Last news in Fakti

29 Март, 2023 13:23 3 834 33

Александър Мацурев, ГЕРБ-СДС, пред ФАКТИ: АМ „Струма“ трябваше да е готова вчера, но стана заложник на политическа немощ

  • александър-
  • мацурев-
  • банско-
  • герб-
  • избори

Тези избори са поредните, в които няма сблъсък на политики, защото просто от едната страна политики липсват, казва той

Александър Мацурев, ГЕРБ-СДС, пред ФАКТИ: АМ „Струма“ трябваше да е готова вчера, но стана заложник на политическа немощ - 1
Снимка: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Александър Мацурев е едно от младите лица в българската политика, но с доста сериозен опит зад гърба си. Общинският координатор на ГЕРБ-община Банско е един от най-дейните общественици в околността и активно създава и участва в различни инициативи за развитието както на общината, така и на целия регион Благоевград. Избиран е за общински съветник, бил е дългогодишен зам.-кмет. Бил е част и от законодателната власт, бидейки народен представител от ГЕРБ в съставите на два парламента – в 44-то и 45-то Народно събрание. Каква е ситуацията преди вота на 2 април. Ето какво каза той пред ФАКТИ.

Г-н Мацурев, на прага сме на пети избори за парламент в рамките само на две години. Какво е различното при тях? ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са в борбата за първото място… Кой кого ли е дилемата?
- Вижте, ако гледаме по този начин на изборите, губещите винаги ще са едни – ние, гражданите на България. Какво точно представляват изборите? Състезание на политики, чрез които държавата, икономиката и гражданите ѝ да живеят в просперитет, нали? Тоест – предизборната кампания е едно своеобразно състезание на идеи и експертност, в което партиите искат кредит на доверие от суверена, представяйки му своята визия за бъдещето. За пореден път ГЕРБ-СДС сме едни от малкото партии, които представяме своите управленски идеи и така реално състезание на идеи няма. Така погледнато – тези избори са поредните за последните 2 години, в които няма сблъсък на политики, защото просто от едната страна политики липсват. Това пък ме връща към втората част на вашия въпрос за първото място. Ние от ГЕРБ-СДС сме показали през годините политическа мъдрост и знаем, че всяко успешно управление се крепи на доверие и ясни приоритети. Не ни е страх от коалиции, два от кабинетите с министър-председател Бойко Борисов са били коалиционни. Важно е обаче едно общо управление на държавата да не е безпринципно, в такива разговори дори не бихме участвали. Ние не мразим и сме готови на компромиси в името на нормалността и добруването на хората, но има едни линии, които смятам, че аз, а и никой от колегите ми не бихме прекрачили.

- Кои са те?
- Вече посочих безпринципността – не бихме се съгласили да се откажем от нещо, което ясно сме заявили, че ще направим или няма да направим в предизборната кампания. За нас най-големият актив на нашата партия са нашите гласоподаватели и тяхното доверие е безценно. Не бихме пристъпили и националните интереси, нито бихме се отклонили от ясния си геостратегически избор, който сме направили преди почти 20 години – ЕС и НАТО. Не приемаме и задкулисни сделки, с посредници или без, чрез които се източват парите както на държавата, така и на нейните граждани.

- Ще даде ли вотът решение на политическата криза, или есента заедно с местните избори пак ще гласуваме за парламент…
- Ние, от ГЕРБ-СДС, вече многократно печелим избори, но заради червените разделителни линии в обществото до кабинет така и не се стигна. Не защото нямаме какво да предложим, като се видя и от предложението ни за кабинета „Габровски“. Тогава къде е причината? Сигурно сте чували, че хората казват, че от 2 години държавата е на автопилот, но това не е вярно. От 2 години държавата се управлява от хора, които не са избрани от народа за тази им роля. Те не са се явили на избори и не са получили своя кредит на доверие... Затова е много важно на 2 април всеки да упражни конституционното си право на глас и да върнем страната там, където я оставихме преди 2 години – в икономически растеж и стабилност. Според мен е просто, нали?

- Вие се срещате с хора. Кажете не какво вие им обещавате, а какво хората искат от вас.
- Да, срещите ми с моите съграждани и приятели от Банско, Добринище, Разлог и въобще цялата Благоевградска област са най-емоционалната част от предизборната кампания. С всяка предизборна кампания, както споменах и преди малко, обезверяването става все по-сериозно. Хората искат няколко прости неща – да им стигат парите, да имат сигурност и да знаят какво ги очаква в следващия ден. Искат парламент, който да работи 4 години, искат правителство с дълъг хоризонт и ясна визия. Знаете ли, тъжно е, че една европейска държава като България за две години бе срутена толкова надолу, че хората вече искат неща, които априори трябва да са факт. Сигурно всички се сещаме за пирамидата на Маслоу и факта, че, когато човек се бори за физическото си оцеляване, няма как да гледа към по-мащабни проекти и да мечтае за тях.

- Една от големите болки на региона е недостроената магистрала „Струма“… Кога ще се случи?
- АМ „Струма“ трябваше да се е случила вчера. Буквално. Парите за построяването на последните ѝ участъци бяха осигурени, проектите, всички процедури бяха готови още в края на последния кабинет „Борисов“, но всички виждаме каква е реалността днес. Едва ли има човек от региона ни , който да не изстрада лично темата с АМ „Струма“ и десетките еко “истини“, които се ползваха, за да се стопира този проект, който е не с регионално, а с национално значение. Въпреки всички спънки преди няколко месеца, след края на управлението на кабинета „Петков“, Националния съвет по биологично разнообразие към МОСВ даде „зелена светлина“ на довършването на магистрала „Струма“ през Кресненското дефиле по вече избраното трасе. Какво означава това? Избран е най-прекият път за повишаване на безопасността на движение по трасето. Все още има шанс строителството на най-тежкия участък от „Струма“ да започне бързо.

- Друг голям проект е газопроводът от Симитли до Разлог и Банско. Как се развива темата?
- Като темата за магистрала „Струма“ - никак. Иначе ситуацията е абсолютно същата – подсигурени средства, започнати процедури по отчуждаване и на финалната права проектът беше блокиран. Знаете ли, всички тези спрени инфраструктурни обекти, които бяха буквално замразени от политически боричкания и немощ, са символ на спрялата държава в последните 2 години. И това се случва навсякъде, не само в Благоевград. Но аз лично заставам зад тези каузи и ще се боря за тяхното реализиране, както съм го правил винаги.

- Високи цени на храни, на горива… Как ще се овладеят? Вие развивате идеята за храни от „километър 0“, разкажете повече…
- Няма човек у нас, който лично да не е усетил галопиращата инфлация. Уж имаме повече пари в портфейла си, а реално можем да купим все по-малко неща. Първият сигнал за голямата криза беше решението на търговците да предлагат същите стоки, но на малко по-високи цени и в намалени опаковки. Това е т.н. шринкфлация, която е сигурен знак, че предстои голяма ценова криза, за която търговците подготвяха хората. Днес вариант за решение и на тази криза има и той много лесен, но ефективен – както всяка една доказала се във времето мярка. Такава е идеята за храни и стоки от „километър 0“. Най-просто казано чрез данъчни и организационни стимули се подпомага родното производство да стигне максимално бързо до трапезата и дома на всеки един човек. Така освен увеличаване на производствените мощности и намаляване на транспортните разходи, се цели и увеличаване на консумацията на родно производство, което пък от своя страна означава по-високо качество и по-прясна храна.

- От голяма важност за региона е и развитието на туризма. Има ли как Банско да стане още по-привлекателна дестинация?
- Банско е една от визитните картички на България в областта на туризма. Нашият град е сред доказаните лидери не просто на Балканите, но и в цяла Европа в сегмента на зимния туризъм. Самият град от години развива целогодишния туризъм и все повече хора посещават Банско и региона и през топлите сезони. Фестивалният туризъм и обръщането на специално внимание на търсещите комфорт, СПА и културни преживявания туристи са една успешна стратегия. Но дотук са хубавите новини. Както всичко у нас и Банско страда от всички ценови кризи и нестабилност в страната. В опит да овладеят кризата хотелиерите и търговците в нашия град правят това, което правят колегите им в цялата страна – увеличават съвсем минимално цените на предлаганите стоки и услуги и търпят огромни загуби от този факт. Важно е да си дадем сметка, че България разчита много силно на сектор „Туризъм“ при формирането на БВП и затова целеви мерки за стабилизирането му са не просто спешни, те вече са закъснели.

- Как приемате позицията на президента за доставянето на оръжие на Украйна. Парламентът прие да доставим оръжие, а България остана сред 9-те страни в ЕС, които не подписаха споразумението в Брюксел относно проекта за 2 млрд. евро в помощ на Киев...
- Темата е една от най-болните за българите, защото ние сме миролюбива нация и всяко използване на темата за войната в Украйна за политически цели предизвиква тревога. ГЕРБ-СДС имаме ясна позиция, която е изразена в решението на парламента за предоставяне на помощ за нападната страна. Но тук е важно да се подчертае един много важен аспект на този казус, който явно е убягнал на г-н президента – България е парламентарна република и Народното събрание е върховният орган на страната. В последните 2 години умишлено тази власт, която идва от суверена, бе девалвирана до кратки парламенти, които на пожар се опитват да гасят кризите в страната между два избора. По този начин друг не просто управлява държавата без да се е явявал на избори, но и няма най-важния контрол върху това управление – парламентарния.

- И друга важна международна тема. България извън Шенген, а регион Благоевград е граничен район. Шенген рязко ще отпуши преминаването на гръцката граница. Нали така?
- Да, така е. Знаете ли, аз много искам да обясним тези важни международни теми на общодостъпен език. Няма нужда да си придаваме ненужна важност и да се крием зад префинени и неясни фрази и клишета. Шенген е важен за България, но защо? Защото влизането ни в това безгранично европространство ще отпуши тежкият граничен трафик, който наблюдаваме по границите ни със страни от ЕС като Гърция и Румъния. Или казано с две думи – ще можем наистина за час да стигаме до плажа в Солун. Но това важи и в обратна посока и нашите приятели от Гърция също ще могат да отскачат за кафе, пазар или туризъм у нас. И тази улеснена търговия веднага ще даде благотворен ефект върху целия регион Благоевград.

ВИЗИТКА
Магистърска степен по „Национална сигурност“ и „Финанси“
Бакалавърска степен по „Стопанско управление“
Завършил „Маркетинг“ в Колеж по мениджмънт, търговия и маркетинг
Специализации в Училището за политика „Димитър Паница“ и „Институтът за политика“
Заместник-кмет на Банско
Избиран два мандата за общински съветник от ГЕРБ
Народен представител в 44-то и 45-то Народно събрание


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 след вас и крабите ви

    40 5 Отговор
    всичко се разпада до 5 години и последващите ремонти е пъти по скъпо от европейските перфектни строителства.
  • 2 Пропуснати ползи за Тиква

    41 5 Отговор
    Още 10 чекмеджета.
  • 3 Ялчин

    50 5 Отговор
    Сашко ти работиш за Мутра бе мой човек. Шефа ти от Банкя ще цъфне в Магнитски-3 след 3-4 месеца.

    Коментиран от #19

  • 4 Мацурев не можал

    28 5 Отговор
    Да мацне от парата покрай магистралата.
  • 5 Мацуро,

    47 5 Отговор
    12 години бяхте на власт, видяхме ви какво можете.
  • 6 Деций

    28 5 Отговор
    То вашето готово го знам всички.Мощенници и крадци.Виждаме Ви пътното строителство, всичко е бутафория и имитация,за това платната се свличат,нагъват,зейват кратери.Всички трябва да завършите на онова устройство,на което е била Мария Антоанета!
  • 7 Гражданин за Евро Развитие на Борисов

    3 17 Отговор
    Коалицията Магнитски е изхода от кризата герб дпс бсп всички други са обратни и предатели. Гласувайте за герб дпс и бсп за да има правителство
  • 8 Истината

    20 5 Отговор
    "Магистралата трябвваше да бъде готова вчера, но стана политически заложник"
    Не! Заложник на невиждани кражби!
  • 9 бягай бе

    14 4 Отговор
    мадуров при тиктата и насогъзов да правите тройка....
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Мнение

    26 4 Отговор
    Мадурев е новото лице на крадците от ГЕРБ. Зайко, 12 години ГЕРБ крадяхте като психясали, имахте достъп до над 440 милиарда лева бюджетна пара, без да се броят откатите от частния бизнес. Иди нанай, пич.
  • 12 Боби

    21 3 Отговор
    Ама как да е готова?! - с 66% от асфалта, като другите ли?!
    😂😂😂😂
  • 13 Тома

    25 3 Отговор
    Аз съм прост и вие сте прости.Как щеше да е готова след като всеки месец се изнасяха пари със сакове и чували батко а.
  • 14 ахахаха

    22 2 Отговор
    ГЕРБ били срещу корупцията... муахахаххахахахахаххахаха
  • 15 Демократ

    24 2 Отговор
    Това е поредния срам и позор за България с присвоени евросредства и липсваща магистрала. През 2007 г. е открита първата отсечка от 11 км. за 98 млн. евро вместо за 32 млн. строени цели 4 години от Главбулгарстрой, майката на хидрострой. 138 км. не могат да бъдат построени цели 15 години. Гърция построи за 10 г. с евросредства 400 км. път през планината Епир с множество тунели и съкрати пъти до Атина с 4 часа. Ало, крадливите управници, разходете се до Гърция и после дрънкайте глупости , засрамете се най-после. Вижте и гръцката ограда на границата бетонна ,висока 4 м. никой не може да я прескочи.Такова крадене като българското никъде го няма. За 15 години в ЕС колко милиарда евросредства присвоиха за сметка на развитието на държавата и на стандарта на живот на хората.Някой трябва да ги изчисли и да съобщи истината на хората, а не хората да си мислят, че ЕС е виновен. Виновни са нашите лъжци и крадци. Защо в Румъния не е така, нали заедно влязох ме в ЕС, а сега им дишаме праха.
  • 16 пешо

    13 3 Отговор
    щеше 15см. по малко асфалт
  • 17 Ах, как се Радвам ! Ще се избият кой да

    9 2 Отговор
    ПАРЧОТИСА ПАРАТА ! Затова неможе и правителство да се формира ! ХИЕНАТА кокал никому не дава ! А народа мисли че за него МАСКАРАТА Душа и Сърце дава ! Пълна измама !
  • 18 Гост

    17 3 Отговор
    Ама с тънкия асфалт ли трябваше да е готова, педи?
  • 19 Ташунко Голомъдов

    7 3 Отговор

    До коментар #3 от "Ялчин":

    Е, как ще цъфне шефа му в Магнитски ?! Нещото дето не е признато в целия ЕС, боли го ханша за Магнитски.
    Проблема на шефа му е , че USA вече са му дръпнали няколко милиона и той затуй така вие на евроатлантическо и си счупи краката да ходи в америнаския конак .
    Нали цялата страна изнудват и с тия самолети, то ясно ,че ако някой се отклони веднага ще има приказки че самолети няма да видим. "Човека взе парите и каза, чакай малко"
  • 20 Луда луда жаба

    7 3 Отговор
    Тази не е Мацурев,този е крадеца от Банско.
  • 21 Цецо

    7 2 Отговор
    Много учен този човек бе,а защо не пишете с какво е допринесъл за благото на България.
  • 22 На север от Балкана

    6 3 Отговор
    Какво стАна с Хемус бе герперско лице??? Отрязахте половин България без пътища, сега пак Космоса вий виновен. Апропо, къде скрихте дебелото Лиле?
  • 23 Локо Сф1956

    6 3 Отговор
    Така и не разбрах г-н Мацурев, с толкова разнообразно образование, какво е работил през тези години и по какво е точно експерт, след като от много години България е закъсала по всички национални структури.
  • 24 ИСКА ДА КАЖЕ

    6 2 Отговор
    Александър Мацурев, ГЕРБ-СДС, пред ФАКТИ: АМ „Струма“ трябваше да е готова вчера.............................САМО ЧЕ ШЕФА / ТИКВУНИЙ/ ОБЪНА АСВАЛТА В КЮЛЧЕТА И СТАНА ФАЛА.........!!
  • 25 1300 години беге

    1 2 Отговор
    1300 години безмислено живуркане🤣🤣🤣🤣
  • 26 Няма съмнение

    4 2 Отговор
    Много е хитър тиквата,издига кандитати,които сами да си купуват гласовете и Мацурев от Банско,и Стефчо от Симитли и от Петрич и Сандански,да си плащат за преференциите.
  • 27 пенсионер

    3 2 Отговор
    Да се беше опитал да направиш нещо за газовата тръба до Разлог ,а ти само гледаш датата кога ще ти преведът заплатката и добавките за комисийки и гласуваш по инструкции от деса механично без да мислиш.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Тъпата Тиква от кв. Банкя

    4 2 Отговор
    Тъпи нагли Герберасти. Окрадохте милиарди през Автомагистрали и сега имате наглостта да говорите за срокове на изпълнение. Всички идиоти, които са били обвързани с този проект заслужават да ходят при бай Ставри!
    Никога повече ГЕРП на власт! НИКОГА!
  • 30 ¹19008е

    2 1 Отговор
    Браво градски отлично изказване, но тъпите болшевики болни русофили никога няма да схванат Истината, защото служат на дявола Рашистан,в неделя ще ги бием като маче у дирек тия леваци
  • 31 Бамбука

    1 0 Отговор
    Тая магистрала, оная магистрала, тая Мата Хари, оная ..., а една права отсечка от София до Драгоман няма. Що така бе Пижо ?
  • 32 1245677

    1 2 Отговор
    Бай Тошо комуниста за 35г управление прави АМ хемус от София до Ябланица и втора АМ Тракия от София до Пловдив, Бойко Борисов за 9г.и 10мес прави АМ Струма от Кулата до София и Околовръстното на София, довърша АМ Тракия от Пловдив до Бургас продължава АМ Хемус с още 160км Мост двулентов Дунав мост 2 първия е на Бай Тошо, още санитарни блокове в цяла България, спортни зали в цяла България, Метро 54км, нова АМ Европа и друга от Ботевград до Видин, и още много други неща за 9г и 10м управление 3 мандата, затова в неделя отново ще гласуваме за ГЕРБ и СДС с БЮЛЕТИНА номер 2
  • 33 Александър

    1 0 Отговор
    Господине, ако искате да знаете, не ВЧЕРА, а 2004 за олимпиадата в Гърция, но благодарение на лъжци и безродници, още не е готова...