Last news in Fakti

20 Юли, 2023 15:20 2 157 35

Пада или не крушата по-далече от дървото?

  • васил терзиев-
  • кандидат-
  • кмет-
  • софия-
  • дс

Васил Терзиев няма нищо общо с ДС, когато стават промените той е деветгодишен, а и самият той осъди Държавна сигурност като репресивен апарат

Пада или не крушата по-далече от дървото? - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В природата крушата не пада по- далече от дървото.

В политиката обаче това не винаги е така.

Да вземем за пример казуса с номинацията от ПП-ДБ на бизнесмена Васил Терзиев за кмет на София. Терзиев е успешен бизнесмен, но в неговия род има бивши висши служители на Държавна сигурност- баща, чичо, дядо. Васил Терзиев няма нищо общо с ДС, когато стават промените той е деветгодишен, а и самият той осъди Държавна сигурност като репресивен апарат. С една дума, той е круша, която падайки от отровното дърво, се е отъркаляла далече от него.

Но има и други мнения, като това на Иван Стамболов- Сула. За Васил Терзиев той казва, че родата му- все висши служители на Държавна сигурност не може да не са оказали влияние върху оформяването на възгледите му. Крушата не може да падне по- далече от дървото, внушава той. И Сула официално подкрепя кандидатурата на Вили Лилков, който излезе със заявката „да обедини дясното,“ и да не позволи върху кметската власт „да тегне печатът на Държавна сигурност“.

Сула е известен интелектуалец, политически анализатор, но дали мнението му е обективно, и не повлияно от някакъв личностен фактор? Би трябвало да е така, но той признава, че фамилията му е пострадала от т.н. наречената Народна власт след 1944 г. Той е антикомунист и възниква въпросът, че самият той е круша, която не е паднала по- далече от да го наречем образно, антикомунистическо дърво. С една дума, възниква обосновано предположение, че политическите му възгледи не са плод на обективен прочит на събитията и на трезва оценка на личностите, а са повлияни от това, което комунистите са причинили на семейството му.

Председателят на ДСБ и съпредседател на ДБ Генерал Атанас Атанасов обаче твърди, че децата не може да отговарят за деянието на родителите си, един вид, те може да са се отъркаляли далеч от ДС крушата, така че не бива да се оспорва кандидатурата на Васил Терзиев.

Председателят на Института за модерна политика д-р Борислав Цеков обаче, в публикация във в-к „Труд“ от 17 юли се съгласява, че потомството не носело отговорност за деянията на своите фамилии и имало право на достижения в частната сфера, но когато ставало дума за публична власт и политиката, “ морално- политическото бреме на тези фамилии е неизбежно ”. С една дума крушата не пада по далече от дървото и затова не трябва да се допусне предаването на София в ръцете на фамилиите на стария режим. Защото според д-р Цеков, София освен всичко друго била и политически организъм! А опасност кметската власт да попадне в ръцете на наследниците на стария режим е реална, защото „ докато по време на прехода десните сили са се разцепвали, мрежите на Държавна сигурност са се преустройвали в режим- оцеляване и трансформация, изучили децата и внуците си в чужбина са се насочили към инсталирането им във властта“. Приглася му социалният психолог Роден Димитров, който в аудиокаста на "Фокус" "Това е България" предупреждава: „Важно нещо е: кой ще управлява, като не забравяме изключително тежкия проблем с това, че за пръв път има риск висшите комунисти, разбира се тук не съм сигурен, че ще стане така, съвсем да овладеят София",

Според видният политик и основател на Атлантическия клуб, Соломон Паси крушата в политиката не пада непременно под дървото и остава там. Според него човек не следва да се оценява от това, от каква фамилия произхожда. Той може да има коренно различни политически позиции от тези на фамилията си. С една дума, крушата може и да се отъркаля далече от родовото дърво. И Паси има основание да твърди такова нещо- неговият баща проф. Исак Паси, член на БКП, е бил преподавател по марксизъм ленинизъм и съветник на Тодор Живков, но пък Соломон Паси е с коренно различни политически разбирания.

Подобно на Паси, има и много други политически личности, чиято рода или самите те са били някога узрявали на комунистическата круша, но като са паднали (след промените от 1989г. ) са се отъркаляли колкото може по далеч от това отровно дърво. Е някога, бившият министър на отбраната в правителството на Филип Димитров - Александър Сталийски беше казал, че "няма бивша курва, бивш негър и бивш комунист" , но той беше опроверган от живота. Бившият лидер на СДС и основател на ДСБ и бивш премиер Иван Костов е бил преподавател по марксисткото учение за политическата икономия на капитализма във ВМЕИ "Ленин", твърди се, че е бил планиран да стане член на БКП през 1988 г. , а съпругата му е била партиен секретар. Един друг премиер, основателят на ГЕРБ Бойко Борисов, днес изявен антикомунист, е бил наред с родителите си член на БКП преди промените от 1989 г. Паднал е от крушата и се е отъркалял далеч от нея. И един друг виден антикомунист, бившият президент Росен Плевнелиев е бил комунист. А кандидатката на ГЕРБ за президент през 2016 г. Цецка Цачева е била, както се твърди, не само член на БКП, но и партиен секретар.

Против кандидатурата на Васил Терзиев се изказа с остро изявление и Петър Москов бивш здравен министър и бивш висш кадър на ДСБ и основател на някаква партия КОД . Той обяви издигането на кандидатурата на Васил Терзиев за „ арогантна легитимация н завръщането на старото комунистическо минало в политическата власт. Д-р Москов казва за Васил Терзиев, че е син на баща си, внук на дядо си и е плод на тази среда-семейна и колегиална“. Крушата, според него, макар и да претендира, че се отъркаляла далеч от родословното ДС дърво, си е все още там, под неговата сянка, с една дума в сила е народната поговорка, че крушата не пада по- далече от дървото.

И ето парадокс. След 33 години преход към демокрация и капитализъм, вместо да се изтъкват и оценяват кандидатите за кмет на столицата според качествата и опита им и на базата на управленската им програма и визия за развитието на София и решаването на проблемите и, споровете се въртят около втръсналата тема за Държавна сигурност и за това, кметът да е десен и в никой случай ляв. Като че това е най- важното, а не качествата им и способностите им да управляват най- големият града на страната ни. И в тази връзка не е лошо да се припомни мъдрата фраза на китайският реформатор Дън Сяо Пин- че не е важно, дали котката е бяла или черна, важното е да лови мишки.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Каква круша?

    23 0 Отговор
    На тоя му личи ,че си е Слива!
  • 2 Кирчо и Кокорчо

    26 1 Отговор
    И тоя ще го изперем...
  • 3 Некой си

    27 2 Отговор
    Е,заради такива айдуци ,българският народ и беден ! Комунистите никога не са сдавали властта.Пример е агент "Буда".
  • 4 Фарс

    24 1 Отговор
    Съгласен съм, че е круша. Не се опитвайте да го излъскате с прости приказки. Ще си проличи, неизбежно е. Интересно какво ще пишете, ако се окаже, че сте сбъркали сериозно. Предполагам ще кажете "Ние сбъркахме и ви излъгахме, но нека забравим и се прегърнем, за да има и следващ път"
  • 5 Така де

    22 0 Отговор
    Първият Милион и Връзките не са важни
  • 6 Ясно е казано

    21 0 Отговор
    Че не пада. Както е казано и, че лошото дърво ражда лоши плодове. И не се съмнявайте!
  • 7 провинциалист

    18 2 Отговор
    Антон Гицов също няма нищо общо с ДС. Роден е през 1942 г. През 1970 г. постъпва на работа в Министерството на външните работи. От 1977 до 1983 г. работи в централата на ООН в Ню Йорк. През 1989 г. е изпратен на работа като Културен аташе в посолството на България във Вашингтон. (информация от сайта на издателство "Изток-запад")
  • 8 !!!?

    13 11 Отговор
    Как Мегафона на Кремъл Радев съзря предателство на Терзиев към родителите си (че и към родината !!!), а не се сеща за колективното предателство на всички комунисти когато си хвърлиха партийните книжки и станаха капиталисти, а преди това предадоха не само Родината, но и Татковината, като я предлагаха на съветската империя за 16 република !!! Боже пази България от червената русофилска Мафия !!!?

    Коментиран от #17

  • 9 Р.Н

    13 2 Отговор
    Елементарно и наивно написана статия..
    Да не забравяме, кои са били жертвите и кои служителите ,които са ги затрили.
    Не става дума за идеология само..И борба на принципи.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    18 1 Отговор
    Прав е Паси , не е важно тати с коя власт е и с коя власт е той ❗
    Важното е да си със властта ❗

    Коментиран от #29

  • 12 ПСР

    11 0 Отговор
    Сътрудници на времето-много.Кой по принуда,кой за кариера,кой по желание.
    Тук иде реч,за високостоящи в ДС йерархията,висши офицери.И външно-търговско,свързано държавно дружество,дало начален капитал.
  • 13 поглед

    12 1 Отговор
    ако сула е повлиян силно от рода си , то това важи и за терзията. защо си несъгласен?"авторе" ???и ако паси и костов са се "променили" това е фасада. просто са се обърнали според вятъра . но важната цел , която са постигнали е да са все във властта и парите.не са си купили фабрика на 8 септември ...
  • 14 Да живее мутро комунистич. аристокрация

    15 0 Отговор
    Този предател Терзиев как смее да се изправя срещу модела БКП дядо му да го напляска и да се отрече от него в държавен вестник. Ако му се става кмет да се кандидатира от някои от наследниците на великата партия майка БКП. Що избор има БСП на първия ешалон, Герб 2ри и 3ти ешалон, ДПС на държавна сигурност, ВМРО- малка държавна сигурност.
  • 15 Буден

    2 12 Отговор
    Шанс на млади и интелегентни хора.Успех!
  • 16 Петър

    11 0 Отговор
    Ако крушата е от ДС, няма как да не падне близо до дървото.....
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 !!!?

    6 0 Отговор
    Природен закон: Щом дядото на Путин е бил готвач на Сталин, а баба му Путина е чистила спалнята му, значи Путин е Крушата на Сталин !!!?
  • 20 Госあ

    3 0 Отговор
    По лошото е, когато “от върбата търсят круши” !
  • 21 Прагматично

    6 0 Отговор
    Проблемът е на малобройната ни буржоазия затрила България в две и добутала я до трета катастрофа от една страна , и многобройните колаборанти подакващи на всяка поредна велика сила дофтасваща в България - Германия,СССР,САЩ...??? Китай , от друга страна. Прагматичните американци бързо се ориентираха, че единствено номенклатурата и ДС са им читави и фелни за колониална администрация и затова охотно ги приеха на служба заедно с парите им.Другото беше шлака - пляка и го оставиха да кряка...и да мие чинии и пенсионерски дирници. Може още 35 години да крякате колко дявола се хващат на върха на една игла и да гласувате като телета за уж дясна партия.
  • 22 Цв. Бориславова е същата

    8 0 Отговор
    Примери много: Агов е кръстен на дядо си Асен - участник в атентата 1925 г., видният носител на Оскар Христо Грозев е внук на Геро Грозев - първи секретар на БКП за Пловдив, Иван Кръстев е син на партиен секретар и т.н. безкрай
  • 23 Демократ

    13 0 Отговор
    Лицето Васил Терзиев, милото ,няма нищо общо с ДС. Истината е следната - фирмата" Кимкорп" е майката на Телерик ,създадена е през 1990 г. от приватизирания държавен завод за производство и търговия с високотехнологични оръжия от таткото ,който е бил от висшия ешелон на ДС и е отговарял за тази дейност, след като натрупва милиони ги прехвърля на новосъздадената фирма Телерик през 2005 г. Дружината около него са все деца на ДС клана. "Прогрес" е компания с 40-годишна история на световния пазар и влиза в България в края на 2014 г. с придобиването на българската "Телерик". Как-купува я за 240 млн. долара. Компанията създава продукти за разработка, пускане и управление на бизнес приложения, които се ползват от организации като Microsoft, NASA и Световната здравна организация. В София се намира най-големият офис на Progress с близо 600 служители, сред които са екипи по разработка на продукти, управление на продукти, дигитален маркетинг, продуктов маркетинг, продажби и много други. Доказателствата за момчето,което само ,с едно бюро и 4 стола става милионер са публично достъпни и това е върха на цинизма на ДС мафията,която лъсна в политиката и нагло иска да ни наложи модела с включване на децата си. Освен това това момче не е избрано от хората отдолу, което е демократично, а наложено отгоре, внезапно, неочаквано за хората, жертви на същата репресивна структура ДС, което е характерно за диктатурите. Хайде да спрем да говорим колко неправилно е да не приемаме лъж
  • 24 ДС мрежа

    9 0 Отговор
    Направо се чудя как обикновения българин за близо 34 години вече, не успя дори бегло да осъзнае, че през цялото това време ДС не е изпускало властта в България и продължава да го експлоатира безмилостно! Мрежата на ДС никога, ама никога не е спирала да работи и всичко е пред очите на всички. Те даже не се и крият толкова! Целият бизнес е в ръцете на ДС кадри и техните наследници. Всички добри позиции за работа са раздадени пак на такива хора. Дори разклоненията на международните компании у нас се ръководят от същите! Сигурен съм, че всички познавате много Васко-вци. Разбира се, не спуснати толкова високо, защото неговото семейство е част от висшата партийна върхушка, но моделът е един и същ. Ще дам само няколко кратки примера. Първият е за Васко, чийто баща е ДС кадър на средно провинциално ниво. След промените получи червено куфарче и завъртя бизнес. Този Васко след завършване на средно образование не успя да влезе в нито един роден университет, въпреки че кандидатства и в някои от най-нежеланите. Така татко го изпрати с червените пари да учи в чужбина (САЩ и Англия разбира се), където му трябваха 8 години, за да вземе диплома от незнайни техни университети. Междувременно татко му плащаше на тукашни студенти да му правят курсовите работи. Накрая след 8 години този Васко се завърна у нас и веднага кацна на висока мениджърска позиция в голяма ДС компания. Вече 20 години си "работи" само на високи нива, кара служебни автомобили за над 100 хил. лева и т.н. Сл
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 ДС мрежа

    8 0 Отговор
    Следващият пример е Васка, дете на дребни информатори на ДС тип какво говорят и правят колегите, приятелите, съседите и т.н. Васка веднага след завършване, без с нищо да блести кацна на сладка държавна службичка със заплата двойна на средната за страната. По това време, ако дете от обикновено семейство изобщо получеше шанс за работа по специалността си, получаваше между 2.5 и 3.5 пъти по-малка заплата. Всички познаваме подбни Васковци и Васки, и по-лошото е, че работим за тях! Техния просперитет е на наш гръб!
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    4 0 Отговор
    Страхотна Софистика!!!Авторът е завършил ,Аонсу или симеоново........Бивш комунист няма и на розата се Гледа Коренът ,а не Цвета...драги ми ганчоовци.Уверявам ви,че до 50години вие комунагите ще загубите и парите и силата си и в тази земя ще властват,моите чеда!Това ще стане,защото Моралът е това,което вие никога не сте имали и не може да купите!
  • 29 Хахахахахахаха

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Примерът с пасито е трепач!!! Направо не е за вярване, какви про фани се изказват
  • 30 безпартиен

    3 0 Отговор
    Може и да е така както казва автора,но това за котката с мишките,но Дън Сяо Пин само цитира!Авторът е друг..Значи този син и внук вече е чист щом се е извинил публично?Нещо за наказания,за справедливост?Тишина-слушкаме и папкаме!Виновно ще е "международното положение" и тогава и сега!
  • 31 Гражданска позиция

    0 0 Отговор
    Нищо против комунисти и не комунисти, но от кулашки родове, тяхните внуци също не са били родени, но не са им давали да учат висше, след давабе в плик характеристиката. Беше си страшно за някои хора режима на живков и днес на живков вече внуците или децата им след 1989 са пак те. Вие ако не сте деца на дс, то нямаше сорос да ви спонсорира при следването ви в Америка. Евреите са по големи комунисти и от българите. В едно сенейство влизат много пари, а в друго малко. Всеки сам да преценя, но когато си виждал как бяха измъчвани децата на антикомунистите
  • 32 Хххх

    0 0 Отговор
    Всички са деца на дс, разпръснати партии. Не сме малоумни, за каквито ни мислят. Те затова който много знае му резнаха главата, за да командват ромите, до 22 часа сватба и слушат. Там при българите ще живеете, ние плащаме всичко и искат не искат дс щим казва, думата е закон и виж в къщата в Банкя след малко като глупец стане и са му турили някоя ромка с много деца на квартира. Той батето има пари, много учени като видяха и плачейки отидоха при децата в друг град. Преди беше Белене, сега дядо Петко управлява Бги
  • 33 Анонимен

    0 0 Отговор
    Пада ли крушата по далеч от дървото. Много относително е. Има градинари добри и децата им също. По принцип какъвто бащата такъв и сина, но има едно Но, понякога от лоши родители излизат добри деца. Но Дс, там не бих никого подкрепил, защо, причините си остават за мен, нас. 78 не са малко терор именно от тях до днес. С голямо его са, а нищо особено не са пред някои тихи хора. Гласувайте по съвест, но той от пп ще е, комунистите, селяните са в София и що мисля, че биха го подкрепили при наличие на бсп коце и др до коцето. Много хора не им е до кметове и не биха гласували за никого. Вие бко5дс сте много. Достатъчно са ви на роднини, любовници, жени1, 2,3
  • 34 Хахаха

    0 0 Отговор
    Ще гласувам за амет, хасан, защото са богати и ще крадат по малко. Устройвали ви. Нинова е сдс костовата. И тя е богата и бих гласувал, белким ми подари часивника и очилата и ми плати операцията 5 хил бг пари за лещи.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.