Last news in Fakti

30 Март, 2023 13:01 1 302 11

Неизбежно ли е съюзническото ни покорство?

  • избори-
  • емографската катастрофа-
  • инфлация-
  • бедност-
  • здравеопазване-
  • емиграция

Пред предстоящите парламентарни избори проблемите са известни: демографската катастрофа, корупцията, неуправляваната инфлация, бедността и посредственото жизнено равнище, задълбочените проблеми в здравеопазването и образованието, масовата емиграция на трудоспособни, разстроеният трудов пазар, вносът на джендър идеологии вместо ценности

Неизбежно ли е съюзническото ни покорство? - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Пред предстоящите парламентарни избори проблемите са известни: демографската катастрофа, корупцията, неуправляваната инфлация, бедността и посредственото жизнено равнище, задълбочените проблеми в здравеопазването и образованието, масовата емиграция на трудоспособни, разстроеният трудов пазар, вносът на джендър идеологии вместо ценности. Но във връзка с опасността от целенасочено въвличане на страната ни във военния конфликт в Украйна става най-актуална полемиката около позицията ни и темата за неутралитета в международните отношения. В анализа на проф. Георги Генов за неутралитета като политически избор в актуална трактовка той прави неоспоримо изводите, че:

1. Неутралитет, като нов образ и политика на България. Той не е възможен, не е в дневния ред, респ. реална цел в обозрим период като визия на мнозинството от партийно-държавната върхушка и сегашното законодателство.

2.Това е „запечатано“ с договорното членство в НАТО, а и в ЕС, вкл. и на двустранна основа.

3. Изключена е не просто независимостта, а и самостоятелност. Освен в рамките на възложеното НИ, съгласуваното, одобреното от не-национални или над-национални организации, техните органи и институции в сферите на сигурността, отбраната, външните отношения.

4. Текущата полемика е за въздържане от продължение на „политиката ни” (т.е. цялостно участие във война).

Неизбежно ли е съюзническото ни подчинение и лакейство с риск да бъдем превърнати в плацдарм към войната в Украйна и опасността от военна мобилизация на децата ни и мъже от средните поколения, неемигрирали в „по-безопасни” и отдалечени страни ? И превръщането им в пушечно месо на Задокеания, а България в обект на прицел на трудно предсказуемия опонент, воюващ с кръвни братя и сестри по култура, религия, писменост. За които решаващ принос в миналото имат и българските държави.

Но кое клише да изберем: „времето тече”, „целта оправдава средствата” или „договорите (за отстъпване на суверенни права на българската държава) трябва да се спазват” на всяка цена? Унгария пристъпи към изграждане на нова конституция след 2010 г. (старата с допълнения и изменения бе от 1949 г.). Израел, Великобритания, Нова Зеландия си живеят мирно и цивилизовано без писмени конституции, Германия с основен закон и още без валиден мирен договор след ВСВ. А нашата Конституция, приета на 13.07.1991 г., бе изменена и допълвана без ВНС със закони в бр. 85 от 26.09. 2003 г.в ДВ, в бр. 18 от 2005 г., в бр. 27 и бр.78 от 2006 г., в бр. 12 от 2007 г., бр. 100 от 2015 г. И въпреки, че според чл. 4.(2) Република България гарантира живота на индивида и в чл. 28 „Всеки има право на живот...” при опцията заради съюзнически задължения да се подложат на риск животи на българи има още над какво да се помисли. Както и над формулировката на чл. 5. (4), че международните договори ... имат предимство пред нормите на вътрешното законодателство, които им противоречат. Без да съм специалист по право, предимство не означава автоматично подчинение. Тема за тълкуване. Историческата истина изисква да напомним също, че Конституцията ни не бе предшествана от всенародно допитване (референдум, плебисцит), а от Велико народно събрание. Но Търновската конституция от 1879 г. е приета само от ВНС, защото тогава поне 80-90% от населението е било неграмотно.

Коя от трите авторитетни политически коалиции или партии да изберат желаещите да избегнат риска да бъдат мобилизирани да воюват пряко за чужди братоубийствени интереси, както и техните близки и симпатизанти? Във всеки случай не за изкуствени „еднолозунгови еднодневки”. И според мен особено за нито една от очертаваните от социологическите агенции първи 2-3 ”в класацията», прехранвали се с „келепири от властта” и от чужди интереси. Избирани частично с купен вот и по „утвърдени механизми”, задръстили държавната и общинска вече „колониално”-марионетна администрация. Най-често с некомпетентни и корумпирани чиновници, които не смеят дума да обелят против раздутия си щат, шуробаджанащина, клиентелизъм и местен феодализъм, за премахване на комисиони и ненужни търговски посредници, за сметка винаги на избирателя-данъкоплатец.

29 март 2023 г.

P.S.: Сега виждам, че преди час професорът е разширил опциите за провеждане на политика на неутралитет с референдум, отбелязвайки че ”няма действен механизъм, който да застави управлението на страната да изпълни волята народна”. И второ: да повторим казуса дьо Гол от 1966 г. – излизане от военната организация и структури на НАТО. Засега теоретична възможност.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хаха

    10 29 Отговор
    Ами как е по добре, да тръгнем към тоталитарните държавици и комунизъма, за да може да живеят като царе 1% в държавата а другите да чукат камъни по 14-16 часа ?
    Чавка ви е изпила мозъка на всичките малограмотни русофили и путинофили

    Коментиран от #6, #11

  • 2 Перо

    31 4 Отговор
    БГ роба го влече бедността и зависимостта! На първо време ще фалират фермерите с вносните култури, неотговарящи на никакви стандарти, да изпълним заповедта на ЕС, ционисткия, превратаджийски режим в Украйна да стои над всичко и над всички!
  • 3 Ай ганьо генов

    13 4 Отговор
    да върви да прави св..ки на урсула и отан, професорски
  • 4 Неизбежно е

    24 3 Отговор
    Когато си ликвидираш индустрията и земеделието оставаш на късата каишка на субсидиите. Козируваш и изпълняваш. Иначе мизерия.

    Коментиран от #7

  • 5 ДПС, ГЕРБ,БСП, Възраждане,ПП,ДБ-крадци

    2 5 Отговор
    Съюз на крадците!
  • 6 Дядо

    3 3 Отговор

    До коментар #1 от "Хаха":

    То ще стане точно така! Но няма да е под диктовката на Кремъл. Например тези дни излезе един невероятен документ в една от най-демократичните страни на света. Документът е под названието "Senate Bill 686". Ползвайте гугъл. Късогледството ви е умопомрачително.
  • 7 Сократ

    11 1 Отговор

    До коментар #4 от "Неизбежно е":

    Че сме на къса каишка е абсолютно вярно. Но и че сме в пълна мизерия е другия факт.
  • 8 ССС

    4 12 Отговор
    Направо се обади на Копейкин, да ти предвиди място в Парламента и да те зачисли към квотата за парите от Мацква.
  • 9 Българин

    3 11 Отговор
    Не виждам по кой начин откровената проруска пропаганда на върлият путинист Гърков може да предизвика "конструктивни дебати". Останете го да си пише за русофилските медийни клоаки. Все пак трябва да се спазва елементарна морална хигиена!
  • 10 Стършел

    1 5 Отговор
    Този другар не е от 4 000-те, от по-скъпите е!
  • 11 Хахаха

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Хаха":

    Къде видя комунизм? В главата ти зелените човечета ли живеят? Сигурно, с побелели носове са, нали?