Last news in Fakti

14 Април, 2023 16:00 2 908 36

Кой ще спечели парламентарния покер?

  • герб-
  • бойко борисов-
  • продължаваме промяната-
  • румен радев-
  • възраждане

Или ще има управление, което макар и не най-доброто, е възможното в този парламент, или ще стане ясно кой иска избори и бута държавата към шести поред за две години

Кой ще спечели парламентарния покер? - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Борисов блъфира, настоявайки, че иска да управлява само с ПП-ДБ. Най-ефективният начин да се накаже един блъфьор е като приемеш офертата му и го накараш да си свали картите, пише Даниел Смилов.

Една от основните трудности в българската политика е, че партиите изглежда не играят една и съща игра: ПП-ДБ си мислят, че става дума за шах, а ГЕРБ са убедени, че е покер. Едните са се концентрирали твърде много върху рационалността и последователността на ходовете си, както и върху приоритетите на страната. А другите - върху емоциите на опонента и възможностите да го изпързаляш.

Блъфът на Борисов и перспективите от него

Бойко Борисов започна новата си парламентарна кариера в 49-то НС с блъф, настоявайки, че иска и ще управлява само и единствено с ПП-ДБ. За да придобие този блъф все пак някаква правдоподобност, се стигна до радикално противоречие в поведението на ГЕРБ по време на кампанията и след нея - предизборните свирепи атаки срещу опонентите изведнъж се трансформираха в почти библейска помъдрялост и привидно желание за всевъзможни компромиси. Тази радикална и труднообяснима с конвенционални идеологически или партийни аргументи трансформация сама по себе си подсказва, че вероятно става дума за театър. Още повече, че ГЕРБ смятат, че имат интерес от нови избори, които според тях ще омаломощят ПП-ДБ.

Най-ефективният начин да се накаже един блъфьор е като приемеш офертата му и го накараш да си свали картите. ПП-ДБ обаче сами си вързаха ръцете, като предварително и без особена необходимост заявиха, че няма да подкрепят по никакъв начин правителство с мандата или с участието на ГЕРБ. Като шахматна стратегия тази заявка може и да изглежда добре, но за българския политически покер е направо пагубна. Тя дава възможност на Борисов да постигне това, което наистина иска (избори), като стовари отговорността за тях върху опонентите си.

Какво могат да направят ПП-ДБ оттук нататък

С оглед на тази ситуация, рационално би било ПП-ДБ да коригират и напаснат първоначалната си стратегия. Предложението за ротационно председателство отвори възможност за съдържателни разговори с ГЕРБ, което не само печели време за парламента, но и дава възможност за разкриване на картите на различните играчи. В покера всяка информация е важна и смяната на психологическата среда е от ключова важност.

Ако искат да спечелят или поне да не загубят, след тази първоначална стъпка ПП-ДБ биха могли да направят следното:

1) Да изслушат офертата на Борисов за съвместно управление

Тази оферта може да дойде в един от два варианта и е важно тя да бъде официално представена на гражданите. Първо, може да има предложение за открита коалиция между първите две партии. Второ, ГЕРБ да излязат с идея за експертно правителство ала "Габровски", което да получи по-широка подкрепа и от други партии;

2) Условия за открита коалиция

Откритата коалиция ГЕРБ/ПП-ДБ би била възможна за ПП-ДБ при определени, тежки за ГЕРБ условия. Те трябва да включват оттегляне на Борисов от политиката до изясняване на висящите корупционни скандали около него и особено казуса "Божков-Горанов". Това условие би било абсолютно разбираемо не само за ПП-ДБ, но и за мнозинството в България, които осъзнават, че управлението на страната не може да зависи от хора с неизяснен корупционен багаж. Или ако зависи, то поне трябва да има силна опозиция срещу него;

3) Условия за кабинет "Габровски"

Тъй като откритата коалиция е трудно постижима и ГЕРБ едва ли ще тръгнат по този път, по-вероятно е предложение в посока на експертно правителство. Тук ПП-ДБ също могат да поставят условия за своя подкрепа, която може и да е почти символична. Първо, те могат да поискат определени конституционни промени (разговорите между партиите така или иначе вървят към това, така че подобно условие е изпълнимо). Второ, ПП-ДБ може да искат да договорят свои предложения и право на вето в назначаването на парламентарните квоти в ключови държавни органи и регулатори. Трето, условия могат да бъдат поставяни и по отношение на ключови закони като например бюджета;

4) Форми на подкрепа от страна на ПП-ДБ:

Тук парламентаризмът дава много възможности, но за сегашната ситуация най-подходящата формула за евентуална подкрепа от страна на ПП-ДБ би била минималната - осигуряването на кворум за избиране на експертно правителство на ГЕРБ-СДС. Това може да стане като групата на ПП-ДБ не се регистрира при гласуването на правителството, което би осигурило нужните гласове за правителство от ГЕРБ и ДПС;

5) По този начин ПП-ДБ гарантират, че в 49-то НС ще има правителство.

Или ГЕРБ ще може да събере нужното му мнозинство за правителство с ДПС, БСП и евентуално ИТН. Или ще има експертно правителство около ГЕРБ-ДПС, което ще разчита на ПП-ДБ за своето избиране и ключово законодателство.

Може ли блъфът на Борисов да се обърне срещу него?

При тази стратегия, ГЕРБ-ДПС биха получили управлението на страната или в коалиция от хартиен тип (с ДПС, БСП и ИТН) или сами с контекстуална подкрепа от страна на ПП-ДБ. Срещу своята подкрепа ПП-ДБ биха получили възможност за реализация на свои приоритети, без да влизат в реално управление с ГЕРБ. Те ще могат да запазят критична дистанция спрямо ГЕРБ и да повдигат въпроси за скандалите около Борисов и "Магнитски". И всичко това би било постигнато с гаранции, че евроатлантическият курс на страната няма да пострада, а евроинтеграцията би могла дори да се ускори.

Тази стратегия би била работеща и ако Борисов – както загатна – предложи кабинетът "Донев" да остане като парламентарно служебно правителство (или приобщи в него предложения на президента). Ако този вариант се реализира, управляващите биха били ГЕРБ-ДПС-Румен Радев, а ПП-ДБ биха им дали възможност да управляват (при определени условия) чрез кворума или други методи.

Ако това стане стратегия на ПП-ДБ, блъфът на Борисов моментално ще се обърне срещу него. Той или ще трябва да управлява, или да си признае, че всъщност поведението му е било театър, а в действителност иска избори.

Или ще има управление, или ще стане ясно кой бута страната към нови избори

По-важното е обаче, че резултатът за страната като цяло би бил добър. Или ще има управление, което макар и не най-доброто, е възможното в този парламент. Или ще стане ясно кой иска избори и бута държавата към шести поред за две години - един печален рекорд.

Разбира се, стои въпросът защо ПП-ДБ трябва да дадат възможност на ГЕРБ-ДПС да управляват, след като нито едно от сериозните корупционни съмнения срещу тези две партии не е отпаднало? Всъщност тази възможност е необходима, за да бъде разобличен още един блъф. И той е, че ГЕРБ и ДПС могат да управляват по някакъв ефективен, различен от "модела Борисов" начин. Ако стане някакво чудо и се окаже, че двете партии са претърпяли истинска метаморфоза - още по-добре. Но едва ли пътищата ще станат по-дълги, а асфалтът им по-дебел. Причината за подобни провали няма да е обаче, че пак не са им дали възможност да демонстрират управленските си способности.

А и има още нещо - вотът на 2-ри април даде макар и малък, но превес на тези партии. Тяхна е отговорността, те трябва да се справят със задачите – да видим какви карти държат в ръката си, освен обичайните си черни петровци.

***

Този коментар изразява личното мнение на автора. То може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 20 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да де

    28 8 Отговор
    Аре, аре козовете ги държи Магнитски тулупа тупа топката с надежда да му се размине и е готов на всичко.
  • 2 Българин🇧🇬

    23 16 Отговор
    Държавата се управлява от козяк. Един крадец който краде 12 г. го изнудват с компромати защото е затънал до гуша и трима шпиони козяшки протежета.

    Коментиран от #8

  • 3 Миризлив пор

    13 13 Отговор
    Ако и този път не се разберат и инфлацията си расте много над европейската на следващите избори ПП ги виждам зад БСП на 3 или 4 място (задължително зад ДПС) . Просто ще се обяви, че те не искат да се състави правителство и всички беди тръгват от това, иначе едни милиарди щяха да дойдат и т.н.
  • 4 Макс

    30 10 Отговор
    Може да изслушват всички глупости, говорени от Борисов , но в никакъв случай не трябва да се коалират с него. Борисов е хищник , но е и страхливец . Страхът му трябва да се използува срещу него самия . Борисов и за миг не трябва да забравя, че във всеки един момент може да бъда арестуван. Играта е много деликатна , дано добрите сили успеят.
  • 5 Българка

    28 8 Отговор
    Не може да има коалиция между вълк и агне. Редно е тези, които свалиха правителството на Кирил Петков или пък хартиената коалиция да се официализират и поемат управлението и отговорността. Никой не вярва на Борисов, че реално иска да си партнира с ПП-ДБ. По-скоро им залага капан, за да ги омаскари. За Борисов най-важно е собственото му оцеляване и да не влезе в затвора
  • 6 Град Симитли

    9 1 Отговор
    Ами останалите партии?..
    .... Анализ в стил :"Петлите са двукраки, ерго-ние сме петли!"
  • 7 истина е

    25 9 Отговор
    България ще се оправи когато боко е осъден на 100 год. затвор .В противен случай и крачка напред няма да мръднем
  • 8 козяк та козяк

    18 18 Отговор

    До коментар #2 от "Българин🇧🇬":

    Козяк ли го накара да построи бедева руски поток за Сърбия.?Козяк ли го накара да подлюзурства на Путин и да се подлага на унижение.? Русия има много по -голямо влияние в България и това е големият проблем на България.

    Коментиран от #10

  • 9 безплатен трол

    8 8 Отговор
    Е с малко риск има и друг вариант. Обещание на подкрепа за правителство на ГЕРБ от ПП-ДБ, но без ангажименти за коалиция. При правилно разиграване на картите, това правителство ще бъде на глинени крака, които всеки един момент има възможност да бъдат строшени. Така управляващите ще бъдат с много ограничен ресурс за извиване на ръце, а опозицията с възможности да контролира процеса и при най малкия провал, за следващите избори Борисов ще е политически труп, а и ГЕРБ ще бъдат бита карта.
  • 10 Запознат

    24 7 Отговор

    До коментар #8 от "козяк та козяк":

    Потока го построи защото от Кремъл го посъветваха или да върне парите от КТБ 850 милиона евро за Южен поток или пращат спецназа да събира дълговете!
  • 11 о ааа

    12 3 Отговор
    Ние от ИТН сме най-печеливши. Бате Делян ни подари 11 места е може да иска нещо в замяна но ние за това сме там да им правим сечено.
  • 12 Дано

    13 9 Отговор
    Чак сега разбрахте, че Тиквун блъфира за коалиция с ПП- ДБ те не му обещават опрощение и готви нова Хартиена коалиция под предлог че ПП -ДБ не желаят правителство
  • 13 Така е

    11 9 Отговор
    Винету и Гроб готвят нова Хартиена коалиция с оправданието, че ПП-ДБ не желаят коалиция
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Вервайте ми

    14 15 Отговор
    Само Възраждане играят открита и честна игра. Всички останали са някакви измамници и лъжци със скрити помисли и с по 5-6 аса скрити в ръкавите.
  • 17 Демократ

    14 7 Отговор
    Съдбата на България и народа не е игра нито на шах нито на покер. Това е цинизъм, който доказва зловещото отношение на ченгесарската мафия чрез представителите си в Парламента. За 2 години изхарчени 500 млн.лв. народна пара за безсмислени избори и докарването на държавата до пълен политически и икономически хаос е национално предателство. Мутрата бандит тиква ще решавал как да спасява България от катастрофата, до която я докара за 12 годишното си управление. Кой аналлизатор ще каже истината най-после , която всички мислещи хора знаят? България трябва да бъде спасена от него и бандитската му групировка Герб
  • 18 Фактъ

    9 8 Отговор
    Боко има само два варианта пред себе си ! Или влиза в Магнитски - 3 , или новичок от Путин ! И в двата случая е шах и мат . Мисли , че с депутатски имунитет ще спаси кожата . Не , не може !
  • 19 Власта

    7 7 Отговор
    се търкаля на улицата но и ГЕРБ и ПП не искат в момента. В същото време имат поставени условия от началниците зад океана и трябва да ги изпълнят. ще се опитват да ги изпълнят при работещ парламент докато се изчерпят мандатите за съставяне на правителство. От президента зависи дали ще им осигури такова време. Ако той се разбърза, ще бъде мъмрен от тях и от Козяк.
  • 20 Бамбука

    10 6 Отговор
    Изредени десетина варианти, а всъщност има само един пред Герб/Борисов и той е да състави кабинет с "хартиената клика + "и така нататък", ако му стиска, разбира се. Ако откаже, а той сигурно ще откаже, че докаже, че е просто един пъзльо и не желае да поеме отговорност. Всъщност, с кого ще контактува утре, ако състави кабинет ? Ще изпраща емисари до ЕС и ще се крие зад катедрата ли ? ПП/ДБ абсолютно правилно заявиха, че кабинет с каквото и да е участие на Герб няма да бъде подкрепен. Това е и желанието на всички нормални българи.
  • 21 Ами да

    5 5 Отговор
    ПП трябва публично да представи на Герб всички важни за България условия със срокове! Включително оттегляне на Борисов от политиката и властта! Без гаранции за подкрепа!
  • 22 зяпач

    9 7 Отговор
    Кирчо-кокорчевия говорител бая си е напъвал кратунката да измисли нещо. Той нали се пооблажи последните години и сега може да изкара една криза , за разлика от българите. Та като прегледате писанията по долу, веднага се вижда кой от коя страна на кредитите се намира. Парите се усвоиха , държавата потъна и българина го чака само връщане. Е, търси с кой ще срита народеца да плаща . Комунобизнеса му се иска да е ГЕРБ, ама да не вземе да има много власт, че може да посритва и тях. Това вече го гледахме един път. Поняли?
  • 23 Човек

    9 9 Отговор
    ГЕРБ, Възраждане, ДПС и ИТН свалиха редовно правителство по време на война. Трябва да поемат отговорност за постъпката си като се коалират и управляват заедно.
  • 24 ИСТИНАТА

    7 3 Отговор
    Това са пълни глупости!
    Борисов да не блъфира, а да каже коя е Мата Хари!
  • 25 ХАРИ

    7 4 Отговор
    Смилов,по-глупав си и от Кирчовците,къде се силиш,пишманяк,с Бойко ще се мериш,ще те отнесе като въшка Борисов...
  • 26 нннн

    5 2 Отговор
    Забравихме ли вече лозунгите от протестите? Гнусно ми е да чета какви умни или не ходове ще прави Борисов, като първа политическа сила. И Бай Ставри много се сърди...
  • 27 Ддд

    3 2 Отговор
    Борисов блъфирал?!?!?!?
    Смилов от многото си тези срещу ГЕРБ, явно е спрял да чува какво говорят другите хора и да го асимилира!
  • 28 Уса

    4 0 Отговор
    Народа ще спечели от парламентарното порно
  • 29 Ван дер Любе

    3 4 Отговор
    Определено има начин да се направи правителство: ГЕРБ + ДПС + БСП + ИТН. Дори Възраждане. Това, че не си съгласен да подкрепяш крадците, не значи, че искаш избори, но 40 % гласуващи са само част от хората. Другите 60 % не искат Борисов. На каква база Борисов се изживява като истински избран. Още повече че от сегашните около 10 процента гласували за него, поне 3 % са купени.

    Коментиран от #31, #33

  • 30 бай Даньо

    8 2 Отговор
    Ха-ха-ха! Смилов най накрая след 3 дена мислене зацепихте някои от умно красивите каква глупост беше да заявите че не подкрепяте правителство на ГЕРБ ей така без условия .... обаче е късно , Ганчо ви отбеляза черна точка, с 2% сте надолу а избори наистина идват още 2-3 груби грешки като тая като направите умните и красивите ...Ей на нищо ви направи тоя Бойко с едната книга прочетена, а ако беше прочел две!? ха-ха-ха!
  • 31 бай Даньо

    3 2 Отговор

    До коментар #29 от "Ван дер Любе":

    Другите 60% негласували всъщност са съгласни с всеки да ги управлява, включително Борисов, не го усложнявайте излишно .... от къде тоя извод че не искат Борисов или който и да е друг!? Да си ги питал , те да са изявили мнение като излязат на улицата !? А то е ясно как се изявява мнение по тоя въпрос кой да те управлява ....
  • 32 Деян

    8 0 Отговор
    На Смилов всичките му изказвания са тенденциозни в полза на ПП-та. Още по-крайна и истерична в ват браненето им е жена му Ружа. Не може да ме убедите, че политолози ще защитават некадърници без грам политическа култура -безплатно, при положение, че по-добре от мен трябва да разбират, че пребиваването в политическото пространство не се изчерпва само с желанието за власт на дадения субект. Иска се култура, програма, Можене и да управляваш и да правиш политика/което е най-важното за мен/, родолюбие, лидерство. Къде го видяха в тия нагли хора,драпащи за власт....
  • 33 020

    5 2 Отговор

    До коментар #29 от "Ван дер Любе":

    Не е вярно, че 60% не искат Борисов. 60% просто ги мързи да отидат да гласуват. Безотговорни от типа хора, на които все някой им е виновен или са за гъби...
  • 34 БАЦЕ ЕООД

    2 0 Отговор
    Америка спечели изборите, ся като изконно право, ще ни фалира, смени пола и вкара във война... ДеМоКрАцИя.
  • 35 да да

    0 0 Отговор
    Общо 240- те -средния ...
  • 36 Бой по канчето

    1 0 Отговор
    ДАниъл Смилов е соросоид та дрънка и изпълнява директивите на Козяк. Явно грингосите правят отчаяни опити да конструират евроатлантическо правителство дори и с доказан престъпник и крадец какъвто е Боку. Въпрос на време е да набият канчетата на пуделчетата он ПП/ДБ и да не ми се правят на много морални. Ето... пудела Смилов вече е обработен.