Last news in Fakti

21 Март, 2023 17:33 1 989 37

Перфектният българин

  • българи-
  • разделение-
  • родово разделение

Национално помирение? Мисия невъзможна

Перфектният българин - 1
Снимка: shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Често чуваме, че причина за разделението в нашето общество трябвало да се търси в липсата на национален идеал. Политиците ни да се държат като смъртни врагове, вместо да обединят усилия за това, заради което би трябвало да са на местата си - добруването на народа и страната. „Простак, тъпак, идиот, гьон сурат, не сте си пил лекарствата, работите за руснаците, вие пък за американците....“. Това е част от редовния репертоар на участниците в ТВ сблъсъци. Годината е 2023 г. Къде са тук проблемите на хората, къде са тези на страната. Виждаме само лични проблеми.

За начало на родното разделение се сочи т.нар. Войнишко въстание и последвалият Ньойски договор от 1919 г., който слага край на мечтите за реализиране на националния идеал за обединение на българските земи. Освен, че губим територии, успешно посяваме и семената на омразата, оказали се устойчиви, като ГМО. И така вече близо сто години. Фашисти, комунисти, врагове на народа, народни изедници, активни борци, реститути. Хвърчат слюнки, лее се ненавист.

Твърди се, че за да преодолеем тоталното разделение и да постигнем национално помирение, най-напред трябва да заживеем в мир със самите себе си. Така че, това преди всичко си е строго индивидуална задача. Блажен е този, който го е постигнал.

Представям ви събирателен образ-биография на перфектния българин, постигнал вътрешен родово-исторически баланс и автоимунно национално помирение. И така... ...

Единият му дядо бил царски офицер, а другият бил сред екзекуторите на жертвите от Народния съд. Първият гонил шумкарите в балкана, май имал участие и при гибелта на майор Томпсън. Вторият си бил баш партизанин. След време на пияна глава се хвалил, че лично ликвидирал принц Кирил след Народния съд. Веднага след Девети двамата заедно подгонили немците във Втората фаза на втората световна война, та чак до Унгария. Традицията повелява да започваме войните с едни съюзници, после нещата се обръщат, а накрая, без значение дали бием или губим, плащаме репарации. Та двамата се сближили като бойни другари, а когато Европа поутихнала, даже станали сватове.

Народната власт обаче взела къщата на царския офицер, но за щастие и късмет на младите я дала на партизанина, като крайно нуждаещ се. Така семейството не изгубило нищо. После сватовете заминали за Белене. Единият като затворник, другият като надзирател. Виждали се всеки ден. Надзирателят правел каквото може, за да облекчи страданията на сват си. Но една сутрин заварил стария офицер вкочанен. Издигнали надзирателя на партийна работа и полека-лека той стигнал до голямата номенклатура. Синът му, който бил мъж на дъщерята на офицера, пък командвал гранична застава. Той организирал бягството на сина на покойния си тъст в Гърция. Шуреят му не се обадил десетилетия. В началото пращал картички от най-различни места по света, като неизменно ги носел не пощальон, а милиционер в отворени пликове.

След 10 ноември невъзвращенецът внезапно се появил. На входа на бащиния си дом видял паметна плоча на надзирателя от Белене. Подал документи за реституция и съдът възстановил собствеността му. Все пак оставил сестра си и зет си – граничаря, който го пуснал отвъд браздата, да живеят в родната му къща. Така семейството отново не изгубило нищо. От другата страна на входа поставили паметна плоча и на царския офицер. Тримата останали заедно и доживели до дълбока старост в мир и сговор.

Днес внукът на царския офицер и партизанина, рожба на свързването на две "вражески" фамилии, е пенсионер. Получава 480 лв, но взема наем и от двата гаража, разположени до паметните плочи на дядовците му. Не се оплаква, въпреки стоте лева за лекарства, които дава месечно. Смята, че е квит с миналото и не таи омраза към никого.

За съжаление това е само един измислен, събирателен образ, макар и изграден по действителни събития и случки. Не всички можем да бъдем наследници на „вражески“ фамилии. Пък и за съжаление, това далеч не е гаранция, че няма да допуснем бесовете в душите ни, постигайки своеобразен исторически баланс. Познавам много издънки на подобни "смесени бракове", които са доста далеч от представите за смирение и благост.

През годините ни бяха налагани всевъзможни заместители на изгубения национален идеал – социализмът, като предходна фаза на висшата цел – комунизма. После демокрацията. След това членството в Европейския съюз и НАТО. Влязохме навсякъде, където кандидатствахме. Е, малко ни поотложиха за Шенген и Еврозоната, но ще ни пуснат. Ентусиазъм по темата няма. По-скоро е обратнопропорционален на патоса, с който част от политическия, простете, елит, описват чутовните екстри, които ни чакат. Достатъчни са десет минути пряко предаване, за да се наложи да ви лекува екзорсист.

Както предпазливата и наплашена риба побутва леко стръвта, души и отминава, така и нашенецът си остава скептик, "гледащ намръщено изпод ниско чело". Не сме перфектни като описания по-горе, но поне сме истински


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Козяк

    27 15 Отговор
    Перфектният българин е чипиран, ваксиниран,със сменен пол, големи заеми и плаща с дигитално евро.

    Коментиран от #5, #9

  • 3 ИСТИНА Е

    18 9 Отговор
    Перфектният българин е депутата
    Краде и лъже на поразия. За това ще сме най-бедните в света.
  • 4 Бла бла бла

    10 1 Отговор
    Няма смисъл
  • 5 честен ционист

    6 11 Отговор

    До коментар #2 от "Козяк":

    Костя?

    Коментиран от #17

  • 6 Боклук

    4 15 Отговор
    Булгар-Булгар ,или както казват в Македония : диви кривокраки Татари.

    Коментиран от #16

  • 7 Не е само в България

    24 5 Отговор
    Навсякъде политиците, уж "народни представители", прокарват решения ОБРАТНИ на желанието на народа. Така е в България, така е във Франция (пенсионната реформа), така е и в САЩ, така е и в ЕС. Това не е демокрация а феодален строй при който куп олигарси си правят каквото на тях им изнася, и ни го представят като "демокрация и борба с корупцията? Мразят референдуми защото това е истинска демокрация.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Иван от Троян

    11 6 Отговор
    Перфектния е 120 кг бизнесмен с пари и приятелка/ки певачки с силикон
  • 11 Козяк

    15 7 Отговор

    До коментар #9 от "От обора":

    И се храни със скакалци по 400 евро за килограм.
  • 12 Реалист

    7 12 Отговор
    Русофобите винаги са продавали нац интреси на България, а русофилите винаги са пазили нац интреси на България това е разликата между русофили и русофоби.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Философа

    10 7 Отговор
    Петата колона на Сорос си представят перфектния човек като слуга с робски психика който изпълнява желаният на господарите които са третополови и мн алчни.
  • 15 9003

    9 5 Отговор
    Русофобите са фашисти. Цанков Кръволока и Стамболов Сатрапа са били русофоби. Фашизма е по древен от колкото ви го представят петата колона. Всички колонизатори от запад са се
    движили от фашиска идеология.
  • 16 МъкаДончо

    6 0 Отговор

    До коментар #6 от "Боклук":

    Само Слънце е по-старо от мъкаДонив, и само мъкаДонците са произлезли от българите упс татарите!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Перфектия Българин

    7 9 Отговор
    Е този който излиза на масов протест когато политиците работят в полза на ЕС а не на България и когато се готвят да пращат българи на заколение в Украйна, когато инфлацията беснее, когато спряха евтиния руски газ и т.н.. Французите - това са народ. Излязоха веднага само заради 2 години увеличение на пенсионната възраст. И няма да спрат, полиция не ги плаши. Ето това би трябвало да е перфектния Българин а не да блее послушно като овчица докато я стрижат, щавят, а после я пращат на заколение.

    Коментиран от #19, #37

  • 19 Последния Софиянец

    4 3 Отговор

    До коментар #18 от "Перфектия Българин":

    По миналата неделя на Похода за мир излязоха 100 000 българи.

    Коментиран от #23

  • 20 Перфектния Българин

    6 9 Отговор
    Отива да гласува за Възраждане, за да не може крадливите евроатлантици като ГЕРБ, ППДБ, ДПС, които са само 20% от народа, да получат 50% от гласовете. А реалният Българин не ходи да гласува защото "нямало смисъл" или гласува с "не гласувам за никого" което просто разрежда процентите на малките партии и евроатлантиците пак събират 50% от депутатските места в парламента. Перфектния Българин мисли, реалният Българин не се напъва и затова го стрижат и колят векове.
  • 21 Почитател

    1 0 Отговор
    Абе , Милене?! Що плагиатсваш?! Или, викаш си , то читателите ми са простаци! Кой, ще е чел Стефан Цанев?! Не е хубаво така Милене! Не подценявай аудиторията си!:)
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Пълна хибернация

    3 4 Отговор

    До коментар #19 от "Последния Софиянец":

    Малко беше, особено в София. Козяк събира повече платени протестиращи "в подкрепа на украйна". Народът спи в дълбока кома и ще се събуди когато започнат да идват повиквателните или да падат ракетите с ядрени бомби.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 1111

    6 1 Отговор
    Перфекният българин е Васил Левски, а националният идеал - чиста и свята република!
  • 26 1111

    7 1 Отговор
    Перфектният българин е Васил Левски, а националният идеал - чиста и свята република!
  • 27 Почитател

    2 2 Отговор
    Милене! Милене! Не подценявай хората! Макар че и обратното е опасно!:) Та, да ти оставя номер за свръзка?!:) Няма проблем. Интересно ми е дали ще отговориш. По всяка вероятност не! Защото си страхлив!:)
  • 28 ТаУмВзе

    3 5 Отговор
    Последна национална Катастрофа е! Са и във Война ни набутаха продажниците.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Ще има помирение, когато

    1 6 Отговор
    бутнем МОЧА , Альоша и още 3900 тотема на руският окупатор!

    Коментиран от #31, #34

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Леля Гошо

    3 1 Отговор
    Има едно единствено нещо, с което всички сме съгласни, и -фили и -фоби, и ватници и козяци. Трябва всички да се обединим около него, ако трябва да сменим и герба. А то е че българските жени са най-красивите, а българските мъже са най-надарени.
  • 33 Коментар

    4 0 Отговор
    Преди ковид нямаше такова разделение.Някои не се държат адекватно.Може ковид да ги е ударил в мозъка и да са получили някой микроинсулт.По време на самата пандемия не гледах и не четях новини.Като почна войната в Украйна бях в шок като си пуснах телевизора и видях какви откачалки дават по медиите.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Прокобатор

    0 0 Отговор
    В Грешка си ,,авторе" Не Войнишкото възстание, Ньой ,а Карвъвият 9 юни1923 година постави Началото на всички беди у нас! Просто /110 от ,,народа" яхна останалата част, и така до ден днешен!
  • 36 Ехото

    0 0 Отговор
    Трийте, трийте докато ни затриете
  • 37 Българските турци

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "Перфектия Българин":

    С тропане и скачане по улиците нищо не става Майна !... Вас там ви мързи да гласувате !...Все чакате някой да дойде да ви освободи и да ви оправи !...И ви бива само да завиждате на гърците или злорадно да се радвате на "супер инфлацията и мизерните заплати" в Турция !?... А за Франция си прав !..."Димната завеса" наречена "Демокрация и европейски цeнности" полека лека се разсейва и много скоро истината ще разцъфне "пак от пъпа на Париж " !!!