Last news in Fakti

27 Март, 2023 13:27 8 523 24

Какви приходи влизат, защо сметките на ПФК „Левски“ са запорирани… Пред ФАКТИ говори шефът на НАП Борис Михайлов

  • борис-
  • михайлов-
  • нап-
  • приходи-
  • левски

Явлението „заплата в плик“ вече е в значително по-ограничени размери, казва той

Какви приходи влизат, защо сметките на ПФК „Левски“ са запорирани… Пред ФАКТИ говори шефът на НАП Борис Михайлов - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Как се справя НАП със събирането на пари в държавата... Какво е състоянието на ПФК „Левски“? Пред ФАКТИ говори изпълнителният директор на НАП Борис Михайлов.

- Г-н Михайлов, Националната агенция за приходите се похвали с над 6 млрд. лева приходи към 17 март 2023 година. Как се движим спрямо плана?
-
Отчитаме рекорден ръст на приходите, които е събрала НАП както през изминалата година, така и от началото на тази година. Над 6,8 млрд. лева са общо постъпленията в приходната агенция от 1 януари до 23 март 2023 година, което е с над 850 млн. лв. или 14,3 % повече спрямо същия период на миналата година. През 2022 г. приходите в бюджета са близо 31,5 милиарда лева, което е с 3 милиарда повече, в сравнение с 2021 година.

- Вече сме във времето на плащане на данъци. Там как стоят нещата като приходи?
- Данъчната кампания за деклариране на доходите на физическите лица започна на 10 януари, а за фирмите, които внасят корпоративен данък, стартира на 1 март. На този етап кампанията протича според очакванията ни. До 23 март над 302 000 граждани вече са декларирали доходите си, като близо 75% са подали декларацията си през портала за електронни услуги. От 1 март до момента над 36 000 фирми са подали годишните си данъчни декларации.

- Абсолютно всички данъчни декларации ли са достъпни по електронен път?
- Всички декларации могат да се подават по електронен път. Това става през Портала за електронни услуги на НАП или през имейл на приходната агенция, като декларацията трябва да е подписана с квалифициран електронен подпис (КЕП). НАП вече предлага над 160 онлайн услуги. Това ни нарежда на водещо място в страната сред дигиталните институции. Продължаваме да развиваме е-услугите и да разработваме нови в името на потребителите. В момента в процес на тестване е нова електронна услуга, която ще дава информация за фирми и граждани, които имат непогасени публични задължения. Услугата ще дава възможност на потребителите за търсене по зададени филтри, което е улеснение за ползвателите ѝ.

- Поради различните кризи, които ни съпровождат, ставката ДДС за различни стоки бе намалена. Това как се отразява на фиска?
- За първите месеци на 2023 г. НАП е събрала над 2,6 млн. лв. ДДС. Въпреки намалената ставка на данък добавена стойност за някои стоки и услуги от 20 % на 9 %, постъпленията от ДДС в бюджета бележат ръст с 9,2 % повече в сравнение със същия период на предходната година.

- Приходите от осигурителни вноски към 17 март надвишават 2,7 млрд. лв., което е с над 425 млн. лв. или 18,5 % повече спрямо първите два месеца и половина на миналата година. Това какво означава?
- Към 23 март приходите от осигурителни вноски вече са над 3 млрд. лв., което е с 20,2 % или над 519 млн. лв. повече в сравнение със същия период на 2022 г. Това безспорно е добър показател, който може да означава, че все повече работодатели и техните служителите са осъзнали риска от това да внасят данъци и осигуровки върху по-ниски възнаграждения от реалните. Т.е. явлението „заплата в плик“ вече е в значително по-ограничени размери, каквато е и нашата цел. Съвместно с други институции - ГИТ, НОИ, браншови организации и синдикати, НАП работи усилено и следи рисковите сектори, в които е практика да се изплащат възнагражденията в плик, провеждаме кампании, в които информираме работодателите и техните служители за рисковете от това да дават или получават „заплати в плик“. Най-рисковите сектори са търговията на едро и дребно, строителството, хотелиерството и ресторантьорство. Благодарение на комуникационните и контролни мерки, които предприемаме, сме стопили с около 100 млн. лева годишно щетата за фиска от неплащане на данъци и осигуровки в реален размер.

- Какви са плановете на НАП за 2023 година? Какви приходи сте си поставил като цел?
-
Най-важната цел на НАП и ключова нейна роля в обществото е да осигури събираемостта на данъците, осигурителните вноски и публични задължения. До края на годината за нас е важно да повишим ефективността на данъчно-осигурителния контрол, включително борбата с измамите. Приоритет за Агенцията е постоянното обучение и усъвършенстване на професионалните знания и умения и на качествата в екипите, както и развитието на електронните услуги. През изминалите месеци сериозно разширихме и капацитета на дирекция „Надзор върху хазарта и хазартните дейности“. Вярвам, че промените, направени в нея, ще доведат до доста по-голяма ефективност, така че НАП успешно да изпълнява ролята на регулаторен орган в тази сфера.

- И да излезем малко от бюджетната сфера. Скоро имахте разговор със собственика на „Левски“ Наско Сираков, защото клубът е длъжник. Какво трябва да знаят феновете, какво можете да кажете вие за дълговете на клуба…
- Проведени са няколко срещи с ръководството на клуба, на които са обсъдени възможностите на дружеството да заплати дълга си. Сметките на ПФК „Левски“ АД са запорирани от НАП, като постъпващите суми се разпределят за погасяване на задълженията му. От средата на март дружеството има разрешение за неотложни плащания, което му дава възможност с част от сумата в сметките да прави плащания във връзка с дейността му. Това са, например, заплати и погасяване в срок на нововъзникващите задължения към НАП.

- Скоро НАП извърши и проверка на имоти на българи в Дубай. Какво констатирахте…
- Проверките на лица, притежаващи имоти в ОАЕ (Дубай), са възложени във връзка с данни, получени по линия на международния обмен на информация за придобити от български граждани имоти в ОАЕ. Целта бе да се установи произхода на средствата, с които са придобити недвижимите имоти и дали са декларирани в годишните данъчни декларации по чл.50 от ЗДДФЛ. Данните са към 15 март 2023 г., когато са приключили производствата на 21 от лицата. В резултат на извършените проверки са подадени 6 коригиращи декларации по чл. 50 от ЗДДФЛ и е съставен 1 АУАН (Акт за установяване на административно нарушение). След като приключиха проверките, са възложени 5 ревизии, а 4 от тях са приключили. Допълнително установените задължения са в размер на над 131 хил. лева.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Даниел

    28 0 Отговор
    Щеше да е добре всички фирми да бъдат третирани по един и същи начин,и да си плащат в точен размер данъците и такси!
    Интересен ще е списъка на българи с имоти в Дубай и Катар ,и дано не е съкратен

    Коментиран от #3, #6

  • 2 Няма такава държава !

    41 3 Отговор
    Е как от НАП са запорирани сметките,ама от тия сметки пак се харчат пари ?

    Коментиран от #15

  • 3 Двоен аршин

    41 4 Отговор

    До коментар #1 от "Даниел":

    И как на Леца ще им разрешите, да харчи пари при запорирани сметки...Защо на други до сега това не се разрешаваше ...

    Коментиран от #10

  • 4 ПОДУЯНЕ С 35 МЛН.ДЪЛГ ИМА ЛИЦЕНЗ

    44 3 Отговор
    Като е отбора на всички власти за тях може

    Коментиран от #9, #13

  • 5 Миро

    19 0 Отговор
    Масон от ложата на узунов и копринков.... това е мафия.
  • 6 Слави Триф.

    22 0 Отговор

    До коментар #1 от "Даниел":

    Най вече да се направи одит на всички държавни бивши и настоящи директори, като се започне от НАП, НОЙ, Икономическа Полиция, МФР и последния да затвори вратата. Кметове и кметици...абе работа за цяла европа има и каци с пари на народа...
  • 7 00000

    30 0 Отговор
    Сметките запорирани-заплатите със сто процента повишени -какъв парадокс.......!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 8 кУмУнист

    12 17 Отговор
    Ама питайте как и колко плати ЦСКА до 2016 г на НАП, и с фалита си , с колко забиха българските граждани.

    Коментиран от #12

  • 9 Пепо

    10 24 Отговор

    До коментар #4 от "ПОДУЯНЕ С 35 МЛН.ДЪЛГ ИМА ЛИЦЕНЗ":

    Да, но от "Подуяне" плащат нещо и провеждат срещи с нап,за да се търсят варианти да изчистят дълговете си. От закритото през 2016г ЦСКА се криха, нямаха желание за срещи с НАП и не дадоха и стотинка на държавата. Правиш ли разлика ?

    Коментиран от #11

  • 10 Даниел

    7 1 Отговор

    До коментар #3 от "Двоен аршин":

    Има опция в която длъжника представя план за погасяване на дълга в дългосрочен план,след което ,ако взискателя одобри този план и сметне ,че интереса му е защитен се стига до така нареченото:частично вдигане на запора ,което позволява да се покриват текущи разходи,но и приходите към взискателя са регулярни!
    Ако в случая НАП реши да заведе дело за фалит,държавата няма да вземе нищо!
  • 11 Моля?

    24 6 Отговор

    До коментар #9 от "Пепо":

    Тези срещи ги знаем.Дългът е разсрочен веднъж.Сега тръсят съдействие да разсрочат разсроченото.Я,всезнайко обясни как това се случва?Или как изобщо ги търпят повече от 2 години да не плащат нищо,дългът от 4,5 млн при Батков,сега е над 11,5 млн лева...Как това е възможно само за ФК Лесни Сф Говид - Подуене 1914?Не трябваше ли отдавна да бъдат изхвърлени по селата?Не трябва ли,след като няма плащане да не вземат и лиценз?Кой им позволява тези своеволия?Или отбора на милицията,няма как.Не се пипа,както цял живот...

    Коментиран от #16

  • 12 Я си лягай

    18 5 Отговор

    До коментар #8 от "кУмУнист":

    А колко платиха за емблемата?И колко плащания от Ганчев имаше?Два пъти дълга!Мий краката и лягай,завлечения!

    Коментиран от #14, #20

  • 13 История

    5 17 Отговор

    До коментар #4 от "ПОДУЯНЕ С 35 МЛН.ДЪЛГ ИМА ЛИЦЕНЗ":

    Казваш Левски София бил отборът на всички власти... Нека вифдим сега фактите- Левски е създаден от ученици, гимназисти, ЦСКА е създаден от компартията ,т.е. изкуствено от държавата с две цели :1- да се протоводейства на голямата тогава фенска маса на Левски София и да се неутрализира възможността тази фенска маса от хиляди евентуално да се използва срещу властта, 2- подмазване на съветската компартия. После за да има контрол са сложили всеки един отбор под опеката на някоя институция - цска е бил отборът на властта през целия комунизъм, левски е бил "пришит" към пожарната ( някои умници оттогава твърдят,че били част от милицията,което не е вярно), локо пд и локо сф - към железниците и т.н. Между 1951-1962г ЦДНА ( закритото и несъществуващо вече ПФК ЦСКА) взима поред 12 пъти първенството. Очевидно е кой е бил отборът на властта,което е явно впрочем още от създаването на червените с указ на партията. Сегашният отбор на властта определено също не е Левски София,иначе да имаха титла след титла,а те едвам кретат. В Рязанград е отборът на властта. Мисли преди да пишеш неверни неща.
  • 14 Дончо

    5 5 Отговор

    До коментар #12 от "Я си лягай":

    Е и ? Аз ако утре събера 20 души от квартала в отбор и купя емблемата на Барса , нормално ли е да кръстя и аз отборът си Барса ?

    Коментиран от #18

  • 15 Защото

    6 3 Отговор

    До коментар #2 от "Няма такава държава !":

    ако някой ти дължи пари, не е хубаво да му вземеш цялата заплата. По добре му вземи примерно половината за да не умре от глад. Следващите месеци пак ще вземеш половината и така хем ще имаш плащания по дълга хем той ще има възможност да избегне фалита. Ипаче той фалира а ти с пръст в устата.

    Коментиран от #17

  • 16 Пепо

    4 11 Отговор

    До коментар #11 от "Моля?":

    Не,не трябваше да бъдат изхвърлени,защото законът позволява да плащаш разсрочено ,да имаш извънсъдебни споразумения стига да не спираш да плащаш нещо какъвто е случат с Левски. Не мога да ви разбера що все гледате в чуждата паничка,а не видите каква далавера на века направи Ганчев,закри истинския ви клуб ,после се пръкнаха два нелегитимни? Юридически всичко при Левски е ок и е в рамките на закона. При ЦСКА стана ясно ,че никой не иска да плати и стотинка и затова се стигна до тази ситуация,атака че няма общо ,ама въобще. Закри се един клуб,за да не се плати нищо. Много ви е яд все на Левски, но проверете законите и ще видите,че всичко е ок,стига да погасяваш дори символични суми към НАП и да не спираш да го правиш. Казусът юридически не е същият просто,защото ,много клубиве имат сериозни дългове-Ботев Пд също,но плащат и всичко е ок.
  • 17 Аььььььь

    10 3 Отговор

    До коментар #15 от "Защото":

    Да ама длъжника като си вдигне ДВОЙНО заплатата, той пак ще бъде по добре, а НАП ще чака, щото няма да има приходи и няма какво да вземе.
  • 18 барча

    7 0 Отговор

    До коментар #14 от "Дончо":

    ами айде събери ги и купувай емблемата,те и без това имат повече дългове и от уефски.с парите от теб ще си върнат пак песи...
  • 19 Бивш левскар

    3 13 Отговор
    Наглите чорбета затова станаха ФК Литекс Микре за да не плащат и да се правят на умрели. Задълженията са само на хартия.
  • 20 кУмУнистк

    3 6 Отговор

    До коментар #12 от "Я си лягай":

    Емблемата си е откупихте 35 мил задължения потънаха, а на Ганчев му се даде армията и Панчарево ей така, при положение, че фалира ЦСКА и измести Литекс в София, а два дни преди да си плати емблемата Борисов купи от него измислените му китайски джипове за десетки милиони евро с европейски пари за граничарите и сега трябва да ги връщаме парите, че джиповете били пълни боклуци и не отговарят на изискването, ей така платихте емблемата в последния ден, иначе щяха да си я вземат.
  • 21 Винкело

    5 0 Отговор
    Събрали 9% повече ДДС. Похвално! Ама инфлацията е 25%, значи и ДДСто трябва да е поне 25% нагоре. Май нема що да се хвалим.
  • 22 Търновец

    4 0 Отговор
    Това не е всичко по повод футбола в Подуене - според предишни изявления Сираков вече е разсрочил стари дългове към НАП, но плащанията са нарушени, а Сираков носи юридическа отговорност. И не са само дълговете към НАП - клубът от Подуене не плаща наем и такса смет- плащат се от областната управа.
  • 23 БГ мафия

    3 0 Отговор
    Тази наша дьржава се издьржа от Глоби и Данаци .И кой се облажва от тези пари.Определен крьг от Мафиоти и бандити.Дано ви приседнат тези пари.А такива като мен сме по чужбина.
  • 24 Ацо

    0 0 Отговор
    А да питам шефа на НАП той ли плаща заплатите на новите попълнения на " Отбора на народа" и участва ли във преговорите за привличането им,?!? Щото уж са пред фалит пък продължават да купуват на кило ,с пари откъде?!?