Last news in Fakti

17 Май, 2023 19:00 2 235 11

Дигитално чудо: Общуваш с обичан човек и след смъртта му

  • изкуствен интелект-
  • дигитално чудо-
  • дигитален свят-
  • умрели-
  • смърт-
  • общуване

В дигиталния свят това вече е възможно. Но искаме ли го и какви опасности крие?

Дигитално чудо: Общуваш с обичан човек и след смъртта му - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Редица интернет компании твърдят, че могат да създадат дигитален образ, който надживява човешкия оригинал, след което остава като наследство за роднините. С помощта на изкуствения интелект технологичните фирми създават чатботове от информационни данни, които могат да пишат или дори да говорят като починалия. Други компании пък направо създават виртуални аватари - триизмерни изображения, с които опечалените могат да си взаимодействат, описва АРД новата високотехнологична бизнес ниша.

Аватарът като събеседник

You, Only Virtual (YOV) е американски стартъп от технологичния бранш. Неговият основател Джъстин Харисън рекламира дейността на компанията си в YouTube със следния призив: "Всеки трябва да отдели момент и да се замисли какво е да загубиш някого, когото обичаш и за когото си загрижен." Харисън описва YOV като комуникационна платформа, използваща изкуствен интелект за създаването на аватари на любими хора. За да може след кончината на обичания човек, общуването с него да продължи.

Колкото повече информация е налична за конкретния починал, толкова по-реалистично е изкуственият интелект да успее да го имитира. Това обаче довежда и до особени ситуации. В Южна Корея жена поръчала аватар на внезапно починалата си седемгодишна дъщеря, за да може да я срещне отново и да се сбогува с нея. След това момичето символично умряло отново. Корейската майка обяснява, че това ѝ е помогнало да овладее скръбта си.

Трудното "сбогом"

Скептиците обаче предупреждават, че опечалените могат да изпаднат в зависимост и да се свързват многократно с аватара на починалия близък. Така те по-трудно ще се примирят с мисълта, че става дума за безвъзвратна загуба.

"Както опечалените ходят на гроба и говорят с починалия пред надгробния му паметник, така в бъдеще може би ще разговаряме с аватар, който дори ще може да ни отговаря с гласа на починалия. Но дали искаме подобно нещо – това трябва да реши всеки сам за себе си", казва Джесика Хезен, експерт по въпросите на етиката, правото и сигурността на цифровите данни от Университета в Тюбинген.

Виртуалното оцеляване и злоупотребите с него

Нараства броят на хората, особено в САЩ, Азия и Великобритания, които напълно съзнателно планират виртуалното си оцеляване преди да са починали. Те се снимат и отговарят на въпроси за живота си. По-късно изкуственият интелект внася тази информация в аватара им.

Популярно приложение на тези нови технологии, например, е аватар на починал дядо, който с оригиналния си глас продължава да чете приказки за лека нощ на внуците. Възможността за злоупотреба с данните и аватарите обаче рядко става обект на обществена дискусия. Експертката Хезен вижда проблем в това, че досега не е било регламентирано кой има право да създава аватари на починали хора.

Това означава, че те могат да бъдат конструирани след смъртта на дадено лице, без да му е било искано съгласие приживе. "А подобни аватари могат да отразяват един напълно различен и изкривен образ. Или аватарите могат да бъдат използвани от хора с манипулативни цели", посочва Хезен пред германската обществено-правна медия АРД. Затова е възможно да се стигне до много неприятни ситуации. Дали в бъдеще няма да е необходимо изрично да посочваме в завещанията си, че не желаем създаването на наш аватар?

Данните ни остават в интернет и след нашата смърт

На ниво ЕС вече съществуват регулаторни предложения за изкуствения интелект. В някои от тях се споменава отчасти и въпросът за дигиталните аватари на физически лица, които са починали. Ясно е все пак, че от "цифровия живот след смъртта" печеливши ще са предимно големите компании, които събират и обработват лични данни, защото това е и метод за комерсиализация на данните, коментира пред АРД изследователката Хезен.

"Всички ние в крайна сметка живеем до голяма степен в интернет и нашите данни остават там, дори и след като сме починали", предупреждава тя.

Автор: Аня Браун АРД


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 шегичка

    20 3 Отговор
    Що бе бай пън си общува с духовете и без интернет компании.
  • 2 ХАХАХА

    20 0 Отговор
    Малиий, този свят се е побъркал! Защо не се оставят мъртвите да почиват в мир ,а ще се създават дигитални образи. Не стигат психотропните вещества ,с които се дрогират вече и млади и 50 годишни мъже и жени ,сега само това остана.
  • 3 това

    15 2 Отговор
    Не е нещо ново.Триизмерната реалност може да вкарва несъществуващи обекти в обикновената реалност.Мой съвет е да не вярвате на духове ,а да пазите топлия спомен за ближните,както и зрението и разсъдъка си.Също така,някой да е успял да разгадае процеса на сънуване-не ,нали.Има неща които е по добре да останат такива каквито са си,за да не се сблъскаме с някоя неразгадаема мистерия в реалния живот.Все пак не всички духове са добри,има и зли призраци.
  • 4 горски

    16 2 Отговор
    Този който не живее истински живот,го устройва и дигитално копие..Первезията причинена на с бягството от реалноста,довежда до подобни уродливи решения.Смъртта е част от съществуването,без нея няма и живот.
    Вместо човек да разгадава света и да работи за еволюцията си,търси заместители.....и увеличава страданието си.
  • 5 садсад

    8 0 Отговор
    Какви ли не простотии ще измислят... общуваш с оня де духа.
  • 6 ИВАН

    6 0 Отговор
    Даа, във фалшивия ви технологичен век всичко е възможно и нищо не е възможно - света е дуален
  • 7 Аватар

    4 0 Отговор
    Имаше такъв филм преди години, но не само разговаряха. Направиха негово копие и му сложиха "дигиталното аз", в края на филма героинята го остави на тавана...
  • 8 сантос

    2 0 Отговор
    Разбрахме работата с изкуствения интелект дайте сега да пуснем машината с която се пътува във времето.
  • 9 Папуняк

    1 0 Отговор
    Байдън няма нужда от такива джаджи. Общува с всичко невидимо
  • 10 Параатлантик

    3 0 Отговор
    Изкушително е ,но не е добре. Загубата трябва да се изживее ,изстрада и да се продължи напред ,запазвайки спомените. Казват е ,че времето лекува....... А това за което се говори в статията е бизнес експлоатиращ най -съкровените човешки чувства.
  • 11 Хмм

    2 0 Отговор
    на фона дигиталното чудо се вижда образ който имитира познат и ни бърка в здравето, емоциите и най-вероятно в действията ни (ако сме достатъчно податливи)