Last news in Fakti

25 Април, 2023 19:00 1 785 3

Когато дипломацията е във война

  • русия-
  • нато-
  • украйна-
  • владимир путин-
  • крим-
  • бахмут

Като оставим настрана руските отричания - Съединените щати преследваха три дипломатически приоритета: подкрепа на Украйна, укрепване на НАТО и опит за избягване на война с Русия

Когато дипломацията е във война - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Докато войната в Украйна навлиза във втората си година, остават няколко въпроса за това какво правителството на САЩ би имало, би могло и е трябвало да направи по различен начин от началото на войната. Трябваше ли Съединените щати да насочат повече оръжия и модерни оръжия към Украйна по-рано? Можеше ли да наложи санкции на Русия по друг начин?

Но точно както е трудно да си представим, че хаосът и украинското страдание от тази ненужна война продължават, струва си да погледнем какво прави правителството на САЩ - особено дипломатите във Вашингтон, Киев и по целия свят - и как продължават да да се адаптират към тази ужасна война, пишат за The Foreign Policy Research Institute Уолтър Браунолер, офицер от кариерата на външната служба към Държавния департамент и професор по национална сигурност и външни работи във военноморския колеж на САЩ и Дерек Реверън, председател на отдела по въпросите на националната сигурност във Военноморския колеж и преподавател по разширение и сътрудник на факултета в Белферския център за наука и международни отношения към Харвардския университет.

Въпреки че последното нахлуване в Украйна започна на 24 февруари 2022 г., струва си да припомним, че настоящият конфликт наистина започна през 2014 г. Тогава Русия създаде криза, нахлу и впоследствие окупира Кримския полуостров на Украйна и организира война в Източна Украйна, използвайки руски военен персонал, както и местни прокси сили, които Русия ръководеше, обучаваше, доставяше и финансираше. По това време държавният секретар Джон Кери каза, че Русия се държи "като в 19-ти век", като завладява украинска територия в това, което той очерта като "невероятен акт на агресия" от страна на президента Владимир Путин. Анализаторите не успяха да разберат, че външната политика на Русия има имперски цели.

От 2014 г. подкрепата на САЩ за Украйна непрекъснато се увеличава в много форми: трансфер на оръжия, военно обучение и по-големи връзки между хората. Неотложността на тези дейности се увеличи през февруари 2022 г., когато Русия разшири инвазията си, като се опита да окупира цяла Украйна и да извърши смяна на режима. В ретроспекция много предположения и прогнози бяха погрешни; Киев не падна няколко дни след руската атака и украинският президент Володимир Зеленски не избяга, както направи афганистанският му колега година по-рано. Вместо това Зеленски се нуждаеше от боеприпаси, а не от превоз и украинските въоръжени сили се противопоставиха на прогнозите, като устояха на руската атака. Усилията на Украйна са най-важното нещо, за да се разбере как се е развила войната, но случаят също така показва, че американската дипломация е била адаптивна и гъвкава.

През пролетта на 2021 г., когато започна струпването на руски сили по границите на Украйна, Съединените щати имаха солидна представа какво мисли и планира руското ръководство за тези сили. Мотивите на Русия - значително да дестабилизира Украйна и след това в крайна сметка да нахлуе - изглеждаха ясни за мнозина. И до есента на 2021 г. огромно количество разузнавателна информация предполагаше, че нахлуването е почти сигурно. Съединените щати споделиха тези оценки с Киев, съюзниците в Европа и партньорите по света. В отговор руският външен министър Сергей Лавров ги отхвърли и каза, само месец преди инвазията оценките са "пълна дезинформация".

Като оставим настрана руските отричания, Съединените щати преследваха три дипломатически приоритета: подкрепа на Украйна, укрепване на НАТО и опит за избягване на война с Русия. Обхватът, с който Съединените щати направиха тези неща, беше като никой друг в съвременната американска история. Президентът Джо Байдън изпрати директора на ЦРУ Бил Бърнс в Москва, за да ангажира руснаците през ноември 2021 г., като даде да се разбере, че Америка знае какво планират и какви могат да бъдат последствията. Белият дом също направи действията на Русия централни за дискусиите на Г-20 в Рим през есента - споделяне на разузнавателна информация с ключови партньори - и се ангажира с предварителни данни, за да противодейства на кампанията за дезинформация на Русия.

Съветът за национална сигурност организира редовни срещи за кризата в Украйна, свиквайки онези, които работят по въпроси, вариращи от военна подкрепа до прилагане на санкции до дипломация и споделяне на разузнавателна информация за отговор на цялото правителство. В посолството на САЩ в Киев темпото на официалните посетители се увеличи експоненциално, от членове на Конгреса до Белия дом и служители на кабинета, а сигурните обаждания до Вашингтон и други дипломатически мисии станаха непрекъснати.

За да се борят с лъжите и дезинформацията на Путин, Съединените щати предприеха информационна офанзива, като улесниха престурове за десетки издания в цяла Европа, за да им покажат реалната истина за Украйна и свързаха украински академици и експерти с мозъчни тръстове и други влиятелни медии в целия Запад за противодействие на руската пропаганда. Американската стратегия беше проста: борете се с лъжите с истината и оставете света да съди сам.

Може би най-важното е, че правителството на САЩ се поучи от предишните си грешки. През 2014 г., например, Съединените щати се забавиха да алармират за това какво правят "малките зелени човечета" на Путин в Крим, а Украйна плати цената чрез нахлуване и загуба на територия. През 2021 г. обаче разсекретени сателитни изображения показаха натрупването на руска армия по границите на Украйна. В допълнение към мрежата за сътрудничество в областта на разузнаването Five Eyes (тясното партньорство с Канада, Австралия, Обединеното кралство, Съединените щати и Нова Зеландия), Америка увеличи обмена на разузнавателна информация със съюзниците си в НАТО Франция и Германия. Вашингтон редовно споделяше информация с украинците, за да се увери, че са готови да се защитават. През ноември 2021 г. държавният секретар Антъни Блинкен се срещна със Зеленски в Глазгоу, за да го информира за американското разузнаване, което сочи широкомащабно нахлуване в Украйна. Съединените щати многократно предупредиха Русия за "мащабни последици", ако наистина нахлуе в Украйна, излъчи на света потока от отбранителни оръжия за Украйна и насочи американските сили към страните от НАТО, като по този начин подсили европейската отбрана.

Високопоставени американски служители си спомниха руско-украинския опит от 2014 г. и бяха решени да се поучат от него. Служители на Министерството на финансите отлетяха до Персийския залив и Азия, за да подготвят нашите партньори и съюзници за санкции срещу Русия и бяха въведени планове за конфискуване на яхти, автомобили и луксозни апартаменти на руски олигарси, държани в чужбина. На срещата на министрите на външните работи на Г-7 в Ливърпул в средата на декември 2021 г. страните се събраха, за да координират механизмите за потенциални санкции срещу Русия, с цел избягване на грешки, допуснати след действията на Русия срещу Украйна през 2014 г. Екип от кибер командването на САЩ пристигна в Киев също през декември и остана повече от седемдесет дни по искане на украинското правителство, за да помогне за укрепването на мрежите и системите на Украйна срещу проникване. Агенцията за международно развитие на САЩ сформира своя екип за реагиране при бедствия, за да започне планирането на последствията от потенциална инвазия.

През месеца преди инвазията нещата достигнаха своя връх. Ключови американски агенции - Министерството на енергетиката, Агенцията за опазване на околната среда и други - въведоха партньори от частния сектор, предоставиха им класифицирани брифинги и координираха, за да предотвратят неизвестни множество кибератаки срещу критичната инфраструктура на Украйна. Американски компании транспортираха официални правителствени данни от Украйна и запазиха достъпа до тях чрез облачни услуги. По-късно Украйна награди Amazon Web Services и Microsoft Azure с украинската награда за мир за помощта им в запазването на нейните цифрови възможности. Бърнс посети Зеленски в средата на януари, за да го информира лично за руските планове за нахлуването, а Блинкен също пристигна в Киев. В края на януари посолството на САЩ в Киев евакуира по-голямата част от своя персонал обратно във Вашингтон, като основен екип остана, който в крайна сметка се премести в Западна Украйна, а след това точно през границата в Полша в навечерието на инвазията, без да спира в... лична дипломация. Държавният секретар се срещна с Лавров в Женева в края на януари. В началото на февруари Съединените щати изпратиха допълнителни 3000 военни в Полша.

Белият дом даде много ясно да се разбере, че всички американци в Украйна трябва да напуснат незабавно и че няма да има начин да се спасят хора след началото на инвазия. В опит да не бъдат изненадани по какъвто и да е начин, след като се случи нахлуване, в началото на февруари в Държавния департамент беше създадена работна група, работеща 24 часа в денонощието, съставена от дипломати, евакуирани от Киев, които притежаваха езикови, културни и лични познания и връзки, които да използват (ако и тогава), когато войната започне. В обратна посока на "доводите за война" на тогавашния държавен секретар Колин Пауъл по отношение на Ирак през 2003 г., Съединените щати направиха един последен тласък за мир в ООН. На 17 февруари 2022 г. Блинкен отиде в ООН, за да принуди Русия да се отклони от пътя ѝ към война. За съжаление само една седмица по-късно Путин започна своята ужасяваща инвазия, която продължава и до днес.

Опитът има значение в света на дипломацията и няма заместител за него. Въпреки че травмата от изтеглянето на американците от Афганистан е цитирана като една от причините Русия да избере да разшири инвазията си в Украйна, данните показват друго. Русия вероятно е започнала да планира разширяване на войната си поне от пролетта на 2021 г., когато натрупа сили на границата с Украйна. Инвазията се корени в имперското минало на Русия и зелената светлина дойде от желанието на Путин да възстанови Руската империя чрез унищожаване на украинската идентичност.

Докато войната навлиза във втората си пролет, някои неща са сигурни. Русия е по-слаба, Украйна е по-силна и Западът изглежда обединен в подкрепата си за запазване на суверенитета на Украйна. Съпротивата и офанзивите на Украйна опровергаха прогнозите за нейния бърз колапс и нейната устойчивост и до днес продължава. Посолството на САЩ отново отвори врати в Киев и продължава да работи в подкрепа на външната политика на САЩ. Американските дипломатически усилия бяха потвърдени, когато Байдън посети Киев година след мащабната офанзива на Русия, където той и Зеленски се разходиха из центъра на града в един особено красив зимен ден. Това беше мощно послание към света за американския ангажимент към международното право и подкрепата за Украйна. И докато мнозина се отказаха да се опитват да предскажат как може да свърши тази война, няма съмнение, че американската дипломация е енергизирана да работи с Киев и с над петдесетте страни, работещи за спиране на инвазията на Русия.

Дипломатите са фокусирани върху запазването на коалицията, за да гарантират, че страните предоставят обещаното обучение и материали. Дипломатите са съсредоточени върху спазването на икономическите санкции и отказването на Русия от приходите и компонентите, необходими за подхранването на нейната война. И те са фокусирани върху подкрепата на своите украински колеги за запазване на суверенитета на Украйна. Със сигурност украинците се борят за живота си пред лицето на продължаващата офанзива на Русия, но международните усилия дават на Украйна ресурси и надежда да запазят страната си. Занапред предизвикателството за американските дипломати е как Съединените щати могат да помогнат на Украйна да спечели войната, като същевременно избягват ескалация с Русия или дългосрочно обвързване, което характеризира последните двадесет години на американската външна политика в Близкия изток и Централна Азия.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Мишел

    1 5 Отговор
    Няма по пропаднали, продажни и гладни от пияните вати и техните бегераби!
  • 3 Булпсихопат

    7 0 Отговор
    "Докато войната навлиза във втората си пролет, някои неща са сигурни. Русия е по-слаба, Украйна е по-силна и Западът изглежда обединен в подкрепата си за запазване на суверенитета на Украйна."
    Верно ли? Сега вече съм информиран правилно. Все си мислех че загубеняците загубиха 1/4 територия , а те виж процъфтяват. Явно са преборили корупцията и няма вече крайни националисти там в 404!