Last news in Fakti

29 Април, 2023 19:00 2 125 70

Как Русия си купува политическо влияние

  • русия-
  • кремъл-
  • владимир путин

За да получи по-голяма подкрепа за своята политика, Москва явно планира да създаде нова платформа с международни участници

Как Русия си купува политическо влияние - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Тази руска стратегия е добре позната, твърдят експерти по сигурността. Нов официален документ разкрива, че Москва създава мними организации, за да проучи кои западни експерти могат да станат нейни проводници на влияние.

За да получи по-голяма подкрепа за своята политика, Русия явно планира да създаде нова платформа с международни участници. Това става ясно от актуален документ, съставен най-вероятно за президентската администрация на Русия. Смята се, че двама известни руски политолози са негови автори. Международен екип от журналисти е анализирал въпросния официален документ, за който се предполага, че е от януари 2023 година.

Теми, които вълнуват хората

От него става ясно, че Кремъл смята да създаде научен форум, който официално да се занимава с темата за замърсяването на Балтийско море. А неофициално – да оказва на западните участници специално внимание, така че те да приемат определени политически послания на Москва и после да ги разпространяват. Очевидно на високо равнище в Кремъл се обмислят стратегии за това как Русия отново да стъпи на международната сцена, коментира АРД.

Документът описва как конкретно да стане това: чрез неполитическа тема представителите на европейските среди в науката, културата и в неправителствените организации отново да встъпят в диалог с Русия. Като възможна тема авторите на документа посочват екологията на Балтийско море, което наистина страда от сериозно замърсяване.

Планът предвижда форумът "Балтийска платформа" да събира международни експерти – изрично назовани са балтийските страни, скандинавските държави и Германия.

Класическа операция за оказване на влияние

Западните служби за сигурност наричат това класическа разузнавателна операция за оказване на влияние и по-точно става дума за стратегия за инфилтрация. Анализът сочи, че Русия се опитва да се върне в преговорите с отделни европейски държави след наложените от Запада санкции, посочва АРД. Това се прави, за да може по-късно да се налагат руски национални интереси.

Стратегическият документ предвижда платформата да събере гости още през есента на тази година. Като резултат "Балтийската платформа" трябва да създаде "постепенен преход на дискусията от неполитически въпроси към актуално политическо съдържание", предлага документът.

Изпълнението на този руски план за влияние изглежда вече е започнало. Документът, анализиран от журналистите, споменава 13 души, предвидени за организационния комитет на "Балтийската платформа". Сред тях са високопоставени държавни служители и най-вече ректори на известни руски университети, лоялни на Путин.

Доказана стратегия

Кремъл е преследвал и в миналото подобни планове. Така например около изграждането и експлоатацията на газопроводите "Северен поток 1 и 2“, Русия предоставяше пари или персонал и така насърчаваше проектите. Едновремешният търговски пратеник на руското посолство в Берлин бе един от основателите на Източния институт – свързващо звено между много руски лобисти в провинция Мекленбург-Предна Померания. Твърди се, че агент на Москва, който е бил принуден да напусне Германия, също е участвал в енергийния проект. Русия се е ангажирала и в редица други политически дискусионни групи и бизнес асоциации.

След нахлуването в Украйна обаче на Запад вече се гледа много по-критично на подобни проекти. Експертът по Източна Европа Кай-Олаф Ланг от Германския институт за международни отношения и сигурност казва пред АРД: "Русия трябва да осъзнае, че различните формати на регионално сътрудничество в района на Балтийско море се намират във фризера".

Кремъл на лов за хора

Александър Тоотс, шеф на Естонската служба за вътрешна сигурност KAPO прави паралел с други познати руски операции. "И в миналото сме идентифицирали подобни операции. Русия се опитва да набелязва въпроси, които интересуват обикновените хора. Климатичните и екологичните проблеми са добър пример за това", казва той.

Мариус Лауринавичюс, политически анализатор от Литва, казва, че Русия желае да се свърже с лидерите на обществено мнение чрез подобни форуми. "Това не трябва да са непременно политици", обяснява Лауринавичюс. Целта на подобен контакт, посочва той, е да се разбере „кои от тези хора могат да бъдат използвани като проводници на руско влияние или дори да бъдат вербувани като руски агенти".


Поставете оценка:
Оценка 2 от 35 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 1234

    24 44 Отговор
    Русия пак се провали с гръм и трясък,сега пътува към бунището при СССР
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Естествен Интелект

    22 9 Отговор
    Има 47,7 милиона причини за обратното...Доказано!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 СИНИЯ ПИЧ

    9 37 Отговор
    СИНЯТА ДЕМОКРАТИЧНА АМЕРИКАНСКА ПАРТИЯ НА САЩ,СИМВОЛИЗИРА ИСТИНАТА И СПРАВЕДЛИВОСТА ,ИДЕНТИЧНОСТТА НА АМЕРИКАНСКАТА СИНЯ ДУША ,СИНЬОТО Е НАЙ АМЕРИКАНСКО,АМЕРИКАНСКИ ГРАЖДАНИН ДА СИ Е ,ТОВА СИ Е ПРИЗВАНИЕ И ГОРДОСТ ,

    Коментиран от #24

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 СИНИЯ ПИЧ

    9 32 Отговор
    СЛАВА НА САЩ И ХИПИТАТА 😇😘💏👩
  • 10 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ ©©©℗ ☭★ ҢҎꡥ

    17 39 Отговор
    Спират копейките подлогииии, стягайте се за сметището, онова с ботокса от бункеро го карат за Хага!
  • 11 Смерш

    14 32 Отговор
    Ами онзи от движението Русофили Николай Малинов нали това прави.
  • 12 СИНИЯ ПИЧ

    2 26 Отговор
    ЖЕНА ДЕМОКРАТКА ЗА СЛЕДВАЩИТЕ ПРЕЗИДЕНТСКИ ИЗБОРИ НА САЩ ,ЖЕНА ПРЕЗИДЕНТ НА САЩ ,ДЕМОКРАТКА 😘👩

    Коментиран от #28

  • 13 Гениални туземни глави

    7 28 Отговор
    Тез с пълна загуба на въздух..заместника на стратегическия съвет по отбрана на руската федерация всеки ден бомбардира Полша и другите балтийски страни със ядрено оръжие тия щели да правят форум за замърсяването за да завързвали контакти
  • 14 777

    18 33 Отговор
    Написаното е абсолютно вярно.Те само това могат.Пропаганда да правят и анексии.Империализъм.

    Коментиран от #55

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 ха ха

    25 4 Отговор
    сигурно е нещо като цветните революции
  • 17 Исторически парк

    34 8 Отговор
    Как сащ си купува всички политици 😏
  • 18 Смерш

    12 30 Отговор
    Коцето Курпейкин нали е на заплата при Митрофановная! Вижте във ведомостите на съветското посолство, че името му е след митрофаница. Толкова е важен за путин.
  • 19 "журналистите" на повикване

    28 11 Отговор
    Грам срама нямате! Хероин мусака го хвалят и награждават, че управлявал всичко в колонията-корпорация БЪЛГАРИЯ, а вие продължавате с малоyмнaтa си пропаганда, че РФ имала влияние тука!
  • 20 горски

    23 11 Отговор
    Май доста политици в Европа,вече се плашат от сянката си.САЩ с НПО-тата разсипа националния суверинитет на европейците,и сега страхът е ,че някой ще каже истината и населението ще се събуди.
    Няма да се събуди,ще иде на заколение доброволно....Куче което еиззззпеддересяло,не пази стадо...и не прави кученца.Ако пък греша за заспалите народи,то политиците им наистина трябва да се страхуват,че ще висят по парковите дървета.
  • 21 Украинец

    28 12 Отговор
    Има нещо извратено в това да описваш сащ а да набедяваш Русия.... Дойче веле тръгнали да разправят за купуване... По себе си не знаят ли, че спрат ли им паричките от сащ трябва да затварят редакцията, защото никой няма да ги чете.
  • 22 розово

    5 6 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    За да получиш толкова много минуси значи в България има много СЪДРАНИ ПОДЛОГИ.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Америка сее смърт

    12 8 Отговор
    Я кажете за амврика
  • 26 Гориил

    9 14 Отговор
    Има ли прегладнели копейкиии!
  • 27 Да, бе

    8 18 Отговор
    Русия спестява пари от купуване, просто евроатлантическите "ценности" вършат достатъчно добра работа...
  • 28 Ей ломски

    12 2 Отговор

    До коментар #12 от "СИНИЯ ПИЧ":

    Пак си се напушил с кофти материал!

    Коментиран от #29

  • 29 СИНИЯ ПИЧ

    6 18 Отговор

    До коментар #28 от "Ей ломски":

    ЛОМ Е В РУМЪНИЯ ,РУМЪНСКИ ГРАД ,СЛАВА НА РУМЪНИЯ ,НИЕ НЯМАМЕ НИЩО ОБЩО СЪС БЪЛГАРСКИЯ РУСОФИЛСКИ БОКЛУК НАДОЛУ ПОД НАС ,СЛАВА НА САЩ И ХИПИТАТА
  • 30 и при нас е така

    5 14 Отговор
    Ние в момента наблюдаваме поне три такива руски проекта. Като започнем с Радев който е бил приет доверчиво в Американска академия, ПП които бяха назначени от Радев и сега симулират неразбирателство, преминем прездве години и половина на инсинуации, фалшификации и противопоставяне. Назовете нещо и вие.

    Коментиран от #50

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Бойко

    13 5 Отговор
    Ако е така , то това е дъртата американска практика ! Погледнете НПО -та им !
  • 33 Студопор

    14 8 Отговор
    Защо не напишете как Америка кара цяла Африка да гладува? Заставят ги да произвеждат само това, което на американците им трябва. В противен случай спират да им пращат пшеница.
    Защо не пишете и такива новини, а четем само за руснаците?

    Коментиран от #35

  • 34 DW e лъжа

    13 7 Отговор
    Същите като като Сащ. Русофобията и пропагандата няма да спрат възхода на Русия! Нито зараждащият се нов свят без англосаксонски колонизатори...

    Коментиран от #37

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 СЛАВА РОССИИ ! СЛАВА СССР !

    6 6 Отговор
    Когато ножа УПРЕ КОКАЛА - сиреч до ВОЙНА , гледай да не си на ЗАПАДНА страна !

    Коментиран от #42

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 СЛАВА РОССИИ ! СЛАВА СССР !

    5 7 Отговор
    А аз ще съм .АМО до РАМО с РУСКАТА В О Й С К А ! А ти ?
  • 39 Цензура

    15 4 Отговор
    Директорът на най-голямото училище в южна България каза в прав текст, че създадени и финансирани от ЕС и САЩ НПО-та притискат учителите, карайки ги да учат децата, че има 30 пола.

    Нещо за това да кажете, мизeрници, вместо да плюете Русия?
  • 40 СЛАВА РОССИИ ! СЛАВА СССР !

    8 6 Отговор
    А аз ще съм РАМО до РАМО с РУСКАТА В О Й С К А ! А ти ?

    Коментиран от #44

  • 41 СЛАВА РОССИИ ! СЛАВА СССР !

    9 5 Отговор
    Когато ножа УПРЕ КОКАЛА - сиреч до ВОЙНА , гледай да не си на ЗАПАДНА страна !
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 СЛАВА РОССИИ ! СЛАВА СССР !

    11 7 Отговор
    Нито САЩ , нито НАТО нямат ВЪТЪК да излязът на ЧЕЛЕН КОЛОВОЗ срещу РУСКАТА МАШИНА !

    Коментиран от #47, #67

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 СИНИЯ ПИЧ

    10 5 Отговор

    До коментар #43 от "СЛАВА РОССИИ ! СЛАВА СССР !":

    РУСНАЦИТЕ ТИ СЕ СМЕЯТ НА ТРОЛЩИНАТА

    Коментиран от #49

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 ЧЧЧ I ki d ji ya !

    5 1 Отговор

    До коментар #47 от "СИНИЯ ПИЧ":

    Изкарай си ръката от гащите , ма D урчо ! Пръдни си и ще си РАХАТ !

    Коментиран от #52

  • 50 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 6 Отговор

    До коментар #30 от "и при нас е така":

    Бойко изпроводи посланик Макаров, като се облечe с тениска, а "новите" от ПП веднага наградиха Макаров с орден «Мадарски конник» 1-ва степен, но връчен му в Москва.... А помниш ли как нашия президент мигаше когато патриарх-полковник „Кирил московски“ публично му се караше?
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 ПРИПОМНЯНЕ

    8 11 Отговор

    До коментар #14 от "777":

    Петербургската академия на науките е била в основата на славянската мистификация, която мистификация успешно е служила за изпълнение на завоевателните стремежи на Русия, като нейни платени агенти допринасят за включването на българите към „славянското семейство”. По-късно, по същите причини, се създава комунистическата доктрина, а в момента усилено са лансира ПРАВОСЛАВНАТА. Разбира се, при всички тях, Русия е шефа. За приноса на „Академии наук СССР” за отродяването на Българите от Македония и създаването на „македонски” език е излишно да се споменава.

    Коментиран от #70

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Гориил

    9 6 Отговор
    Можете да наименувате тези операции както искате. Русия няма да отслаби натиска. Не очаквайте спасение и милост. Това е война.
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 СИНИЯ ПИЧ

    3 4 Отговор

    До коментар #60 от "Върви на майкаси":

    НЕ БЛАГОДАРЯ ,ТАКА СЪМ СИ ДОБРЕ ,МИСЛЯ САМО ЗА ЖЕНИ И МОМИЧЕТА 😘👩😘👩😘👩😘👩
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Русенец

    11 3 Отговор
    Знам как западът си купуват политическо влияние. Внасят ти стари коли и ти примамват трудовата общност да емигрира, че да им чисти тоалетните за минимална заплата. Отпускат ти някой лев за саниране, а ти прибират тлъсти такси за членуване в съюзите им. Пращат ти техни туристи, а те се оказват сбирщина наркомани и рецидивисти, от които са искали да се отърват. Карат те да си пратиш оръжието на Украйна, а те оплитат с договор за покупка на краварски хвърчила, на нечувана до момента единична цена. Разпространяват дитирамби за равноправие, солидарност и либералитет, а ти организират паради под дъгата. И всичко е така хубаво опаковано в агитационни красноречия, че да се неначудиш на добрината и човещината на тези благодатни радетели.
  • 65 Иванушка🇺🇲

    6 11 Отговор
    Каквито и методи от времето на КГБ да използват руските фашисти са обречени. Тази държава скоро няма да съществува в този вид. Ще се разпадне на десетки малки страни.
  • 66 Гориил

    7 2 Отговор
    Съмнително е, че Украйна някога ще може да върне някоя от териториите, които отстъпи на Русия през 2014 г. Докато украинските официални лица казват, че не се нуждаят от войски на НАТО, за да се бият за тях, войските на НАТО може да се наложи да се намесят. И тази война ще придобие съвсем друг характер.
  • 67 АУУУУУ

    4 2 Отговор

    До коментар #43 от "СЛАВА РОССИИ ! СЛАВА СССР !":

    ЗА КОЯ РУСКА МАШИНА ГОВОРИШ....ТАЗИ КОЯТО ОСТАНА ГОРЯЩА ПРЕД КИЕВ 💥💥💀💀🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
  • 68 крис

    2 1 Отговор
    Заедно с ФБР цензурираме във Фейсбук всичко против Украйна: шефът на киберотдела на Киев
  • 69 Едуард Петров

    2 1 Отговор
    НИЩО АНТИРУСКО НЯМА ЗА МИНЕ! ,,ИСТОРИЯТА НИ ДАВА ПОУКИ, НО НАРОДИТЕ НЕ СЕ ПОУЧАВАТ ОТ НЕЯ!" Сократ Също от Него ,,ВСЯКО МЛАДО, ГЛУПАВО ПОКОЛЕНИЕ ИСКА ДА ИМА СВОЯТА ВОЙНА!"
    Заради своята неподражаема Мъдрост, Сократ е предизвикал ЗАВИСТТА на Ареопага, начело с Алкивиад! Поради това Го осъждат на смърт, чрез ИЗПИВАНЕ НА ЧАША С ОТРОВА! Последните Му думи, между риданията на Съпругата Му! ,,С Радост напускам тия престъпници от Ареопага и се преселвам в Един По Добър Свят!" И на един дъх изпива отровата!
    Сократ живя Достойно и Достойно Умря, за да ни остави Светъл Пример и за Двете!
  • 70 Едуард Петров

    1 0 Отговор

    До коментар #55 от "ПРИПОМНЯНЕ":

    Не е така! Имаш Историческа Грешка! БЪЛГАРИЯ, ЧРЕЗ БЪЛГАРСКИ МИСИОНЕРИ, ЗАНАСЯ АЗБУКАТА БЪЛГАРИЦА И ТРИ КАРУЦИ ДУХОВНА ЛИТЕРАТУРА на Киевска Рус по Молба на Княгиня Олга през 988 година! Москва по това време е била колибарско село на варягите!