Last news in Fakti
  Тема: Украйна

13 Юли, 2023 23:00 3 555 54

"Това е покана за Путин да продължи": След срещата на НАТО

  • украйна-
  • нато-
  • русия-
  • война-
  • владимир путин-
  • володимир зеленски

Абсурдно е да не получим времева рамка за поканата и членството на Украйна, каза президентът Володимир Зеленски в първия ден от срещата без да крие своето разочарование

"Това е покана за Путин да продължи": След срещата на НАТО - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Решението Украйна да бъде поканена за член на НАТО чак след края на войната ще мотивира Русия да удължи агресията си. Това смятат мнозина украинци, разочаровани от изхода на срещата на върха във Вилнюс.

Смърт и загуби, една пета от страната е окупирана от руснаците, а на юг и на изток се водят тежки боеве: това е реалността на хората в Украйна. Всъщност почти никой не е очаквал официална покана за присъединяване към НАТО, но срещата на върха във Вилнюс определено не донесе това, на което се надяваха политическото ръководство и повечето хора в страната.

Накрая нямаше нито формална покана, нито конкретен срок - само обещания за по-нататък. Присъединяването на Украйна принципно би било възможно едва след края на руската агресивна война. Освен това Алиансът постави и условия за реформи - например в областта на борбата с корупцията.

"Само въпрос на време"

Дори да бе ясно, че и този път покана няма да има, Ева Бойко от Киев признава пред АРД, че е разочарована - тъй като заключенията от Вилнюс представлявали сигнал към Русия, "че може да продължи необезпокоявано по същия начин".

И Бойко, и нейният съгражданин от Киев Сергей Куприн са "100 процента сигурни", че един ден покната ще бъде отправена, че е "въпрос на време". Все пак Куприн изпитва голямо разочарование, защото макар че държавите от НАТО ще предоставят още оръжия на Украйна, това не е такава гаранция за сигурност, каквато би била поканата за присъединяване към Алианса.

Атаките продължават със същата интензивност

Абсурдно е да не получим времева рамка за поканата и членството на Украйна, каза президентът Володимир Зеленски в първия ден от срещата без да крие своето разочарование. Забавянето само би мотивирало Русия да продължи в същия дух.

Включително по време на срещата на НАТО руските нападения с ракети и дронове не секнаха - в Одеса, в региона на Суми на северозапад и в Киев. При артилерийски обстрел на фронтовия град Херсон загина жена.

"Как изглеждат условията?"

В момента няма яснота по отношение на условията за бъдещо членство в НАТО, каза външният министър на Украйна Дмитро Кулеба и именно това е проблемът, отбелязва АРД. "Как изглеждат те? Кога биха били изпълнени и кой ги формулира?", попита той пред радио "Свобода".

Журналистът Володимир Йермоленко написа в Туитър, че никой не би трябвало да се страхува и да отлага решението за НАТО времето след края на войната. Тъй като щом се казва, че Украйна ще стане член на НАТО след края на войната, това е един вид "покана към Путин да я удължи", пише АРД.

Според Йермоленко "НАТО вече отдавна е във война", той изброява: "Имаме натовски оръжия, имаме съветници от НАТО - НАТО вече се намира в един вид хибридна война".

Само "един орган"

По време на срещата на върха във Вилнюс първото си заседание проведе съветът НАТО-Украйна. Политически експерти като Володимир Хорбач от международния евроатлантически център в Киев обаче не очакват от него много. Както заявява Хорбач пред АРД - преди войната украинците биха аплодирали това решение на Алианса. Но сега то изглежда по-скоро като политическа маневра за отклоняване на вниманието.

В съвета Украйна би могла "да дискутира интересни неща" с всички членове на НАТО. Но все пак той е само "един орган" - не става дума за гаранции за сигурност, за присъединяването към НАТО и за това как може да бъде защитена Украйна. Хорбач се надява, че този орган ще съществува само до присъединяването.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 29 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тази област наречена

    78 10 Отговор
    Украйна вече не съществува.
    Всичко свърши и НАТО го показа ясно.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Войната ще продължи още години

    9 71 Отговор
    Путлеристан няма да бъде унищожен военно, а вече е унижен военно и ще бъде унищожен икономически в дългосрочен план. Точно затова се действа по този начин. Помага се само толкова колкото Украйна да може да продължи да се съпротивлява без да загуби. Времето работи срещу Путлеристан. Това е по-добрата стратегия защото ако Путлеристан само бъде разгромен военно ще се възстанови след време и всичко ще се повтори защото имперските амбиции ще продължат да съществува там.При икономическото поражение Путлеристан ще престане да съществува защото ще се разпадне, а това е единствения начин да се гарантира дългосрочен мир в глобален план.

    Коментиран от #7, #36, #47, #54

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Хохо Бохо

    9 59 Отговор
    До края на годината Украйна ще си върне Крим и войната ще свърши.
    Путлер, също...

    Коментиран от #8

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Ти също си

    21 8 Отговор

    До коментар #3 от "Войната ще продължи още години":

    Голям наивник.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Спецназ

    57 3 Отговор
    "Според Йермоленко "НАТО вече отдавна е във война", той изброява: "Имаме натовски оръжия, имаме съветници от НАТО - НАТО вече се намира в един вид хибридна война".

    Украинците са известни със своята наглост, но това вече преминава всички линии.

    Да ЛЕГИТИМИРАШ задкулисното участие на НАТО вече е прекалено.

    Червея се мисли за риболовец и че излавя рибите, даже се зъби на рибаря,
    че не го закачва хубаво на кукичката.

    ТО бива малоумие, то може, ама вече ми се счупи глупомера от тия. :)))
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Сатана Z

    43 6 Отговор
    При влизане на Украйна в НАТО,в България се мобилизират първоначално 10 000 щика и директно ги запращат на фронта в Укропия.Да не мислите,че американец ще се бие там?
    Който плаща,той поръчва музиката.
    Така,че на България се дава отсрочка ....засега.
  • 14 Майстора

    45 6 Отговор
    Украинците започват да разбират, че ги използват,но е вече късно.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Хохо Бохо

    6 37 Отговор
    От Гугъл"
    Киев за 3 дни и най-бързият блицкриг в историята
    25.02.2023 г. — Изглежда никой в Русия не се съмняваше, че Киев е превзет или ще падне в близките часове или в краен случай няколко дни.

    А сега се молят войната да продължава до безкрай...
    Нали са смешници?

    Коментиран от #17

  • 17 Булпсихопатъ

    45 6 Отговор

    До коментар #16 от "Хохо Бохо":

    За неразбралите. Руската армия беше пред Киев. Оня момент с Буча. Тогава Зеления развя бяло знаме. Войската се оттегли и бандеровците започнаха да лаят. Зеленото нищо се направи на велик. Това е историята.

    Коментиран от #19

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Хохо Бохо

    6 29 Отговор

    До коментар #17 от "Булпсихопатъ":

    Не усещаш ли, че пишеш безмислици?
    Казваш:
    "Тогава Зеления развя бяло знаме.
    Войската се оттегли..."
    Излиза, че руската войска се е оттеглила, защото Зеления е развял бяло знаме

    Коментиран от #21, #43

  • 20 Ъхъ

    26 3 Отговор

    До коментар #2 от "Развеселен":

    Ако не беше либералът Путин, с нацистите в украйна, България и и в цяла източна Европа, отдавна щеше да е приключило!! Ще се намери в Русия човек, който да покръсти в християнската вяра безбожниците еЛГеБеТета!
  • 21 Булпсихопатъ

    35 3 Отговор

    До коментар #19 от "Хохо Бохо":

    Започваш да схващаш. Не ти се иска ама е така. Руснаците се оттеглиха защото Зеленски беше подписал мирното съглашение ,а не защото великите укри са направили нещо повече от няколко провокации за пред камерата.

    Коментиран от #22

  • 22 Хохо Бохо

    8 10 Отговор

    До коментар #21 от "Булпсихопатъ":

    Най-сетне разбрах.
    Путин нападна Киев с намерение да го превземе за три дни, но се оттегли, защото
    "Зеленски беше подписал мирното съглашение ,а не защото великите укри са направили нещо повече..."
    Така кажи бре, приятелю, за да стане ясно за всички!
  • 23 086

    23 1 Отговор
    На ДВ статиите, още от заглавието се познават.
  • 24 Бах

    33 1 Отговор
    Зеленски ще го съдят за геноцид на собственият си народ .
    Той какво е очаквал .... Никой от западните кръвосмучещи капиталисти не желае да загуби богатствата си натрупани от колониите и смъртта на милиони хора от целият свят .
    Винаги идва Видов ден за разплата .
    Зеленски да бяха в Израел.

    Коментиран от #31, #37

  • 25 Луда работа

    30 1 Отговор
    Защо всички писания на мисирките са в стил "искаме в НАТО" и "искаме много оръжия"? Никой ли не иска войната да приключи? Това е все едно, когато ни дупчиха по време на Ковида, и всички мисирки крякаха "искаме ваксини" и "слагайте си по повече". Не искаха това безумие да свърши.

    Коментиран от #27

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Хохо Бохо

    3 28 Отговор

    До коментар #25 от "Луда работа":

    Аз искам войната да приключи.
    Искам Путин да спре войната и да се махне от Украйна...
    Много ли искам?

    Коментиран от #28, #30, #33

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Либераст

    20 3 Отговор

    До коментар #2 от "Развеселен":

    Направо ме развесели РУСИЯ идва и нищо не може да я спре а ес го чака пандемия и разпад
  • 30 Аз искам

    28 3 Отговор

    До коментар #27 от "Хохо Бохо":

    Тагарев и компания на фронта в Украйна

    Коментиран от #38

  • 31 ТрампЛин

    4 29 Отговор

    До коментар #24 от "Бах":

    Идва Нюрнберг за кремълската шайка! Запада все още се надява че Путин-це ще спре с превземането на Киев, така като са се надявали че Хитлер ще спре с подялбата на Полша със Сатаналин. Грешка! Самозабравилите се диктатори не спират. Света трябва да се събуди!

    Коментиран от #39

  • 32 КовидманЯк

    11 0 Отговор

    До коментар #2 от "Развеселен":

    Спри наркотиците и спешно се лекувай при психиатър.Всякакви наркомани и психично болни са се навъдили.
  • 33 Ееех

    26 2 Отговор

    До коментар #27 от "Хохо Бохо":

    Някой там в Русия казва почти същото. "Искам войната да свърши. НАТО да се маха от нашите граници, да се маха от Украйна и нашите братя там да не бъдат гонени и убивани." Познавам украинското семейство жената е рускиня , на коя страна да се бие синът им. И те не са единствени.
  • 34 КовидманЯк

    15 0 Отговор
    Тате каза,.че ще ми купи колело, ...ама друг път.😂🤣Това му се казва излъганото камилче.🤣
  • 35 Фащ

    16 1 Отговор
    Се самопростреляха - освен укрия, губят и икономическата си война!
  • 36 Слава на Великият Путин

    18 2 Отговор

    До коментар #3 от "Войната ще продължи още години":

    САЩ и НАТО загубиха поредната война и капитулираха безславно! Нормално, нямат нито икономически, нито военен потенциал за война с Русия! За оръжията им да не говорим- средновековна работа!
  • 37 Може и

    13 0 Отговор

    До коментар #24 от "Бах":

    сегашните му началници да се оттърват от него преди да го заловят. Много неща знае и с това е опасен за тях. Разчурулика ли се, нещата стават много лоши за тях. По - скоро участта на шмръкльо е герой посмъртно.
  • 38 Ха ха ха ха

    19 1 Отговор

    До коментар #30 от "Аз искам":

    И аз ги искам тези на фронта. Представяш ли си оная плюнка Денков захапал кама, размахващ два пищова в ръце и да се хвърля с дивашки крясъци в най - гъстите редици на противника? А заедно с него киркокори, бойкикевци, тагари, тикви и целия "елит" на сорспийската клика.

    Коментиран от #42

  • 39 Вие

    13 1 Отговор

    До коментар #31 от "ТрампЛин":

    Първо се оправете с Иран и Северна Корея а после пробвайте с Русия. Майтапчия
  • 40 Въпросче

    16 0 Отговор
    Защо натото не пожали украинския народ и не си прибере Зеленски и майданската хунта !
  • 41 фен

    6 0 Отговор
    Не е покана, вие просто не можете да го спрете! НАТО/Сорос/ДВ, спихнахте!
  • 42 сапьор

    4 0 Отговор

    До коментар #38 от "Ха ха ха ха":

    Денков става само за разминиране. Вярно, само една мина може да поеме, ама, какво толкоз!?
  • 43 факуса

    5 0 Отговор

    До коментар #19 от "Хохо Бохо":

    разбираме,че ти е мъчно,ама истината не винаги е приятна,така беше,оподписаха договор в истанбул,и путин втрна войската,ама сащ се обадиха на зе и той се отметна,путин показа договора на африканската делегация
  • 44 Българин

    6 1 Отговор
    Срещата във Вилнюс доказа нещо, което се знаеше от всички - НАТО не е нищо повече от една джендър организация с профил в ТикТок.
  • 45 Колев–Босия

    1 5 Отговор
    Анализът е едностранчив!
    Когато става дума за две страни е задължително да се анализира и реакцията на другата страна!
    Русия няма капацитет да води дълга и изтощителна война по две причини:
    !. На практика Русия е обградена от всички страни с държави, които или са негативно настроени към нея по обясними причини, или тайно или явно имат претнции илимераци за нейни територии, особено в Далечния изток и Сибир. В това число и Китай, които имат над 50 милиона поданици в момента на руска територия. Това, че китайското ръководство официално се обявява за подкрепящ Русия-нищо конкретно не означава. Исторически Китай е доказал, че говори едно, а върши понякога точно обратното. В същото време територията на Русия в сегашния и вид е 100% заграбена със сила. Зад Урал инфраструктурата почти липсва. Хората, които живеят там имат различни представи за нормален живот от тези на Путин и Кремъл.
    2. Самите руснаци вече разбират, че Путин има фиксидеи, които са във вреда на нацията, включително и с избиването на десетки хиляди руски войници и офицери. Затова и започна бясна чистка на действащи генерали, опандизване на журналисти и интелектуалци, несъгласни с целите и действията на Путин.

    Коментиран от #46

  • 46 Хахаха

    5 0 Отговор

    До коментар #45 от "Колев–Босия":

    А индианците поканиха англичани и робите им африканци да дойдат в Северна Америка и да ги избият:) В демократична Германия над 5000 бяха вкарани в затвора само защото са се изказали против ваксините, в членката на ЕС България за да седнеш на пейка в парка трябваше да теглиш кредит, в люлката на демокрацията САЩ пък могат съвсем законно да вкарват неудобните в затвора и то без съд и присъда, надявам се, че си чувал за Гуантанамо?
    Само за 247 години история САЩ са предизвикали 257 военни конфликта, този факт е достатъчно красноречив Русия ли е лошата или САЩ.
  • 47 Старец

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "Войната ще продължи още години":

    Как ще стане това, да се унищожи Русия икономически, като Еврогеистан вече рухна тотално от собствените си санкции. Времето работи за Путин. Той си има и храна и вода и нефт и газ и всичко от което има нужда.
    Наполеон и Хитлер се провалиха в Русия. Нима очакваш Байдън и Фон Дер Лаиен да са по добри от тях.
    Максимум до 1 година американците ще гръмнат Зеленото наркоманче ( както направиха със Садам и Бен Ладен ) и ще молят Путин за фъндък от Украйна.

    Коментиран от #50

  • 48 Верно ли

    4 0 Отговор
    На разочарованите украинци,че не са поканени в НАТО ще кажа,че още хиляди трябва да измрат заради англосаксонците и "Слугата на народа"
  • 49 Антиатлантик

    3 0 Отговор
    "Само "един орган"

    По време на срещата на върха във Вилнюс първото си заседание проведе съветът НАТО-Украйна".
    Да, дадоха на осрайнците един орган.
    И те го поеха...
  • 50 Старец,мноо фантазираш

    0 1 Отговор

    До коментар #47 от "Старец":

    Французите при Наполеон се разболели от дизентерия и си отишли.При Райсканцлера Сявецката Рус още в 1940-та си беше заминала и кой знае в кои ли Уралски градове щеха да бъдат екзекутирани комунистическите главатари начело с джугашвили.Гледаме,че войната продължава,демек руснаците не се дават,а?Чест да им направим!Но само толкова.Мноо напред отиваш във времето-ЦЯЛА ГОДИНА?!Дай да видим ся тия месеци кво ши стане,а за догодина,до амина да не са фърляме с големата кошница,а.
  • 51 Матей преображенски

    2 0 Отговор
    На зеления не му се отвори парашута и той много добре го знаеше,но той няма друг изход ,освен да скандализира.Порошенко се изсули и го остави тоя да се мъчи,след като на американците им трябваше такъв без-ум-ец да го сложат на пангара и да им вади горещите кестени.Американците напълниха околните страни до Украйна със свои войски и бойна техника,за всеки случай,от къде да знаят дали руснаците няма да направят някой пробив на фронта и набързо да стигнат до Полша.Кой ще ги спре,може да хвърлят парашутни десанти,морски десанти по черноморието,и затова американците са завардили околните страни,но в Украйна не се навират,изчакват,всу и руската армия да се изтощят взаимно и те после да оберат лаврите.Ама криво си правят сметките,руската армия е още в мирновременен състав.
  • 52 НАЧИ ОТ ДЕСЕТ ГОДИНИ ВОЙНАТА

    0 0 Отговор
    ЩЕ ПРОДЪЛЖИ НАД 20 ГОДИНИ ............ ИЛИ МАЛКО ПОВЕЧЕ , 40 ГОД.
  • 53 С НАШИТЕ ,,ЧИСТО НОВИ" БЕТЕЕРИ

    1 0 Отговор
    И НЕМСКИТЕ ТАНКОВЕ ОТ ПСВ УКРИЯ ЩЕ ПОБЕДИ РУСИЯ КОГА СИ ВИДИ УШИТЕ БЕЗ ОГЛЕДАЛО И ГСМ !
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.