Last news in Fakti

27 Октомври, 2023 06:00 1 526 24

Терзиев, Хекимян, Григорова: какво зависи от битката в София

  • васил терзиев-
  • антон хекимян-
  • ваня григорова-
  • софия-
  • кмет-
  • кмет на софия-
  • местни избори-
  • герб-
  • пп-дб

Вотът в София ще изправи България пред два съвсем различни политически сценария

Терзиев, Хекимян, Григорова: какво зависи от битката в София - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар от Даниел Смилов:

Местните избори в неделя ще имат сериозно, дългосрочно отражение върху централната власт в България - какъвто и да е техният резултат. Затова партиите и гражданите трябва да се отнасят сериозно към тях и да не ги използват просто за да вентилират натрупани конюнктурни недоволства.

Столицата София

Изборите в София са до голяма степен ключът към последващите политически събития в страната. На финалната права на кампанията е ясно, че Васил Терзиев от ПП-ДБ е сигурен участник в балотажа с около 9% преднина пред втория. Към момента, по данни от "Алфа Рисърч" и други агенции, с малка преднина за второто място води Антон Хекимян. Но тенденцията при него е изразено негативна и той ще приключи кампанията с по-малка подкрепа, отколкото я започна. За разлика от него Ваня Григорова проведе успешна кампания и разшири сериозно кръга от потенциални избиратели. Затова няма да е изненада и балотаж Терзиев-Григорова.

И при двата възможни балотажа като фаворит ще влезе Васил Терзиев, но победата му няма да е гарантирана, а ще изисква максимална мобилизация на привържениците на ПП-ДБ и привличане на гласували за Вили Лилков (и евентуално Антон Хекимян). Ваня Григорова би могла да привлече протестен вот срещу "сглобката" в националното управление и от тази гледна точка тя представлява може би по-голямо предизвикателство за Терзиев. Хекимян - макар че има потенциал да прибави гласували за Лилков и дори "Възраждане" - ще влезе в балотажа с ниска скорост и слаба инерция, което ще направи задачата му много трудна.

Една победа на Васил Терзиев в София би била от огромно значение за ПП-ДБ. Без нея те ще са в много слаба позиция в националната политика. Правителството "Денков" може и да не падне (дори може да оцелее и без персонални промени), но способността на ПП-ДБ да прокарват своите идеи в политиката ще намалее драстично. Това ще се отрази и на конституционната реформа, която най-вероятно ще бъде орязана толкова, че да стане безсмислена. ГЕРБ и ДПС ще са в изключително удобна позиция, защото ще могат силно да влияят на управлението, но същевременно ще продължат да се държат като опозиция на кабинета "Денков".

Особеното обаче е, че ако Терзиев не спечели София, то няма да е за сметка на Хекимян, а евентуално на Ваня Григорова. Това би създало съвсем различна динамика в страната като цяло. Григорова няма да се задоволи с кметското място, а бързо ще се превърне в лидер на русофилското ляво, като превземе или измести БСП и засенчи радикалите от "Възраждане". Вероятно е тя да оглави формация, която ще се ползва и с одобрението на Радев.

Ако Васил Терзиев спечели в София - което е най-вероятният сценарий според проучванията, ПП-ДБ ще получат сериозна подкрепа за провежданите от тях политики и ще се сдобият с възможност да се утвърдят като силна и дългосрочно значима формация в центъра и център-дясното пространство. Самият Терзиев също има потенциал да се превърне в обединяваща фигура между ПП и ДБ: той е млад, сериозен и целенасочен, а електоралният успех е нужното лепило за една трайна коалиция.

Без да се драматизира излишно, може да се обобщи, че изборите в София ще изправят България пред два съвсем различни политически сценария. Една победа на Васил Терзиев би консолидирала позициите на проевропейските и евроатлантическите сили в страната и би гарантирала интеграцията ѝ в ЕС (Шенген и еврозоната). Победа на Ваня Григорова би била успех за русофилските и евроскептичните сили с всички последици от това. Победа на Хекимян, която към момента изглежда най-малко възможна, би отслабила значително евроатлантическия лагер (ПП-ДБ по-специално) и би го направила много уязвим за корупционни нападки. В крайна сметка, ако евроатлантизмът зависи от партии, чиито лидери са по един или друг начин в списъка "Магнитски", ситуацията ще е силно проблематична.

Пловдив и Варна

В Пловдив ще има сигурен балотаж между кандидатите на ГЕРБ и ПП-ДБ. Тук временните места в надпреварата са разменени: води кандидатът на ГЕРБ. ПП-ДБ имат добър кандидат в лицето на Старибратов - и разполагат с огромната възможност да консолидират протестен вот срещу дългогодишното управление на ГЕРБ в града и специално наследството на Иван Тотев. Ако в София ПП-ДБ се представят добре на първия тур, това ще създаде сериозна инерция в тяхна полза и в Пловдив. Спечелването на двата най-големи града в страната изглежда като задача максимум за ПП-ДБ. Това е реалистична задача, но тя ще изисква още много усилия.

Варненските избори също могат да доведат до балотаж между ГЕРБ и ПП-ДБ. Тогава ситуацията ще е като в Пловдив и кандидатът на ПП-ДБ ще може сравнително лесно да консолидира протестен вот срещу Портних. Но е вероятен и балотаж между ГЕРБ и "Възраждане", който лесно ще бъде спечелен от ГЕРБ, въпреки наследството на настоящия кмет. Затова ГЕРБ и ДПС имат интерес да подпомогнат "Възраждане" във Варна, което може да стане по много начини, включително и чрез купуване на гласове. Отново сигурно ще станем свидетели на огромен брой преференции за хостеси, русалки, сирени и други варненски създания от електоралния фолклор. Срамно е такива фактори да имат влияние, но като си затваряме очите за тях, те не изчезват. Опитът го доказва.

Битката за двата големи града допълва и нюансира анализа на софийските избори. Ако ПП-ДБ спечелят София, но не и Пловдив или Варна, те ще са изпълнили план "минимум" и биха могли да твърдят, че на национално ниво балансът на силите се е запазил. Ако пък ГЕРБ спечели София, а ПП-ДБ - Пловдив, това ще е по-скоро утешителна награда за загубилия в надпреварата.

Големите градове на страната

ГЕРБ вероятно ще победи в много от останалите големи градове на страната. Пробиви тук и там ще има от други партии. ДПС ще вземат своето в регионите си. Но ако ПП-ДБ излезе на балотаж в големи градове, това ще е успех за тях. А ще се открие и възможност за мобилизация на протестен вот - там, където има недоволство от досегашното управление. Много трудно е да се правят детайлни прогнози отсега, най-малкото защото за повечето градове няма изнесена социологическа информация. От тази гледна точка резултатите тук трябва да се следят с особено внимание.

Битката за кметове е, разбира се, само една част от голямото уравнение - другата е вотът за общински съвети. ПП-ДБ консумират известен отлив на подкрепа на национално ниво заради участието си в "сглобката". Този отлив неминуемо ще се отрази и на вота за съветници. За да обърнат тенденцията, ПП-ДБ имат огромна нужда от знакови електорални победи в София, Пловдив и други градове. Единствено такива победи могат да върнат обезверени избиратели и лидерите на тези формации със сигурност разбират това.

Накрая, колкото и да е клиширано - съдбата на българите е в техните ръце. Те имат реален, значим избор. Трябва да знаят, че местните избори не са само важни за кметове и управлението на градовете. В тях се раждат и лидери, които остават за десетилетия напред. И тези лидери могат да водят България на запад, на изток или в корупционното блато. Хората не бива да се залъгват, че изборът им е без значение или просто е експресия на едно или друго морално или естетическо недоволство. Става дума за облика не на отделни градове, а на страната като цяло.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофил

    14 8 Отговор
    Много гербаджийски феодали ще паднат, дори аз ще гласувам за кмет на Копейкин, за да отиде на балотаж с местния феодал.
  • 2 Кукурукукууу..

    6 1 Отговор
    Паломааааа...
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Геро

    15 1 Отговор
    ХъкатаМъкатаМян, новото на га ре на Тиквата много прилича на младия Ахмед Доган.
  • 5 Хикимян от Ириван

    19 3 Отговор
    Платен журналист известен с платените си репортажи угодни на властта. Типичният кариерист в България.
  • 6 Гай Турий

    13 2 Отговор
    Никога и никъде повече ГЕРБ на власт! Стига с тая мафиотска структура от мутри и грабители на народни пари. Всички престъпници крали досега да бъдат изобличени от правораздавателние органи и в затвора, плюс пълни конфискации на откраднатото. Нищо че то е прехвърлено на майки, баби, лели, сестри и чуждоземни братовчеди. КПКОМПИ-ПОМПИ да ги конфискува по закон.
  • 7 Срам

    9 0 Отговор
    за София и за България , тези субекти изобщо да се появяват и кандидатират за кмет на столицата ! Пълно падение !
  • 8 Леля Гошо

    0 6 Отговор
    Ако това което казват социолозите не е поредната лъжа, значи хората гласуват за партии а не за личности. Според мен има голяма доза лъжа, защото в София взе още, тук-таме са останали нормални, мислещи хора които ще гласуват за Вили Лилков, но не ми се иска да вярвам че са чак толкова малко
  • 9 За протокола

    4 4 Отговор
    Нова вълна на тоталитарната камарила вече навлиза в политиката.
    Ясно се различават 3 поколения комуняги и техни деривати:
    - Първото са разни партизани, ятаци, спомагачи и т.н. които официално се водеха АБПФК (Активни борци против фашизЪма и капитализЪма), както и "другари", подкрепяни и подбутвани от Кремъл. . Това беше техния универсален ключ за отваряне на всички врати към по-добро, по-задоволено и изобщо. "по-равно" съществуване.
    - Второто са наследниците на по-горните. От рода на Станишев и повечето днешни "политици", "бизнесмени" и разни други на ключови позиции в политиката, държавата, правосъдието, специалните служби и т.н. Те не парадират с произхода и миналото си, а просто берат плодовете на произхода си, благодарение на който са там, където са.
    - Третото поколение са вече "изпрани" деца на вторите и внуци на първите, които се обявяват за отличници в днешния ценностен свят. Те са успешни "бизнесмени", занимават се (уж) с благотворителност, защитават демокрацията и свободата на хората. И естествено се опитват да скъсат пъпната си връв с тоталитарните си семейства.
    Какъв е проблема?
    Проблемът е, че настанените във властта след окупацията от 1944г бяха необразовани, малокултурни, нискоинтелигентни и главното, послушни маши в ръцете на Московсите и нашенските престъпници. Те избиха истинските комунисти, интелигенцията и всички, които по един или друг начин не им се подчиняваха безпрекословно, като по този начин си осигуриха безконтролна власт.
  • 10 За протокола

    1 2 Отговор
    Продължение от №9

    Какъв е проблема?
    Проблемът е, че настанените във властта след окупацията от 1944г бяха необразовани, малокултурни, нискоинтелигентни и главното, послушни маши в ръцете на Московсите и нашенските престъпници. Те избиха истинските комунисти, интелигенцията и всички, които по един или друг начин не им се подчиняваха безпрекословно, като по този начин си осигуриха безконтролна власт. Освен, че "обезглавиха" интелектуално, духовно и културно народа, те дискредитираха социалистическата идея и провалиха създаването не истински социализъм.
    Техните наследници разрушиха и разграбиха всичко, което беше построено в България въпреки престъпното управление за да си осигурят икономически контрол над държавата и (отново) охолен живот. Много по-богат и охолен, отколкото на техните родители.
    Третото поколение отгледано и образовано със златна, сребърна и платинена лъжичка в устата и и турбо-моделирано като съвременен "идеален" млад човек вече е готово да влезе в "честна" битка с връстниците си за официален политически контрол на държавата, която икономически е вече в ръцете на тоталитарните му бащи и деди. С това ще приключи Перестройката и тоталното овладяване на държавата от "здравите сили", които още от 1944г ни носят братство, равенство, свобода и благоденствие, ще е вече факт.
    RIP чиста и свята република България.
  • 11 Макак така

    8 3 Отговор
    "балотажът между герп и "Възраждане" лесно шял да бъде спечелен от герп?!? Анализаторът от Дойче веле да отиде и да се хвърли от Аспаруховия мост, директно в кафявото.
  • 12 Пълна

    5 0 Отговор
    пародия и обида за столичани и всички български граждани са тези субекти ! Подигравка с народа е това , нищо друго !Пътят, и кой от къде е !
  • 13 Реалиста

    6 1 Отговор
    Антон Хекипиян кандидат кмет олеле майко....
  • 14 Име

    5 1 Отговор
    Ваня Григорова печели само с изказването за тоалетните. Който не е запознат с темата - в София няма тоалетни, нещо съвсем нормално. Има градинки, трябва да има и тоалетни, това не са срамни неща.

    И наистина - ако излезеш на разходка - трябва да мислиш маршрута - което не трябва да е така.

    Отделно - София е като автомобилен град - има безсмислени курсове на шофьорите, впрочем - в някои градове има забрани за излизане с автомобилите - примерно - с нечетни номера нямат право, в центъра се плаща.

    Дотам се докарахме - всеки се обзаведе със щайга.

    Дистанциите в София са миниатюрни, освен ако не си в Дружба и - трябва да отидеш - в Люлин.

    Едва ли има нужда от използване на автомобили, непрекъснато.

    Коментиран от #15

  • 15 Стар софиянец

    3 2 Отговор

    До коментар #14 от "Име":

    И на бизнесменчето и на журналистчето и на синдикалистката им липсва мащабно мислене. Те са си захапали някакви си темички, които разбират донякъде и все се въртят около тях.
    В София има ПРЕНАСЕЛВАНЕ, което води до презастрояване, замърсяване, проблеми с паркирането и всичко останало. По груби сметки около една трета от населението на България живее в София, защото в София има поминък.
    На държавно ниво трябва да се вземе решение за обособяване на технологични паркове в други райони на страната, да се стимулират фирми и бизнеси да работят там да се създава поминък на хората. Тогава София ще се разтовари и голяма част от проблемите ще отпаднат, а парите ще могат да се пренасочат за подобряване живота и околната среда, за поддръжката на чистотата, възстановяване и опазване на културното наследство и т.н.
    Може да се помисли дори за преместване на столицата в друг град.
    Накратко, един проблем не може да се реши, ако не се премахне причината за възникването му.
  • 16 Тези джендъри, Ваня ще ги

    5 1 Отговор
    ОТВЕЕ-като перушина!
  • 17 ИЗБИРАТЕЛ

    0 1 Отговор
    В България никой не брои бюлетини от никакви избори. Не се заблуждавайте.
  • 18 Софиянец

    0 3 Отговор
    Победителят в София се казва Вили Лилков
  • 19 Кочо

    1 3 Отговор
    Гласувайте софиянци по метода на изключване! В момента България се управлява от най-продажното, предателско и престъпно провителство в цялата си по-нова история! Шарлатани, измамници, лъжци, крадци, мафиоти, разглобяващи държавата с 200, унищожаващоли всичко останало в нея! Който гласува за представителите на ПП-ДБ и ГЕРБ гласува за унищожението на България! Ваня григорова е соросоиден проект, ромка от махалата отговаряща в Отворено общество за ромското включване, подкрепяща масовите ваксинации, джендър идеологията, Истанбулската конвенция, гей-парадите и всичко от идеите на Сорос! Който грасува за нея гласува за това София да стане свърталище на со.до.@@ти, един нов Содом! Остават Деян Николов и Вили Лилков! Изборът е във вашите гласове, съвести и разум!
  • 20 Веселяка

    0 0 Отговор
    Аз ше гласувам за Лупи само за майтапа 🤪 понеже Волен тоя път не е кандидат 😆 разбрахте ли, глупаци такива 🤣
  • 21 Демократ

    0 1 Отговор
    В анализа виждаме всичко друго, но не и истината. Всички избори са задкулисни сценарии, а не честни ,които да изразяват свободната воля на хората. Само тогава и резултатите ще бъдат истински. Сега се коментират договорките по сценариите, купените,корпоративните гласове,все наказуеми престъпления, но без наказани.Нечестните избори водят до наказание на народа. Трябва да се гласува,но трябва и гласовете да се отчитат честно.Само тогава ще променим България, а за до стане това трябва да се каже истината.
  • 22 пенко

    0 0 Отговор
    НАПРАВО Е-- ХОЛИУУДСКО : " КАНДИДАТУРИТЕ НА ОБРЕЧЕНИТЕ " !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 23 Системни Андрешковци се

    2 0 Отговор
    ПП/ДЕбетата от пръкването си са нагли неотроцкистки болшевики, гледат те безсрамно в очите и те лъжат. Бе хванаха ви зам.министърчето на гюме и тия пак продължават да лапацотят. Тия Андрешковци системно лъжат и системно им се разминава.
  • 24 До Ваня Григорова

    0 0 Отговор
    Знаем за твоето колие на Тифани струва близо 7000лв,
    но от къде са тея пари, това не.