Last news in Fakti

14 Май, 2023 13:00 2 970 71

Владимир Путин - слонът в стаята на българската левица

  • бсп-
  • русия-
  • владимир путин-
  • корнелия нинова-
  • сергей станишев

В България левицата разчита основно на гласовете на пенсионери, путинофили и носталгици по миналото

Владимир Путин - слонът в стаята на българската левица - 1
Снимка: DW
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Ако българската левица не осъди остро агресията на Русия в Украйна и не скъса с наследството на ДС, тя е обречена да продължи да губи подкрепа, смята Александър Детев.

Слонът в стаята на българската левица си има име - той се казва Владимир Путин. И докато не бъде посочен с пръст и изхвърлен от тази стая, място в нея за нови избиратели няма да има. А този процес минава през острото осъждане на агресията на Русия в Украйна и скъсването с наследството на ДС и със соцносталгията.

Модерното ляво няма нищо общо с носталгията по СССР

Лявото априори е младо и прогресивно. И това далеч не е клише. На последните избори във Великобритания над 60 процента от гласоподавателите на възраст между 18 и 24 години подкрепиха лейбъристите. В Германия с най-голяма подкрепа от младите избиратели се ползват Зелените, в САЩ 63 на сто от американците на възраст между 18 и 29 години се определят като демократи.

В България левицата разчита основно на гласовете на пенсионери, путинофили и носталгици по миналото. А те стават все по-малко. Показват го резултатите на БСП, които на всеки следващи избори регистрират все по-катастрофална подкрепа. Тази тенденция не е само българска - в цяла Източна Европа партиите, наследили комунистическите структури отпреди падането на Желязната завеса, които и до днес изтъкват добрите си отношения с Кремъл, агонизират. Защото освен че гордо развяват знамената на минали и настоящи режими, обявени за престъпни, тяхното присъствие в европейската политическа реалност днес не е нищо повече от един анахронизъм.

Онзи, който не трябва да се споменава

На събитие в София, озаглавено "Форум за прогресивни леви решения", евродепутати от БСП, представители на опозицията в партията, гости от Европа и други леви политици и мислители обсъждаха краха на левицата в България и бъдещето на левите политики. За много от говорителите обаче темата "Русия" остана табу.

В своето обръщение бившият министър-председател на България и дългогодишен лидер на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев осъди развяването на еврозоната като "плашило" и "периодичната истерия" на тема "джендър идеологи", проповядвана от сегашното ръководство на БСП и по-конкретно от лидерката на партията Корнелия Нинова. И докато Станишев все пак си позволи да каже, че "няма как да си затваряме очите за това кой нападна и кой се защитава", както и, че "не може ЕС да не покаже мерки за солидарност към Украйна", името на Владимир Путин не беше изрично споменато. "Хуманизмът и човешките права са в основата на лявото", каза от своя страна друг евродепутат от БСП - Петър Витанов.

Но кой нарушава човешките права в Европа днес? Кой убива цивилни и прогонва милиони от домовете им? Откъде произлиза дезинформационната кампания за "прогниващия Запад" и за "джендър идеологията"? Виновниците си имат имена - основният се казва Владимир Путин и неговият режим в Кремъл. И те трябва да бъдат ясно и категорично посочени.

Млади, прогресивни, проевропейски - това са гласоподавателите на лявото

Лявото се бори за групови права, за равноправие и за елиминиране на дискриминацията. Тази битка е и битка за равни права на жените, на ЛГБТИ общността, на мигрантите. Все битки, които в наратива на Кремъл са симптом на "разпада на Запада". Корнелия Нинова използва този наратив в отчаян опит да открадне някой друг глас от крайните националисти, за да спаси потъващия кораб, на който е капитан. Резултатът от тази стратегия е налице.

За да има шанс да оцелее, българското ляво трябва да погледне към бъдещето - към младите и прогресивни хора, които отстояват либералните ценности, участват в шествията против насилието над жените, застъпват се за ратификация на Истанбулската конвенция и подкрепят София Прайд. Различните от тези позиции имат своето място в политическия дебат, но те не са нито леви, нито прогресивни.

За да бъдат убедени, че тези ценности се прилагат и на практика, младите леви хора трябва да чуят от устата на политиците думи, подобни на изречените от дипломата Любомир Кючуков на форума: "Украйна има всички морални и юридически основания да иска да освободи своите територии. България не може да бъде неутрална, защото имаме военна агресия, пред която не можем да си затворим очите. И защото като членки на ЕС и НАТО имаме своите ангажименти и отговорности. Ако възприемем тезата, че войната е мир, това не е само цитат по Оруел, това ни доближава до света на Оруел".

Тези думи най-много се доближават до гледната точка на потенциалните избиратели на т.нар. прогресивно ляво в България. Несъгласните с тях така и така ще гласуват за "Възраждане".

Този коментар изразява личното мнение на автора. То може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Отец Дионисий

    71 36 Отговор
    Путин е единственият защитник на православието и нормалността срещу сатанинските секти отвъд океана.Господ да му помага!Амин!

    Коментиран от #6, #7, #13, #23, #28, #29, #60

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Истината

    29 33 Отговор
    Комунягите разсипаха България.Изселиха 2 мил.Всички и ГЕРБ и ДПС и БСП са московски изедници.Гробокопачи на България.

    Коментиран от #9

  • 4 Глюпости

    9 15 Отговор
    Казва се - малкото слонче ...
  • 5 Русофил

    24 29 Отговор
    Левицата у лево, лево и в канавката.
  • 6 Отец Стоян

    31 37 Отговор

    До коментар #1 от "Отец Дионисий":

    Така е, затова в момента се убиват взаимно православни руснаци и православни украинци. Украинците ги разбираме, защитават страната си
  • 7 Шейтанчо

    15 19 Отговор

    До коментар #1 от "Отец Дионисий":

    Чакам те при мен скоро
  • 8 666

    7 40 Отговор
    Младите сме за Ротшилдите, 3тия пол и Новия световен ред!
  • 9 Да добавя

    12 23 Отговор

    До коментар #3 от "Истината":

    И Костя , и Костя ..
  • 10 На Дойче велд

    47 15 Отговор
    Само заглавието им е немско.
    Практически са си ФАЩистка медия, както много други "немски" медии.

    Коментиран от #57

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Ранко

    43 13 Отговор
    Александър Детев.А ти бе Велики войне,На кой господ се кланяш???Кой ти е слона на теб.Глупак долен..??????????
  • 13 Българин

    29 39 Отговор

    До коментар #1 от "Отец Дионисий":

    Але, православен талибаните, колко пъти ще ти казвам, че руското православие е ПУТИНОСЛАВИЕ. При него Божиите заповеди "Не кради", "Не лъжи", "Не убивай" не важат! И всичко в него е насочено към едно - обожествяването на Путин.
  • 14 Димитър

    35 19 Отговор
    Няма да стане, българите са умни и знаят, че Украйна не е проблем за Русия, ако искаше можеше за една седмица да си я вземе, даже вече си я взе .
    Защо Зеленски се скита из Европа а през това време руснаците унищожават всички оръжия изпратени от НАТО и САЩ? Какво става?

    Коментиран от #19

  • 15 Истината

    18 35 Отговор
    Още от самото си създаване БКП /БСП е била партия на национални предатели и българофоби, за които руските интереси са били на първо място. Нищо в БСП не е истинско, дори и името и. Тя не е българска а руска, не е социалистическа а на едрият капитал и не е партия а ОПГ.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Димитър Талев

    23 32 Отговор
    "И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ..."
  • 18 ИВАН

    32 11 Отговор
    Ако младите бяха добре възпитани, или пък имаха случайно поне по две мозъчни гънки интелект - щяха да знаят какво им се готви, какво са им приготвили любимите им сатанисти - какъв живот, или каква липса на такъв ...
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Чаира

    54 14 Отговор
    Каква носталгия пишете? Къде ни е Родината- индустрия, селско стопамсво, армията, здравеопазването, образованието? Продажниците разграбихте всичко. Къде ни Беляне, Южен Поток. С тях щякме да сме Швейцария. Използвате достиженията на социализма: Козлудуй, Нефтохим, ПАВЕЦ Чаира. И тях сбе затриете. Кокво сте създали за 32 години демокрация? Безггъбначни!!!!
  • 22 7776

    36 10 Отговор
    А Десницата кога ще осъди действията на САЩ в Югославия, Ирак, Либия, Сирия Афганистан....
  • 23 властта няма общо с вярата

    13 18 Отговор

    До коментар #1 от "Отец Дионисий":

    Не знам дали си отец, но не пречи да си заблуден!

    Коментиран от #36

  • 24 Българин

    18 21 Отговор

    До коментар #20 от "Ранко":

    В края на ВСВ един умен политик прогнозира, че фашистите на бъдещето ще се нарекат антифашисти. И се оказа прав!

    Коментиран от #40

  • 25 Дидо

    19 34 Отговор
    Някой може ли да назове марка руска бяла техника или черна техника,или круизен кораб,или руски автомобил.... , някой може ли нещо руско да назове, което е в полза на човечеството

    Коментиран от #55, #59

  • 26 Истината

    19 30 Отговор
    И най-тежката форма на русофилия се лекува с живот в самата руска ко чина. Така например Депардьо получи руско гражданство лично от Путин, но след като изтрезня избяга чак в Белгия и предпочита от там да се обяснява в любов към Русия и Путин. На българските ватенки са достатъчни 6 месеца живот в Русия за да станат нормални българи.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Прокопий

    16 26 Отговор

    До коментар #1 от "Отец Дионисий":

    Путлер е Антихристът на всичко, казано от теб, пречупено през призмата на лъжата и пропагандата, лъжепророче!
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Инж

    12 17 Отговор
    Владимир Путин - слонът в стаята на българската ПОЛИТИКА. ББ, РР, КК и др. трябва да отговарят за национално предателство!!!
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Бай Яни

    11 20 Отговор

    До коментар #23 от "властта няма общо с вярата":

    Не само заблуден но и неграмотен .,те такива са подръжниците на путлера в БГ.
  • 37 Айде

    13 7 Отговор
    Авторе, не си разбрал, че отдавна няма ляво и дясно, а само горно и долно! Всички недемократични партии като Герб, БСП, ДПС, ИТН и Възраждане са долни партии! В България няма горни! Пътувай и ти!
  • 38 Редник

    21 13 Отговор
    Айде е е пак ДС, пак комунисти... Абе, писателю ти на колко си години та да знаеш, че преди 33 години България бе държава, а сега и за колония не я бръснат! Много бели петна има в кратуната ти.
  • 39 Павел

    23 11 Отговор
    Дойче веле си говори а руският керван си върви безмилостно. Колкото по-гласовита и истерична става евроатлантическата пропагандата толкова повече бой яде НАТО в нацистка Украйна и толкова повече българи се отвръщават от жалките манипулации на фашизоидните евроатлантици.
  • 40 Анти

    21 6 Отговор

    До коментар #24 от "Българин":

    Антифашистите ли имат за идоли Бандера, Шушкевич? И те ли правят фашистки маршове в Киев и цяла Украйна?

    Коментиран от #48

  • 41 Ерор 404

    7 6 Отговор
    Сладур

  • 42 А50

    15 6 Отговор
    Байдън- луд с картечница на футболен мач Русия-Украйна ор световното. Ама накрая ще се обединят двете агитки и ще му наврът пушката там дето слънце не огрява
  • 43 Този

    10 10 Отговор
    Много точно.Но когато си учил в Русия цял живот изпълняваш.
    Това им е проблема на тези ОТ ГРУ и КГБ под надзора на посолството.Доброто е че не нормални ите се стопяват.
  • 44 Фори

    14 11 Отговор
    Станишев е генномодифициран ( БКП) Херсонски гризач. И той и онзи шашкънин президента ни са платени агенти на КГБ.
  • 45 ПОЗДРАВИ. НА. МАЙКИТЕ. ВИ

    10 3 Отговор
    ОТ. ДОЙЧЕ. ЗЕЛЕ!!!

    Коментиран от #58

  • 46 НЯКОЙ

    9 13 Отговор
    "Хуманизмът и човешките права са в основата на лявото" Еха, не забравяйте, че има още доста хора, които помнят вашия "хуманизъм", когато държахте властта и народа за гушата ! Хуманисти - като Путин, нали ?
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Българин

    14 16 Отговор

    До коментар #40 от "Анти":

    Хитлер е духовният баща на Путин.

  • 49 ⚜️Просветен⚜️

    18 8 Отговор
    Този не вижда по далеч от носа си! Как ще обясниш възхода на Възраждане , грездей? БСП умира заради Кори , а не заради уважението към Владимир ! Щото с уважение и подкрепа за братска Русия , Възраждане расте постоянно!
  • 50 Без съмнение

    2 4 Отговор
    Мръс..с..ник си беше, м.р.ъс.нни..к си остана. Рафинирано лай.о.
  • 51 Мим

    13 2 Отговор
    Щом ми заговорихте,че младите-леви трябва да подкрепят истанбулската конференция,а това е разюзданост и педофилия ,значи възпитавайте си така вие децата.Недейте кара и хората да ви се връзват на джъндър пропагандата....
  • 52 Перо

    11 2 Отговор
    Проблемът на БСП дойде с подръжката на джендърията! Когато не залагаше на унтерменшите беше първа или втора политическа сила! От както подкрепи създадения от ционизма джендъризъм, се отзова на пето място! Така че джендърската колегия, където БГ екипа на DW е активен участник, въобще не разбира от къде им дойде всичко, сякаш по-рано не е имало пенсионери и носталгици, хора които са виждали социализма и мутренския капитализъм и феодалните владения, на феодалните олигарски-държавни милионери! Върнаха ни в 19-ти век!
  • 53 Вилхелм Телл

    6 8 Отговор
    и ловец и рибар съм.на русофила мам.та е.ал съм!
  • 54 Комунделското беге

    4 3 Отговор
    “Фермата на животните”
  • 55 Дядо

    3 4 Отговор

    До коментар #25 от "Дидо":

    Рускините - двигатели на “човечеството”
  • 56 Демократ

    5 7 Отговор
    Възраждане е новата комунистическа партия в България, Копейкин проповядва връщане в комунизма, отваряне отново на лагерите на смъртта за политически неудобните, обявяването за чужди агенти на всички демократично мислещи хора, забрана на свободата на словото, даже е внесъл такъв закон и говори това от трибуната на Парламента и проповядва излизане на България от ЕС И НАТО. Той обаче е про-кремълския сценарий за България- хаос, разруха на парламентарната демокрация, мизерия за народа. Това иска Путин, за да командва петата колона на Русия в ЕС И НАТО и затова властващите сякаш не забелязват каква агресия и призиви за насилие сипят тези хора от трибуната на Парламента, а по Конституция трябва да са арестувани и осъдени.
  • 57 Ченгето Сашко Андреев

    4 2 Отговор

    До коментар #10 от "На Дойче велд":

    Аз винаги съм обслужвал нацистките интереси.
    Не сме американска медия - питай Методи Андреев.
  • 58 Пъпеша

    0 2 Отговор

    До коментар #45 от "ПОЗДРАВИ. НА. МАЙКИТЕ. ВИ":

    Нека ги обладаем заедно!
  • 59 Чебурашка

    5 4 Отговор

    До коментар #25 от "Дидо":

    Абсолютно всичко си произвеждат. . Може да няма за износ, но за вътрешния пазар има. Айде сега ти ми и брой по една българска марка от тези видове.

    Коментиран от #62

  • 60 Хаха

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Отец Дионисий":

    Отец Дионисий Сатаната.
  • 61 сириние и кашкавал

    7 6 Отговор
    Няам думи за тези бандити шумкари обирджии на мандри и овчарски кошари
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Чебурашка

    1 0 Отговор
    Ти да не лапнеш нещо дето е два пъти по-голямо от ушите ми... 😜
  • 64 ИМПЕРИАЛИСТ

    3 1 Отговор
    Този иска БСП да си направи СЕПУКО!
  • 65 Гешев

    2 3 Отговор
    най обичам пържола,червено вино и да поря русофиле
  • 66 Каруцата пред коня

    6 1 Отговор
    "За да има шанс да оцелее, българското ляво трябва да погледне към бъдещето - към младите и прогресивни хора, които отстояват либералните ценности, участват в шествията против насилието над жените, застъпват се за ратификация на Истанбулската конвенция и подкрепят София Прайд." Значииии това било лявото, а не борбата за по-справедливо заплащане, достъп до здравеопазване и образование? Защитата на 1,5 милиона под прага на бедността не било ляво. Искане за прогресивно данъчно облагане не е ляво? Ееее... нали либералните ценности априори пропагандират и защитават индивидуални права и безгранични свободи? Все пак гладуващите в света, работещите бедни, необразованите, здровнонеопазените са стотици ако не хиляди пъти повече от ЛГБТИ+. В света,Европа и м частност България жените биват бити точно в бедните и необразовани сегменти, тоест жендърските либерасти слагат каруцата пред коня, тоест първо трябва да се премахне бедността и безпросветността. Всички знаем какво стана с 10-илетието на ромското включване - пълна 0 и стотици милиони в джобовете на жендърски НПО.
  • 67 РУСИЯ Е ОБРЕЧЕНА ДА ПОБЕЖДАВА ЗЛОТО

    0 0 Отговор
    РУСИЯ ЩЕ ПОБЕДИ ПАК ФАШИЗМА И В УКРИЯ И В БЪЛГАРИЯ !
  • 68 Лявото априори е младо и прогресивно

    1 0 Отговор
    КАТО СТАНИШЕВ И КИРО , БОЙКО И ЦЕЦО ! ЛЯВОТО Е ПРЕСТЪПНО И КРАДЕ ЯКО ! МНОГО ЯКО !
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 ЕЛЕНА ЙОНЧЕВА Е ГЛАСУВАЛА ЗА

    1 0 Отговор
    ИСТАМБУЛСКАТА КОНВЕНЦИЯ - ТЯ Е СЪЩИЯ БОКЛУК КАТО СТАНИША ! ОСТАНАЛИТЕ БЪЛГАРСКИ ЕВРОДЕПУТАТИ СЪЩОТО СА ГЛАСУВАЛИ !
  • 71 сноу

    0 0 Отговор
    Детевски брътвежи...щом плаща зелето ..колко му е да изкара някое евро на гърба на путин..