Last news in Fakti

2 Май, 2023 10:00 1 653 11

Човекът, който се бори срещу символа Z

  • алексей лахов-
  • русия-
  • кремъл-
  • украйна-
  • владимир путин-
  • санкт петербург

Латинските букви Z и V са основните пропагандни символи, които властите в Русия използват във връзка с войната в Украйна

Човекът, който се бори срещу символа Z - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Повече от година Алексей Лахов се бори срещу използването на символите на военната пропаганда по улиците на Санкт Петербург. Битката му e трудна и опасна, защото Русия затегна законите за "дискредитиране на армията".

Латинските букви Z и V са основните пропагандни символи, които властите в Русия използват във връзка с войната в Украйна. В първите месеци след пълномащабната руска инвазия в съседната държава тези символи се появиха из почти всички руски градове. Включително и в Санкт Петербург – роден град на 43-годишния Алексей Лахов.

Гражданският активист Лахов се опитва да се бори срещу тези символи още от самото начало на войната. Счита ги за пропагандни и пуска жалби срещу използването им в публичното пространство - включително и когато са изобразени на държавни сгради. В същото време Лахов все пак нарича действията на Русия в Украйна “специална военна операция” и спазва новото законодателство, което забранява "дискредитирането на руските въоръжени сили".

Разговори с властите в Санкт Петербург

"Смятам, че премахването на тези знаци е важно, защото ако са на публично място, те са средство и символ на пропагандата. А аз вярвам, че именно пропагандата ни е доведе дотам, докъдето стигнахме”, обяснява Лахов. Активистът вижда смисъл в жалбите, които изпраща - за да премахне агитацията със символите Z и V от улиците, а и да принуди представители на властите да му отговарят официално.

В самото начало на войната в Украйна Лахов получава отговор на свое запитване за използването на буквите Z и V от държавен орган, че "тези символи не са официални военни символи и не носят някакво специално значение, което да е известно на ръководството на Санкт Петербург". А само няколко месеца по-рано същият този Комитет за външни отношения към кметството на града е посочил, че значението на тези символи е широко известно.

Въвличането на децата в политиката противоречи на конституцията

Алексей Лахов сравнява дейността си с борба срещу вятърни мелници. Повечето от жалбите му получават само формални отговори, а символите Z и V остават по улиците на града. Въпреки това понякога Лахов успява да проведе диалог с официалните лица. През пролетта на 2022 г. плакат с буквата Z на прозореца на гимназия в Санкт Петербург става обект на поредната му жалба. Активистът смята, че това е пряко въвличане на деца в политиката, което противоречи на руската конституция. В отговор на тази жалба Лахов получил отговор, че плакатът е инициатива на самата гимназия. А нейното ръководство решило да се свърже директно с Алексей.

"Опитаха се да разберат мотивацията ми. Казах, че аз също съм патриот, но за мен патриотизмът се изразява в това, че ако видиш явна грешка на властите, си длъжен да изразиш мнението си, без да се страхуваш", казва Лахов. Досега той не е имал много истински победи. Една от тях обаче е постигнал в района на Виборг: там той изпратил жалба чрез портала "Наш Петербург" за символа Z, изписан на един от тротоарите, и скоро той бил премахнат.

Активистът смята, че в Русия няма преобладаваща подкрепа за нахлуването в Украйна и че обществото е разделено по въпроса. Най-фанатичните привърженици на властта, смята Лахов, се занимават именно с подобна пропагандна аматьорщина: "Разбирам, че това до голяма степен е инициатива на хората по места. Никой не принуждава например началника на администрацията на този или онзи район да постави тези символи”.

Гражданска активност в Русия

Лахов гледа на своето бъдеще и на бъдещето на Русия без особен оптимизъм. Държавната дума се готви да затегне разпоредбите на Наказателния кодекс за дезинформация и дискредитиране на руската армия, така че става все по-опасно да се пребивава в страната. Уличните протести или нелегалните акции, според Лахов, са невъзможни при сегашното законодателство.

"Струва ми се, че в момента е възможен само мирен протест под формата на "мека сила". Инстинктът за самосъхранение на хората работи. Има огромен натиск от страна на властите, но в същото време разбираш, че не можеш да стоиш настрана. Тоест не можеш да не протестираш, затова търсиш различни начини да го направиш в рамките на съществуващото законодателство и да не бъдеш подложен на репресии", смята Алексей Лахов.

Самият той не е бил засегнат от наказателно преследване. Засега Алексей остава в Санкт Петербург, където, по собствените му думи, ще продължи да прави каквото може - от доброволческа дейност до жалби до властите.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 dw-дебилоиди

    31 4 Отговор
    ами махнете Z от латинската си азбука бе "антифашисти"
  • 2 Пич

    37 1 Отговор
    Нищо ново под слънцето !!! Кретеноидиотите край нямат !!! Един кретен тук , разби един паметник , а купища други кретени му се радваха ! А армия медийни кретени , го даваха за пример !!!???

    Коментиран от #7

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 честен ционист

    14 1 Отговор
    Ляхов да си купи едни маратонки New Balance в името на борбата си.
  • 5 геноцид

    21 1 Отговор
    Мирише на вкиснало зеле , вече е време да се изхвърли !
  • 6 Мдаа

    5 21 Отговор
    Лахов скоро ще е в затвора, защото това се случва с всички, когато започнат да се "интересуват" от действията на диктатурата и това как ги засягат. В РуЗЗия вече в ДЕТСКИТЕ ГРАДИНИ се провеждат ВОЕННИ паради - децата облечени в униформи, под звуците на пропаганда и с песни за Чичо Вова. Фашистките режими навсякъде са еднакви.

    Коментиран от #10

  • 7 Мдаа

    4 21 Отговор

    До коментар #2 от "Пич":

    Паметниците на фалшификацията трябва да бъдат премахвани. Впрочем, той не е разбил паметника, а плочата с написани лъжи на нея.

    Коментиран от #11

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 тц тц

    5 2 Отговор

    До коментар #6 от "Мдаа":

    Скоро викаш, във Франция няма скоро - още на мига те бият и арестуват ако протестираш срещу Макарона! В Швейцария пък арестуваха 200 човека при протест защото били с покрити лица, а когато маските бяха задължителни проблеми нямаше. В Германия 64 човека са вкарани в затвора защото са се изказали във фейсбук срещу ваксините. За най корумпираната държава в света САЩ само ще кажа, че са единствената страна, в която има закон според който могат да те осъдят на доживотен затвор или на смърт без да има съд.
  • 11 Хахаха

    2 1 Отговор

    До коментар #7 от "Мдаа":

    То и личната ти карта е пълна с лъжи /например пише, че си мъж/, но не сме тръгнали да ти разбиваме кратуната:)