Last news in Fakti

3 Април, 2023 08:41 1 958 30

Изборите минаха, мъките продължават

  • избори-
  • коментар-
  • валентин съйков

Шансовете са малки, но надеждата умира последна

Изборите минаха, мъките продължават - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Резултатите от поредните избори сигурно не изненадват никого. Ако все пак има изненадани, те трябва да са доста наивни по отношение на движещите сили и процеси в политическия живот на обществото.

Мотивацията на хората да гласуват се движи основно от отговорите на два въпроса: какво би било по-добро за мен и какво би било по-добро за страната? Първият въпрос мобилизира хората, които обвързват материалното си благополучие с участието на една или друга партия във властта. Тук влизат различни категории като служители в държавната и общинските администрации и техните близки, бизнесмени, разчитащи на обществени поръчки и техните служители, грантаджийски културтрегери и всякакъв друг обслужващ персонал. Развихрянето на популизма през последните две години привлича тук и все повече пенсионери, очакващи някой да им даде поредното увеличение на пенсиите. Близо до тази категория, но като отделна група са продаващите гласа си представители на малцинствата. Разликата с вече изброените е, че при тях липсва вътрешната убеденост. Затова те могат да бъдат „стимулирани“ да гласуват не само от партии с властови ресурси, но и от политически проекти, които досега са били далеч от властта, но разполагат с достатъчно финансови средства.

Втората категория избиратели са тези, които поставят на първо място какво е добро за страната. В една истинска демокрация те трябва да са подавляващо мнозинство, така както бяха у нас през деветдесетте години и в самото начало на този век. Превръщането на политиката във все по-мръсно занимание, обслужващо пряко големите пари, отблъсна огромна част от гражданите от нея. Така „партията“ на негласуващите и неизбиращите никого получи абсолютно мнозинство сред българското избирателно тяло. Безизходността се подсилва от това, че продължаващите да гласуват по съвест дават различни отговори на въпроса какво е добро за България. Те разхвърлят гласовете си между непримирими политически субекти с противоположни възгледи по различни въпроси. Трагичното в българския случай е, че противопоставянето в обществото често минава по разделителните линии между чужди интереси, доминиращи над националните интереси на България. Резултатът накрая е апатия, отчуждаване на гражданите от политиката и възможност на личните и групови интереси да постигат лесни и сравнително евтини победи над общонационалните интереси.

Изпадането на „Български възход“ под чертата показа, че политиката „и тако, и вако“ не се нрави на българския гласоподавател. Стефан Янев се хареса на много български граждани с две неща: с решимостта му като служебен министър-председател да се заеме с разчистването на Авгиевите обори на Борисовото управление и с категоричната му позиция против разширяването на войната в Украйна. Последното му място от преминалите бариерата на предишните избори изглеждаше плод на неумение да се капитализира големия потенциал от премиерския му мандат. Отварянето на вратата към коалиране с ГЕРБ и присъединяването към „коалицията на войната“ разпиляха много бързо натрупания актив. Неубедителната предизборна кампания на Възхода спомогна за движението надолу. На избори, в които участват основно твърдите ядра на партиите, липсата на категорични позиции се оказа по-губеща от заемането на крайни позиции.

Неуспехът на „Левицата“ в новия ѝ формат показа, че „старите муцуни“ трудно могат да спечелят отново доверието на избирателите. Обединението на много знакови фигури от червения елит, напуснали по различно време и по различни причини БСП, изпълни донякъде по-малката задача – да отслаби допълнително социалистическата партия. То се провали в голямата си задача – да се пребори за доверието на достатъчен брой избиратели и да влезе в парламента.
Тук логично идва въпросът: А как „старите муцуни“ от ГЕРБ успяха отново да спорят за първото място? Причините са повече от една, но да започнем с най-важната. ГЕРБ не е класическа партия, а бизнес структура (да не използвам по-силни думи) под формата на партия. Същата бизнес структура открай време е и ДПС. При този клиентелистки модел на партийно строителство всякакви сътресения и скандали вместо до ерозия водят до сплотяване на заинтересованите привърженици. В тяхна полза работеше и откритата кампания за отвратяване на нормалните хора от политиката и за стесняване на избирателното тяло до твърдите партийни ядра.

Клиентелисткият модел изглежда като идеал и за лидерите на „Продължаваме промяната“ и БСП, но те имат още да наваксват от майсторите в това отношение Бойко Борисов и Ахмед Доган.

Ръководителите на Промяната се опитаха за броени месеци да пресъздадат бизнес модела на управлявалите преди тях, но явно подцениха трудността на задачата. За успешното ѝ изпълнение е необходимо доста повече време. Липсваше им и спортно-милиционерската закваска, помагаща при създаването на централизирани организации. Харвардските мурафети не можаха да компенсират тази липса.

Корнелия Нинова завари БСП като истинска партия, формирана от личности и групи, свикнали да отстояват свободно и демократично своите възгледи. Превръщането ѝ в йерархична структура, обединяваща интереси около големия интерес на лидера, е мъчителен процес. Той преминава през много отлюспвания на влиятелни фигури и през разочарованията на редовите членове и симпатизанти. Задържането на резултата от миналите избори на фона на засилената конкуренция вляво може да се приеме по-скоро като успех на Нинова. Оттук нататък обаче тя може да влезе във властта като пето колело, а не като старши партньор, както беше в едни много по-славни за социалистите времена.

„Демократична България“ или по-точно съставляващите я останаха досега в категорията на класическите партии. При тях вождизмът не успява да обезличи бойките ядра от партийни активисти и силно ангажирани симпатизанти. Това им придава жизненост и не им позволява да потънат под водата, както стана с много други партийни проекти, чиито имена вече едва си спомняме. В същото време те отдавна са достигнали своя таван. Обединението им с „Продължаваме промяната“ показа, че в изборната математика едно плюс едно може да не е равно точно на две, още по-малко на две и половина.

По-особен е случаят на „Възраждане“, които набират скорост от избори на избори. Заклинанието на останалите парламентарни партии, че няма да допуснат „Възраждане“ във властта, ги направи крайно неподходящи за гласуващите на принципа „Аз да съм добре“ и привлече симпатизанти, искащи „България да е добре“. Доколко техният проект може да бъде добър за България ще покаже бъдещето. Възходът на „Възраждане“ може да бъде спрян, ако се появи друг политически субект, който да извади от пасивната позиция тези, които искат да гласуват по съвест, но не виждат за кого.

Резултатите от изборите ме подсещат за една „мъдра“ управленска мисъл на Тодор Живков от късния му период: „Приземяване, приземяване, приземяване“. Неговите наследници я усвоиха в променен вариант: „Принизяване, принизяване, принизяване“, само и само да останат във властта и да черпят облагите ѝ. А принизен се оказа целият народ, който се лута в лабиринтите на последователните избори без избор.

Изход от патовата ситуация може да се намери само, ако онези шестдесет процента, които „отидоха за гъби“, следващият път решат да гласуват. За целта са необходими нови хора с нови идеи, които да вдъхват максимално доверие и да мобилизират разочарованите. Откъде ще се вземат? Има две възможности – от Марс и от самото българско общество. Телескопът засега не показва движение откъм Марс. Остава вторият вариант. Шансовете са малки, но надеждата умира последна.

Валентин Съйков,
Председател на „Гражданска инициатива България 2050“


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Последния Софиянец

    17 5 Отговор
    Преди малко приключихме,а миналия път в един часа бяхме готови.Хартиената коалиция ни разгони фамилията.Поне успях да пиша всички хартиени бюлетини на Слави че му трябват гласове.
  • 3 Отшелника

    23 17 Отговор
    СЛАВА НА ВЪЗРАЖДАНЕ ,КОСТАДИНОВ ГИ ПОЧНА ПО БНР СИЛВИЯ ВЕЛИКОВА ИСКА ДА ГИ ОПЛЮЕ НО НЕ УСПЯ

    Коментиран от #6, #7

  • 4 неприятна изненада

    28 4 Отговор
    Аааа ,изненадаха ,изненадаха ! Например - изненадаха НЕКСО-вци ,Черепчета ,Цецко мустака ,Бобока и една Хер О . Все пак ,толкова мангизи се потрошиха ,толкова телевизии се купиха ,толкова сайтове ,вестници и тролове , а резултата ... кофтиии !

    Коментиран от #22, #27

  • 5 Браво адаш

    11 1 Отговор
    Много ясно и точно.
  • 6 БСП за България и Радев

    13 14 Отговор

    До коментар #3 от "Отшелника":

    Възраждане и БСП за България са единствените, които ще разкажат играта на военолюбците и проксита на Запада ГЕРБ и ПП. За Победий!!! За Путина! За Болгарий

    Коментиран от #16

  • 7 Така е

    24 12 Отговор

    До коментар #3 от "Отшелника":

    Истинските българи, които обичат България, гласуваха за Възраждане! И се радвам, че ставаме все повече!
  • 8 Възходът на Възраждане

    16 13 Отговор
    не може да бъде спрян!Тая партия един ден ще управлява България,и тоя ден ще бъде по скоро,отколкото им се иска на някои!

    Коментиран от #15

  • 9 Хасковски каунь

    15 4 Отговор
    България може да има стабилно правителство подкрепяно от Народа на база вън САЩ базите и НАТО от
    страната.
    Иначе винаги ще сме разделени.
  • 10 Суверенът

    8 0 Отговор
    Не разбрахте ли ?! Не ви искаме ! Махайте се !
  • 11 Демократ

    8 9 Отговор
    Трагичните резултати показват колко силна е мафията в България и колко тежко е моралното ниво на обществото , което приема мафията да го лъже и краде. Този коментатор как може да дава за пример думи на диктатора Живков,който предлагаше България за 16 та съветска република, най-голямото национално предателство. ИТН след безобразното си поведение като говорител на мафията и виновник за 2 год.политическа криза да е отново в Парламента, доказва как се манипулират избори. Неслучайно чалгарската мумия Слави 2 м.се подиграваше на всички, защото по задкулисната схема трябваше да бъде върнат в Парламента, за да пречи на всякаква промяна. Българската трагедия продължава и с увеличаване агресията и насилието на Възраждане и става още по-лошо.Как ще се оправим като търпим и показваме безсилие?
  • 12 Вьзмутен

    2 4 Отговор
    Сега ще падне работа работа като се обединят герб и пп

    Коментиран от #23

  • 13 Ще става все по-зле

    6 4 Отговор
    Нормалния избирател е все по-отвратен от политиката и мръсните игрички на управляващите и остават само твърдите електорални ядра.И така докато и последния отвратен се откаже да гласува и останат само гласуващите под строй избиратели на ДПС и лумпените от "Възраждане",или "Заграждане" на добитъка в територията.Ниско,слабо,пошло.....
  • 14 Сандо

    4 3 Отговор
    Коя партия има ясно заявена и защитавана идеология?Никоя,БСП беше последната,но и нея я бастисаха.Сега имаме само проекти,т.е политиците просто мамят хората.
  • 15 А дано......ама надали!

    7 4 Отговор

    До коментар #8 от "Възходът на Възраждане":

    И ако някой си мисли ,че "Възраждане" ли бяха,или не знам си какво друго нещо ще направи нещо смислено за държавата е един голям наивник.Същите празноглавци като "Атака" навремето.И го гледам на пресконференциите лидера им Костадинов как излива поток от думи,ама от тях нищо смислено,само плява.Горко ни с такива "Управляващи"!
  • 16 кюмюра от Драгалевци

    1 4 Отговор

    До коментар #6 от "БСП за България и Радев":

    Стига с тоя Путин за останалото си прав ! Путин е противоречива фигура и е по добре да бъде по малко фаворизиран . Ясно е че няма идеални хора и всеки допуска грешки но в една нормална държава за тях се искат оставки или поне отговори . Например на въпрос от журналист в Мариупол " А не трябваше ли СВО да започне по рано ? " отговора на Путин в общи линии гласеше " повярвахме им " т.е повярвал на Меркел , Макрон и пр . А Аз бих попитал " Таки голям наивник си или газовата тръба която вече я "няма " беше по важна както ще се окаже след СВО , от живота на милиони хора ?!
  • 17 ТаУмВзе

    3 3 Отговор
    Територията е в Последна национална Катастрофа! Са Война, че Геноцида ни е малко. Честито и Нани нани.
  • 18 грес

    2 1 Отговор
    При тази слаба изборна активност, не знам коя партия има смелостта да се мисли за победителка! Според мен избирателната активност беше под 20%, но стъкмистиката друго се мъчи да ни убеди! Само в най-близкият ми кръг хора от 10 човека само 2 си направиха труда да гласуват, а на предишните избори от 10 човека, 8 гласуваха.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 ПАК ЩЕ РИТАМЕ МАЧЛЕТА ВМЕСТО ДА РАБОТИМ

    2 0 Отговор
    ........................
  • 21 Матей преображенски

    3 3 Отговор
    Кво стана ,е?Видяхте ли ка се сбъдна предзнаменованието,ГЕРБ И ПъПешниците ги напомпаха за да съставят правителство на войната.Учудващо е ,че са дали толкова много на Възраждане и все пак е крайно малко за да попречат на козяшките кроежи.Да стоят в нс при тия резултати ,е безполезно,могат да оставят вътре един за говорител,а другите --на улицата,за да организират съпротива,антифа-шистка ,докато не е забранено.Ако предотвратят по някакъв начин съставяне правителство,берекет версин,нови избори и ще се отложат военновременните закони.Служебно правителство не може да обяви война,не може и да прати експедиционен корпус на източния фронт.А това сега е основното,мир,неутралитет или война.През това време кой знае,положението може да се измени в положителна насока,виждаме колко държави изхвърлят долара и се вливат в противния лагер на сащ,разколебаването и сред европейските сателити и васали на сащ се засилва.Тъй че ,малко ли сме тъпкали на едно място ,още малко търпение,да не си изпреварим късмета,и бързата кучка,слепи ги ражда.
  • 22 ха ха ха

    5 0 Отговор

    До коментар #4 от "неприятна изненада":

    Язък за мангизите. Пак ще ходим на избори. 😄
  • 23 да, ама не

    0 1 Отговор

    До коментар #12 от "Вьзмутен":

    Вече ти казаха, че обединението е невъзможно.
  • 24 Майк Алън Патън

    5 0 Отговор
    Щом ББорисов и ШАЙКАТА му са най-доброто за България , значи положението не е никак добре !
  • 25 ганю

    1 0 Отговор
    ако побарам калашника гарантирам че ще ви надупча първи
  • 26 ганю

    2 0 Отговор
    като намине Путин насам ще свърша доста работа
  • 27 Ти да видиш

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "неприятна изненада":

    Тези и мен ме изненадаха неприятно. Лично аз очаквах да са в борбата за 4-те процента, ама уви... много "умно-красивитет" имало в софето.
  • 28 Матей преображенски

    1 0 Отговор
    Не,този път ще съставят правителство,по тертипа на Франкенщайн,орел ,рак и щука,тъй като се подредиха по "правилния" за американците начин,герберистите и синьо-десарите вкупом,може и други да се присъединят и готово.Ще теглят веднага заем от МВФ за да стъпят на здраво,за простолюдието и плебеите нищо,за чиновниците всичко.И в един момент ще почната да обсъждат украинската тема,принципно ще приемат ,че сме длъжни да ги подкрепяме по всякакъв начин и ще го узаконят за да вържат ръцете на гражданското общество.Протестите трябва да почнат моментално,ако има все още шанс за излизане от капана,в момента България тъкмо влиза в него и вратичката в най-скоро време ще хлопне.
  • 29 Според автора

    1 0 Отговор
    Крим е незаконно окупиран
    Ами не е незаконно държаха го незаконно украинците всъщност беше им даден като подарък от Хрусчов
    Той направи с чужда пита помен
    Населението на Крим на референдум реши да се присъедини към руската федерация
    Това е единствената териториална промяна от последните 50 години която е станала чрез избори
  • 30 Как сме

    0 0 Отговор
    Този бизнесмен да поздравява Русия за окупацията на Крим
    Не знае ли че това е забранено