Last news in Fakti

8 Юли, 2023 13:03 3 671 43

ПП-ДБ губят подкрепа не заради участието на ГЕРБ в правителството, както твърдят от "Маркет линкс"

  • пп-дб-
  • подкрепа-
  • проучване-
  • маркет линкс-
  • правителство-
  • герб

Първата причина е ,че ПП последователно вече две години показват че нямат визия , идеи и планове за развитие на България , както и възможности да управляват ефективно

ПП-ДБ губят подкрепа не заради участието на ГЕРБ в правителството, както твърдят от "Маркет линкс" - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Маркет линкс излезе с проучване ,според което ПП -ДБ имат обществена подкрепа от 18 .2 % , с около 6 % по -ниска от тази на ГЕРБ ,която е 23.9 % . Същите правят извода ,че това намаляване на обществената подкрепа към ПП -ДБ е поради подкрепата от ГЕРБ на правителството на ПП ДБ ,в което ГЕРБ имат само един представител . Останалите партии запазват кредитния си рейтинг , включително и БСП, която се стабилизира на 7.7 % обществен статус.

Ако приемем данните за обществената подкрепа на отделните партии за верни , не мога да се съглася с изводите ,че ПП и ДБ губят обществена подкрепа, поради коалицията им с ГЕРБ . Това, че ПП и ДБ успяха да направят редовно правителство като втора политическа сила и договориха подкрепа от ГЕРБ , не е и не може да бъде причина за падане на общественият им авторитет.

Причините са много и различни и основната не е тази , че успяха да направят редовно правителство с подкрепата на ГЕРБ.

Ще се опитам да споделя някои от основните причини, според мен ,с което се надявам да помогна на политиците, имащи желание за това, България да стане по -добро място за живеене :

Първата причина е ,че ПП последователно вече две години показват че нямат визия , идеи и планове за развитие на България , както и възможности да управляват ефективно.

Нямат визия за реформиране на основните обществени системи . Явно виждането им за реформи в съдебната система се свежда до смяната на Гешев и разделянето на ВСС на квота за съдиите и прокурорите с различни обществени участия в тези две квоти.

Вече са на политическата сцена достатъчно време и трябваше да изготвят и да запознаят обществеността с вижданията си за реформиране на обществените системи в България . А те не направиха нищо такова .Явно нямат визия за реформиране на държавата . Видно е, че не приемат досегашната голяма слабост в структурата на разделението на властите в България и нямат идеи за подобрението и .Наясно са ,че чрез пропорционалната избирателна система партиите стават подчинени на председателите си , ръководството на партията спечелила парламентарните избори доминира в парламента и в законодателната власт , излъчва правителство , доминира и в изпълнителната власт , влияе чрез парламентарните квоти на съдебната система , обществените медии и държавните регулатори . И под мотото на парламентарна република се създава модел на фасадна демокрация . На този модел сме свидетели не само последните 12, а 30 години. Модел ,който прави България полудемократична държава, а не парламентарна република и е в основата на провала на България в последните 30 години .

Затова ,въпреки краткото им участие във властта , с основание започнаха да получават критики ,че начина на работа на К. Петков е като на Б. Борисов. Което е логично да е така ,защото структурата на властта и системата на управление и вземане на решение е същата . И след известно време няма да има разлика дали на върха на пирамидата е Борисов или К. Петков , или Жан Виденов или Иван Костов.

Не показаха и не показват принципи и морал при избора на важни представители на различни държавни структури . Изхождат от примитивното разбиране и практика да избират и назначават личности, които лично познават и да си въобразяват, че след като ги познават лично , това е най- добрия избор . С което дори влошават досегашната 30 годишна практика на управление в България , включително и практиката на ГЕРБ от последните 12 години . Период, през който управлението е било в ръцете на изградени национално представени партии като БСП , СДС , ДПС , ДПС и ГЕРБ ,които са били с вътрешни системи за избор и подбор на подходящи кадри за участие и в държавното управление . А ПП като нова партия ,която дори не влага усилия да изгради национална структура , нямайки и принципи и строги критерии за подбор на кадри в държавните структури , няма как да не се проваля в подбора на кадри за държавната администрация.

Видимият връх на тази им грешна практика бяха опитите за назначения на Лолер и съпругата му на различни привлекателни постове.

Но това е практиката им и по места и това няма как да не еродира доверието в тях.

С избора на Васил Терзиев за кандидат за кмет на София – показаха своеобразен връх на липса на политически принципи и морал , безпринципност , отговорност и липса на елементарно чувство на самосъхранение и си направиха харакири.

След избора на Васил Терзиев за кандидат на кмет на София от ПД ДБ , България е в друга политическа ситуация . Ситуация ,при която за много десни хора ГЕРБ стават по приемливите от ПП и ДБ.

За да се обясни това , трябва да се видят най- характерните особености на представената кандидатура от една страна ,а от друга какви са правилата на политиката, какво представлява позицията кмет на София.

Изхождайки ,че за голяма част на избирателите , политиката е и морал , принципи , традиции , лоялност , обществени интереси – е обяснение защо голяма част от демократичната общност ще се отдалечи от ПП и ще търси друго представителство .

Изхождайки от факта ,че кандидата за кмет на София като мажоритарен кандидат е личност ,много по- важна от който и да е министър ,а в някои случаи дори и от министър председател , които се избират от народното събрание, а не пряко както кмета на София.

Кмета на София като личност е с голяма важност за развитието на една партия- равна и сравнима на председателя на партията . Особено на нова партия ,която има претенции да управлява България ,но може и да се свие като шагренова кожа и да изчезне.

Личността на В. Терзиев става емблема и етикет на ПП и ДБ.

- Не е логично и нормално кандидата за кмет на София на демократичните партии да е с дядо генерал от ДС и ръководил отдел на ДС 20 години , с брат на дядо му, баща му и чичо му работили на ръководни длъжности в ДС . И това да не предизвика голям отлив от избиратели в ПП и ДБ.

Всеки си дава сметка и е чувал, че първите десетина години от живота на човек са най -важни за оформянето му като личност , характер и ценностна система . И за това оформяне влиянието на средата ,в която живее оказва най -голямо значение . Както и че всеки възприема родителите си като пример за подражание . Няма как това да е различно при Терзиев.

Всичко това се разбира от десния избирател и това ще окаже влияние при избора им да гласуват или не .

- Каквито и обяснения да се правят и да се дават от Терзиев и ПП и ДБ , ще останат съмненията за помощ на кадри на ДС за престоя му в САЩ и бизнес успеха му . Още повече ,че вече има данни в различни медии за началото на бизнес кариерата му ,от които възникнат нееднозначни въпроси.

- Не на последно място е и неблагоприятния факт за Терзиев ,че той до сега няма политическа дейност , няма участия в политиката , не е ясна неговата политическа ориентация , няма никакъв принос към ПП и ДБ . Успехите му като предприемач и бизнесмен трудно могат да бъдат приети от много избиратели , особено активни партийни деятели , като основания за влизането му с парашут в голямата политика.

- ПП и ДБ вече не могат да претендират за монопол и представителство на демократичната общност .Това ще доведе до отлив на избиратели за тях и дори до намаляване на избирателната активност . За много избиратели избора на ГЕРБ или нови партии ще бъде за предпочитане пред ПП и ДБ.

- Тази ситуация на спадане на общественото довери към ПП и ДБ , която тепърва ще се развива с наближаването на местните избори и засилване на политическата противопоставяне за София , дава възможност за възползване от останалите партии и подобряване на обществения им рейтинг . Това най- вече се отнася за БСП.

БСП трябва да приеме стратегия за развитието си като лява европейска партия . Ако БСП не се превърне в нормална лява европейска партия , рискува в лявата част на политическия спектър ,който е с Европейска ориентация, да бъде зает от ПП или други нови партии, които да привлекат младите хора ,с новите леви разбирания и убеждения.

Ключов е въпроса на БСП за отношението към Русия . Най логичното е БСП да бъде притегателен център на русофилите в България . И да стане разделение на политическото представителство – путинофилите да се ориентират към Възраждане, а русофилите към БСП . Така БСП дългосрочно ще спечели най- много симпатизанти , България ще спечели , ако БСП работи за добрите отношения между България и ЕС с бъдещата демократична Русия.

Предизвикателствата пред света стават все по- големи . Развитието на технологиите ще прави разстоянията все по- малки , разделенията -по географска отдалеченост , вид на държавното устройство , религиозен , расов или какъвто и да е признак , все по- безсмислени . И света ще става все по единен и обединен.

Тенденция, в която България отново може да намери своето важно място- да бъде връзката между изтока и запада , както по времето на разпространението на християнството и православието- от запад на изток , от Византия през България към Украйна и Русия . А в тази тенденция БСП като най -ярката русофилска партия , може да бъде най -добрият посредник за сближаването и обединяването на Европа с Русия ,с постепенното приемане и в Русия на демократични форми на управление.

Ако ПП и ДБ не намерят сили и личности при тях ,които да отстранят постоянните им грешки и слабости , ако ГЕРБ и БСП не успеят да се реформират , ще се появят нови партии, които по- добре ще разберат и ще представляват обществените очаквания . И България ще върви напред заедно с Европа . Но това ще е изгубено време за България и за всеки българин.

Д-р Събина Петканска


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Пета и дебета

    45 1 Отговор
    Продажници безгръбначни
  • 3 ИСТИНА

    44 16 Отговор
    ОТ ПРЕДАВАНЕТО "ЛИЦЕ В ЛИЦЕ" НА БОК..ЛУКА РИЗ.ОВА НАУЧИХ ОТ ТАСКО ЕРМЕНКОВ, ЧЕ БОКО-КУ---Р..ВАТА И ПРОСТО КИРО СА ХОДИЛИ В УКРАЙНА ДА ДОКАРАТ ЗЕЛЕ..НИЯ НА..ЦИСТ - НАР..КО..МАН В БЪЛГАРИЯ.
    НА ВСИЧКО ОТГОРЕ БИВШИЯ СТРАТЕГ НА ПРЕЗИДЕНТА МАРИНОВ заяви пред NOVA News, ЧЕ ДЕНКОВ ГО Е ПРАТИЛ ПРИ ПРЕЗИДЕНТА, СЕЩАТЕ ЛИ СЕ ЗА КАКВА НАГЛОСТ СТАВА ДУМА? ЕТО КАК Е СТАНАЛО, ДАЖЕ И САМИЯ ДЕНКОВ КАЗВА:
    „Обадих се в събота на президента да му кажа, че Зеленски ще идва и е добре да се срещне с него”. И НИЩО ПОВЕЧЕ!
    А СЕГА РАЗБРАХТЕ ЛИ КАК ДЕНКОВ БЕЗ ДА ПИТА ПРЕЗИДЕНТА Е ПОКАНИЛ НАЦ..ИСТА НАР..КОМАН, ПРИ ПРЕЗИДЕНТА И ТО ПЪРВО ПРИ НЕГО ДА ОТИДЕ!
    ДЕНКОВ ЩЕ СЕ ОКАЖЕ ПО-ГОЛЯМ БОК..ЛУК ОТ БОЦИ МУТ--РА--ТА//КУ---РВ--АТА, ОТ ПРОСТО-КИРО ВЗЕТИ ЗАЕДНО! ЩО ЗА ПРО...СТАК ТРЯБВА ДА СИ ЗА ДА КАНИШ ГОСТИ В ЧУЖДА КЪЩА ОТ ДРУГА ДЪРЖАВА И ДА ГО ПРАТИШ ПЪРВО В ДОМА МУ, ВМЕСТО В СВОЯ, ЗАЩОТО ТИ КАНИШ. ЕГА ТИ СВИ..НЯ..ТА! НО НА МРЪНКЯНЕ ГО ДОКАРВА, НАЛИ? - НА МНОГОСТРАДАЛНА ГЕНОВЕВА СЕ ПРАВИ.
    И ВИ ПИТАМ ЗАЩО ВИЕ ВСИЧКИ ПРО...ДАЖНИ ЖУРНАЛ..ИСТИ ОТ МЕДИИТЕ МЪЛЧАХТЕ И ДАЖЕ ОБЪРНАХТЕ С ИЗКАЗВАНИЯТА СИ НЕЩАТА СРЕЩУ ПРЕЗИДЕНТА?
    ПИТАМ И ТО НЕ САМО АЗ ПИТАМ, ВИЕ ВСИЧКИ ЗАЩО МЪЛЧАХТЕ ЗА ТЕЗИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ СРЕЩУ ПРЕЗИДЕНТА?
  • 4 Да бе

    42 8 Отговор
    ПП-ДБ губят подкрепа не заради участието на ГЕРБ в правителството? Toчно обратното - ПП-ДБ загубиха завинаги избирателите си заради с ГЕРБ в правителството.
  • 5 Саса

    38 10 Отговор
    Всички евроатлантици, съединявайте се! ГЕРБ+ ПП, ДБ+ ДПС= ВНЛ. Всички те са верен слугинаж на Вашингтон и Брюксел!!!
  • 6 коколино

    46 6 Отговор
    Щеше да вкарват тиквата в затвора ,а го изпраха и му сложиха омекототел!!

    Коментиран от #8

  • 7 Много

    21 5 Отговор
    тъпи опити за внушения !
  • 8 Не му

    10 3 Отговор

    До коментар #6 от "коколино":

    се е разминало ни най - малко !!!
  • 9 Пеперуда

    24 7 Отговор
    Да му имам глупавия анализ! Ако наистина мисли това, значи тотално не разбира какво се случва в България.
  • 10 Ком

    37 3 Отговор
    Септември 2022г.-ПП и ДБ общо27, 5%
    Юли 2023г. - ПП и ДБ - 18,2%
    Май времето на "политическите шарлатани" изтича.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 кой

    14 6 Отговор
    Ще има промяна в упавлението на столицата и тя ще се роди в оспорвана надпревара, и надявам се разгорещени и съдържателни дебати между Бонев(дано го бутнат на преден план) и Григорова(дано се кандидатира). Герб изгубиха още предишните избори, но с малко шашми се закрепиха над 50%. А, и да напомня, че на хората не им пука за моча
  • 13 Стоян Хлебаров

    13 7 Отговор
    Абсолютно съм съгласен с г-жа Д-р Събина Петканска! От Демократична България,са много по инициативни и борбени,но и те започнаха да подражават на по големия брат,който ги доведе до властта! Двете заедно заприличаха на излежаващи се върху лаврите си мързеливи и лениви политикани,които разчитат на една постигната илюзорна цел-свалянето на Борисов!?А после?? Някой да знае?
  • 14 ТрампЛин

    8 16 Отговор
    ПП загубиха повече от 10% от гласоподавателите си, заради позицията си към войната в Украйна и изгонването на руските пишман дипломати. Жалко! Това идва да покаже, че немалка част от народа ни е русофилски настроен, до степен да загърби приоритетите на държавата си в полза на руския интерес.

    Коментиран от #17, #21, #24

  • 15 сливналия

    5 8 Отговор
    Ахххх!

    Уважаеми дами и господа,
    На днешният ден, 24 март, е родена д-р Събина Петканска, член на БСП от 19 годишна възраст!
  • 16 дкдф

    24 2 Отговор
    Проблемът на ПП е, че не се захванаха с корупцията по високите етажи на властта, а пак започнаха с външна политика- Зеленски доведоха, със Сев. Македония се занимават, еврото бързат да въвеждат, в Шенген да влизат... Да, ама народът не ги избра за външна политика. Народът гласува за тях заради неуредиците вътре в страната.
    Явно са кукли на конци. Каквото им е наредено от Горе, това изпълняват.

    Коментиран от #22

  • 17 дкдф

    5 13 Отговор

    До коментар #14 от "ТрампЛин":

    И Митрофанова трябваше да изгонят.
  • 18 Някой

    19 1 Отговор
    Не дочетох пасквила, щото не става за четене, но не ми стана ясно това чие мнение е.
    И, да, ПП имат срив предимно, защото се коалираха с ГЕРБ. Но не съм съгласен, че имат подкрепа от 17-18%. Асенчо бе прав - не повече от 7-8% сумарно с ДБ. Другите проценти идват от манипулации - явно с машините.
    Нищо, нека поуправляват още няколко седмици. Тъкмо ще съберат още негативи и на изборите на есен ще бъдат на реалните си проценти. А оттам - на бунището на историята.
  • 19 Поредната

    7 5 Отговор
    Пропагандна статията. Реформи се правят не от днес за утре и изискват провесионално подготвяне. Нагледахме се на половинчати работи последните 30 години.
  • 20 123456

    17 2 Отговор
    ПП са пропаднали предатели ! Нямат нито опит, нито морал , нито съвест! Те са едни лустросани екс кременти !
  • 21 Някой

    13 0 Отговор

    До коментар #14 от "ТрампЛин":

    Ако държавата е нормална, би следвало приоритетите на държавата и на народа да съвпадат. От написаното от теб излиза, че това не е така. Държавата е създадена, за да обслужва народа, и да отразява неговите виждания и искания. Нормално ли е държавата да си има нейни приоритети, несподелени от народа?
  • 22 Някой

    19 3 Отговор

    До коментар #16 от "дкдф":

    Само да вметна - народа не ги е избрал. Те имат само 18% от гласувалите. Тъй че, не! Народа не ги е избрал. Те заграбиха властта с измама и двуличие.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Пха ха ха ха

    10 7 Отговор

    До коментар #14 от "ТрампЛин":

    България е с Русия
  • 25 Фъшо

    13 1 Отговор
    Няма по нагли крадливи и продажни от чегъртажиите ппдб шарлатаните долни мръсни гадни
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Шаман Дур

    16 0 Отговор
    Губят подкрепа защото са национални предатели, дошли да свършат гнъсното си дело и да се приберат на запад. Колкото те са виновни, двойно поваче виновни са гъбарите, благодарение на които това се случи

    Коментиран от #34, #36

  • 28 Тома

    8 1 Отговор
    Защо ми се струва че всичко е за пари при пп и дб.Ще ги вземат сега и после ще бъдат същите които излъгаха народа като янето барека сидера релсата и агент иван
  • 29 Баце ЕООД

    7 1 Отговор
    Да ходят да управляват Украйна тия смешници..
  • 30 Тия

    5 2 Отговор
    Тряа се изкарат пред парламента и по една лопата е тилът..
  • 31 ПП са краварски марионетки при това

    8 2 Отговор
    Крадливи и некадърни! Козяк защо така простия Киро Парапета и леля Асена Спецова се дънят, сменете им кристалите тези не им действат добре?
  • 32 Емигрант

    6 5 Отговор
    Пълни глупости, точно заради коалицията с ГЕРБ електоратът им намаля, айде стига сте манипулирали и без това опростаченото население за да оневините най-големите политически и финансови измамници - ГЕРБ ! Говорил съм с десетки българи в емиграция, всеки един от тях повече няма да гласува за никого точно заради коалицията с ГЕРБ, обещанията за разследване и осъждане на Борисов и ГЕРБ се оказаха само обещания и пълна измама и в никакъв случай пък да не се надяват на глас от вражеската комунистическа шайка на Копейкин от нас, той и неговите копейки са по-големи измамници и от Борисов, така, че ние имаме бъдеще, но в България никой няма ! Айде сега плякайте минусите за да се харесате на Копейкин и на себе си, защото никой друг няка нужда от вас !

    Коментиран от #38

  • 33 Никой

    1 6 Отговор
    Една комунистка дава анализ на група която не и е по вкуса. Вместо да коментира само БСП и Възраждане от чието котило е, тя коментира като есксперт целия политически спектър, а е едно обикновенно лице завършило медицина . Същата вечно редовно присъства във всички предизборни листи без голям успех.
  • 34 Пак ще ходя за гъби и риба

    5 4 Отговор

    До коментар #27 от "Шаман Дур":

    бе малкоумния, там поне се радвам на природата която постепенно изчезва заради такива идиоти като теб които гласуват винаги за грешния човек, защото не могат да разберат, че комунист "правилен" НЯМА и не може да има, а освен комунисти бивши и нови други не се предлагат за управляващи ! А вие като ходите да гласувате защо не намерихте такива които да не ви мамят бе малкоумния НЕГЪБАР ?

    Коментиран от #39

  • 35 Гост

    8 0 Отговор
    Никой не харесва предатели. Даже самият предател мрази себеподобните си.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Мъгла

    6 1 Отговор
    ПП-ДН нищо не губят. Мръсната машина, която управлява клетата ни държавица, разпределя порции и безжалостно ограбва народът ни от 34 години, смазва безмилостно всеки опит да се прекрати крадливата омерта. Държавата се ръководи от лъжа, лицемерие, алчност, агресия. Това е истината. Всички сили на купените медии, местните кметове кардинали на мафията, корпорациите, съдебната система, службите. Всичко е впрегнато за унищожаване на всеки опит за промяна. Хора не осъзнавате ли, че по турско сме били по-свободни отколкото под камшика на сегашната власт. А тя е същата, която подготви свалянето на Бай Тошо. Живеем в една огромна лъжа.
  • 38 Ми това беше ясно отначало

    8 0 Отговор

    До коментар #32 от "Емигрант":

    Да те лъже някой и ти да гласуваш за него, какво може да очакваш, освен в един момент да си излъган?! Време е да поумнее този народ и да спре да гласува за лъжци! А с ПП и ДБ беше особенно видно! Какви ли не лъжи? Тролове по форумите, по фейсове! Кой плаща за лъжи, ако не е лъжец?! Просто гледах и ми беше непонятно, с какъв акъл хората си дават гласа за лъжци!
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Кочан

    3 0 Отговор
    ПП е креатура на Радев. Просто Радев получи задание да дестабилизира България в навечерието на войната в Украйна. И той назначи Тъпира за министър в нарушение на конституцията. Той направи това защото нямаше време да изчакат Канада за процедурата и в същото време след като Деси посрещне "Руските Братя Освободители" на Орлов Мост, конституцията вече няма да има никакво значение. Но Путин го предаде. Оказа се че е надценил възможностите си. А ПП като млади опортюнисти решиха да се спасяват на запад. Аз не очаквам нищо добро от тази изменчива сган и естествено ще предпочета ГЕРБ.
  • 41 мдда

    1 0 Отговор
    баш заради това е..
  • 42 Васил

    2 0 Отговор
    Ако ДБ се явят сами на избори е повече от сигурно, че няма да влязат в парламента.
  • 43 бай Даньо

    0 0 Отговор
    Почва да става интересно , май Възраждане изпреварва Продължаващия Провал !? Няма ли цифра за процента на Възраждане!? Всичко е ясно около съдбата на ПП само за Асен се притеснявам дали ще има достатъчно време да си покраде момчето ...