Last news in Fakti

30 Март, 2023 19:00 2 399 42

Истината за руския елит: страх ги е от Путин и го презират

  • русия-
  • кремъл-
  • владимир путин

Йосиф Пригожин е известен най-вече като съпруг на популярната руска певица Валерия, а милиардерът Фархад Ахмедов е познат само на специалистите

Истината за руския елит: страх ги е от Путин и го презират - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Страх, лицемерие и цинизъм – един скандален запис на телефонен разговор разкри какво мислят редица руснаци за Путин, войната в Украйна и санкциите срещу Русия. Коментар на Иван Преображенский.

От няколко дни обект на постоянни дискусии в социалните мрежи и в новинарските сайтове (както руски, така и украински) е изпълненият с критики към руското ръководство разговор, проведен вероятно между олигарха Фархад Ахмедов и музикалния продуцент Йосиф Пригожин. Но на какво се дължи толкова големият интерес към две слабо известни личности и техния предимно нецензурен разговор?

Диалог на двама неизвестни

Йосиф Пригожин е известен най-вече като съпруг на популярната руска певица Валерия, а милиардерът Фархад Ахмедов е познат само на специалистите. Въпреки това техният предполагаем разговор, за който Пригожин твърди, че е фалшив, се обсъжда не само в Русия, но и в Украйна, а и в европейските медии.

Междувременно се дискутира кой има полза от разпространяването на записа, както и – кой би фалшифицирал разговора. Но не това е важното. Абстрахирайки се от това дали записът е оригинален, всеки, който е контактувал с представители на руската управляваща класа, ще потвърди, че мнозина – ако не и болшинството – говорят точно така: постоянно използват нецензурни изрази и думи.

Двама слабоизвестни мъже се оказаха много разпознаваеми – слушателите веднага идентифицираха в тяхно лице представителите на руския управляващ елит. Това е първата причина за интереса.

Лицемерието като отличителна черта

Какво научаваме от самия разговор? Че елитът се страхува от Путин и го презира. Същевременно е убеден в неговата безалтернативност за години напред. Войната в Украйна е загубена, а какво ще става после? Събеседниците обсъждат темата, изпълнени с цинизъм и лицемерие. Не проявяват никакво съчувствие към Украйна, но пък не крият и това, че изпитват страх от западните санкции. Говорят за това, че недвижимите имоти във Великобритания е по-добре да се продадат, а в Швейцария можело и да се направи опит за запазването им. И че е най-добре да се стои далеч от Путин и неговото обкръжение, което обаче не пречи на жената на Пригожин – певицата Валерия – да участва в различни патриотични концерти с доста високи цени на билетите.

В началото на войната някои звезди на руската естрада се поразбунтуваха, но малцина се решиха в крайна сметка да напуснат страната, както направи Алла Пугачова. И те като Пригожин страхливо ругаят Путин у дома, а навън се изявяват в подкрепа на неговата престъпна война в Украйна. Това лицемерие, което личи ясно в разпространения запис, е втората причина за високия интерес. То също е характерно за руския управляващ елит и за неговите храненици.

И другите са като Ахмедов и Пригожин

Основната причина за този силен интерес, според мен, е в това, че много хора чуха в този разговор същото, което самите те си говорят в семействата си и с приятелите си. Повечето откровени разговори на руснаците с когото и да било биха звучали точно така – при това става дума както за лоялните спрямо Путин, така и за нелоялните.

И макар в разговора да няма нищо ново, в него пределно откровено се казва това, което и така е известно на всички. На практика става дума за реална снимка на общественото мнение в Русия.

Но практическа полза от прослушването на този разговор няма. Той по никакъв начин не помага да се промени ситуацията в Русия, чиято управляваща класа се състои от също толкова объркани хора като олигарха Ахмедов или продуцента Пригожин.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 33 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Зелен Демократ

    25 7 Отговор
    А пък нашият демократичен Плебс презира "елита" си, ама кой го пита!
  • 2 Русофил

    16 24 Отговор
    Руският елит го е страх, българският го обичат. Спри руснака - иначе Сибир те чака.

    Коментиран от #34

  • 3 ами

    17 7 Отговор
    тоз човек не умря ли миналата година

    Коментиран от #13, #27

  • 4 Крадците били елит

    28 5 Отговор
    Кои наричате елит, комунягите крадци, които окрадоха страната и гражданите ѝ? Ако Путин ги избеси в Русия ще има всенародно веселие.

    Коментиран от #10

  • 5 Андрей

    30 12 Отговор
    Тези дето пишете подобни статии сте толкова прости, че даже няма смисъл да се коментира..
    Престанете да обиждате Русия и руснаците и особено руския президент!

    Коментиран от #25

  • 6 Тиква

    28 8 Отговор
    Айде пуснаха кафявото…. Поне артия имате ли да се бришете Доче Веле?
  • 7 дойче факти

    22 5 Отговор
    престараването има обратен ефект.Просто колегиален съвет.Всеки път копаете дъното и какво очаквате?
  • 8 Жа омра

    24 7 Отговор
    Всички крадци,пидироги,наркомани,проститутки...............и друг "ЕЛИТ" ги е страх от Путин.И така и трябва да е,че им се види края.
  • 9 ПУТИН ЩЕ СТИГНЕ И ДО ПАРАЗИТИТЕ В РУСИЯ

    21 5 Отговор
    ТЕ ГО ЗНАЯТ ТОВА И ЗАТОВА ГО МРАЗЯТ ! СТАЛИН ПРАВИЛНО ГИ Е ..... БЕЗ ПРЕКЪСВАНЕ !

    Коментиран от #15

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 БАРС

    14 5 Отговор
    Нищо подобно дайте да говорим за обикновенните Руснаци които са много ама много повече от тоя елит .не навиждат Путин защото ги подгони да плащат данъци.Тоя елит взеха де се мислят за богопомазани едно и друго РАШКИТЕ ИМАТ ЕДНА ПОГОВОРКА А ИМЕННО -БОИТСЯ ЗНАЧИТ УВАЖАЕТ и тя е много правилна.
  • 12 БОЙКО ЗАТОВА Е И СЕГА НА ВЛАСТ

    9 2 Отговор
    ЗАЩОТО Е НАЗНАЧЕН ОТ КЪРЛЕЖИТЕ ДА ГИ ПАЗИ !
  • 13 Жа омра

    7 1 Отговор

    До коментар #3 от "ами":

    Ми че той е вампир за туй ги е страх,щом е умрял пък тях още ги е страх.
  • 14 ЕЖК

    13 2 Отговор
    Дрън дрън та пляс.

    Единия казал, другия дочул, третия измислил квот му угодно, НОВИНИ!
  • 15 Абе той с руските ще се оправи

    8 6 Отговор

    До коментар #9 от "ПУТИН ЩЕ СТИГНЕ И ДО ПАРАЗИТИТЕ В РУСИЯ":

    Но да дойде и до България да се оправи с нашите,че ние не можем!
  • 16 Тъй бе

    6 2 Отговор

    До коментар #10 от "Русофил":

    Крепят на коча ... да не паднат. Влачиха и не разбраха кога да спрат. Ще се повтаря скоро 1937г

    Коментиран от #22

  • 17 Някой

    8 5 Отговор
    Това зеле защо не се занимава с техния елит, който е дал фира откъдето и да го погледнеш. Оставете Путин на мира и погледнете в своето канче.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 как сте го пропуснали

    9 4 Отговор
    На 28 март Посланикът на Украйна в Република България Олеся Илашчук връчи копия на акредитивните си писма на заместник-министъра на външните работи на България Костадин Коджабашев.
    Сексоложката стана посланик ха ха ха
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 дойчероби

    6 4 Отговор
    интересно как определяте кои са елитът, тези които имат милярди тва ли е елита - майко мила има нещо много сбъркано на запад. а руските елит-милярдери етнически руснаци ли са - щот май повечето са от богоизбраното племе, има и двама трима мохамедани от кавказието. нещо като нашите розови фетишистчета - лошите комунисти им били избили елита, а като ги попиташ да ти кажат поне едно име от този елит и мълчат като п....
    Левски, Ботев - всеки ги знае, писатели, възрожденци, мисълта ми е ако имаш заслуги за родината си хората ще те помнят вовеки, те ще те определят за ЕЛИТ, а не някакви измисленяци натрупали състояние за сметка на сънародниците си и самонарекли се елит - не тва е утакйата.
    оттам и статията е тотално сбъркана, което не е изненада за никого - дойчето са дъното и възхваляват уйтаките. заглавието трябва да е "Истината за руските уйтаки: страх ги е от Путин и го презират"
  • 22 Русофил

    7 6 Отговор

    До коментар #16 от "Тъй бе":

    Нищо няма да се повтори. Руснаците търпеливо отиват в кланицата Бахмут.
  • 23 Юлиян

    3 0 Отговор
    А нашиятелит,къде го.Той не обича никого.Подмазва се пред по-силния,по-богатия,пред този от който зависи и към чието благоволение се стреми,в стремежът си да стане част от неговото обкръжение,но го мрази тайно,защото е зависим от неговото снизходително благоволение.Презира и при всеки удобен случай унижава по-слабите от него,от които се старае да се държи на дистанция,за да подчертае своето превъзходство,защото не дай си БОЖЕ някой да се опита да го приравни с тях, ,,по-низшите,, според него и така да навреди на влизането му в кръга на тези ,,над него,,.Приятели той няма и не може да има,защото постоянно се стреми ,,по-нагоре,, и се страхува да не слезе,,пак долукъдето е бил.Затова е принуден постоянно и навсякъде да лицемерничи.Като си помисли човек,наистина незавидна участ.Да не можеш да се отпуснеш,да разхлабиш възела и да бъдеш себе си.Такъв псевдоелит ви дават за пример и за подражание.Елит ли е да го опишеш.
  • 24 Юлиян

    1 1 Отговор
    А нашият,,елит,,,къде го.Той не обича никого.Подмазва се пред по-силния,по-богатия,пред този от който зависи и към чието благоволение се стреми,в стремежът си да стане част от неговото обкръжение,но го мрази тайно,защото е зависим от неговото снизходително благоволение.Презира и при всеки удобен случай унижава по-слабите от него,от които се старае да се държи на дистанция,за да подчертае своето превъзходство,защото не дай си БОЖЕ някой да се опита да го приравни с тях, ,,по-низшите,, според него и така да навреди на влизането му в кръга на тези ,,над него,,.Приятели той няма и не може да има,защото постоянно се стреми ,,по-нагоре,, и се страхува да не слезе,,пак долу,, където е бил.Затова е принуден постоянно и навсякъде да лицемерничи.Като си помисли човек,наистина незавидна участ.Да не можеш да се отпуснеш,да разхлабиш възела и да бъдеш себе си.Такъв ,,псевдоелит,, ви дават за пример и за подражание.,,Елит,, ли е да го опишеш.
  • 25 Кажи честно ...

    9 6 Отговор

    До коментар #5 от "Андрей":

    Че има ли по проZZ милиционер от кръволока Путлер да е бил начело на Русия ?

    Коментиран от #37

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Де тоз

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "ами":

    Късмет🥲
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 ХА ХА ХА

    4 5 Отговор
    АБЕ ТИЯ ШУШУМИГИ ОТ ДОЙЧЕ ЗЕЛЕ , ЗАЩО НЕ КАЖАТ ИСТИНАТА АМИ ШИКАЛКАВЯТ ? ШВАБИТЕ ГИ Е СТРАХ ОТ ПУТИН И ГО ПРЕЗИРАТ , АМА СИ МЪЛЧАТ , ЧЕ ЗНАЯТ АКО СЕ ОЗЪБЯТ ПАК ЩЕ ЯДЪТ ПЕРДАХ !
  • 30 СЛАВА РУСИЯ !

    6 8 Отговор
    СЛАВА НА ПУТИН !!!!!!!!!!!
    СЛАВА !!!!!!!! СЛАВА !!!!!!!!!! СЛАВА !!!!!!!!
    ВЕЧНА СЛАВА !!!!!!!!!
  • 31 Голям майтап !

    3 3 Отговор
    Зелето това от къде го знае ???????
    Да не би да му го е казал независимия му източник зеления наркоман ????????
  • 32 !!!?

    9 1 Отговор
    Осакатяването - генезисът на варварството !!!?

  • 33 ТрампЛин

    8 1 Отговор
    Страх ги е от КГБ! Не само от путин!
  • 34 интересно

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "Русофил":

    а какво мисли американския елит за президента си? А какво мисли нашия елит и имаме ли изобщо елит?

    Коментиран от #39

  • 35 Гост

    1 1 Отговор
    Страх лозе пази
  • 36 Да живее Русия

    2 8 Отговор
    Путин е велик
  • 37 Юлиян

    1 4 Отговор

    До коментар #25 от "Кажи честно ...":

    Има,има мойто момче.Изброявам ги;,,Сенилният Байдън,, .който не знае къде е ляво и дясно през по-голямата част от денонощието.Борис Джонсън,който спокойно би могъл да спечели с една от своите снимки конкурса за ,,най-бързо слязъл от клона,,.Лизи Тръс, спечелила първа награда по география в училище.Военният министър на Великобритания по времето на Джонсън,направен за смях от руските ,,пранкери,, Вован и Лексус.Аналена Бербок и тя като Лиз Тръс удивила света със географските си познания.Канадският премиер Трюдо унизен от Си Дзин Пин пред целия свят. А, ако поне един от тях знае къде се намира на картата България и с кого граничи,съм готов да почерпя.Изобщо,ако трябва да бъдем честни, сегашният управленски западен ,,елит,, няма нищо общо с тази дума.Изключително ниско ниво на интелигентност.Ужасяващо невежество по фундаментални,основополагащи политически закони.Пред цялата тази ,,компания,, Путин изглежда като професор пред първокласници.

    Коментиран от #41

  • 38 Слава кокаине

    1 4 Отговор
    Това е ДОЙЧЕ ЗЕЛЕ, списвано от болгар, болгар журналя
  • 39 Знаещ

    1 1 Отговор

    До коментар #34 от "интересно":

    Ние елит нямаме - имаме кохорта милиционери, "бивши" комунисти, сегашни крадци и далавераджии!
  • 40 Безобразов

    0 0 Отговор
    Разбрах, че една клика не платила данък в Русия страда, че няма възможност да похарчи скътаното по места където Русия няма лостове за контрол. Демек "Магнитски" по руски ги връща в действителността. Е, и аз ще страдам, ако пачката е на "язък"!
  • 41 УКЕ

    0 0 Отговор

    До коментар #37 от "Юлиян":

    Путин е КГБ помияр попаднал на мястото си ,благодарение на един алкохолик !
  • 42 Алексей Сергеев

    0 0 Отговор
    Руските олигарси да вземат да убият най-после Путин и да обвинят...Украйна, САЩ, НАТО, извънземните..