Last news in Fakti

9 Май, 2023 14:09 2 466 47

Ден на какво е 9 май?

  • ден на европа-
  • 9 май-
  • ден на победата

В продължение на 73 години 9 май беше само Денят на победата. Какво е 9 май? Нека бъдем точни

Ден на какво е 9 май? - 1
Снимка: Фейсбук
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Съвсем в стилистиката на неолиберализма отново сме разделени. Днес противопоставяме Денят на победата с Деня на Европа.

В продължение на 73 години 9 май беше само Денят на победата. Какво е 9 май? Нека бъдем точни. Това е тоталната военна победа над Германия. Независимо дали ще я наричате фашистка, нацистка, хитлерова и каква ли още не, това е Германия.

На 9 май е установен Денят на победата, с указ на политбюро на СССР от 8 май 1945 година. 9-ти май е пряк резултат от второто подписване на капитулацията на Германия. (Първото не е признато от СССР. Ще ви оставя удоволствието сами да се поинтересувате защо е така.) Това е Денят на победата. Или отбелязваме края на едно събитие и почитаме паметта на около 75 000 000 загубени живота...

Но ние, Европейците, официално на 9 май вече отбелязваме Денят на Европа!

Извинете, но като европейци знаете ли какво и защо е денят на Европа? Ето така – конкретно да знаете? И защо трябва да го честваме 9 май като такъв ден?

Денят на Европа идва от денят, в който един някогашен френски външен министър е държал реч, в която е предложил солидарност между Германия и Франция за добив и производството на въглища и стомана. Годината е 1950. Човекът се казва Шуман. Денят на Европа е честването на тази декларация. Прочетете речта на Шуман и няма да останете впечатлени. Има я в интернет. Та, денят на Европа е декларацията на френския министър Шуман за солидарност при добива и производството на стомана и въглища.

Няма как да не забелязвате, че двете дати дразнещо съвпадат. Но докато се дразните ще забележите, че Денят на победата е със 73 години предхождащ Денят на Европа. Независимо, че декларацията на Шуман е от 1950 година, този ден е приет за европейски празник чак през 2008 година.

Е, вече знаете какво е Денят на победата и Денят на Европа. Избирайте си и наздраве. Вдигайте чаши за края на Втората световна война или за предложението за солидарност между Германия и Франция за добива на въглища и производството на стомана.

Оставам на вас да се чудите къде сме ние, българите в тази каша.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 74 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    21 23 Отговор
    Фашистите на Гошо Тъпото ме заобикалят защото знаят че ходя винаги въоръжен и се нахвърлят на 90 годишни ветерани от войната.Срам ме е че бях заедно на протести срещу Тиквата с такива страхливци.

    Коментиран от #13

  • 2 Пучо Капучо

    15 71 Отговор
    Тоз йотовски е по-смешен и от клоуна...

    Коментиран от #14, #25

  • 3 Сталин

    78 16 Отговор
    Запада още не може да прости на Русия че ги освободи от фашизма
  • 4 М.О.Ч.А. го измисли Васил Коларов!

    19 49 Отговор
    Както винаги, българи разделят други българи!
    В България не е загивал или погребван нито един руски окупант!
    Знам, че ни е сбъркана логиката, ама чак пък толкова!
  • 5 Ден на пародията!

    35 19 Отговор
    Съюзниците на нацистите с които тръгнаха да делят Европа, сега се правят на ударени.
  • 6 ВСВотСАЩ

    73 13 Отговор
    Денят на победата и Денят на Европа, са две коренно различни неща!
    На всеки му е ясно, че на 8 май, ЕС и САЩ отбелязват Деня на победата над Хитлеристка Германия, а за страните от бившия Съветски съюз Денят на победата е 9 май.
    Вижте цинизма на евроатлантическата дружинка:

    1) Ден на Европа няма, защото войната е била Световна.
    2) На 9 май 1950 г. френският министър на външните работи Робер Шуман произнася „Декларацията на Шуман“. С нея той предлага създаването на Европейска общност за въглища и стомана (ЕОВС) . Което не значи още нищо.
    Декларацията е приета на 18 април 1951 г. и договор подписват 6 страни.
    Тази дата - 18 април 1951 г. е моментът на историческо зачеване на днешния ЕС. На този ден, а не на 9 май, както се твърди, се създава първата Европейска общност - за въглищата и стоманата.
    3) По-късно, на срещата на върха в Милано през 1985 година, в апогея на Студената война се взема решение за Ден на Европа да бъде обявена не датата на подписването на договора - 18 април, а онзи 9 май, съвпадащ с Деня на победата.
    Подмяната за да се омаловажи 9 май- Деня на победата е очевадна и нагла.
  • 7 факт

    23 10 Отговор
    На 9 май 1917 год. българската армия разгромява войските на Антантата ,на завоя на река Черна !!

    Коментиран от #15

  • 8 Ултра къса памет

    17 28 Отговор
    Двете световни войни са резултат от подписаните съюзни договори между Франция и Русия срещу Германия, още преди Първата световна!

    Коментиран от #34, #43

  • 9 ДЕВЕТИ МАЙ...

    12 9 Отговор
    Е ВТОРНИК
    КУПИ СИ КАЛЕНДАРЧЕ .
    ..МОЖЕ И ЦЪРКОВНО...ИМА
    ВСИЧКИ ЦЪРКОВНИ ПРАЗНИЦИ...👍
  • 10 Тоест

    51 14 Отговор
    Победата е Вечна,а Европа вече е Мавритания,това са фактите..
  • 11 Иван Георгиев

    28 16 Отговор
    Българите, които и без това са твърде малко по численост, да спрат да се интересуват и да се занимават с политически простотии и тъпотии и да вземат да си гледат икономиката, образованието и здравеопазването, както и насърчаването на раждаемостта, историята и традициите. Има много по-сериозни проблеми, като например изкуствения интелект и климатичните промени, за да се занимаваме и предъвкваме супер изтъркани клишета, на които им е минало времето. Да се гледат сериозните работи.
  • 12 ПАПУРЯ

    47 13 Отговор
    Аз само да питам,на коя Европа?Със няколко десетки милиона негр0иди и едни други религи0зни фанатици ли?Дето си ги отгледаха и сега им берат плодовете?Тази Европа,дето вместо парада на Освободителя и деня на победата ти казва,че трябва да има гй парад и трети пол?Не,мерси.Това не е Европа.Това е кл0аката на Европа.
  • 13 СТИГА БЕ..

    12 6 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    И КО ...НОСИШ
    ШИШЕ С ГОРЕЩА..ОЛИВИЯ,😁..гранясала
  • 14 🤣🤣🤣🤣🤣🤣

    1 28 Отговор

    До коментар #2 от "Пучо Капучо":

    Този Йотовски верно не може да пие колко теб.
  • 15 И кво от тва

    16 6 Отговор

    До коментар #7 от "факт":

    Разбили неразбили ,територията на България се отнема.Така че,не се гордей с битката,след като изгуби войната.
  • 16 Механик

    49 18 Отговор
    Честит празник на Русия и народите от Руската федерация!
    Ние помним! Никой не е забравен и нищо не е забравено!
    Нищо, че клакьорите от НПО-тата ни заливат цял ден с помия.
    Колкото и да се напъват дойчевелетата, една лъже и 100 пъти да я повториш, та пак не става истина.
    Ние знаем истината и се гордеем с нея. Ние сме научили децата си, а те са научили техните на това коя е истината.
    Ние сме "Безсмъртния Полк", вие, грантаджиите сте малко. Пренебрежимо малко сте. Просто сте много кресливи, но това нищо не променя.

    Коментиран от #18, #19, #31

  • 17 Абе за тебе

    15 6 Отговор
    9 май е Ден на графомана.
  • 18 Евала бе мен

    17 13 Отговор

    До коментар #16 от "Механик":

    ++++++++
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Шляпкин

    37 14 Отговор
    Първо е на великата победа над хитлерофашизма. Съветската армия прочиства цяла източна и централна Европа от Германия на Хитлер и неговите фашистки орди. За да се омаловажи тази дата западните негодяй писаха 8ми май за възпоменателен преди още да се е случила случката. А 9ти за деня на Европа. Тогава някой е възкликнал в не мерена реч колко хубаво може да изглежда всички европейски народи под една шапка. Е, виждаме го резултата- разединена Европа
  • 21 Точно

    40 13 Отговор
    Европа създаде нацизма и няма заслуга за победата над него. Нека си празнува ден на нацизма. Денят на победата принадлежи на Руския и прогресивното човечество, отхвърлило това зло.
  • 22 Честит празник бе джендъри

    26 12 Отговор
    Днес е денят на ислямска европа.
  • 23 Реванш ще има

    37 12 Отговор
    С Днем Победы! Поклон на героите отдали живота си!
  • 24 Абсурдистан

    18 15 Отговор
    Както цялата руска история е изопачена, така и денят 9 май 1945 г. е със спорна история. Фактите говорят, че капитулацията е подписана на 07.05.1945, а от съветска страна от ген. Суслопаров. Но на Сталин му хрумнало да унижи допълнително фашистките генерали и насрочил допълнително подписване с участието на ген.Жуков. Безусловната капитулация влиза в сила преди полунощ на 08.05 местно време, но час след полунощ на 09.05. московско време. Но в крайна сметка кога да е Денят на победата решава ПБ на КПСС! Парадоксално, че Денят на победата става официален празник едва при Брежнев през 1965 г., а шествието на "безсмъртния полк"е изобретено едва през 2010г. сетете се с каква цел!
  • 25 Защо бре??

    20 12 Отговор

    До коментар #2 от "Пучо Капучо":

    Нещо неудобно ли ти каза? :))) Честит ден на победата!
  • 26 ха ха

    17 18 Отговор
    Епа, ние сме от страната на губещите в тази война. Датата за разждане на Европа е подбрана не случайно. Няма Европа без Германия. Никой не иска да натяква на германците, че са победени. Достойството на нацията им трябва да се пази. Следователно и на българите като техни съюзници. Датата 9-ти май си е супер за Ден на Европа. А, защо другите откачалки живеят вече 4 поколения с войната? Това трябва да се изясни.
  • 27 Българин

    19 32 Отговор
    Честит Ден на Европа на всички нормални българи! Помнете, че винаги сме били част от Европа и не оставяйте на разни негодници да ви убедят, че трябва да бъдем руски слуги и роби!

    Коментиран от #38, #40

  • 28 9 -ти май

    5 10 Отговор
    летния 2 -ри февруари
  • 29 Не знам

    18 25 Отговор
    9 май се оказа манипулация, за да може единия от двата агресора започнали Втората световна война да си скрие престъпленията. 45 години по-късно Русия призна, че е организирала и осъществила избиването на 22 хиляди поляци в Катинската гора. 45 години СССР/Русия лъга, че това е направил Вермахта, за да изгражда образа на "освободител". Реалността е, че СССР е същото зло като хитлеристка Германия, тъй че няма нищо за празнуване ЗАЕДНО с това зло. Останалите държави могат да празнуват победата си, и разграничаването си от СССР, което става и факт със започването на Студената война. Та не знам каква "победа" чества автора.
  • 30 Ден на Победата над

    25 15 Отговор
    Нацизма. СЛАВА НА РУСИЯ
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Абсурдистан

    18 5 Отговор
    Има още един безспорен факт: от подписалите акта за безусловна капитулация на фашисткият Вермахт от страна на победителите, само съветската армия е имала общ военен парад със същият този Вермахт и то след началото на ВСВ! Да, абсурдно е!
  • 33 дядото

    17 12 Отговор
    и е ден на европа,защото победата от всв не е само над германия.тя е победа и над почти всички държави от европа-верни съюзници на германия,съучастници при отнемането на онези 75 милиона човешки живота,и не само.
  • 34 Ултракъса

    19 11 Отговор

    До коментар #8 от "Ултра къса памет":

    е твоята памет драги!
    Ако някой е грабил Германия след Първата световна война това не е Русия а са другите западни държави.
  • 35 Бамбука

    16 8 Отговор
    Факт е, че СССР дава най-много жертви през ВСВ, но също така факт е, че ВСВ се води не само на източния фронт, но и в Тихия океан със главния съюзник на Германия, а именно Япония. Води се и в северния Атлантически океан, във Великобритания, в северна Африка. Жертвите са милиони в сърцето на Европа, стотици хиляди в другите краища на света. Никой не трябва да си присвоява победата, защото тя е дело на всички участници. Какво означава, аз първи ? В тази победа всички страни участнички имат принос. Обвинения от рода, но Западния фронт се откри късно, са не състоятелни, защото врага не е само на територията на Европа. Войната САЩ срещу Япония, дава възможност Сибирските дивизии да се включат във военните действия срещу Германия на източния фронт в сублимния момент зимата на 1941 г. Историята трябва да се помни. Шапки долу пред лицата на всички загинали.
  • 36 Асен Василев

    16 12 Отговор
    С днем победьй,Слава на Русия и нейните победоносна армия.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 ИМПЕРИАЛИСТ

    14 14 Отговор
    Докато не се разсекретят убийствата от "братушките" на мин. пр. на България, Георги Димитров и зам. мин. пр. Трайчо Костов, БЪЛГАРИТЕ ЩЕ СМЕ РАЗЕДИНЕНИ ..........
  • 42 поредната тъпотия

    13 12 Отговор
    "денят на победата над Германия",и след 78 г.,ами колко от хората живеещи в Германия сега имат връзка с това,защо след 78 години те трябва да се чувстват победени,с какво са виновни та те дори не са били родени тогава.За да може някой все още да се чувства велик ли?Да се успокоява, че може да живее мизерно, но все още е "велик победител",това не е смислено и бих казал тъпо.Да се чества края на ужасна война и да се помни за да не се повтори,това го разбирам,но не виждам нищо подобно в хората честващи "победата",присвоявайки си я/виждам в това безсмислена демонстрация на военна сила,която всъщност се оказва немощ/,на който му харесва това да си го чества но да си запази "мъдрите мисли"за себе си.

    Коментиран от #45

  • 43 Също помнещ

    13 7 Отговор

    До коментар #8 от "Ултра къса памет":

    На 1.09.1939 г . Нападение над Полша. Начало на ВСВ. Германия и СССР СЪЮЗНЦИ !!!
  • 44 Това е "празник"

    11 7 Отговор
    Честване на победата на Русия над самата себе си,тя се жертвопринесе .
  • 45 Ццц

    8 11 Отговор

    До коментар #42 от "поредната тъпотия":

    Предполагам ако мнението умаловажаваше руската победа и възвеличаваше "ленд лийза" като нещо, без което победата на СССР щеше да е невъзможна, нямаше да ти е така тъпо. Аз пък поздравявам статията. Една от малкото във факти, която дава фактите и оставя читателя сам да решава. По същество това е журналистика. Другото са джамбазки истории.
  • 46 През

    4 7 Отговор
    С днем победьй
  • 47 Ден на европейския позор

    3 0 Отговор
    Всъщност е ден на победата над европейския фашизъм и нацизъм в Германия,Италия,Испания,Унгария,Румъния,Словакия,Хърватия,Финландия. Пред Ленинград се бие испанска синя дивизия и дори френски легион от нацисти пред Москва. Неутрална България даде всичките си летища и пристанища за ползване от нацистите,хранеше ги,обличаше ги,лекуваше ги, а българският флот преследваше подводници и возеше нацистки оръжия,боеприпаси,горава и храни и не случайно целият беше потопен. Българска SS противотанкова бригада воювА до до последния ден на войната срещу Съветската армия и впоследствие беше инсталирана в НАТО. Всъщност е ден на позора на нацистите и фашистите от цяла Европа,включително и ден на позор за колаборантите във Франция,Норвегия и ден на позора за пронацисткия английски кралски двор.