Last news in Fakti

26 Май, 2023 13:21 8 227 41

Тихомир Безлов пред ФАКТИ: От думите на Радостин Василев срещу ПП чудеса няма да се случат

  • тихомир безлов-
  • гешев-
  • радостин-
  • василев-
  • пп-
  • дб-
  • борисов-
  • христо иванов-
  • кабинет

Борисов поема голям риск, отказвайки се от главния прокурор, казва експертът

Тихомир Безлов пред ФАКТИ: От думите на Радостин Василев срещу ПП чудеса няма да се случат - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Убийството на Красимир Каменов- Къро в ЮАР се превърна във водеща новина. Има хипотези, които са свързани с България, но има и такива, които са свързани с Южна Африка и глобалните криминални мрежи. И това всичко на фона на скандалите у нас около главния прокурор и разкритията на Радостин Василев какво се случва в „Продължаваме промяната“. Бившият министър на спорта разкри сбирка на Националния съвет на партията, на която се коментира как ще се състави кабинет с ГЕРБ, кой ще бъде пазен, как ще се сменят шефовете на службите... По темата пред ФАКТИ говори експертът по сигурност Тихомир Безлов от Център за изследване на демокрацията.

- Г-н Безлов, очаквате ли разкритията на Радостин Василев, които той направи от „кухнята“ на „Продължаваме промяната“, да повлияят по някакъв начин на съставянето на кабинет?
- Трудно е да се прецени, но вероятно ще има някакви проценти, с които шансът за кабинет намалява. Предполагам, че ще има и някакви електорални щети за „Продължаваме промяната“, най-вероятно и за „Демократична България“, но като цяло мисля, че от думите на Радостин Василев срещу ПП чудеса няма да се случат. Нищо от това, което той разкри, не ме впечатли особено. Очакванията ми бяха, че това ще е някакъв „кухненски разговор“, и стана така. А това не е много по-различно от това, което си говорят политиците в тесен кръг.

- Това, че шефовете на службите ще бъдат сменени, че вече са съгласувани с „посолства“… Как звучи?
- Не е нещо ново. Все пак го чуваме от прозападни политически партии. Всъщност, ние сме партньори и за да получаваме истински добра информация, трябва да имаме доверието на партньорите ни. И друго. Когато говорим за нашите служби, все пак не говорим нито за ЦРУ, нито за ФСБ, нито за М5, нито за М6. Нашите служби са скромни и със скромен бюджет. Нашите служби нямат някакви особени възможности. Нашите служби имаха значение в края на 80-те началото на 90-те години, когато действително бяха силни.

- Чухме и как Христо Иванов е "разработил схема" как ще бъде пазен Бойко Борисов от кабинета "Денков-Габриел"…
- Тук да не забравяме, че имаме преразказ. Сигурно има някакъв такъв компромис, ако гледаме реалността. Борисов поема голям риск, отказвайки се от главния прокурор. Когато правиш тази стъпката, очевидно и нормално е да търсиш някаква политическа помощ. Но, пак ще кажа, като цяло нищо драматично не чухме. Нека си припомним как преди около година бе записано заседание на парламентарната група на „Демократична България“, защото имаше забравен включен микрофон. Чували сме и други такива записи, които се пускаха през годините. Чували сме записи от ГЕРБ, от БСП. От ДПС нямаме и е интересно как те комуникират. От „Възраждане“ също нямаме, но те са по-млади като партия. Но, като цяло, не виждам някаква голяма изненада от начина, по който си говорят в една партия.

- Да ви насоча и към други актуални теми. Атентат уби Красимир Каменов – Къро, а в България главният прокурор и неговият заместник са се хванали за реверите. „Уличното право“ ли надделява?
- Логично е да правим връзката между това, което се случи в ЮАР, и конфликтът сред магистратите. Това, което видяхме вече у нас и бе решено от ВСС, е да се гласува разглеждането за възможността за отстраняването на главния прокурор. Искането бе допуснато за разглеждане и стана факт благодарение на съдийската квота, която гласува. Виждаме също, че политическата подкрепа във ВСС се промени. Като цяло наблюдаваме дълго продължаващ политически сблъсък, който започна още през 2019 година.

- Въпросът ми за Красимир Каменов - Къро е свързан с това, което се случва в прокуратурата, защото от устата на главния прокурор бе споменато името му, а днес – месец и малко по-късно, него го няма. Той бе споменат във връзка със списъка, който прокуратурата намери и обяви с имената на застрашени магистрати…
- И нали помним как този списък бе приет като един вид спекулация по тази тема от обществото. Някак не бе приет много сериозно…

- Но сега наблюдаваме развитие…
- И това само показва, че е очевидно, че има някакви свързаности. Може да се навържат събития, които да покажат, че се случват някакви неща в ъндърграунда, че те имат връзка с това, което се случва на политическата сцена.

- Как ви звучи това, че делото „Барселонагейт“ не е на „трупчета“, а по него се работи? И в същото време лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е призован на разпит?
- Това не е нещо ново. Като цяло фигурата на главния прокурор, ако се върнем още във времето на промените в България някъде 1991 година, ще видим как Иван Татарчев арестува Андрей Луканов. След това Никола Филчев повдигна обвинения на хора от кабинета на Иван Костов, дори и срещу самия Костов. Големите проблеми, които съществуват в нашата ситуация, са, че поради изключителните правомощия на главния прокурор като институционална фигура винаги е имало някакви процеси по отношение на връзки между главния прокурор и политически фигури. В този смисъл това, което се случва в момента, не нещо по-различно от това, което се е случвало през тези вече над 30 години.

- Това ли е критичната точка, когато говорим за съдебна система в България, в която нещо може да се счупи, за да се тръгне по нов път?
- В България е имало много такива критични ситуации. Нека си спомним сблъсъците през 2016 година, когато имаше голям конфликт, който доведе до предсрочни избори. Преди това също имаше апетити да се направи така, че да се ограничи властта на главния прокурор много. През годините сме имали няколко критични точки, но тази определено е една от най-високите. Нека да припомня и това, че в България никога не е имало такъв феномен - протести срещу главния прокурор. И то говорим за продължителни улични протести. Протестите бяха и срещу самата институционална фигура на главния прокурор, и срещу самата личност.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 40 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Въздух под налягане!

    13 63 Отговор
    Спекулации или празна "димка" могат да се обявят "записите" на Радостин Василев!
    Няма нищо драматично в тях Най-обикновена среща. Нищо скандално.

    Коментиран от #5, #7, #27, #32, #35

  • 2 ПОЛИТ КОРЕКТ

    19 55 Отговор
    СКАЛЪПЕНИ ЗАПИСИ СКАЛЪПЕНИ АТЕНТАТИ - МАФИЯТА В БЪЛГАРИЯ ЦЕЛИ ХАОС!!!
  • 3 Народа

    71 4 Отговор
    Да за пореден път народа ще бъде излъган и ограбен.Чудото,е че никога не е бил толкова брутално лъган и обиран.Наистина този народ стигна дъното след като позволява да бъде лъган и грабен от такива боклуци и некадърници!
  • 4 Бгг

    61 4 Отговор
    Тоя пък още вярва в чудеса !!! Наивник ли е ? Просто просто това правителство изградено на измама , лъжи и национални предателства ще е мъртвородено. Протести до дупка.
  • 5 мандиго

    57 5 Отговор

    До коментар #1 от "Въздух под налягане!":

    повече от скандално е казаното в записите, и от киро за урсула и за бойко , те това е новия ВИ морал, да ви ......

    Коментиран от #11

  • 6 Съвършенно си прав!

    35 3 Отговор
    Чудеса не се случват,случват се убийства....
  • 7 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    37 5 Отговор

    До коментар #1 от "Въздух под налягане!":

    Дали гръцки политик , ако заяви това , което ПуПу-тьовците признават, ще го оставят и 24 часа без обвинение 🤔🤔🤔🤔🤔
  • 8 Анонимен

    46 2 Отговор
    Аууу, защитникът на престъпниците се обади, че нищо няма да последва от тези записи!!! Да се юрват всички!!! Естествено, че няма да последва, защото у нас правосъдие няма. При все това изказването на този тип е крайно безсрамно!!!
  • 9 Айде

    23 1 Отговор
    Да бе, всичко си е нормално от 34 години та до сега! Само дето България се унищожава, а няма нито един свестен като Левски да каже истината! Че тази политическа система не работи за обществото а само за несменяемите партийни върхушки! Че е наложителна спешна и кардинална промяна на политическата система! Така, че властта да премине от партийните върхушки към гражданското общество! Да се въведе крайна мандатност в държавните власти и партиите! Мажоритарни избори в едно мандатни райони и истинско разделение на властите в държавата!
  • 10 За мен е невероятен скандал

    28 0 Отговор
    Това ако е вярно, а то вероятно е, тогава сега ако няма реакцията, значи Бойко е бил прав и тук живее лош генетичен материал.
  • 11 катран

    23 1 Отговор

    До коментар #5 от "мандиго":

    скандално е , но за нашите пулитулози и куРтуролози...в реда на нещата..примерно как превъзнасяха от ПП радостинчо..че как се борил за кауза..и затова сме го поканили в нашите редици..а сега вече бил емоционално не уравновисен..как само го привлякохте за вашата кауза... а то било всички сте един дол дрънки..
  • 12 Аман от разбирачи.

    22 3 Отговор
    Напротив. Ще се случат.
  • 13 Антонинус Пиус

    10 35 Отговор
    Видя се зависимостта на Радостин Ваилев към определени среди и се смени сценарият. Проруските сили правят всичко да съсипят нормално проевропейско правителство.

    Коментиран от #19, #25, #30

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Тома

    14 2 Отговор
    Няма защото всичко е поръчано и уредено от козяк докато народа спи
  • 16 НЯКОЙ

    5 21 Отговор
    Ще има правителство, каквото има да стане, ще стане ! Това е положението ! Налага се да се примирят тези, които забъркаха помията за прасета !
  • 17 бай Ставри

    26 0 Отговор
    А бе "факти", що сте толкова обрани по случая Василев. Няма още опорки ли ?
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Бгг

    13 2 Отговор

    До коментар #13 от "Антонинус Пиус":

    Голям си шегаджия, браво. Нормално викаш, ако не беше трагично , щеше да е комично.
  • 20 Волът

    11 1 Отговор
    като рие , на гърба си го хвърля !
  • 21 БСП за България и Радев

    17 5 Отговор
    Няма да има разлика, защото матряла от 600 хиляди гласували за Харвардските измамници, пак ще гласуват за тях. Те си знаеха от преди Кирчо и Асенчо какви са
  • 22 Хахахха

    18 0 Отговор
    Тоя ГЕрбер се обади веднага. Ще се случат ще видиш, ще се случат.
  • 23 Ентеуегент

    20 1 Отговор
    "Това, че шефовете на службите ще бъдат сменени, че вече са съгласувани с „посолства“… Как звучи?
    - Не е нещо ново. Все пак го чуваме от прозападни политически партии." Значи щом е от Козяк, може. Ух, душицата на батко бе. Това вече ако не е зависимост, кое? И политици, и анализатори, и експерти, и ентеуегенти, всичко цоца от козяк, сега разбрахте ли?
  • 24 факуса

    19 2 Отговор
    безполов,кога партньорите ни са съгласували назначенията си в тайните и явни служби у тях,боклук,викаха ли сащ посланика във външно да го съветват преди изборите,а боклук,докога ще се продавате,поне излезте и гордо кажете територия сме и да се приклюячва,да закриваме тез кърлежи в правителствените институции,и да спускат заповедите от козяк директно
  • 25 факуса

    17 1 Отговор

    До коментар #13 от "Антонинус Пиус":

    да,за проевропейско и европейско е нормално да лъжеш и крадеш и лицемерничиш,и то на най високо ниво
  • 26 Хаха

    25 3 Отговор
    Днес е един тъжен ден за българската държавност. Само на индивиди със стохастична мисъл все още не им е ясно, че ние българите вече окончателно си нямаме държава. Този факт беше известен на един по-тесен кръг от хора, но вече е публична реалност. Агентите за влияние на чужди държави в нашето държавно управление окончателно свалиха своето смокиново листо, което едва им прикриваше срамотиите. Изхрачиха се в лицето на целия български народ. Публично да заявиш, че чужди посолства одобряват ръководителите на българските специални служби е невероятно падение. Специалните служби са най-чувствителната част от българската държавност. Индивиди, които са доказани безродници отново искат да управляват държавата. България се превърна в територия, която ще бъде употребена за чужди геостратегически цели. Ние българите се превръщаме в демографски ресурс за еднократно ползване от нашите „стратегически“ съюзници. Жална ни майчица!
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 🇧🇬🇪🇺💯

    18 2 Отговор
    Ако от записите на Радостин Василев, не се самосезира прокуратурата, разследване за договорки “arraignment” за България и ЕС, тоест пряка намеса в управлението и Правителството на Бъгария и как да бъде “изпран” бифшият Премиер Министър - Бойко Методиев Борисов държавата е приключила.
    ПП, ДБ приключват с този запис.
  • 29 нннн

    13 1 Отговор
    Да, бе! Нормално било. Тоя лъже. Американците консултират ли се с българското посолство за шефовете на ЦРУ, ФБР и др.?
  • 30 Какви проруски бе тупан

    12 2 Отговор

    До коментар #13 от "Антонинус Пиус":

    Ти не четеш ли какво ти пише за посолства, от които зависи всичко?! Дааа, и опачката е пред Козяк. И тук може да се вярва на този борсук , защото той си е техен агент много отдавна .
  • 31 бай Ставри

    12 3 Отговор
    След тези очевадности би следвало, след съответното разследване и съдебен процес, някои хора да бъдат лишени от свобода по глава първа на НК, а политическите формации ПП и ДБ забранени.
  • 32 Град Симитли

    11 0 Отговор

    До коментар #1 от "Въздух под налягане!":

    тоЪ мяза на Ам Гъл, га се е наял с рибка
  • 33 дядото

    3 1 Отговор
    колега,от годините се познавахме добре,работехме в една структура.смел и умен те познавам,а сега и ти коментираш нещата,но за професионалисти,не да те разбере широката публика
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Доктор

    9 1 Отговор

    До коментар #1 от "Въздух под налягане!":

    Не е истина, че има такива идиоти..
    Не било нищо сериозно и драматично. Как е възможно нормален човек да мисли по този начин.
    Това е грандиозен скандал, показващ истинската същност на продажните ни политици.
    Доказва, че това бъдещо "правителство" е фактически колониална администрация.
    Цялата тази измет трябва незабавно да бъде подведена под съдебна отговорност за национално предателство.
  • 36 Захари

    4 2 Отговор
    Надявам се, че тук коментиращите го правите за пари и Ви е наредено какво да пишете!Иначе много жалко......
  • 37 Коз Як

    4 2 Отговор
    Остана ни само възраждане. След това като във Франция
  • 38 Редник

    6 0 Отговор
    Безлов и експерт по сигурност. Смях.
    Център за изследване на демокрацията. НПО - чужд агент, англосакски, които знаем мразят българите и славяните като цяло. Всичко е ясно. Трябва ни Левски.. Ю
  • 39 Българин

    7 0 Отговор
    Значи според този бок.лук било нормално шефовете на службите да се назначават от Козяк.

    Нормално е но само за колония а не за суверенна държава. Такива като този превърнаха родината ни в колония на краварника. Издънката е много голяма и по "независимите" медии тече кампания за омаловажаване им и замитането им. Гледам и козяшките тролове са получили опорки и те пеят същата песен.

    Има и признание че изборите са фалшифицирани и ПП-ДБ не са спечелили повече от 7-8%.
  • 40 Запознат

    7 0 Отговор
    Да припомня конституцията на този:

    "Всеки който обслужва чужди интереси е НАЦИОНАЛЕН ПРЕДАТЕЛ."

    В конституцията нищо не пише за "партньори" или някакви други.

    "Нашите служби имаха значение в края на 80-те началото на 90-те години, когато действително бяха силни."

    Нашите служби бяха силни защото нямаше продажници на власт и шефовете на службите не се назначаваха от "посолствата".
  • 41 Продажник

    3 0 Отговор
    Този е на хранилка от посолство. Получава парички от " Америка против България "