Last news in Fakti

24 Септември, 2023 19:00 4 336 130

Как Руската църква в София се превърна в пропутинско гето

  • калин янакиев-
  • руска църква-
  • софия-
  • руски шпионаж

Много по-голям е интересът на РПЦ да го има това подворие в България, отколкото да го няма, и подозирам, че в скоро време църквата ще бъде отворена

Как Руската църква в София се превърна в пропутинско гето - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

ДВ: Проф. Янакиев, до преди години заедно с други вярващи, принадлежащи на демократична общност, се черкувахте в Руската църква - каква беше причината и защо по-късно се отказахте?

проф. Калин Янакиев: Историята е следната: до 1998 година тя все още беше храм, в който ходеха българи, украинци, руснаци, въобще различни православни вярващи. Имаше много добър свещеник - отец Сергий Трухачов - който именно през 1998 година беше отзован. След това започна изпращането на руски свещеници, да се изразя така - със специални поръчения.

Иронично казано, историята на руския храм в София следваше буквално историята на Русия. Ако бих могъл да направя аналогия между отец Сергий и ранния Елцин, то онзи, който го наследи - отец Александър Карягин, беше вече късния пропил се Елцин. Всички знаеха, че той е от службите, обичаше да общува с новопоявилата се българска олигархия, но беше кротък. И ние продължихме да се черкуваме там, тъй като в църквата имаше и много добри български свещеници. Но след като започна Путиновата епоха беше изпратен отец Исидор, който вече беше много арогантен. Позволяваше си да прави забележки на българските свещеници за изявления на черкуващите се, които не се харесваха на Русия, и изискваше от тях да ги забранят.

ДВ: Има ли такава практика - свещеник да забранява на миряните да правят определени публични изявления извън храма?

проф. Калин Янакиев: Не би могло да има и в България това не се случва, но в Руската църква изглежда е възприето. След това дойде един съвсем одиозен свещеник - Филип Василцев, на когото беше поръчано буквално да разгони и черкуващите се българи, и българските свещеници. Той изпълни задачата, но по един неумел начин, така че сам се оскандали в българските медии, заради прочистването на енориашите на етнически принцип. Оттогава в руската църква се настани руско гето, включващо неколцината българи, отявлени путинисти. Църквата се затвори и постепенно се превърна в нещо като щаб за извършване на подривни дейности. И то не само в България, а, както се разбра, и в Северна Македония.

ДВ: Какво от канонична гледна точка представлява храм-подворие, какъв е статутът на руската църква в София?

проф. Калин Янакиев: Тя е под двойна църковна юрисдикция, което е доста съмнително от канонична гледна точка. Основен канон на църквата от най-древни времена е, че на една канонична територия не може да има повече от един епископ, което означава, че храм, щом е в България, трябва да е под юрисдикцията на български митрополит - в случая Софийския митрополит и патриарха на България. Двойният църковен статут на подворието е прецедент. Този храм е създаден, когато БПЦ се намира в схизма, и руснаците го построяват, за да могат да се черкуват в София отделно от схизматичните българи. По-късно обаче ситуацията с БПЦ се разрешава благополучно, но храмът в нарушение на канона е поставен под двойна юрисдикция, което се търпи дълги години.

ДВ: Но сега сякаш става нещо трето - посланичката на Русия, ядосана на българските власти, казва, че ще затвори църквата, както и стана. Има ли право представител на светската власт на подобна намеса?

проф. Калин Янакиев: Това е абсурдно - госпожа Митрофанова с властта, делегирана ѝ от руската държава, да се разпорежда с храма. Дори според спорния му статут, ако някой може да реши какво да стане с него, това са РПЦ и БПЦ и то непременно съвместно.

ДВ: Нашата църква прави ли нещо в тази ситуация, реагира ли?

проф. Калин Янакиев: До момента реакция на синода няма. Предвиждам, че скоро няма и да има. Макар и не малка част от нашите митрополити да са настроени силно русофилски, те не са свикнали да се противопоставят на светските власти, експулсирали тримата руски духовници.

ДВ: Но те и не биха могли да се противопоставят, тъй като тримата са експулсирани не в качеството им на духовници, а на физически лица, извършващи противозаконна дейност.

проф. Калин Янакиев: Разбира се. Вижте какво обаче се опитват да ни внушат - посегнато е на свещеници! Като че ли са гонени заради Христа, като изповедници на вярата, а не за подривни хибридни дейности, с каквито руската държава се занимава отдавна, а след началото на войната в Украйна особено активно.

Седмица по-рано македонската държава обяви за персона нон грата предстоятеля на софийското подворие Васиан Змеев. И нашите служби се размърдаха и събраха в доклад необходимите данни, за могат да направят и те същото.

ДВ: Това не е ли изненадващ ход от страна на македонците, където руското влияние покрай сръбското е по-силно дори, отколкото у нас?

проф. Калин Янакиев: Да, но се очаква Македонската църква наскоро да получи официално признание от Константинополската патриаршия и аз подозирам, че дейността на Васиан Змеев е била точно такава - да възпрепятства окончателното решаване на статута ѝ, което да гарантира автономността.

ДВ: А имате ли хипотеза какво противозаконно Змеев и другите двама са извършвали у нас?

проф. Калин Янакиев: Трудно ми е да отговоря, тъй като не съм контраразузнавач, но мисля, че любопитната служебна биография на Васиан Змеев е показателна. Преди да стане архимандрит, той е бил проректор на Московската духовна академия и семинария. Тогава избухва педофилски скандал заради оплакванията на студенти и ученици от сексуални посегателства от страна на преподаватели и възпитатели, сред чиито имена е и това на Васиан Змеев...

ДВ: Това, че той може да е имал педофилски наклонности, още не значи, че има и шпионски.

проф. Калин Янакиев: Не значи, но си дайте сметка, че може да бъде държан, фигуративно казано, на "къс повод". И очевидно е така, защото е изпратен като представител на московския патриарх в църквата в Беларус, а е тя неразделна част от РПЦ и следователно представител на Московския патриарх там е екзархът на Беларуската църква, по онова време екзарх Павел. Да изпратиш и друг представител е все едно българският президент да назначи посланик на България във Варна. От публикациите става ясно с каква задача Васиан Змеев е отишъл в Беларус - да наблюдава, докладва и противодейства на екзарх Павел, който към 2015 година започва да говори за бъдеща автономия на Беларуската църква. След това през 2018 година Васиан Змеев, с натрупания опит в изпълнението на неканонични поръчки, е изпратен у нас. Това още тогава би трябвало да е сигнал за нашите служби.

ДВ: Каква е целта на острите изявление и действия от руска страна и какво ще се случи оттук нататък с руската църква в София?

проф. Калин Янакиев: Моята хипотеза е, че храмът е затворен, за да се предизвика брожение срещу затварянето му. Но мисля, че г-жа Митрофанова не си е направила добре сметката. Защото единственото, на което може да се надява, са шпицкомандите на "Възраждане", а изглежда и те не са особено мотивирани в момента. Много по-голям е интересът на РПЦ да го има това подворие в България, отколкото да го няма, и подозирам, че в скоро време църквата ще бъде отворена. Никой не е забранявал на мястото на експулсираните свещеници да бъдат изпратени други. Оттук нататък решението е в ръцете на РПЦ, която може да изпрати нов предстоятел. Но този път трябва да внимава той да бъде действително служител на църквата, а не на руската държава и руските специални служби.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 83 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Мутата

    102 31 Отговор
    Тоя що не го лекуват?
  • 5 Божието Богу

    101 37 Отговор
    Аз не се черкувам в Руската църква, защото съм българин. Има достатъчно български църкви в България. Но доста хора ходят там, заради мощите на светеца в криптата под църквата. Молят се за помощ и я получават. Затова не бива да пипате руските свещеници и не е ваша работа да ги обсъждате.

    Коментиран от #124

  • 6 А50

    68 13 Отговор
    Лозанка ще ти помним думите, за да не пропееш друга песен после
  • 7 любител

    76 25 Отговор
    само не разбрах какво се иска от руска църква да почита руски управник или да се кланя на краварите.
  • 8 9689

    86 27 Отговор
    Още един продажен платен глупак.

    Коментиран от #129

  • 9 Орел

    79 16 Отговор
    Гого Лозанов е тотално ойларипи.
  • 10 ХА ХА ХА

    79 27 Отговор
    АБЕ ДА СИ ГО КАЖЕМ НАПРАВО ! НЕ ВЯРВАЙТЕ НА ДОЙЧЕ ЗЕЛЕ , ФРИЦОВЕТЕ СА ПОДЛОГИ НА КРАВИТЕ И ДУПЕ И ГАЩИ СЪС УКРО - НАЦИСТИТЕ !

    Коментиран от #14

  • 11 Помогнете им

    71 13 Отговор
    Боже, колко много мъка и болни мозъци има на земята българска.

    Коментиран от #15

  • 12 Параной Патологин

    52 20 Отговор
    Евгений Кънев: Религията е инструмент на руската политика още от времето на Сталин.
    Ето. Тоя отвори очите на вярващите. Да запалим всички църкви!? Те са Путински средища на антигейското. Кънеф лице Кенев ли ,ама много умен юрод.

    Коментиран от #121

  • 13 Т444444

    10 23 Отговор
    Пу го няма отдавна, сега управлява Пу 3.
  • 14 Ми то .....

    50 20 Отговор

    До коментар #10 от "ХА ХА ХА":

    Затова и държавата на тия фашисти закъса .......по заповед на деменцията целия запад ще фалира , заради краварската земя и корпорациите им които държат зърното във ООкрайна и търгуват със него , а твърдят , че е на укро нацистите и спасяват глада в Африка !!!!!!!!!!
  • 15 Мда

    16 45 Отговор

    До коментар #11 от "Помогнете им":

    Той здрав мозък няма да защитава шпионин и педофил, да не говорим за терориста убиец Путин!
  • 16 ⚜️Просветен⚜️

    41 27 Отговор
    Много сте груби и арогантни с такива определения и епитети, а изобщо давате ли си сметка, че вие сте следващите новодомци на Белене!? И предишните са били като вас! Заслепени , наивни и готови да продадат род и родина и вяра на наглосаксите!!! Никой не е вярвал , че ще го застигне възмездието, докато не са ги натоварили!
  • 17 Запознат

    39 14 Отговор
    Този алкохолик се разхожда вс вечер във Връбница 2 маселедил е някайва колиба в къщите до Северния Парк
  • 18 ТаУмВзе

    42 18 Отговор
    Кво му е агентурното именце на тва! Руската църква им пречи, джамията и синагогата Не! БУХАХАХ Нема толко жалки!
  • 19 Само да питам

    41 15 Отговор
    Кой беше този тр@.вестит Лозанов?
  • 20 Реалист

    29 15 Отговор
    България се е отвърнала в профашизоидно говедарско гето.
  • 21 ийнъгхб

    32 8 Отговор
    Пазете се от вълци наметнати с агнешки кожи, така Господ Иисус Христос още приживе е казал на Апостолите, като е казал че много и "богослови "професори", ще лъжат и ще изкривяват словото и истината. Но дерзаите Господ Иисус Христос победи света.

    Коментиран от #100

  • 22 Пак рошавата

    35 12 Отговор
    Пеедаруга Лозанов се обади
  • 23 Ьел.ки.те

    23 7 Отговор
    Са тук.....най големите фейк и манипулативни Новини ...вижте си германските шитни....продажници
  • 24 Генерал Митрофанова

    18 39 Отговор
    Руската църква да бъде превърната в украинска. Рашистките орки убийци не заслужават църква.

    Коментиран от #107

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Морския

    22 33 Отговор
    Руското православие е ПУТИНОСЛАВИЕ. При него Божиите заповеди "Не кради", "Не лъжи", "Не убивай" не важат! И всичко в него е насочено към едно - обожествяването на Путин.

    Коментиран от #31, #36

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 ........

    11 3 Отговор
    Не е ли по-добре засега да е затворена,за да не я окрадат?
  • 35 Ехааааааа

    28 13 Отговор
    Тая сегашна сглобка на управление я направиха Краварите !!!!!! Нали Киро - лъжеца обеща да вкара Бойко - крадеца във панделата ??????? Рашков - алкохолика щеше да носи доказателства за кражби .....защо не се случи , а се прегърнаха и отново ни излъгаха ?????????
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Христо

    25 12 Отговор
    Професоре, не те ли е страх от бога!?

    Или на сатаната се надяваш?

    Коментиран от #122

  • 38 да де

    25 3 Отговор
    те партньорските служби не дават обяснения , заповядват , а нашенските не контраразузнавачи трябва да си ги измислят , на кой му пука за истината и за мотивите
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Много триете бе ИНФАРКТИ ??????

    18 1 Отговор
    Да не получите ИНСУЛТ ????????

    Коментиран от #41

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Тодор

    14 2 Отговор
    Първо се подстрижи бе, тапир!
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Матей преображенски

    19 8 Отговор
    Брей,тия софисти владеели йезуитщината,как ловко лавират,направиха поразията ,а после руската страна била виновна,това го натрапват чрез всякакви инсинуации.ДАНС ИЛИ МИМАНС ГО ИЗВЪРШИЛна своя глава,това е абсурдноИмало схизма ,а после нямало,сега май схизмата е политическа.БПЦ мълчи,няма претенции към РПЦ,И КАТО как си представят властите да отворят храма и да накарат български свещеници да служат в него,тук да не е Украйна,та да се прилага такъв произвол?
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Ех ...ех....ех

    17 1 Отговор
    Те търкат .....ама на тия които са им заповядали гласът да не им се чува .....!!!!!! Това е нашата честна , справедлива , "не...зависима "........ :::кУРНАЛИСТИКА:::: !!!!
  • 49 Тъпи

    6 16 Отговор
    И русофили като техните предци , шумкарите :-)

    Коментиран от #60

  • 50 Крум

    20 7 Отговор
    Никой не е пречил на никого да присъства на служебните...Янакиев лъже нагло
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 ???????????

    21 2 Отговор
    Всеобща дебилизация? Май това само върви у нас..... Резултатите са видими и осезаеми.
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Нашият патриарх

    3 21 Отговор
    Си е една руска агентурна единица, която отдавна работи за КГБ, казва се агент Симеонов. Какво очаквате от него, страхливец!
  • 58 Абе, пич

    21 2 Отговор
    Нали църквата е отделена от държавата. Както и обратното. Тогава защо държавата се намесва в клерикални спорове и застава на страната на антибългарски интереси?! Вместо да държи на българския интерес и защитава позицията на България (и БПЦ) като майка на Македония.

    Коментиран от #101

  • 59 Путинофил

    6 23 Отговор
    Колко пъти ви казах, че генерал Митрофанова трябва да бъде изгонена?
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Масонското кюфте брат Иван Ставрев

    0 1 Отговор
    А 5-ма братя са гласували за Сарандев.
  • 74 Естествен Интелект

    5 1 Отговор
    Забрана на велевци със задна дата!
  • 75 Естествен Интелект

    6 1 Отговор

    До коментар #68 от "Ветеран от Протеста":

    При ала-бала не е законна.
  • 76 Калин Во.нящият

    20 3 Отговор
    Тоя атлантик що не вземе да се къпе по-често, че смърди на пот и мръсотия!!
  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Санкт Петербург

    8 15 Отговор

    До коментар #69 от "Санкт Петербург":

    Извиняваме се на всички, че сме дали на света изрода Владимир Владимирович Путин!

    Коментиран от #119

  • 80 Смех в блатото

    5 19 Отговор
    Както ни "плаши" Мутрофанова, че ще "затвори" руското посолство, но като видя, че не й мина блъфа, бързичко каза, че всъщност не ги решава тези неща тя, защото иначе късат контрола върху четирихилядниците, така и сега ще се опитат да правят проблеми срещу българските власти и ще задействат руския чорап да е "спасител", след което ще отворят отново.

    Помнете ми думата, името на Радев ще се появи И тук.
  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Ами прав е

    18 2 Отговор
    Прав е тоя ПЕЗЕВЕНК всички попове, всички попски пруфесори са агенти.... не го ли виждате и тоя пруфесор... труди се за сороски центове от коле!!!!
  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Само минавам да кажа

    21 3 Отговор
    че дявола в човешко лице К. Янакиев бе, и е защитник на Истанбулската конвенция, като в същото време плюеше и злословеше срещу хилядолетната ни Българска Православна църква.
  • 85 Тоя по какво е професор-по невежество ли

    12 3 Отговор
    Трябва да се има предвид фактът, че през 1952 г. Храмът „Св. Николай Чудотворец” в София получи статут на Подворие – пълномощно представителство на Патриарха на Москва и цяла Русия при Българския Патриарх, по силата, на което този храм е структурно подразделение на Руската православна църква.
  • 86 Пор вмирисан

    11 3 Отговор
    Да се обесиш с папионката!
  • 87 Хахах

    8 4 Отговор
    На тази ГнясЛозанов и ШвабскитеСвине трябва да им се прережът гръкляните.
  • 88 Минувач

    6 4 Отговор
    А ти, като си такъв русофоб, какво правеше в руската църква?
  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 към янакиев

    6 3 Отговор
    забравил си
    но да ти припомня

    КАТ РУСИЯ НЯМА ВТОРА
    ТЪЙ МОГЪЩА НА СВЕТА

    Калине , моля те кажи че е време да ЧЕГЪРТАМЕ автора
    а и неговия паметник да се махне

    Коментиран от #105

  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 Факт

    3 10 Отговор
    Кирилица Православие Мизерия
  • 95 Шибек

    12 3 Отговор
    подворие не знам кво е , но на хората руските попове никога не са им пречили и дразнили за разлика от наглите шибеци от други църкви, джамии, и синегоги които впочем и без пари изкупиха и заграбиха сумати имоти включително сега се сещам и за 30 декара до Илиенци.... а ти проф. мърлю вземи се къпи по честичко вместо да умуваш че бая на пор миришеш да ти кажа
  • 96 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 97 Българин

    5 12 Отговор
    Истината е, че няма руски център или институция на българска територия, който да не работи за подчиняването ни на северноазиатските фашисти.

    Коментиран от #123

  • 98 Перо

    11 3 Отговор
    И кьораво и сакато от джендърията се бута да коментира нещо, от което нищо не разбира, по сигнал на посолството!
  • 99 Гал

    7 3 Отговор
    Не се бутайте където не трябва, серсеми.
  • 100 Интересно,

    2 2 Отговор

    До коментар #21 от "ийнъгхб":

    а какво е общото между Господ и комунистите ( към които очевидно принадлежиш! )? Не бяха ли ТОЧНО комунягите най - големите атеисти и богоборци, а?

    Коментиран от #117

  • 101 Това

    1 2 Отговор

    До коментар #58 от "Абе, пич":

    не са " клерикални спорове", юнак, а въпрос на национална сигурност!
  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 Сорос

    6 2 Отговор
    Янакиев да ти е…..а майката толкова много те учихме как се манипулира и ти тъпо говедо не се научи и фалшиви титли ти сложихме .но пак си остана просто говедо
  • 104 Просто

    0 3 Отговор
    Не трябва да се забравя какъв е Гундяев .

    Оттам нататък всичко си има логично обяснение.

    КГБ е навсякъде .
  • 105 Няма втора

    0 3 Отговор

    До коментар #92 от "към янакиев":

    Блатото е неповторимо .
    Няма други такива Мерзавци.

    Коментиран от #118

  • 106 Петков е престъпник

    7 1 Отговор
    Какъв долен долен доносник, американски слуга, продал се за няколко сребърника. И оправдаващ варварството и беззаконието, с което управляват инсталираните от ЦРУ Козяк българоубиици Петков и Борисов.
  • 107 Да знайш

    4 0 Отговор

    До коментар #24 от "Генерал Митрофанова":

    Краварите са те превърнали във варварин, по тяхно подобие.
  • 108 Елементарна

    3 0 Отговор

    До коментар #32 от "УБИХА ХРИСТИЯНСТВОТО В РУСИЯ":

    манипулация си написала. Типично по краварски.
  • 109 Глупости

    4 0 Отговор
    Е то голям разбирач,няма никакви данни развива свободни съчинения.Какво ни интересува Македония и нейните църковни проблеми ,превзеха Българската Охридска архиескопия и сега чакали статут от Истанбул .Виж ти!Защитава тия които не дават права на българите и разнасят омразата си към нас във всички държави.Подмолни интериганти и фалшификатори.Подворието в Москва в т.н. Българска църква е за заслуги на митрополит Киприян при обсадата на Москва,няма нищо случайно.
  • 110 Кочо

    7 2 Отговор
    Що за гнусен и скверен език -"Пропутинско гето"?!! Какъв човек трябва да си за да наречеш православния храм приютявал и утешавал толкова хара в тежки моменти, съхранавящ вещите на голям светец по този начин?

    Коментиран от #125

  • 111 Андроникий

    4 2 Отговор
    Соросснята скоро ще се насссере тотално обаче не от кеф, щото парите свършват, Уссриаина пада и хап, става краварско-козяшки непоносимо. Има Господ и той е православен! И ви вижда какви сте измекяри и и българомразци!
  • 112 пфууууу

    4 1 Отговор
    Господин Гого Отвратнягов, напиши нещо за козяшкото гето?
  • 113 християнин

    4 0 Отговор
    Как изпълзяха слугите на дявола, носкоро ще ги постигне Божието възмездие, което за урок на другите, те ще имат незавидна участ.
  • 114 православен

    5 0 Отговор
    Янакиев е вълк в овча кожа, защото се представя за православен, а всъщност е служител на римокатоличската еретическа църква и цялото му съществуване се състоив това, за Разбие Православието, като накара православните българи да намразят Русия, както и в Русия да намразят България.
    Никога в говоренето на този вълк не е имало любов, а винаги говори и споменава Русия с такава омраза, за която получава шест цифрени суми от Америка за България.
  • 115 православен

    2 0 Отговор

    До коментар #102 от "Архимандрисандрит Бибиан":

    Не чупи, за да не ти бъде счупена главата, защото чудесата имат две страни; едната е чудо за молещите се за здраве, любов, тежко състояние, а другата страна е наказване на богохулниците по начин, който да предизвика у другите състояние на покаяние, предвид на тежката, или летална участ, която ще ги споходи за назидание на околните.
  • 116 Как

    1 1 Отговор
    Правителството се превърна в бидонско пуделче на посолството Лозанов .
    Да нямаш записи на Путин от руската църква .
  • 117 Безинтересно

    1 1 Отговор

    До коментар #100 от "Интересно,":

    Защо не видиш досиетата на тези в правителството
    от каква мая са замесени .
    Червена , с петолъчки и сърпове , до един наследници на червената върхушка .
  • 118 Дедо

    0 0 Отговор

    До коментар #105 от "Няма втора":

    Ти е бил в блатото на Белене .
    Естествено като надзирател .
  • 119 Няма

    2 0 Отговор

    До коментар #79 от "Санкт Петербург":

    Защо да се извиняваш наследник на Вълко Червенков .
    Вчера хвърли под леглото лентата на дядо ти от ОФ,
    Всяка вечер проверяваш дали е там , че може пак да ти потрябва.
  • 120 Яшар

    1 1 Отговор
    Няма да обиждаш гетото!
  • 121 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 122 Професорът

    1 0 Отговор

    До коментар #37 от "Христо":

    Че аз винаги съм служил на Луцифер! Какъв Сатанаил?!
  • 123 Центърът

    0 2 Отговор

    До коментар #97 от "Българин":

    Прав си! Едно време работихме за Германските националсоциалисти! Сега работим за руските! Които плаща за него работим!
  • 124 да си знаеш

    0 2 Отговор

    До коментар #5 от "Божието Богу":

    Късно е.Оня руски шпионин вече е в самолета към московията
  • 125 бункерно джудже от кремъл

    1 3 Отговор

    До коментар #110 от "Кочо":

    Нещата трябва да се казват в истинските им имена! Боли ни фара тая църква каква е,що е,какво е.Щом е сборище на руски шпиони,които работят в риск за националната сигурност на България,то цирка приключва! Това важи и за всеки долен русофислки антибългарин! Времето ви изтича болклуци,а държавата вече ви гони един по един!
  • 126 дядото

    2 1 Отговор
    ами както и българската църква боко още преди години я обезличи и превърна в гето,плащайки проектите им
  • 127 Шердан Българов

    1 2 Отговор
    рашки идите на х - й от БЪЛГАРИЯ!
  • 128 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 129 Един от многото лизачи

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "9689":

    С кефф бих му се изцъкал над папионкта.
    Наистина мазн и противен индивид🐷
  • 130 ВайВай

    2 0 Отговор
    Плюте бе... плюйте, плюйте, плюйте.... все нещо ще полепне... на задниците ви бе тъпунари. На местото на Альша даже турете паметник на Осман Паша... На знамето наместо лъв турете фес и фередже.. Съединение... плюло на оная приказка за ЧИСТА И СВЯТА РЕПУБЛИКА!