Last news in Fakti

10 Април, 2023 13:25 2 499 31

Тръмп може ли да стане президент, ако бъде осъден? Искрен Иванов пред ФАКТИ

  • искрен-
  • иванов-
  • тръмп-
  • дело-
  • сащ-
  • демократи-
  • републиканци

В много отношения има съмнение за манипулиране на делото от страна на либералното крило в Щатите, казва експертът

Тръмп може ли да стане президент, ако бъде осъден?  Искрен Иванов пред ФАКТИ - 1
Колаж: Факти бг
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Американското риалити – съдебно дело срещу Доналд Тръмп. Какво развитие можем да очакваме… Пред ФАКТИ говори Искрен Иванов, политолог и експерт по международна сигурност и управление на конфликти и преподавател в Софийския университет.

- Г-н Иванов, предстоят ли тежки дни за Доналд Тръмп. Това ли е знакът на правовата държава, че няма хора над закона?
- Тежки дни се задават не само за Доналд Тръмп, но и за американската демокрация, защото случващото се в Съединените американски щати има две страни. Първата страна касае самите обвинения и самия Тръмп. Предстои да видим какво ще реши съдът по конкретните обвинения, но трябва да кажем, че по време на своето управление като президент, а и след това, Тръмп участва в доста афери, за които могат да свидетелстват и хора, които са били част от тези афери. Интересно е сега да видим дали и Майк Пенс, например, ще свидетелства. Какво ще кажат експертите, които ще бъдат призовани на делото. Иначе, по отношение на свидетелите, обвинението смята, че е осигурило достатъчно доказателства за това какво всъщност се е случвало. Друга страна на въпроса касае това, че този процес ще бъде доста умело използван от демократите. И в много отношения има съмнение за манипулиране на делото от страна на либералното крило в Щатите. Вече излезе информация, че част от съдиите, които ще гледат делото, са обвързани с либералите в американската политика.

- Появиха се коментари, че съдиите – в голяма степен, са част от либералното крило в САЩ… Така ли е наистина?
- Това е втората страна на този казус, че Тръмп може и да не е без вина по всички тези въпроси. Да, Тръп може и да е спечелил президентските избори с помощта на Русия през 2016 година, защото има такива доказателства. Но ако наистина се докаже, че повечето съдии са обвързани по някакъв начин с либералните кръгове в САЩ, че има съдии, назначени от демократи, то това ще покаже, че демократите имат пряк интерес от това Тръмп да бъде осъден. Това означава, че този процес се превръща в един политически шарж. В момента наблюдаваме една кампания срещу Тръмп, един сблъсък между либералното и консервативното крило в американската политика. И това е така, защото позициите на Тръмп доста се засилиха непосредствено преди изборите за президент през 2024 година. Очаквам в момента демократите да направят всичко възможно на този етап, за да може срещу Байдън или срещу друг техен кандидат, защото още не знаем дали Байдън твърдо е решил, че ще се кандидатира за втори мандат, да излезе човек, който е различен от Тръмп. Един републиканец като Рон Десантис, например. Демократите ще се опитат, според мен, цялата тази кампания срещу Тръмп да се манипулира политически, медийно и културно по такъв начин, че Тръмп да не може да бъде пълноценен участник в изборите през 2024-а.

- Ако Тръмп се води под арест, както е в момента, но вече към и по време на кандидатпрезидентската кампания, това позволява ли му да се кандидатира?
- Да, няма проблем. Позволява му да се кандидатира дори и да е осъден, дори и да е в процедура втора заповед по задържането му - няма абсолютно никакъв проблем в това. Просто има разлика между американското и европейското законодателство. Европейското е експлицитно по отношение на това, че президентите не могат да бъдат осъждани. В САЩ няма такива ограничения. Тръмп може да продължи кампанията, ако участва в нея, въпреки че подсъдим. Тук въпросът е вече друг - дали неговите съмишленици в републиканската партия ще го допуснат да е кандидат за президент. По-скоро - не, според мен, защото тръмпийското крило вътре в Републиканската партия е много малко. В момента по-голямата част от републиканците симпатизират на Рон Десантис. Ако се вгледаме в неговите послания, ще видим, че той има идеи, близки до тези на Тръмп.

- Предстои избор на съдебното жури. Какви са рисковете и колко ще е голям политическият елемент при подбора на хората…
- Знаем, че съдебната система в САЩ има славата на една от най-прозрачните, когато говорим за демократичната страна на един съдебен процес. Още повече, че с присъствието на такава институция каквато е Върховният съд на САЩ обикновено безпристрастността на делата е гарантирана. Но тук става дума за Доналд Тръмп. Това е особеното. Трябва да отчитаме реалистично фактите, че сблъсъкът е между либералното и консервативното крило в САЩ, че либералите имат интерес от това Републиканската партия да бъде стигматизирана в този момент. По-скоро смятам, че основните действащи лица в това жури, основните действащи лица в обвинението ще са свързани с либералното крило. Нека обърнем внимание къде се случи арестът на Тръмп. Говорим за Ню Йорк сити, за сърцето на Ню Йорк, който знаем, че се слави като един от най-либералните щати на САЩ, щат, който традиционно е син и хората там гласуват за демократите.

- Доналд Тръмп нарече 4 април - денят, в който беше обвинен от съда в Ню Йорк за измама и временно арестуван, за "най-добрият ден в историята“... У нас станахме свидетели на арест на Бойко Борисов, който после бе обявен за незаконен. Как рефлектира това върху „арестувания“…
- Благодаря ви за това сравнение, но не мислите ли, че някак има случайно сравнение или се правят някакви случайни паралели в тези два случая. И при двата примера става въпрос, че либералните крила имат интерес консервативният лидер да бъде арестуван. Встрани от това ще кажа следното. Арестът на Доналд Тръмп бе по всички правила на американското законодателство - със свалянето на отпечатъци, със снимка на самия Тръмп, с въвеждането му пред съдебното жури, с показанията, които му бяха снети. За американския зрител това е шоу, защото принципно американската политика е огромно шоу. А за това шоу се дават много пари. Винаги е интересно да се види кой ще стане президент и съответно какви скандали около него или висшите федерални служители около него могат да бъдат извадени. За сведение, бившият директор на ЦРУ Дейвид Петреъс претърпя същото нещо като Тръмп, когато бе обвинен, че е изпращал секретна информация от личния имейл на своята любовница.

- Вероятността развръзката на това дело, тъй като то няма да се реши в едно или две заседание, да съвпадне с кампанията за президент през 2024 година колко е голяма…
- Каквото и да се случва с делото, то ще бъде използвано политически.

- Просто, ако чисто времево съвпадне решението на съда с обявяването на избора за президент…
- Делото по никакъв начин не може да повлияе на самата природа на президентската институция в САЩ. Тръмп може да стане президент и ако бъде осъден. Ако бъде вкаран в затвора, ако бъде лишен от свобода – тогава няма как да стане президент. Но, според мен, Тръмп няма шанс да стане пак президент, не защото може да го съдят, а, ще се повторя, просто тръмпийското крило вътре в Републиканската партия е много малко. В този смисъл самите републиканците, според мен, не биха го подкрепили и да го издигнат за кандидат за президент. Съвсем отделен е въпросът кой и как ще използва този процес като политически аргумент.

- Реално в момента имаме една подадена топка във въздуха, която открива добра възможност за игра и за демократите, и за републиканците…
- Като цяло ми се струва, че това ще е удобна възможност Тръмп да не бъде кандидат за президент на републиканците, защото те така ще си имат оправдание. От друга страна и за демократите е добре, защото процесът срещу Тръмп ще доведе стигматизиране на републиканците в предстоящата предизборна надпревара. Съдебният процес със сигурност ще даде своето отражение, а ние просто трябва да наблюдаваме, за да видим как.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    12 2 Отговор
    Като нашия Кирчо.
  • 2 Демократ

    4 30 Отговор
    Когато има достатъчно много доказателства за извършени престъпления от любим престъпник, веднага се появяват защитници на престъпника,които ги наричат манипулации, политически игри, лов на вещици и т.н. Питам се защо обаче все едни и същи хора в България харесват убиеца путлер, мошеника тръмп и бандита бойко?

    Коментиран от #13, #14, #25

  • 3 Ванчо

    27 1 Отговор
    Не, няма до може. Те точно заради това искат да го осъдят без да е виновен, защото ако стане пак президент ще спре войната, а краварите не искат това да се случи.
  • 4 Пучо Капучо

    13 2 Отговор
    Следващият президент на обора ще е бат Дончо Тръмпито, казах.

    Бай Паро навремето с едно "казах" цела държава е направил.
  • 5 Коста Тръмпа

    12 1 Отговор
    Що да не може?!
  • 6 Псевдоним

    14 1 Отговор
    На България не е пречка да е президент, а за САЩ не знам.
  • 7 ТИГЪР

    24 0 Отговор
    "Но, според мен, Тръмп няма шанс да стане пак президент"

    С това си изказване И. Иванов доказва, че няма нищо на втория етаж.
    Само на шпакловка и замазка е.
  • 8 Да, да

    21 0 Отговор
    Да го опази господ Доналд Тръмп от мненията на нашите "експерти".
  • 9 Красимир Петров

    17 0 Отговор
    Нашите видни "експерти" да коментират нашата кочина,а не САЩ
  • 10 Лобита

    16 1 Отговор
    Всичко е свързано с големите оръжейни лобита в САЩ. Никой, който продава оръжия не иска войната да приключва, а Тръмп ще спре войната веднага.

    Коментиран от #27

  • 11 Тръмп

    11 1 Отговор
    Ще има Дебайданизация
  • 12 Пророка !

    5 7 Отговор
    Ще стане и президент на РФ,ако поиска .Путин го е кандардисал вече.Медведев и Песков ща са му съветници.Вовата се оттегля на спокоен живот край Алтай.
  • 13 Интересно

    2 12 Отговор

    До коментар #2 от "Демократ":

    Значи е истина това,което казвате в коментара, след като веднага толкова
    любители на убиеца путин,мошеника тръмп и лъжеца и крадеца бойко не са съгласни. Трагично е положението в България.

    Коментиран от #15, #23

  • 14 00014

    13 1 Отговор

    До коментар #2 от "Демократ":

    Не си познал. Хората най-много не харесват ДСБ, ПП и Герб. 65 % негласувалифго докааха. А при Тръмп големи войни нямаше. Дълбоката държава затова иска да го осъди, защото и американците проглеждат. А ти спечели стотинки за кафе - браво!

    Коментиран от #22

  • 15 ха-ха

    2 1 Отговор

    До коментар #13 от "Интересно":

    Не е трагично. Шизофренично е, когато сам си отговаряш.

    Коментиран от #28

  • 16 Макробиолог

    9 1 Отговор
    Няма нищо страшно бе,кажете го тоя факт---зад Тръмп са повечето от полувината американци гласуващи за републиканците....и второ --процеса е иницииран и се провежда от дълбоката държава/ако под това се има впредвид държ структури и органи отдавна овладени и контролирани от интернац глобалистки фин .корпоративен елит/...ако осъдят Тръмп по тия смешни обвинения,то предишните и действащия президент трябва направо да ги разстрелят.
  • 17 Ойде коня у реката

    6 0 Отговор
    САЩ се подиграха със самите себе си - унижиха свой бивш президент. Това означава, че тази държава вече пет пари не струва. Беше, каквото беше. Следва падение надолу. Няма вечни империи.
  • 18 Йорго

    1 0 Отговор
    Смешни сте ! Какво работите ?! Чешетесе и сте смели зад избиването на комплекси ?!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 пенко

    3 0 Отговор
    ЕГ АХ ТИ ДИМОКРАЦИЯТА !!!! ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ТИ ПРОТИВНИЦИ ТЕ САДЯТ БЕЗ СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ И ОТ ДВЕТЕ ПАРТИИ ---САМО ОТ ЕДНАТА + прокурор гн у се н евреин -ционист + СЪДЯ Г Н УС ЕН ЕВРЕЙСКИ ЦИОНИСТ ---В СЕ КИШ НА "ДИМОКРАТИЧНАТА ПАРТИЯ "- НА ВЛАСТ С ХИЛЯДА ДАЛ АВЕ РИ !?!?!?!?!?!?
  • 21 Политолог

    2 0 Отговор
    "Тежки дни се задават не само за Доналд Тръмп, но и за американската демокрация"

    Демокрация в Америка отдавна няма така че за нея няма как да се задават тежки дни а за Тръмп наистина се задават тежки дни на битки с корумпираната съдебна система. Но пък съдебните битки ще са медийно шоу и това може да помогне на Тръмп - медийното отразяване на "осъждането" на Тръмп ще го направи звезда и вместо да го премахнат от президентската надпревара ще му осигурят победа.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Антитрол

    1 1 Отговор

    До коментар #13 от "Интересно":

    Хайде не се прави на ударен - същите които гласуваха за крадеца бойко сега половината от тях гласуват за ПП-ДБ. На колкото и партии да се роите сте едни и същи "евроатлантици" - за кого ли гласувахте когато Баце управляваше - къде бяхте тогава.
  • 24 Изчетох внимателно всичко

    2 1 Отговор
    Не мога да си обясня
    Съединените щати са демократична държава
    Добре щом е така какъв е проблема съдиите от каква квота ще са дали на републиканската или на демократическата партия в края на краищата нали при демокрацията се съди по закон и всички са еднакво отговорни пред закона
    Май май не е точно така

    Коментиран от #26

  • 25 По същата причина

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Демократ":

    Харесват и измамника байдън който манипулира изборите
  • 26 Наблюдател

    1 0 Отговор

    До коментар #24 от "Изчетох внимателно всичко":

    Политическите пристрастия или личното отношение към определен човек не могат да не влияят на съдиите по отношение на това каква присъда ще издадат
  • 27 Тръмп също

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "Лобита":

    Е свързан с големите оръжейни лобита много договори с различни държави от целия свят за доставка на оръжие само за саудитска арабия има договори за стотици милиарди долари
    Тези договори бяха сключени по времето на тръмп
  • 28 Поздравления

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "ха-ха":

    И аз съм убеден в същото
  • 29 Уса

    0 0 Отговор
    При сегашните обвинения не може да бъде осъден.Това са последни напъни на жалките демократчета със съдията демократнигър.Просто отклоняват вниманието на хората от престъпленията на байдънови и безполезните милиарди харчени за избиването на украинците.Байдн е в ролята на изкукал дядка с надежда да лежи в луксозен старчески дом вместо в затвора.Тези милиарди можеха да ги дадат за мир в Украйна а те ги бъзикаха четвърт век,както българите с махането на визите за сащ а се оказа,че само износа на злато от България към Америка е безвизов
  • 30 Да бе да

    0 0 Отговор
    "Тръмп може ли да стане президент, ако бъде осъден? Искрен Иванов пред ФАКТИ"

    Не и ако е в затвора 😅! Трудно ще получава подараци🤫🦩
  • 31 макс

    0 0 Отговор
    Затворете Бай дън преди да е вкарал светът в Трета Световна война!!!