Тема: Украйна

24 Април, 2023 21:00 2 547 30

В Украйна сравненията с ПСВ могат да доведат до подценяване на силните страни на Русия

  • русия-
  • украйна-
  • бахмут-
  • война-
  • крим

Поразително е колко от сравненията на ПСВ подчертават суровия характер на военните усилия на Русия и очевидния провал, студено сърце и ирационалност на генералите на Кремъл

В Украйна сравненията с ПСВ могат да доведат до подценяване на силните страни на Русия - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Настоящият конфликт в Украйна често предизвиква паралели с Първата световна война. Това е сравнение, направено от политици, журналисти, анализатори и военни служители, пише The Conversation.

Отразяването през последните зимни месеци, например, се съсредоточи върху това как украинците се бият в кални окопи, подобни на Първата световна война в Бахмут, докато Русия страда с почти същите нива на жертви от ПСВ.

Още новини от Украйна

Не е изненада, че коментаторите се обръщат към тези сравнения. Завръщането на войната в цялата си разрушителна сила в Европа събуди културната памет на Западното общество за войната в този мащаб. За съжаление, тези сравнения често са безполезни.

Много от сравненията на ПСВ подчертават немодерната природа на случващото се на полетата на Украйна. Това води до игнориране на съвременния характер на случващото се, дори и в Бахмут, като по този начин потенциално подценяват Русия и надценяват разликите между руските и украинските сили. И най-важното е, че правейки подобни исторически сравнения, ние се отделяме от ужасите и насилието на войната.

Немодерна и модерна война

Поразително е колко от сравненията на ПСВ подчертават суровия характер на военните усилия на Русия и очевидния провал, студено сърце и ирационалност на генералите на Русия. В тези сравнения ПСВ не служи като еталон на съвременната война, а като обитаван от духове образ на примитивна индустриална война от преди повече от век.

Неотдавнашната екранизация по Ерих Мария Ремарк "На Западния фронт нищо ново", помогна отново да се изведе това изображение на ПСВ.

Това, което е толкова характерно за ПСВ и изглежда толкова немодерно, е липсата на напредък. Четири години битка на малки ивици земя с никакъв напредък. Очакваше се съвременната конвенционална война да бъде бърза, като операция "Пустинна буря" през 1991 г. и втората американска инвазия в Ирак през 2003 г. или като пилотите във филма Top Gun: Maverick, за да предоставим друга кинематографична справка. И докато видяхме дронове и други високотехнологични инструменти на войната в новините, не виждахме голям напредък на фронтовата линия. Вместо това видяхме изображения на окопи и огромни жертви.

Западните военни плановици са обсебени от кратките войни от десетилетия. Една от причините за това е вярата в бързите резултати, предоставени от съвременните технологии.

И все пак войната в Украйна е модерна в смисъл, че това се очаква при дадените обстоятелства и условия, когато приблизително сравнително оборудвани сили се срещат на бойното поле и нямат достатъчно сили (все още), за да преодолеят напълно другия.

Подценяване на целите на Русия

Едно от последствията от използването на сравнението с ПСВ може да бъде да се пропусне точката на това, което руснаците се опитват да постигнат. Старомодното, разбира се, е тясно свързан не само с войната като цяло, но особено с поведението на Русия. Не искам да се обърквате, че тактическото и оперативното поведение на Русия във войната, особено през последните няколко зимни месеци, е впечатляващо и успешно - точно обратното. Но като обвържем поведението на Русия със стереотипния образ на битките през ПСВ, може да спрем да анализираме пълния контекст. Воденето на войната от Русия е водено от грешки, но и рационално, когато се вижда в контекста на бързо разширена и недобре подготвена военна сила, динамиката на руската политика и идеологията на режима.

На оперативно и тактическо ниво сравнението с ПСВ може да подтикне хората да подценяват това, което Русия може да се опитва да постигне и как се опитва да адаптира своята структура на силата и тактическата практика на бойното поле. Човек може също да изгуби от поглед жертвите, които настоящата битка може да коства на по-модерните сили на Украйна.

И накрая, като се съсредоточим върху провала и успеха на бойното поле (и виждайки това чрез призмата на стереотипния образ на ПСВ), може да пропуснем руските интерпретации на стратегически и политически успех. Докато превземането на Киев и не загубата на Херсон е по-привлекателна от алтернативата за Кремъл, е разумно да се поставя под въпрос как руското ръководство разбира войната. Това война срещу Украйна ли е или война срещу Запада, която се случва да се води и над Украйна? И в резултат на това какво трябва да постигне Русия на бойното поле, за да постигне своите стратегически и политически цели, както в краткосрочен, междинен, така и в дългосрочен план? Докато бойното поле и стратегическият и политическият успех са свързани, тази връзка е всичко друго, но не и проста. Може да се окаже, че при настоящата си оценка на ситуацията, безизходицата в източна Украйна може и да служи на целите на режима в Кремъл - или на преработените му цели.

Изключване от реалността

За някои войната в Украйна е завръщане към варварството на индустриалното клане от началото на 20 век. То служи като обвинение за войната и режима на Путин, но също така подчертава нашата собствена модерност: това не трябва да се случва през 2023 г.

Но това е опасна и подвеждаща мисъл, тъй като изолира това, което се случва в Украйна от нашето собствено време. Това, което виждаме в Украйна, не е историческо шоу на ужасите, а грозното лице на пълномащабната модерна война. През последните десетилетия Западното общество стана странно неосъзнато какво се случва в съвременна война. Войната в Украйна ни сблъсква с тези ужаси.

Не че западните сили или други сили не са водили войни през последните 50 години. Но тъй като повечето от тях бяха сравнително малки и бяха водени отвъд Запада (с изключение на балканските войни от 90-те години) и срещу незападни сили (или сред незападните сили), отразяването на тези хора и общества за съвременните оръжия за война бе ограничено. Сега, с война толкова близо до дома (що се отнася до Европа) и между сравнително оборудвани сили, ние започваме да виждаме реалностите на една съвременна война.

Когато бъдещите поколения търсят нещо, с което да сравнява ужасите на новите си войни, те може да не изберат "В полетата на Фландрия" и да се обърнат вместо това, да се обърнат към полетата на Черниев, Суми, Харков, Луханск, Донецк и Херсон в началото на 21-ви век. Със сигурност украинците ще го направят.

превод: News.bg


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Отец Дионисий

    34 4 Отговор
    Днес укронацитата запалиха православна църква в Чернигов.Господ ще ги накаже!

    Коментиран от #3, #11, #15

  • 2 Русофил

    7 29 Отговор
    Сравненията трябва да са към ВСВ. Същите руски оръжия, същата тактика - да засипем врага
    с нашите руски трупове (по Жуков)
  • 3 Шейтанчо

    2 10 Отговор

    До коментар #1 от "Отец Дионисий":

    Чакам те при мен скоро
  • 4 Пучо Капучо

    21 3 Отговор
    Тази статия за 22-ри път я пускат във Факти...или за 23-ти, ще ви излъжа...
  • 5 Да, бе

    21 3 Отговор
    Никой не е оцелял, за да се похвали, че е подценил Русия...
  • 6 Реално си е окопна война

    13 3 Отговор
    В Украйна се случва точно същото което се е случило първата световна и преди това в американската гражданска..военната технология е изпреварила значително военната тактика
    В американската война е имало изобретен куршум за мускет който е увеличил дистанцията на стрелба от 50 метра на 500..във първата световна картечницата е довела до такова ниво на скорострелност че е направила невъзможно движението между линийте на фронта..в момента пехотата има такова ниво на противотанкови оръжия че вади от строя цялото съединение преди да стигне до окопите им..сега е ерата на сателитите ракетите и дроновете..танковете са абсолютно безполезни и ще бъдат заменени от гаубици и по-силно бронирани машини на пехотата
  • 7 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ ©©©℗ ☭★ ҢҎꡥ

    6 21 Отговор
    Само от млатене разбират пияните вати!
  • 8 Отец Дионисий

    6 18 Отговор
    Няма по пропаднали, продажни и гладни от ватираните благници и техните балкански раби!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 ТаУмВзе

    5 18 Отговор
    Алкохолния султанат е в капитулаци и разпад, онова страхливото с ботокса стяга мешката за Хага!
  • 11 Гориил

    5 18 Отговор

    До коментар #1 от "Отец Дионисий":

    Ще гори цялата просия от всички стани, вати проскубани!

    Коментиран от #22

  • 12 Хан Ювиги

    2 16 Отговор
    Всичко ще бъде Украйна !
    Казах !

    Коментиран от #21

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Отец Нафърфорий

    2 8 Отговор

    До коментар #1 от "Отец Дионисий":

    ...Господ си знае работата! Видя се при кончината на съвецкия съюз, който уби хиляди свещеници, милиони миряни и събори хиляди църкви! Не му казвай на Бог какво да прави!
  • 16 Име

    13 2 Отговор
    Руснаците смилат - това е истината - те са факири - за съжаление говорим за реални жертви, така навремето са заличили на Хитлер цели дивизии.
  • 17 Хохо Бохо

    0 6 Отговор
    Само да отбележа...
    Украйна разполага с бойни комари, а Русия - не
    /източник:.. руските медии, единствените на които вярвам.../
  • 18 Правоверен Евроатлантик

    13 1 Отговор
    Това е война от нов тип. В момента най-много са дроновете и РЕБ, после артилерия, бронирана техника и авиация. Но в градски условия на практика се стига до бой човек срещу човек, освен ако не сринеш града с тежки бомби. Руснаците в началото считаха украинците за приятели и дадоха много жертви, които можеха да избегнат. В момента са пуснали месомелачките в пълен ход и газят с артилерия и авиация отвъд обсега на украинската ПВО. Резултатите са, че НАТО-вската техника бързо става на скрап и ВСУ има перманентен недостиг на всякакви муниции. Интензитета на сраженията е толкова висок, че западните оръжейни мощности не могат да насмогнат да компенсират изразходваните боеприпаси. НАТО-вските арсенали са буквално опразнени. НАТО действително беше свикнало на бързите победи и се оказа тотално неподготвено за продължителна война с такъв интензитет. Русия явно се справя по-добре и успява дори да повишава ескалацията в отговор на всяка украинска и натовска провокация. При това Русия използва ограничена сила и техника. Определено може и повече. Дано не се наложи да го демонстрира...
  • 19 ПараШут

    14 3 Отговор
    Няма място за сравнение. Това не е война, а специална военна операция! Един ден тя ще се изучава в учебниците, защото с минимални сили руската армия постигна невъзможни неща по категоричен начин , запазвайки живота на милиони. Руснаците не само ще денацифицират Украйна и ще я демилитаризират , но ще сторят същото с Европа и НАТО. Работят методично по въпроса и натовците го осъзнават много добре. Осъзнават какъв грандиозен провал ги очаква и в безсилието си вече опитват всякакви подли мръсоти, разчитайки само на пропаганда за безмозъчни. Както каза Путин, руснаците още не са започнали. Слушайте Путин какво ви говори, той никога не блъфира! Руснаците досега загравяха и опитваха да постигнат целите си по други по-кратки начини. Когато се видя, че воюват срещу цялото НАТО, разбраха че им се отваря златна възможност освен да приключат фашистите в Украйна да ликвидират и НАТО. Освен това , военната операция помогна на руснаците да заздравят икономиката си и да се изчистят от всички предатели. Спечелиха симпатиите и подкрепата на 75% от държавите по света. До тук само плюсове за тях срещу 30 хиляди жертви. Престоят още няколко решителни техни действия, но времето работи за тях и те изобщо не бързат!

    Коментиран от #27

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Само че

    8 1 Отговор

    До коментар #12 от "Хан Ювиги":

    Русия командва парада свиквай
  • 22 Слава

    2 1 Отговор

    До коментар #11 от "Гориил":

    Осрайна
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Йо Несбьо

    6 0 Отговор
    А как си представяте съвременната война и откога калните окопи не са част от такава война?!

    Руският блицкриг не сполучи по няколко причини:
    1. В Русия битуваше схващането, че мнозинството украинци са проруски настроени и с радост ще отхвърлят режима на Зеленски. Явно грешаха;
    2. Възприемаха цивилните граждани като свои, а не като потенциални врагове. Така бяха стреляни от близко разстояние, даваха им се отровени курабийки и ги палеха отблизо с коктейли "Молотов";
    3. Неочакваната подкрепа от Запада с десетки милиарди долари и хиляди тонове оръжие и съвременни оръжейни системи;
    4. Хиляди чуждестранни наемници и инструктори;
    5. Разузнавателна информация от най-големите разузнавателни служби по света.

    Без всичко това, Украйна щеше да бъде прегазена за два-три дни. Следобед на 25 февруари 2022 руски танкове навлязоха в Киев. Грешката им беше, че нямаха подкрепа от пехота и десантчици, и допускаха цивилни в близост, без да разпръснат тълпата като потенциално вражеска.
  • 29 куку

    1 0 Отговор
    много думи..от никому неизвестен източник. по-зле само може бесарабска кенефна агенция..
  • 30 По простата причина

    3 0 Отговор
    Ммм да, има прилики с Първата световна война по простата причина,че Русия напълно съзнателно не води война,а специална операция,тоест щади гражданското население и цивилната инфрасруктура. Удря цивилни инфраструкутури когато укрите ги ползват за казарми,щабове и складове. То и по време на Първата световна война се гинали като мухи в окопите ,а в столиците си е кипял светски живот ,дори и в нашта София и най-много милионерски къщи в София са построени точно през войната.. Миналото лято киевчанки също пекоха гъзици по плажовете на р.Днепър и дори се хвалеха с това, а много укри щъкаха по няколко пъти напред-назад до Украйна и обратно на европейска издръжка. Технологичните нива са различни,но месомелачката досущ мяза на Седан, Вердюн или нашите Дойран и Червената стена.