Last news in Fakti

11 Юни, 2023 13:00 3 702 216

"Няма нищо общо с руската култура". Трябва ли да бъде затворен руският културен център в София

  • руски културен център-
  • българия-
  • путин-
  • пропаганда

"Руски дом" е преминал към защита на интересите на режима на Владимир Путин и популяризиране на продължаването на войната срещу Украйна за сметка на руските диаспори

"Няма нищо общо с руската култура". Трябва ли да бъде затворен руският културен център в София - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

От началото на войната на Русия в Украйна пред една сграда в центъра на София редовно има протести. На нея пише Руски културно-информационен център, но всъщност е повече център кремълска пропаганда. Такива има и в други страни от ЕС. Някои центрове бяха затворени. Може ли да се случи и в България?

На 24 февруари 2022 г. Русия започна война срещу Украйна. Още на 28 февруари млада жена излиза на протест срещу войната, а от 3 март тя почти всеки ден застава пред Руския културно-информационен център (РКИЦ) в центъра на София. В началото е сама, припомня Георги Ангелов за "Свободна Европа".

Казва се Анна Стоева. Носи плакат - гълъб на мира в цветовете на Украйна и с надпис: "Я русская и я против Путина" (Аз съм рускиня и съм против Путин).

Десет дни след първия ѝ протест партньорът ѝ в живота Давид Джамбазов ляга със завързани зад гърба си ръце на стълбите пред центъра в знак на протест срещу избиването на цивилни в украинския град Буча от руската армия.

Анна и Давид не избират мястото за протест срещу войната случайно. “Не можем да кажем, че не е съществуват културни връзки между България и Русия. Въпросът е, че в момента, в който тези културни връзки се превърнат в антибългарска пропаганда, трябва да се противодейства”, каза Джамбазов пред Свободна Европа.

И думите на Давид не са случайни. На 26 май 2023 г. отново има протест пред центъра - с конкретен повод. Там се прожектира филмът "Азовстал" - продукция на забранената за излъчване в ЕС телевизия Russia Today (RT). Лентата представя разрушаването на индустриалния пристанищен град Мариупол от руската армия като "освобождение", а защитниците му - като "фашисти".

Протестиращите вече настояват затваряне на центъра - заради демонстративната му пропагандна дейност. Посолството на Украйна в България реагира остро срещу излъчването на филма и нарече събитието "открита пропаганда на войната, водена от руски дипломати на територията на държава членка на ЕС и НАТО". Публична реакция от институциите в страната няма.

Такива руски културни центрове има и в други страни от ЕС. Работата им официално беше прекратена в Словения, Словакия, Хърватия и Румъния. А в Европейския парламент тече дебат могат ли да бъдат закрити всички такива центрове в ЕС. Това е инициатива, която също тръгва от България.

Прожекцията и протестът

Прожекцията на пропагандния филм "Азовстал" е поводът и за поредната демонстрация пред РКИЦ, и за започване на подписката за закриване на руския център в София. Само в първите 4 дни я подкрепят над 3500 души. Във филма се разказва за "освобождението" на украинския град Мариупол от руската армия по време на "специалната военна операция" - както Кремъл нарича пълномащабната война, която води в Украйна.

Автор е военната кореспондентка на руската телевизия и важен пропаганден канал RT - Олга Кирия. Излъчването на RТ е забранено на територията на ЕС след началото на войната. В официалното съобщение на Съвета на ЕС се казва, че това е мярка срещу разпространението на дезинформация и манипулирането на информация, предназначена да дестабилизира държави.

На протеста в деня на прожекцията е и Александър Стоцки - руски гражданин, който търси убежище у нас, но агенцията за бежанците и съдът му отказаха, тъй като не смятат, че “официалните власти в Руската федерация предприемат безогледно масови репресии срещу гражданите, изразяващи по един или друг начин недоволството от политиката на президента”.

Стоцки успява да влезе на излъчването на "Азовстал" и вдига украинския флаг в края. “Беше ми трудно да изгледам целия филм. В него няма никакви доказателства, той е класическа пропаганда, която кремълските медии показват по телевизията”, каза той пред Свободна Европа.

Той разказа, че хората в залата са реагирали емоционално “и изглежда, че наистина вярваха в показаното във филма”.

След като светват лампите, Стоцки им показва руския си паспорт с лявата си ръка, а в другата ръка държи украинския флаг. “Исках да им покажа, че има нормални руснаци, които поддържат Украйна”. Той се опитва да разкаже за алтернативните източници на информация, някои го слушат с интерес, други реагират остро.

”Трябваше да повиша глас, за да им кажа, че всички военнопленници, които показваха във филма, всичите бяха обменени за Виктор Медведчук (кум на руския президент Владимир Путин, който според публикации е трябвало да бъде инсталиран да управлява Украйна, след като Киев падне за три дни - според първоначалния план за войната на Кремъл)”.

“Във филма се говори, че всички тези хора (бойците от украинския батальон "Азов"), трябва да бъдат разстреляни, да бъдат обесени, че те не са хора и т.н…", каза Стоцки пред Свободна Европа. И добави, че има кадри на няколко души с татуровки, които могат да бъдат тълкувани като националистически или фашистки. "Точно такива татуировки имат и сепаратистите от ДНР. Това не доказва нищо”, каза той. И допълни, че за нацистите в руската армия, като подразделението Русич, не се говори.

Стоцки е изведен от залата на РКИЦ от охранителите на центъра и има охлузвания от това. Казва, че е било като арест от полицията.

На прожекцията на пропагандния филм е имало 25-30 души. "Ако продължаваме да игнорираме този безпредел, който се случва на територията на европейска държава, те ще продължат и зрителите вече ще са хиляди”, каза Стоцки. Добави, че до този момент от РКИЦ са казвали, че с политика не се занимават, преподават руски език на деца, занимават се с култура. Но "всичко това се оказа лъжа за пореден път”.

Той е изумен, че председателят на Съюза на българските журналисти Снежана Тодорова е казала преди прожекцията, че се срамува от протеста пред залата.

“Моята цел е закриването на руския културен център, който няма нищо общо с руската култура. От меката сила преминаха към твърдата сила и твърдата и агресивна пропаганда на войната и целия ужас, който се извършва в Украйна”, каза още Стоцки.

Що е то РКИЦ и с какво се занимава

Руският културно-информационен център, известен и като "Руски дом", е подразделение на Россотрудничество - държавна агенция в рамките на руското външно министерство, и се води част от посолството на Русия в София.

Целта на Россотрудничество е да използва инструментите на културата, политическата идеология и външната политика за желаните за Русия външнополитически резултати с доброволното съучастие на хората, което е определението за "мека сила". На другия полюс е „твърдата сила”, която се възприема като принуда и към нея се отнасят демонстрацията на политическа и икономическа мощ и агресивна пропаганда.

Когато протестира срещу клането в Буча още в началото на войната, Джамбазов избира да направи това пред културния център, а не пред посолството.

“Не можем да кажем, че не е съществуват културни връзки между България и Русия. Въпросът е, че в момента, в който тези културни връзки се превърнат в антибългарска пропаганда, трябва да се противодейства”, каза Джамбазов, който е режисьор на документални филми.

"Щом показват т.нар. документален филм за Азовстал, е ясно с какво се занимават в Руския културен център", каза и Анна Стоева, която също е документалист.

"Те бълват пропаганда в центъра на София и освен протестите срещу тях, нищо не им се случва. Позволявайки тези прожекции, като държава ние позволяваме на руската пропаганда да съществува в центъра на столицата", каза още Стоева.

Повече от година на пропаганда

В продължение на вече 15 месеца от началото на войната Руският културно-информационен център организира редица активности, които носят всички белези на пропаганда в полза на войната. Една от проявите му са графичните рекламни послания слогани, които се показват на фасадата му.

В началото на войната беше показана изложба със снимки на София от Втората световна война. "Явно посланието беше да покажат, че тогава не Русия е бомбардирала България, а лошият Запад. Вие сега, бивайки с лошия Запад, подкрепяте тези, които са ви бомбардирали", дава пример Давид Джамбазов.

Второто действие на РКИЦ, което му е направило впечатление, е, че от центъра бяха извадили за раздаване български вестници, "които се свързват минимум с корупция, а цялата поанта в статиите в тези вестници беше “че руснаците може би имат право и така нататък".

През март тази година в центъра беше организирана благотворителна "изложба за мир". Де юре акцията бе на младежкото сдружение "Модико". Свободна Европа се свърза тогава с Александър от сдружението, който беше дал телефона си връзка на желаещите да купят картина. Той твърди, че сдружението няма общо с РКИЦ - центърът само предоставил помещение за картините и за дейността на "Модико". В крайна сметка събраните "благотворително" пари са изпратени на проруски пропагандист от района на окупирания от руската армия Донбас. Въпреки това Александър казва за сдружението си, че "ние страним от някаква политика и такива неща".

През април в РКИЦ беше проведен финал на национално ученическо състезание, кръстено "Игнатиевска интелектуална игра". То е под патронажа на руския посланик Елеонора Митрофанова, съдържа елементи на пропаганда и е организираното от няколко свързвани с Кремъл русофилски организации.

"Показването на този пропаганден фашистки филм е най-бруталното нещо, което са правили тази година", каза Давид Дажамбазов.

Затваряне на РКИЦ в Европейския съюз

Работата на РКИЦ официално беше прекратена в Словения, Словакия, Хърватия и Румъния. За това съобщи официално началникът на Россотрудничевство Евгений Примаков през април тази година.

Пред РИА Новости той уточнява, че центровете са затворени "не по желание" на руската страна. В някои от държавите властите решават да прекратят междуправителствено споразумение за дейността на руските културни центрове, а в други републики причината е изгонването на посланици и служители на руските дипломатически мисии. Служителите на центровете обикновено са акредитирани към посолствата.

Петър Танев, който е с руско и българско гражданство и работи в Центъра за европейски изследвания “Вилфрид Мартенс” в Брюксел, е задвижил процес за прекратяване на дейността на структурите на Россотрудничество - Руски дом на територията на България и ЕС като цяло до края на войната в Украйна.

Със съдействието на евродепутата Андрей Ковачев (ГЕРБ/ЕНП) и подписите на още 30 евродепутати е изпратена молба до председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, върховният представител по външните работи на ЕС Жозеп Борел и Европейския съвет. Фон дер Лайен отговаря през април, че представителствата на Россотрудничество са част от дипломатическите мисии на Руската федерация, което усложнява работата по забрана на тяхната дейност на общоевропейско ниво.

Според Танев от защита на интересите на руските граждани "Руски дом" е преминал към защита на интересите на режима на Владимир Путин и популяризиране на продължаването на войната срещу Украйна за сметка на руските диаспори. По думите му целите са абсолютно ясни - "подобни дейности подпомагат за популяризиране на политиката на кремълския режим сред българските граждани и формиране на негативен образ на критиците на текущото управление в Русия". Имитацията на подкрепа сред гражданите на други страни осигурява информационното поле за кремълската пропаганда вътре в Русия, написа още Танев във фейсбук профила си.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 90 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ОТНОВО МНЕНИЕ ОТ ХОРА

    105 27 Отговор
    КОИТО НЕ ЗАЧИТАМ

    Коментиран от #92

  • 3 Аз съм от ссср

    141 52 Отговор
    Всичко руско да изтриете не може да изтриете освобождението на България от турско робство което е благодарение на Русия.

    Коментиран от #18, #44, #103

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Немскит фашизъм...

    38 90 Отговор

    До коментар #1 от "Курс Брада":

    ...завърши с хитлер. Италианският а мусолини. Руският ще продължи и след путин.

    Коментиран от #7

  • 6 Българин

    104 18 Отговор
    Аман от продажници!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 ама че прозирате калинковци

    77 30 Отговор
    всеки “разбирач” който ми заговори за война а не за специална операция ми става ясен на колко цента е…

    Коментиран от #29

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Шаро

    74 25 Отговор
    И аз не съм съгласен с нашите говеда-политици, ама докато не се появи нашият Орбан, само можем да псувам на маса...

    Коментиран от #32

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Жалка работа

    55 9 Отговор
    Клоуни !
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Просто човек

    27 78 Отговор
    Да се затвори веднага! Слава на Украйна! 🇺🇦

    Коментиран от #20, #81

  • 16 Кап.Петко Войвода

    77 20 Отговор
    И с тояга не можете изби любовта на българина към Русия
    Защитна реч пред съда във Варна .Убит от Стамболов и Спас Турчев

    Коментиран от #24

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Гост

    23 60 Отговор

    До коментар #3 от "Аз съм от ссср":

    Абсолютни глупости.Това в коми пропагандните учебници ли го научи ? Ти като си от сесесере,защо не заминеш натам или вече е късно защото империята на злото се пръсна на парчета
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Прост човек

    51 18 Отговор

    До коментар #15 от "Просто човек":

    Скоро НАТО те рита на фронта и ставаш на тор
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Вонбон

    23 6 Отговор
    Да бе да.Щото на Вас ви се иска така,айде джа от тука
  • 23 Вонбон

    8 5 Отговор
    Да бе да.Щото на Вас ви се иска така,айде джа от тука
  • 24 Българин

    20 41 Отговор

    До коментар #16 от "Кап.Петко Войвода":

    Защо лъжеш бе русофилче? И ТО да неща, които лесно могат да се проверят. Пишеш, че Петко войвода е убит от Стамболов е Турчев. Истината, е че Стамболов е убит 18 юли 1895 година, а Капитан Петко войвода умира на 7 февруари 1900 година от рак на стомаха и е погребан във Варна в тогавашните централни гробища, намиращи се в Морската градина.

    Коментиран от #85, #109

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Да се затвори

    19 36 Отговор
    Веднага!!!
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Затваряй

    19 36 Отговор
    И Мутрафанова чамодан и на вокзала и студената и мрачна русуландия
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 ЗАПАДЕН ФАШИЗЪМ

    44 18 Отговор

    До коментар #1 от "Курс Брада":




    Все затварят руски центрове и махат руски паметници. А ТУРСКИТЕ ДЖАМИИ и ЦЕНТРОВЕ никой не ги закача. Всичко е ПОЛИТИКА и ЗАПАДЕН ФАШИЗЪМ. Американосите вече вият на умряло. Банките им фалират, държавата им отложи фалита си с нов дълг, икономиката им е балонизирана НАВСЯКЪДЕ - имоти, финанси, технологичен сектор и т.н.. ИСТЕРИЧЕН рев на умряло.
    😂😁🤣



    Коментиран от #36, #41

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Чичак

    45 15 Отговор
    Малко не прекалявате ли вече с атлантическите простотии а? Нямал нищо общо с руската култура... руският културен център в София...... А посолството на САЩ има ли нещо общо с нормално посолство да питам ? Или го играе щаб квартира за активни мероприятия ?
  • 34 Тема

    12 31 Отговор
    За много рубли ,хайде альоши на амбразурата
  • 35 НДК

    27 10 Отговор
    Всички културни центрове трябва да се затворят, само чалготеките да останат, в софето и без това е пълно с прости цървули.
  • 36 Болшевик е моя татко

    13 27 Отговор

    До коментар #31 от "ЗАПАДЕН ФАШИЗЪМ":

    Путин убива християни и строи а не събаря джамии Относно долара виж съотношението с рублата и преглътни С Китайския Юан също Погледни и съотношението лев и юан и пак преглътни оргазма

    Коментиран от #130

  • 37 А питам

    33 8 Отговор
    А пред къде трябва да се протестира за избитите палестинци и иракчани ?
  • 38 Чичак

    18 30 Отговор
    След Буча, Ирпен, след постоянният обстрел на украинските градове, след убийството на над 500 украински деца, след екоцида с взрива в Каховка повече няма никаква руска култура, литература, кино, живопис, театър и балет. Има страна на изроди, мародери, изнасилвачи и убийци. Диви същества, които нямат място в цивилизования свят!

    Коментиран от #136, #214

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Аз съм

    30 7 Отговор
    Свободна Европа коментира култура - ха ха ха!!!

    Коментиран от #43

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Само питам

    9 20 Отговор

    До коментар #40 от "Аз съм":

    Ами Крепостна Русия ли предпочиташ да коментира?
  • 44 Раковски:

    11 24 Отговор

    До коментар #3 от "Аз съм от ссср":

    "Който ви освободи, той ще ви пороби"!

    Коментиран от #49, #76

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 защо

    25 7 Отговор
    Някой може ли да ми обясни как се съвместяват "Свободна Европа" със "забранената за излъчване в ЕС телевизия"?
    Предварително благодаря.
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Цончу мекият....

    11 6 Отговор
    Щом ще го затварят значи губим войната...ми ся? 🙉🙈🙊.
  • 51 А МОЧА, кога?

    16 23 Отговор
    В България има 3900 тотема на руският окупатор. Но най емблематичните са МОЧА в центъра на София и някакъв с педалското име Альоша, стърчи над най старият град в Европа – Пловдив.
    Добре де, ама в България не е загивал или погребван нито един руски окупатор!!!
    Знам, че ни е сбъркана логиката, ама чак пък толкова...

    Коментиран от #66, #145

  • 52 Такава им културата...

    10 15 Отговор

    До коментар #48 от "мале":

    ...такъв и центърът! Само пропаганда!
  • 53 Пълзяща руска окупация в България!

    18 23 Отговор
    Най голямото предателство!
    Продажните ни политици намалиха населението на България с 3 милиона българи, но за сметка на това заселиха по морето над 1 000 000 руски генерали и полковници!
    400 000 руски имота по нашето море със собственици предимно руски генерали и полковници, средно по двама жители на имот = 1 000 000.
    Ще минат 10 години да се успокои положението и ще измислят „ референдум“!
    Те са търпеливи, умеят да чакат!

    Коментиран от #146

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 И ние подкреяме

    21 14 Отговор
    руските интереси, защото, благодарение на тях празнувахме 1300 годишна държава, коята сега е разграден двор на път да изчезне ч, брагодарение на "братските" връзки с новите ни "приятели", които ни доведоха до свършек на държавата и превръщатето и в запустял разграден двор с тръни и бодили, които са в порно събранието и тази измет трябва да се орине с добро или на сила. Боклука трябва да си знае мястото на бунещето, а не да управлява.

    Коментиран от #64, #79, #114

  • 56 Много българи работеха в СССР!

    14 22 Отговор
    Рускините мечтаеха да дойдат на топло в България. Хванаха си бг цигани. Изпожениха се. Народиха деца. Затова сега има толкова много русофили!

    Коментиран от #84

  • 57 Кестените

    14 8 Отговор

    До коментар #4 от "Софиянски":

    се славите с природна тъпота и надмеенност без покритие. София е лила село преди 1876г.и такона е станало и сега пълно със селяндури. До 1989г. София бе град да пример сега пълно със селяндури с голямо его и нищожно покритие.
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 яяя

    18 9 Отговор
    кКато скоро падне МАЛО-УМНОТО ПРАВИТЕЛСТВО НА ПРОСТИТЕ ПЕЕЕРАСИ ПП ще ви видя каква песен ще запеете, сега сте мнооооого смели.
  • 60 Затваряй

    14 19 Отговор
    Всичко руско да изчезне от БГ
  • 61 Много работи поставят...

    11 13 Отговор

    До коментар #48 от "мале":

    Поставят на видно място списъците със заплатите и хонорарите на четирихилядниците, поставят инструкциите за пРезидента и копейките, как България по най атрактивният начин да бъде бутната в севроазиатската пропаст, и съвети как да мръзнем, гладуваме и страдаме от ЕС, НАТО и САЩ, еми не са малки постановките.

    Коментиран от #67

  • 62 Споко, в САЩ вече знаят, че

    12 10 Отговор
    сме путинофилска територия!
    Следва продължение...
  • 63 аааа

    20 9 Отговор
    Фашистите забраняват каквото не е правилно според тях. Те закривта и ограничават. ЕС фашисткия съюз се изразява в козируване на тъпнитте на сатанистката Урсузела. каквото кажа, ако не изпълнявате - вие сте лоши, русороби, путинисти! Всеки мало-умен евро-геизер трябва да мрази Русия, вкл. руската култура ида вика с изцъклен поглед Слава Украине. Различното мнение не се зачита, само правата линия на партията!

    Коментиран от #69, #83

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 А СЕМ къде е?

    10 14 Отговор
    Защо по всички оператори и кабеларки вървят руски терлевизии в напрушение на европеските директиви?
  • 66 Каква сбъркана логика бе пич?

    14 18 Отговор

    До коментар #51 от "А МОЧА, кога?":

    Русофилистята препикват от възторг като чуят за убити украинци. Разтапят се като гледат как ракети се забиват в жилищни блокове, не дай боже пък в театри. Падат на колене като чуят само за headреза рамзан кадиров. Потриват ръчички като гледат как Днепър залива стотици кв.километри украинска земя. Те на пу Т лер паметници му вдигат още жив, ти за логика говориш. Няма логика. Има само безмозъчен нагон да се кланят на насилието и убийствата! Това символизират съвецките тотеми у нас!
  • 67 ОАА

    22 10 Отговор

    До коментар #61 от "Много работи поставят...":

    А американското посолство директно избира бълггарското правителство. Голям кеф, голяма свобода и димокрасъи, йеее. НЕ ВИ ЛИ Е СРАМ, БЕ.

    Коментиран от #74

  • 68 фактите

    19 11 Отговор
    Руската култура им пречела била, а не ви ли пречи, че от Козяк се намесват във вътрешните работи на България, а ПП и ДБ са продажни уурроди, които изпълняват заповедите на американския посланик?! АМЕРИКАНСКИЯ ПОСЛАНИК Е МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ НА БЪЛГАРИЯ В МОМЕНТА.

    Коментиран от #71, #78

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 УКРАЙНА🇺🇦ха ха ха

    9 20 Отговор
    Абсолютно ДА всичко свързано с рашистите трябва да се махне

    Коментиран от #160

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Просто решение...

    11 11 Отговор

    До коментар #64 от "мале":

    ...за прости хора: американците на взеха всичко. И забравяме за луканов, за СИК, ВИС, ТИМ, МУЛТИГРУП - деца на луканов и любен гоцев. Забравяме за ахмед меди доганов агент на КГБ Сава който раздава порциите, за Делян Бекапеевски, за Ковачки, за Марешки, за георги гергов и още хиляди руски възпитаници в политически и стопандкия "елит".

    Коментиран от #167

  • 73 Така,така,

    13 11 Отговор
    внимавайте какво правите,че американците няма да са вечно тук,за да ви пазят!В Белене всичко се пази за вас!

    Коментиран от #82, #181

  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Миии

    14 6 Отговор

    До коментар #44 от "Раковски:":

    значи викаш, в студената война нато победи и ни освободи от ссср..и пороби.
    бе като се замисля си прав ))
  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Смерш

    9 15 Отговор

    До коментар #68 от "фактите":

    Хайде-хайде! Купейкин е през ден в съветското посолство с митрофаница. Да не би да си разменят рецепти за пелмени?
  • 79 Българин

    12 13 Отговор

    До коментар #55 от "И ние подкреяме":

    Благодарение на Русия ви има единствено вас, петата колона на Москва от национални предатели и българофоби!
  • 80 нннн

    22 7 Отговор
    Агитацията у пропагандата по байтошово време ме дразнеха. От сегашната ,,демократична" ми се повръща.

    Коментиран от #89

  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Бай Яни

    9 12 Отговор

    До коментар #63 от "аааа":

    Московскомонголската култура,ядене ,пиене и бои до П.О.С.И.Р.А.Н.Е.👻💀
  • 84 Купейкин

    10 10 Отговор

    До коментар #56 от "Много българи работеха в СССР!":

    Мама и тати са от тях
  • 85 Не си Българин

    15 4 Отговор

    До коментар #24 от "Българин":

    Прочети книгата, че пляскаш големи глупости

    "По време на режима на Стамболов се случва събитие, което се оказва пагубно за него. Областният управител на Варна Иван Драсов заминава за изложение и възползвайки се от това, Спас Турчев арестува Капитан Петко войвода на 27 юли 1891 г. След близо едномесечни мъчения войводата едва успява да оцелее. После е изпратен в Трявна. Връщайки се след време във Варна, установява, че почти всичките му спестявания са изчезнали. И така, буквално в нищета, той живее до последния си ден.

    Коментиран от #118

  • 86 Павел пенев

    15 8 Отговор
    Няма смисъл да затваряте руския културен център. Достатъчно е да го направите американски културен център и да чакате култура от Америка,както се чака от умрял писмо.

    Коментиран от #95, #96

  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 Павел пенев

    6 5 Отговор

    До коментар #4 от "Софиянски":

    Ако си Стефан Софиянски разбираме твоята простащина.
  • 89 Прокопий

    5 8 Отговор

    До коментар #80 от "нннн":

    Да, от руско-демократичната най-много! Невероятен оксиморон...
  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 Затова ли

    9 10 Отговор
    Русофилите ни са толкова кОлтОрни
  • 92 АУУУУУ

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "ОТНОВО МНЕНИЕ ОТ ХОРА":

    АЗ ПЪК НЕ ЗАЧИТАМ ТВОЕТО МНЕНИЕ
  • 93 пламен

    7 12 Отговор
    Това е шпионски тумор който незабавно трябва да бъде изрязан.
  • 94 Такива тъпанари

    14 8 Отговор

    До коментар #17 от "Каква култура бе, батко?":

    като теб, е добпе да не се изказват. Руската култура не свършва с революцията, а прэдължава и до днес. Украинските нацисти свалиха паметниците дори на тези които са родени в градовете на Украйна преди тя идобщо да е съществувала като република от Русия.
  • 95 Много си прав

    7 18 Отговор

    До коментар #86 от "Павел пенев":

    По лесно е да му се драсне клечка кибрит ,и яко дим да го няма ,ама русофилите как ще се окулторявате
  • 96 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 97 А50

    15 10 Отговор
    От Свободна Европа нищо свободно не остана

    Коментиран от #99, #165

  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 101 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 104 Българин

    11 10 Отговор

    До коментар #98 от "За разлика от вас":

    Личи ти по речника, че си закърмен с "великата руска култура"! То фитнес, то толерантност, то ерудиция и човеколюбие. Сигурно си и православен християнин, пазител на традиционният морал.

    Коментиран от #107

  • 105 За всички непрочели

    11 6 Отговор
    "Работата им официално беше прекратена в Словения, Словакия, Хърватия и Румъния.
    👉 А в Европейския парламент тече дебат могат ли да бъдат закрити всички такива центрове в ЕС. 👈
    Що се делите на Балкани и ЕС бре?
  • 106 Българин

    14 17 Отговор

    До коментар #103 от "слава на братска русия":

    Да славиш Русия, да подкрепяш психопата Путин и руските терористи и садисти една година след началото на войната, след руските зверства и разрушените от тях градове, след убитите над 500 украински деца означава да си същество със силно увредени представи за морал и общочовешки ценности. Или по накратко морален ypoд, при който понятията за Добро и Зло са обърнати наопъки.
  • 107 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

    7 2 Отговор

    До коментар #104 от "Българин":

    Фитнеса какво общо има с културата бре философ?

    Коментиран от #110

  • 108 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 109 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 110 Българин

    1 3 Отговор

    До коментар #107 от "🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣":

    Коректора си прави шеги, чети ФИНЕС!

    Коментиран от #111

  • 111 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

    0 1 Отговор

    До коментар #110 от "Българин":

    Извинен си,благодаря!
  • 112 йхнкхйких

    10 10 Отговор
    Ами да тия от азов са фашисти вижте им татуировките
  • 113 Маркиз Астолф дьо Кюстин

    9 14 Отговор
    “Там /в Русия / нищо не е ставало и не е плод на историческо развитие. Там всичко става по волята един самодържец. Лицемерие цари от низините, от последния мужик , до върха на управлението, имитация на европейска култура и ценности . По една единствена причина – честолюбие и ненавист към Европа. С една единствена цел– да станат могъща нация, да завладеят света. Тиранията и робския характер на руснаците водят до една всеобща жестокост – от царя над подчинените му, до мужика, до всеки един над друг в семейството. Това е нация жадуваща за господство над другите и което е тревожно – тя е способна да го направи. Ако мерим величието на целите с количеството на жертвите , готови да се дадат за постигането им, то тази нация е способна да завладее целия свят и да разруши цивилизацията му. Страна , чиито морета не са обхванати от лед само по няколко месеца в годината, а обитателите и – сковани в леда на душата целогодишно. Страна , обхваната от “небитност” не само по отношение на Европа, а изостанала даже и от Азия. Страна на безполезните формалности, където богатите не са съграждани на бедните, където няма правосъдие, а в армията цари страшно зверство, а полицията винаги е готова да измъчва, но никога да помогне. Страна на нищожно, излишно, безконечно множество чиновници.”
  • 114 "1300 годишна държава"

    7 10 Отговор

    До коментар #55 от "И ние подкреяме":

    Два века византийско робство.
    Пет века турско робство.
    50 години вносни княз и цар.
    45 години сесесерско робство.
    34 години роби на кой ли не.
    Напразно си празнувал.
  • 115 Алексей Толстой

    11 12 Отговор
    „Аз не се гордея, че съм руснак, покорявам се на това положение. Ако преди да се родя, Бог ме беше попитал: Графе, избери си народ, сред който да се родиш, бих му отвърнал: Ваше Величество, където на Вас ви е угодно, само не в Русия! И ми се иска да се хвърля на земята, да се гърча в отчаяние от това, какво сторихме ние с талантите, които Бог ни е завещал и какво зло сме сторили на света“.
  • 116 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 117 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 118 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 119 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 120 Павел пенев

    16 13 Отговор

    До коментар #96 от "мале":

    Елита по Татово време почиваше у нас и имаше право на това, защото създаде една правова и икономически модерна държава на 27 място по стандарт на живота. А сега нямаме държава, но имаме елит като Кирчо,Кокорчо, Боко, Роко и Коко на които можеш да се радваш ежедневно.
  • 121 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 122 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 123 3568

    14 15 Отговор
    Не само тъпия културен център, а и имената на улиците, руската църква и всякакви подобно унижаващи ни руски символи.
  • 124 оня с коня

    15 14 Отговор
    България ОФИЦИАЛНО е обявена от Русия за "Вражеска държава",а Руските Ракети - съответно насочени към Територията ни поради факта че сме в НАТО.Руската Пропагандна машина бълва Дезиформация за БГ 24ч в Денонощието ни,а Партия "Възраждане" - щедро финансирана от Руснаците вече успя да се намърда в НС и РАТУВА АКТИВНО за излизането ни от ЕС и НАТО с цел ОТНОВО да бъдем поробени от Русия под формата на "Освобождение".Затова и както изчезнаха Руските Коли и Техника от Пътищата ни и Магазините,така и всичко Руско СЛЕДВА ДА БЪДЕ ЗАКРИТО,а всякакви Паметници напомнящи за Руския 45г. Гнет следва немедлено да се демонтират.Колкото до 500 -те Хиляди Руски Имота в България - те следва да бъдат НАЦИОНАЛИЗИРАНИ на "Ползу Роду" така,както го направи целия Запад.

    Коментиран от #205

  • 125 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 126 Толкова прости

    9 6 Отговор
    И злобни майкопродавци и продажни боклуци не сме имали никога!
    Как пък бащите ви не туриха по един балон преди всяко удоволствие....
    Но...ще дойде ден,и поколенията направени от вас ще плащат...и то скъпо...!
  • 127 Реалист

    13 12 Отговор
    Всички петоколоници шпиони от НПО Америка за България и Разтворено общество отивате в Белене

    Коментиран от #132

  • 128 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 129 еко

    10 11 Отговор
    Затваряне на руския клуб е отнемане правата на гражданите , които харесват руската култура и ще бъде фашистки акт . Точно тази политика на омраза и отричане на всичко руско , налагана оу режима зад океана , доведе до войната в Окрайна . Русия беше отворена към Европа за бизнес и културен обмен , но неолибералите не я искат като равностоен партньор , искат я подчинена . ...и никой освен продажните правителства не вижда Окрайна като “ жертва“ , а като изпълнител на изкуствено създаден нацизъм , насочен към Русия.
  • 130 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 131 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 132 Аз бих бил

    5 10 Отговор

    До коментар #127 от "Реалист":

    по радикален...но и Белене ще свърши работа като за начало...
    Има време...и на никой няма да му се размине!

    Коментиран от #169

  • 133 Аксаков

    10 7 Отговор

    До коментар #118 от "слава на капитам пейско войвода":

    Аксаков

    „Всяко тържество на българите е смърт за Русия. Балканските държави не трябва да имат нищо свое. Те трябва да бъдат притежание на русите или, по-ясно казано, те трябва да бъдат погълнати от русите!”
  • 134 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 135 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 136 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 137 Няма дъно!?

    10 10 Отговор
    Не, това не е пълзящ фашизъм. Това си е обикновен фашизъм в действие. Да ни пита човек защо унищожихме държавата си, защо позволихме децата ни да живеят в несигурност и лъжа...Това ли е демокрацията, за която скачахме по площадите?

    Коментиран от #140

  • 138 Спас Турчев...

    1 9 Отговор

    До коментар #118 от "слава на капитам пейско войвода":

    Пак ще ти тупам гащите...петкольо...
  • 139 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 140 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 141 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 142 Не бе тъпанар

    9 9 Отговор

    До коментар #48 от "мале":

    не им разрешават нищо руско са представят, дори и такива великолепни класики като сповенатите от теб, защото и то е считано за пропаганда и поддръжка на Русия.
  • 143 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 144 Христо

    9 10 Отговор
    Как така ще го затварят, какви са тия фашистки пориви!

    Коментиран от #154

  • 145 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 146 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 147 Свети Кирил

    8 3 Отговор

    До коментар #11 от "От руския "културен" център нямаме нужда":

    е бил византийски монах. Бил е много начетен, образован, владеел е много езици. Бил е натоварен от властите да създаде азбука за славяните, за да бъдат преведено Свещеното писание на славянски език. И той се е справил с тази работа.

    Коментиран от #149

  • 148 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 149 Климент Охридски

    10 2 Отговор

    До коментар #147 от "Свети Кирил":

    Е създал българската азбука!

    Коментиран от #207

  • 150 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 151 Сър Пичук

    10 7 Отговор
    Ако затворят РКИЦ нашите рашисти и петоколонници ще имат едно място по-малко за да се дрогират с путинова пропаганда и да се нахъсват да рушат съвременна Бългаария.
  • 152 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 153 инженер

    7 6 Отговор
    а не може ли просто да му сложа няколко сандъка тротил?

    Коментиран от #156

  • 154 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 155 Чудя се дали

    11 6 Отговор

    До коментар #64 от "мале":

    си заслужава да ти се отговаря. Кревиковци я затвориха, защото СДС отрекоха всичко руско още тогава и пуснаците спряха доставката на руда необходима за производството на метали, датвориха и фериботната връзка Варна - Иличовск по която пристигаха вагоните с руда и въглища дори от Донбас. Всички без изключения партии отрекоха всичко руско и така продължават до сега.
  • 156 Преди няколко месеца

    7 4 Отговор

    До коментар #153 от "инженер":

    В Кипър го бяха подпалили.
  • 157 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 158 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 159 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 160 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 161 Аспарух

    14 9 Отговор
    В тази дива и варварска страна Русия ,култура няма.Има варвари убиващи, изнасилващи и грабещи от хладилника до носено дамско бельо и тоалетни чинии.
    Даже класиците им от Достоевски до Горките и Булгаков са описали своя народ като варварски, бродещ по Европа и разрушаващ всичко по пътя си.
    Днешните путлерасти са достойни наследници на героите на Булгаков Шариков и Швондер.
    На нашенските безродни русороби им пожелавам да гледат филма Собачее сердца и да се припознаят с главните герой Шариков и Швондер.

    Коментиран от #163

  • 162 Въпрос.

    10 9 Отговор
    Свободна ли е "Свободна Европа "? И още: Свободна ли е Европа?
  • 163 Аспарух

    9 6 Отговор

    До коментар #161 от "Аспарух":

    Да затвориш РКЦ на безкултурната страна Рашистан
  • 164 Свободна европа

    10 10 Отговор
    Пълни глупости.
    Спряха ми руските тв канали за да ме облъчват с техните информация,това ли е свободната Европа.Не .такава свобода не искам.

    Коментиран от #166

  • 165 Е па заминавай

    8 5 Отговор

    До коментар #97 от "А50":

    За Камчатка.Там ще дишаш Свободата и руската култура.
  • 166 Гледай

    4 4 Отговор

    До коментар #164 от "Свободна европа":

    Алфа и Евроком.Все същата пръдня.
  • 167 Тези са

    8 3 Отговор

    До коментар #72 от "Просто решение...":

    отрепките, миито деца доведоха Бг до фалит и са продажни лай. а били и преди 10.11.89 и след това изплуваха като такива, а сега и техните наследници. На такива се кадва гьос бояджии или фурнаджийсщи лопати. В една песен Г Мамалев пееше........ аз ще съм с тез които са на власт......., та тези и преди и сега са такива и ще останат с всеки който е на власт, само и само и те да са. Тези са били за Русия когато им е било изгодно и са гризли кокала, после се превърнаха в първи врагове и приятели на новите господари американците и се отказаха от дипломите от руските висши заведения и завършиха американски такива за да са пак на власт. И така тези пак ни управляват в угода на новите ни господари с тази разлика, че от 33 години има само рушене и никакво градене.
  • 168 ..и се опитват

    3 1 Отговор

    До коментар #158 от "мале":

    да научат останалият свят на същото.
  • 169 дебих

    2 0 Отговор

    До коментар #132 от "Аз бих бил":

    къдя си мрфке
  • 170 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 171 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 172 Фанфан

    5 5 Отговор
    Някой знае ли тази руска тьотка Снежана Тодорова каква журналистка е? Да не би да е завършила в Москва и там да е вербувана? Как може такъв човек да е лидер на журналистите в България...Това значи, че тук няма абсолютно никакви журналисти!
  • 173 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 174 и що не продължи

    5 1 Отговор

    До коментар #171 от "мале":

    а къде беше захари стоянов през руско-турската война?!? в опълчението или ....?!?
  • 175 А вие не

    4 4 Отговор

    До коментар #82 от "мале":

    забравяйте какво се случи с вас след 1944г.Нали знаеш историята се повтаря.Като гледам ква ингелегенция сте си правя извода, че такава е била в Белене и след 1944г.

    Коментиран от #182

  • 176 Ай стига бе,

    7 4 Отговор
    руснак и култура - паднала маса са !
  • 177 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 178 Мдаа

    5 4 Отговор
    Така както КГБфилите в България не са никакви русофили, така и путлеровия център за дезинформация няма нищо общо с руската култура.
  • 179 ЕДГАР КЕЙСИ

    7 4 Отговор
    РУСКИ КУЛТУРЕН ЦЕНТЪР ........ СРЕДИЩЕ НА КОМУНЯГИ И УБИЙЦИ ....... ФАКТ !
  • 180 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 181 Амиии

    3 1 Отговор

    До коментар #73 от "Така,така,":

    без да те пита някой сам си показваш тъпотията, а тя непознава , какво е морал , патриотизъм, тя е в услуга на предателството с извличане на ползи от това!
  • 182 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 183 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 184 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 185 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 186 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 187 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 188 Аватар

    8 1 Отговор
    Иска ми се да прочета анализ от ,,Свободна Европа" за причината за закриването на българските културни клубове в РСМ.
  • 189 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 190 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 191 Като сега ли

    7 6 Отговор

    До коментар #96 от "мале":

    в Украйна снимките с бременната жена с обинтована глава сред руините на техническа сграда разрушена от укрите и представена като родилен дом, а в действителност същата жена в ингервю след раждането в Донецк обясни фейк снимките направени от укрите и американски и западни телевизий или инсценировката с русща ракета избила над 50 цивилни включително и деца в Краматорск, а то тъпите украинци бяха снимали и табелата показваща завода в който е произведена и той ха украински. Те такива фейкове е имало и преди както и сега. А много пъти съм минавал край американската легация но заради автомобилите, които така и не ми станаха любими защото както и савата им страна, така и те бяха помпозни отвън и архаична база отвътре. И никой не ме е спирал ако това за което казваш е от преди средата на 70-те.
  • 192 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 193 Да но има

    5 6 Отговор

    До коментар #182 от "мале":

    нелика и силна Русия, която нява да си остави децата на хищниците.

    Коментиран от #199

  • 194 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 195 ЕДГАР КЕЙСИ

    6 7 Отговор
    РУСКИТЕ БОЛШЕВИКИ СА ........ ПАТОЛОГИЧНИ УБИЙЦИ ........ ФАКТ ! ....... ЧЕТЕТЕ ТРАГИЧНАТА ГИБЕЛ НА ........ ИМПЕРАТОР НИКОЛАЙ ll И ЦЯЛОТО СЕМЕЙСТВО ! ! ! !
  • 196 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 197 яаяяяя

    9 3 Отговор
    Да ви питам тука дето лаете и плюете против руската култура и всичко руско. Трябва ли Делян Пеевски от списъка Магнитски да е на първие ред на парламента и да прави правна и конституционна ремофрма? Тона ОК ли е според вас? Това ви харесва? Тенкю, ПП/ДБ/ГЕРБ. Евроатлантическите партии!

    Коментиран от #200

  • 198 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 199 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 200 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 201 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 202 456

    7 2 Отговор

    До коментар #198 от "Тези машини":

    Точно така, плюс всяка държава от СИВ и Варшавския договор имаше полза от членството, а не като сега само задължения и да дава, да дава, а сега и за арзни измислен истрани като Украйна, която ни е точно никоя.
  • 203 52525

    11 2 Отговор

    До коментар #200 от "мале":

    Ми не ми се връзва. Връзва ми се, че като дойде американския посланик и Киро и Кокоро направиха правителство, а Герб им клекна под опашката. Е това ако не е колониална страна нашата, какво е? 16 години ЕС - мизерия и беднотия, руини.

    Коментиран от #204

  • 204 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 205 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 206 Затваряйте, забранявайте, заглушавайте

    7 4 Отговор
    Това със сигурност значи, че руснаците са прави и ни стават още по-симпатични и ще гледаме RT тайно, както слушахме Свободна Европа навремето...
  • 207 Климент Охридски

    4 0 Отговор

    До коментар #149 от "Климент Охридски":

    е бил монах, притежавал е стилен краснопис, бил е усърден в преписването на вече преведените и написани на кирилица текстове. Тогава книгите са се преписвали от монаси-книжовници В този смисъл неговата заслуга наистина е голяма.
  • 208 българофил

    7 3 Отговор
    България е "непричом" по отношение на повода за войната на Русия с Турция, която е единадесетата поред война, в една многогодишна военна интрига между тях! Предишните войни са водени от страната на Кавказ, но за тая война, Русия си поставя цел, да стигне до Босфора и Дарданелите, което пък изисква минаване през българските земи! Това и дава предимство да подсили армията си, с помощта на българските опълченци, които дават своя дял за победата над Турция! Интересен обаче е факта, че след завършването на войната, България изплаща на Русия, компенсации, възлизащи, по равностойност на 35 тона злато! Независимо от това, Русия продължава да се държи, сякаш нищо не сме й дали!

    Коментиран от #215

  • 209 ЧЕ ЩЕ ГО ЗАТВОРИТЕ ТОВА Е ЯСНО

    4 7 Отговор
    НО ЗАЩО ЩЕ ГО ПРАВИТЕ АМЕРИКАНСКИ КУЛТУРЕН ЦЕНТЪР КАТО ТОВА ЩЕ Е СМЕШНО И АБСУРД !
  • 210 ДОРИ КОГАТО БЯХМЕ ВЪВ ВОЙНА С РУСИЯ

    7 7 Отговор
    НЕ СМЕ ЗАТВАРЯЛИ И ГОНИЛИ РУСНАЦИ ОТ ПОСОЛСТВА И ЦЕНТРОВЕ КЛУБОВЕ И ТН ! ТОВА СЕГАШНОТО Е ДОСТА ПОШЛО ГРОЗНО И ПРЕСТЪПНО - ДА НЕ ГОВОРИМ ТОГАВА ЧЕ СМЕ ДЕМОКРАТИ ! ТОВА СИ Е ЧИСТ ФАШИЗЪМ !

    Коментиран от #212

  • 211 ЗАТОВА ЛИ ДОЙДЕ НОВИЯ АМЕРИКАНСКИ

    7 5 Отговор
    ГУБЕРНАТОР , ДА ЗАТВАРЯ РУСКИ СГРАДИ ........ ЧЕ ДА БЕШЕ СТАНАЛ ТОЙ ПРЕМИЕР ТА ДА МЛЪКНЕМ И ДА МУ СЕ ЗАКЪЛНЕМ ВЪВ ВЯРНОСТ , НА ПЪТ ЗА УКРАЙНА ........... ДА БЕШЕ ДОШЪЛ ДА НИ ДАДЕ САМОЛЕТИТЕ ИЛИ ДА ВЪРНЕ ПАРИТЕ БОКЛУКА !
  • 212 коми терористи

    6 6 Отговор

    До коментар #210 от "ДОРИ КОГАТО БЯХМЕ ВЪВ ВОЙНА С РУСИЯ":

    Не само,че трябва да се затвори всичко руско,но и трябва да се нарежат и всички паметници на руския окупатор и да се върнат във фашистка русия.Русия е терористична и фашистка държава,която е и враг на България.Никаква толерантност към враговете на България и тяхната пета колона от национални предатели ! Добре,че българските служби вече се задействаха и всички русофилски предатели подлежат на арести,съд и депортация.
  • 213 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 214 Щирлиц

    1 1 Отговор

    До коментар #38 от "Чичак":

    Наистина си изтъпял!! кога успяха да ви промият мозъците колкото и да са останали?! ти гледай малко и други новини, не само тези които ти пуска запада. Малко да се ограмотиш и да не блестиш така с твоята глупост!!
  • 215 Русия губи и тази война

    4 2 Отговор

    До коментар #208 от "българофил":

    В поредната завоевателна руско-турска война от 1877г за окупиране на Балканите, Босфора и Дарданелите , Русия използва само малка част от българското население като пушечно месо от опълченци, но въпреки голямата си и дългогодишна подготовка за война, Русия не успява и не постига поставените си завоевателни цели за превземането на Истанбул с окупиране на Босфора и Дарданелите и за победата над Турция и руската завоевателно военна агресия е спряна в източна Тракия , а Русия е принудена да търси мир и да подпише набързо унизителния Санстефански мирен договор..!
  • 216 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 2 Отговор
    Русия е фашистка държава.