Last news in Fakti

21 Март, 2023 10:00 2 060 13

На Амур: където Русия и Китай са най-близо една до друга

  • китай-
  • русия-
  • амур

Ако ги нямаше граничарите, човек можеше да претича по леда, сковал река Амур, и от Русия да се озове в Китай

На Амур: където Русия и Китай са най-близо една до друга - 1
Снимка: DW
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

От едната страна на река Амур е руският Благовешченск, а от другата - китайският Хейхъ. Едно време китайците идвали с куфари да продават евтини стоки на руския пазар, но днес те са големите работодатели в града.

Ако ги нямаше граничарите, човек можеше да претича по леда, сковал река Амур, и от Русия да се озове в Китай. Двете големи страни са най-близко една до друга тъкмо на това място: между градовете Благовешченск и Хейхъ, се казва в репортаж на Ина Рук за АРД.

Благовешченск е красив и просторен град, смятат го за "прозорец на Русия на изток". На брега на Амур се развява руското знаме – толкова огромно, та да се вижда добре и на отсрещната страна в Хейхъ.

„Там допреди двайсетина години имаше само няколко дървени бараки и гора“, казва пред АРД Олга Кушнарьова, собственичка на туристическо бюро в Благовешченск. Днес обаче на отсрещния бряг на Амур се издигат небостъргачи и молове, вижда се и един увеселителен парк. Навремето, като студентка, Кушнарьова понякога ходела до Хейхъ – за местните хора това било разрешено.

Куфарната търговия

"Куфарна търговия" – така го наричали тогава. Олга минавала реката с две празни пътни чанти, а обратно са връщала с куп стоки: „Адидас“, „Диор“, „Левис“… Вярно, всичките били ментата, но хората въпреки това ги купували като топъл хляб. „Понякога се връщах с нахлузени един върху друг десет чифта джинси. Защото позволяваха да внасяме само две чанти – и дрехите на гърба си“, разказва Олга.

Стоката поемала към всички кътчета на Русия: „Благовешченск беше Адидас-столицата на СССР“, шегува се Олга. Но и самите китайци идвали за търговия в руския град и продавали за малко пари каквото смогнат да примъкнат: инструменти, тостери, фалшиви маркови дрешки. Такива пазарища има и до днес в Благовешченск, само че китайските търговци отдавна вече са си наели местни продавачи. Казано другояче: китайците са работодатели на руснаците.

Пазарът на жилища е огромен

Ли Лиуа ни посреща в огромния си офис, украсен в златни орнаменти. На стената зад гърба ѝ виси декоративна чиния с образа на президента Си. Ли Лиуа за пръв път дошла в Благовешченск преди 20 години и отворила първата китайска чайна в града, се казва в репортажа на АРД.

Днес тя е сред най-могъщите строителни предприемачи в Благовешченск. Докато пресмята нещо на калкулатора, тя обяснява, че вече е построила над 3000 жилища. „Пазарът е огромен, а хората се скъсват да купуват, понеже има държавни субсидии“, казва предприемачката пред АРД. С изгодните ипотеки руските власти се опитват да привлекат повече хора в Далечния изток, който иначе се обезлюдява.

На строителните обекти на Ли Лиуа работят руснаци, китайци и таджики. Многоетажните блокове, които изгражда нейната фирма, са тухлени сгради с едностайни и двустайни жилища, обикновено с балкон – добре измислени и практични апартаментчета.

Хората не се интересуват много от Европа

Според репортерката на АРД Ина Рук хората в Благовешченск не се тревожат особено от факта, че работодателите им са китайци. „На Ли Лиуа просто ѝ викаме Лариса, така е по-лесно. Тя е една от нас“, казва един градски съветник от управляващата държавна партия, който навремето работел като юрист за същата предприемачка. „Тя прави много за града“, добавя той.

Олга Кушнарьова казва пред АРД, че Китай може би ще запълни празнината, отворена в резултат от западните санкции срещу Русия. Тя самата говори перфектно китайски и продава туристически пакети за летуване в Китай, в Тайланд или Виетнам. Местните не се интересуват много от Европа – далече им е.

Кушнарьова подкрепя руската война срещу Украйна, защото Русия трябвало да се брани и да си пази границите. И президентът Путин бил съвсем прав. Репортерката я пита кой е виновен за войната, а Кушнарьова е истински изненадана: „Със сигурност не и Русия“. Но в Украйна тя самата не е била никога.

Войната се усеща и тук

Войната е далеч от река Амур, но въпреки това нейното дихание се усеща и тук. Защото и тукашните руски младежи са необходими на фронта: из Благовешченск висят рекламни плакати за влизане в армията, на някои автомобили е изписана буквата Z – символ на войната. Една служителка на Кушнарьова изгубила брат си на фронта.

Ли Лиуа не обича много да говори за войната. Казва само, че войните са лошо нещо – и бързо сменя темата.

Град Хейхъ направи новогодишен подарък на съседите в Русия. Кметството на Благовешченск се беше отказало от фойерверки заради войната. „Но китайците ни ги организираха, дори с лазерни и светлинни ефекти, прекрасно беше!“ – казва Олга Кушнарьова.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Теле

    9 2 Отговор
    Германците виждали ли са голем мост
  • 2 Za победу

    7 3 Отговор
    Вие руснаците с китайците не можете да ги уплашите. Има време, първо пиле с ориз, после куче на скара.
  • 3 Псевдоним

    11 7 Отговор
    Русия и Китай са новите Канада и САЩ.

    Коментиран от #4

  • 4 А защо

    10 7 Отговор

    До коментар #3 от "Псевдоним":

    ... няма опашки за визи за "новите Канада и САЩ" както и до ден днешен има за истинските?

    Коментиран от #7

  • 5 катран

    3 1 Отговор
    уф..аман от германци..соросоидни подлоги..срам за тази нация..накрая ще ви нахранят с Кинhttps://fakti.bg/mnenia/765480-na-amur-kadeto-rusia-i-kitai-sa-nai-blizo-edna-do-drugaжал..
  • 6 Анонимен

    5 8 Отговор
    Китайски амбулантен търговец е най-големият строителен предприемач в този руски град. Мога да си представя качеството на строителството, а за държавното регулиране на отрасъла ми стана ясно. Пародия на държава.
  • 7 Псевдоним

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "А защо":

    Защото хората на изток от Европа са с друг тип мислене. За тези държави никога няма да има опашки от кандидати, дори и да станат най-доброто място за живеене в света.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Мими

    4 4 Отговор
    Много противно интервю, върнах се в тъпия соц - реализъм изпълнен с фалшив идеализъм
  • 10 Бацо Гацов

    4 4 Отговор
    Та..точно по повод откриването на този мост Председателката на Съвета на Русия, Матвиенко, Валентина Ивановна каза на открито заседание (цитирам дума по дума):..С тази придобивка най-после ще се съкрати многократно времето за доставка на пирони, така жизнено необходими на нашата икономика..(край на цитата) На печелившите- Честито !!! ( и дано най-после се научат как се правят пирони)
  • 11 Диамантената ръка

    4 2 Отговор
    Адидас, Диор, вярно менте, ама... то целия ни живот у Благовешченск си е менте, кво да правим...
  • 12 Ундердог

    0 0 Отговор
    Преди около 20 години казах на жена ми, че Китай ще се настани по този модел в руския далечен изток.
  • 13 Факт

    0 0 Отговор
    Преди да гръмнат кулите, Китай не беше световен икономически играч и Мексико не смееше да се рогожи на щатите. ( Преди 20 години отсреща е имало само дървени бараки). Заключението е, че в щатите има доста силна предателска групировка. Леля каза, че ако не се елиминира тази групировка, ще стане страшно за щатите и целия свят. Четете и препрочитайте!!!