Last news in Fakti

28 Март, 2023 23:30 5 087 266

Путин готви Русия за вечна война със Запада

  • русия-
  • нато-
  • кремъл-
  • владимир путин

Повече от година след нахлуването, което според руското планиране трябваше да отнеме седмици, правителството на Владимир Путин поставя обществото на бойна нога със Запада и се вкопава в многогодишен конфликт

Путин готви Русия за вечна война със Запада - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Една вечер в края на декември, докато московчани се разхождаха по ярко осветените улици на своя град в очакване на празненствата в края на годината, група стари приятели се събраха на вечеря в апартамента на висш държавен служител, пише "Гардиън".

Някои от присъстващите гости, включително членове на културния и политически елит на Русия, вдигнаха тост за новата година, в който изразиха надежда за мир и връщане към нормалността.

С течение на нощта мъж, който нямаше нужда от представяне, се изправи за наздравица, държейки чашата си.

"Предполагам, че очаквате да кажа нещо", каза Дмитрий Песков, дългогодишен говорител на Владимир Путин, според един от двамата души, които поотделно разказаха за вечерта при условия на анонимност.

"Нещата ще станат много по-трудни. Това ще отнеме много, много дълго време", продължи Песков.

Неговият тост помрачи настроението на вечерта сред гостите, много от които насаме казаха, че са против войната в Украйна. "Беше неудобно да чуя речта му. Беше ясно, че той предупреждаваше, че войната ще остане с нас и трябва да се подготвим за дългосрочен план", коментира един от гостите.

Повече от година след нахлуването, което според руското планиране трябваше да отнеме седмици, правителството на Владимир Путин поставя обществото на бойна нога със Запада и се вкопава в многогодишен конфликт.

Говорейки дълго пред работници в авиационна фабрика в района на Бурятия наскоро, Путин отново представи войната като екзистенциална битка за оцеляването на Русия.

"За нас това не е геополитическа задача, а задача за оцеляването на руската държавност, създаване на условия за бъдещото развитие на страната и нашите деца", каза президентът.

Това следваше модел на скорошни изказвания, коментира политическият анализатор Максим Трудолюбов, в които руският лидер все повече се измества към обсъждане на това, което наблюдатели нарекоха "вечна война" със Запада.

"Путин на практика спря да говори за конкретни цели на войната. Той също не предлага никаква визия за това как може да изглежда една бъдеща победа. Войната няма ясно начало и обозрим край", каза Трудолюбов.

По време на внимателно наблюдаваната реч на Путин за "състоянието на нацията" миналия месец руският лидер повтори някои от многото оплаквания, които изпитва към Запада, подчертавайки, че Москва се бори за национално оцеляване и в крайна сметка ще спечели.

Слабо завоалираното послание към хората, каза Трудолюбов, е, че войната в Украйна няма да свърши скоро и че руснаците трябва да се научат да живеят с нея.

Западни официални представители описаха, че са слушали войнствената реч на Путин през февруари с ужас, виждайки я като руски лидер, който удвоява своята война и оставя малко място за отстъпление.

Един западен дипломат в Москва описа посланието на Путин в речта като подготовка на руската общественост за "война, която никога не свършва".

Дипломатът каза още, че не е ясно дали Путин може да приеме поражение в конфликта, защото не изглежда, че Путин "разбира как да губи". Путин не изглежда да преосмисля конфликта въпреки тежките загуби и неуспехите през последната година. Дипломатът отбеляза, че руският президент е бивш агент на КГБ и каза, че те са обучени винаги да продължават да преследват целите си, вместо да преоценяват целите на първо място.

Други отбелязват, че руският лидер, който според западното разузнаване лично взема оперативни и тактически решения в Украйна, е спрял да обсъжда ситуацията на фронта в Украйна в публичните си коментари.

Според проучване на изказванията на президента от руския информационен бюлетин Верстка, Путин за последен път споменава боевете в Украйна на 15 януари, като казва, че динамиката на неговата армия е "положителна".

Тези пропуски отразяват неспокойното приемане на Кремъл, че не е в състояние да промени хода на войната на бойното поле, твърди Владимир Гелман, професор по руска политика в университета в Хелзинки.

"По-лесно е да не говориш за военните усилия, когато армията ти не напредва", добави Гелман. "Но намаляването не е опция за Путин; това би означавало да се признае за пораженец."

Първоначално ръководството на Русия очакваше, че конфликтът ще продължи само няколко седмици, преди да обявят победа, според плановете, уловени от западното разузнаване в началото на войната.

През зимата западни военни анализатори и украински официални лица многократно предупредиха, че Русия, след като набра 300 000 души миналата есен, ще организира нова голяма атака.

Но офанзивата на Москва в Източна Украйна, която започна през февруари, донесе на страната минимални печалби на умопомрачителна цена. Западни служители са изчислили, че има до 200 000 убити или ранени от руска страна.

"Русия просто няма офанзивни способности за голяма офанзива", каза американският военен експерт Роб Лий.

Според Лий по-малко от 10% от руската армия в Украйна е способна на настъпателни операции, като по-голямата част от нейните войски сега са наборници с ограничено обучение.

"Техните сили могат бавно да постигнат няколко тежки изтощителни победи, но нямат капацитета да пробият украинските отбранителни линии по начин, който би променил хода на войната."

За да подобри дългосрочните перспективи на армията, руският министър на отбраната Сергей Шойгу предложи увеличаване на въоръжените сили от 1,15 милиона на 1,5 милиона.

"Виждаме, че руската армия се готви за дълга война. Путин разчита, че ресурсите на страната му ще надминат тези на Украйна, тъй като Западът се умори да помага на Киев", каза Лий.

Въпреки неуспехите на бойното поле в Украйна, Кремъл успя да устои на всяка потенциална реакция срещу войната у дома, смазвайки останките от руското гражданско общество и променяйки лицето на страната в този процес.

"Много в страната вече са напълно приели, че тази война няма да изчезне и вярват, че трябва да се научат да живеят според реалността", казва Андрей Колесников, старши сътрудник във фондацията "Карнеги", който изучава обществените нагласи към войната от нейното начало.

Колесников коментира, че способността и желанието на населението да се адаптира към новата реалност се оказаха много по-силни, отколкото очакваха много наблюдатели.

Когато Путин нареди набор от 300 000 резервисти през септември, социолозите забелязаха рекордно нарастване на страха и безпокойството, като мъжете се притесняваха да отидат да се бият, а майките и съпругите се тревожеха за своите съпрузи, бащи и синове.

И все пак в рамките на няколко месеца страхът намаля, според Колесников.

"Пропагандната кампания беше успешна въпреки първоначалното колебание на хората", каза източник, близък до медийните управници на Кремъл, имайки предвид ранните антивоенни протести, довели до повече от 15 000 ареста в цялата страна през първите седмици след инвазията.

"Правителството успя да обедини хората около знамето. Начинът, по който беше оформен конфликтът, помогна на хората да го приемат", добави източникът.

Пълната власт на държавата е разгърната, за да разпространи и наложи посланието, че войната е необходима за самата идентичност и оцеляване на Русия.

Националната телевизия се обърна от излъчване на леки забавления към излъчване на агресивни политически токшоута.

Междувременно училищата са инструктирани да добавят основно военно обучение и "патриотични" уроци, които имат за цел да оправдаят войната в Украйна. Държавната реторика, включително призивите на Путин да се отърве от "изметта и предателите", доведе до вълна от осъждане от страна на обикновените руснаци на техните колеги и дори приятели.

"Страната е полудяла", каза Алексей, бивш учител по история в елитен интернат извън Москва, който наскоро напусна след несъгласие с ръководството относно новата "патриотична" учебна програма. "Трябваше да спра да говоря с колеги и приятели. Ние живеем в различни реалности", каза той.

Но докато стотици хиляди руснаци бяха заглушени или избягаха от страната, вокална група от поддръжници на войната прегърна новата посока на страната.

Те също отбелязаха нарастващите разходи от конфликта, но призовават за по-голямо обществено участие, докато все повече представят войната като глобална битка с Европа и САЩ.

На московско представяне в средата на март на "Международното движение на русофилите", група, подкрепяна от руското външно министерство и гъсто населена с маргинални европейски активисти и теоретици на конспирацията, посланието беше ужасно - "Ние виждаме не просто неонацизъм, ние виждаме директен нацизъм, който обхваща все повече и повече европейски страни", каза Сергей Лавров, руският външен министър, по време на реч.

Константин Малофеев, консервативен олигарх, който беше санкциониран от САЩ през 2014 г. за "заплашване на Украйна и предоставяне на финансова подкрепа на сепаратисткия регион на Донецк", каза: "Не сме виждали такава омраза, откакто руските войници сложиха край на войната с победата в Берлин . Ние спряхме тази война и сега ние, победителите, отново сме изправени пред факта, че тя се е надигнала от ада срещу нас".

И все пак имаше малко преки намеци за ситуацията на фронта в Украйна, а в кулоарите на конференцията някои говориха за трудния напредък на Русия и цената на войната.

"Все още не всички в тази страна разбират какво ще трябва да платим, за да спечелим тази война", каза Александър Дугин, радикален руски философ и виден поддръжник на войната. "Хората в нашата страна трябва да заплатят любовта си към Русия с живота си. Сериозно е и не бяхме готови за това."

Дъщерята на Дугин, Даря Дугина, беше убита миналата година при атентат с кола бомба, чиято цел много вероятно да е бил той. Путин е говорил няколко пъти за нападението срещу Дугина и нейното име е написано в брифинг, държан от Путин по време на скорошно заседание на Съвета за сигурност, показва видео, качено от Кремъл.

"Не мисля, че хората в тази страна разбират напълно какво се случва след една година", добави Дугин.

"Разбира се, че има пълна подкрепа от президента, но тя не е дошла напълно в сърцата и душите на всички наши хора ... някои хора се събудиха, други не. Въпреки година на войната, тя върви много бавно."

превод: News.bg


Поставете оценка:
Оценка 2 от 38 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Гориил

    69 27 Отговор
    За Европа войната ще е дълга. разрушителна и мъчителна.Русия отказва да ви плаща сметките.

    Коментиран от #9, #58, #261

  • 3 А факти

    46 10 Отговор
    Се готви пак да на развесели.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 де факто

    29 44 Отговор
    И тея ще свършат като сесесерето на парчета.По същия път са с единствената разлика,че русия е 10 пъти по голяма мижитурка

    Коментиран от #264

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 9689

    51 16 Отговор
    А кой има военни бази по цял свят?Атомните бомби в Европа чий са?
  • 8 Пич

    31 11 Отговор
    Глупости ! Никой не воюва с мишоците вечно , а само докато ги изтреби , и възстанови реда в къщата !!!
  • 9 Маймуне ,

    27 39 Отговор

    До коментар #2 от "Гориил":

    Европа досега си плащаше и всичко беше наред , ама Путич изведнъж реши , да си сложи още по-високи токчета ...🤭
  • 10 4632

    30 48 Отговор

    До коментар #1 от "Майна":

    За Европа разлика няма и хората си живеят без дори да знаят русия съществува ли или не.За русия обаче положението е плачевно.Руснаците са под изолация от целия свят,няма какво да ядат,а руския обор е пред разпад и фалит.Съвсем скоро русия вече няма да я има ,а ще видим отделно републики.Каквото сам си направиш,друг не може да ти го направи.

    Коментиран от #18, #26, #29

  • 11 Абе

    5 16 Отговор
    Той може много неща да готви, но този дето поръчва яденето може да е поръчал друго !
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ ©©©℗ ☭★ ҢҎꡥ

    7 13 Отговор

    До коментар #1 от "Майна":

    От Вашите уста до Божийте уши Амин!
  • 15 Ивелин Михайлов

    34 14 Отговор
    Войната ще свърши когато свършат боеспособните мъже в украйна и европа 😏
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Хохо Бохо

    22 48 Отговор
    Путин не може дълго да воюва..
    И без войната, руснаците мизерстваха..
    Сега харчи пари за войната...
    Пари, които излитат през оръдията..
    ДО ТУК ВЯРНО ЛИ Е?

    А на Украйна войната нищо не и струва като пари.
    Най-богатите икономики на света я финансират и подкрепят.

    Можем само да кажем:
    СЛАВА НА УКРАЙНА!
    СЛАВА НА ГЕРОИТЕ НА УКРАЙНА!
    ПОКЛОН!
    ПОКЛОН ПРЕД ГЕРОИТЕ НА УКРАЙНА!

    Коментиран от #94, #149

  • 18 Българин

    36 22 Отговор

    До коментар #10 от "4632":

    Украинците нямат какво да ядат Русия е най големият производител на зърно в света 😉

    Коментиран от #23

  • 19 Мнение

    25 5 Отговор
    Обратното е.Пак са изкривили истината в статията.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Така така

    32 15 Отговор
    Няма вечна война и не е само Путин и Русия, свободният свят се надига срещу западните империалисти и ще ги отнесе като ураган

    Коментиран от #251

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Хохо Бохо

    10 17 Отговор

    До коментар #18 от "Българин":

    Не е вярно!
    От Гугъл:
    14.08.2022 г. — Китай е най-големият производител на пшеница в света. Добивът е повече от 2,4 милиарда тона пшеница през последните две десетилетия, .
  • 24 Бам Бам

    29 5 Отговор
    Как така със запада? Бандерия няма да издържи и две седмици със собствени ресурси!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Така така

    24 7 Отговор

    До коментар #10 от "4632":

    Не бързай баце за всичко е необходимо малко време ще видиш ко ще стане с европа след 2 години мдааа супер място за живот ще е не го напускай стой си там или иди в кравария и там нещата но по бавно разбира се ще започнат да се подобряват :)))))))

    Коментиран от #95

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Американска демокрация = смърт

    22 12 Отговор
    Западс готви война с русия

    Коментиран от #105

  • 32 Само да кажа

    15 20 Отговор
    Че Путин е най големия гей...таквоз чудо не бях виждал.

    Коментиран от #36, #91

  • 33 Пълни глупости

    36 6 Отговор
    Просто света се раздели! Писна им от интриганта САЩ да създава бедствия, да точи икономики, да прави войни, метежи, да плаща за лъжи, пропаганди, да внедрява вредни НПО-та, чрез които се манипулира обществено мнение и стимулират продажниците да си продават страните!

    Коментиран от #40, #47

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Пълни глупости са я

    12 22 Отговор

    До коментар #33 от "Пълни глупости":

    Киев за 3 деня....и на мене ми писна от кремълски лъжи.

    Коментиран от #59

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Прокопий

    10 12 Отговор

    До коментар #41 от "Майна":

    Е, двойникът на Путлер пък не смее да излезе, какво остава за бункерния, ти за Байдън си се хванал...😂😂😂🤣

    Коментиран от #62

  • 45 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ ©©©℗ ☭★ ҢҎꡥ

    13 11 Отговор
    Е то съдраните клошари са с лопатите и галошите и гладни като чакали, как точно ще воюват със Запада като аятолаха не вдига телефона, а китаеца ги отсвири!
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Майна

    23 2 Отговор
    Толкова ОЧЕВАДНО е какви ,,марионетки,, са по върховете на ,,запада,, ,че трябва да си или тотално алчен организъм ,получаваш някакви ,,материални,, придобивки, изместили всичко човешко, или тотално деградирали ,,умствено,, за да защитаваш този ,,сатанизъм,, ,който в момента се вихри..
    Знам, че ЧОВЕЦИТЕ ще се справят.
    Знам , че сме божи чеда
  • 51 СССР

    8 18 Отговор
    Само празни приказки които прикриват безсилието и мизерията на една държава от лумпени и пияници. Когато пукне побъркания нацист всичко ще свърши. Русия ще се разпадне на малки държави.
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Майна

    15 2 Отговор
    Факти, що ми триете за видеото..
    Утре ще гърми цялата преса..
    Ами поне го отразете..
    ,,Шокиращо видео, циркулиращо в социалните медии, показва до каква степен Джо Байдън се нуждае от инструкции стъпка по стъпка от ръководители, които програмират всяко негово движение.

    В шокиращите кадри, публикувани от RNC Research в Twitter във вторник, мъж, който върви до Байдън, неочаквано му казва къде точно да отиде и какво да прави.


    "Тук долу?" Байдън пита мъжа, сочейки напред.

    „Да, сър, надолу по рампата“, казва му водачът. „И имаме хора, подредени отляво тук, някои синдикални лидери и работници.“

    „Вашият знак ще бъде синият отляво“, продължава мъжът. „Имате син белег“, повтаря той.,,
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 кО РЕЧИ кО КО

    0 4 Отговор

    До коментар #59 от "Ами":

    КАЖИ ПАК СЕ ИЗЛОЖИШ ДАЙ ДЕЕЕ

    Коментиран от #76, #81

  • 72 Майна

    16 1 Отговор
    И още нещо от САЩ за САЩ:
    ,,Нов доклад изчислява, че 26,6 милиона души са били ранени, 1,36 милиона са били с увреждания и 300 000 допълнителни смъртни случая могат да бъдат приписани на щетите от ваксината срещу COVID-19 само през 2022 г., което е струвало на икономиката близо 150 милиарда долара .,,
  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Спрете се бе!

    24 5 Отговор
    Какво е това: "Повече от година след нахлуването, което според руското планиране трябваше да отнеме седмици, правителството на Владимир Путин поставя обществото на бойна нога със Запада и се вкопава в многогодишен конфликт."???

    Ако е имало "руско планиране за седмици", то е било да се сключи мир, Донбас да получи някаква автономия в рамките на Украйна, да се признае Крим, Украйна да е неутрална- и толкова! Всичко това бе почти подписано в Истанбул след првите седмици. Но се оказа, че това не отговаря на планирането на САЩ и НАТО.
    Резултата и "успехите" от това го виждаме. Видя го Украйна. Видяха го и народите на ЕС, целия запад та и чак до Африка.
    Всяка глупост и манипулация от Ройтерс и подобни, ви задължават да прелисвате?

    Коментиран от #83, #87, #140

  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 ха ха хааа

    3 7 Отговор

    До коментар #12 от "🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺 СЛАВА":

    Ако Скабеева , Симонян , Соловьов са мисирки ... 🤭 вервам
  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Ами ти

    20 1 Отговор

    До коментар #66 от "🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺 СЛАВА":

    Отиди във Русията да поживееш един месец.И съм сигурен на 100% че няма да поискаш да се върнеш обратно в България.
  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 От подлеци

    14 1 Отговор

    До коментар #85 от "Баро":

    лъжци, лицемери и вредни НПО-та налазили страната ни! Пази се! :))
  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 Не помните дори

    20 2 Отговор

    До коментар #76 от "чИчКЕ...ОПОРКИТЕ ВИ БЯХА":

    след като излезете от тоалетната, дали въобще сте си сваляли панталоните в тоалетната!
    Това с "трите дена" си бе мантра на уважаваните от вас медии, подхвата от соросняците като теб! Русия такова нещо не е казвала. Можеше наистина да приключи за седмици, без съсипването и разрухата на Украйна, без смърт на мъжкото и население, без икономически колапс на Европа и света и дори бе почти подписано от Зеленски..но НАТО реши да му прати Борис Джонсън!

    Коментиран от #97, #120, #130

  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 96 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 97 това си беше

    1 10 Отговор

    До коментар #93 от "Не помните дори":

    На кремлинскитее клакиори...имена искаш ли бе сулио???

    Коментиран от #99

  • 98 Путин няма да е вечен

    3 12 Отговор
    и войната няма да е вечна

    Коментиран от #262

  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 Чугуне ,

    8 1 Отговор

    До коментар #90 от "Ами тъпо е да":

    Има общо , има ...Ердо може да каже , че България е била част от Османската империя , много общо има , нищо , че е "тъпо" ..

    Коментиран от #102

  • 101 С хора като теб

    7 3 Отговор

    До коментар #6 от "✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ ©©©℗ ☭★ ҢҎꡥ":

    България нама бъдеще
  • 102 Няма нищо общо

    5 1 Отговор

    До коментар #100 от "Чугуне ,":

    Просто трябва онуй на рамената да си свърши работата!

    Коментиран от #107

  • 103 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 104 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 105 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 106 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 107 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 108 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 109 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 110 Баро

    2 1 Отговор

    До коментар #95 от "руски roведаpи":

    Този път ще е качествено
  • 111 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 112 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 113 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 114 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 115 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 116 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 117 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 118 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 119 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 120 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 121 То демокрация

    10 2 Отговор

    До коментар #119 от "Kъм 1 часа вече не трият комемтари":

    вече няма! Сринаха я продажниците!
  • 122 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 123 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 124 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 125 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 126 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 127 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 128 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 129 РЪЦЕТЕ НА КГБ СА ДЪЛГИ

    7 2 Отговор

    До коментар #119 от "Kъм 1 часа вече не трият комемтари":

    Протестиращите в Париж срещу пенсионната реформа на Макрон пеят на френски "Катюша“

    Катюша“ е съветска народна песен и военен марш, композиран от Матвей Блантер през 1938 г., по текст на съветския поет Михаил Исаковски.


    Участниците в масовите протести срещу пенсионната реформа във Франция проведоха шествие в Париж под звуците на "Катюша“.



    Във видео, публикувано в социалната мрежа Twitter, се чува как протестиращите пеят на френски песен, чиято мелодия е идентична с добре известната съветска.



    "Катюша“ е съветска народна песен и военен марш, композиран от Матвей Блантер през 1938 г., по текст на съветския поет Михаил Исаковски. Първото му официално изпълнение и запис е през
  • 130 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 131 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 132 Русия

    6 12 Отговор
    ... се връща към Сталинизма, който е братче на Хитлеризма. Неслучайно СССР и нацистка Германия бяха съюзници в началото на войната и я започнаха, като нападнаха Полша.

    Коментиран от #136

  • 133 Желателно е

    2 1 Отговор

    До коментар #128 от "Барман":

    ...барманите да се занимават с това, за което са квалифицирани. Остави мисленето на хора, които знаят за какво говорят.
  • 134 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 135 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 136 И БГ ТО БЕШЕ

    10 2 Отговор

    До коментар #132 от "Русия":

    АМА ДНЕС ПАК ЩЕ ЩЕ БЪДЕ В ГУБЕЩИЯ ОТБОР НА МАФИЯТА НАТО
  • 137 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 138 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 139 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 140 Дааа !

    8 2 Отговор

    До коментар #79 от "Спрете се бе!":

    Заяада и НАТО твърдят че са победили поне в медийната си пропаганда, щото са блокирали всяка друга информация в ЕС.
    Ама май и в това грешат! Европейците като нас навремето, се научиха да четат между редовете и да мислят с главите си. Не им отне много време!
  • 141 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 142 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 143 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 144 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 145 Така беше

    5 2 Отговор

    До коментар #139 от "Баро":

    А сега много от роденот в Китай, отива за САЩи останалият свят!
  • 146 вижда се

    10 2 Отговор
    Запада си отива

    Коментиран от #148, #150, #162

  • 147 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 148 мдаааа

    7 2 Отговор

    До коментар #146 от "вижда се":

    Така си е ... Гледам , всички деца на руски олигарси се прибират в Матушка ..
  • 149 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 150 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 151 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 152 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 153 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 154 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 155 Урюрвкос

    9 1 Отговор
    първата част на статията за Песков е измислица и копира дума по дума беседата на Сталин със посланичката на СССРето в Швеция Александра Колонтай. Има я в инета и е много интересна.

    Коментиран от #158

  • 156 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 157 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 158 За Сталин

    2 4 Отговор

    До коментар #155 от "Урюрвкос":

    ... единственоинтересни са "беседите" му със съюзника му Хитлер, преди да се изпокарат за това кой е по-голям убиец (Сталин печели), и това как е пук нал.

    Коментиран от #178

  • 159 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 160 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 161 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 162 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 163 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 164 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 165 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 166 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 167 Не съм

    1 6 Отговор

    До коментар #154 от "Много":

    руски слуга! И съм съгласен че соросовите слуги са най-грамотните.
    Без значение, коментиращи или журналисти

    Коментиран от #169

  • 168 мдаааа

    4 2 Отговор

    До коментар #160 от "Добре де":

    Явно , бъркаш ваучери с купони ... Ако живееш в Якутия и четеш само РИА НОВОСТИ , нема го разбереш ..

    Коментиран от #172

  • 169 Много

    1 1 Отговор

    До коментар #167 от "Не съм":

    всички така казват, но то личи по поведението, не по думите.
  • 170 А какви групи

    0 1 Отговор

    До коментар #165 от "Все едно":

    Поне обясниха ли на 5 годишнит, за да не изглежда тъпо?
  • 171 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 172 Все едно

    3 2 Отговор

    До коментар #168 от "мдаааа":

    Той много неща бърка, но то е така: днешната джендарясала руЗЗка младеж много неща не знае, а пък шефчетата й не й ги казват, иначе не може да изпълнява "с плам" поръченията на Партията (както се казваше едно време). Ако не са заблудени, не са достатъчно убедени в пропагандата, а тва я прави неубедителна и за тези, към които е насочена. За да ловиш шаранчета, първо ти трябва да си шаранче. Хем искат да са тарикати, хем са ги наиграли :)
  • 173 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 174 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 175 Хаха

    4 4 Отговор

    До коментар #159 от "доцент":

    Най-долното нещо което Рунаците са създали като ни окупират 1944г е ментето комунист-копекйджия
    Способен да предаде и най близките си за копейки и грамоти
    Това са болни хора
  • 176 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 177 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 178 Урюрвкос

    4 1 Отговор

    До коментар #158 от "За Сталин":

    никога Сталин не е имал лична среща със Хитлер и дори по телефона не е разговарял с него

    Коментиран от #181

  • 179 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 180 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 181 За Сталин

    4 5 Отговор

    До коментар #178 от "Урюрвкос":

    ... е било много важно да не го свързвт с Хитлер, което няма никакво значение, защото знаем, че са били първи дружки :) То и за Путлер е много важно да не го свързват с Фашизма, но тва не променя нищо. Той е класически фашист :)

    Коментиран от #236

  • 182 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 183 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 184 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 185 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 186 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 187 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 188 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 189 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 190 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 191 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 192 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 193 Ракета Пейтриът📡

    1 4 Отговор
    "Нищо подобно!" - възкликна Арни в Commando. Володимир е приятел с Тръмп и се харесват взаимно. Ако не бяха го махнали "фамилиите", нищо от това нямаше да се случи. Путин, също както Сталин, е във война с въпросните фамилии, понеже Русия винаги им е била трън внгза и им пречи на контрола върху целия свят. Че и ресурси има, дето искат да са техни. А и е върху най-стабилната тектонична плоча на тая планета, докато под цяла Северна Америка е океан от лава и само чака Йелоустоун, за да излезе, тц..тц...тц, непростимо
  • 194 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 195 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 196 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 197 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 198 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 199 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 200 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 201 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 202 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 203 Не не се отпказвай картоффф

    1 1 Отговор

    До коментар #200 от "Все едно":

    С кой ще се забавлявам? :)) Колко трябва да се мрази някой, че да се търгува като картоф, на отпадъците ПП и ДБ? :))

    Коментиран от #206

  • 204 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 205 Иван

    3 3 Отговор
    Войната няма да е вечна, защото скоро русия ще капитулира !

    Коментиран от #214

  • 206 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 207 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 208 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 209 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 210 я пак

    1 0 Отговор

    До коментар #207 от "Ти не разговаряш":

    че не ти се разбира

    Коментиран от #215

  • 211 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 212 Тов. Членин

    4 1 Отговор
    Товаришчи , можете ли да дойдете у Мавзолея и да ме обърнете на ребро , че ми омръзна ... А и скоро требе да освобождавам местото .
  • 213 като е лъжец

    1 0 Отговор

    До коментар #209 от "Нали си картофф бе":

    Заведи дело и го осъди бе.

    Коментиран от #217

  • 214 Все едно

    4 2 Отговор

    До коментар #205 от "Иван":

    Той и СССР щеше да води "вечна" война, пък взе, че се разпаднА :) То не е въпроса колко възнамеряваш да водиш войната, а колко можеш да я водиш. Както казваше великия Майк Тайсън "Всеки има план, докато не получи юмрук в лицето" :)))) Путлер, като голям почитател на СССР трябваше да го е научил тоя урок, но явно не е :))
  • 215 Да бе чела книжки

    1 1 Отговор

    До коментар #210 от "я пак":

    би разбирала и не би станала картоффф на мафията зад ПП и ДБ! :))

    Коментиран от #218

  • 216 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 217 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 218 освен

    1 1 Отговор

    До коментар #215 от "Да бе чела книжки":

    Винету съм чел и други...наздраве.
  • 219 ми добре бе

    1 0 Отговор

    До коментар #217 от "Съдят го бе":

    осъдете го, къв ти е тогава проблема

    Коментиран от #222

  • 220 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 221 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 222 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 223 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 224 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 225 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 226 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 227 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 228 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 229 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 230 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 231 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 232 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 233 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 234 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 235 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 236 Урюрвкос

    2 1 Отговор

    До коментар #181 от "За Сталин":

    ----защото знаем, че са били първи дружки---- няма документална информация нито в съветските нито в немските архиви. Хитлер посещава СССРето 1935г. по лична покана от Сталин и даже присъства като гост на манифестацията 1 май но среща няма. Канцеларията на външното по етикет редовно изпраща поздравителни пощенски картички за различни поводи. Работят два важни договора за транзит на стоки и услуги от Германия към Азия и близкия изток през руска територия.

    Коментиран от #244

  • 237 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 238 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 239 ти си питай

    1 0 Отговор

    До коментар #235 от "Не бе":

    аз с политика не се занимавам
  • 240 д ъъъ

    4 1 Отговор
    Само в спарената чутура на едно КГБ джудже могат да се родят такива неадекватности. Колкото по рано толкова по добре.

    Коментиран от #242

  • 241 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 242 дааа

    1 1 Отговор

    До коментар #240 от "д ъъъ":

    кгб но и бивш бакшиш
  • 243 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 244 мдаааа

    1 1 Отговор

    До коментар #236 от "Урюрвкос":

    Голема обяснявка си ... Кажи го с няколко думи , пробвай .. Ефектът може да е по-добър .
  • 245 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 246 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 247 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 248 Хихихихи

    5 1 Отговор
    Сесесерето и то се готвеше, всяка петилетка, накрая се сготви
  • 249 уж беше 3 дена

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Майна":

    А сега глед година още една и половина....еххххх

    Коментиран от #260

  • 250 БАРС

    3 4 Отговор
    Ама нищо вярно .То скоро и на децата ще им стане ясно че америка прави проблемите по света.Като чета заглавията на нашите журналисти или се правят че не знаят или наистина вярват в Американските фейкове че Росия иска да воюва .
  • 251 се надига

    1 1 Отговор

    До коментар #21 от "Така така":

    и ЩЕ, ЩЕ.....гачи се върнах на пленум на КПСС
  • 252 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 253 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 254 Инж

    6 5 Отговор
    Слушайки и четейки лъжите на Кремъл, не трябва да забравяме отправната точка - РФ е агресорът и режимът на Путин е нацистки.
  • 255 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 256 дядото

    4 2 Отговор
    а нима във вековете назад западът да не е бил във вечна война с русия
  • 257 Путинче

    4 4 Отговор
    Като погледнем кои са държавите във "вечна война" със Запада нищо добро не чака руснаците - Северна Корея, Иран - изостанали и изолирани държави управлявани от диктатори. И първи приятели на Русия. Лика прилика.
  • 258 Путин, не знае какво прави

    2 2 Отговор
    То хубаво Путин готви Русия за вечна война със Запада, но дали в близкото бъдеще Русия въобще ще я има.., защото Китайското правителство вече издаде директива да се преименуват редица градове и географски обекти в Русия с китайски названия... !!! Това се случва веднага след завръщането на тавариш Си от посещението му в Русия и е знак, че "безграничното партньорство" между Москва и Пекин наистина е изтрило границите между двете държави. Новата утвърдена от китайското правителство карта, възстановява имената на изконни китайски градове, отнети и анексирани в миналото от Русия и град Владивосток вече се казва Хайшенвен, остров Сахалин - Куедао, град Усурийск е обозначен като Шуанчензи, Николаевск като Мяоджие, Хабаровск вече е Боли, а Благовещенск - Хайланбао, без този път да има за разлика от миналото, никакви възражения и протести от страна на Русия...!!!
  • 259 Ако англо-американците

    2 3 Отговор
    не воюваха срещу Хитлер, СССР нямаше да спечели войната. Победиха Италия, Япония, воюваха с Германия в Африка, надводния и подводен флот на Вермахта в Атлантика, Тихоокеанския японски флот, помагаха с конвои СССР и накрая - Втори фронт. Така, че СССР е победил половин Германия с англоамериканска помощ.
  • 260 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 261 Гори Ил...и други руски самолети!

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Гориил":

    Е,нека сега пък Русия да плаща на Китай!Дали ще й е по-изгодно?
  • 262 Напомняне

    1 0 Отговор

    До коментар #98 от "Путин няма да е вечен":

    Путин не е просто личност, а моментен изразител и осъществител на духа на руската държава и народопсихология (дух, оценяван от едни положително, а от други - отрицателно). Наследникът на Путин, макар и друга личност, неизбежно ще продължи в същия дух - иначе просто няма да заема тази длъжност. Колкото до войната - е, няма да е вечна, защото само Бог е вечен, но че ще е дълга - дълга ще е. И как ще завърши - пак само Бог знае. Ние - не.
  • 263 Голем смях

    1 1 Отговор
    ХААХХААХХ... Късокракия диктатор дали ще е вечен.В Русия все още има нормални хора и след смъртта на урода нещата ще се нормализирт.
  • 264 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 265 За хората и хлебарките

    1 1 Отговор
    Американците в наглостта и злобата си към Русия провалила плановете и за колонизирането и изкупуването на Украйна увлякоха и доста зомбиран Евро матрял, който в безумнатаИстерияНа русофобията си и с фанатични напъни за исторически реванш над унизилата ги с победата над фашизма Русия през миналия век се мъчи да изглежда някак си значим и героичен нещо като герой от комикс с капитан Америка с впито в задника трико и веещо се от вятъра наметало. За съжаление животът и реалността не са инфантилни комикси за оглупели от западни ценности тинейджъри.. Неуважението и незачитането на правата и интересите на Русия както и опитите за нагла намеса във вътрешните и работи и опити за разбиване на държавността с поставени финансирани от ЦРУ марионетки като Зеленски и Навални, доведоха нещата до там, че третата световна война вече е в ход... А както всички добре знаят, но изглежда или са забравили, или си мислят, че по някакво чудо на тях ще им се размине, след трета световна война оцелели ще са само хлебарките... ТОЙ И ПУТИН ВИ ГО КАЗА, но нали никой не иска да слуша и чуе, та човекът каза- Защо да има свят ако в него няма да има Русия? Доста силно изречение нали? И е прав разбира се, светът и животът ще се обезсмислят автоматично, ако наглостта и арогантност та на запада надделее над разума...тогава всичко свършва..наистина и завинаги. Защото това не е нито комикс нито холивудски филм, нито шега.!
  • 266 Кьовеши

    1 0 Отговор
    ТояПедофилБайДжо когаЩеГоСъдятДетоСиМандръсалЩеркатаИтяТОВАгоОписва в дневникаСи? Няма ли истамбулскаКонвенция ратифициранаОтФащ даЗащитаваБеднитеДецаОтИзвратеняцитеИмБащиКатоВъпроснияУрод?
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания