Last news in Fakti

4 Октомври, 2023 19:01 2 008 11

Долар вместо песо? Това ли е решението за Аржентина?

  • аржентина-
  • песо-
  • долар-
  • валута-
  • хавиер милей

По витрините висят актуалните обменни курсове за долара, еврото и бразилския реал

Долар вместо песо? Това ли е решението за Аржентина? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В началото на спектакъла няколко автобуса докарват млади ентусиасти с мегафони, които подгряват настроението. Все повече хора се приближават към т.нар. каравана на свободата, която е пристигнала в провинция Буенос Айрес. Тя превозва либертарианеца Хавиер Милей, кандидат-президент, който се определя като "анархокапиталист".

Най-важните символи на кампанията му са моторна резачка, с която щяла да бъде отрязана управляващата "каста", и множество доларови банкноти, на които е отпечатан портретът на Милей. Когато той се появява, хората започват да му подават банкноти за автограф, докато самият Милей развява огромен долар пред камерата. Кандидат-президентът не държи реч, но пък печели бурни овации с това, че се подписва и върху чантата на един куриер, която след това триумфално издига над главата си. Със своята радикална пазарно-либерална програма Милей намира много привърженици сред тази част от работническата класа, която е с най-ниски доходи.

"Имаме нужда от 180-градусова промяна"

"Положението е ужасно - намираме се в икономическа, политическа и социална криза", казва пред ДВ Ребека Флейтас от "Свободата напредва" - либертарианската и крайнодясна партия на Хавиер Милей. Сега той се е насочил към президентския пост. Последните допитвания му дават лека преднина, затова той очаква да достигне до балотаж. "Макар да бяхме една от най-силните икономически нации в света, сега бедността е 40 процента, децата са недохранени и не ходят на училище. Това, от което имаме нужда, е 180-градусова промяна", казва Флейтас. Символ на тази промяна е доларизацията, т.е. замяната на местното песо с американската валута.

Милиони аржентинци бедстват

Икономическото състояние на страната наистина е драматично: според последни данни на националния статистически институт на Аржентина INDEC 18,5 милиона души са бедни или изключително бедни (цялото население на страната е около 45 милиона), а инфлацията е достигнала 120 процента.

Из улиците на столицата навсякъде се виждат подслони на бездомници, центърът е претъпкан с обменни бюра. Просяци се надяват да получат от посетителите на кафенетата по някое песо. По витрините висят актуалните обменни курсове за долара, еврото и бразилския реал. Тази ситуация се превръща в трамплин за кандидат-президента Милей.

Настоящият президент се провали

Почти 19-те милиона аржентинци, които живеят под линията на бедността, мислят само как да изкарат седмицата. Правителството на провалилия се ляв перонист Алберто Фернандес увеличи още веднъж минималната заплата непосредствено преди изборите. Самият Фернандес обяви още през април, че няма да се кандидатира за втори мандат. Но дали това ще помогне на перонисткия кандидат и икономически министър Серхио Маса да стане президент е точно толкова спорно, колкото и трайността на сегашната шумотевица около Хавиер Милей.

Предложения на Милей са радикални: той иска рязко да свие държавните институции, да замени песото с американския долар и да облекчи режима за носене на лично оръжие. В национален и в международен план неговите позиции се радват на голямо медийно ехо, но има и сериозни съмнения доколко те са приложими. Немалко аржентинци се плашат от реториката му, а представителите на църквата се ужасяват от атаките срещу папата, когото обвинява, че е близък до социализма.

Откъде да се вземат доларите?

Себастиан Менескалди, заместник-директор на консултантската фирма EcoGo, вижда практически препятствия по пътя към замяната на валутата: "Доларизацията на аржентинската икономика е почти невъзможна от днес за утре, тъй като Централната банка не разполага с долари", казва той. "Караваната на свободата" междувременно е завършила турнето си. След него остават зрелищните кадри за социалните мрежи и вдъхновение за заглавията на аржентинските вестници. Но колкото повече приближава изборният ден, толкова повече нараства натискът спрямо Милей най-накрая да разясни как конкретно смята да реализира доларизацията. Засега яснота по въпроса няма - вероятно той ще стане по-конкретен по време на телевизионните дебати.

Автор: Тобиас Койфер


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 11 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофил

    12 11 Отговор
    Направо да минават на обединената валута на БРИКС. Ха, ха
  • 2 Българин

    20 7 Отговор
    Няма ли някой като Гечев да обясни на аржентинците, че долара загива, че трябва да се приеме рублата или новата валута на БРИКС, там е бъдещето...
    В краен случай, може и китайски юан... 😂

    Коментиран от #3, #7

  • 3 Русофил

    11 3 Отговор

    До коментар #2 от "Българин":

    Аржентина да приеме рублата - това удари и Кокошинков у земята
  • 4 Васил

    16 1 Отговор
    Що не минат на рубли стана модерно???
  • 5 А защо

    13 1 Отговор
    Не се рублонизират ,може и водка да пропият
  • 6 Дреме им.

    2 0 Отговор
    Нали са световни шампиони!Само Лео меси!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 умен

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Умен по цялата глава":

    не си усетил сарказма в коментара

    Коментиран от #10

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 ТрампЛин

    1 1 Отговор
    Не беше ли модерен термина “дедоларизация”??? “Тухлите” нямаше ли да завладеят света??? Ахахахаха……Лека полека цяла Латинска Америка ще премине на $$$$.