Last news in Fakti

31 Май, 2023 13:02 2 265 39

„Дондуков“ 2 в София и „Старая площадь“ 4 в Москва: Не пипайте шефовете на българските служби – те са наши

  • путин-
  • шпионаж-
  • спецслужби-
  • русия-
  • българия

Смешно е да се случват разкрития за опити – успешни и неуспешни – на руските служби в други страни, включително членки на НАТО и ЕС, а у нас някой да се кълне, че такова нещо е невъзможно

„Дондуков“ 2 в София и „Старая площадь“ 4 в Москва: Не пипайте шефовете на българските служби – те са наши - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Президентът Румен Радев назначава с указ и контролира българските служби, главнокомандващ е на Българската армия, от две години назначава служебни правителства, ако по този начин контролира пряко изпълнителната власт. През това време Народното събрание се сменя няколко пъти, което го прави неефективно и ни отдалечава от конституционното положение, че сме парламентарна република.

Всичко това при т.н. ограничени пълномощия на българския държавен глава.

Руският президент покрива всички споменати по-горе права, но утвърдени от конституцията. Защото Русия е президентска република.

Какви са разликите? Май само тази, че по конституция сме парламентарна република, но от две години неофициално се настанява президентско управление. Вярно, че служебните правителства са в резултат на несъставянето на редовно такова, но е вярно също, че определени кръгове до държавния глава полагат огромни усилия да се поддържа деструктивност в политическия живот, за да продължава служебната изпълнителна власт да действа по-дълго време.

През последните дни се завъртя нещо като дебат около евентуална смяна на шефовете на тайните ни служби. Темата „изскочи“ от досадилия вече запис от националния съвет на „Продължаваме промяната“. Мненията и коментарите са от „национални предатели“ до „съгласуването с партньорските служби е законна нормална практика“.

През цялото време червената нишка е: Имат ли и доколко влияние руските тайни служби в нашите такива и въобще в политическия и обществения живот у наос?

Краткият отговор е „Да“. На Москва това ѝ е интересът – да прониква по всякакъв начини в български институции, сред които службите ни заемат особено важно място.

Представете си само, че български представители на закрити срещи и разговори в НАТО и ЕС по въпросите на войната на Русия срещу Украйна, след всяко подобно мероприятие докладват на Москва. Невъзможно? И кой гарантира това?

Смешно е да се случват разкрития за опити – успешни и неуспешни – на руските служби в други страни, включително членки на НАТО и ЕС, а у нас някой да се кълне, че такова нещо е невъзможно. Все едно да твърдим, че в България няма дори грам корупция и да се аргументираме, че няма нито един осъден висш политик. А няма именно, защото сме затънали в корупция и защото тук властва постсъветския олигархо-мафиотски управленски модел.

Реалната обстановка с българските служби от години е тревожна, но политическият елит упорито отказва да признае това. Защото иска да ги ползва, както е ползвал прокуратурата, например. Точно както е в Русия.

Една от формите, които използва Москва като начин за въздействие и идеологическо проникване в други страни е проектът „Руский мир“. Това е сложна, многопластова система за влияние, финансирана от Кремъл. Резултатите от нейната дейност виждаме у нас все по-често. Не виждаме обаче противодействие, въпреки провокации като тази с замерянето на Дома на Европа в София с червена боя. Доблестното МВР още не е открило кои са инициаторите и извършителите на това чисто проруско мероприятие под флага на борбата за мир…

Проектът „Руский мир“ е дело на руските тайни служби и това не е никаква тайна. Експерти на руското военно разузнаване първи правят анализ на ситуацията в отделните страни – обекти на влияние – и предлагат как да се пипа с „кадифени ръкавици“.

За целта Кремъл създава мрежа от агенти за влияние, международни и местни асоциации, граждански организации и партии. Задействани са и руски граждани, живеещи в съответните страни.

Създадена е Държавна агенция за работа с рускоезичните граждани по света, както и Агенция за сътрудничество с различни страни, известна като Россотрудничество.

Точно този Департамент е „чадъра“, под който се развиват и действат мрежите в различни страни. Става дума за над 60 културни и научни центрове и 25 представителства към посолствата.

През 2014 г. Путин подписва обновена Концепция за съдействие на международната дейност на въпросните структури. Бюджетът им е увеличен двойно и достига 96 милиона долара. Това е само държавното финансиране. С годините средствата се увеличават, а след началото на войната срещу Украйна достигат до 400 млн долара.

През февруари 2020 г. в доклад на руските служби от София се съобщава на шефовете в Москва, че „… 10 години доверието на българите в Европейския съюз и НАТО е спаднало двойно“. Твърди се също, че две трети от българите няма да подкрепят действия на НАТО и ЕС срещу Русия. 63 на сто от анкетирани граждани се обявяват против санкциите срещу Русия.

След руската военна агресия срещу Украйна Москва засили своята дейност по проекта „Руский мир“. Често за предимствата на Евразия се цитира един от идеолозите на доктрината „Путин“ Александър Дугин. В едно интервю за германското издание Der Spiegel журналистът Кристиан Нееф го пита:

„Как си представяте Евразия, която пропагандирате като противоположен модел на западната демокрация?“

Дугин: „Евразия е заредена с глобален характер, тя е синоним на многополярност. Имаме последователи дори в Бразилия и Китай – навсякъде, където живеят противници на еднополярния американски модел и неговата доминираща роля. В този смисъл тези хора са евразийци. В по-тесен смисъл Евразия е Русия и нейните партньори Турция, Иран, Китай, Индия, постсъветското пространство, в което влиза и Монголия. Също и част от Източна Европа – България и Сърбия. Как точно ще се случи евразейската интеграция, ще видим“.

През септември 2022 г. се появява информация от дипломатически източници за нов доклад на Кремъл за засилването на кибервойната срещу НАТО и Евросъюза. Задачите са съобразени с новата ситуация – войната в Украйна.

В доклада са описани задачите и параметрите на действие на руските тайни служби през следващите месеци, до края на 2022 г. В един от разделите е отделено специално място на България, която влиза в мероприятията срещу страни от НАТО и ЕС.

От Разузнавателната служба на Генералния щаб на Руската армия (ГРУ) в ескалацията на кибервойната са включени: 1-о управление, действащо в Европа; 5-о оперативно управление; 7-о: службата за информация и анализ; 8-о: диверсионната служба и 12-о управление - съсредоточено изцяло за водене на информационна война.

В операцията участват и подразделения на Службата за външно разузнаване на Русия (СВР). В частност това са: Оперативни отдели; Отдел за анализ и информация; Отдел за икономическо разузнаване.

Основна цел на стартиращата ескалация е Дезинформацията. „Активни мерки“ са възложени както на външното разузнаване така и от ГРУ. Важен компонент в тази дейност „фабриката за тролове“, създадена от близкия приятел на Путин бизнесмена Евгений Пригожин, наричан още „готвача на Путин“. Същият е създател и финансира частната армия „Вагнер“, прочула с през последните дни с набирането на затворници за фронта в Украйна. Те пък от своя страна се прочуха със зверствата и издевателствата, извършвани сред мирните жители на Украйна.

През последните две години Русия се хвали с разкрити над 40 чужди шпиони, проникнали в различни структури на руската държава. За същия период от други държави са изгонени над 230 руски дипломати и служители в посолства, уличени в шпионаж. В Чехия, Полша и други страни бяха разкрити местни служители в различни ведомства, работили за Москва. Да не би България да е изключение?

Затова се вдига толкова шум по темата за руското влияние в някои родни спецслужби. То съществува и контраразузнаването ни досега не е доказало, че работи ефективно срещу него. Няма да изброявам отново случаите на диверсии, за които има силни съмнения, че са дело на руски шпиони.

На 14.09.22 ДАНС публикува информация за свой доклад и публикува на своя сайт следното: „Русия се опитва да влияе пряко на процесите в енергетиката и в изборите, а пропагандата се развива чрез медии и редица организации.“ Според доклада модернизацията на армията ни също е наблюдавана от агентите на Кремъл. ДАНС информира и че е пресечена дейността на група българи, развивали шпионска дейност в полза на Русия, както и на руски граждани, свързани със специалните служби на своята страна.

В доклада инвазията в Украйна е наречена “безпрецедентна след Втората световна война агресия на територията на Европа”. Въпросът е ние как отвръщаме на това?

На 17 март 2023 г. бившият военен министър Бойко Ноев заявява по БНР: „Прокуратурата не разследва реалните действия на руските служби в България. ДАНС се е превърнала в икономическа полиция. До такава степен сме пробити".

Съмненията, че действия и мнения на обитателите на „Старая площадь“ 4 в Москва и „Дондуков“ 2 в София се приближават или дори съвпадат се засилват. Ето думите на президента Радев при връчване мандата на втората политическа сила „ПП-ДБ“: „Като президент и върховен главнокомандващ съм пряко ангажиран с националната сигурност и призван да браня българската държавност. Точно заради това е нецелесъобразно от моя страна да ви връча мандат след изтеклите записи и да поверя съдбините на България в ръцете на лидерите на вашата партия след последвалите публични самопризнания... Заради торпилирането на българския суверенитет, наклеветяването и планираната чистка в службите и държавната администрация, заявката за вмешателство в изборите чрез МВР и дискредитиране на лидери на европейски институции и името на България. Но по силата на Конституцията съм длъжен да връча тази проучвателен мандат".

Българските служби са част от дискредитирането на България, г-н Радев.

Твърдя, че не само президента знае какво се случва в българските служби. Убеден съм също, че от службите към него достига селектирана, понякога манипулирана информация. Това става с намеса на различни кръгове, нерядко задкулисни и обслужващи чужди интереси. До медиите обаче достига информация, споделена от служители в тези служби. Там има хора, които се възмущават от упоритите опити да се прокарват чужди интереси, предимно на Кремъл. Хора от ДАНС отдавна признават в неформални разговори, че руското влияние в агенцията е огромно и се прокарва чрез служители на ръководни позиции.

Ще отида по-далеч: хора от администрацията на „Дондуков“ 2 също споделят недоумението си от „промяната на курса“ в поведението на Румен Радев. Според тях няма и помен от пронатовското говорене на Радев от началото на първия му мандат. Преди дни един от тях попита: Ние още ли сме натовска държава?

Да, още сме, но опитите това да се промени се засилват.

Огнян Стефанов


Поставете оценка:
Оценка 3 от 41 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Чеп

    36 17 Отговор
    Плоскооо...плоско.Почти не останаха не платени туземци които да ви вярват на писаниците.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Дружба

    18 11 Отговор
    от векове за векове!!!
    Болгария е руското предмостие към Цариград.

    Коментиран от #26

  • 5 Очаквано

    18 22 Отговор
    Отличен анализ, но сега въпросните работници на споменатите руски служби ще се появят с атаки към автора.
  • 6 !!!?

    13 17 Отговор
    Не пипайте шефовете на българските служби - те са наши !!!?

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Перо

    25 12 Отговор
    Джендърията и ПП са ционистки проект!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 посолството на хаити

    22 5 Отговор
    хвърляме пари на вятъра за тъпа пропаганда
  • 11 Наблюдател

    15 6 Отговор
    То нали нашите служби отиват на консултация при ЕС анд САЩ как само се опитват да заобиколят истината тези номера минават на запад от при нас ние знаем и виждаме
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Бибитко

    17 7 Отговор
    Огнян Стефанов и Соломон Паси са духовни близнаци по възхвала на НАТО, ЕС, Брюксел и Вашингтон. От това се препитават и затова толкова усърдно промиват мозъци.

    Коментиран от #32

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Давай давай

    8 12 Отговор
    Много тормоз на руските тролери тия дни
    Пък те са едни професионали мани мани
  • 16 Хахаха

    14 8 Отговор
    Джендита, колкото и да се пънете записите ясно показаха чия колония е България!
  • 17 Г-ца каприз

    15 5 Отговор
    Някакси е смешно да се търси оправдание за тоталната некадърност и вманиачената алчност на "нашите" "политица"в "дългата ръка на Кремъл"......
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Копейкин Костя

    10 12 Отговор
    Все още имало мислещи журналисти! Браво, господин Стефанов! Успяхте да разлаете руските лакеи и тролове с тази статия!
  • 21 Ние пасем трева!

    16 6 Отговор
    ..и кремълските служби накараха кирчо и кокорчо да си признаят, че са подчинени на американското посолство против тяхната воля.. хахаха, хохохо..

    Коментиран от #22

  • 22 Ние пасем трева - 2 !

    9 7 Отговор

    До коментар #21 от "Ние пасем трева!":

    ..и кремълските служби накараха кирчо и кокорчо да изгонят най-много руски дипломати в света и признаят, че са подчинени на американското посолство против тяхната воля.... хахаха, хохохо..хихихи..

    Коментиран от #28

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Тъпотиядошия

    10 5 Отговор
    Като видя кой е писал статията няма да си губя времето да я чета защото автора е кръгла нула.А и манипулацията не струва ако всичко беше проруско както се споменава в заглавието нещата щяха да са съвсем други нямаше да сме в нато и ес а заедно с руснаците в какъвто военен и икономически съюз са те и без глупостите за троянски коне това не ви е Илиада на Омир баламосват хората да си кротуват и да си мислят че сме с руснаците докато напрактика не е така
  • 25 човек

    3 2 Отговор
    А ,успокойте се бре ! Започнахте да истерясвате!
  • 26 Ето това е голата Истина!

    4 4 Отговор

    До коментар #4 от "Дружба":

    Затова ни "асвабадиха" 1878г!
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 555555

    4 7 Отговор

    До коментар #22 от "Ние пасем трева - 2 !":

    Ами никой не ги е карал,смели хара са и решиха да изринат Авгиевите обори от руската окупаторска агентура.
  • 29 резервист

    7 3 Отговор
    Ние не сме крепостни, г-н Стефанов. Дали и докога ще членуваме в ЕС и НАТО си е наше решение.(Макар че никой не ни е питал за "цивилизационния избор"). Да повлияят на това решение се опитват от различни страни с всички възможни средства. Това учудва ли Ви? За пробив в службите считате руското влияние. А съгласуването на шефовете с други посолства не е ли опит да ги пробият но от друга посока? Или на съюзниците е в реда на нещата? Не ставайте смешен. Да подбираш за ръководители хора с необходимата компетенция, подходящи контакти и независимо мислене е едно, а да си играеш на "този да този не" с чужди посолства е предателство. Като ви чете човек остава с впечатлението, че освен пазарските партенки, разполагате с вътрешна информация. Защо не направите нещо с нея? Сещате се. Или не му е дошло времето?

    Коментиран от #31

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Лаврентий Берия

    2 1 Отговор

    До коментар #29 от "резервист":

    Ама защо накрая не направите тоя въжделен Референдум бе, приятелю? Хайде, както Костадинов обещава - направете - попитайте българина иска ли да е в ЕС и НАТО? Обаче не ви стиска пич, щото ви е страх от резултатите. Защото ще излезе наяве, че нямате никакъв превес, нали?

    Коментиран от #36

  • 32 Лаврентий Берия

    1 2 Отговор

    До коментар #13 от "Бибитко":

    То па едни моZъци тук за промиване, мани!
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Агент ДС

    2 0 Отговор
    Огнян Стефанов, по-известен като агент "Академика" като доносник на Държавна сигурност, по-добре да си прегледа "писанията" от онова време, а не да ръси "морал" сега...
  • 36 Кратун

    2 0 Отговор

    До коментар #31 от "Лаврентий Берия":

    Повярвай ми, редовият българин със сигурност не иска нито нато нито ес.За еврото и дума да не става.Но докато има продажници,тъй ще е.Сещай се.

    Коментиран от #39

  • 37 когато влязохме в НАТО

    1 2 Отговор
    започнахме да изпълняваме задължението, всеки важен кадър в системата за сигурност, да отговаря на изискванията. Може ли да си се увъртял с кгб и т.н. и да претендираш, да боравиш с класифицирана информация на съюзниците? Тук в България е ничия земя, запада не ни се доверява, РФ гледат да ни смачкат ( и са успели, погледнете демографията и други статистически данни). Копейкин развява чужди знамена, а се прави на патриот. На крачка сме от диктатурата на фатмака, дето се премята през висилка с неговата височина (такива ли бяха изискванията за височината на този гимнастически уред?) Диктатурите, фашистите, комунистите идват бавно, но си отиват, още по-бавно........ четете история
  • 38 Емо

    1 0 Отговор
    Българските служби са служби първо на мафията, после служат на самите себе си, после на другите. Забележете, само в Бг и бившия СССР и сега Русия, има понятие "служа" в службите, полицията или в армията. При положение, че получаваш заплата, не служиш, а работиш - като всички - за пари, за заплата. В България кандидатстваш в Сименово не за друга, а за да станеш номенклатура, първо те зачисляват на храна, общетижие и заплата, пълна държавна издръжка, и това продължава цял живот. Служиш, уж работиш, но не носиш никаква отговорност за некадърна работа, ниска ефекттивност или липса на резултати. Ставаш търтей, корумпираш се, продаваш информация, вършиш работа на мафията за пари. Живееш с чувството, че си над обикновените хора, които ти плащат заплатата. Живееш с чувството, че си над закона. И че обществото ти е длъжник, поне с 20 заплати. След като ги вземеш, не виждаш нищо нередно да почнеш и официално да работиш за мутрите. Докато не се разормироват МВР и службите, в България мафията ще си има държава.
  • 39 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #36 от "Кратун":

    Възбужденци,имате манията да говорите от името на народа.Не така, надъхвайте се само вашата групичка,България не е ваша.