16 март 1945? Защо десетилетия наред след това се водят политически и идеологически битки около тази каменна руина? Прави ли са били гражданите на Кобленц да си искат обратно яздещия кайзер? И как, по дяволите, точно това място се оказва един от най-посещаваните туристически обекти в Германия?

Същите пет въпроса, с леки промени в детайлите, бих отнесъл и към спорния паметник в София. Като символ (а и като естетика) този паметник е зъл, кръвожаден и отблъскващ. Не ми достига въображение, за да си представя как за други хора той може да бъде символ на добро, на миролюбие и красота. С тежко сърце обаче бих разбрал хората, които са си свикнали с него и го чувстват като част от софийския пейзаж.

Но да го срутим ли с „американска бомба“? Не. Мен ако питате, това място по някакъв начин трябва да се превърне в мемориал на историческо преосмисляне, на политически разкаяния и на смирение. Но това са просто наивни мечтания.

Какво решение е възможно

В момента важи решението на СОС паметникът да бъде преместен. Може, защо не. Но решението е политическо и преди избори – нека не забравяме това. Тъй че, може би, след като се слегнат електоралните възбуди, най-смислено би било да се измерят нагласите на софиянците и да се проведе един (но нека не бъде бутафорен или нагласен) конкурс за естетическото бъдеще на това място. Не съм нито урбанист, нито архитект, нито скулптор, за да кажа как мястото може да се преосмисли.

Със сигурност обаче знам две неща. Първо: този паметник е ужасно грозен, тръпки да те побият. И второ: мястото трябва да се деполитизира, да се освободи от бремето на символичните битки, които мнозина водят от сърце и по убеждение, без да съзнават обаче, че победител никога няма да има.

И накрая - още един хипотетичен въпрос към всички, които защитават Паметника на Съветската армия в София: чия страна бихте взели вие в спора за паметника на деспота и автократ Вилхелм Първи – тази на американците, които са го разрушили с бомби, и на левите в Германия, на които той е трън в очите, или на гражданите, които не го свързват непременно с една трагично минало, а гледат на него без идеология - като на чисто туристически обект?

Този коментар изразява личното мнение на автора и може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на ДВ като цяло.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 106 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Махайте го

    53 159 Отговор
    Паметника на Шипка е едно този на безнационалните ссср пиянки съвсем друго.Събаряй

    Коментиран от #40, #86, #113, #146

  • 2 Тодор Димов

    47 130 Отговор
    Не кипят никакви спорове. Такива сигурно перверзно се появяват в манерките на комунягите. Купчина камъни, която ще си падне сама.

    Коментиран от #42, #192

  • 3 Град Симитли

    110 26 Отговор
    Не се обаждай от Швайнарника за български паметници, БЕ,!

    Коментиран от #41

  • 4 Мръсни демократични

    147 37 Отговор
    Фашисти и нацисти. Не пипайте историята книгите

    Коментиран от #44

  • 5 Швабите много ясно...

    137 30 Отговор
    Паметникът е в чест на победата над Хитлеристка Герамния! И в заключителните боеве също е участвала българска редовна войскова част.
    Битието определя житието!

    Коментиран от #14, #123, #158

  • 6 Ккккккккккккккк

    107 22 Отговор
    Това което се случва се вижда само във фашистко направление и нацистко. Мрачни времена
  • 7 Тодор Димов

    27 105 Отговор
    Не кипят никакви спорове. Такива сигурно перверзно се появяват в манерките на комунягите. Купчина камъни, която ще си падне сама.

    Коментиран от #11

  • 8 Смърт за демокрацията

    96 26 Отговор
    Носи само фашизъм, нацизъм и расизъм.
  • 9 Обективно

    100 22 Отговор
    Поредните празни приказки от dw
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Бачо Киро

    96 17 Отговор

    До коментар #7 от "Тодор Димов":

    Ако беше строено от атлантиците у нас щеше да е паднало още седмица след освещаването.

    Коментиран от #20

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 СПРЕТЕ С МАНИПУЛАЦИИТЕ

    96 38 Отговор
    Сложили снимка на беззъба баба, т.е. само изкуфелите вече защитават тоя паметник. Можеше да сложите и Асен Агов и той фъфли като стогодишен докато бълва жлъч срещу Русия. Тоя паметник затова е построен В ПАМЕТ НА ОСВОБОДИТЕЛИТЕ. да помнят хората КОЙ ги е освоболил от ФАШИЗМА и неговите български помагачи. Колко плюнки се изплюха - нямало партизани, били шумкари, крадци на мандри и подобни. Не докарвайте хората до ярост да хванат пушките и да ви пратят там където ви е мястото

    Коментиран от #15, #74

  • 14 Румен Решетников

    29 79 Отговор

    До коментар #5 от "Швабите много ясно...":

    Хайде пак опорки от Пасьолството. Част от композицията е посветена на Октомври 1917-та. Какво общо има с ВСВ? И как се нарича армия, която ти обявява война и те окупира за 3 години? М?

    Коментиран от #39

  • 15 ИМПЕРИАЛИСТ

    23 74 Отговор

    До коментар #13 от "СПРЕТЕ С МАНИПУЛАЦИИТЕ":

    В безкрайните глупости и недомлъвки, по въпроса за съветските военни паметници в България, човек може до такава степен да се обърка, че да не отличи бялото от черното.
    По цял свят има паметници на воинската слава. Паметници построени от признателното население, за онези млади момчета проявили мъжество и героизъм във величави битки, за които се разказва от поколение на поколение и за които се носят легенди. Тези паметници превъплъщават духа на падналите герои в битката и по този начин имат и друг, неръкотворен образ.
    Да, обаче… се оказва, че в България е възможно да се издигат паметници просто така. С РЕШЕНИЕ! И кой знае, в тези времена, може би след поколения, ще излязат „неизвестни” данни за епични боеве водени от Съветската Армия за освобождението на София, Пловдив, Варна от фашизма, пардон, монархо-фашизма. Ще се появят спомени за героично отстояваното предмостие край Перловска река, на чието място по-късно е издигнат паметникът… Но стига. Съществуването на паметниците на Съветската Армия е подигравка не толкова с българския народ, а със съвестта на човечеството. Тези паметници са израз на безскрупулността и арогантността на един обществен ред, за който нищо човешко не беше свято. Паметник не се издига просто така. Гавра е съществуването на тези конюнктурни паметници, служещи единствено за поднасяне на венци от номенклатурни банди, които забиха народите си в такова блато, че на нормалния свят му е бедна фантазията да си го представи.
    Тези паметници е

    Коментиран от #17, #31, #141

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 ИМПЕРИАЛИСТ

    31 61 Отговор

    До коментар #15 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Тези паметници ежедневно фалшифицират историята на България в периода на Втората световна война. Забравя се достойната политика на една малка и разорена от войни държава, която не изпрати синовете си да се бият срещу внуците на нейните освободители, въпреки натиска и реалната ситуация. Забравя се от света, достойната и умела политика на един цар, който запази поданиците си, включително и тези от еврейски произход, и за което, нека го кажем най-сетне, заплати с живота си. Една страна която се държа по-достойно, от някои други „неутрални” държави, според новите банкови разкрития. Забравя се и защото някой трябва да ни се извини и да даде обяснение за варварските бомбардировки над градовете на България, която не води бойни действия по фронтовете.
    Тези паметници не са на руския Ванка, Альоша и на милиони други като тях, спасили света от кафявата чума, а паметници-подигравка към човечеството, за които няма място в мъчително раждащия се свят на доброто, най-общо казано.
    Софиянци, криво-ляво свикнаха с този паметник и не го забелязват. И именно тук е опасността, този паметник поражда безчувствие, което се пренася и към други, вече действителни паметници. България посрещна съветските войници с мирна, топла южна есен, която бе последна в живота им, за мнозина.

    Коментиран от #83

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 ИМАШЕ ЕДИН КМЕТ НА ПЛОВДИВ СПАС ГЪРНЕТО

    88 11 Отговор
    както му казваха пловдивчани, Тоя се беше засилил да бута Альоша. После от СДС мина в ГЕРБ, а когато го питатаха защо е писал по времето на Живков Партийо любима в рими се оправдаваше, че времената били такива. Сигурен съм, че ако Руската армия наближи един ден Дунава, такива като него първи ще отидат да посрещат руснаците

    Коментиран от #21

  • 20 Българин

    24 63 Отговор

    До коментар #11 от "Бачо Киро":

    Комунистите разрушиха хиляди войнишки паметници, другарю! Включително паметника на на Хаджи Димитър и Стефан Караджа на Бузлуджа, за да построят чинията, която в момента се възстановява с американски пари (щото комунистите пари за паметници не дават) !

    Коментиран от #22, #27

  • 21 Българин

    19 56 Отговор

    До коментар #19 от "ИМАШЕ ЕДИН КМЕТ НА ПЛОВДИВ СПАС ГЪРНЕТО":

    Армията на крепостните ще наближи Дунав само в сънищата ти, товарищ! Не се хаби!!!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Трън

    20 68 Отговор
    Бутайте веднага това ,а всеки пенсионер който защитава това безумие шест месеца без пенсия

    Коментиран от #47, #135

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 може би

    11 11 Отговор

    До коментар #20 от "Българин":

    аз съм се снимал пред паметниците на ...кого ли? на Бузлуджа?

    Коментиран от #33

  • 28 Поп

    17 54 Отговор
    За тази бабичка с руското знаме наказание за назидание една година без пенсия а за да не гладува безплатен патронаж
  • 29 Орел

    43 9 Отговор
    Зелето и морал! Голям майтап.
  • 30 Град Симитли

    27 11 Отговор

    До коментар #26 от "Българин":

    Как и кой?
    Цифри, факти, документи,?
    Не от блога на Иво инджев!

    Коментиран от #34

  • 31 БРЕ, БРЕ ГОЛЕМ ИНТЕЛЕКТУАЛЕЦ

    56 15 Отговор

    До коментар #15 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    все граждани на света... а защо ДОЙЧЕ ВЕЛЕ от една ПОБЕДЕНА от Червената армия страна се интересува толкова от паметниците им България. И откога броя на жертвите е критерий за заслугите на войниците. Например в Полша толкова мразят, че Съветската армия е дала 600 000 жертви да ги спаси от немците и пренаписват историята. А даже забравят как много поляци са служили във Вермахта, как са ловили самите те евреите и са се радвали на гетата. Чиста полска нация. ...Затова Израел от време на време им размахва пръст, въпреки че са американски слуги в Европа. А в БЪЛГАРИЯ Червената армия е посрещната ПО БРАТСКИ, БЕЗ ДА ВОЮВА НИТО ЕДИН ВОЙНИК. А САЩ И АНГЛИЯ ИЗБИВАТ 4000 души с бомби на-вече в София. Нали знаете какво казва Чърчил - дайте им ОЩЕ ОТ ТОВА ЛЕКАРСТВО

    Коментиран от #131

  • 32 Историк

    44 7 Отговор
    Изненадан съм, че автора на статията не знае, че Вилхелм 1 е обединителя на германските градове в обща държава. ТОВА е причината да "си го искат" да му бъде издигната отново статуята, не глу постите, които той е "вмъкнал" в статията.
  • 33 Българин

    31 5 Отговор

    До коментар #27 от "може би":

    Има архивни снимки в нета как е изглеждал паметника на Хаджи Димитър и Стефан Караджа. Ако имаш снимки пред него, значи си набор на Димитър Благоев!!!

    Коментиран от #53

  • 34 Българин

    14 15 Отговор

    До коментар #30 от "Град Симитли":

    Подробна информация от архива на БКП, може и от Шаренкова, Баева, Пантев...
  • 35 Да живее Русия

    40 16 Отговор
    Путин е велик

    Коментиран от #45, #46, #54

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Прекалено късо име

    37 12 Отговор

    До коментар #14 от "Румен Решетников":

    Те добре, че са останали само 3 години. Щото американската още е в Германия. И няма намерение да я напуска. Така е когато си от грешната страна на воюващите (победените)
  • 40 Да разкарайте тази

    16 30 Отговор

    До коментар #1 от "Махайте го":

    Гротеска от София
  • 41 ;;Трябва да бъде махнат този памет......

    16 37 Отговор

    До коментар #3 от "Град Симитли":

    Да го слагат в музей някъде

    Коментиран от #193

  • 42 Вярно е!!! но пречи

    17 41 Отговор

    До коментар #2 от "Тодор Димов":

    По бързо трябва да го разкарат

    Коментиран от #122

  • 43 сара

    19 41 Отговор
    Нека е просто и ясно - да се махне.
  • 44 Историята е Минало

    17 41 Отговор

    До коментар #4 от "Мръсни демократични":

    Нови да времената ! Този паметник трябва да отиде в музей

    Коментиран от #69

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Хахаха

    9 4 Отговор

    До коментар #25 от "Трън":

    Хахаха добре казано
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 ха ха

    13 21 Отговор
    Аз съм за! Да го бутнат американците с бомба и да оставим 3 поколения да размишляват. После, ако още има гну.. софи-- ли да си го вдигнат.
  • 50 Путин и Медведев са високи

    13 23 Отговор

    До коментар #46 от "кикоман":

    Общо 1,24 но се рапкат един друг като големи хора
  • 51 Това е паметник

    15 28 Отговор
    Прославящ войските на 3-ти Украински фронт които окупират България през 1944. Да се маха!

    Коментиран от #65

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 може би

    20 8 Отговор

    До коментар #33 от "Българин":

    все пак комунистите са и строили паметници? или тия са паднали от небето?
  • 54 Ветеран от Протеста

    19 29 Отговор

    До коментар #35 от "Да живее Русия":

    Ще живее ,ама в Отвъдното на концерт на Кобзон и салюти на кораба Масква...
  • 55 Да, бе

    42 16 Отговор
    Който и каквото да плямпа Червената армия освободи Европа от фашизма с мъжество и жертви неразбираеми за западният материалистически свят. Също така спря и холикоста. Който не помни ще го преживее отново.
  • 56 ¹19008е

    16 40 Отговор
    Иначе лично Аз бих ги бутнал с багер и боклука на самосвал и за строеж на магистрала. А на негово място бих постройл Детска градина или площадка за забавление на всички възрасти деца ,със всички комунистически позорища бих ги изтрил завинаги от Историята защото през 2001Г с Декрет от Народното събрание бкп и комунизма са обявени за Терористи.

    Коментиран от #129

  • 57 Бизнесмен

    18 34 Отговор
    И ам бизнес оферта .Безплатно демонтирам масивите от Витошки гранит с който е изграден Паметника на Окупатора на България....Плащам на Българския Народ по 500 лева на кубик гранит и безплатно го извозвам...После в цеховете ни ще го разбичим на изделия от Гранит и ще го ползва отново Народа ни като Камини,стъпала,плотове,бар плотове ,облицовки на сгради и квото се сетиш от Гранит Ще направим Паметна плоча на която ще пише -" Тук беше Паметника на Руския Окупатор унищожил Царство България!!! "
  • 58 Тиква

    31 12 Отговор
    Пак ше четем глупостите на Дойче. Стига вече простотия!
  • 59 Какво пречи

    35 13 Отговор
    Да махнем война с шмайзера който е най-отгоре и да поставим джордж буш издигнал на високо в ръката си епруверка с прах за пране

    Коментиран от #62, #66

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Иван

    30 11 Отговор
    Немец да пише за историята и паметниците? Голяма наглост бре!
  • 62 Имам по-добро предложение

    26 19 Отговор

    До коментар #59 от "Какво пречи":

    Този паметник да се премахне изцяло и на негово място да се постави паметника на американските летци които бомбадираха софия и сега се намира пред американското посолство

    Коментиран от #63, #64

  • 63 ¹19008е

    17 30 Отговор

    До коментар #62 от "Имам по-добро предложение":

    А бе не разбрахте ли че народа не искат паметници а място за отдих почивка и забавление за децата, трябва по скоро хората да забравят мрачното си минало във всеки окръг имаше лагер на комунизма терористи да изтезават и убиват тези които не искаха комунизъм време е да се лекуват раните нанесени от комунизма

    Коментиран от #72

  • 64 Българин

    17 14 Отговор

    До коментар #62 от "Имам по-добро предложение":

    Тц. Да възстановят паметника на първи и шести пехотен полк, унищожен от комунистите!
  • 65 питам

    24 13 Отговор

    До коментар #51 от "Това е паметник":

    ти затова ли пращаш оръжие на укрофашистите?
  • 66 Румен Решетников

    17 22 Отговор

    До коментар #59 от "Какво пречи":

    За да зачетем носталгията на комунистите, на мястото на ушанката със шпагина, композиция с Гошо Тарабата, Вълко Червенков и Замфир Яшаров Живков, забиващ му 🔪 в гърба с послание:
    Българино , един от малцинството ви управляваше 35 години !

    Коментиран от #71

  • 67 !!!?

    24 25 Отговор
    София няма нужда от такъв мастодонт на съветския окупатор, който се е надвесил като Дамоклиев меч над столицата ни. Това място наречено Княжеската градина на входа на Борисовата градина е подходящо за един модерен увеселителен градски център за децата, младежите и изобщо за всички софиянци, какъвто има в повечето столици на Европа и Света !!!?

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 сервантес

    31 9 Отговор

    До коментар #44 от "Историята е Минало":

    Народ, който не познава миналото си, няма бъдеще

    Коментиран от #88

  • 70 Референдум

    38 9 Отговор
    За всеки спорен въпрос трябва референдум. Нека народът реши! Омръзна ми Сулю и Пулю да си чешат езиците

    Коментиран от #73

  • 71 В България

    11 15 Отговор

    До коментар #66 от "Румен Решетников":

    Явно обичат да в така .
    Яшар командва 35 годинки .
    Но сега си намериха нов Яшар .
    От Варна е , всички го познават .
    Възродения Яшар , оня мургавия от Максуда.

    Коментиран от #77

  • 72 Имам по-добро предложение

    23 11 Отговор

    До коментар #63 от "¹19008е":

    Виж какво си написал
    А бе не разбрахте ли че народа не искат паметници а място за отдих почивка и забавление за децата,

    Това е вярно но този паметник не пречи за отдих почивка и забавление
    Иди в южния парк и първото нещо което ще видиш е паметник на един американски артист по-късно станал президент след това има цяла поредица от паметници на политици до един спорни
    А нашите демократи отскубнаха насадените борчета от космонавтите които ни посещаваха макар че те не пречиха никому и под тях можеше да се почива

    Коментиран от #84

  • 73 Въпросът не е спорен

    29 16 Отговор

    До коментар #70 от "Референдум":

    Шепа настървени фашисти маскирани като демократи искат да изтрият част от миналото и да оправдаят мрачния фашистски период на нашата държава
  • 74 Наблюдател

    17 12 Отговор

    До коментар #13 от "СПРЕТЕ С МАНИПУЛАЦИИТЕ":

    България НЕ е била окупирана та някой да я освобождава. По това време е независима държава, с тази разлика че не просто преминава към противниковата страна вследствие на влизането на червените, а и властта, законното българско правителство е свалено... Четете историята!

    Коментиран от #92, #111

  • 75 Токсик

    23 12 Отговор
    Спор няма въобще. Паметникът остава там където е ! Фашизоидните евроатлантици да минават само с каски и пейсмейкъри покрай него.
  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Събеседник

    9 12 Отговор

    До коментар #71 от "В България":

    Чети Радой Ралин бе ,там той най точно и ясно ни е описал ,какво племе сме .И това племе в наши дни вече е на изчезване .
  • 78 101 бабички

    17 17 Отговор
    защитаваха героично МОЧА!
  • 79 Ха ха ха

    13 20 Отговор
    След малко ще се измoчaм върху тая Moчa
  • 80 не издържам вече

    6 23 Отговор
    Още една слаба статия на Дойче Веле. Този паметнике издигнатна мястото на костницата на Българските войници паднали за обединението на България 1912-1913 г. МОЧА оскърбява родолюбивите чуства на Българския народ. А и тази грозницаза какво са ни я изтипосали пред разрушената костница на българите паднали за обединението на България?
  • 81 Аз съм от ссср

    27 13 Отговор
    Мислех че ще напишете нещо различно и се зачетох но се оказа пак слугинаш към Сащ.
  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 Ето ви доказателство

    28 14 Отговор
    Фашагите имат голям опит в рутенето на паметници и горенето на книги

    Коментиран от #90

  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 кълвач

    17 10 Отговор

    До коментар #69 от "сервантес":

    Споко, то не остана народ. Скоро тези от "малцинството" ще са доста повече и малкото останали българи ще се гърчат като червеи, останалите българи ще правят същото, но в чужбина.
  • 89 Стига бе

    22 8 Отговор
    Кой е прекарал тоя кретенски паралел между България и Германия, заради която имаме две национални катастрофи ?!
  • 90 Ха ха ха

    16 16 Отговор

    До коментар #85 от "Ето ви доказателство":

    А знаеш ли, че през трийсетте години , другаря ти Сталин е бутал стотици православни храмове.....

    Коментиран от #94

  • 91 Дрът комуняга

    18 22 Отговор
    Тази грозотия МОЧА е по идея на комунистическият сатрап Васил Коларов за да се подмаже на руските окупатори!
  • 92 Май си забравил

    28 4 Отговор

    До коментар #74 от "Наблюдател":

    България губи войната в пакт с фашистка германия. На парижките мирни преговори твоите партнери(днес англия, сащ) те осъждат като победена фашистка държава.
  • 93 ХайлХимарс

    10 25 Отговор
    Пазителите на МОЧА като ги видиш, клошари от някоя Холивудска продукция и то евтина. От къде плъзнаха тия червени артефакти?
  • 94 Ето ви доказателство

    15 10 Отговор

    До коментар #90 от "Ха ха ха":

    Греда, голяма! Германското агентче Ленин с Троцки взели властта чрез незаконен преврат финансиран от Сащ и Англия рушеха храмовете. Сталин ги насмете и възстанови.

    Коментиран от #99, #183

  • 95 Българин🇧🇬

    22 7 Отговор
    Паметника бил грозен нещаст.ник соросоиден.
  • 96 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 97 Символикатата на автомата на върха на па

    6 20 Отговор
    От естетическа глидна точка паметникът е изключително грозен. Освен това гам горе фигура размахва автомат, това е грозно и прашещо, символизира заплаха, кой е с оръжието си над нас там горе на високо!

    Коментиран от #104, #105

  • 98 Парадокс Бг

    11 16 Отговор
    А нашата страна на чия страна е била по време на тази война, в която уж ни "освобождават" и защо България се задължава да изплати 70 милиона долара репарации, от които 45 милиона долара на Гърция и 25 милиона долара на Югославия? Нали уж са ни "освободили", а сме задължени да плащаме като "държава победена във военен конфликт" финансово обезщетение на държавите-победителки, участвали във воененния конфликт!
  • 99 Ха ха ха

    8 16 Отговор

    До коментар #94 от "Ето ви доказателство":

    Гредата е за теб..... чети история..... срамно е да си невеж.... Апогея на гоненията на християнството в СССР е през 1938 година .... Информация много, има интернет.... Срам дрОгарю , срам , не познаваш историята на СССРто...

    Коментиран от #103

  • 100 Хахаххх

    4 14 Отговор
    Ако Бълфария се върне към путина много ясно, че трябва да остане. Обърнете се към дс кгб бкпгербспдпс, но не и към бабешките
  • 101 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 Ето ви доказателство

    6 1 Отговор

    До коментар #99 от "Ха ха ха":

    Чакам (не линк), а заглавието на информацията за нета

    Коментиран от #108

  • 104 Ха - ха - ха

    16 5 Отговор

    До коментар #97 от "Символикатата на автомата на върха на па":

    Кошмара на ,,меките китки ", някой да не размахва оръжие. Дори той да не е жив, а на паметник. А може би подсъзнателно те свързват паметника като символ на неуспехите им да наложат своите разбирания в обществения живот на България! Има решение - всяка година по време на прайда да поднасят венци на паметника и да веят по това време знамето на дъгата. И да мълчат смирено 1 минута. Защото ако Хитлер беше победил, да се сещат какво би се случило с тях!
  • 105 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 106 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 107 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 108 Ха ха ха

    3 3 Отговор

    До коментар #103 от "Ето ви доказателство":

    Надявам се че можеш да пишеш..... сядаш пред клавиатурата и пишеш......каквото там те интересува, после надявам се, че можеш да четеш......
  • 109 ЛБГД ще я брани с телата си!

    7 3 Отговор
    Стоит статуя, с огромным хям, рука поднята держит граната! Ах, боже мой! Каква красота!
  • 110 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 111 Ха - ха - ха

    13 0 Отговор

    До коментар #74 от "Наблюдател":

    Всички тези неща са се случили благодарение на салфетката на Чърчил в Ялта. След това всеки от 3 - мата е знаел къде, какво, как и защо да свърши по свое виждане.
  • 112 Край

    14 1 Отговор
    "едно допитване показва, че 80% от гражданите на Кобленц си искат кайзера на кон" ами ПОУКАТА от това писание е че трябва РЕФЕРЕНДУМ в София за това какво да стане с паметника . Идват есента местни избори заедно с тях една бюлетина още и готово.
    Но така е само при демокрацията. Тяк властта ама народа да пасмина дето само да я дои. И даже и се отдава.

    Коментиран от #114

  • 113 краварски продажници.....

    18 11 Отговор

    До коментар #1 от "Махайте го":

    .....Не пипайте паметника., че после ще полагате личен труд , за да го върнете на мястото му .

    Коментиран от #116, #161

  • 114 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 115 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 116 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 117 Аспарух

    8 14 Отговор
    На загиналите български войници и офицери участвали в разгрома на нацистите около 30 000 няма нито един паметник, за това пък чужд с оръжие в ръка и с височина ,нямаща такава в Европа е изключително унижение за българският народ.
    По скоро да го местят иначе някой българин не с чук, а с динамит ще му види сметката.Отделно той се руши и е опасен.Там играят български деца.
  • 118 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 119 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 120 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 121 Светулка

    18 4 Отговор
    Какво му е зло на паметника като разрушихте мавзолея какво стана паркинг на новобогаташите а можеше да послужи за друго сега паметника това е история и не е на окупаторите както казвате разбийте историята цялата пълните главата. На децата ни.
  • 122 Култура до гура, не по-високо!

    4 7 Отговор

    До коментар #42 от "Вярно е!!! но пречи":

    Една скара - бира там! Високоговорители и Азис!
  • 123 МОЧА

    6 15 Отговор

    До коментар #5 от "Швабите много ясно...":

    Като съюзници на Хитлетистка Германия значи сме издигнали паметник на тия дето са ни победили и окупирали . Нещо като да си го самоначукаш и да се кефиш . Значи тези които искат да остане са от левият бряг .
    Поздравявам ги .
  • 124 Патко тъпа

    12 3 Отговор

    До коментар #119 от "Урок по История":

    И ген. Патън и Айк в кобурите са държали по една връзка кромид, а сабята на Вашингтон вероятно ти изглежда като кухненски уред

    Коментиран от #126

  • 125 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 126 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 127 Ганев, ще ти спрем бонусите

    14 3 Отговор
    Ганев, да вземеш да промениш картината на Делакроа! Вместо френското, СВОБОДАТА да държи в едната си ръка джендърското знаме, а в другата ръка да държи тиган!
  • 128 Ганев, ще ти спрем бонусите

    16 2 Отговор
    Ганев, да вземеш да промениш картината на Делакроа! Вместо френското, СВОБОДАТА да държи в едната си ръка джендърското знаме, а в другата ръка да държи тиган!
  • 129 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 130 ДолниШвабскиЗелки

    15 5 Отговор
    Покажете се поименно, не се крийте за КозякПродажнотоВиВестниче и българския народ подобаващо ще ви счупи коленете!!!
  • 131 ИМПЕРИАЛИСТ

    4 9 Отговор

    До коментар #31 от "БРЕ, БРЕ ГОЛЕМ ИНТЕЛЕКТУАЛЕЦ":

    ДОРИ САМОТО НАИМЕНОВАНИЕ; паметник "НА СЪВЕТСКАТА АРМИЯ освободителка ...........” е фалшиво, тъй като Съветска армия, като название на въоръжените сили на Съветския съюз, е от 1946 г. , след Втората световна война. До 1946 г. носи названието Работническо-селска червена армия (на руски: Рабоче-Крестьянская Красная Армия, съкр. РККА), след това преименувана в Съветска армия.
  • 132 Патриотичните сили

    8 15 Отговор
    Тоя отпадък паметник отива при раша на бунището на историята
  • 133 Кореняк софиянец

    7 17 Отговор
    Погледнете снимката на тази жена русофилка с чуждото руско знаме пред МОЧА.
    Това са защитниците .

    Коментиран от #134

  • 134 И други снимки гледам

    16 4 Отговор

    До коментар #133 от "Кореняк софиянец":

    С тези, които да се премахне паметника. Само ГнусниПедалиОтДБиПП.
  • 135 Прокоба

    17 2 Отговор

    До коментар #25 от "Трън":

    Бутайте, ама всеки тръгнал да бута да помисли за великия бутач Бакърджиев и съдбата постигнала го след бутането. Съдбата дава на всеки му заслуженото.
  • 136 Макробиолог

    14 2 Отговор
    Талибаните взривиха некъв Буда с не по малко основания....паметниците не са проблем за нормалните хора,а всички агенти на чуждо влияние--руски,турски,китайски,брюкселски.......в една фамилия дори братя често имат противоположни интереси,а сега едни атлантчета с ръст не по висок от червените кхмерчета в близкото минало ни убеждават че народа ни има същите цели като фондернекоя си или акционерите на блекрок.

    Коментиран от #137

  • 137 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 138 краварски продажници .

    16 3 Отговор

    До коментар #116 от "Миналия век":

    Е , така си мислеха и укрите ,но действителноста се оказа съвсем друга . Руския език постепенно се връща в части на Украйна , а руснаците продължават да настъпват в град след град и село след село , даже не е мобилизирана цялата армия. Ама ваша си работа , като искате после да носите камъни и да се чудите , защо историята се повтаря ....отговорът е ....Защото вие върнахте историята от 1941 г.

    Коментиран от #140

  • 139 Коментар

    18 2 Отговор
    Егати...то пък всичко искате да рушите и само паркинги да правите.Като дойде някой в София чужденец няма какво кой знае да види.Ще види паркинги.
    Само рушите,нищо не строите.
    Най-зле е паметника на света София.Може ли такова нещо да е без очи като някой демон?!А защо държи черен погребален венец?Това е най-грозното нещо в цяла София и по-добре него махнете.Откакто е направена държавата ни все надолу върви.В сравнение със статуята на София този на Съветската армия е направо красив.
    Ако ще слагате после на негово място нещо като онова чудо,което бяха направили на украинската майка...просто забравете!Беше като извънземно.

    Коментиран от #142, #160

  • 140 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 141 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 142 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 143 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 144 деНАЦИфикация

    13 6 Отговор
    Долу мръсните фашистки ръце от нашия паметник !!!
  • 145 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 146 Пентагоня сплеска го Коня

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "Махайте го":

    Пентагоня сплеска го Коня
  • 147 Макробиолог

    14 1 Отговор
    Имаме свои интереси,които понякога съвпадат дори с тия на Русия,другото е филм който съм гледал преди днешните атлантически стахановчета да се пръкнат....
  • 148 Пентагоня сплеска го Коня

    4 1 Отговор
    Пентагоня сплеска го Коня
  • 149 Пентагоня сплеска го Коня

    4 2 Отговор
    Пентагоня сплеска го Коня

    Коментиран от #150

  • 150 Чудя се този Копейката

    4 12 Отговор

    До коментар #149 от "Пентагоня сплеска го Коня":

    След войната, къде ще се завре?

    Коментиран от #159

  • 151 хаха

    13 5 Отговор
    а миналата година покрай 9 май в Германия на един инсталиран като паметник танк Т-34, германци бяха написали "Freie uns wieder!"(освободете ни отново) Имаше го в нета, само че DW не иска да знае.
  • 152 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 153 Дивергент

    18 3 Отговор
    Лицемери, могат само да рушат. Преди време забраниха комунистическите символи и премахнаха всички червени петолъчки. Сега питам защо няма санкции на бирата Haniken за червената петолъчка на всяка бутилка? Те комунисти ли са?

    Коментиран от #157

  • 154 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 155 Дивергент

    17 2 Отговор
    Паметника на съветската армия е построен за загиналите борци с фашизма. Всеки фашист, който минава покрай него се чувства "обезпокоен" и желае паметника да го няма. ...... Сега се сетете защо фашистите в България искат премахването му. .... А сега ще разберете и кои са фашистите в България.
  • 156 Млад

    19 0 Отговор
    Като млад човек, без съзнателен живот от "онова време" искам да споделя следното нещо, като запазя малко анонимност. В къщи най‐важно беше историята. Историята като възходи и падения, радости и нещастия, победи и катастрофи. С други думи памет. Не ми харесва, че започнахме да забравяме. На 3ти март, по всяка телевизия грухтяха против него. На 24 май, ще грухтят, че не бил празник на България, а на славянските народи. Че робството било Владичество... просто забравяме... кажете си стига. Аз като човек,който е празнувал 3ти март целия си съзнателен живот съм горд от Българския подвиг на тази дата, не чуждия. На 24 май съм горд, че ние сме дали нещо на света. Стига сте трили история. Не сме САЩ да бутаме статуи на Колумб. Стига сте забравили историята. Тя е Българска и ничия друга.
    Местенето на паметник или празник няма смисъл и ако се замислите защо, лек ден
    .
  • 157 Да точно така

    9 2 Отговор

    До коментар #153 от "Дивергент":

    Ами петолъчките на американците? Те дори имат няколко модела, едната е на обратно. Но за да манипулират населението, ги наричат звезди, смях.
  • 158 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 159 А народа си задава въпроса...

    13 3 Отговор

    До коментар #150 от "Чудя се този Копейката":

    Божеее.. Много интересно...
    какво ли ще правят с какво ли ще се занимават жълтопаветната cган след като разрушат паметниците на pyските 0свободители, ами те ще се разпаднат, а пък може би след това ще рушат и американските паметници на летците бомбили София, може и АЕЦа да гътнат – руски е.. .но .... но после, после какво ще правят идеологията им свършва... може би ще отидат да рушат и в другите страни.... може и Айфеловата кула да бутнат или до ФАЩ да отидат... статуята на свободата да оцапат, пирамидите да гътнат!!!
    А може и римските останки да окепазят, все пак и те са били окупатори и то истински окупатори!!!
  • 160 Да го няма !

    7 12 Отговор

    До коментар #139 от "Коментар":

    Всички руски паметници да изчезват ! Русия и без това ще изчезне скоро , защо да ги бавим ???
  • 161 Ти пък си

    4 9 Отговор

    До коментар #113 от "краварски продажници.....":

    руски продажник.
  • 162 Вилхелм Първи

    6 1 Отговор
    Е обединителя на германските държави (днешни провинции) е една обща държава, затова има паметници. Автора на тази статия не познава Историята на Германия.
  • 163 САТЪРА НА ХАНА

    4 2 Отговор
    ДА БУТНЕШ МОЧА , Е ВСЕ ЕДНО
    ДА СИ КУПИШ БЪЛГАРСКА БАНКА НА
    1 СЕПТЕМВРИ 1944 ГОДИНА :))

    Коментиран от #164

  • 164 Мдаа

    6 10 Отговор

    До коментар #163 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Изказването ти ми напомня за това, че режима на комунистите (казвам режима, защото това бяха обикновени престъпници облечени във власт с помощта на окупаторската Съветска армия. Те истинските комунисти като Трайчо Костов ги избиха) крадяха и продължават да крадат всичко, до което се докопат, включително банки.
  • 165 Шоп

    4 10 Отговор
    Комуноидни путлерасти що не си направите колективно харакири пред МОЧА
  • 166 ППетров

    9 5 Отговор
    Който пише против Русия не е българин, то е ясно!
    Няма как някой да пише против нашата Освободителка Братска Русия!
    Всеки е длъжен да се поклони и остави цвете на този велик паметник!

    Коментиран от #167, #173

  • 167 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 168 Красимир Трайков

    9 2 Отговор
    Паметника на СА бил грозен а паметника на София който сложи Стефан Софиянски да прилича на жена му хубав ли е и в такъв случай на мястото на паметника на СА да сложи паметник на любовниците на ББ те със сигурност са хубави важно да не е на СА .

    Коментиран от #172

  • 169 УМЕН

    9 3 Отговор
    Тоя "автор" какво искаше да каже с тази статия, аджеба? 90% разказ за паметника на Вилхелм I и накрая няколко несвързани мисли на обърканата му глава и хоп....край. Едно големо НИЩО. Типично соросолиберално поведение - много плямпане без съдържание. Могъщо нищоправене.

    Коментиран от #176

  • 170 Паметниците му пречели

    10 3 Отговор
    да мисли критично.
    Ами господине влезте в една немска кланица и вижте как се отнасят със сънародниците ви, влезте в английски хотел и вижте как там не спазват никакви човешки права и карат хората да тичат, докато работят, залагат непосилни норми, как отказват да дадат важни документи на хартиен носител, просто защото някакъв идиот е наредил така, и тогава ще разберете уродливата, кръвожадна и тоталитарна същност на капитализма. Влезте и в който и да е български магазин, за да усетите що е капиталистическа алчност. Може пък да ви се върне способността да мислите критично.

    Коментиран от #175

  • 171 АРХАНГЕЛ ПСУВНАИЛЛЛ

    9 3 Отговор
    Предлагам да съборим всички паметници които имаме и да построим преживе паметник на Джо Байдън как се къпе с дъщеря си. После като умре да съборим и неговия паметник със същите доводи с които сме разрушили останалите. И така да правим паметници на всеки говедарски президент с цел да се подмазваме докато е жив, а след това да го събаряме и да караме така докато изчезнем като нация. Което няма да е много далече във времето.
  • 172 да ти кажа ...

    0 1 Отговор

    До коментар #168 от "Красимир Трайков":

    Казано честно, събаряй и двете..и двете са грозилища..
  • 173 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 174 Андреев

    3 0 Отговор
    заедно със зелето е един пропаднал безпаметен примат
  • 175 Кой те кара

    0 3 Отговор

    До коментар #170 от "Паметниците му пречели":

    Да ходиш на работа в Англия, иди в Русия, вземи руско гражданство и направо в Бахмут може и другаде.
  • 176 Пак не си

    1 2 Отговор

    До коментар #169 от "УМЕН":

    разбрал,автора го овърта по келифарски, да не се бута паметника, да стои,като туристическа атракция, а след години ,като свърши всичко и вие изкарате България от Евро атлантическият съюз, ваще съмишленици от пуски произход а те ще са 30%от населението,ще се гордеят с вас,значи автора е наш човек, русофил.
  • 177 Вълканов

    3 0 Отговор
    Всички младоци е време да бъдат събрани в Бъбгарската армия, поне да имат представа за нея. съветската армия спасява Българската армия при битката на Драва Соболч. Ако не е била тя, в България щеше да е пълна с гробовете на убитите наши войници. Лично са ми разказвали , какъв кошмар е било, нощите са били светли като нощ в тази люта битка. Какво са виновни загиналите Съветски войничетазаради политическите спекулации. Поклон. Спрете вандалщината. Как мислите? редно ли е това, че Македонците унищожават паметници на нашите войници, загинали по време на войните.?
  • 178 Вълканов

    4 1 Отговор
    Всички младоци е време да бъдат събрани в Бъбгарската армия, поне да имат представа за нея. съветската армия спасява Българската армия при битката на Драва Соболч. Ако не е била тя, в България щеше да е пълна с гробовете на убитите наши войници. Лично са ми разказвали , какъв кошмар е било, нощите са били светли като ден в тази люта битка. Какво са виновни загиналите Съветски войничетазаради политическите спекулации. Поклон. Спрете вандалщината. Как мислите? редно ли е това, че Македонците унищожават паметници на нашите войници, загинали по време на войните.? Не ставайте като тях.
  • 179 123

    2 1 Отговор
    Паметник в Германия

    Коментиран от #182

  • 180 СЕРИОЗНО ЛИ, БЕ

    4 1 Отговор
    ДА НЕ БИ ПАМЕТНИКА НА НАПОЛЕОН ДА Е ПО-ХУБАВ ОТ ТОЗИ НАШ ПАМЕТНИК? ЩО НЕ ПОСЕГНАТ НА ПАМЕТНИКА НА НАПОЛЕОН ИЛИ ТОЙ-ПОВЕЧЕ ЗАСЛУЖАВА ОТ ТЕЗИ, КОИТО ПРОГОНИХА ФАШИСТИТЕ - ЧЕРВЕНАТА АРМИЯ И СТИГНАХА ДО БЕРЛИН?
    ТЕЗИ ОТ ДВ ЗАЩО ПЛАЧАТ НА ЧУЖД ГРОБ, НИМА НЕ СИ ИМАТ СВОЙ ИЛИ СА ЗАБРАВИЛИ? МАЙ ТРЯБВА ЧЕСТО ДА ИМ СЕ НАПОМНЯ ЗА ТЕХНИЯ ФАШИЗЪМ И ПАМЕТНИЦИТЕ НА ТЕЗИ, КОИТО БЯХА ТРЪГНАЛИ ДА ЗАВЛАДЯВАТ СВЕТА? ДА НЕ ЗАБРАВЯТ!
  • 181 РУСНАЦИ

    2 1 Отговор
    ВИЕ КОЛКО ПАМЕТНИКА СЪБОРИХТЕ СЛЕД 9 СЕПТЕМВРИ 1944 ГОДИНА ????????? СЪБОРИХТЕ ДОРИ НАЙ- ИЗЯВЕНИЯ ДОМ НА БЪЛГАРСКАТА КУЛТУРА В ЦЕНТЪРА НА СОФИЯ И ТАМ ПОСТРОИХТЕ РУСКА ЦЪРКВА.
    СЪБОРИХТЕ "ИЗГРЕВА", КОНФИСКУВАХТЕ ЗАМЯТА МУ И ДА ДАДОХТЕ ЗА СТРОЕЖ НА РУСКОТО ПОСОЛСТВО - ЗНАЧИ УНИЩОЖИХТЕ СВЕЩЕНОТО МЯСТО НА БЯЛОТО БРАТСТВО- ЕДИНСТВЕНАТА СВЕТОВНА РЕЛИГИЯ СЪЗДАДЕНА ОТ БЪЛГАРИН - ДЪНОВ. ЩЕТЕ ИЛИ НЕ, НО ТОЙ СПОРЕД ВСИЧКИ КЛАСАЦИИ Е НАЙ- ИЗВЕСТНИЯ ПО СВЕТА БЪЛГАРИН.
  • 182 ПАВЕТНИЦИ ТАМ И ТУК

    2 3 Отговор

    До коментар #179 от "123":

    АМА ВИЕ КОЛКО ПАМЕТНИКА СЪБОРИХТЕ СЛЕД 9 СЕПТЕМВРИ 1944 ГОДИНА ????????? СЪБОРИХТЕ ДОРИ НАЙ- ИЗЯВЕНИЯ ДОМ НА БЪЛГАРСКАТА КУЛТУРА В ЦЕНТЪРА НА СОФИЯ И ТАМ ПОСТРОИХТЕ РУСКА ЦЪРКВА.
    СЪБОРИХТЕ "ИЗГРЕВА", КОНФИСКУВАХТЕ ЗАМЯТА МУ И ДА ДАДОХТЕ ЗА СТРОЕЖ НА РУСКОТО ПОСОЛСТВО - ЗНАЧИ УНИЩОЖИХТЕ СВЕЩЕНОТО МЯСТО НА БЯЛОТО БРАТСТВО- ЕДИНСТВЕНАТА СВЕТОВНА РЕЛИГИЯ СЪЗДАДЕНА ОТ БЪЛГАРИН - ДЪНОВ. ЩЕТЕ ИЛИ НЕ, НО ТОЙ СПОРЕД ВСИЧКИ КЛАСАЦИИ Е НАЙ- ИЗВЕСТНИЯ ПО СВЕТА БЪЛГАРИН.
  • 183 Опо9обо

    0 0 Отговор

    До коментар #94 от "Ето ви доказателство":

    Глюпости
  • 184 дедя

    2 1 Отговор
    Евроатлантически фашисти на убийците и разрушителите на София и др.населени места през 1944-1945г. ще го съборите ли бе лизачи
  • 185 хехехе

    1 1 Отговор
    АБЕ ТЪП@ЦИ ТО В ГЕРМАНИЯ ДО КАТО СВЯТ СВЕТУВА ЩЕ Е СРАМ КОНЦЛАГЕРИТЕ ИМ И ЗАЩО НЕ СА ГИ ЗАЛИЧИЛИ МИ ЗАЩОТО ДА ПОМНИ ЗНАЕ КАКВО Е СТАНАЛО А НИЕ ДАЙТЕ ДА ЗАТРИЕМ ВСИЧКО И ПОСЛЕ КВО Е СТАНАЛО МИИИ ОТГОВОРА Е ОТ ТЪПАЦИ - МИ НЕЗНАЕМ - НИКОЙ ПО СВЕТА КАКВОТО И ЛОШО ИЛИ ДОБРО ДА Е СТОРИЛ НЕ ГО Е ЗАЛИЧИЛ ЗА ДА СЕ ЗНАЕ И ДА СЕ ПОМНИ И ДА НЕСЕ ДОПУСКА ЛОШОТО - А ПАМЕТНИКА КОЙТО ИСКА ДА СИ ГО ХАРЕСВА КОЙТО ИСКА ДА СИ ГО МРАЗИ НО НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПИПА И ТОВА Е - КАТО СМЕ ТОЛКОВА ВЕЛИКИ ЗАЩО НЯМА ПАМЕТНИЦИ НА АСПАРУХ НА КРУМ НА СЕМИОН И НА ОЩЕ 10 ТИНА ВЕЛИКИ А - АЙ СТИГА БУТАЙТЕ НАПРАВЕТЕ НЕЩО НОВО - ДИИИВА ВАШТА СТРОШИХТЕ ВСИЧКО - ДАЖИ И МАВЗОЛЕЯ НЕ ЧЕ МИ Е СКЪП АМА ЩЯХА ДА ИДВАТ ДА ГЛЕДАТ ХОРАТА ОТ КЪДЕ СМЕ ТРЪГНАЛИ И ДОКЪДЕ СМЕ СТИГНАЛИ АКО ВЪОБЩЕ СМЕ СТИГНАЛИ НАПРЕД ЩОТО АЗ СЕ СЪМНЯВАМ ЗАРАДИ МУХЛЯСАЛИТЕ ТЪПИ МОЗЪЦИ В ТАЯ ДЪРЖАВА
  • 186 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 187 Гост

    0 0 Отговор
    Да си ходи този грозун паметник, натресен ни насила да си ходи доброволно.
  • 188 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 189 Брейка

    0 0 Отговор
    На негово място направете статуя на Хаджигенов
  • 190 дидо тира

    0 0 Отговор
    кога ще съборим паметника на американските летци бонбандирали София и унищожили история и памет и 2000 загинали българи или на тях цветя да им носим ааа келеши
  • 191 Радан

    0 0 Отговор
    на това свято място направете паметник на МАТА ХАРИ СНИМАЛА ЧЕКМЕДЖЕТО
  • 192 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 193 Този коментар е премахнат от модератор.