Last news in Fakti

31 Май, 2023 09:00 1 086 6

Посланикът на Аржентина пред ФАКТИ: Демокрацията е средство за постигане на мир и отстояване на националния суверенитет

  • аржентина-
  • ден на независимостта-
  • демокрация-
  • посланик-
  • алфредо атанасоф

Възстановяването на демокрацията издига въпроса за човешките права в държавен приоритет, в основен стълб от външната политика на Аржентина, която поема твърд ангажимент на неуморим защитник на човешките права на международно ниво, допълва посланик Алфредо Атанасоф

Посланикът на Аржентина пред ФАКТИ: Демокрацията е средство за постигане на мир и отстояване на националния суверенитет - 1
Снимка: Оля Ал-Ахмед
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Интервю с посланика на Аржентина Н.Пр. Алфредо Атанасоф по повод Националния празник на Аржентина - Майската революция от 1810 г., която дава началото на борбата за независимост от испанското владичество.

- Ваше Превъзходителство г-н Атанасоф, тази година се навършиха 40 години демокрация в Аржентина. Какво е този ден за страната ви?

- Тази година Република Аржентина отбелязва 40 години от възстановяването на демокрацията и за поредна година чества „Националния ден за памет на истината и справедливостта“. За тези, които се питат какво означава възстановяване на демокрацията, бих искал да поясня, че XX век в Аржентина, както и в някои други страни от Латинска Америка, е белязан от продължителен период на политическа нестабилност, характеризиращ се със систематично прекъсване на демократичния режим, впоследствие прекратяван най-често от военни правителства с гражданско участие. В Аржентина този период продължава повече от 50 години. И ако първият военен преврат лишава страната ни от демокрация за дълъг период, то последният е най-мрачният не само от всички военни режими, но и в цялата аржентинска история на XX-ти век, поради бруталното унищожаване демокрацията, грубото погазване на основните принципи на хуманност и поради драстичните нарушения на човешките права. Но нека се върнем към историята. На 24 март 1976 г., в условията на назряващ политически конфликт, въоръжените сили организират нов преврат в Аржентина. Стига се до прекратяване на президентския мандат на Мария Естела Мартинес де Перон, която го наследява през 1974г., в качеството си на вицепрезидент и съпруга на Хуан Доминго Перон, след неговата смърт. В ранните часове на 24 март 1976 г. де факто се съставя правителство от военна хунта, начело с командващите трите рода въоръжени сили: сухопътни, морски флот и военновъздушни. Тази военна хунта се превръща в най-висшия орган в държавата, придобива права да издава правителствени директиви, да замества президента, както и всички други длъжностни лица и да назначава нови. Именно този ключов мартенски ден се отбелязва всяка година като Национален ден за памет на истината и справедливостта, така че ние аржентинците никога да не забравяме какво се е случило в нашата страна и отново да утвърдим справедливостта пред злоупотребите, извършени по време на последното военно правителство. Случаят с Аржентина е доказателство, че демокрацията е легитимното средство за защита на човешките права, за постигане на вътрешен и външен мир и за отстояване на националния суверенитет.

- Наскоро представихте изложба и аржентински филм. Разкажете ни повече за тези две събития

- Да, беше интересно забележително събитие. СОФИЯ ХАРТИЕН АРТ ФЕСТ представи в зала „Триъгълна кула на Сердика“ самостоятелната изложба на Леонардо Готлейб. Авторът е известен аржентински творец в сферата на графиката. Неговата връзка с фондация Аматерас започва през 2018, когато за първи път част от Колекция Аматерас е представена в Арт център „Ле Парк“ в Мендоса. Тогава започва и обменният проект България – Аржентина, иницииран от основателите на фондацията и няколко техни партньори от Буенос Айрес и Мендоса. Леонардо Готлейб е роден в провинция Чако, където се намира най-голямата българска диаспора в Аржентина и неговата връзка с българската общност бележи начало от ранните му години. Готлейб е представян в самостоятелни изложби в Аржентина, Чили, Уругвай, Парагвай, Колумбия, Испания, Германия, Италия, Полша и в други държави. Участвал е повече от 100 биеналета в Америка, Европа и Азия, в които многократно е награждаван. Организаторите го поканиха и за член на журито на ежегодния конкурс Аматерас. Представянето му в България бе съпътствано и с прожекция на документалния филм „Сърце като птица“ (2016), който разказва за аржентинския поет с български корени Марио Несторофф (1936 – 1980. Тридесетминутният киноразказ е дело на Гражданска асоциация „Българите в Аржентина“ с автори Аксиния Иванова, член на Съюза на аржентинските писатели (SADE) и инж. Иван Цанков. Филмът въвежда зрителя в историята на емиграцията в Аржентина, като поставя акцент на българското преселение в тази страна. Представя нашенската общност в родния край на Марио Несторофф и преминава в повествование за жизнения му път. Още твърде млад, той е оценен от патриарха на аржентинската литература Хорхе Луис Борхес на литературен конкурс, в който печели първа награда с поемата си „Песен за Чако“. Срещата на Леонардо Готлейб с Даниела и Тодор Тодорови е организирана от Гражданска асоциация „Българите в Аржентина“, която поражда много следващи събития и в двете страни.


- Какво представлява програмата на проекта България – Аржентина?

- Програмата на проекта България – Аржентина е дългосрочна, като тази година ще бъде отбелязана с няколко различни събития в периода на СОФИЯ ХАРТИЕН АРТ ФЕСТ.

- Какво означава за Аржентина възстановяване на демокрацията ? Бихте ли разяснили подробно?

- Възстановяването на демокрацията в Аржентина е събитие от изключително значение за страната, защото се преустановява нарушаването на действащия конституционен ред, редовно извършвано преди десетилетия, когато държавните преврати са системни и защото политическите кризи, които възникват се разрешават в рамките на конституционните разпоредби и с участието на политическите партии. Освен това, възстановяването на демокрацията в Аржентина има и регионална проекция, тъй като оказва пряко влияние в политиката на съседните държави и дава тласък за демократизацията в целия континент Южна Америка. След възстановяването на демокрацията у нас, управляващите в съседните държави военни режими постепенно се разпадат. Това явление консолидира региона, превръща го в зона на мир и регионална интеграция, които по-късно довеждат до създаването на Меркосур. Възстановяването на демокрацията издига въпроса за човешките права в държавен приоритет, в основен стълб от външната политика на Аржентина, която поема твърд ангажимент на неуморим защитник на човешките права на международно ниво.

- В Стара Загора се проведе Международно изложение за селскостопанска техника, на което имаше и аржентинско участие. Какви са успехите в земеделието и селското стопанство на страна ви в сътрудничество с България?

- Аржентина участва в XV издание на изложението за селскостопанска техника Бата агро, което се проведе в Стара Загора между 15 и 19 май, т.г. със свой Национален павилион, организиран от Аржентинската агенция за международни инвестиции и търговия. В аржентинския павилион участваха фирмите Agrometal, Cestari и Richiger, както и Аржентино-българската търговска камара, която работи в тясно сътрудничество с Аржентинската агенция за международни инвестиции и търговия при организирането на аржентинския щанд и предостави информация за аржентинските компании Apache и SR Fertilizadoras - . Участието на аржентинските компании в поредното издание на международното изложение Бата агро 2023г. беше много силно. Освен посочените, в Бата агро бяха представени и фирмите Carlos Mainero SAIC; Crucianell; Танзи; Maizco S.A. и Franco Fabril S.A. Те участваха заедно с местните си дистрибутори и изложиха оборудване за директна сеитба и хедери. Посолството подкрепи пътуването както на аржентински компании, които изложиха директно в павилиона, така и на няколко от тези, които имаха собствено присъствие на панаира чрез своите местни дистрибутори В XV издание на панаира Бата Агро се включиха 178 изложители, от които 76 фирми за земеделска техника и оборудване; 19 са фирми, специализирани в семена, торове и други агрохимикали; 9 са компании, свързани с автомобилния сектор (камиони, пикапи и дилъри); и 8 от финансовия сектор (предимно доставчици на кредити и лизингови услуги за придобиване на машини); между другото. По същия начин 2 държави участваха по време на събитието чрез своите търговски и инвестиционни агенции: Аржентина и Полша.

- Какви съвместни проекти има Аржентина и България и в кои сфери?

- Много са проектите между двете страни. За последните години сме постигнали следното:


1. Споразумения за побратимяване:

Очакват ни реализиране на възможностите за сътрудничество в областта на културата, образованието и бизнеса за реализиране на с различни общини между България и Аржентина като Велико Търново, Пазарджик, Русе, Раковски, Монтана


2. Споразумение за сътрудничество в областта на образованието, науката и културата между аржентински университети и университети в България като УНСС, Медицински университет, Тракийския университет в Стара Загора, Великотърновския университет "Св. Кирил и Методий" за сътрудничество, което наред с други дейности, предвижда възможност за съвместни изследвания, обмен на студенти и преподаватели, съвместни публикации и организиране на семинари и конференции, както и съвместната работа в областта на спорта.


3. Споразумение за сътрудничество и общи проекти между държавни институции като НСИ, чиято тема е значението на статистиката и на наличието на качествени данни както за вземането на решения, така и за разработването на държавни политики, значението на развитието на по-тясно международно сътрудничество между статистическите институти и ангажимента за да следят този въпрос с особено внимание. Споразумение между Държавна Агенция Митници, Търговско-промишлената палата между двете страни, с правозащитни организации, които да споделят своя опит и да обменят мнения за ролята на жените в съвременното общество, както и за възможностите, които светът на бизнеса и новите технологии предлага на жените.

Бяха проведени разговори и за сътрудничество с Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика - най-големият комплексен център в България за научни и приложни изследвания в областта на ядрената физика и технологии, както и на техните взаимодействия с околната среда, на които бяха обсъдени напредъка на Аржентина и България в областта на мирното използване на ядрената енергия и възможностите за сътрудничество в академичната и научната сфера


4. Предстоят ни също така преговори за обсъждане на възможности за сътрудничество и общи проекти в областта на селското стопанство, взаимообмен на мнения и добри практики, които предлагат българският и аржентинският пазар, в областта на лозарството и винопроизводството, както и бяха обсъдени съвместни дейности с представители на Институтa по растителни генетични ресурси „К. Малков“ – Садово, които изразиха готовност да продължат сътрудничеството си с партньор от Аржентина.


6. Важен проект е също така амбицията на двете държави за създаване на логистичен център, който да улесни предлагането и дистрибуцията на аржентински продукти в България, ще бъде много важна стъпка в търговските отношения между двете страни.

7. Не на последно място трябва да споменем и продължаването на програма СУР за превод на аржентинска литература, финансирана от Министерство на външните работи на Аржентина, чиято цел е издаването и разпространяването и културата на Аржентина и на испанския език.

- Каква обобщителна оценка бихте дали на българо – аржентинските отношения към момента?

- Връзките между България и Аржентина са традиционно приятелски и отлични още от самото начало на тяхното установяване. Днес нашите страни поддържат тясно сътрудничество както в рамките на международни форуми и конференции, така и в двустранен план - при подписването на спогодби, договори и меморандуми. И двете страни са предоставяли многократно своята реципрочна подкрепа за кандидатури в международни форуми. През изминалите години, двама български президенти са посещавали Аржентина. Провеждани са смесени комисии, чиято цел е засилване на сътрудничеството в областта на икономиката и търговията. Много стабилно е дългогодишното сътрудничество в областта на туризма. Освен това между България и Аржентина съществува изключително силно сътрудничество в областта на културата. Бих искал да изтъкна също така, че нашите две страни развиват и едни малко известни, но много значими и уникални отношения в областта на темата за Антарктида. Този вид сътрудничеството е изключително важно, задълбочено и много тясно. Българската и аржентинската база са разположени много близо една до друга, прилагайки антарктическите мерки за разстояние и ние непрекъснато си помагаме. Тръгнат ли ледоразбивачите, двете бази работят заедно ръка за ръка. България разработи нова научно-техническа лаборатория, чийто дизайн и технологии са български, а работната ръка са аржентинци. В момента работим много усилено в областта на селското стопанство, в сферата на земеделието и животновъдството. Това сътрудничество дори се заели през последните месеци. И двете страни имаме богат опит в агрономството и животновъдството. Производството на селскостопански ресурси в моята страна заема изключително важно място. А във вашата страна цели 2/3 от територията се занимава със селско стопанство. Аржентина е силно развита в производството на на селскостопанската техника, разполагаме с модерни технологии за пряка, директна сеитба. В тази област също бихме могли да си сътрудничим. Така че, нашите взаимоотношения, както в дипломатически аспект, така и в много други области, са стабилни, постоянни и продуктивни.


-Ваше превъзходителство, Вие сте от български произход. Бихте ли ни разказали подробно за потеклото си, от къде са Вашите предци, кога и защо са се преселили?

- Дядо ми Стефан е от София, така да се каже – кореняк софиянец. Емигрирал е в Аржентина , в Буенос Айрес, в началото на миналия век през 1911 година, по времето на една много голяма емиграционна вълна от България. Тогава дядо ми е бил младеж на 25 години. Пристигайки в Аржентина всички емигранти са търсили най-подходящото място където биха могли веднага да започнат работа. По онова време се е предлагала много работа в месокомбинатите, които са се разраствали. При пристигането си емигрантите са се разпределяли основно на две места в страната, където са им предлагали работа – едните тръгвали към град Росарио в провинция Сантафе, други пък се насочвали към градчето Берисо в провинция Буенос Айрес, недалеч от самата столица. Онези, които са се установили в Росарио са били предимно добри животновъди и селскостопански работници. Заселвали са се и в област Чако, една друга провинция на Аржентина, която се слави с производството на памук. Впоследствие тази провинция придобива известност като „Малката България“. В Чако се е образувала една голяма и стабилна българска общност. Онези българи, които се били задомили в областта на град Берисо са се занимавали с дейности, присъщи за града. Работили си както в месо преработвателната индустрия, така и в други сфери. Дядо ми Стефан се е заселил точно там. В този град също така се е образувала немалка българска общност, от интелектуалци и важни личности. В тази общност до ден днешен се чества „Празник на емигранта“. Трябва да отбележа, че Берисо не са били само български емигранти, заедно с тях е имало много поляци, латвийци и други европейски националности. И така, дядо ми се установява там, започва работа, създава прекрасно семейство. Жени се за баба ми , която е аржентинка. Бил е късметлия, защото работата много му потръгва, парите били добри, материалното състояние на семейството – много благополучно. Това е бил периодът, в който Аржентина е била мечтата на европееца. Страната тогава процъфтявала и „американската мечта“ с лекота се сбъдвала в Аржентина. Поради тази причина е имало голяма емиграция в Аржентина. След определен период дядо ми се мести и се преселва в друг град Генерал Сан Мартин, също не далеч от столицата Буенос Айрес. Там той създава голяма и просперираща фабрика за текстил. Така че виждате как се развива съдбата му – пристигнал като беден емигрант без една стотинка в джоба, а си е отишъл като виден и успял бизнесмен-фабрикант. Не си познавам българските корени, затова пък сега, докато съм в България, ще имам достатъчно време да се заема с проучване на родословието си. Дядо ми е имал четири деца - три момчета и едно момиче. Едното от момчетата е починало съвсем невръстно. Останалите трима са създали семейства с деца и внуци. Баща ми беше най-големият – казваше се Сантяго – Райко Атанасов.

- Аржентина е първата латиноамериканска страна, с която България установява дипломатически отношения на 8 юли 1931 г. Какво е развитието на дипломатическите ни отношения оттогава насам? На какво ниво са връзките между двете страни през последните години?

- Точно така, на 8 юли 1931 г се установяват дипломатическите ни отношения, а на 10 юли същата година са представени акредитивните писма на първият аржентински посланик в България. Връзките между двете страни от самото установяване до ден днешен са отлични! Страните ни поддържат много тясно сътрудничество както по време на международни форуми и конференции, така и с двустранни спогодби, договори и подписани меморандуми. Многократно както Аржентина, така и България са се подкрепяли взаимно в кандидатури в Международни форуми. В Аржентина е имало визита на двама български президенти. Провеждани са смесени комисии, чиято основна цел е затвърждаването и укрепването на сътрудничеството в областта на икономиката и търговията. Изключително стабилно е сътрудничеството ни в областта на туризма, датиращо отдавна. Освен това между България и Аржентина съществува едно изключително силно сътрудничество в областта на културата. Между двете ни страни съществува едно уникално, малко известно и много значимо сътрудничество в областта на Антарктида. Сътрудничеството в областта на Антарктида е изключително важно, задълбочено и много тясно. Българската и аржентинската база са много близо, буквално една до друга по антарктическите мерки, и винаги си помагаме. Тръгнат ли ледоразбивачите, двете бази работят заедно ръка за ръка. Още повече, че в момента България разработва една нова научно-техническа база, чийто дизайн и технологии са български, а работната ръка ще бъдат аржентинци. В момента работим много усилено в областта на селското стопанство, в сферата на земеделието и животновъдството. Това сътрудничество дори се засили през последните месеци. И двете страни имаме богат опит в селското стопанство и агрономството. Производството на селскостопански ресурси в моята страна заема изключително важно място. 2/3 пък от територията на вашата страна се занимава със селското стопанство. Аржентина е много добре развита от гледна точка на селскостопанската техника , имаме модерни технологии за пряка, директна сеитба. И в тази област бихме могли да си сътрудничим. Така че и дипломатическите отношение, и сътрудничеството ни в различните сфери както виждате е стабилно, трайно и непрекъснато растящо.


- През 1935 г. се отваря българска легация в Буенос Айрес. Между 1920 г. и 1936 г. много българи се преселват в страната ви... Какъв отпечатък са оставили те в Аржентина? Провинция Чако е известна у нас като „Малката България“, защото там най-много българи са се заселили, нали?

- Да, точно така. В Аржентина има доста голяма българска общност, прераснала в диаспора. От всички емигрантски общности българската е на трето място. Най-много са евреите, след тях са арменците, трети са българите, после са сирийците и т.н. Аржентина е страна, получила мощна подкрепа от милиони имигранти, пристигнали от всички краища на света. Сред тях е и българската общност, съставена от честни и трудолюбиви хора, допринесли много за развитието на нашата страна. Те са изпълнени с гордост от културното наследство на родината си и в същото време водят напълно интегриран в аржентинското общество живот и представляват важна част от националната идентичност на нашата страна. Сегашните българи са вече трето поколение в Аржентина. С днешна дата българите или по-скоро аржентинците с български произход са над 60 000 души. Разпределени са в три големи области : в Чако, известна като „Малката България“, в Берисо в провинция Буенос Айрес и в Комодоро Ривадавия, в Патагония в южната част на Аржентина. Аз лично познавам много от тях и участвам редовно в събития и дейности, организирани от българската общност.

- Как живее българската общност сега в днешна Аржентина? В кои сфери на живота се реализират те?

- Българите в Аржентина са напълно интегрирани в обществото. Доста автентично е тяхното културно развитие. Създали са техни асоциации. Имат богата програма от дейности, които развиват. Честват всички български празници на които се приготвят български ястия. По празници се обличат в български носии. И най-важното – винаги на тия празници има много баница!

Имат собствено радио за българи с национално покритие, а сега разглеждат перспективата за телевизионен канал за българската диаспора. Имат доста социални мрежи, в които непрекъснато качват красиви снимки свързани с България.

След няколко поколения, наследниците на българските заселници откриват нови хоризонти и се доказват в най-различни поприща на изява в Аржентина: като специалисти, техници, предприемачи, преподаватели, дейци на изкуството, дори политици, което е доказателство за приноса на българската общност към нашата национална идентичност.

- Имаме побратимени градове. Кои са те и как си сътрудничат?

- Да, имаме побратимени градове - Калофер, Перник и Разград. Целта ни е да задълбочаваме побратимяването и да увеличаваме градовете. Градовете си сътрудничат в областта на науката и техниката, както и в сферата на културата. Три здравни центрове в Аржентина сътрудничат с български здравни центрове и Медицинския Университет.

- Как стои въпросът с туризма между двете държави?

- Бих могъл да заявя, че сътрудничеството ни в туризма доста се е засилило през последните години и то двупосочно. Безспорно има увеличение на туристическия поток и в двете посоки. Надявам се, това сътрудничество да запази своите стойности и добри показатели след пандемията, която изключително много удари по туристическия сектор в цял свят.

- Като дипломат, какво планирате по време на Вашия мандат?

- Да засиля и укрепя контактите между България и Аржентина. Чествахме 90 г. от установяването на дипломатическите отношения между България и Аржентина. И както вече споменахме в началото, Аржентина е първата страна от Латинска Америка с която България установява дипломатически отношения. Доста събития бяха организирани по този повод - икономически и търговски форуми, културни и политически дейности. Така че ни предстои много работа през целия ми мандат.


- Визитната картичка на Аржентина е тангото, червеното вино "Малбек", хубавото телешко месо и аржентинският чай „мате“. Какво ще кажете за българските народни танци, за виното и храната в България? Вие сте български потомък, запознат ли сте с тази част от бита на българина?

- На нас пък много ни харесва българското вино. Но, разбира се не сме се отказали от аржентинското. Продължаваме да пием националният ни чай „матте“. Очаровани сме от българския фолклор. Българските народни танци са невероятно красиви и интересни за нас. Много ми допадат. Все пак българският ми произход си казва своето.


- Какво обичате да правите извън напрегнатата работа на дипломат?

- Почитатели сме със семейството ми на добрата кухня и вкусната храна! Обичаме да посещаваме „Витошка“ с хубавите ресторанти. Много ни допада планината Витоша, обичаме да прекарваме времето там, дори я виждаме от прозореца. И много обичам да играя голф. Съпругата ми Лукресия много добре играе голф. С изброените неща запълваме малкото свободно време извън работа. Тук имате много добри голф игрища.


- И последно, но не последно и по важност: Меси издигна името на Аржентина до световните върхове. Знаете, че аз дори му посветих стихотворение на български език, надявам се то да е стигнало до него в превод на испански. Какво бе за вас, аржентинците, тази велика победа? Вие лично как реагирахте?

- Благодаря ви за този въпрос, който ми позволява да се идентифицирам с всички аржентинци. Както знаете и както е всеизвестно, футболът се смята за аржентинския спорт par excellence. И въпреки това, усещането е, че е много повече от спорт, както впрочем и тангото. Тези два социокултурни стълба добавят един особен, специален щрих на моята страна. С над 900 000 играчи из цялата територия, тази страна на футбола не може да бъде разбрана без да опознаем страстта ѝ към този спорт - той е част от нейната национална идентичност, най-практикуваният в Аржентина, възприеман за истинско изкуство, пътят за контакт между всички хора, независимо от социалната принадлежност,... всичко това е футболът, той винаги е част от нас, от ДНК-то на нашата национална структура. И когато националният отбор триумфира на световното първенство в Катар 2022, Аржентина спечели своята трета световна купа. Капитанът Лионел Меси донесе трофея у дома и така се роди симбиозата между фенове и играчи, която няма прецедент в новата ни история.

Аз гледах мача в България, но усетих и изживях екзалтацията, наситена с радост и плам, които не напуснаха аржентинците дълго време. И нищо чудно: изминаха 36 години, откакто световната купа не беше във владение на "албиселесте" (синьобелите).

Интервю на Оля АЛ-АХМЕД

На Лионел Меси

Колко радост на света донесе
Един младеж на име Меси!
Дали те гледа Марадона?
Вероятно се е молил на Мадонна...

Върна славата на Аржентина,
Чакаща година след година,
Накара света да се засмее,
И на испански да запее!

Амиго! Скъпи Лео Меси,
Дали късметът се намеси,
Или наистина си цар,
Доказал Божия си дар.

Не знам...

Но знам, че си чудесен!
Играта ти е като песен,
Танго танцуваш на терена,
А топката в нозете ти смирена,
Кърши се наляво и надясно,
Горещо става и опасно....
И ето, чува се ревът на милиони -
„Гоооол! Аржентина – шампиони!“

О, Диос! Каква картина
ще запомнят тримата ти сина!
Вълна от хора,
без умора
Заля Буенос Айрес,
Преграхнали от радост викат:
„Viva Argentina! Viva Messi!

Щастието с което ни дари,
Трикратно да те озари!

Ще разказвам някой ден на мойте внуци,
когато чуят футболните звуци,
Колко радост на света донесе,
Едно момче на име Меси!

Автор: Оля Ал-Ахмед
21.12.22


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Коя демокрация

    3 0 Отговор
    По подробно ако може
  • 2 Трак🇺🇦🇦🇹🇮🇹🇩🇪

    5 4 Отговор
    Поредния СОРОСОИД който бълва глупости и лъжи на конвейр .
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 бай Даньо

    2 1 Отговор
    Интересно интервю и още в тая история има урок за кандидат емигранти. Добре е човек да гледа малко по напред от носа си. С идването на демокрацията в България имаше нещо като мини емиграционна вълна и към Аржентина. Аржентина тогава изглеждаше същински запад. Но днес нещата така са се обърнали че България е на кантар с Аржентина икономически , само че България е държавата в ЕС и НАТО с по добрата перспектива . А вероятно идва и поредния фалит на Аржентина където там ще стане още по зле...
  • 6 Айхманъ

    0 1 Отговор
    Ч-тите ме отвлякоха и по този начин ме направиха не само мъченик по-голям от вашия Левски, защото цял свят ме знае, но и светец и икона.