13 Май, 2023 13:01 1 646 31

Паргов: Времето за спасяването на българската нация изтича

 • калоян паргов-
 • демография-
 • нация-
 • държава

Не може повече да я караме с демографията както досега и че е време дори за радикални и непопулярни мерки и решения, за които, разбира се, трябва политически кураж

Паргов: Времето за спасяването на българската нация изтича - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Стратегическият институт за национални политики и идеи (СИНПИ) организира вчера дискусионен форум „Демографската криза – причини, фактори, динамика“. Социологическото проучване е дело на Агенция „АФИС“ на Юрий Асланов. Форумът бе открит от вицепрезидента Илияна Йотова. В дискусията вземаха участие представители на НСИ, представители на научните среди, експерти в сферата на икономиката, регионалното развитие, образованието, здравеопазването, Харалан Александров, доц. Георги Бърдаров, Даниела Везиева, Христо Монов и др.

Поканени бяха представители на парламентарно представените партии и коалиции, ръководството на Народното събрание и на Министерски съвет, както и представители на дипломатически мисии в България. Ето какво каза пред в. "Труд" председателят на УС на СИНПИ д-р Калоян Паргов.

- На форума ви присъства единствено представител на президентската институция, вицепрезидентът госпожа Илияна Йотова. Нямаше хора от изпълнителната власт, от законодателната...

- Е, получихме поздравление от председателя на НС Росен Желязков, който обеща да се ангажира лично с проблема за демографията. Вижте, ролята на една неправителствена организация, каквато е Стратегическия институт за национални политики и идеи – СИНПИ – е да работи в една или друга област или във всички области и проблеми на държавата, както ние сме си поставили задача, е през призмата на един общ за всички проблем да се реши проблема на проблемите – демографската криза. И да бие камбаната, да свети червената лампичка. Това е задачата на задачите – как да съхраним българската нация в този, бих казал, сюблимен момент, изпълнен с перипетии и трудности, в състояние на локална война със световни измерения. На икономически и всякакви други кризи и на преход от един световен ред към друг световен ред, в който ние трябва да намерим нашето място. И точно в тази жестока конкурентна световна среда да съхраним нацията и да я преведем през трудностите. Времето за това изтича.

- Вие говорихте не за демографска криза, а за катастрофа. И доста от участниците във форума не възприеха това определение?

- Да, така е, защото катастрофата означава нещо невъзвръщаемо, приключило. А истината е, че точно по този начин бием камбаната на тревожността. Ще дам пример с всеки човек, който доста трябва да го изплашат лекарите, за да може да вземе мерки за своето здраве. Всеки си казва – докато не ме изплашат, мога да карам така, както си знам. Е, въпросът сега е, че не може повече да я караме с демографията както досега и че е време дори за радикални и непопулярни мерки и решения, за които, разбира се, трябва политически кураж.

- Кажете някои от тези мерки?

- Говорим за радикална образователна реформа, това е едно от нещата, което ще излезе от този форум. Реформа, която да спре процеса на функционална неграмотност сред населението. Защото се оказва, че освен че сме бедни и болни, но и оглупяваме като нация заради тази функционална неграмотност. След 1995 година – и това не е моя, а американска статистика – всеки нов випуск, напускащ средното и висшето образование, е почти функционално неграмотен. Трябва да видим какво се случи след драстичните промени в образователната система, включително и у нас, повлияни от световните тенденции, в които ние не произвеждаме качествена работна ръка. Все повече работодатели без значение държавни или частни, се оплакват от липса на квалифицирана работна ръка, която да изпълнява съответните задачи. От това може да се направят вече много изводи. Говорим и за данъчно-осигурителни реформи. България реши да изостави стария си данъчно-осигурителен модел, който почти в същите форми функционира в развити капиталистически страни като Великобритания, Франция, Испания. Ние го изоставихме, защото бил комунистически, но в тези страни никой не говори за комунизъм. Избрахме нов модел, който след 30 години фалира. Не искам да бъда толкова краен, но това са фактите и ние всички ги усещаме. Така че сега трябва да се измисли нещо различно или да се върнем към нещо старо, което е работело и е давало добри резултати.

- Вие споменахте, че половин милион българи няма достъп до здравеопазването, защото нямат пари за лечение...

- Това е най-малкото. А самото качество на здравеопазването? Тук трябва да говорим и за превенцията. Защото целта на здравеопазването в развитите държави е как да се отложи момента на постъпването на хора в болница, което струва скъпо – и на тях, и на държавата, и на данъкоплатците като цяло. Т.е. как да се отложи този момент във времето, което значи грижи, превенция и профилактика. Това е само един малък пример за адекватна политика, която е свързана примерно с намаляване на смъртността, тъй като се оказа, че този показател в България е висок и това се видя по време на ковид-епидемията. А има населени места, където смъртността е много висока и има дисбаланс между млади и стари. Там, където нямае млади хора, а има застаряващо население, нямаш бъдеще и перспектива. Един от участниците във форума даде прост пример как да разберем, че нещата се развиват добре в дадено населено място. Да видим на главната улица магазин за детски играчки ли има, или магазин за дрехи втора употреба. Това показва, че в този град или ще се раждат деца, или хората са такива, че могат да си купуват само дрехи втора употреба.

- Многократно бе казано, че има пряка връзка между политическата обстановка и демографската криза...

- Между политическата криза и демографската криза. Защото политическата обстановка или може да вдъхне живот и перспектива, мечти и надежди. Защото преди всичко демографията не е раждаемост и смъртност, а качество на средата на условията на живот и усещане за перспектива, социален оптимизъм. А когато имаме нескончаема криза, както е сегашната, тя вече преминава в депресия, което пряко влияе върху усещането за безперспективност и не дава основание за спирането на миграцията, за радикални решения у хората да направят нещо за спирането на този среда. Така че връзката е пряка, не бих казал, че е водеща или основна, но има своето отражение.

- В изследването на агенция „АФИС“ бе казано, че някакъв светъл лъч в демографската обстановка е имало в периода 2005-2009 година, защо?

- Това не беше минута за реклама на правителството на Тройната коалиция, която се формира сложно и противоречиво, правя паралел със ситуацията сега. Но пък показателите и усещанията бяха за един спокоен и охолен живот, за растящи доходи и растящи възможности и перспективи. Което пък се отрази на раждаемостта с пик от времето на социализма.

- Раждаемостта при социализма бе висока наистина, но България бе затворена държава, нямаше миграция...

- Това бе една друга държава, която няма нищо общо със сегашната. Така че няма как да правим паралели, можем само да си разказваме спомени.

- СИНПИ предложи да бъде формиран стратегически център по демографска политика към президенската институция. Каква е идеята ви?

- Използвайки присъствието на вицепрезидента и наличието на ен на брой стратегии, пък и съвети, очевидно няма как администрацията сама на себе си да си поставя стратегически задачи. Защото практиката показа, че когато човек си поставя задачи, обикновено гледа да не прекалява в сериозността и амбициозността им, за да може да ги отчете по-лесно като успехи.

И очевидно че има нужда една друга институция, която е събирателна за държавата и да стои настрани от изпълнителната и законодателната власт и от администрацията, да формира такъв стратегически съвет по демографска политика, събирайки цвета на нацията от академичните и управленските среди, както днешния форум. Да разсъждават по тази тема и да начертаят посоките. А администрацията и институциите да изпълняват и да отчитат резултатите от тези насоки, а не само да си поставят задачи и да отчитат някакво изпълнение, защото видимо така не се получава.

- Според мен обаче президентът Радев е много далеч от демографията и май че е последното нещо, за което дори не съм го чул да говори?

- Имах възможност да разговаряме по тази тема вчера. Той показа своята ангажираност чрез присъствието на госпожа Йотова. Надявам се да успее да формира един подобен орган или съвет, за който говорихме преди малко.

- На форума бе и президентът в периода 2002-2012 година Георги Първанов, който каза, че е дал своя принос в решаването на демографската криза с двама сина и шест внуци и припомни, че като е бил държавен глава е свикал Консултативен съвет по национална сигурност по въпросите на демографската криза...

- Да, той даде своя принос показвайки, че този въпрос е бил тема на КСНС, който заседава при критични обстоятелства, свързани със сигурността, нестабилност и т.н. А националната сигурност пряко зависи от демографията. Според мен обаче в една спокойна обстановка като тази сега на форума се раждат много повече идеи, а при наличието на медии и камери при КСНС нещата са малко театрални.

- Според вас обратими или не са тенденциите в демографията в България?

- За мен тези тенденции са обратими. Но ако не се стреснем днес може да стигнем до необратим процес. Днес всички институции без значение какви спорове имат помежду си трябва да почнат да мислят заедно, да поставят задачите заедно и да ги изпълняват заедно. Макар че има една друга теория – че това е един нормален процес, който минава през различни фази. Но където ги има, се вземат мерки и процесът не е оставен на съдбата. Води се стенографски протокол с всичките изказвания и идеи и ще издадем сборник от този форум, ще го предоставим на медиите, на Народното събрание, Министерския съвет, президентството и местните власти, защото тази дискусия трябва да стане широко достояние. Тя няма да е последната, след нея ще следват и конкретни форуми по отделните сектори.

- Да излезем за малко от НДК, господин Паргов Как виждате вие решаването на политическата криза днес? Има ли шанс за правителство начело с Мария Габриел?

- Имам усещането за някаква взаимна надпревара. Най-напред втората политическа сила избърза и предложи проектоправителство, а първата, за да им го върне, предложи само премиер и им каза -вие си го допишете и попълнете, който иска да го подкрепи, давам ви това право. Това едва ли ще може да допринесе за формирането на нещо трайно и стабилно с конкретни резултати. Казвам го като прогноза, макар и песимистична.

- БСП трябва ли да влезе в това правителство или поне да го подкрепи? Кристиян Вигенин заяви, че въпреки конгресни решения за забрана на сътрудничество с ГЕРБ, нещата сега са се променили и е възможна подкрепа на експертно правителство?

- Въпросът е какво значи да подкрепяш едно правителство – да участваш със свои представители, макар че парадоксът е, че Борисов ще лидира едно експертно правителство, това е по-скоро невъзможен вариант. Но ако ще се подкрепя някаква част от политиката на това експертно правителство, която касае програмата на партията, то това е частична тематична подкрепа. Не е ясна рамката на едно такова правителство за да може да се вземе адекватно политическо решение. Но то трябва да се вземе от всички членове на БСП, както бе обявено от ръководството. И аз съм един от тях.

- Извинете, господин Паргов, но масово е мнението, че тези вътрешнопартийни референдуми са един театър за пред публиката, а Корнелия Нинова си прави, каквото си иска!

- Съдете сами. При референдума за смяната на името от БКП на БСП през пролетта на 1990 година всеки участник е казвал, че не познава някой, който е бил за смяна, пък накрая 70 процента бяха „за“. През 2016 година имаше допитване с кого да бъдем в коалиция, АБВ излезе първа с над 50 процента, за Движение 21 на Татяна Дончева също имаше много гласове, но коалиция с тях нямаше. Имаше допитване и как да издигнем кандидатурата на президента – с коалиция от партии или чрез Инициативен комитет. За Инициативен комитет бяха само 3 процента, но след 3 месеца кандидатурата бе издигната от Инициативен комитет. Така наложила тогава обстановката. Референдумът сега трябва да бъде проведен спокойно и прозрачно, за да има легитимност и да няма съмнение за това, за което вие говорите.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

 • 1 Грешка

  17 0 Отговор
  Времето НЕ изтича...! ТО вече БЕЗВЪЗВРАТНО изтече...Сетил се .....
 • 2 🇧🇬🇪🇺💯

  9 0 Отговор
  Всеки сам си прецяня господине, времето на колективното робство, кражба на частна собственост, времето на българските “принцове” по Дончо Цончев, изтече.
 • 3 истина е

  11 2 Отговор
  Докато боко е на свобода ,тази територия и крачка напред няма да мръдне !!
 • 4 Сталин

  18 4 Отговор
  Не искаме да спасявате ,за 30 години западна демокрация от вашето спасение 3 000 000 българи изчезнаха на другия свят,никога в историята на България не е имало такъв геноцид
 • 5 Целта

  18 2 Отговор
  След десетина години, когато "45 години демокрация стигат" 1350 годишна България ще е унищожена. Само 30 години изчезна индустрията, селското стопанство, обеазованието, здравеопазването, армията.

  Обезлюдавването беше целта на фарисейте

  Коментиран от #8

 • 6 мдаа

  6 0 Отговор
  Когато си напълно бос по някоя тема, свикваш съвет да те консултира. Проблемът е, че след консултациите си полубос.
 • 7 Просто човек

  4 13 Отговор
  Чемодан-вокзал-Масква, путинска марионетко!

  Коментиран от #17

 • 8 каквато и да е била

  2 0 Отговор

  До коментар #5 от "Целта":

  Господ гледа!
 • 9 Българка

  6 3 Отговор
  Образователната реформа за управляващите е вдигане на заплати на учителите. Но това не подобри образованието. Крайно време е да се премахне излишната огромна ненужна информация от факти, събития, които дори не касаят историята , географията, събитията в България. В момента няма учене, има зубрене. Учениците не четат с разбиране, ако изобщо четат. Но и учителите не са иновативни, а удобно си "рецитират" ненужна информация
 • 10 бомбето

  1 1 Отговор
  Заложено е в просташкия калъп

  Коментиран от #24

 • 11 Докога?

  9 0 Отговор
  Разбира се, гробно мълчания за ИСТИНСКИЯТ демографски проблем - подмяната на държавнотворческият етнос - Българският - с едно дивo, престъпно, неграмотно племе, което отказва да се цивилизова. Оттам идват останалите проблеми - срив в образованието, липса на работна ръка, липса на елементарна сигурност и качество на живот, защото именно човешкият ресурс определя нивото на една държава.
  Всички усилия трябва да бъдат насочени в тази насока - трябва ни спешен план за деxъхризация на България !!! Унищoжаване на незаконните гeта, смазване на хъхpешката масова престъпност, спиране на всякакви помощи за безотговорно размножaващи се лица с нисък цивилизационен статус, премахване на доходоносната рoмова професия "самотна майка", защото такова нещо в природата няма, криминализиране на отказът от образование и труд, адекватни наказания за нарушителите на закона - принудителен труд и смъpт при тежки престъпления, а не излежаване в затвора на наша издръжка. Който не иска да живее като човек и според нашите закони, да си търси друга държава. Ако ще само 100 000 рoмoве да останат в България, ама да знаем, че са честни хора, които са си заслужили мястото сред нас.

  Коментиран от #15

 • 12 сега

  4 2 Отговор
  с тая истамбулска конвенция, хептем ще изчезнем.
 • 13 комунист ☆

  1 0 Отговор
  Жалко човече.
 • 14 Песимистично и с тъга

  3 0 Отговор
  Живеем сред ежедневни абсурди.
  Достойните за модели на подражание българи са изместени от мутренската философия че със сила и беззаконие всичко се постига.
  Семейството е изместено като основен фактор за възпитание и образоване, а функциите му са извзети от съмнителни "герои", съмнително по качество образование, безхаберни и алчни медии.
  Лекарите са търговци и джипитата се интересуват от бройката в списъка им (ако може и 10 000 "пациенти" за да текат пари) а болничните лекари по коя пътека на здравна каса да ни прецакат.
  Аз все още не разбирам след като 10 години не си имал нужда от лекар някой плаща на лекаря само защото е в някакъв негов списък с евентуално разболяващи се?!
  Не разбирам защо държавата допуска да се обучават безплатно лекари, и други висшисти, а да отиват да работят в други държави без да си върнат задължението за безплатното обучение!
  Не разбирам двойния стандарт на работозателите - нямало квалифицирана работна ръка, но като отиде някой квалифизцират при тях му казват, че е прекалено квалифициран за длъжността.
  Не разбирам наглостта на крадливите предтъпни политици (не всички, някои известни) да си въобразяват, че евтините им трикчета и ходове са неразгадаеми.
  Не разбирам тези, които продължават да гласуват за ИТН и Възраждане, за доказани във времето корумпирани партии.
  Не разбирам как се допусна да има партия на етническа основа!
  Не разбирам склонността на българската нация да се поддава на манипулации, да се прекланя п

  Коментиран от #19, #21

 • 15 Българските турци

  7 0 Отговор

  До коментар #11 от "Докога?":

  Прав си бате ... ама вие изгонихте честните хора от България ... а останалите честни хора вече не ва еbaBaT и вече не ходят на избори в България !

  Коментиран от #18

 • 16 Песимистично и с тъга

  5 0 Отговор
  Не разбирам склонността на българската нация да се поддава на манипулации, да се прекланя пред престъпници и робски да навежда главица.
  Това е много малка част от абсурда, в който живеем.
  Как ще задържим хората тук, като няма какво да им предложим?
 • 17 Българин

  5 0 Отговор

  До коментар #7 от "Просто човек":

  Не путинските а краварските марионетки ни доведоха до това положение - ако не си забелязал вече 33 години сме краварска колония - управляващите бягат до Козяк да се консултират а медиите отдавна са купени от чичко Сорос. Тъкмо по краварско нареждане си унищожихме икономиката (планът Ран -Ът), тъкмо по краварско нареждане си нарязахме въоръжението и затрихме армията.

  Знам че на соросоидите все Путин им е виновен ама и те не могат да обяснят защо, после комунистите са им виновни въпреки че на 100% новите евроатлантици са бивши партийци от БКП и ченгета от ДС но те не са виновни - някакви други комунисти са виновни.
 • 18 аха

  2 1 Отговор

  До коментар #15 от "Българските турци":

  Как да ходят да гласуват, като заплашвате избирателните секции с имейли? Ще разберете, че всяка дяволия се плаща...
 • 19 Учител

  4 1 Отговор

  До коментар #14 от "Песимистично и с тъга":

  Явно много неща не разбираш - та поне стана ли ти ясно че това се случва последните 33 години - ако това ти е ясно ще ти стане ясно и защо се случва.

  И това е под диктата на новия ни голям брат отвъд океана - защо ли нямаше "магнитски" за самия Бойко - да не мислиш че не знаят за далаверите му ама той се откупи с 3 милиарда дадени за несъществуващи самолети.

  Не гледай повърхността а виж основата на проблема тогава ще ти стане ясно защо много хора гласуват за Възраждане а не за марионетките ПП-ДБ. Трябва управляващите да ги интересуват интересите на България първо а след това тези на "партньорите" ни което не може да се каже за последните - те предпочетоха американските интереси пред българските и българския народ плаща.

  Дали ще крадеш от народа като Бою или ще купуваш скъп газ и горива от американците като Киро от което народа ще плаща и икономиката няма да върви е едно и също - младите ще бягат, няма да има пари за образование и заплати.

  Коментиран от #20, #25

 • 20 Българските турци

  4 1 Отговор

  До коментар #19 от "Учител":

  Ердоган доказа че парламентарната система е западна форма на управление, която прави всички които я прилагат уязвими срещу капиталистическите и колонизаторските хегемонии !!! Турският тип президентска система дава възможност за бърза реакция и ефективна защита на националните интереси на Турция и възможност за сплотяване на една многовековна демографска мозайка да се сплотява зад една идея , без да има етническо претопяване,натиск или интегриране !!!

  Коментиран от #22

 • 21 Учител

  5 0 Отговор

  До коментар #14 от "Песимистично и с тъга":

  "Семейството е изместено като основен фактор за възпитание и образоване" - та кой ни натиска да приемем истанбулската конвенция, кой ни натисна да приемем "закон за защита на детето" - на даскала вече не е позволено да изгони някой гамен от час камо ли да му зашлеви шамар.

  "Лекарите са търговци и джипитата се интересуват от бройката в списъка им" - кой ни накара да направим "реформата в здравеопазването" и да въведем "джипита" по западен стандарт а болниците да станат търговски дружества.

  "Не разбирам двойния стандарт на работозателите" - какво има да разбираш - позволено им е. Защо в ЕС цените на стоките са еднакви а минималната работна заплата е различна. Целта е едни държави да са богати а други бедни и младите специалисти да бягат на там а България да дава пари за обучението им. Това отговаря и на другото:
  - "Не разбирам защо държавата допуска да се обучават безплатно лекари, и други висшисти, а да отиват да работят в други държави"

  Всичко идва от политици за които чуждия интерес е над българския - тези "политици" са спонсорирани от чужди държави тъкмо за да правят това и за да бъдат издигнати на власт.

  За това богатите държави са богати защото си гледат първо собствения интерес и нямат вечни приятели или врагове а ние много обичаме да се кланяме на всеки текущ господар - първо на турците, после на германците, после на руснаците а сега на американците.
 • 22 Аватар

  3 1 Отговор

  До коментар #20 от "Българските турци":

  Не познавам турската президентска система,но допускам,че най - важното е личността на президента.Представяте ли си просперираща Турция с президент като Плевнелиев?

  Коментиран от #26, #31

 • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 25 знаем защо се случва

  1 0 Отговор

  До коментар #19 от "Учител":

  Не лъжете нагло!
 • 26 Българските турци

  3 1 Отговор

  До коментар #22 от "Аватар":

  Ако Ердоган спечели утре изборите , до изборите през 2028 г новата система ще се доразвие и ще бъде подплатена с нова конституция , която ще направи невъзможна намесата на всякакви външни маши в изборния процес в Турция и Ердоган ще довърши историческата си възродителна мисия и вече няма да кандидатства да управлява Турция ! Следващата му мисия ще е да наложи доктрината си "Светът е по голям от пет" и вероятно ще играе ключева роля за прекрояването на ООН !
 • 27 истина ти казвам

  1 2 Отговор
  Паргов нали вие унищожихте всичко бе! Ако не ми верваш,питай Р.Геч.,Р.Овч. питай и кака си Кури!
 • 28 Още един

  1 0 Отговор
  Айдеееее още един лустросан ЛГБТИ+ спасител на България.
 • 29 Дедо Пене

  0 0 Отговор
  ПАРГОВ, ТИ ЛИ СИ СПАСИТЕЛЯ ВЕ П.Р.Ъ.Д.Л.Ь.О
  ? ВЗЕМИ И НАПРАВИ ОЩЕ ДВЕ ДЕЦА И ГИ ИЗУЧИ В ЧУЖБИНА, ПОСЛЕ ГИ ВЪРНИ В БЪЛГАРИЯ ДА ПРАВЯТ БИЗНЕС С ПАРИТЕ, КОИТО СИ ОКРАЛ ЧЕРВЕН О.Л.И.Г.А.Р.Х!!!
 • 30 Недоволен пенсионер

  0 0 Отговор
  ПРАЗНОСЛОВЦИ, ПИША ВИ С ГОЛЕМИ БУКВИ ДА СЕ УСАФЕРИТЕ, ЗАЩОТО ДЕЙСТВИЯ ТРЯБВАТ, А НЕ ДУМИ!!! КМЕТИЦАТА НА СОФИЯ ЛЪЖЕ ВЕЧЕ 10г, ЧЕ СТРОИ ДЕТСКИ ГРАДИНИ, А за 25хил.деца няма места!!! ДАЙТЕ ЗА ВСЯКО НОВОРОДЕНО ДЕТЕ НА РАБОТЕЩИ И ОСИГУРЕНИ РОДИТЕЛИ ПО 10хил. лв/евро И ОСИИГУРЕТЕ ЯСЛИ, ГРАДИНИ, УЧИЛИЩА, А НА МАЙКИТЕ ПО ЕДНА СРЕДНА ЗАПЛАТА 1вата година и по една минимална 6м.след това!
  Ще струва на БЮДЖЕТА, КОЛКОТО УВЕЛИЧЕНИЕТО НА ПЕНСИИТЕ!!! КОЕ Е ПО-ВАЖНО... ДА ЗАГИВА БЪЛГАРИЯ ИЛИ ДА ЖИВЕЯТ ОХОЛНО ПЕНСИОНЕРИТЕ???
 • 31 Дедо Пене

  0 0 Отговор

  До коментар #22 от "Аватар":

  Ф. Е. С, кой ти казва че Турция е просперираща?
  ЗАРАДИ огромната инфлация и девалвацията на лирата в Турция, заплатите и пенсиите на турците са на 70% от българските!!! И цените им вече не са толкова изгодни като преди.
  Турция е за поснешище като икономика... Турция е 83млн. с БВП-780млрд.$, Нидерландия - 17млн.
  1080млрд.$!!!!