9 Юни, 2023 16:00 1 449 9

Освен, че е превзела прокуратурата, политиката май я е и обладала

  • висш съдебен съвет-
  • главен прокурор-
  • отстраняване-
  • иван гешев

Да искаш отстраняване на главен прокурор заради израза "политически боклук" е меко казано несериозно, политическите мотиви прозират ясно

Освен, че е превзела прокуратурата, политиката май я е и обладала - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

14 часа заседание на Пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС) по отстраняването на главния прокурор Иван Гешев. На това станахме свидетели в четвъртък от 9,30 ч. сутринта почти до полунощ.

Кадровиците се оплетоха първо в процедурни въпроси, а след това се заиграха и на полето на „разпита на свидетели“ в една чисто административна процедура, но практиката членовете на съвета да дебатират продължително и понякога излишно протяжно не е новина. Други няколко детайла от заседанието обаче направиха ярко впечатление. Най-важният и най-съществен за състоянието на правосъдието у нас е този, че политическите мотиви зад искането за отстраняване на главния прокурор буквално прозираха като поставени на витрина на лъскав бутик. Сигналите за това не са никак малко още от времето на първото искане на шестимата членове на Прокурорската колегия, което дойде часове след като кандидат-премиерът на ГЕРБ Мария Габриел обяви, че лично ще се заеме с отстраняването на Гешев от поста. Това убеждение допълнително се затвърди в четвъртък и колкото ѝ определени членове на Пленума да твърдят, че са обидени от публичните съмнения за натиснат от политическата класа бутон, случилото се доказва именно тази теза.

Какво видяхме от тези 14 часа? Видяхме как същите тези хора, които преди 3 години избраха двукратно Иван Гешев за главен прокурор, след като президентът го върна във ВСС, сега буквално се извъртяха на 180 градуса и вече не мислят, че той не отговаря на професионалните и етични стандарти. Не само това – същите тези членове на съвета защитиха Гешев и от две последователни искания на двама различни правосъдни министри за неговото отстраняване, последното от които беше преди по-малко от година. Какво изведнъж накара същите тези хора вече да искат главния прокурор да бъде освободен, при това с меко казано несериозния мотив, че е изрекъл публично думите „политически боклук“, не може да се каже със сигурност, но говори много за морала.

Освен липсата на каквато и да е яснота как така шестимата прокурори във ВСС, които искат отстраняването на Гешев, преживяха толкова рязък катарзис по отношение на главния прокурор, буди съмнение и изненадващото им решение да оттеглят първото си искане за неговото отстраняване, при това почти по средата на заседанието и без каквито и да било мотиви.

Какво би могло да ги накара така мистериозно да се откажат от първото си искане и да настояват Гешев да бъде отстранен само защото е казал нещо, което и без друго се споделя от почти цялото гражданско общество, а често е било употребявано и от политически лица спрямо техни опоненти? Много просто – бързат. Съвсем отделен е въпросът, че изглежда с оттеглянето на първото си искане, шестимата кадровици просто признават и неговата несъстоятелност.

Какво налага това напористо бързане също не е ясно, но изглежда има връзка с обявеното за 12 юни пътуване на Гешев до Европарламента, където се очаква той да говори пред евродепутатите за поредица шумни дела, сред които и небезизвестните „Барселонагейт“ и делото за пачките и кюлчетата. Всъщност, ако това е и единствената причина ВСС да препуска толкова да насрочи възможно най-скоро следващо заседание за обсъждане и гласуване на освобождаването на Гешев, само допълнително би потвърдило, че политиката не просто се е настанила в кадровия орган на съдебната власт, а го е обладала напълно. И че е време да излезе от там, ако искаме наистина да живеем в правова държава,

Дали все пак членовете на ВСС ще запазят достойнството си и ще опровергаят спекулациите, че някои политически лидери са им натиснали бутона „Enter” за отстраняването на Гешев, предстои да разберем идната седмица. Въпросите защо сега и защо с такава скоростност обаче ще останат и отговорите им ще се дължат от шестимата членове на Прокурорската колегия, които до вчера се събуждаха подкрепяйки главния прокурор срещу политическите атаки срещу него, а днес – вече са част от политическата война „Анти-Гешев“.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Зеленски съм - време за яка просия

    9 0 Отговор
    Да, по всичко изглежда, че прокуратурата е обладана от политиката...там, изотзаде.
  • 2 мафията

    8 0 Отговор
    В случая - "политиката" значи мафията! Хората, одобрявани в разни посолства да ни водят към "демокрация"!
  • 3 истина е

    9 0 Отговор
    ВСС е с този който и дава милионите .До сега беше боко-тиквата !!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Доктор луднал

    3 1 Отговор
    Каскета държеше да бъдат разпитани свидетели за емоционалното психическо състояние след като е получил заплашителното писмо. От разпитите стана ясно че каскета бил афектиран и заради това състояни е изрекъл тези думи. Излиза че имаме главен прокурор, който не се владее а в конституцията е записано точно това качество като условие за пригодност.

    Коментиран от #7

  • 6 Прокуратурата

    3 0 Отговор
    Вярно ! Политиката ме обладава редовно! Но, това ми доставя удоволствие!
  • 7 Кукловод

    0 2 Отговор

    До коментар #5 от "Доктор луднал":

    Ще го махнем! Теб , ще сложим!

    Коментиран от #8

  • 8 Нескопосано предложение

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Кукловод":

    Ако не беше "Кукловод" можех да приема.
  • 9 Глей сига

    1 0 Отговор
    НИ МООА ДА СХВАНА ГЕШЕВ ДО СЕГА ЛЪГА И МАЗА И БЕШЕ ГЛАВЕН ПРОКУРОР ВЕДНЪЖ КАЗА ИСТИНАТА И ИСКАТ ДА ГО МАХНАТ НЕ ЧЕ НЕ Е БО...ЛУК НО И ТИЯ ОТ ВСС СА СЪЩИТЕ ОТПА....ДЪЦИ