Last news in Fakti

7 Септември, 2023 15:00 5 155 41

Мила Тачева: Двама директори на "Пирогов" по различно време, открийте разликата

  • пирогов-
  • директори

Сигурна съм, че ще се досетите кой кой е на снимките

Мила Тачева: Двама директори на "Пирогов" по различно време, открийте разликата - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Това са двама лекари, двама директори на “Пирогов” по различно време.

Единият - преди 20 години, другият - днес.

Единият - лекар до мозъка на костите, сред “най-блестящите хирурзи” на България (оценката е на негови колеги), известен като “хирургът със златни ръце”, който не престана да оперира и в годините, когато управляваше болницата.

Другият- лекар само по документи, без медицинска практика (2-3 години в началото не се броят), иначе чиновник-администратор-началник. Анонимен.

Единият - от родолюбив, знатен род, дал на България известни архитекти, лекари, политици.

За другия - нямам подобни сведения.

Единият - завършил Немско училище, Френски колеж, Медицински университет, София, Хумболтов стипендиант, председател на Българското хирургическо дружество, член на Немското хирургично дружество и на Европейската асоциация по спешна хирургия. Член на редакционните колегии на три български и две западни хирургични списания, автор на над 250 научни труда. Професор и любим лекар, благодарение на личните си качества и талант, въпреки многобройните спънки и препятствия заради категоричния му отказ да стане член на Партията-майка. Емблема на “Пирогов”-болницата, на която посвети живота си. Студенти, колеги и последователи го боготворяха.

Другият- завършил Медицински факултет към Тракийски университет в Стара Загора. После “Здравен мениджмънт“. Няма лекарска практика, няма статии, няма трудове. Работил в “Актавис”, Болничен пазар “Хигия”, “БГ Фарма”, “Пирогов” - все като администратор - до директор. Има подозрения за зависимост от определени партийни кръгове (случаят с М.Емин е потвърждение).

Единият - духовен аристократ, с невероятно богата и разностранна култура извън медицината. А за поддържане на физическа форма всяка седмица с колеги играеха баскетбол в двора на Медицинска академия.

Другият - хм….

Единия познавах лично благодарение на съпруга ми - също хирург в “Пирогов” през тези години, който си отиде без време. Двамата с професора, и двамата високи топки, сигурно си разменят остроумия и интелектуални закачки в “небесната Операционна”. Тука си разменяха и английски книги.

Другия не познавам. До “онзи”случай преди няколко дни не знаех името му (и сега не го знам) и нямах представа кой е директор на “Пирогов” в момента.

С единия имах професионалния шанс ( пак със съдействието на мъжа ми) да направя няколко интервюта. Разговорите ни надхвърляха обичайното време, бяха невероятно интересни и многопосочни - от медицина и здраве до музика и Космос.

Другия нямам желание да интервюирам. Просто не знам за какво и защо. Да обсъждам с лекар политика, политически поръчки и зависимости, не считам за уместно и интересно. А той демонстрира именно това.

Единият се казва Георги Златарски, когото всички - близки, приятели, познати и непознати наричаха Джо. Джо не беше прякор, Джо беше титла, звание, по-високо от професор, събрало в себе си приятелство, респект, обич и благодарност.

Другият е Валентин Димитров (направих справка да не сбъркам). Не знам дали има някакъв прякор, с който приятелите се обръщат към него. Не е известно да има и научни звания и титли.

Ами, това е - единият и другият. Двама директори на една и съща болница, дали? Сигурна съм, че ще се досетите кой кой е на снимките.

(Текстът е от фейсбук страницата на авторката)


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 64 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 12345678

    61 7 Отговор
    Просто напишете КОГА е учил единият, кога другият, това е достатъчно....
  • 2 Варна

    60 10 Отговор
    Най тъжното е , че това е във всяка една сфера .....
  • 3 явер

    41 8 Отговор
    Да не следващият директор да е ветеринарен лекар, защото няма хора да работят без пари.
  • 4 дедо

    54 19 Отговор
    Пирогов не е единствената болница за спешните случаи. Който не иска да чака, може да избере и друга болница. Обаче там, казват, били най-добрите. Така казват. Пък авторката, която не си е писала името, може и да харесва друга болница, в която директорът дава хубави интервюта...
  • 5 съединисе

    44 25 Отговор
    Лицето и излъчването на един човек говорят мн...само вижте шопарското бездушно,дори мутренско лице на единия и нема ко да говорим повече...
  • 6 Пенсиониран хуманист

    36 25 Отговор
    Аз също имах честта да познавам Георги Златарски. Едно богатство беше за мен това познанство! Действително снимките издават същността на човека, без да познавам втория господин, свкаш политическата обремененост наистина е изписана на челото. Да ме прощава ако греша, но сякаш последните събития около тази болница натежаха в тая посока
  • 7 Пешо

    54 25 Отговор
    Вендетата започна,добре ви плащат за подобни материали
  • 8 Никой

    39 19 Отговор
    СЕЛЯНДУРА В ДЯСНО. ОНЕМЯХ КОГАТО РАЗБРАХ ,ЧЕ В ПИРОГОВ ИМА САМО ЕДИН СПЕШЕН ДЕТСКИ ЛЕКАРСКИ ЕКИП. АКО ПРИЕМЕХА ДРУГО ДЕТЕ С ХЕМОРАГИЧЕН ШОК ТО ЩЕШЕ ДА СИ ОТИДЕ ЛИ ?
  • 9 Псевдоним

    41 17 Отговор
    Не го знам какъв е бил онзи директор, но този определено не е страхлив.
  • 10 Исторически парк

    20 24 Отговор
    Ако закрият всички държавни болници, смъртността ще спадне с 50% 😉
  • 11 дасдса

    17 5 Отговор
    Вярно, че вече не трябва да определяме, кой като какъв се самоопределя по името, НО тук все още не е позволено двама мъже да се омъжват. Та Красимире, това, че имаш мъж, не значи, че си омъжен! :)
  • 12 Аз празнувам 3ти Март

    36 15 Отговор
    Явно този доктор яко бръкна в на соята там дето слънце не огрява. Браво на него. И много се радвам, че турския шпионин, приятел на терористите от Сивите вълци му го нач.каха дълбоко през шалварите.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Бай Иван

    22 16 Отговор
    И този новия сигурно е от ГРОБ, пише му го на челото
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Хихата

    51 14 Отговор
    Чудех се защо е целият злобен пасквил срещу сегашния директор на Пирогов и накрая изскочи: осмелил се да подкрепи колегите си, които се опълчили срещу наглия пишман-политик! Елементарно и тъпо, (не)уважаема гУсподЖУ!

    Коментиран от #32

  • 17 Влади

    43 12 Отговор
    Не разбрах в какво авторката на тази статия обвинява Валентин Димитров. Да не би да е затова, че даде гласност на простотиите на един самозабравил се политик?
    А иначе, поклон пред Габровски - голяма личност. С такива предшественици на Димитров няма да му е лесно, защото летвата е високо вдигната. Но засега върви по правилния път.
  • 18 Изглежда като

    12 16 Отговор
    Комбайнер, без да се обиждат от гилдията...
  • 19 Какво друго

    38 7 Отговор
    да напише един бивш журналист от червения "24 часа"За нея е без значение,че ръководител на болница е защитил колегите си от простащината на самозабравил се "политик".
  • 20 ПОЛ

    28 2 Отговор
    ТЕКСТА Е ЯСЕН,А ПОДТЕКСТА ОЩЕ ПОВЕЧЕ!
  • 21 Брейй

    39 12 Отговор
    таз женица много злобна бе, змии и гущери бълва!Тука казуса е съвсем друг обаче, без значение кой, къде е завършил. Иде реч за самозабравил се Мюмюнчо, който се е правил на велик в болницата. Това е факт. Това, че директорът стои зад персонала и го защитава е също много положителен факт. Мюмюнчо трябваше сам да си подаде оставката, а не да продължава да го обръща на шега и да наглее, харсъзизна. А Тагаренко, за това,че не го изгони моментално, е следващия за оставка.

    Коментиран от #37

  • 22 Никой

    10 17 Отговор
    АЗ СЪМ СИГУРЕН ,ЧЕ НИКАК НЕ Е ТРУДНО ДА ЗАГУБИШ САМООБЛАДАНИЕ В " ПИРОГОВ " . И АКО ТАКА СЕ СЛУЧИ НЕ ПРАВИ ЧОВЕКА ЛОШ. ПРАВИ МЯСТОТО ЛОШО. А НАЙ ЛОШОТО Е,ЧЕ ТОВА ЛОШО МЯСТО СЕ ОПИТВА ДА ИЗКАРА ЧОВЕКА ЛОШ. ЛОШО Е КОГАТО ЧОВЕК ПОДПУХНАЛ ОТ МАЗНИНА СЕ ВЪЗПОЛЗВА ОТ ТАЗИ ЗЛОУПОТРЕБА С ЧОВЕКА И ЗАПОЧНЕ ДА ИЗДАВА ПУБЛИЧНИ ПРИСЪДИ И ЛИЦЕМЕРНО ЗА ЗАПОЧНЕ ДА СЕ КЛАНЯ НА РАБОТЕЩИТЕ НА ТОВА ЛОШО МЯСТО.еТО ТАКЪВ ЧОВЕК ГО НАРИЧАМ ЛОШ ЧОВЕК. сЪЩИЯ КАЗА " АГРЕСИЯТА Е НА ВСЯКЪДЕ ОКОЛО НАС ". ТАКА ТОЙ ПРИЗНА ,ЧЕ АГРЕСИЯ ИМА И СРЕД СОБСТВЕНИЯ СИ ПЕРСОНАЛ. БОЛНИЧЕН ПАЗАР- АДМИНИСТРАТОР БЕЗ ЛЕКАРСКА ПРАКТИКА- ДИРЕКТОР.
  • 23 чудо голямо

    17 2 Отговор
    Напиши по обширан статия за всички директори ,за образованието им,титлите ,заплатите ,имотите.....това не е достатъчно.
    Само искам да кажя на авторите на тази скромна публикация....че същото сравнение може да се направи и за тях и за предишните журналисти и каква е разликата.но нека хората да преценят .
    И преди и сега ако не познаваш някой АВТОритет в Пирогов сеи обречен.
    Дори за деца когато става въпрос не можеш да се докоснеш за величията Там.
  • 24 Тая мила Тачева

    14 4 Отговор
    Да си публикува СиВи-то, да я Видич какъв гений е!
  • 25 Спас

    14 6 Отговор
    На този новия му пише на челото че е напорист селянин активист на ГЕРБ.
  • 26 Едва ли искате настоящия да ви лекува

    12 5 Отговор
    Толкова много е опростачена
    голяма част от българския народ, че не прави разлика между високо образован и квалифициран лекар с благородно потекло и мутризиран поставен лекар за директор.
  • 27 До кокъл

    11 2 Отговор
    Няма друго решение, освен да се реже до кокъл, и от двете страни. Ако някой тук си мисли че Пирогов- върхът на българско здравеопазване е мерило за нещо горко му. Явно просто никога не е бил в Пирогов. Няма оправдание за никого пред най-ценното човешкия живот.
  • 28 АРЕС

    14 6 Отговор
    Единия е Доктор,другия е нагъл,прост и некадърен лъжец и крадец,това е.Вие се сетете кой е кадърния и кой боклука,ако ви е трудно по физиономията ще се сетите.
  • 29 ТАКЕВА АКО

    12 5 Отговор
    ИСКАШ ДА ЗНАЕШ ДА СИ ДОБЪР МЕНИЖЪР НЕ ОЗНАЧАВА ЧЕ НЕПРЕМЕННО ТРЯБВА ДА СИ ДОБЪР ЛЕКАР ТОВА ЧЕ ЗАСТАНА ЗАД ЕКИПА НА БОЛНИЦАТА КОГАТО МУСТАФАТА ЕМИН ИККАШЕ ДА ГИ УВОЛНЯВА МУ ПРАЧИ ЧЕСТ А ВИЕ ГО ХУЛЕТЕ ЧЕ НЯМАЛ ЛЕКАРСКА ПРАКТИКА ОТ ПП-ДБ ЛИ СТЕ ГОСПОЖО

    Коментиран от #33

  • 30 Това

    9 2 Отговор
    Ми напомня за вожда на партията с която се припознава автора, единия юрист, другия лодкар с диплома, който няма един работен ден като юрист, но е бивш министър на правосъдието…
  • 31 злост и ехидност

    13 6 Отговор
    Що за злобна статия? Какво разбрахте от това писание? Че единия е арестократ, а другия не е? Че единия е обичан и обожаван, а друг не е? И тези, които не са така драги на всички, и по специално на авторката, трябва да бъдат охулени? Що за високомерие, що за манталитет? Така ли авторката милее за здравеапазването, като ехидничи и обижда?

    Коментиран от #38

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 АМАН ОТ МЕНИДЖЪРИ ВЕЧЕ 45 ГОДИНИ

    8 2 Отговор

    До коментар #29 от "ТАКЕВА АКО":

    ДОКОГА ША ТЪРГУВАТЕ СЪС ЗДРАВЕТО НА НАРОДА ДОРИ И В НАЙ ВЪРЛИТЕ КАПИТАЛИСТИЧЕСКИ СТРАНИ НЯМА ТАКЪВ АЛЪШ ВЕРИШ СЪС ЗДРАВЕ КАКТО Е ТУК...
  • 34 Явно

    14 4 Отговор
    Сороспиите са получили извънреден грант за да защитават резняка Мустафа Емин и началника му Тагаренко.Големия грях на директора на Пирогов (грях според умно красавитета)е че е защитил лекарите си и не е клекнал на опоркоте от Козяк.
  • 35 Без да защитавам когото

    10 3 Отговор
    и да е, да и кажем на лелката, че в нормалните държави директорите на болници обикновено са с бизнес администратори а не доктори.
    Тяхното задължение е работата да върви гладко, за което доктор не трябва.

    Коментиран от #40

  • 36 Да си добър доктор

    11 2 Отговор
    и добър директор са две много различни неща, изискващи различни умения и квалификации.
  • 37 доктора

    8 1 Отговор

    До коментар #21 от "Брейй":

    Абе плебей, ти познаваш ли Джото, за да говориш безмислици. Как не ви е срам да говорите за изтъкнати в изкуството на медицината хора и да ги сравнявате със сегашните политически управници без никакъв медицински опит. Този Димитров беше предходен шеф на частната болница Неоклиник. Чист административен чиновник с цел облагодеталстване на собствениците.
  • 38 доктора

    4 0 Отговор

    До коментар #31 от "злост и ехидност":

    А Вие пък откъде накъде имате лично мнение. Откъм специалист или просто писарушка
  • 39 мила Мила

    1 0 Отговор
    Сещам се за един реален подобен лекар в момента. Като проф. Златарски. Та той едно, че е професор по специалността си и най-най светилото в нея на Балканите, и второ - шеф е на най-голямата УМБАЛ в страната, и на Балканите. За второто си поприще съответно човека е изучил и второ образование - по здравен мениджмънт. Откакто е шеф на държавна болница май тя е единствената, на която борчовете всяка година намаляват, а от както той е шеф всяка година болницата е на печалба... Ти да видиш - може и като търговско дружество макар и не частно!!! Работи усилено и в лекарската си практика, записванията при него са с половин година "отклонение". И да не забравя, важно е, щото той е наистина светило, а не всенародно неизвестен лекар, за който обаче чуваме че прибира по 150 К месечно: на държавното си работно място се разписва на горе-долу чиста минимална депутатска заплата!!! Та защо за него и Лекари, като него (убеден съм, че има и други) нищо се не чува в общодържавния ефир, а системата не ще и да чуе за компетенциите им, вкл. и управленски?!
  • 40 В нормалните държави ...

    1 0 Отговор

    До коментар #35 от "Без да защитавам когото":

    В нормалните държави след като завършиш, започваш работа от най-ниските стъпало и започваш постепенно да надграждащ себе си и съответно да надграждаш кариерата си. В България всичко се случва с човек на човека!!! Отминало е времето,в което хората се борят за позицията си, просто трябва да имаш човек! Ако някой не е разбрал смисъла на тази публикация, ще споделя моята гледна точка - авторката най-вероятно е искала да сподели колко ниско е стигнала най-голямата спешна болница е страната. Как ние като общество сме загубили ценностите си и за съжаление, четейки коментарите това само го потвърждава.
  • 41 ВИСИОКОКВАЛИФИЦИРАН ЛЕКАР в "ПИРОГОВ"

    1 0 Отговор
    РАБОТИЛ съм с ПРОФ. ЗЛАТАРСКИ. ПОТОМСТВЕН ИНТЕЛЕКТУАЛЕЦ, ГОЛЯМ ПАТРИОТ, ПОЧТЕННА ЛИЧНОСТ!!! ДЖО, МИР на ПРАХА ТИ и ВЕЧНАТА ТИ ПАМЕТ! ДЪЛБОК ПОКЛОН!!!! КОКО, НАЛИ ТАКА!!!
    ЛИЦЕТО В. Д. е СЛУЧАЙНО СТАНАЛ ДИРЕКТОР и заедно с "ЖЕНАТА- МЪЖ", която е ПРОЗЗ н-к БЕЗ НИКАКВА СПЕЦИАЛНОСТ са ПРИМЕР за НЕГАТИВНАТА СЕЛЕКЦИЯ на ПЕРСОНАЛ в УМБАЛСМ!!!!