Last news in Fakti

28 Март, 2023 21:00 2 093 59

И за Путин е по-важно на Вуте да му е зле

  • русия-
  • китай-
  • владимир путин-
  • си дзинпин

Руският държавен глава изглежда, че не разбира, че той може да води война на запад, но ще загуби необявената такава на изток, където, поради липса на опции, Москва става все по-зависима от Пекин

И за Путин е по-важно на Вуте да му е зле - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Доколкото изобщо е по силите ѝ, от години насам руската външна политика цели разбиването на американския глобализъм, спринтирал по земното кълбо след разпада на СССР и края на Студената война, и замяната на панамериканизмa в международните отношения с многополюсен свят. И е възможно Владимир Путин да види мечтата си осъществена.

Въпросът е, че Руската Федерация ще трябва да заплати висока цена, за да сбъдне въжделенията на ръководителя на Кремъл. Това не е учудващо, разбира се, предвид това, че в авторитарните държави - въпреки пропагандата, която ни убеждава в обратното - не лидерите работят за държавите, а точно наопаки: апаратът се редуцира до обслужващ персонал и започва да се грижи за благоденствието на своя вожд. Затова и все повече вместо Путин да бъде аксесоар на Русия, Русия се превръща в аксесоар на Путин. Този вождизъм естествено не е новост за страната, дала на историята Иван IV Грозни и Сталин.

Това, което може да бъде ново за Кремъл обаче е, равносметката, че Русия има какво да загуби от процесите, които релативизират американското влияние по света и го правят по-хетерогенен. Всъщност разчетът, според който интересите на САЩ и Русия са въпрос на zero-sum game (игра с нулев резултат, в която печалбата на един субект е равна на загубата на друг), е изключително руски, съветски и олицетворяващ това, което иначе Кремъл (и Пекин) наричат "манталитет на Студената война". Но по-важното е, че подобна логика не е обезателно вярна.

Потенциалният преход на еднополюсен към нееднополюсен свят всъщност е такъв на транзит към ясно изразена двуполюсна дихотомия, американско-китайска (тя не може да бъде редуцирана до западно-източна, доколкото на Изток има държави като Индия, Япония, Австралия, които не виждат себе си в китайската сфера на влияние). Към тази двуполюсна дихотомия вероятно ще има периферия от регионални сили като Турция, Саудитска Арабия и Индия, опитващи се да балансират между двете властови оси, групирали се около Вашингтон и Пекин. Тоест това ще е свят на 2 (САЩ, Китай) плюс 1 (регионални балансиращи сили), в който обаче сборът никога не прави 3 (тоест той не е в крайна сметка триполюсен или многополюсен).

Всъщност Русия като държава, която има ядрено оръжие, член на Съвета за сигурност на ООН и с широко влияние спрямо геополитическото си съседство като наследник на СССР, върху което пространство да оказва мека и твърда сила, можеше да бъде лидер на тази група от трети балансиращи държави. И вероятно щеше да бъде такъв лидер, ако Владимир Путин не бе скъсал отношенията на Русия със Запада покрай войната, която той започна с Украйна. Именно поради последното Москва е в режим на унищожаване и на остатъчните ѝ връзки с ЕС и САЩ. И това е ключовата разлика между Русия и страните от балансиращата периферия. Саудитска Арабия например продължава да закупува приоритетно американско въоръжение, докато нейният най-голям търговски партньор е Китай. Каквито и проблеми да има между Турция и евроатлантическата общност, Анкара продължава да бъде член на НАТО. Индия увеличава обема на дипломатическо и военно партньорство не само със САЩ, но и с партньорите на американците в Индо-пасифика като Япония и Австралия, докато внимава да не допусне формулировка на нейната активност като антикитайска. С други думи, столици като Риад, Анкара и Ню Делхи имат между кого да балансират, защото - каквито и проблеми да имат в отношенията си с Вашингтон и с Пекин - те не са "зачеркнали" нито една от тези две столици като източници на полезно външнополитическо взаимодействие. За да балансира въздушните движения на международните отношения, всяка птица има нужда от две крила. Уви, руската счупи едното си.

В този свят на двуполюсна дихотомия, парцелираща света на американски и китайски сфери на влияние, Русия ще играе ролята на една от суровинните бази, които ще захранват геополитическия проект на Пекин с въглеводороди и с военен хардуер. Но естеството на партньорството между Пекин и Москва ще бъде все по-ясно субординирано в полза на първата столица. Последното ще доведе както до компрометиране на суверенитета на Русия, така и до ограничаване на нейните външно-политически избори. Подобна зависимост, разбира се, не би касаела само Москва, доколкото тя е логично следствие от всяко едно блоково разделение в международните отношения.

Нищо не свидетелства повече за този сюжет от естеството на ускореното партньорство между Русия и Китай, особено след започването на войната в Украйна. Именно след нейното стартиране се увеличава както обемът на търговски отношения между Москва и Пекин (на стойност 190 млрд долара за 2022-ра, което е покачване с 34% спрямо предишната година ), така и този на използването на китайска валута в неговото осъществяване (в края на октомври месец миналата година търговията в рубли и юани се е увеличила 80 пъти спрямо периода, непосредствено преди започването на конфликта в европейската страна, показват данните на Reuters).

Сами по себе си тези тенденции не могат да бъдат нито "добри" или "лоши"; поводите за песимизъм за Москва са в детайлите. Един път, стандартният проблем на Русия в икономическите отношения с Китай: ако Пекин е най-големият партньор на Москва, то Русия е 10-ият на Китай. Втори път, Поднебесната империята закупува руски въглеводороди на понижени цени (покрай това, че Европейският съюз се диверсифицира енергийно). Трети път, руснаците тепърва започват да се сблъскват с "американски" проблем: манипулацията на стойностите на юана, която се осъществява от Китай в търговските отношения на страната. А всичко това означава едно: Пекин се възползва от затрудненото положение на Путин, закупувайки повече за по-малко.

Докато руско-китайските отношения се развиват в тази посока, Пекин няма логика да търси промяна. За целта и когато трябва, като текущата среща в Москва между руския и китайския президенти, Си Дзинпин е готов да обслужва дипломатически Владимир Путин, особено предвид това, че руският държавен глава може да бъде използван като инструмент срещу САЩ. Но това се случва при ясно базово правилно: Владимир Путин работи за Си Дзинпин, а не Си Дзинпин за Владимир Путин. Ако беше обратното, Китай щеше вече да е признал руската анексия на Кримския полуостров и четирите области от Източна Украйна и щеше да е предоставил военен хардуер и боеприпаси на Москва. Пекин обаче възприема себе си като цел, а не като инструмент в глобалната му конкуренция с Вашингтон.

Руският държавен глава изглежда, че не разбира, че той може да води война на запад, но ще загуби необявената такава на изток, където, поради липса на опции, Москва става все по-зависима от Пекин. Включително и предвид крещящата нужда на Русия от създаването на алтернативни линии на доставки като тази на висока технология и конкретно полупроводници, което отново може да бъде осигурено като достатъчен обем само от Поднебесната империя. И ако днес Русия е принудена да продава на Китай по-евтин петрол и природен газ, то утре може да стане дума за диамантите и дървесния материал на руския Далечен Изток, другиден - за достъпа до Арктика (и като залежи на въглеводороди, и като потенциална търговска артерия, която да не зависи от американските партньори в Индо-пацифика).

Това е големият парадокс на руския държавен глава: в желанието си да унищожи еднополюсния свят, доминиран от САЩ (доколкото това изобщо е било така), Владимир Путин е готов да жертва суверенитета и свободата на самата Русия. Понеже свят, който ще се характеризира с двуполюсна дихотомия и периферия от балансиращи страни (това 2+1, което никога не е равно на 3), Москва ще компрометира възможността си за многовекторна външна политика. А този омразен американски глобализъм, в рамките на който Владимир Путин флиртуваше с мисълта, че е лидер на световна сила, ще се окаже, че му е предоставял повече свобода на действие спрямо това, което идва.

Но явно и за Путин е по-важно не на него да му е добре, а на Вуте да му е зле.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 40 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофил

    15 49 Отговор
    Пу иска на Ганю да му е зле.
    Руснаците удрят и БГ.
    Руските Анонимни са ударили сайтовете на правителството и президенството.

    Коментиран от #6

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Майна

    52 17 Отговор
    Браво на Путин!
    Густо, майна..
    Нямаме достойни в управлението на Родината,
    Но руските са славяни, наши хора!
    Гордея се с тях!

    Коментиран от #22, #44

  • 4 Шейтан

    4 22 Отговор

    До коментар #2 от "Отец Дионисий":

    Чакам те при мен скоро

    Коментиран от #43

  • 5 фактите

    51 11 Отговор
    Дреме му на Владимир Владимирович на западната бълха-слуга България. Вие не разбирате ли, че сте жалки. Путин за всичко ви е виновен, а той дори не знае, че същестуввате.
  • 6 ЕС фен

    9 30 Отговор

    До коментар #1 от "Русофил":

    Къде са гълъбите и Радев да обяснят как техните любими руснаци се подиграват с
    тях и ги пращат на ... в официалните сайтове.
  • 7 Майна

    47 8 Отговор
    Путин граничи с гениалност..
    Скри му,,шапката,, на Кисинджър..,ха ха ха..
    Респект към този родолюбец, човеколюбец и стратег!

    Коментиран от #46

  • 8 Майна

    38 4 Отговор
    ,,За разлика от сдържаната и идеологически водена от Съветския съюз външна политика и изпълнение, съвременна Русия умело култивира подкрепа за своята кауза в Латинска Америка, Африка, Близкия изток и Южна Азия. Фактът, че икономическите санкции на Запада навредиха на американската и европейската икономика, като същевременно превърнаха руската рубла в една от най-силните валути на международната система, едва ли е засилил глобалното положение на Вашингтон.,,
    Кво ще кажете, американец го е казал..?
  • 9 Тиква

    21 1 Отговор
    Еее пак биете рибата в мивката по простотия! То какво ли чудно има де…
  • 10 Мда

    34 4 Отговор
    Азиатските големи държави, начело със Саудитска Арабия, Китай и пр. си дърпат полека-лека кинтите от сащ и Европа. Последваха фалити на банки, висока инфлация, вдигане на лихви. А евроатлантиците ликуват. Странно...
  • 11 Хохо Бохо

    9 37 Отговор
    Путин се вживява като глобален фактор,
    А НЕ Е!
    Става васал на Китай....

    Коментиран от #32

  • 12 Мда

    13 4 Отговор
    Вуте може би ще е намагнитеният Борисов в трети сезон? Натам отива...
  • 13 Бг човек

    29 3 Отговор
    Този анализатор наясно ли е ,че Пекин също има нужда от защита ,че той не е гигант във военно отношение и неможе да се мери със САЩ.Китай е икономически гигант,но не и военен.Да ,те имат ядрено оръжие ,но не толкова колкото Русия!
  • 14 85858

    32 4 Отговор
    Аз лично благодаря на Путин, че унищожи ковид и програмирана пандемия и несвободата, която ни наложиха.

    Коментиран от #18

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Гост

    16 2 Отговор
    Тия ги знаем за киселото грозде
  • 17 А50

    25 4 Отговор
    Това е официалната САЩка доктрина, не намесвайте Путин в сатанинските и робовладелски ценности
  • 18 Мда

    25 2 Отговор

    До коментар #14 от "85858":

    Ковид беше американски филм, който все още продължава във втори сезон, който вече никой не гледа. Сега няма евтини суровини, деривати и пр. за Европа и по-скоро за Германия. Но нека да видим как ще се наиграят евроатлантиките...
  • 19 Що е неудачник за центове

    13 3 Отговор
    Блогър -за тълковния речник - неудачник без професия, искащ да се продаде за много пари и ще пише за каквото и както му поръчат.

    Коментиран от #21

  • 20 ха сега де!

    18 0 Отговор
    За Русия ясно, диктатура, но защо и в България не лидерите работят за държавите, а точно наопаки вместо управляващите да бъдат аксесоар на България, при каквото и да е упавление до този момент народа винаги се превръща в аксесоар на управляващите?
  • 21 ха, ха, ха

    4 12 Отговор

    До коментар #19 от "Що е неудачник за центове":

    Това, което твърдиш сам доказваш, че най вече се отнася за теб и такива като теб, но си объркал валутата, която при вас е копейки.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Гост 5

    9 1 Отговор
    Нима мислиш, че някой ще ти чете глупостите? Нали си взе паричките, това е най-важното за такива като тебе.
  • 24 Вутин

    2 3 Отговор

    До коментар #15 от "ТрампЛин":

    Спокойно другари всичко върви по план (плана е да няма план за да не може врага да разбере и предвиди ходовете)
  • 25 Пучо Капучо

    20 6 Отговор
    Прочетох я тази...глупост.
    Китай зависи от Русия, а не обратното, както твърди блогърчето. Ако, Китай изобщо иска да си прибере някога Тайван. Китай има икономика, но няма ресурси. Русия крета икономически, но е пълна с ресурси.
    Е, кой от кого зависи?
    Русия всячески е подготвена за войната в Окрайна. Китай в момента се запасява от Русия, за да е готов за откриването на втори фронт в Тайван, когато му дойде времето.
    Нищо чудно и Кимчо атакува братче дете от Ю.Корея, че неговите хора доста поогладняха. Но това е друга тема...
    И тогава да ги видя ФАЩ, НАТО, БАТО, ЕС и сие...

    Коментиран от #33, #45

  • 26 За грант продавам майка си

    20 4 Отговор
    Брей,брей, брейй, мартинчо се загрижил за Русия, а между редовете с крокодилски сълзи реве за сащ и болния американския глобализъм.
    Сори баце, евроатлантическия свят се срива, тотално. И това ще завлече и нас, отново.
  • 27 Есхач

    17 0 Отговор
    На Вуте вече му е зле. Евтините ресурси които искаше поради селската му лакомия и хитруване вече няма достъп до тях.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Милен

    3 0 Отговор
    Доста верни разсъждения, а най-интересното е, че автора не включва ЕС даже и в периферните държави които се водят третата страна в уравнението 🤔
  • 30 Иванов

    16 2 Отговор
    За съжаление и този автор разочарова. Той е против състезателното начало, което основополагащ принцип на пазарната икономика. Обвинява една държава, че се опитва да се състезава с друга, при това копирайки методите на водещата държава. Който каже, че Русия прави нещо различно в Украйна от САЩ в много държави по Света, е просто перде, кон с капаци. Не просто Русия влиза в конкуренцията за Световно господство на всяка цена и е много вероятно да го постигне, за да не свърши същия този Свят. За съжаление ако САЩ не отстъпи, ще дойде ядрената зима. Русия няма как да загуби, макар последния аргумент да е ядреното копче. Дори да изгърми всички ядрени бойни глави на руска територия, това ще е достатъчно след около пет години да се спомине последния жител на земята.
  • 31 А бре аФторе...!

    11 3 Отговор
    Аз пък съм сигурен,че Путин не знае изобщо кой е тоя...- ,,Вуте",че да му мисли каквото и да е...!
  • 32 Нека да помислим

    5 13 Отговор

    До коментар #11 от "Хохо Бохо":

    Русия е една шеста от света...
    Дубай - не е, но блгодарение на ресурсите си за 30 години станаха фантастично богати.
    А Русия? НЕ

    Сега Русия е суровинен придатък на Китай...
    А те гледат на Русия със сдържано китайско отвращение...
    Но понеже са древен и мъдър народ - гледат на изгодата

    Коментиран от #59

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Слава Самагона

    2 4 Отговор
    Дракона ще изяде блатната жаба
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Коко

    4 3 Отговор

    До коментар #25 от "Пучо Капучо":

    Няма как да победят останалия свят. Другият плюс за останалите ще е че трите държави дето си споменал имат общи граници и най-вероятно тези тяхни граци ще бъдат като края на света за тях.
    Само ще спомена че военния бюджет на Сащ е е около 7-8 пъти по-голям от общия такъв на трите държави дето си изброил,впрочем 3-те все още комунистически държави!
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Артилерист

    8 4 Отговор
    Абсолютно плоско съчинение. На ръба на полуистината се правят абсурдни заключения. Като например, че за ликвидирането на световния бандитизъм на американците, така де, на еднополюсния свят, Путин бил готов ДА ЖЕРТВА СВОБОДАТА НА РУСИЯ! Този автор не е ли чел едно само изказване на президента на Русия Вл. Путин, за да разбере, да усети загрижеността на този държавник за ДЪРЖАВАТА РУСИЯ, за СТРАНАТА РУСИЯ, за НАРОДА НА РУСИЯ? Световният терорист САЩ, тръгна да загражда Русия с НАТОто си, открито декларира стратегическото си намерение да унищожи Русия, като такава и да я раздроби на малки и зависими държавици, в лицето на Украйна намери консуматив, който започна да подготвя и сега използва за подлото си намерение. Руският президент работи с колективните органи за управление на държавата, ежеседмично излиза с обръщение и отчет към народа на Русия, дава възможност на медиите-гласът на народа-в открит, непринуден разговор, да го разпитват за всичко случващо се в държавата. Президентът Владимир Владимирович Путин се ползва с непознат за социологията рейтинг-над 80%- сред руското общество. Само отчаяни натегачи може да повтарят глупавите американски клишета за дискредитиране на президента на Русия Вл. Путин.
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Колкото и да

    7 4 Отговор
    Плюете Русия и Путин ви е ясно че вече Русия диктува правилата свиквайте нагли глобалисти
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Ева

    6 2 Отговор
    Много са долни американците!
    Никой не ги обича, както и Нато и Ес!
    Мръсни сдружения!
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Гошо

    5 4 Отговор
    Няма да се учудя, ако обвинят сега Русия за психоатаките!
    Много ги е яд на Велика Русия!
    Да живее нашата Освободителка!
  • 56 Сащ са зло

    6 1 Отговор
    Каква долна антируска пропаганда!

    Заради лъжите и езика на омразата на американската пропаганда Русия печели все повече симпатии и поддръжници!
  • 57 пацо

    3 4 Отговор
    Не барайте Путин докато окончателно не затрие русия ...мен ме кефи
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 По-добре недей да мислиш

    3 1 Отговор

    До коментар #32 от "Нека да помислим":

    Русия е една шеста от света...
    Дубай - не е, но благодарение на ресурсите си за 30 години станаха фантастично богати.
    А Русия? НЕ, но се бие с цяло НАТО.
    Дубай - не може.Винаги могат да и вземат и богатството и ресурсите.
    На Русия - НЕ

    Сега Русия била суровинен придатък на Китай...
    Може ли ядрена сила с хиперзвукови ракети да бъде суровинен придатък??
    Едва ли..
    А те гледат на Русия със сдържано китайско уважение...
    Но понеже са древен и мъдър народ - гледат на изгодата
    Имат общ враг -САЩ