Last news in Fakti

7 Юни, 2023 14:28 4 290 17

Спрете да плувате гемиджийската!

  • правителство-
  • конституция-
  • мерки-
  • божидар чеков

По принцип Конституцията е договор между държавата и гражданите

Спрете да плувате гемиджийската! - 1
Снимка: Фейсбук
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

България осъмна с редовно правителство! Облекчението е видимо. В противен случай държавата фалираше и пенсионерите нямаше да имат пари за насъщния. Политическата подкваса се оказа сполучлива и никой не видя, че тръгваме по същия път, който ни доведе до тук.

Първото нещо което бие на очи е, че в България няма опозиция. То и никога не е имало, ще кажат историците. От „Кръглата маса“, като се мине през „Тройната коалиция“ и се стигне до „Бойкоборисовата демокрация“, диагнозата е, че в България няма достатъчно смели хора, които да се противопоставят на вулканизацията на българския политически модел.

Второто нещо, освен скалъпването на бюджета, е поправката на Конституцията. Защо точно сега и така бързо, само с „квалифицирано мнозинство“, а не с участието на цялото общество чрез „Велико народно събрание“? Колкото и да повтарят политолозите, че само по този начин ще заработи съдебната система, инициативата на депутатите има обратен ефект. За обществото е ясно, че тези които бързат с „поправките“ на основния закон, са същите, които разчитат на реформата, за да избегнат прокурорските прожектори. Депутати на които имунитета е под въпрос, достигат върхове на цинизма, като поставят условието – формиране на комисия, (със сигурност от техни хора) която да се противопостави на „прокурорското своеволие“?!

Все още има българи, които помнят „Другарските съдилища“ по време на „Тоталитарната система“. Нищо ново под слънцето. В настоящия парламент има депутати готови да застанат пред „Приятелски комисии“, както беше навремето.

Възможен ли е подобен абсурд? Разбира се! По настоящем българския парламент разполага с огромна власт, която напомня не дотам щастливи времена. Освен липсата на опозиция, способна не само да критикува, но и да предлага алтернативен проект, липсва Сенат – коректор на законодателния монопол. Ролята на президента е сведена до представителност, която принуждава държавния глава да се намесва задкулисно в пожарите, които не спират да избухват.

Вмешателството на Парламента, чрез Квоти във ВСС, ЦИК, СЕМ и всички важни за държавата институции, не задоволява народните представители, въпреки очевадното противоречие с основните демократични принципи, които изискват разделение на властите. „Вся власть советов!“ е послание оставило следи в редиците на голяма част от народните представители.

По принцип Конституцията е договор между държавата и гражданите. Целта ѝ е да обединява, не да дели. Още от самият негов зародиш основният български закон изключи Луканов, Саскобурготски и Ценко Барев от възможността да се кандидатират за президенти. Политиците убедиха българското общество, че са измислили най-подходящата система за България – Парламентарна република, вместо президентска. Мая Манолова със закона за „уседналост“ предпази управляващите от конкуренцията на диаспората.

Конституция която игнорира Хартата за правата на човека, която се позовава на месторождение и местоживеене в Европа без граници, в която се предприемат поправки в полза на този или онзи, не обединява, а дели. Времето минава, но противоречието между европейските закони и основният български закон вместо да намаля - расте. Европейците ли са виновни, че ние изоставаме?

Ако Алеко беше жив, със сигурност щеше да каже, че с „гемиджийско“ плуване не може да настигнем никой!


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пи Шок

    42 5 Отговор
    облекчението е видимо само в посолството. Хората са в тих ужас откъде ще ги почнат - истанбулската, война, нови цени на ток и вода. Но както винаги съм казвал, народ от гъбари няма място в природата

    Коментиран от #15

  • 2 Просто човек

    6 27 Отговор
    Пак тая путинска марионетка...

    Коментиран от #7

  • 3 Някой

    25 6 Отговор
    Винаги ми харесват текстовете на този автор. Право в целта.
    А това за облекчеието, си е много тънък хумор.
  • 4 Веждито

    22 1 Отговор
    На снимката съм Я!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 аватарестия

    5 1 Отговор
    имаме , но други си нямат
    Да си ни гледат сейра , като Дядо Йоцо гледа
    Лена вече ги прави пред боко
    ехаа
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Опа

    5 3 Отговор
    По принцип малко или много в училищата преподават за конституцията и правата и всеки мислещ човек знае, че ротационния принцип нарушава конституцията, как- то спомена новия правосъден министър. Конституцията може да се променя, обаче само със свикване на Велико народно събрание. А тези измислени реформи и комисии са много смешни. При такава ситуация никой няма да пусне България в Шенген, защото не е правова държава. Може би точно това се цели?
  • 9 Цайса....

    10 2 Отговор
    Този на снимката да не е Делян Пеевски който плува в водите на река Днепър до язовирната стена, която после се срути...дали е така?
  • 10 Путинофил

    5 10 Отговор
    Територията е населена с мишки!
    Пълно копие на путинофилските мишки в Москалия!
  • 11 До писателя Чеков

    1 2 Отговор
    Не се пише "намаля", а "намалява"!
  • 12 ЖОРО

    9 2 Отговор
    НОВО ПРАВИТЕЛСТВО--НОВИ ШОКИРАЩИ ЦЕНИ НА ТОКА...СЛЕДВА ГАЗ , БЕНЗИН..БОКО ТИКВАТА И КАНАДЕЦА ЩЕ НИ ОПЪНАТ..ВЧЕРА ГО АРЕСТУВА А ДНЕС ЦЕЛУВКИ ...И СТРАДАНИЯ ЗА НАРОДА..
  • 13 Ганя в Европа

    7 0 Отговор
    изплиска басейна!

    Коментиран от #14

  • 14 Не е Ганя...

    2 8 Отговор

    До коментар #13 от "Ганя в Европа":

    Руснак е, гледал съм клипа в Ю ТЮБ, група бяха, и бяха пияни точно като руски обущари 😂.
  • 15 кратко и ясно

    4 2 Отговор

    До коментар #1 от "Пи Шок":

    Точно! Нард от гъбари няма място в природата. Народа е народ тогава, когато сам непрестанно води борба с всякакви противници за да си подреди държавата по свой вкус, а не когато непрекъснато търси някой друг, който да му я подреди, а той само да си живее живота. Иначе вски на когото се даде власт да подрежда държавата, я подрежда да е удобна за него, а не за този които го е поставил на тази позиция.
    “Не съм давал свобода, казват? Значи те още вярват, че свободата е едно парче книга, покрито с няколко подписа? Туй е работа на гражданите да поддържат своите права, своето достойнство, своята воля. Народът упражнява правата си, а не ги получава. Та нима аз трябваше да напомням длъжностите на гражданите? Това, изповядвам го, надминава моята добродетел. Те имаха деспота, когото заслужаваха, и освен това им съответстваше…” (Наполеон Бонапарт)
  • 16 Прочетох само първото изречение.

    0 0 Отговор
    Ясно е натам какво има в статията. Ако няма правителство - няма пари. В превод вие сте толкова кухи, че сега ще ви излъжем.
  • 17 Матей преображенски

    0 0 Отговор
    Не е вярно ,драги,новото предателство няма да реши нито един от досегашните проблеми,а още колко ще наспори,и то какви!?Ум да ти зайде,тия нямат предел,като гледам колко безотговорно се изказват и пожеламат и изтанбулска конвенция,и еврозона ,и шенген,все авнтинародни начинания и с трагичен финиш,а за войната какво да говорим,назаначиха си за министър на войната тъкмо по мярка,тоя с готовност ще изпрати и войници в Украйна.Всъщност това е най-важното ,за което ги събра американския посланик,другата дейност е само помощна,основна е военната,цяла страна ще работи и всичко за фронта,всичко за победа на орките.