Last news in Fakti

21 Март, 2023 11:58 3 768 39

Кристиян Шкварек пред ФАКТИ: ПП и ДБ имат мечтата да направят Голям шлем на местните избори

  • кристиян-
  • шкварек-
  • герб-
  • сдс-
  • пп-
  • избори-
  • бсп-
  • дпс-
  • възраждане

Оказа се, че има сблъсък между БСП и „Левицата“, казва анализаторът

Кристиян Шкварек пред ФАКТИ: ПП и ДБ имат мечтата да направят Голям шлем на местните избори - 1
Снимка: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Изборите на 2 април наближават. Кой как се позиционира на политическата сцена... Пред ФАКТИ говори Кристиян Шкварек - историк, политически анализатор и председател на Младежкия консервативен клуб.

- Г-н Шкварек, пета предизборна кампания за парламент у нас за две години. Можем ли да говорим за две години загубено време…
- Даже вече ще станат три, защото дори и да минат изборите, ако всичко мине супер, ако се направи кабинет, ако си стиснат ръцете, ако приключи политическата криза, дори при това положение около една година е нужно, за да заработи един такъв кабинет и да почне да се виждат неговите политики, а това, респективно, да върне държавата на някакъв прав път. Към момента сме изгубили три години, ако още една година загубим във времето напред и не съставим правителство, ще станат четири. В смисъл такъв, гледайте на нещата с една година отгоре. Това е колосална загуба на време. Следя какво се случва в съседните нам държави – в Гърция, в Румъния. Три години да изгубиш като държава е пагубно, а ние се доближаваме до момента, в който ще сме загубили един цял мандат на едно редовно правителство от четири години. Просто отписваме 4 години от България. Това е много време и е пагубно, повтарям се.

- През 2021 г. проведохме три пъти избори най-вече заради поведението ИТН. Днес къде са те…
- ИТН са извън парламента и няма да се върна там, защото това би било прецедент - ако формацията се върне в парламента самостоятелно, след като е била изгонена от него. Затова не смятам, че те ще се върнат. Същото нещо може да сполети и тези виновни партии, заради които не се създава кабинет и се ходи
на предсрочни избори. Такива партии ги чака съдбата на ИТН.

- Сблъсъкът днес е ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, а различията са най-вече във взаимните им обвинения кой е по-корумпиран. Това работещо ли е?
- Категорично това не е работещо и хората започват да го усещат. Също така хората все повече започват да се чудят защо тези две формации не направят кабинет, след като лостовете са в тях. Ясно е, че нито ГЕРБ-СДС, нито ПП-ДБ ще могат да съставят кабинет с останалите партии, които влязат в парламента. И точно това води до политическата криза, в която се намираме - че тези две формации не мога да седнат на маса и да понесат политическата щета. Ако те се обединят, те ще понесат неизменно политическа щета, но от друга страна това е някакъв вид отговорно решение спрямо държавата. Преди години се случи нещо подобно у нас. Ако върнем времето назад, ще видим как се сформира Тройната коалиция. Тя бе също толкова невъзможна, но седнаха на масата, казаха си, че положението е тежко и че трябва да се реши политическата криза. И кабинетът изкара пълен мандат. Така че за мен единственото като решение на тази политическа криза е нещо подобно – ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ заедно. Но аз по-скоро смятам, че това няма да се случи, защото ПП и ДБ имат мечтата да направят Голям шлем на местните избори. За да се случи това, тогава трябва да има избори 2 в 1. Очаквам ПП и ДБ да тупат топката не само сега, а и ако има следващи предсрочни избори – юни, юли примерно. Ако ПП и ДБ има как да направят така, че да отидем на 2 в 1 избори есента, ще го направят.

- БСП срещу „Левицата“. Виждате ли сблъсък…
- Оказа се, че има сблъсък между БСП и „Левицата“. Първоначално, ако трябва бъда малко по-груб, ще кажа, че за мен „Левицата“ бе изкарване от нафталина на разни стари кадри на комунистическата партия у нас, но се оказа, че те гонят 3 или 3,5%, а това не е малко. При тях има и доста пари, защото те не са някакъв нов проект, а стабилни хора вляво. Все пак са хора, които се отцепиха от БСП, по-точно се отцепиха от Корнелия Нинова конкретно, но имат пари и структури. Като нищо може да направят някаква изненада и да влязат в парламента.

- Какво е лицето на „Български възход“…
- Би трябвало да е Стефан Янев, защото голяма част от избирателите на „Българския възход“ гласуват, защото свързват Янев с президента Радев. За гласоподавателите все още има някаква симбиоза между Янев и Радев, предвид каква е ролята на президента. Но истината е, че между Янев и Радев няма връзка от доста време.

- Чувства ли се ДПС добре в една такава конкуренция между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ…
- ДПС в момента се чувства все по-зле поради простата причина, че те виждат, че външни сили няма да позволят да се направи кабинет на системните партии. ГЕРБ все повече са тласкани и притискани от външни фактори да направи коалиция с ПП, а това със сигурност не се харесва на ДПС.

- Нещо ново в поведението на „Възраждане“ виждате ли ...
- В интерес на истината, те са много последователни. Стратегията, която успешно прилагат като антисистемна партия, е да видят къде има казус, по чиято писта могат да тичат сами. В смисъл такъв, че никоя от другите партии не пуска и не може да си позволи да тича в тази писта. Такъв казус бе Зеленият сертификат и те натискаха там максимално. Сега се опитаха да направят същата с еврото, но еврото бе прекратено като въпрос, след като се отложи влизането ни в еврозоната. Така че те ще търсят нещо ново. При тях стратегията е ясна и го правят умело, а у нас се оказва, че не е трудно да намериш място и тема, по която да тичаш сам.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дааа

    22 25 Отговор
    Е да ви оставят да крадете ли... затягане на коланите, постна пица и хоп обществени поръчки... инхаус в чекмеджан и скрити в зайчарника в Банкя.
  • 2 ПП?

    27 5 Отговор
    Голям глен ще хванат, ама много голям!

    Коментиран от #27

  • 3 ТаУмВзе

    24 6 Отговор
    Така и не разбрах, каква му е роличката на полячето. При положение, че вчера приключихме в Геноцида. За десерт Война! Важното е да се лае по телевистан нещо си.
  • 4 Ха ха ха

    28 5 Отговор
    Да, но по вероятно е да получат един голям чле.....
  • 5 Коментар

    30 6 Отговор
    Просто Продай Държавата България имат голяма мечта да завладеят държавата,за да може после на части да я продадат.
  • 6 Искам да питам

    20 9 Отговор
    Кой е този Кристиян Шкварек поне да му бяхте направили кратка визитка и представяне за да знаем кой се изказва?!

    Коментиран от #8, #24

  • 7 Борисов

    6 23 Отговор
    ПП и ДБ трябва да водят образователна дискусия с хората, за да намалят страха им и те да могат да си представят по-доброто. Иначе е добре, когато има кой да дава повече пати, отколкото мафиози като Борисов искат да откраднат. В последните 35 години само Европейския съюз е давал такива пари и Борисов успешно ги крал. И затова изглеждаше че има нещо положително, а то кражба.
  • 8 Ана

    10 6 Отговор

    До коментар #6 от "Искам да питам":

    И на м н ми е чудно но явно е гадже на някой от тези партии
  • 9 Доказано

    15 5 Отговор
    Такива мечти обикновено се появяват след обилна консумация на пици.
  • 10 Музнайко

    10 6 Отговор
    Прилича ми на един от Grinder с който се запознах беше добър анализатор

    Коментиран от #23

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Двойникът на Киро

    13 2 Отговор
    Лапам
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Малка терца

    17 3 Отговор
    Може и да не спечелите . Лесно можеш да излъжеш хората но после трудно забравят. ШАРЛАТАНИ бяхте и ШАРЛАТАНИ ще си останете
  • 15 Ромски Руй

    8 7 Отговор
    Кървясали са му очичките колко ли чурки са свършили на лицето му. Наистина кой е този?
  • 16 ТОЯ Е ГОЛЕМО ВЕЛОЗАДВИЖВАНЕ !

    4 3 Отговор
    ...........................................................................

    Коментиран от #29

  • 17 ХРАЧА НА ТОЯ !

    3 5 Отговор
    .........................
  • 18 123

    5 12 Отговор
    По лошо от кабинет на ПП е кабинет на ГЕРБ.
  • 19 Политиканчев

    5 4 Отговор
    Не е пагубно. Дори е много хубаво за народа политиците да пропуснат цял мандат крадене. Иначе е добре да има паритет между опонентите. Примерно ако едните държат централната власт другите да вземат кметовете. Политици, медии и специалисти ни приглушиха ушите колко било лошо да няма правителство. Напротив - много си е добре. Направо супер
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Глас народен…

    8 8 Отговор
    ХОРА ГЛАСУВАЙТЕ!!! ЗА ДА НЕ СЕ ВЪРНЕ ГРАБИТЕЛСКО МАФИОТСКАТА ГРУПИРОВКА ГРОБ
  • 22 123

    8 9 Отговор
    Гласувайте за ГЕРБ- Граждани дават Евра на Разбойника Боко
  • 23 Хахахаха

    7 2 Отговор

    До коментар #10 от "Музнайко":

    Какво правиш в grinder, джендър.
  • 24 Бай Иван

    3 1 Отговор

    До коментар #6 от "Искам да питам":

    Един дето до сега ходил само по екскурзии, галиба къде 65 държави разправяше че посетил ...
  • 25 Матей преображенски

    3 3 Отговор
    А-е ,голямо четива,е,г-н Швейк на Ярослав Хашек.Загубили сме три години,сефте и колко пъти по три години,десет пъти по три години сме губили,и пак сме живи.Питай защо се проваляше ИНТ ,и най вече оня дългуч,маркуч,дето и сценаристите си пробута за първи капии в псевдо-партията си.Ако е за шовинистично правителство,проукраинско и милитаристично,по добре хич да не е,провал,бойкот на изборите,масови буйни протести и възвестяване властта на Отечествен фронт,без майтап,дотам сме я докарали.
  • 26 Точен

    4 5 Отговор
    Възраждане е България! Другите са слуги на крадливия Запад.

    Коментиран от #33

  • 27 Ама ще е с контра

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "ПП?":

    Да го обявят хайде !
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Рамщайн каза

    5 2 Отговор
    Младежкият консервативен клуб-аз,леля,жена ми и балдъзата-регистриран по Закона за лицата и семейството и на грантове към Козяк.Всички младежи на фронта.
  • 32 Реалиста

    6 3 Отговор
    Кристиян Шкварек, кой е този тарикат и от къде дойде?След като прочетох, статията, разбрах, всъшност става дума за един, елементарен политически шибек.
  • 33 Кажи честно ...

    5 1 Отговор

    До коментар #26 от "Точен":

    Много малка тази България - шепа нещастни фашисти, водени от бавноразвиващ се гагаузин, учил 11 години право !
  • 34 Надежда

    0 0 Отговор
    Кой, е този неизвестен, Герб ще спечелят Бойко всеки ден при Мустафа, така че него ще назначат
  • 35 ШКВАРЕЦ Е ГАЛФОН

    1 0 Отговор
    Фалирали сме, разбира се – и то не от вчера.

    Браво на финансовата министърка Росица Велкова. Това коментира във "Фейсбук" Кеворк Кеворкян.
  • 36 Веселяк

    0 0 Отговор
    Аз ше гласувам за русофилите и Волен само за майтапа 🤪 а иначе въобще не ми дреме 😆
  • 37 Мечтател

    1 0 Отговор
    Ех, мечти, мечтиииииии
  • 38 Лия

    1 0 Отговор
    мечтите са безплатни, а Христо Иванов е голям мечтател
  • 39 Орка

    1 0 Отговор
    ЙРИСТИЯНЧО ЩО НЕ СИ С ПОЛСКИТЕ НАЕМНИЦИ ПОД БАХМУТ КО ПРАЙШ ТУКА ДА НЕ СИ НАА....АЛ