Last news in Fakti

26 Април, 2023 06:00 3 671 42

ГЕРБ имат план Б, вариантът за ПП-ДБ е само един

  • герб-
  • пп-
  • бойко борисов-
  • правителство-
  • асен василев-
  • кирил петков-
  • христо иванов

Христо Иванов остана мълчалив и някак дистанциран

ГЕРБ имат план Б, вариантът за ПП-ДБ е само един - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Емилия Милчева:

Когато политическите сили се срещат пред очите на медиите, има само две хипотези - или са се разбрали, или не са се разбрали и се договарят за имиджов епизод. Срещата пред камерите на лидерите на ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната"- "Демократична България" изчерпи второто предположение. Водачът на ГЕРБ Бойко Борисов направи предложение, на което не можаха да откажат - поиска срещата да бъде публична.

Оптимизмът има, но той не порасна

Вероятно е искал медиите да чуят какво ще каже на отсрещната страна и по-важното - как тя ще му отвърне, наред с внушението, че нищо скрито-покрито няма да има. Чуха. Борисов поиска от коалицията ПП-ДБ да съобщят имената на премиера и министрите си, за да помислят дали да го подкрепят, ако има неприемливи за тях личности. Изглежда логично лидерът на първата политическа сила да иска от втората подобна информация, след като тя настоява за подкрепата му за кабинет с нейния проучвателен мандат. Вероятно е взела решение и за имената на премиера и министър на финансите, но публично от ПП-ДБ едва ли ще ги назоват преди да са получили папката от президента.

"Не е просто любопитство да ви видим министрите. Ако кажем - правим само с вас, изпускаме нашия влак и идваме при вас. Може да ни предложите правителство, което заради личности не може да приемем и тогава директно отиваме на избори", обясни Борисов. С коментар, че това е нетрадиционно, съпредседателят на ПП Асен Василев отклони искането, но без да затръшва врата. "Трябва да се разработи законодателна програма и ясна управленска подкрепа, която да казва правителството какво трябва да свърши. Ако ние трябва да предлагаме състав на кабинет, който да ви ориентира за първия мандат, трябва да водим процеса и този кабинет каква програма ще трябва да изпълнява", заяви той.

Оптимизмът остава на същата кота, както и преди лидерската среща - има го, но не порасна. ПП-ДБ хем изчакват да видят как ще приключи първия мандат на ГЕРБ-СДС, хем показват склонност към идеята да предложат управленска програма, съгласувана с ГЕРБ. Камерите и микрофоните не показаха различия с позиционните роли от последните дни - един благ, диалогичен и търпелив Борисов, Кирил Петков и Асен Василев - непреклонни за подкрепа на правителство с ГЕРБ, Христо Иванов - мълчалив и някак дистанциран от комуникацията, Атанас Атанасов - също смълчан.

ГЕРБ имат план Б, вариантът за ПП-ДБ е само един

ГЕРБ не пропускат да кажат, че имат и вариант Б, ако с така желания от тях политически партньор нищо не се получи. Едва ли грешат, тъй като и ДПС, и БСП са дали ясни знаци за готовност да се включат. Защо не и "Има такъв народ"? По отношение на съюз с ГЕРБ Корнелия Нинова се измъква с "ще питаме структурите", а за Кирил Петков, с когото управляваха заедно, заяви още през юли миналата година, че не може и да си помисли повече да е премиер. Изявлението ѝ дойде след изгонването на 70-те руски служители и дипломати. На 14-ия месец от войната в Украйна обаче ценностните различия са червена линия и този път компромисът би имал по-тежки последствия, отколкото при редовното правителство.

Споменаването от ГЕРБ за резервен вариант е напомняне, че ПП-ДБ имат само един - кабинет на малцинството с тяхна подкрепа. Ако двете коалиции не се подкрепят под една или друга форма за управление, нищо от законите и политиките, за които се договарят, няма да бъде изпълнено. "Камъни разхвърляхме, сега да използваме да ги посъберем", каза Борисов.

Кой ще мигне пръв?

И все пак на лидерската среща се срещнаха и съгласия от двете страни на масата, най-същественото е за дефицит от 3% в бюджета, внесен с двойно по-голям. Това означава не просто корекция на "грешки", а трудни решения и мерки, които "нито са любезни, нито популярни", както отбеляза Томислав Дончев от ГЕРБ. Без мнозинство зад тях, което да поеме отговорността и да затвърди и политическата воля България да следва пътя към еврозоната, такива няма как да бъдат приети.

Преговарящите лидери се съгласиха също, че всичко между тях е нетрадиционно и извън политическите стандарти. Например ротационното председателство на парламента. Солидарни са и в добрите намерения да има редовно правителство, което най-вероятно означава, че ще има. Някой ще мигне пръв за нестандартно решение.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ристю

    28 1 Отговор
    остана мълчалив...... Не напразно една народна мъдрост казва "От покрит въглен да те е страх".
  • 2 Ежко Бежко

    34 19 Отговор
    Може ли някой да преведе фразата: Трябва да се разработи законодателна програма и ясна управленска подкрепа, която да казва правителството какво трябва да свърши. Това са думи на Асен Василев. Тея хора в кой свят живеят. Даже не могат да се изкажат нормално и разбрано. Ппдб ме отвращават. Христо е шампион в безсмислено говорене. Цецо Цветанов беше също шампион, добре че не го показват вече. Бойко е простак, но поне се разбира какво говори. Най-будалите сме ние, избирателите, че не грабнем сопите, а се лигавим с избори на малоумници.

    Коментиран от #42

  • 3 Жоро

    22 27 Отговор
    План В - Възраждане !
  • 4 Червеният

    16 7 Отговор
    конец се е впил в тлъстините му , а ризата му , не побира ни копчета за ръкавели , ни китките му , станали като бухал козунак !

    Коментиран от #39

  • 5 План В

    31 9 Отговор
    Толупа в панделата!

    Коментиран от #12

  • 6 Хайде стига с това ПП.

    21 9 Отговор
    Боко и сие ги плюят по всяка телевизия, но трябвало с тях. Минавайте си на план Б-с дпс, бсп и итн и стига приказки. Трябват далаверки за да обвинител ПП нали
  • 7 евтина боза

    29 11 Отговор
    Авторката дори сама не си вярва на глупостите,

    Повече от очевидно е, че ГЕРБ изпадат в ужас при мисълта, че ПП-ДБ няма да предложат кабинет.
    Тиквите са готови да подкрепят всякакъв кабинет на ПП-ДБ, дори без един гербер в него.

    Какъв ти План Б в подобна ситуация?

    Повече от видно е ,че Тиквата не може или не му е разрешено да мисл иза други планове.

    Пълна и очевидна герберска КАПИТУЛАЦИЯ
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 поредната

    18 8 Отговор
    хранена Пуйка, която не е разбрала, че зрелият герберизъм утече в канала.
    2021-а година за ГЕРБ беше това, което е 1989 за БКП.
  • 11 какво доверие

    5 4 Отговор

    До коментар #9 от "тоя на снимката":

    Плаща си човека!

    като отиде гнусния тираджия при червените фенери, жриците обичат ли го?
  • 12 Последния Софиянец

    9 16 Отговор

    До коментар #5 от "План В":

    Бат Бойко ги качи на влакчето 🚆

    Коментиран от #29

  • 13 ЕДГАР КЕЙСИ

    13 13 Отговор
    ШАРЛАТАНИТЕ НЯМАТ ......... НИКАКЪВ ВАРИАНТ И ШАНС ЗА ......... УПРАВЛЕНИЕ ........ ФАКТ !
  • 14 Някой си

    19 6 Отговор
    Борисов го подкара типично по мутренски.При такъв шантаж и опит за сплашване,няма шанс за заигравка с "шарлатаните".
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Тити

    10 4 Отговор
    Плановете на мафиотите от години заедно да крадат парите на народа
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Факти

    2 1 Отговор
    План Б герб дпс бкпбспдс
  • 20 Анонимен

    4 0 Отговор
    Итн Видин Кърджали план Б, дпсгербспитн
  • 21 Този

    9 8 Отговор
    Много яка пропаганда по трите телевизии срещу ПП ИДБ.Начело да поканили В.Велева и Боруджиева.Едната дъщеря на ДСа другата на Терорист.

    Коментиран от #27

  • 22 Човек

    11 6 Отговор
    Вместо да плюем по политиците, нека бъдем честни и признаем кой е виновен за политическата криза - българският народ. 60% не гласуват и им е все тая кой ще ни управлява. От гласуващите 26% избират една посткомунистическа мутра, обслужващата руските интереси, чиято евро-ориентация се изчерпва с крадене на евро-фондове. 14% гласуват за руски агент от ромски произход. 14% гласуват за противоконституционна турска партия. 9% гласуват за руска партия, която е фалирала България 3 пъти - 2 пъти по комунизма и веднъж по "демокрацията". 4% гласуват за патерицата на мафията. Не са виновни политиците. Те са само отражение на народа. Народът сам си е виновен.

    Коментиран от #25

  • 23 ХАРОН

    5 0 Отговор
    Точно две причини има за да се състави правителство. Първата, вътрешно политическата е прогреса на Възраждане. Втората причина е външно политическата. Тя е по- силната, същата ще се намеси и от двете си политически отрочена дава сила на новото уж носещото промяната. Другото по- голямото вече загуби позици в ЕС и е разглеждано малко с насмешка. Това шавливото понесе много имидж удари и за него от "родителя" е отредена ролята на пълнеж в задаващата се конструкция. Двете деза до сега се караха, щипеха, попържаха и замеряха с кал. Край на тази ежба- казаха си почти всичко. Сега трябва да се прегърнат, да се извинят и да се полюбуват едно на друго, че ще трябва за напред заедно да взимат "мъдри" решения под строгия контрол на родителя опекун.
  • 24 План Б

    10 4 Отговор
    Главата на ББ на тепсия и масови съкращения в държавната администрация , която е най-голямата в ЕС .Това е единствения шанс на ГЕРБ !
  • 25 Всичките са маскари !

    4 5 Отговор

    До коментар #22 от "Човек":

    И за кого да гласуваш ?! Изборът е между змия и магаре ! На теб кое ти харесва ?!
  • 26 Бамбука

    8 5 Отговор
    Кажете си министрите, кажете ....А, защо той не си каже неговите, нали е първа политическа сила ? Защото го ев страх, а на страха очите са големи.
  • 27 ЕДГАР КЕЙСИ

    6 6 Отговор

    До коментар #21 от "Този":

    НЕКАДЪРНОСТТА И КРАЖБИТЕ НА ........ ШАРЛАТАНИТЕ И ПОРАДИ ТОВА , ВСИЧКИ ПАРТИИ ДА .......СА ПРОТИВ ТЯХ ........ ВОДИ ДО ......... ЗЛОБА И НЕ АДЕКВАТНИ ПОЛИТИЧЕСКИ РЕШЕНИЯ ...... ФАКТ !......... ТЕ ОТИВАТ НА ....... ПОЛИТИЧЕСКОТО БУНИЩЕ ........ ФАКТ !

    Коментиран от #31

  • 28 План Б

    8 6 Отговор
    Е МАГНИТСКИ И БОЙКО ВЪВ ЗАТВОРА ЗАТОВА Е ХРИСИМ И КРОТАК МУТРАТА

    Коментиран от #35

  • 29 напротив

    2 1 Отговор

    До коментар #12 от "Последния Софиянец":

    Те го качиха на 🧲 и ....🪫
  • 30 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    4 3 Отговор
    Неточно се изразявате.гроб има правителство с План А,а в момента се опитла да вкара в блатото пп и дб с план Б.План ,а е нарисуван.вкараните от тях итн плюс дпс-дс плюс част от бсп,които ще играя ролята на кокошката гонена от петела...това е нарисуван кабинет,но.......Няма да е приемлив за улицата и ще почнат пак ..събитията,когато и юмрука се появи........

    Коментиран от #33

  • 31 1111

    1 2 Отговор

    До коментар #27 от "ЕДГАР КЕЙСИ":

    Ще ти се, ама не е така. Много отдавна ви казах, че злобата ще ви довърши.
  • 32 АЛФА КЕНТАВЪР

    6 5 Отговор
    никога Герб Сдс
  • 33 ЕДГАР КЕЙСИ

    5 3 Отговор

    До коментар #30 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    ШАРЛАТАНИ ....... ТОЗИ ПЪТ "ЮМРУКА" НЯМА ДА ВИ ........ ПОМОГНЕ , НИТО ЧЕРЕПА , НИТО ТРЕНЧЕВ ...... ФАКТ ! ........ ВИЕ СТЕ ЕДНА ....... ШАЙКА ШАРЛАТАНИ ...... ФАКТ !
  • 34 Стига манипулации

    7 4 Отговор
    ГЕРБ инициираха вота на недоверие и свалиха заедно с верните си партньори и патерици ДПС и ИТН правителството на Петков. Хайде сега да си поемат отговорността и да съставят правителство без да извиват ръцете на ПП- ДБ. Това са пак хватките на ББ да поглъща враговете си и да си измива ръцете с тях като Пилат Понтийски. Сега е заложил и народ и държава, за да се измъкне.
  • 35 Не действа

    5 2 Отговор

    До коментар #28 от "План Б":

    Магнитски за ваш ужас не действа извън САЩ!юнабийте си го в променкаджийските глави!Вярно че жълтопаветния дебилитет е наследствен но опитайте се да надскочите увредените си гени!

    Коментиран от #37

  • 36 666

    5 1 Отговор
    Този сериал вече се проточи две години и започна да омръзва на зрителите. Време е артистите от ПП ДБ или ДС да се омитат поради явна некадърност. Техния сценарист Радев вече е готов с нови лица. Сериала вече трябва да приключва щото няма да останат зрители.
  • 37 Аз пък

    1 1 Отговор

    До коментар #35 от "Не действа":

    Ти казвам че действа генетичен мозък
  • 38 Аут

    2 3 Отговор
    И двете коалиции са за изгонване от Парламента! Още не са започнали да работят и с това безумие за ротация на председателя на НС, нарушават Конституцията! Какво да очакваш от такива хора, освен лъжа и наглост!
  • 39 Сигурно

    1 3 Отговор

    До коментар #4 от "Червеният":

    в Банкя плашат децата с него.
  • 40 Ван дер Любе

    1 3 Отговор
    Има само една възможност и това е ГЕРБ - ДПС - БСП (щом Борисов вече не бие вече комунистите). Това е коалицията Магнитски, или хартенета. Няма начин хората, които ходиха на Росенец, бяха бити от полицията на Борисов зад колоните на Министерския съвет да се съюзят с тези, които са събирали парите неположения асфалт, липсващите тръби, къщите за гости, чекмеджетата и т.н.
  • 41 Българин

    2 0 Отговор
    Няма въобще да чакаме да мигат, ще вземем по една сопа и ще си намигат колкото си щът.
  • 42 Нали знаеш

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Ежко Бежко":

    Подстрекаването към гражданска война е наказуемо ! Толкова дме цъфнали и вързали , само гражданска война ни трябва . Ердоган и без това е зле с гласовете , ако върне малко територии, ще закрепи положението . Аз не се съмнявам , че българският народ е достатъчно глупав , за да се изтрепем ! Обаче съседите няма да стоят бвзучастно - не забравяйте , че от другата страна на морето още един хищник гледа - Русия . Тя сега може и да се задави с Украйна , но ако ние ди започнем сами война , нас Русия ще ни прилапа много лесно. Айде без повече коментари за сопи и измитане . Трябва си управление , про-европейско . Но не на Герб а на ПП , подкрепяно от банкянските мутри !