Last news in Fakti

3 Юли, 2023 16:00 1 162 5

Аналитикът Дмитрий Дризе за възможността за преговори между Русия и Украйна: „Чудесата се случват някой ден“

  • аналитик-
  • дмитрий дризе-
  • възможност-
  • преговори -
  • русия -
  • украйна

Основното условие Русия да подкрепи гаранциите за сигурността на републиката от Запада е именно това, което активно се обсъжда сега. Тоест ще признае украинската държавност и вероятно в границите от 1991 г. Но връщането към тях може да не се случи сега, а, да речем, след известно време

Аналитикът Дмитрий Дризе за възможността за преговори между Русия и Украйна: „Чудесата се случват някой ден“ - 1
Снимка: "Комерсант FM"
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Тайното посещение на шефа на ЦРУ в Киев стана една от най-ярките теми на изминалия уикенд. Според The ​​Washington Post Уилям Бърнс е обсъждал нов мирен план. В същото време, според изданието, Бърнс е разговарял по телефона с ръководителя на Службата за външно разузнаване Сергей Наришкин. Ръководството на Украйна не потвърждава нищо подобно. Политическият коментатор на "Комерсант FM" Дмитрий Дризе смята, че Вашингтон наистина предлага на Москва да смекчи позицията си.

Washington Post, позовавайки се на свои информирани източници, съобщи, че директорът на ЦРУ Уилям Бърнс тайно е посетил Киев, където се е запознал с таен мирен план. Изводът е, че до есента Украйна си връща значителна част от загубените територии, стига до границите с Крим или полуостровът е в обсега на украинската артилерия и след това започват преговори с Москва.

Основното условие Русия да подкрепи гаранциите за сигурността на републиката от Запада е именно това, което активно се обсъжда сега. Тоест ще признае украинската държавност и вероятно в границите от 1991 г. Но връщането към тях може да не се случи сега, а, да речем, след известно време.

Също така, според вестника, Бърнс е провел телефонен разговор с колегата си Сергей Наришкин. Какво са обсъждали не е ясно. Въпреки това, самият факт на тяхното общуване се представя, ако не като сензация, то като известен положителен момент: те казват, че ако страните говорят помежду си, това означава, че не всичко е загубено.

Като начало трябва да се каже, че всичко това се е случвало и преди - и тайни посещения, и тайни срещи. Но резултатът е същият – пълното му отсъствие. Известна е и официалната позиция на администрацията на Володимир Зеленски - пълно изтегляне на руските войски от територията на страната и едва след това разговор.

Въпреки това тук се вижда известен сигнал към Кремъл, че диалогът все още е възможен. Но при какви условия? Той всъщност действа така: има група посредници и африкански държави, и Ватикана, които се опитват по някакъв начин да установят контакт.

Ако обаче всичко това отново се провали, тогава конфликтът автоматично преминава на ново ниво - това е основното послание.

Ако не, тогава Украйна ще получи самолети от ново поколение като F-16, ракети с голям обсег и бомби в търговски количества и много други.

Вече имаше съответни публикации в медиите. Ако говорим за Съединените щати, тогава има определено търсене на решителни действия. Най-малкото, защо не критикувате администрацията на Джо Байдън за нейната мекота.

Освен това остават само 10 дни до преломната среща на върха на НАТО. Партньорите все още трябва да измислят нещо относно украинското членство в алианса. Или ,по-скоро, не искат да измислят нищо, но трябва. А Киев натиска - заплашва тотално да бойкотира събитието, ако няма съзнателно решение.

И какво поръчвате? Самолетите също не искаха да доставят танкове, но в крайна сметка се случи това , което се случи. Затова би било много желателно за всички Русия да смекчи позицията си и да се съгласи на преговори, макар и задкулисни.

Но не изглежда, че нещо подобно ще се случи. Въпреки че, както се казва, някой ден се случват чудеса. Както и да е, няма много време за размисъл. Върхът е сега, а есента е точно зад ъгъла. Това е само примерът, когато събитията се развиват независимо от желанията на участниците.

Всеки конфликт не отнема много време, за да започне, но се случва, че е невъзможно да се спре. Всичко изглежда толкова просто, но в крайна сметка се оказва, както винаги. И има много исторически примери за това. Междувременно има очевидна тенденция - Западът работи в тясно сътрудничество с източните партньори на Русия - моли, изисква от тях да повлияят на руската позиция. И те, като че ли, мислят и оценяват шансовете. Те също явно не са доволни от всичко, което се случва.

Телеграм канал "Комерсант FM"

Превод и редакция : Оля Ал-Ахмед


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    5 3 Отговор
    Медведицата може да си позволи да чака в бърлогата, колкото е нужно. Наесен Западът влиза в рецесия. Ще стане не толкова благосклонен към украинското фиаско и ще допусне фатална грешка.

    Коментиран от #3

  • 2 хихи

    2 1 Отговор
    Шефът на ЦРУ очевадно не ял с Мечка дренки...
    Хи хи
  • 3 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    2 3 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Нали запада бе влязъл в рецесия.....Сега ,наесен ли влиза,а ганчоо-овца?Гоуеми сте ЕЕЕкономисти,ганчоооо......
  • 4 Стига глупости и лъжи

    5 1 Отговор
    Всички отдавна са наясно че марионетно то управление на Украйна не представлява волята и не защитава интересите на украинския народ, а изпълнява и защитава интересите на САЩ, и докато това управление не бъде сменено Украйна ще страда и мир не може да има
  • 5 3.14К

    6 1 Отговор
    Няколко дни преди срещата на НАТО във Вилнюс, психопата-нароман ще удари по атомна централа и ще обвини руснаците. Това са уточнявали от ЦРУ най-вече с Ермак, който е човекът на щатите и важният играч. Наркомана още си ограе ролята на "голобородко", но за съжаление ни води към ядрена катастрофа.