Last news in Fakti

8 Май, 2023 16:00 1 719 30

Евгений Кънев: Накъде върви България?!

  • реабилитация-
  • депутати-
  • мерки

Няма политическа реабилитация без платена цена

Евгений Кънев: Накъде върви България?! - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Всеки ден сме свидетели на политически скандали и стълкновения - продукт на различното разбиране кои са ценностите и накъде върви България. Това коментира във "Фейсбук" Евгений Кънев.

В цялата си следосвобожденска история, България винаги е била арена на сблъсък на основно две политически култури - балкано-ориенталската (народняшката) и европейската.

До края на 19 век, този конфликт е на идеологическо ниво между консерватори (народняци) и либерали (в началото русофили, заради позволената от Русия европейска посока на развитие, изразена в Търновската конституция). Той е персонифициран от Стамболов и Петко Каравелов, а по-късно Константин Стоилов. Враждата е реализирана със затвор на емблемата на единия лагер (Каравелов в “Черната джамия”) и по-късно с убийството на емблемата на другия лагер (Стамболов).

В този конфликт обаче все още няма изявени екстремисти, които да се възползват.

Вторият подобен конфликт изкристализира след двете национални катастрофи, където се сблъскват земеделци (народняци) и либерали (проевропейци), персонифициран от Стамболийски и политици като Александър Малинов. Враждата пак е реализирана със затвор на емблемата на единия лагер Малинов, а по-късно с убийството на емблемата на другия лагер (Стамболийски след преврата на 9.6.1923 г).

(Интересен факт е, че и двете убийства на народняците Стамболов и Стамболийски са изършени от дейци на ВМРО).

Но във втория случай вече имаме появата на екстремистка сила като БКП, която под диктовката на Коминтерна иска да се възползва от този конфликт. Неуспешно, чрез Септемврийското въстание от 1923 г и атентата на църквата Света Неделя и успешно, чрез Отечествения Фронт от 1944 г.

Важното е, че за своя успех екстремистите са се съюзили с “народняците” (земеделци и социалдемократи), за да смачка останалата част от политическия спектър. Може би тогава конфликтът е персонифициран между народняка Никола Петков и пронацистки политици около царя като проф. Богдан Филов - първият е заточен, но и двамата по-късно са убити от екстремистите, които се възползват от този конфликт, за да ги ликвидират. И завземат цялата власт.

Днес имаме подобна картина.

От конфликта между ГЕРБ (народняци), персонифицирани от ББ и ПП-ДБ (проевропейци), персонифицирани от Кирил Петков се възползват екстремистите от Възраждане. В ареста влезе емблемата на единия лагер ББ, а Кирил Петков беше заплашван от прокуратурата и му беше свалена охраната.

Под една или друга форма виждаме партньорство на народняците от ГЕРБ с екстремистите от Възраждане - за да бъде унищожена ПП-ДБ. Народняците се занимават денонощно в услужливи медии с ПП, а екстремистите с ДБ (метода на сандвича).

И народняците пак се заблуждават, че като унищожат ПП ще могат да бъдат единствената голяма партия, незаобиколим фактор на властта.

Забравят, че екстремистите от 100 години насам - винаги с Русия зад гърба - не искат да делят властта с никого, както и днес.

Следващите унищожени ще са ГЕРБ, ако не разберат, че е нужно тактически да отстъпят.

Защото трябва да изградят доверие към себе си като демократична, макар и народняшка партия, дължаща отговори за потоци, кюлчета, магистрали, хазартни афери и Магнитски.

Няма политическа реабилитация без платена цена.

Най-ниската - подкрепа на правителство на ПП- ДБ.

Най-високата - стратегическа загуба в коалиция с руски сателити.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Путинофил

    11 8 Отговор
    България върви към Московия!
  • 2 Руски еничари, мекерета

    14 18 Отговор
    Историята на България е низ от предателства! Като започнеш от предателите на Левски и Ботев и свършиш до днешните национални предатели - русофилите!

    Коментиран от #5

  • 3 Пучо Капучо

    12 3 Отговор
    Накъде върви...към светлото бъдеще върви.
    Ми така, де. Щом Буцито е още фактор в политиката, вместо в кауша, значи нема кой да ни стигне...държава-пиратка станахме...не Радка пиратка, тва е друго :)
  • 4 !!!?

    11 8 Отговор
    Накъде върви България !!!?

  • 5 нпо агент

    19 4 Отговор

    До коментар #2 от "Руски еничари, мекерета":

    Как успя демокрацията да заличи България...простички въпроси задават хора..примерно от 9млн.населението се стопи до 6млн..по-скромни данни..и тук ли Москва успя да сложи ръка..или пръст..Стига с тези соросоидни напъни. Бивши комунисти се преродиха и станаха баш евроатлантици..то бива катарзис..но вашето салтомартале..е уникално,гарнирано с продажба на национални интереси..Разбирам да сте равно отдалечени и от Русия и от запада..Добре сте били и при Москва, а сега сте добре и с америка..все едни и същи мутри..

    Коментиран от #9, #18, #29

  • 6 Кънчо, бре

    10 9 Отговор
    Накъде да върви с такива като тебе? Дрънкала!
  • 7 Едно време

    4 6 Отговор
    Какви есета писахме.. Тва горе, пфу..
  • 8 соломон напасания към заглавието

    8 6 Отговор
    Как накъде ?Накъдето я духне вятъра (разбирай САЩ ) !
  • 9 Характерна черта ни е, късата памет!

    12 6 Отговор

    До коментар #5 от "нпо агент":

    1989 г. руснаците ни „ биха шута“ и ни казаха: " Айде, чао, оправяйте се!
    И трагедията започна! Цялата ни промишленост работеше за тях и изведнъж се оказа в небрано лозе! Хиляди заводи затвориха врати!
    Другото си го знаете! 3 милиона по малко българи, без война!
    Ама къде толкова акъл у българина да схване за какво иде реч?

    Коментиран от #14

  • 10 настига швейцария бе лапачи

    3 4 Отговор
    Евгений Кънев: Накъде върви България?!
  • 11 Миии

    13 5 Отговор
    България върви уверено към евроатлантичвското дъно
  • 12 А бе...добре ги пишеш...

    9 1 Отговор
    ...тия работи, ама той баце не обича да чете. Баце обича кюлчета!!!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Като рече "къса памет" та се сетих...

    10 8 Отговор

    До коментар #9 от "Характерна черта ни е, късата памет!":

    ...те руснаците ни биха шута, ама не за друго, ами щото самите те налапаха вода! Съвецкият съюз се спомина не защото някой така казал! Спомина се защото беше болен!

    Коментиран от #15

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Сатанинският запад

    5 10 Отговор

    До коментар #15 от "Путин гол до кръста на кон":

    Също вложи много усилия да закрепи постсъветска русия да не се разпадне, защото се опасяваше от неконтролируемо разнасяне на ядрено оръжие по света. Наивно си мислеше, че русия ще тръгне по демократичен път и ще бъде съюзник. Да, ама в Кремъл приемаха щедрите помощи на западняците и им се смееха като ги канеха да станат партньори! Как велика русия ще стане партньор в някакво си НАТО?
  • 17 Горби....

    9 4 Отговор
    ...оплаквачите на съвецкия съюз, обвиняват горбачов, че турил кръст на ссср. Ми той горкият опита какво ли не кръвопреливане, но ракът беше пуснал много метастази и болмият умре. Какво му оставаше на горби? Да му сложи кръст на гроба!

    Коментиран от #20

  • 18 поглед от страни

    7 1 Отговор

    До коментар #5 от "нпо агент":

    източният блок загуби студената война през 1989 година. тези държави , които бяха по-далеч от ссср успяват да се измъкнат по-лесно.
  • 19 Госあ

    5 0 Отговор
    😂 накъде да върви с такива експерти, които не стават и един дюнер да напраат 😂 А ? Накъде да върви ?
  • 20 Горби продаде ГДР за 15 милиарда дойче

    2 2 Отговор

    До коментар #17 от "Горби....":

    марки за да купи салам, да не изпукат ватниците от глад!
  • 21 Накъде върви ли

    5 2 Отговор
    Към народна република без мутри жълти порнографси фашизоидни медии и без джендърското Брюкселско управление.

    Коментиран от #28

  • 22 Tутанкамон

    3 2 Отговор
    Има един, който беше на власт 12-15 години и разсипа държавата, държавността и всякакви нормални човешки взаимоотношения и сега отново напира да властва, няма ли кой в тая държава да го сложи на място, което заслужава
  • 23 Мнение

    6 2 Отговор
    България е село без кучета в което прокремълските агенти да влияние и бизнесите на кремълската мафия продължават сиразиграват коня. Нужен е един пълен мандат на проевропейска партия като ДБПП, за да се прочисти терена
  • 24 Ам чи

    4 2 Отговор
    АМИ Е ЗАРАДИ ТАКИВА КАТО ТЕБЕ ГЕРБ Е ПРВА ПОЛИТИЧЕСКА СИЛА А ВЪЗРАЖДАНЕ СА ВТОРА ЩОТО ПП ДБ СА КОАЛИЦИЯ СХВАЩАШ ЛИ И НИЩО ПРОЕВРОПЕЙСКО НЯМА В ПП ДБ ИМА САМО ПЛОСКИ ДАЛАВЕРИ И ПИКАНТНИ СКАНДАЛИ НИЩО ДЕМОКРАТИЧНО ЩОМ РУДИ ГЕЛА РАШКОВ НЕСТИМИР АТАНАСОВ БОЙКИКЕВ СА ДЕПУТАТИ ОТ ТАЯ КОАЛИЦИЯ КОЕ МУ Е ПРОЕВРОПЕЙСКОТО КОЗИРУВАНЕТО ПРЕД АМЕРИКАНСКИЯ ПОСЛАНИК ЛИ ИЛИ ШМЕКЕРЛЪЦИТЕ С ГАЗТА И НЕКСО ИЛИ С ФРАПИРАЩАТА ШУРОБАДЖАНАЩИНА НА КИРО И ЛОРЕЛ АДЕ ДА МА СВЕТНЕШ ИЛИ ОТРИЧАНЕТО НА РОЛЯТА НА СССР ВЪВ ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА НО СЛАВА БОГУ НАРОДА НЕ Е ТОЛКОВА ЗАСПАЛ И КАТО ИЗКЛЮЧИМ НЯКОЛКО ДЕСЕТКИ ЖИЛЯДИ ОТ МИЛИОНИ ИЗБИРАТЕЛИ ВЪОБЩЕ НЕ ИСКА ДА ВИ ВИЖДА АМА ВИЕ СТЕ ТОЛКОВА ВИСОКОМЕРНИ И НАДУТИ ПОЧТИ КАТО УКРАИНЦИ И ЩЕ ПОСЛЕДВАТЕ СЪДБАТА ИМ А АЗ ЩЕ ВИ ГЛЕДАМ КАК СИ БЪРШЕТЕ СО...ЛИТЕ И ОБВИНЯВАТЕ НАРИДА ЧЕ БИЛ ПРОЗЗЗЗЗ
  • 25 Тодор Димов

    1 4 Отговор
    Към провала върви! Пуста българо-съветска дружба!
  • 26 Тодор Димов

    2 4 Отговор
    Към провала върви! Пуста българо-съветска дружба!
  • 27 фдхъдфъхтф

    4 1 Отговор
    От 34 години България върви към дъното на блатото.Въпросът е-колко е дълбоко това блато?Колко години още ще затъваме?
  • 28 Т.е.

    1 2 Отговор

    До коментар #21 от "Накъде върви ли":

    Към рашизъм- рушняшки фашизъм? Не, мерси.
  • 29 При Москва

    0 3 Отговор

    До коментар #5 от "нпо агент":

    НИКОГА не сме били добре. Русия е зло!
  • 30 Прогресистките европейци

    2 0 Отговор
    Нещо хич не ми се е връзва Стамболов да е бил народняк . Тоя серсемин пръв приложи кърваво прогресистко насилие.Че нали той довлече европееца Кобург и две национални катастрофи. Прогресистките европейци клаха и при Стамболов, и при Фердинанд,и при Цанков,и при Филов и цара-Лисугер.Сега за 35 години ни спихнаха с 3 милиона.