Last news in Fakti

11 Април, 2023 14:12 1 475 16

Първата политическа максима да е "какво", а не "с кого"

  • герб-
  • пп-
  • дб-
  • дпс-
  • итн-
  • политика-
  • коалиция-
  • партии-
  • бойко борисов-
  • румен радев

Не може да се държиш в парламента като аутсайдер

Първата политическа максима да е "какво", а не "с кого" - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Веселин Стойнев:

Румен Радев не може да бъде упрекван, че пришпорва парламентарните партии, като свиква на Велика сряда 49-ия парламент. Защото в него те са почти същите, в почти същите пропорции като в предишния и няма какво да се мотаят. Ако продължи със същото темпо и при връчването на мандатите и ако не може да се състави правителство, избори ще има през втората половина на юли.

Но както настоящите избори бяха безсмислени, такива ще са и следващите, защото единствените печеливши от тези безкрайни вотове са "Възраждане" и президентът. Радев може да освежи властта си, като си назначи нов служебен премиер - например Атанас Пеканов, а "Възраждане" може да стане минимум втора политическа сила. Защото избирателят неизбежно ще накаже или ГЕРБ, или ПП-ДБ, или и двете, понеже с всичките си златни и сребърни медали все не могат да сформират управление.

Единственият начин в 49-я парламент да се роди някакво редовно правителство е двете първи сили да се върнат към логиката на парламентарната демокрация, която почива на простички правила.

Не може да се държиш в парламента като аутсайдер

Революционната поза "или ние, или нови избори" означава "избори до дупка". ПП, понеже не познават българския преход, а директно го задраскват, повтарят грешките му. В седесарските времена през 90-те години имаше и такава тенденция - "избори до дупка" и "с малко, но завинаги". Този подход не само е хазартен (самостоятелното мнозинство е изключение и в българската, и в европейската история), но е и недемократичен.

Той означава, че не зачиташ вота на гражданите, които са избрали други партии, и то на избори, чийто резултат си признал. Означава, дори да е негласно, че смяташ най-малкото за заблудени всички, които не са гласували за теб. Избирателите обаче имат много повече право да мислят същото за теб, защото са изходната точка в демократичното състезание. И ако изборният ти резултат е незадоволителен, причина е или че онова, което си обещал, не интересува повечето хора, или не са те припознали като верния инструмент за постигането му. Или пък комбинация от двете.

Първата политическа максима е какво, а не с кого

Когато си "продал" на избирателите си дадени политически цели, трябва да се опитваш в рамките на парламентарната демокрация да ги постигаш. С всички налични парламентарни средства - диалог, натиск, компромис, взаимни отстъпки и пр. Търсенето на подкрепа за тях е валидно дори когато имаш самостоятелно мнозинство, макар тогава е далеч по-лесно. Когато нямаш свое мнозинство, а хоризонтът ти е единствено да търсиш такова на нови и нови избори и от парламент на парламент да не постигаш нищо, просто не ти е мястото в политиката. ИТН го доказа категорично и сега е реанимирана в дребен размер. Твърдоглавото "сам юнак на коня" е игра с нулев резултат, от която губят всички и която избирателят наказва.

А вторичният въпрос "с кого" не води непременно до колаборационизъм с противника. Можеш да намериш начините да постигаш нещо значимо и в същото време да запазиш идентичността си. Ако постигнеш с гласовете на противника част от своите политически задачи, значи си успял. А най-устойчиво е свършена работата, когато превърнеш противника в част от този успех. Неуспехът е гарантиран само когато не си положил усилия.

Казано направо, голяма коалиция между първия и втория може да се осъществи и във вариант, който не означава кръвосмешение. Дори като програмен кабинет, в който участват почти всички. Такова беше правителството на Димитър Попов през 1991 г. - програмно, на националното съгласие и реформаторско, сформирано в кризата на Лукановата зима.

Съпредседателят на ПП Асен Василев обаче заяви, че всеки компромис с ценностите на България ни е водил до национални катастрофи. Не стана ясно кои са тези ценности, той ли е единственият им изразител и кои катастрофи е имал предвид. Поне някои от тях трябва да са от първата половина на 20 век, защото в нашето историческо съзнание те са все тогава. Но пак в онова време имаме примера на големия компромис на западните демокрации да воюват заедно с комунистическия СССР, за да осигурят победата над фашизма - без да се срутят ценностите нито на едните, нито на другите. А успехът на кабинета "Попов" след изпадналата в състояние на национална катастрофа банкрутирала България направи възможен и следващия син кабинет на Филип Димитров.

Когато при криза тяснопартийният интерес се поставя над националния, губят и двата

Клишетата от предизборната кампания нямат вече място в парламента. Там не се говори за посока, стабилност, европейско бъдеще, нормалност и пр. Говори се с езика на законите, на управленските програми и на ефективния контрол над изпълнителната власт. Ако всеки си прави тънките сметки как да стовари вината за поредните избори на противника или как да го добута до местния вот, за да не загуби много общинска власт или за да спечели тепърва повече такава, рискува пълен провал. Избирателят може да бъде излъган веднъж, може два пъти, но на третия път не прощава. Отново пример за това са ИТН, но и БСП.

При изключени "Възраждане" и нежелана БСП, кабинет с който и да е мандат без участието на ГЕРБ и ПП-ДБ е невъзможен. Няма да е възможен и в следващ парламент, ако не се следва логиката на парламентарната демокрация. И да не забравяме, че след 19 май 1934 г. партиите са били забранени, без това да предизвика обществено недоволство, просто защото са се докарали дотам да бъдат нежелани.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Теле

    8 8 Отговор
    Каквото и да е с РУСИЯ да е

    Коментиран от #4

  • 2 Пич

    5 0 Отговор
    Не бе , новобранци германски !!! Тук първата политическа максима е - колко от кого !!!
  • 3 Русофил

    9 6 Отговор
    Радев може да бъде упрекван само, че е руска лимонка. Това стига.
  • 4 Брава!

    4 3 Отговор

    До коментар #1 от "Теле":

    Току що спечели 5

    рубли.10 стотинки.

    Коментиран от #7

  • 5 Кольо,

    4 0 Отговор
    Пропуснато или умишлено не се казва че тогава в Царство България е извършен военен преврат,с мълчаливото съгласие на цар Борис трети....
    От там следва успокояване на обстановката и най важното икономии от заплати и субсидии за тогавашните партии от държавната ясла!
  • 6 УРА,,УРА

    8 4 Отговор
    Каквото и да пишете дружба между крадци и крадени няма как да се случи. Добре, че ППДБ не взезнаха в капана на толупа.
  • 7 Теле

    1 3 Отговор

    До коментар #4 от "Брава!":

    Не се опитвай да пишеш на непонятен за теб език, понимаеш
  • 8 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    6 2 Отговор
    Първо
    "какво" ... ще откраднем?
    А после
    "с кого" .... трябва да го делим!
    👍👍👍👍👍👍
  • 9 !!!?

    11 1 Отговор
    Месията - Мечтата на Митрофанова !!!?

  • 10 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    1 0 Отговор
    А защо две от парламентарно представените ФРАКЦИИ в НС ги няма на фотото 🤔🤔🤔

    Коментиран от #11

  • 11 адаша

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Ако разгледаш отново "фотото", прави ли ти впечатление как са подредени? Най- горе,първи ред е "хартиената коалиция" и плюс един, който липсва от фотото- ето ти правителство.
  • 12 Aлфа Bълкът

    2 0 Отговор
    Тия на снимката може да си направят един гангбанг с биволицата!
  • 13 ВСИЧКИТЕ ТИЯ

    2 0 Отговор
    се едно един баща ги е сътворил да се гушнат и в уста да се целунат се тая кой ще ни управлява , лъже и краде президентска държава само по добре по малко ще сме карадени кръга на заподозряните ще се намали
  • 14 Вирус

    0 0 Отговор
    Пак дойчото най българската медия хахаха
  • 15 Анонимен

    0 0 Отговор
    Гербспдпс, ето ви промяната
  • 16 ХХХХ

    0 0 Отговор
    Искаме като бат Бойко внуците му, ако ги продава или ако е решил да ги хариза, още по добре майци